duszone - 2857 przepisów (strona:17/191)

Pierś z gęsi na modrej kapuście 172

skóry na mięsie ). Po zrumienieniu zestawiamy na chwilę z ognia, zlewamy nadmiar tłuszczu ( część wykorzystamy do kapusty ), podlewamy bulionem. Dodajemy garść żurawiny i pokrojone warzywa. Całość przykrywamy i dusimy wolno do miękkości. Na drugiej patelni umieszczamy trochę tłuszczu spod gęsi, dodajemy poszatkowaną kapustę. Przesmażamy a następnie podlewamy wodą. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka(...)trakcie uzupełniamy wodę aby się nie przypaliła. Gdy mięso będzie gotowe wyjmujemy je i umieszczamy w garnku kapustę, aby smaki z gęsi przedostały się do kapusty. Całość chwilę dusimy razem i doprawiamy dodatkowo octem winnym i ewentualnie cukrem. Pierś z gęsi kroimy w plastry i układamy na kapuście ( można również w ten sposób podgrzać pierś razem z kapustą ). Podajemy

Smaki Ewy
Gulasz Strogonow z dzika z pieczarkami 255

jestem bardzooo wybredna, jeżeli chodzi o mięsne dania). Na dodatek „Gulasz Strogonow z dzika z pieczarkami” jest daniem dość prostym w przygotowaniu, wymaga jedynie czasu (marynowanie + duszenie). Koniecznie spróbujcie! „Gulasz Strogonow z dzika z pieczarkami” to świetny pomysł na niedzielny obiad w gronie najbliższych.   Składniki gulaszu z dzika: (4-5 porcji) 400 g mięsa(...)całą marynatą. Smażyć przez 7 minut do zrumienienia mięsa na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Wrzucić cebulę, zmniejszyć ogień do średniego i smażyć kolejne 5 minut . Duszenie: Następnie wsypać łyżkę mąki i wlać wino. Wymieszać wszystko (wino dość szybko zgęstnieje). Gdy odparuje połowa wina, wlać 400 ml wody. Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez 2 godziny , mieszając

Moja Delicja
Jajka po ranczersku 198

mieszając. Dodajemy pomidory i zagotowujemy. Mieszamy wszystkie składniki przy okazji lekko je soląc oraz dosypując chili (w ilości wg upodobań, ale ostrożnie!). Przestawiamy patelnię na mały ogień, przykrywamy i dusimy powoli przez 15 minut. Jeśli po upływie tego czasu na patelni będzie dużo płynu, dusimy warzywa jeszcze przez kilka minut bez przykrycia, aby odparować nadmiar wody. Łopatką robimy w warzywach(...)10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-148 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-148 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa Warzywa najpierw podsmażamy, potem dusimy Jajka wlewamy do zagłębień w warzywach Jajka po ranczersku Post Jajka po ranczersku pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Focaccia pietruszkowa z słodko kwaśną cebulka duszoną w piwie 230

solą, ziołami polanego oliwą ciasta, albo z suszonymi pomidorami i oliwkami. Ja zrobiłam ją po swojemu, do ciasta pietruszki zielonej dodałam, a na wierz cebulkę słodko kwaśną duszoną w piwie poukładałam. Ciasta palcami nie uciskałam tylko w kratkę ponacinałam. Po upieczeniu olejem rzepakowym skropiłam i na prostokąty pokroiłam, znajomym podałam i za chwilę pustą deskę miałam. Czyli smakowało(...)kostkę i cebulę w paski. Podsmażamy  ok. 3 min. dodajemy, cukier, miód, skórkę z cytryny, szczyptę soli i smażymy kolejne 2 min, mieszając. Całość zalewamy piwem i dusimy na małym ogniu, aż cebula się zrumieni, a piwo zostanie wchłonięte. Odstawiamy do przestygnięcia. Na wyrośnięte ciasto przekładamy cebulę, i pieczemy 15 -20 min w rozgrzanym piekarniku do 210°C (układamy

Moniki Smakołyki
ROLADY WOŁOWE I/LUB WIEPRZOWE 211

kawałki mięsa, układając łączeniem na spód. Po kilku minutach mięso odwracamy i smażymy z drugiej strony. Po dokładnym obsmażeniu mięsa z każdej strony (musi mieć ładny rumiany kolor), rozpoczynamy duszenie, czyli podlewamy nasze mięso gorącą wodą (ok.1/4 szklanki) i dusimy pod przykryciem na małym palniku. Co jakiś czas sprawdzamy i dolewamy wyparowaną ilość płynów. Mięso dusimy w ten sposób

