 Idealna marchewka na krótko 282
Idealna marchewka na krótko 282musi to być problem, ale w tym wypadku chcemy raczej, aby nasz dodatek do głównego dania prezentował się możliwie dobrze. Aby zapobiec utracie koloru, a nawet go zintensyfikować, do duszonej marchewki należy dodać tłuszcz, którym w praktyce najczęściej jest masło lub podobna do niego w smaku margaryna – i to w ilości większej niż woda. Karoten rozpuszcza się bowiem(...)masło, które dostatecznie zagęszcza naszą marchewkę i zawiera w sobie rozpuszczony barwnik z niej pochodzący. Idealna marchewka na krótko 2015-05-11 10:14:17 Poznaj techniki przygotowania idealnej duszonej marchewki, która zachowa intensywny kolor oraz będzie słodka, aromatyczna i jędrna. Zapisz przepis Drukuj Składniki 500g marchewki 3 łyżki masła 1-2 płaskie łyżeczki cukru 1/2 płaskiej łyżeczki soli
Kulinarna Pokusa Pieczony udziec z indyka 306
Pieczony udziec z indyka 306różnych przepisów z naszego bloga. A jaki jest tego efekt? Dla mnie pyszny. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań, zwłaszcza że będąc umiarkowanym mięsożercą należę również do entuzjastów duszonej marchewki oraz pieczonych ziemniaków. Doskonałym dodatkiem do dania jest także wspomniany sos pozostały z pieczenia mięsa – smakuje naprawdę wyśmienicie. Co prawda najczęściej moją motywacją do ugotowania tej potrawy(...)długi – ok. 2 godzin, to jednak samo przygotowanie go do pieczenia jest kwestią minut, zaś potem wystarczy zajrzeć do niego może ze 2, 3 razy. Podobnież przygotowanie marchewki do duszenia czy ziemniaków do pieczenia nie jest szczególnie czasochłonne. W tym daniu „wraca” również szałwia, tym razem w postaci suszonej i startej. Kiedyś publikowaliśmy już kilka przepisów z szałwią świeżą, jednak
Kulinarna Pokusa Farfalle z dynią i Grana Padano DOP 231
Farfalle z dynią i Grana Padano DOP 231nazwa pochodzenia) W regionie tym hoduje się bydło cenionej rasy razza piemontese, a mięso jada się jako duszone w czerwonym winie, pieczone, opiekane na ruszcie lub duszone z innymi gatunkami mięsa, jakobollito misto. Nie brak też przepisów na cielęcinę, jagnięcinę, koźlinę, mięso z królików, kaczek, gęsi, kurczaków, kapłonów i gołębi. Bażant, kuropatwa, zając i sarna(...)Prana Padano DOP.Danie banalnie proste, ale majestatyczne, wykwintne, aromatyczne... Dynią zajęła się moja brytfanna Toscana od Florina. O niej dowiecie się TUTAJ RZUCIĆ OKIEM .Brytfanna wspaniale wydobywa smak duszonych, pieczonych i smażonych na niewielkiej ilości tłuszczu potraw. Ale po kolei... Składniki na oko- kuchnia włoska jest niekiedy na prawdę na oko i na smak -dynia -masło -cebula -czosnek
Z Kuchni Do Kuchni Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem 406
Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem 406sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem. Danie robiłam etapami, najpierw przygotowałam duszone podudzia, potem zrobiłam sos śmietankowy, bo niestety jedna osoba nie jada grzybów, w drugim rondelku przygotowałam duszone kurki z cebulką, potem wystarczyło wszystko wymieszać. Sos wyszedł idealny, aksamitny, pyszny, smak kurek dodatkowo podnosiły jego walory smakowe. Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem Składniki(...)dusimy przez mniej więcej 30 minut. W osobnym rondelku podsmażamy posiekaną cebulkę z kurkami, doprawione solą i pieprzem. Wyciągamy mięso, wlewamy do płynu z duszenia podudzi śmietanę i łączymy za pomocą trzepaczki, Wsypujemy duszone kurki z cebulką, dodajemy pojedyncze listki tymianku, mieszamy i chwilkę całość dusimy. Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem podajemy z makaronem. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Zrazy wołowe 377
