pokrojony w plasterki czosnek. Gdy zacznie pachnieć dodajemy kolejno bakłażana i dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine. - Gdy bakłażan będzie już miękki dodajemy paprykę z cukinią, dusimy 10 minut - Następnie dodajemy puszkę krojonych pomidorów i dusimy 5 minut - Na sam koniec dodajemy 1/2 puszki osączonej soczewicy, całość doprawiamy bazylią, oregano,suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem oraz solą(...)pieprzem, dusimy jeszcze 2 minuty. Danie posypujemy umytą i posiekaną natką
Moja smaczna kuchniaćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Obrane jabłka przekładamy do garnka, wlewamy szklankę wody i zagotowujemy, dodajemy opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem, szklankę cukru i 1 laskę cynamonu. Dusimy na małym ogniu do momentu całkowitego rozgotowania się jabłek na spodzie i częściowego odparowania soku.Jabłka znajdujące się na górze lekko dusimy praską do ziemniaków, ale niezbyt dokładnie aby powstały(...)malutkie ich cząstki, jeszcze chwilkę dusimy. Gorący mus z jabłek przekładamy do słoików i pasteryzujemy. W wysokim garnku wyłożonym ściereczką ustawiamy słoiki tak, aby się nie dotykały, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut od momentu zagotowania. * Przepis na 3 słoiki pojemności 0,7 l + 2 słoiczki 200 ml. The post Mus jabłkowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędawno już nie robiłam risotta, sama nie wiem dlaczego. Chyba zapomniałam jakie jest dobre ;-)) Smak jest obłędny musicie wypróbować, przygotowanie łatwe ale pracochłonne. Moja propozycja to risotto z pieczarkami duszonymi na maśle z oliwą z oliwek, i kurczakiem z dodatkiem curry, to wszystko podlane wytrawnym winem.... Niesamowite połączenie aromatów. Zapraszam ;-) Składniki dwa udka kurczaka 6 pieczarek przyprawa curry- cała(...)rozgrzanego garnka wlewamy oliwę, dodajemy masło, mieszamy, dodajemy mięso z kurczaka (oddzielamy mięso od kości, kroimy w kostkę) podsmażamy, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, solimy, dodajemy curry. Dusimy na małym ogniu mieszając co jakiś czas. Jak składniki będą miękkie podlewamy winem, ciągle mieszając odparowujemy. Dodajemy ryż, podlewamy szklanką wody, ciągle mieszamy. I teraz zaczyna się zabawa z risottem... czyli
SMYKWKUCHNIłososia - 1 szt cukinii - natka pietruszki - 1/2 cebuli cukrowej - 30% śmietanka - sok z cytryny - sól morska - pieprz cytrynowy Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka, dusimy około 5 minut na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojoną cukinię, dusimy kolejne 5-7 minut, na sam koniec dodajemy pokrojonego w kostkę łososia, przykrywamy patelnie pokrywką dusimy około 5 minut
SMYKWKUCHNIkurczaka - w naczyniu do zapiekania ułóż mięso polej olejem - piecz 45 minut w temp 200 stopni C 2. POMIDOROWY SOS MEKSYKAŃSKI - w rondelku podsmaż na oliwie czosnek, cebulkę, papryczki - duś około 5-6 minut, - dodaj pozostałe warzywa, duś 8 minut - na sam koniec dodaj pokrojonego w grubszą kostkę ananasa - podlej wodą - dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą - gotuj około 3 minut(...)dodaj upieczonego Kurczaka i duś jeszcze 7-8 minut - podawaj gorące, udekoruj papryczką piri piri PRZEPYSZNY POMYSŁ NA OBIAD LUB KOLACJĘ! SERDECZNIE POLECAM! SMACZNEGO! PRZEPIS BIERZE UDZIAŁ W KONKURSIE
SMYKWKUCHNIJabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i dusimy, aż puści sok. Na koniec dodajemy cynamon (według swojego uznania). W oddzielnym garnku podgrzewamy płatki z niewielką ilością wody i czekamy, aż się zagotują. Wlewamy do miski, dodajemy jogurt naturalny, duszone jabłka, miód, trochę jagód i truskawek. Mieszamy do jednolitej masy. Wszystko przekładamy
Truskawkowa Fiestaniej smak i również wlałam do garnka. Dorzuciłam pół cebuli grubo pokrojonej w półkręgi, 4 ziarenka pieprzu, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe. I teraz na małym ogniu dusimy (niestety nie miałam kratki aby na niej położyć mięso i strasznie przylegało do dna garnka). Moje mięsko dusiło się 3h, a nie wszystkie kawałki były mięciutki. Gdy sos dość znacznie się(...)zredukowała, a mięso potrzebowało jeszcze duszenia dolałam wodę z rozpuszczoną wołową kostką. W międzyczasie obieramy 1 kg ziemniaków i gotujemy. Gdy już się ugotują osuszamy i przeciskamy przez praskę, następnie czekamy aż ostygną. (w międzyczasie przygotowałam kapustę). Gdy ziemniaki już są chłodne, "dociskamy" je w garnku tworząc równą powierzchnie. Kroimy1 ziemniaki na 4 cząstki, jedną wyjmujemy a w jej miejsce
Brzuszki Łakomczuszkitrzy ząbki czosnku kroimy w kostkę i wrzucamy na łyżkę rozgrzanej oliwy z łyżką oleju z pomidorów suszonych, smażymy około minuty. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory, dusimy je około 5-6 minut. Kroimy w paski pomidory suszone i również dodajemy do duszących się pomidorów z cebulką i czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki, zalewamy szklanką bulionu, doprawiamy szczyptą soli(...)pieprzu i całość dusimy przez około 15-20 minut aby wszystkie smaki dobrze ze sobą współgrały. Po tym czasie blenderujemy całość na gładki krem i dodajemy śmietanę, uważając przy tym by się nie zważyła. Ponownie wstawiamy na ogień i podgrzewamy wszystko, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest to konieczne. Teraz czas na naszą bruschettę. Bagietkę kroimy w plastry
Mango Papajaseler ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Wszystko przekładamy do garnka i podlewamy wodą. Najpierw ok. 0,5 szklanki, ale później będziemy jeszcze dolewać. Dusimy całość ok. 10 min. Następnie dodajemy koncentrat, znów ok. 0,5 szklanki wody oraz cukier i wszystkie przyprawy. Teraz musimy poczekać aż warzywa miękną. Garnek dobrze jest przykryć, ponieważ zajmuje(...)czasu do czasu należy całość zamieszać i sprawdzić, czy zawartość garnka nie robi się zbyt wysuszona. Można wtedy dolać trochę wody dla lepszej konsystencji. W czasie gdy warzywa się duszą przygotowujemy rybę. Filety kroimy na mniejsze kawałki, solimy i odstawiamy na kilka minut. Następnie obtaczamy je w mleku (lub mleku z jajkiem) i mące. Można to zrobić dwukrotnie, wtedy rybka
Ratunku obiadchcę w nim zmieniać. Polędwiczki przyrządzane w ten sposób są bardzo aromatyczne, delikatne i soczyste. Po prostu rozpływają się w ustach, ale ciężko mi określić ile dokładnie trzeba je dusić, by takie były. Zawsze robię to trochę na oko i zawsze wychodzi super. Stwierdziłam więc, że mimo wszystko podzielę się z Wami tym przepisem. Może ktoś go wypróbuje, a może(...)polędwiczki z zalewy, w garnku rozpuszczamy masło i obsmażamy na nim mięso ze wszystkich stron. Zalewę przecedzamy przez sitko i dolewamy do garnka wraz z miodem pitnym. Przykrywamy i dusimy ok. 10 min. Następnie zdejmujemy pokrywkę i czekamy aż polędwiczki dojdą w środku. Trwa to zazwyczaj ok. 15 min., ale w zależności od tego ile sztuk przygotowujemy za jednym razem
