duszone - 2857 przepisów (strona:7/191)

Marchewka duszona z kukurydzą 135

Lubicie marchewkę z groszkiem ? Pewnie tak bo chyba wszyscy lubią taką jarzynkę obiadową. Ale dzisiaj zachęcam Was do spróbowania czegoś innego czyli marchewki z kukurydzą. Jest

Smaczna Pyza
Kurze udka duszone z warzywami czyli cały obiad w jednym garze 624

Nie lubię zmywać i dlatego cieszą mnie dania albo już same pomysły na gotowanie jednej potrawy w jednym garnku. Bez używania patelni do podsmażenia czegoś, bez

Smaczna Pyza
Udka duszone z pieczarkami i żubrówką 462

Udka uduszone w pieczarkach, podlane aromatyczną żubrówką to bardzo smaczna propozycja na obiad. Mięso jest mięciutkie a alkohol wyparował podczas flambirowania więc dzieci też mogą takie

Smaczna Pyza
Gołąbki z mięsem i kaszą jęczmienną duszone z lubczykiem ogrodowym 219

 Gołąbki to szczególnie klasyczna potrawa w polskiej kuchni i nieskończona gama możliwości przeróżnych nadzień . Moja ulubiona wersja to gołąbki w młodej kapuście z kaszą jęczmienną

Delicious Titbits
kapusta duszona postna 207

kapusta duszona postna Pyszne danie samodzielne do jedzenia z chlebem lub wspaniały dodatek do obiadu zastępujący surówkę. Składniki: 1 kapusta biała 2 marchewki 1 cebula 1,5-2 szklanki wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól  pieprz olej do smażenia Przygotowanie: 1. Kapustę poszatkować na szatkownicy lub pokroić bardzo cienko nożem. Troszkę posolić i wygnieść. 2. Marchewkę umyć, obrać(...)rozgrzać olejm wrzucić na niego cebulkę oraz marchewkę. 5. Gdy widzimy, że nasza cebulka jest zeszklona dodajemy do garnka poszatkowan ą  kapustę, wlewamy wodę i wszystko razem mieszamy. Dusimy, aż nasza kapusta, będzie miękka (ok 20 min).  Jeżeli zapomni mi się, wcześniej kapustę wygnieść i posolić, to po prostu

Kulinarnie z Polką na Kresach
Duszona młoda kapusta 170

młodej kapusty; - pęczek koperku; - 12 dag boczku; - 1 cebula; - 3/4 szklanki wody; - łyżka masła; - łyżka mąki; - sól, pieprz Wykonanie: Kapustę posiekać. W garnku rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić kapustę. Dusić, podlewając wodą około 20 minut. W tym czasie pokroić boczek w kostkę i zrobić z niego skwarki, pod koniec dodać łyżkę masła i cebulę. Dodać mąkę i podlewać sosem(...)load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('ce8473c27ca6fef83c6f81eab5056649').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: młoda kapusta kapusta młoda mloda kapusta The post Duszona młoda kapusta appeared first

dom-agi.pl
Placek Drożdżowy z Duszoną Cebulą i Wędzonymi Szprotkami 213

odstawiłam na około 30 minut do wyrośnięcia.Wierzch ciasta posmarowałam oliwą. Farsz: W woku rozgrzałam oliwę z oliwek, na którą wyłożyłam cebulę pokrojoną w piórka, posypałam ją cukrem i dusiłam kilka minut. Następnie dodałam rozmaryn, same listki. Dusiłam pod przykryciem chwilkę, a potem dolewałam wodę na dwie tury. Jak pierwsza część wody wyparowała wtedy dopiero dodałam pozostałą część wody. Cebulę(...)dusiłam do miękkości. W sumie zajęło mi to około 30 minut. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto wyjęłam z miski i wyłożyłam do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Celowo użyłam większej formy niż autorka, gdyż chciałam aby ciasto było większe, odpowiednie na dwie osoby. Nie żałowałam swojej decyzji, gdyż ciasto mocno rośnie :) Na rozciągnięte ciasto umieszczone w formie wyłożyłam

Blondynka Gotuje
Schab duszony 167

Kruchy i delikatny, duszony schab to pomysł na wykwintny obiad.Składniki do przygotowania mięsa:-ok. 1 kg schabu bez kości-olej-pieprz-sól-słodka papryka-3 ząbki czosnku   Schab po opłukaniu i osuszeniu nacinamy z obu stron.Do naczynia wlewamy ok. 1/4 szklanki oleju, wsypujemy płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczkisłodkiej papryki, troszkę pieprzu oraz pokrojony w kosteczkę czosnek.Mieszamy(...)niewielkim ogniu smażymydo zrumienienia obu stron, kilka razy obracając.   Dodajemy warzywa i podsmażamy razem do zeszklenia.Warzywa doprawiamy do smaku.   Dolewamy bulion, przykrywamy i dusimy 45-60 minut do miękkości mięsa.Schab jest gotowy.   Możemy go podać z ziemniakami, sosem brokułowym i dowolną surówką.   Sos brokułowy:-delikatne części brokuła gotujemy w niewielkiej ilości

Maminek kulinarny
Pierś drobiowa w białym winie duszona na patelni - petto di pollo al vino bianco 242

Polecam soczyste filety drobiowe, duszone w białym winie na patelni tylko w 20 minut. To wykwintne i smaczne danie, bedzie się ładnie prezentować  nie tylko podczas wykwintnej kolacji ale również bedzie smakowitym daniem na codzienny obiad.SKŁADNIKI 500 g piersi drobiowej1 szklanka białego wytrawnego wina3 listki szałwiikilka igiełek rozmarynu2 ząbki czosnkumąkasóloliwa z oliwekSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPokroić pierś drobiową(...)ząbki czosnku, szałwie, rozmaryn. Układać plastry drobiowe na patelni i smażyć z każdej strony przez około 5 minut. Posolić do smaku, podlać białym wytrawnym winem i odparować alkohol. Dusić pod przykryciem przez następne 10 minut.Podawać na gorąco z dodatkiem lampki białego wytrawnego wina.SMACZNEGO

zielonacukinka
Kalafior duszony w śmietanie 262

Kalafior duszony w śmietanie...Miękkie, białe różyczki kalafiora.Mocno nasiąknięte kwaśną śmietaną.Doprawione dużą ilością pieprzu i solą.Podawane na ciepło.Prosty i pyszny dodatek do obiadu.Smacznego!Składniki: 1 średni kalafior;400 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 łyżki masła;1 łyżka octu spirytusowego;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Kalafiora oczyścić. Pozostawić w całości. Głąb naciąć(...)kalafior będzie już tylko lekko twardy. Odcedzić. Podzielić na różyczki.Na rozgrzane, na dużej, głebokiej patelni, masło wrzucić różyczki kalafiora, dodać śmietanę, doprawić solą i sporą ilością pieprzu i dusić na małym ogniu, aż kalafior nasiąknie śmietaną i stanie się miękki. Trwa to około 30 minut.Podawać ciepłe.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Potrawę trzeba dobrze przyprawić pieprzem i posolić

Gospodyni Miejska
Karkówka duszona w cebuli 172

jajku z odrobiną soli i pieprzu oraz bułce tartej. Każdy plaster podsmażamy z obu stron na rozgrzanej patelni. Cebule kroimy w piórka, przekładamy do garnka z odrobiną oleju i dusimy pod przykryciem. Po 5 minutach wlewamy bulion (woda z kostkami wołowymi), doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 7 minut. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę cebuli

VioletoweKucharzenie
Schab duszony w keczupie z cebulą i czosnkiem 434

Ilość keczupu podałam orientacyjnie. Można dać go więcej lub mniej, jak kto lubi. Formę przykryć pokrywką lub arkuszem folii aluminiowej - nie przykrywać szczelnie, gdyż para z duszącego się mięsa musi uchodzić z naczynia.  Zapiekamy w temperaturze 160 stopni przez około godzinę, aż mięso skruszeje. Pod koniec zapiekania można zdjąć pokrywkę, zetrzeć na wierzch mięsa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wieprzowina duszona w mleku kokosowym z karmelem 188

przesmażamy ze wszystkich stron na brązowy kolor. Dodajemy czosnek i mieszankę przypraw, smażymy jeszcze pół minuty. Wlewamy mleko kokosowe i sos sojowy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez godzinę. 2. Na kilka minut przed upływem godziny zaczynamy robić karmel. Do drugiego garnka wsypujemy cukier, zalewamy łyżką wody i bez mieszania gotujemy, aż karmel stanie się złoty(...)Tutaj należy uważać, żeby nie spalić karmelu, bo stanie się gorzki.  3. Do garnka z karmelem przekładamy wieprzowinę wraz z sosem. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Dusimy 30-40 minut bez przykrycia, aż całe mleczko kokosowe wyparuje, a mięsko zacznie smażyć się we własnym tłuszczu. Na 3 minuty przed końcem doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem

My Culinary Art
Żeberka duszone w kapuście 179

bardzo często, zaglądając do Jej zeszytu postanowiłam, że i u mnie zagoszczą właśnie przygotowane w ten sposób. Żeberka te są pyszne i świetnie pasują nawet na rodzinny obiad. Żeberka duszone w kapuście SKŁADNIKI: żeberka 60 dag kapusta kiszona 40 dag przyprawa do żeberek papryka słodka sól pieprz olej do smażenia liść laurowy ziele angielskie koncentrat pomidorowy  PRZYGOTOWANIE: Kapustę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Śródziemnomorska sałatka makaronowa z kurczakiem i duszonymi warzywami 181

mniejsza kostka, tym krótszy czas smażenia), liście jarmużu porwać palcami na mniejsze kawałki (tylko miękką część), czosnek pokroić w plasterki.Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek, dynię i paprykę, dusić 6 minut. Dodać cukinię, tymianek i jarmuż, polać 2 łyżkami wina, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, cukrem i pieprzem, dusić 2 minuty.Makaron wymieszać z warzywami (ewentualnie doprawić do smaku

SzczyptaSmaQ