Zrazy wołowe 377ziemniaki i kopytka . Zwykle podaje się je również z sosem z duszenia, którego może być więcej lub mniej. Wg przepisu poniżej – raczej mniej, ale jeśli ktoś woli inaczej, to trzeba po prostu udusić zrazy w większej ilości płynu. Częstym dodatkiem są też kolorowe warzywa – w przypadku naszego przepisu duszone w sosie razem z mięsem. Zrazy podajemy z reguły(...)wzdłuż boczku, po drodze „zbierając” do środka mięso pozostawione jako rezerwa po bokach. Na koniec domykamy roladkę wykałaczką tak, aby na pewno nie rozwinęła się podczas smażenia i duszenia. Na dużej patelni na silnym ogniu rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego. Zrazy podsmażamy krótko – ok. 5 minut – ale intensywnie i ze wszystkich stron, do lekkiego zarumienienia, aby dobrze „zamknąć” mięso
Kulinarna Pokusa Pieczona szynka z kapustą 247
Pieczona szynka z kapustą 247dodatkiem domowego majonezu . Pieczona szynka z kapustą 2015-04-03 13:09:38 Pieczona szynka utrzymana w słodko-cytrusowych klimatach. Doskonała jako główne danie na ciepło z duszoną kapustą z jabłkami i ananasem oraz z pieczonymi ziemniakami, jak również jako przystawka na zimno. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg szynki wieprzowej bez kości 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka(...)mielonego cynamonu 5 goździków 1 płaska łyżeczka owoców kolendry 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 6 owoców jałowca 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego Do podania duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkiem pieczone ziemniaki Instrukcje Goździki, kolendrę, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie oraz jałowiec umieszczamy w moździerzu i dokładnie rozdrabniamy. Roztarte w moździerzu przyprawy łączymy
Kulinarna Pokusa Duszona wątróbka drobiowa „na kwaśno” 195
Duszona wątróbka drobiowa „na kwaśno” 195Dziś ponownie poznęcamy się nad tymi, którzy nie lubią podrobów – będzie wątróbka drobiowa, moim zwyczajem z indyka. Chociaż możecie użyć również wątróbki z kurczaka – wówczas należy dusić ją nieco krócej. Jest to nasz pierwszy wpis z wątróbką w roli głównej, jak dotąd dodaliśmy ją jedynie do pasztetu z kaczki . Pojawi się jeszcze jednak na pewno nie raz w przyszłości(...)gallery-101 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojona wątróbka i cebula Najpierw podsmażamy cebulę Następnie dodajemy wątróbkę Pokrojone pomidory i ogórki Pomidory i ogórki dodajemy pod koniec duszenia Duszona wątróbka drobiowa Post Duszona wątróbka drobiowa „na kwaśno” pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusa Smaki Południowej Italii. Wspaniałe przepisy i włoskie opowieści. 259
Smaki Południowej Italii. Wspaniałe przepisy i włoskie opowieści. 259słońcem, Il Rituale delle Virtu del Primo Maggio - tradycyjna zupa na pierwszego maja, porcja dla trzydziestu osób!) Kampania (np. Brasato di Fesa di Vitello del Carnacottaro - udziec cielęcy duszony a la wędrowny sprzedawca gotowanego mięsa, La Vera Pizza - prawdziwa pizza) Apulia (np. La Rustichella - smakowita tarta z suszonego dorsza, solonych anchois i cebuli, Frittata con Aspargi Selvatici(...)przyprawionymi kasztanami a la Nicola Taurino) Kalabria (np. Minestra di Cipolle di Fropea - zupa z cebulami z Tropei, Pasta Brasata con le Quaglie di San Giovanni da Fiore - makaron duszony z przepiórką z San Giovanni da Fiore) Sycylia (np. Olive Nere e Verdi con Aglio Intero al Forno - czarne i zielone oliwki pieczone z czosnkiem, Fritalle di Melanzane
Brzuszki Łakomczuszki Ryż z duszonymi jabłkami z cynamonem i goździkami (danie w 10-15 minut) 229
