duszone - 2857 przepisów (strona:25/191)

Sos pieczarkowy z porem 170

śmietanki 30% sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk, majeranek, vegeta natur, płaska łyżeczka suszonej cebuli Przygotowanie: 1. Na maśle przesmażam drobno pokrojoną cebulkę, następnie dodaje pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawiam, duszę do miękkości. W połowie dodaję pokrojonego w plasterki pora, tę część białą + trochę zielonej, całkiem zielone końcówki odkładam na bok. 2. Na końcu dodaję śmietanki wraz z musztardą, trochę jeszcze(...)duszę ciągle mieszając, by składniki się połączyły. 3. W razie potrzeby przyprawiam do smaku

Zasmakuj Kuchni
Łososiowe rösti 208

wrzącej, osolonej wodzie ok. 10 minut. Ostawiamy do ostygnięcia. Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oliwy. Kładziemy posypany solą i pieprzem filet z łososia skórą do dołu, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut. Studzimy. Ostudzone ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej, o dużych oczkach. Łososia dzielimy na małe kawałeczki, uważnie oddzielając ości i dorzucamy do ziemniaków. Dodajemy też tłuszcz pozostały(...)patelni po duszeniu. Doprawiamy odrobinę do smaku i delikatnie wyrabiamy. Z masy formujemy nieduże placuszki i smażymy je na mocno rozgrzanej oliwie ok. 2 minut z każdej strony. Podajemy z sosem śmietanowo – czosnkowym, skropione sokiem z cytryny. Kategoria: żarło powszednie Tagged: ziemniaki , łosoś , śmietana

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
"...sama prowadzę się, jak chcę, gdzie chcę"* - pasterz na talerzu. 155

ustawiam na poziom grzania delikatny, niech płyn ledwie mruga pod pokrywką. I tak godzinę, tylko od czasu do czasu mieszam. Po tym czasie dorzucam posiekany drobniutko czosnek i majeranek. Duszę pod przykryciem kolejne 30 minut. Teraz należy oprószyć całość dania mąką, porządnie zamieszać i jeszcze kilka minut dusić, posolić i popieprzyć według chęci. Mięsko rozpada się delikatnie i pyyyysznie smakuje

I tu będę miała takie te
Kurczak zapiekany w delikatnym sosie ze szparagami / Creamy chicken and sparagus bake 214

Dziś przedstawiam pomysł na pyszny obiad jednogarnkowy. Kurczak duszony w delikatnym sosie z pieczarkami i szparagami, a następnie zapieczony pod warstwą z mozzarelli i parmezanu. Łatwy, szybki i przyjemny obiad w zabieganym tygodniu, a poza tym generujący mało zmywania, gdyż przygotowuje się go w dosłownie jednej patelni:) Podałam go z makaronem, polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak

karmelowy
ZORZA po metamorfozach, groch z kapustą 181

ilość i zamrażam lub robię humus). Kapustę drobno posiekaj (np. za pomocą blendera). W garnku rozgrzej olej lub masło, wrzuć kapustę, majeranek i kminek, wlej kilka łyżek wody i duś do miękkości (kilkanaście minut). Następnie dodaj pozostałe przyprawy, ciecierzycę i wymieszaj. Od niedawna w rzeszowskiej  ZORZY  (prawdziwym "kinie z duszą") do dyspozycji widzów jest druga sala kinowa, mieszcząca

Qlinarnie i Qlinarnie
Kiełbasa pieczona w miodowo-musztardowej skorupce 242

Nowością nie jest też dodanie do kiełbasy musztardy czy cebuli. Ale jeśli kiełbasiane dania i sposoby podania rozłożymy na czynniki pierwsze, zrobimy z nimi trochę zamieszania… Na cebuli duszonej w imbirowym piwie wyląduje kiełbasa w skorupce z musztardy i miodu. Inaczej, ale dalej pysznie! Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C. Cebule obieramy, kroimy w piórka lub półplasterki. Na patelni

Karo in the Kitchen
Pyszna szarlotka klasyczna 229

śmietany 2 łyżki bułki tartej Wykonanie Masa jabłkowa Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki lub ścieramy na tarce. Podlewamy je 1/2 szkl. wody i dodajemy cukier oraz cynamon. Dusimy ok 20 min, aż jabłka się rozpadną. Pod koniec duszenia, dodajemy rozrobiony w 1/3 szkl. wody kisiel. Ciasto Mąkę przesiewamy. Dodajemy żółtka, 0,5 szkl. cukru, proszek do pieczenia, śmietanę

Mieszam w Garnku
Jadalne prezenty: domowa sól ziołowa (+ gotowe etykiety na słoiki) 143

smaku umami, który dodaje potrawom smakowitości. Myślę, że tą mieszanką można przyprawić bardzo wiele potraw, nadając im ciekawego smaku. Ja mam zamiar używać jej w połączeniu z pieczonymi oraz duszonymi warzywami. Proces produkcji domowej soli ziołowej jest bardzo prosty - wystarczy rozdrobnić blenderem gruboziarnistą sól i nasze wybrane składniki, następnie wysuszyć je w piekarniku i przesypać do czystego, szczelnego słoika