Smaczne Zdrowe
Kaczka z czereśniami 131

włożyć kawałki kaczki skórą do dołu i smażyć je, aż skórka się zrumieni i wytopi się tłuszcz. Wyjąć kaczkę, zlać tłuszcz, wlać wino zagotować, włożyć kaczkę. Dodać goździki, kardamon, dusić około 30 minut. Dodać 2/3 czereśni i dusić kaczkę do miękkości. Wyjąć kaczkę i trzymać ją w cieple. Zredukować, przez gotowanie sos, w którym dusiła się kaczka, dodać pozostałe czereśnie

królestwo garów
Makaron z kurkami i serkiem mascarpone 201

duże kroimy na 4 części. Cebulę siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, lekko solimy i podsmażamy do zeszklenia cebuli. Dodajemy kurki. Całość solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem 5 minut. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dusimy kolejne 3 minuty pod przykryciem i 2 minuty bez przykrycia. Na koniec dodajemy serek mascarpone. Całość mieszamy, dusimy pod przykryciem jeszcze

Smak mojego domu
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym na kaszy gryczanej 298

minut. W między czasie przygotowujemy sos. W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę. Kurczaka dusimy z cebulką ok. 5 minut i dorzucamy pieczarki pokrojone w grubsze półplasterki. Danie przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę dusimy. Gotową kaszę mieszamy

Kuchenne Wariacje
Udka z kurczaka a la peperonata 344

posiłek. W tym przepisie usuwamy z mięsa również skórę, co często idzie w parze z usunięciem kości. Kolejna sprawa to użycie w tym przepisie świeżego oregano. Dodane zarówno do duszenia jak i już na samym końcu do potrawy na talerzu, daje jej aromat i wygląd bez którego nie byłaby już tym samym daniem i którego nie da się uzyskać używając(...)się rozgrzeje, wrzucamy cebulę i nadal na średnim ogniu smażymy przez ok. 1 minutę często mieszając. Dodajemy stopniowo garściami paprykę mieszając warzywa ze sobą, na koniec dolewamy pomidory. Warzywa dusimy ze sobą przez ok. 5 minut, często mieszając i dodając w międzyczasie większość soli, pieprzu i posiekanego oregano. Mięso układamy na warzywach i posypujemy pozostałą solą, pieprzem i oregano. Przestawiamy

Kulinarna Pokusa
Kurczak w curry z pieczarkami 380

paski. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Cebulę kroimy w kosteczkę. Szklimy w osobnym garnku na oleju. Pieczarki kroimy w plastry. Dodajemy do cebuli. Dusimy około 10 minut. Po tym czasie wsypujemy 1 torebkę surowego ryżu. Podlewamy bulionem. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i ostrą czerwoną papryką. Dusimy do miękkości ryżu. Dodajemy usmażonego kurczaka, dokładnie mieszamy(...)dusimy jeszcze około 10 minut. Podajemy z ugotowana drugą torebką ryżu

VioletoweKucharzenie
Sycylijski obiad z cytrynową nutką 233

posół, dodaj szałwię i rozmaryn mielony, zalej vinaigrettem wymieszaj. Rozgrzej rondel z grubym dnem, u mnie patelnia-garnek do grillowania z kopułą, pod którą wytworzy się para odpowiedzialna za duszenie. Na dnie garnka poukładaj kurczaka, zalej vinaigrettem- nie należy się go bać.Idealnie nam skruszy kurczaka. Na wierzch dajemy ziemniaki ,posypujemy delikatnie szafranem- ziemniaki nabiorą lekko żółtawej barwy i miodowego(...)posmaku....i przykrywamy, możemy podlać 2 łyżkami wody. Na Sycylii dodaje się na wierzch do ziemniaków jeszcze gałązkę świeżego rozmarynu, który po zakończeniu duszenia, usuwa się i wyrzuca.Ale zapach zostaje. U mnie czas duszenia wyniósł około pół godziny, gdyż ten typ garnka z kopułą ,tak właśnie ma. Na patelnię ,ceramiczną wyciągamy ansze buraczki Orzech ze słoiczka i podsmażamy lekko. Wykładamy