Ryż z duszonymi jabłkami z cynamonem i goździkami (danie w 10-15 minut) 229martwicie się, nie będą Wam przeszkadzać. Jabłka pokrojone w kostkę duszę na maśle z miodem, słodycz równoważę sokiem z cytryny, a całość aromatyzuję cynamonem i dwoma goździkami. Po 10 minutach mam mięciutkie, pyszne, aromatyczne jabłka, którymi przykrywam cynamonowy ryż z odrobiną słodkiej śmietanki. „Ryż z duszonymi jabłkami z cynamonem i goździkami” to szybkie danie, które można podać(...)obiad, a także na śniadanie lub kolację. Sprawdzi się świetnie na codzień i od święta. Np. w okresie Bożego Narodzenia możemy podać na śniadanie. The post Ryż z duszonymi jabłkami z cynamonem i goździkami (danie w 10-15 minut) appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicja Smaki Indii: Wieprzowina Vindaloo 240
Smaki Indii: Wieprzowina Vindaloo 240mięsa rozchodzi się po mieszkaniu na długo przed podaniem. Dziś zapraszam na przepyszną i aromatyczną wieprzowinę Vindaloo. Nazwa ta pochodzi z języka portugalskiego i przypisywana jest głównie do długo duszonych potraw z winem i dużą zawartością czosnku. W przeszłości potrawę dusiło się na winie czerwonym, jednak z biegiem czasu zostało ono zastąpione winem ryżowym lub białym octem winnym. Danie(...)Smażymy do miękkości, wrzucamy mięso i przygotowaną wcześniej pastę. Smażymy około 4 minut, aż poczujemy uwalniające się zapachy. Dolewamy bulion (warzywny lub drobiowy), doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 60 min. 3. Podczas, gdy nasze mięso się dusi, przygotowujemy sambal. Brzoskwinię kroimy w drobną kostkę, dodajemy miętę i sok z cytryny, kruszymy papryczki. Całość dokładnie mieszamy
Tajskie smaki Przepis na bitki wieprzowe z karkówki 533
Przepis na bitki wieprzowe z karkówki 533plastrów karkówki przygotować zrazy wieprzowe zawijane . Tym razem podaję Wam przepis na bitki wieprzowe z karkówki w pysznym, naturalnym pieczeniowym sosie, który powstaje podczas duszenia karkówki. To danie wraz z surówką przygotował Piotrek. Bitki wieprzowe duszone są bardzo smaczne. Inne pomysły na obiadowe dania z mięsa: tradycyjne bitki z wołowiny a z wieprzowiny np. znajdziecie tutaj. Polecam też przepis(...)szynkę duszoną , czy też żeberka Co prawda najlepsze bitki wychodzą z rostbefu lub udźca wołowego, ale z karkówki też są bardzo smaczne. 1 kg karkówki wieprzowej, do smaku sól karpacka i czarny pieprz, 3 łyżki mąki, majeranek, 2 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu, 2 liście laurowe 1 duża cebula 2 łyżki oleju, Mięso z karkówki wieprzowej, kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Plastry schabu z zieloną fasolką 267
Plastry schabu z zieloną fasolką 267Jeżeli szukacie pomysłu na rodzinny smaczny obiad zapraszam Was na duszony schab wieprzowy z dodatkiem zielonej fasolki. Jestem pewna, że zasmakuje Wam to proste połączenie ;) Plastry schabu duszone Składniki: - pół kilograma schabu wieprzowego bez kości - 0,5 l bulionu warzywnego - garść suszonych podgrzybków - kromka chleba razowego Marynata: - 2 ząbki czosnku - pieprz ziołowy - pieprz cayenne - mielona kozieradka - świeżo mielony(...)pokojową. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, a następnie smażymy plastry z obu stron na rumiano. Gdy mięso już ładnie zbrązowieje zlewamy je bulionem, zmniejszamy ogień, dorzucamy grzybki suszone i dusimy około godziny, od czasu do czasu mieszając. Na koniec lekko zagęszczamy miąższem z kromki chleba razowego. Ja najbardziej lubię, gdy ze schabu wycieka sosik, który sam się wytworzył, bez dodatku
Sajkofanka smaku Potrawka z polędwicy z papryką i pomidorami 226
