lekkiego zrumienienia. Pod koniec duszenia cebulki dorzucić też posiekany czosnek. Gdy cebulka jest zrumieniona dodać pomidory i na wolnym ogniu podsmażać je do odparowania nadmiaru płynu. W połowie duszenia pomidorów dodać pokrojoną w kostkę paprykę (czerwoną i zieloną). Powstający sos posolić i popieprzyć. Nic nie przeszkadza by dodać szczyptę przyprawy vegeta. Dodać też suszony koperek. Powód dlaczego dodaje suszony(...)przyspieszyć. Gotową potrawę posypać posiekana natką pietruszki lub kolendry. Podawać z płaskim chlebem (lub innym). U mnie z tureckim płaskim chlebem pide. Jak go zrobić znajdziesz tutaj . Patelnię z duszonymi pomidorami i papryką oraz z sasadzonymi w nich jajkami wystawiłam na dwór. Wpadli dziś znajomi i wymiennie panowie zobowiazali się do uprzątania naszych ogrodów. Co chwilkę któryś z nich
Sztuka gotowania w/g Samirymusi to być problem, ale w tym wypadku chcemy raczej, aby nasz dodatek do głównego dania prezentował się możliwie dobrze. Aby zapobiec utracie koloru, a nawet go zintensyfikować, do duszonej marchewki należy dodać tłuszcz, którym w praktyce najczęściej jest masło lub podobna do niego w smaku margaryna – i to w ilości większej niż woda. Karoten rozpuszcza się bowiem(...)masło, które dostatecznie zagęszcza naszą marchewkę i zawiera w sobie rozpuszczony barwnik z niej pochodzący. Idealna marchewka na krótko 2015-05-11 10:14:17 Poznaj techniki przygotowania idealnej duszonej marchewki, która zachowa intensywny kolor oraz będzie słodka, aromatyczna i jędrna. Zapisz przepis Drukuj Składniki 500g marchewki 3 łyżki masła 1-2 płaskie łyżeczki cukru 1/2 płaskiej łyżeczki soli
Kulinarna Pokusaróżnych przepisów z naszego bloga. A jaki jest tego efekt? Dla mnie pyszny. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań, zwłaszcza że będąc umiarkowanym mięsożercą należę również do entuzjastów duszonej marchewki oraz pieczonych ziemniaków. Doskonałym dodatkiem do dania jest także wspomniany sos pozostały z pieczenia mięsa – smakuje naprawdę wyśmienicie. Co prawda najczęściej moją motywacją do ugotowania tej potrawy(...)długi – ok. 2 godzin, to jednak samo przygotowanie go do pieczenia jest kwestią minut, zaś potem wystarczy zajrzeć do niego może ze 2, 3 razy. Podobnież przygotowanie marchewki do duszenia czy ziemniaków do pieczenia nie jest szczególnie czasochłonne. W tym daniu „wraca” również szałwia, tym razem w postaci suszonej i startej. Kiedyś publikowaliśmy już kilka przepisów z szałwią świeżą, jednak
Kulinarna Pokusanazwa pochodzenia) W regionie tym hoduje się bydło cenionej rasy razza piemontese, a mięso jada się jako duszone w czerwonym winie, pieczone, opiekane na ruszcie lub duszone z innymi gatunkami mięsa, jakobollito misto. Nie brak też przepisów na cielęcinę, jagnięcinę, koźlinę, mięso z królików, kaczek, gęsi, kurczaków, kapłonów i gołębi. Bażant, kuropatwa, zając i sarna(...)Prana Padano DOP.Danie banalnie proste, ale majestatyczne, wykwintne, aromatyczne... Dynią zajęła się moja brytfanna Toscana od Florina. O niej dowiecie się TUTAJ RZUCIĆ OKIEM .Brytfanna wspaniale wydobywa smak duszonych, pieczonych i smażonych na niewielkiej ilości tłuszczu potraw. Ale po kolei... Składniki na oko- kuchnia włoska jest niekiedy na prawdę na oko i na smak -dynia -masło -cebula -czosnek
Z Kuchni Do Kuchnisosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem. Danie robiłam etapami, najpierw przygotowałam duszone podudzia, potem zrobiłam sos śmietankowy, bo niestety jedna osoba nie jada grzybów, w drugim rondelku przygotowałam duszone kurki z cebulką, potem wystarczyło wszystko wymieszać. Sos wyszedł idealny, aksamitny, pyszny, smak kurek dodatkowo podnosiły jego walory smakowe. Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem Składniki(...)dusimy przez mniej więcej 30 minut. W osobnym rondelku podsmażamy posiekaną cebulkę z kurkami, doprawione solą i pieprzem. Wyciągamy mięso, wlewamy do płynu z duszenia podudzi śmietanę i łączymy za pomocą trzepaczki, Wsypujemy duszone kurki z cebulką, dodajemy pojedyncze listki tymianku, mieszamy i chwilkę całość dusimy. Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem podajemy z makaronem. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięziemniaki i kopytka . Zwykle podaje się je również z sosem z duszenia, którego może być więcej lub mniej. Wg przepisu poniżej – raczej mniej, ale jeśli ktoś woli inaczej, to trzeba po prostu udusić zrazy w większej ilości płynu. Częstym dodatkiem są też kolorowe warzywa – w przypadku naszego przepisu duszone w sosie razem z mięsem. Zrazy podajemy z reguły(...)wzdłuż boczku, po drodze „zbierając” do środka mięso pozostawione jako rezerwa po bokach. Na koniec domykamy roladkę wykałaczką tak, aby na pewno nie rozwinęła się podczas smażenia i duszenia. Na dużej patelni na silnym ogniu rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego. Zrazy podsmażamy krótko – ok. 5 minut – ale intensywnie i ze wszystkich stron, do lekkiego zarumienienia, aby dobrze „zamknąć” mięso
Kulinarna Pokusadodatkiem domowego majonezu . Pieczona szynka z kapustą 2015-04-03 13:09:38 Pieczona szynka utrzymana w słodko-cytrusowych klimatach. Doskonała jako główne danie na ciepło z duszoną kapustą z jabłkami i ananasem oraz z pieczonymi ziemniakami, jak również jako przystawka na zimno. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg szynki wieprzowej bez kości 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka(...)mielonego cynamonu 5 goździków 1 płaska łyżeczka owoców kolendry 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 6 owoców jałowca 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego Do podania duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkiem pieczone ziemniaki Instrukcje Goździki, kolendrę, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie oraz jałowiec umieszczamy w moździerzu i dokładnie rozdrabniamy. Roztarte w moździerzu przyprawy łączymy
Kulinarna PokusaDziś ponownie poznęcamy się nad tymi, którzy nie lubią podrobów – będzie wątróbka drobiowa, moim zwyczajem z indyka. Chociaż możecie użyć również wątróbki z kurczaka – wówczas należy dusić ją nieco krócej. Jest to nasz pierwszy wpis z wątróbką w roli głównej, jak dotąd dodaliśmy ją jedynie do pasztetu z kaczki . Pojawi się jeszcze jednak na pewno nie raz w przyszłości(...)gallery-101 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojona wątróbka i cebula Najpierw podsmażamy cebulę Następnie dodajemy wątróbkę Pokrojone pomidory i ogórki Pomidory i ogórki dodajemy pod koniec duszenia Duszona wątróbka drobiowa Post Duszona wątróbka drobiowa „na kwaśno” pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusasłońcem, Il Rituale delle Virtu del Primo Maggio - tradycyjna zupa na pierwszego maja, porcja dla trzydziestu osób!) Kampania (np. Brasato di Fesa di Vitello del Carnacottaro - udziec cielęcy duszony a la wędrowny sprzedawca gotowanego mięsa, La Vera Pizza - prawdziwa pizza) Apulia (np. La Rustichella - smakowita tarta z suszonego dorsza, solonych anchois i cebuli, Frittata con Aspargi Selvatici(...)przyprawionymi kasztanami a la Nicola Taurino) Kalabria (np. Minestra di Cipolle di Fropea - zupa z cebulami z Tropei, Pasta Brasata con le Quaglie di San Giovanni da Fiore - makaron duszony z przepiórką z San Giovanni da Fiore) Sycylia (np. Olive Nere e Verdi con Aglio Intero al Forno - czarne i zielone oliwki pieczone z czosnkiem, Fritalle di Melanzane
Brzuszki Łakomczuszkimartwicie się, nie będą Wam przeszkadzać. Jabłka pokrojone w kostkę duszę na maśle z miodem, słodycz równoważę sokiem z cytryny, a całość aromatyzuję cynamonem i dwoma goździkami. Po 10 minutach mam mięciutkie, pyszne, aromatyczne jabłka, którymi przykrywam cynamonowy ryż z odrobiną słodkiej śmietanki. „Ryż z duszonymi jabłkami z cynamonem i goździkami” to szybkie danie, które można podać(...)obiad, a także na śniadanie lub kolację. Sprawdzi się świetnie na codzień i od święta. Np. w okresie Bożego Narodzenia możemy podać na śniadanie. The post Ryż z duszonymi jabłkami z cynamonem i goździkami (danie w 10-15 minut) appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjamięsa rozchodzi się po mieszkaniu na długo przed