Z Kuchni Do Kuchni
Makaron z łopatką, kapustą i pieczarkami 215

Dzisiaj zapraszam na pyszny makaron duszony z kiszon ą kapustą, karczkiem i pieczarkami. Można  go zrobić  również w wersji wegetariańskiej pomijajac mięso. Składniki: 300 g makarou, u mnie muszle 300 g kapusty kiszonaej  300 g pieczarek 300 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka majeranku(...)mięso, doprawić solą pieprzem, majerankiem i papryką. Smażyć do miękkości około 30 - 40 minut. Na drugiej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić cebulę i zeszklić, dorzucić pieczarki i również dusić do miękkości. Ugotowaną kapustę odcisnąć z wody i drobno pokroić. Mięso, pieczarki, cebulę i pokrojoną kapustę wymieszać.Makaron ugotować, odcedzić i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić

Gosia gotuje
Trudna miłość. Dżem z marchewki z pomarańczą i kardamonem w kolejnym TU i TAM 271

carota - po prostu marchewka . Piotrze! Nawet człowieka absolutnie skrytego, człowieka o wnętrzu ciemniejszym niźli belgijska gorzka czekolada, dopadają chwile absolutnej szczerości. To czas, gdy nie można już w sobie dusić skrywanej latami słabości, moment absolutnie konfesyjny, o jakim tylko marzą początkujący spowiednicy (...). Jestem właśnie w takim stanie, lecz nie przerywaj lektury, nie będą to wynurzenia z gatunku tych, że zawsze(...)oszalałem na jego punkcie i teraz prawie każdy dzień zaczynam od wysokiej szklanki z kilogramem upłynnionych marchwianych korzeni (...). Lubię też tartą, soczystą marchew z cytryną. Pyszna jest młoda marchewka duszona w maśle i glazurowana. Idę skrobać na jutro. Bikont Nafaszerowany Witaminami * P.S. Ale już risotto marchewkowe - wierz mi, próbowałem - całkowicie odpada. Sufletu też bym nie ryzykował

KUCHARNIA
Tańcował Pan gulasz z kaszą, pyrą oraz pajdą chleba 193

łyżki oleju  rzepakowego  SPOSÓB WYKONANIA Mięso, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wycinamy zbędne błonki, tłuszcz. Kroimy w kostkę w marę równą, będą nam się równomiernie dusiły. Mięso doprawiamy przyprawami i obtaczamy całość mąką. Obtoczenie na tym etapie mąką spowoduję, że sos w fazie końcowej będzie gęsty. Tak przygotowane mięso obsmażamy porcjami na patelni z każdej strony do lekkiego zrumienienia(...)marchew nada naszemu gulaszowi charakteru. jeśli lubimy bardziej pikantne dodajmy papryczkę chili, jeśli bardziej słodki dodajmy marchew więcej cebuli oni nadają słodkości. Przykrywamy i  na walnym ogniu dusimy pamiętając, aby co jakiś czas przemieszać dokładnie i w razie potrzeby dolać wody. Jeśli jest nam za mało słony lub pikantny równie dobrze możemy doprawić pod koniec duszenia. Podajemy

Basia w kuchni
Kuskus z gulaszem z warzyw :) 159

oliwek Cebulę kroimy w grubą kostkę, papryczkę chili w drobną kosteczkę i smażymy na szklisto na oliwie. Dodajemy zieloną fasolkę i podlewamy lekko wodą. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy razem ok. 5 min. Teraz dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki, powinny być niewielkie, jeśli macie duże to pokrójcie je w ósemki. Kolejny krok to przeciskamy czosnek i dodajemy do warzyw, posypujemy(...)sporą ilością cząbru, pieprzu oraz 1/2 łyżeczki sambal oelek. Wszystko razem dusimy kilka minut i na koniec dodajemy puszkę fasoli razem z sosem oraz posypujemy czosnkiem niedźwiedzim i odrobiną sosu sojowego. Mieszamy i dusimy dosłownie minutę. Gotowe :) Surówka: 2/3 opakowania rukoli 2-3 łyżki kukurydzy 1/2 rzodkwi lodowej (średniej wielkości) 1/2 czerwonej słodkiej papryki 1/2 limonki 5-6 pomidorów koktajlowych

vegetanie