Potrawka z polędwicy z papryką i pomidorami 226polędwicą wieprzową można zrobić wiele rzeczy, ale jedną z popularniejszych są różnego rodzaju potrawki, gdzie pokrojone w kawałki mięso dusimy razem z rozmaitymi warzywami. Wychodząc na przeciw tym gustom, swego czasu proponowaliśmy już potrawkę z polędwicy wieprzowej z papryką, kukurydzą i kiszonym ogórkiem . Przepis poniżej to również potrawka, jednak utrzymana w innym klimacie. Tym razem użyjemy takich składników jak pomidory(...)jeśli ktoś lubi, niech ugotuje taką potrawkę z łopatki, biodrówki czy szynki – one również doskonale pasują do pozostałych składników z przepisu. Smak będzie oczywiście nieco inny, a czas duszenia należy nieco wydłużyć stosownie do rodzaju mięsa, ale to wszystko kwestia indywidualnych upodobań Potrawka z polędwicy z papryką i pomidorami 2016-02-12 03:14:29 Oryginalna, lekko pikantna potrawka
Kulinarna Pokusa Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 266
Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 266potraktować jako samodzielny byt – co zdarza mi się czasami robić. Tu jednak zawartość słoika z wiśniami w zalewie (takimi jak do ciast) dzielimy w ten sposób, że w soku dusi się mięso, a owoce podajemy na zimno w sałatce. To w zasadzie bardzo proste do przygotowania danie. Kaczkę i przyprawy wkładamy do naczynia żaroodpornego z sokiem, winem i bulionem, umieszczamy(...)kuchni włoskiej przepis na kaczkę z malinami . Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 2015-08-03 13:23:00 Bardzo oryginalne, choć proste do przyrządzenia nogi z kaczki duszone w soku z wiśni, porto i cynamonie, podane z sałatką wiśniowo-orzechowo-jabłkową. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 średnie nogi z kaczki
Kulinarna Pokusa Perliczka w warzywach i śmietanie 255
Perliczka w warzywach i śmietanie 255także masła, dość naturalnie komponuje się z tak delikatnym drobiowym mięsem. Na większą jednak uwagę zasługuje w tym wypadku sos, który przygotowujemy przez proste zmieszanie wywaru, w którym dusiło się mięso i warzywa, ze śmietaną. Przy całej swej prostocie jest naprawdę wyjątkowo smaczny. Żeby jednak osiągnąć taki efekt, zapomnijmy o kostce rosołowej! Koniecznie przygotujcie tę potrawę z użyciem samodzielnie ugotowanego(...)brytfanny umieszczamy najpierw liście laurowe i natkę pietruszki, a następnie warzywa z patelni, które zalewamy bulionem. Pozostałą solą posypujemy mięso, a wszystkie składniki – tymiankiem i majerankiem. Perliczkę i warzywa dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, zwykle przez 60 minut. Puree z ziemniaków przygotowujemy w ten sposób, że ugotowane do miękkości ziemniaki (500g ) ubijamy z dodatkiem 1 dużej łyżki
Kulinarna Pokusa Filet z indyka z sosem z botwinki i młodymi ziemniaczkami 210
Filet z indyka z sosem z botwinki i młodymi ziemniaczkami 210część odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy kilka łyżek wody i dusimy całość 2-3 minuty. Dodajemy mascarpone. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze kilka łyżek wody. Na koniec dodajemy część posiekanego koperku. Ziemniaczki doprawiamy solą tuż po ugotowaniu i posypujemy koperkiem. Podajemy z filetem indyka, marchewką duszoną z groszkiem. Całość polewamy sosem i posypujemy koperkiem
Mango Papaja Pissaladiere - prowansalski pizzo-cebularz 235