Ratunku obiadmieszamy i smażymy razem, aż płyn odparuje. Dolewamy wodę, wystarczy ok. 2 cm powyżej poziomu mięsa z cebulą. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. Przykrywamy pokrywką i dusimy. Po ok. 1,5 godz. możemy zająć się pieczarkami i marchewką, które kroimy dość grubo. Pieczarki w ćwiartki, a marchewkę w ok. 5 mm plasterki (to ważne(...)potrwać ok. 2 godz. Czasem nawet dłużej. Pod koniec cebula powinna się rozpaść i utworzyć sos, a gdy mięso będzie już miękkie, możemy dodać marchew i pieczarki. Całość dusimy jeszcze maksymalnie 10 min. Próbujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec, jeśli uznamy, że sos jest za rzadki, zagęszczamy go 2 czubatymi łyżeczkami mąki rozprowadzonymi w 1/3 szklanki wody. Pamiętajmy jednak
Ratunku obiadolej do smażenia Mięso pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelnik, wrzucić mięso i podsma ż yć na złoto. Marchew pokroić w kostkę - dodać do mięsa. Zalać piwem i dusić, a ż płyn prawie całkowicie wyparuje. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, kabanosy w kawałki - dodać do mięsa - dusić. Doda ć p omidory, doprawić do smaku solą(...)przyprawą Tandari Masala Royal Brand. Dusić kilka m inut. Bułki - odciąć wier zch, wydrążyć. Wnętrze posamrowac rozmąconym jajkiem i zapiec w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach. Mięso nakładac do miseczek-bułeczek. Podawać na ulubionej surówce. Tandari Masala Smak: cierpki i pikantny Zapach: podobny do curry, aromat Indii Zastosowanie: uniwersalne Nie obyło się oczywiście bez deseru
kolorowotorcikowoolej do smażenia Mięso pokroić w plastry - rozbić. Olej rozgrzać, mięso podsmażyć, żeby się zarumieniło. Cebulę pokroić w piórka - dodać do mięsa. Marchew pokroić w plastry - dorzucić do mięsa. Dusić, aż cebula się rozpadnie, a marchew będzie miękka. Dodać sos pomidorowy i trochę wody - dusić. Pieczarki pokroić w plastry, dodać na 5 minut przed końcem duszenia. Doprawić do smaku przyprawą
kolorowotorcikowopieczenia nie wyleciało. Resztę farszu podsmażamy w rondelku na małej ilości oleju lub tłuszczu np. drobiowym( ja użyłam tłuszcz odlany od pieczenia gęsiny). Po kilku minutach podlewamy wodą i dusimy jeszcze jakiś czas ( uważać by się nie przypaliło). Napełnioną tuszkę umieszczamy w brytfance( wcześniej rozpuszczamy w niej 1 łyżkę tłuszczu, indyczka jej chuda, niewiele się z niej wytopi) i wstawiamy(...)wyłączyłam; na drugi dzień podpiekłam ją dopiero do miękkości. Dzięki temu nie musiałam tak wcześnie wstawać... :-) ) Wyjmujemy z wnętrza cały farsz i przekładamy do tego wcześniej podduszonego. Całość dusimy jeszcze raz - do miękkości oraz doprawiamy solą i pieprzem. Tuszkę kroimy na małe kawałki , solimy i lekko pieprzymy i obsmażamy na małej ilości tłuszczu (u mnie gęsi), po przyrumienieniu podlewamy
Smaczne ZdroweOdkąd odkryłam te warzywka (będzie już jakieś 2-3 lata) bywają u nas bardzo często. Są niezawodne do zup (nie trzeba kroić włoszczyzny), ale są też wręcz rewelacyjne, duszone na patelni jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie (np.na kolację). Gdy nie mamy pomysłu na szybką jarzynę lub surówkę do obiadu polecam takie warzywka. Przygotowuje się je bardzo(...)dość głębokiej) olej kokosowy (można pominąć olej i wrzucić na suchą patelnię). Dolać trochę wody (lub bulionu) i co jakiś czas mieszając poddusić je na średnim ogniu. Od zagotowania dusimy nasze warzywa ok.10 minut. Cały czas muszą się gotować. W miarę potrzeby dolewamy trochę wody, tak by się nie przypaliły. Cała ciecz musi odparować. Przed podaniem polać warzywka oliwą
Smaczne Zdrowe