podaniem. Dziś zapraszam na przepyszną i aromatyczną wieprzowinę Vindaloo. Nazwa ta pochodzi z języka portugalskiego i przypisywana jest głównie do długo duszonych potraw z winem i dużą zawartością czosnku. W przeszłości potrawę dusiło się na winie czerwonym, jednak z biegiem czasu zostało ono zastąpione winem ryżowym lub białym octem winnym. Danie(...)Smażymy do miękkości, wrzucamy mięso i przygotowaną wcześniej pastę. Smażymy około 4 minut, aż poczujemy uwalniające się zapachy. Dolewamy bulion (warzywny lub drobiowy), doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 60 min. 3. Podczas, gdy nasze mięso się dusi, przygotowujemy sambal. Brzoskwinię kroimy w drobną kostkę, dodajemy miętę i sok z cytryny, kruszymy papryczki. Całość dokładnie mieszamy
Tajskie smakiplastrów karkówki przygotować zrazy wieprzowe zawijane . Tym razem podaję Wam przepis na bitki wieprzowe z karkówki w pysznym, naturalnym pieczeniowym sosie, który powstaje podczas duszenia karkówki. To danie wraz z surówką przygotował Piotrek. Bitki wieprzowe duszone są bardzo smaczne. Inne pomysły na obiadowe dania z mięsa: tradycyjne bitki z wołowiny a z wieprzowiny np. znajdziecie tutaj. Polecam też przepis(...)szynkę duszoną , czy też żeberka Co prawda najlepsze bitki wychodzą z rostbefu lub udźca wołowego, ale z karkówki też są bardzo smaczne. 1 kg karkówki wieprzowej, do smaku sól karpacka i czarny pieprz, 3 łyżki mąki, majeranek, 2 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu, 2 liście laurowe 1 duża cebula 2 łyżki oleju, Mięso z karkówki wieprzowej, kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeżeli szukacie pomysłu na rodzinny smaczny obiad zapraszam Was na duszony schab wieprzowy z dodatkiem zielonej fasolki. Jestem pewna, że zasmakuje Wam to proste połączenie ;) Plastry schabu duszone Składniki: - pół kilograma schabu wieprzowego bez kości - 0,5 l bulionu warzywnego - garść suszonych podgrzybków - kromka chleba razowego Marynata: - 2 ząbki czosnku - pieprz ziołowy - pieprz cayenne - mielona kozieradka - świeżo mielony(...)pokojową. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, a następnie smażymy plastry z obu stron na rumiano. Gdy mięso już ładnie zbrązowieje zlewamy je bulionem, zmniejszamy ogień, dorzucamy grzybki suszone i dusimy około godziny, od czasu do czasu mieszając. Na koniec lekko zagęszczamy miąższem z kromki chleba razowego. Ja najbardziej lubię, gdy ze schabu wycieka sosik, który sam się wytworzył, bez dodatku
Sajkofanka smakupolędwicą wieprzową można zrobić wiele rzeczy, ale jedną z popularniejszych są różnego rodzaju potrawki, gdzie pokrojone w kawałki mięso dusimy razem z rozmaitymi warzywami. Wychodząc na przeciw tym gustom, swego czasu proponowaliśmy już potrawkę z polędwicy wieprzowej z papryką, kukurydzą i kiszonym ogórkiem . Przepis poniżej to również potrawka, jednak utrzymana w innym klimacie. Tym razem użyjemy takich składników jak pomidory(...)jeśli ktoś lubi, niech ugotuje taką potrawkę z łopatki, biodrówki czy szynki – one również doskonale pasują do pozostałych składników z przepisu. Smak będzie oczywiście nieco inny, a czas duszenia należy nieco wydłużyć stosownie do rodzaju mięsa, ale to wszystko kwestia indywidualnych upodobań Potrawka z polędwicy z papryką i pomidorami 2016-02-12 03:14:29 Oryginalna, lekko pikantna potrawka
Kulinarna Pokusapotraktować jako samodzielny byt – co zdarza mi się czasami robić. Tu jednak zawartość słoika z wiśniami w zalewie (takimi jak do ciast) dzielimy w ten sposób, że w soku dusi się mięso, a owoce podajemy na zimno w sałatce. To w zasadzie bardzo proste do przygotowania danie. Kaczkę i przyprawy wkładamy do naczynia żaroodpornego z sokiem, winem i bulionem, umieszczamy(...)kuchni włoskiej przepis na kaczkę z malinami . Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 2015-08-03 13:23:00 Bardzo oryginalne, choć proste do przyrządzenia nogi z kaczki duszone w soku z wiśni, porto i cynamonie, podane z sałatką wiśniowo-orzechowo-jabłkową. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 średnie nogi z kaczki
Kulinarna Pokusa