Pissaladiere - prowansalski pizzo-cebularz 235małe czarno-brązowe oliwki nicejskie). Na obiad w stylu francuskim z dodatkiem zielonej sałaty, lub na imprezę/przyjęcie do lampki wina. A wygląda tak:Cebule w czasie długiego duszenia stają się brązowe, miękkie i słodkie, ponieważ zawarte w nich cukry ulegają karmelizacji. Kto kiedyś robił francuską zupę cebulową, ten wie, o co chodzi. To nie jest zadanie dla niecierpliwców(...)duszenie zajęło 40 minut), ogień nie może być za duży, a cebule nie mogą się przypalić. Gotowe cebule powinny się niemal rozpadać i dać bez problemu rozgnieść pomiędzy palcami (tak w każdym razie przeczytałam u Nigella Slatera). Cebule sporo stracą na objętości. Początkowo ledwo mieściły mi się na patelni, zaś po 40 minutach duszenia wyglądały tak:Cebule doprawiłam czosnkiem
Chilli Czosnek i Oliwa Dynia z bakłażanem w mleku kokosowym / Pumpkin and eggplant in coconut milk 295
Dynia z bakłażanem w mleku kokosowym / Pumpkin and eggplant in coconut milk 295też zmiksować na gładkie puree, ja jednak tym razem zostawiłam je w całości. Warto eksperymentować z nowymi smakami, zachęcam i polecam:)Scroll down for recipe in EnglishDynia z bakłażanem duszone w mleku kokosowym(4 porcje)Składniki:1 łyżka oleju roślinnego2 ząbki czosnku, drobno posiekane1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę250 g dyni, obranej i pokrojonej(...)zeszklenia.Dodaj dynię, bakłażana i ryby sos i smaż przez kolejne 2-3 minuty.Następnie wlej mleko kokosowe, doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do małego i duś warzywa prawie do miękkości, przez około 10-15 minut.Pod koniec duszenia dodaj chili i dopraw sosem rybnym i pieprzem. Zwiększ ogień i gotuj aż warzywa staną się miękkie a mleko zgęstnieje
karmelowy Biszkopt przekładany jabłkami i galaretką. 270
Biszkopt przekładany jabłkami i galaretką. 270pycha i jeszcze raz pycha! W danym przepisie można użyć dwie różne masy do przekładania, jedna z surowych jabłek, a druga z duszonych. Ja właśnie robiłem z duszonymi jabłkami, bo moim zdaniem ciasto wtedy smakuje lepiej lecz jeżeli robimy z surowymi, to wtedy masa będzie bardzo przyjemnie chrupać. Każdy może wybrać sposób wedle uznania. Bardzo serdecznie zapraszam(...)masła 8 dużych kwaśnych jabłek 1 opakowanie galaretki smakowej (najlepiej o smaku jabłka) Przygotowanie: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach ( ja nie obierałem ze skórki) i dusimy na patelni z grubym dnem przez ok. 10-15 min, (jeżeli robimy z surowymi jabłkami etap duszenia omijamy) po tym dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek, jeżeli chcemy
Kuchnia Łukasza Pęczak z grzybami leśnymi, papryką i marchewką 217
Pęczak z grzybami leśnymi, papryką i marchewką 217kurkami i pomidorami a na obiad Zupa grzybowa z borowików ceglastoporych Polecam też w sezonie grzybowym przygotować kaszotto z pęczaku z grzybami leśnymi, papryką i marchewką, kaszę podałam do duszonej wołowiny. Było to bardzo pyszne połączenie składników. Przepis na Pęczak z grzybami leśnymi, papryką i marchewką: 1 szklanka kaszy pęczak 250 g grzybów leśnych (kurek, podgrzybków) 1 marchewka(...)dodajemy pokrojoną marchewkę, dusimy aż kasza będzie miękka. Na osobnej patelni podsmażamy na maśle pokrojone podgrzybki i całe kurki. Gdy kasza będzie miękka dodajemy do niej grzyby, oraz pokrojone w paski kolorowe papryki, podgrzewamy kilka minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pęczak z grzybami leśnymi, papryką i marchewką podajemy do mięsa, ja podałam do duszonej wołowiny. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Jesienny tażin wołowy - z dynią i suszonymi śliwkami 221