Chilli Czosnek i Oliwa
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 632

cebule oczyszczamy i bardzo drobno siekamy, można też potraktować je malakserem. Na patelni rozpuszczamy masło, mocno podgrzewamy i wrzucamy pokrojone cebule. Smażymy je do zeszklenia i dodajemy posiekane pieczarki. Dusimy pieczarki około 8-10 minut co jakiś czas mieszając, aż odparuje prawie cały płyn który puszczą. Przekładamy podduszone pieczarki do kapusty i podgrzybków, całość mieszamy i doprawiamy solą, sporo mielonym(...)pieprzem i jeszcze do smaku – mielonym kminkiem.   Jeśli Wasze nadzienie wyszło za bardzo wilgotne i przy nabieraniu go widać płyn, wyjmijcie wszystko razem na szeroką dużą patelnię i duście, aż większość płynu odparuje. Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C . Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 3-4mm i dzielimy na pasy wysokości około 10cm

Karo in the Kitchen
Kacze udka pieczone w cydrze z gruszkami, żurawiną i jarmużem 248

dzisiaj propozycja, którą możecie wykorzystać właśnie na świąteczny, bożonarodzeniowy obiad. Cudownie miękkie w środku, z chrupiącą skórką, kacze udka upieczone z dodatkiem aromatycznego cydru, sosem gruszkowo-żurawinowym i duszonym jarmużem. Powiem krótko - niebo w gębie! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis i gwarantuję, że Wasza rodzina lub goście będą zachwyceni. Danie jest pełne smaku a przygotowanie nie wymaga wiele pracy

Smaczna Pyza
Karkówka duszona w wiśniach 149

kilku dni jestem w Polsce przyjechałam na Święta więc mogę troszkę poeksperymentować :) Tym razem w roli głównej Karkówka. Znakomita i delikatna Karkówka duszona we własnej roboty dżemie z wiśni. Dżem musi być nie słodzony.  SKŁADNIKI: 1 kg Karkówki bez Kości 1 duży Słoik Dżemu Wiśniowego bez Cukru- Ja dodałam własnego sól i pieprz ok 1/2 szklanki mąki Olej

Gotowanie Patki
Łosoś z sosem porowym i kawiorem 183

roztopiony tłuszcz zacznie wrzeć, wrzucamy pora i smażymy przez 3-4 minuty często mieszając. Dolewamy bulion i wino, doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy patelnię i przestawiamy na mały ogień. Pora dusimy powoli przez ok. 25 minut. W razie potrzeby na koniec odparowujemy nadmiar płynu, by sos był gęsty. Dodajemy czubatą łyżeczkę musztardy i rozprowadzamy dokładnie w sosie. W międzyczasie przygotowujemy łososia(...)align: center;width: 50%;} #gallery-170 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-170 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pora kroimy w cienkie paski... ...a następnie podsmażamy i dusimy Łososia grillujemy na patelni Łosoś z sosem porowym i kawiorem Post Łosoś z sosem porowym i kawiorem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Pomidorowe curry z kokosowym ryżem 146

wrzuć posiekaną cebulę, posól i co jakiś czas mieszając, podsmażaj ją na średnim ogniu przez około 7 minut. Wmieszaj posiekany czosnek, dorzuć połówki pomidorków oraz wszystkie przyprawy. Zamieszaj i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.  Do osobnego garnka na wrzącą osoloną wodę wrzuć groszek i gotuj go przez 3-4 minuty, a następie odcedź i dodaj(...)curry 5 minut przez końcem duszenia.  Aby przygotować ryż, na patelni z grubym dnem rozgrzej olej, dorzuć posiekany czosnek i jak tylko zacznie skwierczeć, dodaj posiekane dymki oraz nasiona czarnuszki i podsmażaj mniej więcej minutę, mieszając drewnianą łyżką. Dodaj ryż, zamieszaj, aby dokładnie pokrył się oliwą, cebulą oraz czarnymi nasionami. Do osobnego naczynia wlej mleko kokosowe dopełnij wrzącą wodą

Roślinna - blog wegański
Prezenty po Choinkę - propozycje 163

się przyda w kuchni, nie tylko do naleśników, ale do jajek, placuszków i innych fajnych dań. Wszystkie produkty nie boją się piekarnika, więc dania można przygotować nie tylko smażone, duszone, ale także zapiekane. To prezent dający radość na co dzień. INSIGNIS . Wydawnictwo, które ma na swoim koncie wiele świetnych tytułów., każdą książkę możecie kupić też w księgarniach stacjonarnych. Faceci

Blondynka Gotuje