duszone - 2857 przepisów (strona:4/191)

Polędwiczka duszona z warzywami 87

szklanki zielonego groszku Przygotowanie : Polędwiczki pokroić a plastry, lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem oraz mąką. Na łyżce oleju obsmażyć mięso z obu stron, dodać pół szklanki wody i dusić mięso przez 20 minut. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Dusić całość 2-3 minuty, po czym dodać groszek. Danie podawać na ciepło

Magiczne Życie Marty
Fasolka z kurczakiem duszonym - prawie gotowiec. 105

porcja duszonego kurczaka z puszką fasolki w sosie pomidorowym. Do tego ziemniaki puree i w błyskawicznie mamy dobry obiadek Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kurczak duszony z cukinią i cebulą 136

Mięso doprawić do smaku, dolać sos sojowy wg uznania. 3. Cukinię i cebulę pokroić w pół talarki. Dodać do mięsa. 4. Doprawić posiekanym drobno czosnkiem i ziołami. 5. Wszystko dusić od przykryciem do czasu zmięknięcia warzyw (ok 15 min.). 6. Przed końcem duszenia mięso i warzywa posypać żółtym serem, podawać gdy stopnieje. Sugestie: Danie można podawać z ryżem

Pasja Smaku
Wolowina duszona z warzywami. 136

Wczoraj nie byl moj najlepszy dzien, wiec I obiad ...pozostawial duzo do zyczenia- zapomnialam posolic np ziemniaki No ale nic Zapraszam na Duszona wolowine z warzywami Najpierw podsmazylam wolowine, pozniej ok 1.5h dusilam na wolnym ogniu Na ostanie 15 min dodalam brokuly I pieczarki. Doprawilam do smaku Podalam z ziemniakami I salatka z ogorkow konserwowych Milej I spokojnej

Smaki Edyty
Jabłka faszerowane duszoną kiszoną kapustą 166

było pod ręką , a po trzecie akurat rozpędziłam sie na obgotowywanie kiszonej kapusty na różne sposoby to odrobinę użyłam do nadziania jabłek. Muszę przyznać , że w tej formie kapusty duszonej jeszcze nigdy nie robiłam. I to był błąd - jest fantastyczna i doskonale uzupełnia pieczyste. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kapusta duszona z kminkiem-oprószana 124

Wydawało mi się , ze już wszystkie wersje jarzynki z kiszonej kapusty spisałam i pokazałam. A tu niespodzianka. Zapomniałam o kiszonej kapuście duszonej z kminkiem ( taką prezentowałam) oprószanej mąka tak zasmażanej. Co prawda przypuszczam , ze większość osób ten przepis zna , ale zapominalskim przypominam :) Gotuję zawsze na zapas i zamrażam , a potem wykorzystuję na szybki obiad podając np. z podsmażaną kiełbasą

Buniabaje w kuchni
Wieprzowina duszona w warzywach i pomidorach 141

brakuje mi na przednówku nawet w kuchni. Wcale nie chce mi się wymyślać dań i prawdę mówiąc gotuję byle szybko i łatwo. Taki też był ten obiad - zwykłe, duszone w warzywach, mięso, ale mięciutkie i pyszne więc bardzo nam smakowało. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Królik duszony w białym winie, z warzywami 184

Królik duszony w białym winie, z dodatkiem ziół i warzyw to ponoć klasyka. Ja przyznam się, że przyrządzałam właśnie króliczka po raz pierwszy. Tak wyszło - jakoś nie miałam wcześniej albo odwagi albo okazji. Teraz kiedy się zdecydowałam na kupienie króliczych udek musiałam popytać wśród znajomych jak się z nimi obejść żeby wyszło smacznie. Porad i pomysłów było sporo

Smaczna Pyza
Kurczak duszony z pomidorami serwowany z kaszami 256

Dziś zapraszam na szybki, lekki, zdrowy i beztłuszczowy obiad: Kurczak duszony z pomidorami serwowany z kaszami Potrzebne Ci będą: filet z kurczaka pomidory z puszki pieczarki (300 g) cukinia (300 g) czosnek, pieprz,ostra papryka, natka pietruszki po 100 gram kaszy gryczanej i jęczmiennej Mięso pokrój w kostkę, dopraw do smaku czosnkiem, pieprzem i ostrą papryką a następnie podsmaż

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Duszona młoda kapusta z koperkiem 224

łyżce masła).  Przesmażony boczek dodać do kapusty wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Podlać wodą (ja najpierw dałam 0,5 szklanki, a później jeszcze trochę). Dusić około 20 minut do miękkości.  Pod koniec dodać sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego pomidora oraz posiekany koperek. Dusić jeszcze chwilę, do czasu rozpadnięcia się pomidora – krok z pomidorem można pominąć

Fabryka pomysłów
Karkówka duszona w winie z suszonymi śliwkami 140

Taki tam zimowy obiadek :) Pyszna, delikatna karkówka wieprzowa duszona w czerwonym winie z dodatkiem cynamonu i suszonych śliwek. Zapraszam do gotowania!Składniki na karkówkę duszoną w winie:4-5 plastrów karkówki wieprzowej1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina1 ząbek czosnkuodrobina wody1 laska cynamonu6 suszonych śliwek, pokrojonych w ćwiartkimąka do obtaczania1 łyżka olejusól, pieprzCZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Ząbek czosnku(...)Mięso przekładamy wraz z tłuszczem i czosnkiem do garnka, wlewamy wino, wrzucamy ząbek czosnku i śliwki, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dolewamy tyle wody, żeby pokryła mięso i dusimy pod przykryciem około 40 minut.3. Mięso przekładamy na talerz, czosnek i laskę cynamonu wyrzucamy. Sos mocno redukujemy, kotlety z powrotem wkładamy do garnka i mieszamy. Podajemy z kopytkami lub ziemniakami. Smacznego

My Culinary Art
GOLONKA PO BAWARSKU, DUSZONA W PIWIE 226

przykrywamy warzywami z liścmi laurowymi, zalewamy po 1/2 szklanki każdego piwa, przykrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200*C, po 15 minutach temperaturę zmniejszamy do 180*C i dusimy nasze golonki ok.2-2,5h (do miękkości) co jakiś czas podlewając mieszanką obydwu piw. Pod koniec można pokrywkę zdjąć i podpiec golonki bez przykrycia (ale nie jest to konieczne). Idealnie smakuje

Smaczne Zdrowe
Grzyby duszone z masłem na zimę 154

wrzucić do wrzącej wody z 2 łyżkami octu i gotować około 5 min Odcedzić dokładnie i przełożyć do rondla w którym przesmażamy je na maśle z pokrojoną drobno cebulę Dusimy około 15 min. ciągle mieszając, by grzyby nie przywarły do dna rondla Dodajemy sól i pieprz do smaku, przekładamy do czystych, suchych słojów, zakręcamy suchymi dekielkami- tłuszcz powinien wpłynąć pomiędzy

Proste Potrawy
Polska, czyli gęś duszona w białym winie z kopytkami, burakami i gruszką 200

Z okazji święta narodowego uległem społecznej presji i postanowiłem wykazać się patriotyzmem - dzisiaj proponuję danie kuchni polskiej - klasycznie przygotowaną gęś uduszoną w białym winie  kopytkami

Wyprawy kulinarne
Sałatka z duszonych warzyw 139

grubych oczkach. Podsmażamy na oleju z poszatkowaną cebulą. Gdy marchewka zmięknie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i ogórki. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dolewamy parę łyżek octu. Wszystko dusimy razem dosłownie 5 minut. Przekładamy do wyparzonych słoiczków i studzimy do góry dnem. Jeśli sałatka ma stać dłużej w spiżarce to dodatkowo pasteryzujemy słoiki ok. 15 minut

prawdziwe jedzenie