Jesienny tażin wołowy - z dynią i suszonymi śliwkami 221północnoafrykański gulasz . Przygotowanie tażinu nie wymaga skomplikowanych operacji w kuchni (składniki po prostu kroimy i wrzucamy do garnka), ale jego wykonanie trzeba wcześniej zaplanować, gdyż istotą potrawy jest długie duszenie na wolnym ogniu pod przykryciem - w przypadku dzisiejszego tażinu potrwa to aż 3 godziny! Czy warto jest tyle czekać? Odpowiedź oczywiście brzmi - tak. Wyobraźcie sobie pyszny, aromatyczny gulasz, w którym(...)mięso jest soczyste i rozpływające się w ustach. Tak smakuje tażin. Tradycyjnie składniki dusi się w specjalnym glinianym naczyniu posiadającym wysoką, stożkowatą pokrywę (od którego tażin wziął swoją nazwę). Więzi ona parę wodną i lotne związki aromatyczne wewnątrz naczynia, potęgując aromaty i zapewniając kuszącą delikatność składników. Ale nie jest ono konieczne, aby tażin się udał. Ja wykorzystałam dużą głęboką patelnię
Chilli Czosnek i Oliwa Risotto z grzybami i pieczoną dynią 230
Risotto z grzybami i pieczoną dynią 230takiej kolejności): Baza smakowa. Bazą smakową risotto są twardsze składniki o intensywnym smaku, takie jak cebula, por, koper włoski, suszone grzyby, twardolistne zioła. Kroimy je drobno i dusimy na rozgrzanym maśle z oliwą (taki północno-południowy włoski kompromis). Dodajemy ryż. Używamy ryżu do risotto (np. Arborio), który charakteryzuje się okrągłymi ziarnami oddającymi skrobię w czasie gotowania(...)oraz listkami szałwii, zioła często łączonego z dynią w kuchni włoskiej. Wprost uwielbiam polewać tortellini (a nawet zwykłe pierogi) masełkiem szałwiowym. Pomyślałam dlatego, że listki szałwii dodane na początku duszenia oddadzą swój smak maśle i przenikną cały ryż. Zwieńczeniem dania są kosteczki jaskrawej pieczonej dyni, rozświetlającej je niczym promienie słońca. Dynia w tej postaci fajnie wzbogaca kremową konsystencję potrawy
Chilli Czosnek i Oliwa Żeberka wieprzowe z sałatką ziemniaczaną 249
Żeberka wieprzowe z sałatką ziemniaczaną 249razem postanowił przygotować żeberka wieprzowe duszone. Aby przygotować pyszne żeberka potrzeba do ich przyprawienia sól +pieprz + cebulę, tym razem wyjątkowo, aby zaostrzyć ich smak dodał chili. Podczas duszenia żeberek powstaje pyszny, naturalny sos bez konserwantów i zbędnych dodatków. Do żeberek Piotrek przygotował marchewkę , ale tym razem bez groszku oraz sałatkę ziemniaczaną, w sposób jaki podaje się w Niemczech, czyli(...)kostki), doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy smalec na patelni, układamy kawałki mięsa oprószone mąką, obsmażamy z obu stron, mięso wyciągamy na talerz, dodajemy 1 cebulę pokrojoną w piórka dusimy, do cebuli dodajemy podsmażone żeberka, podlewamy wrzącą wodą, doprawiamy delikatnie chili, przykrywamy dusimy do miękkości, uzupełniając wodą co jakiś czas. Podajemy z czym chcemy, żeberka można podać z gotowanymi ziemniakami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Przepis na zrazy wołowe zawijane 8842
Przepis na zrazy wołowe zawijane 8842tradycyjny farsz do zrazów zawijanych to boczek lub słonina, słupki kiszonego ogórka, ósemki cebuli, musztarda sarepska, czasami czerstwe pieczywo, również grzyby leśne. Rolady mięsne następnie się podsmaża i dusi z cebulą, można je zabielić śmietaną, lub dusić w naturalnym sosie. Naturalny sos w zrazach jest najlepszy, mają pyszny, niepowtarzalny smak pieczeniowy. W moim rodzinnym domy najczęściej na Święta jadało się(...)garnka żeliwnego, na tym samym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w piórka i gdy cebula stanie się złota przekładamy ją do zrazów, podlewamy całość wrzącą wodą (ok. 1/2 litra) i dusimy do miękkości mięsa, jeśli woda za szybko odparowała uzupełniamy wodą. Podczas duszenia mięsa tworzy się pyszny, aromatyczny , pieczeniowy sos. Jest pyszny. Tym sposobem właśnie przygotowałam zrazy wołowe zawijane na nasz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię