smaku umami, który dodaje potrawom smakowitości. Myślę, że tą mieszanką można przyprawić bardzo wiele potraw, nadając im ciekawego smaku. Ja mam zamiar używać jej w połączeniu z pieczonymi oraz duszonymi warzywami. Proces produkcji domowej soli ziołowej jest bardzo prosty - wystarczy rozdrobnić blenderem gruboziarnistą sól i nasze wybrane składniki, następnie wysuszyć je w piekarniku i przesypać do czystego, szczelnego słoika
Chilli Czosnek i Oliwacebule oczyszczamy i bardzo drobno siekamy, można też potraktować je malakserem. Na patelni rozpuszczamy masło, mocno podgrzewamy i wrzucamy pokrojone cebule. Smażymy je do zeszklenia i dodajemy posiekane pieczarki. Dusimy pieczarki około 8-10 minut co jakiś czas mieszając, aż odparuje prawie cały płyn który puszczą. Przekładamy podduszone pieczarki do kapusty i podgrzybków, całość mieszamy i doprawiamy solą, sporo mielonym(...)pieprzem i jeszcze do smaku – mielonym kminkiem. Jeśli Wasze nadzienie wyszło za bardzo wilgotne i przy nabieraniu go widać płyn, wyjmijcie wszystko razem na szeroką dużą patelnię i duście, aż większość płynu odparuje. Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C . Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 3-4mm i dzielimy na pasy wysokości około 10cm
Karo in the Kitchendzisiaj propozycja, którą możecie wykorzystać właśnie na świąteczny, bożonarodzeniowy obiad. Cudownie miękkie w środku, z chrupiącą skórką, kacze udka upieczone z dodatkiem aromatycznego cydru, sosem gruszkowo-żurawinowym i duszonym jarmużem. Powiem krótko - niebo w gębie! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis i gwarantuję, że Wasza rodzina lub goście będą zachwyceni. Danie jest pełne smaku a przygotowanie nie wymaga wiele pracy
Smaczna Pyzakilku dni jestem w Polsce przyjechałam na Święta więc mogę troszkę poeksperymentować :) Tym razem w roli głównej Karkówka. Znakomita i delikatna Karkówka duszona we własnej roboty dżemie z wiśni. Dżem musi być nie słodzony. SKŁADNIKI: 1 kg Karkówki bez Kości 1 duży Słoik Dżemu Wiśniowego bez Cukru- Ja dodałam własnego sól i pieprz ok 1/2 szklanki mąki Olej
Gotowanie Patkiroztopiony tłuszcz zacznie wrzeć, wrzucamy pora i smażymy przez 3-4 minuty często mieszając. Dolewamy bulion i wino, doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy patelnię i przestawiamy na mały ogień. Pora dusimy powoli przez ok. 25 minut. W razie potrzeby na koniec odparowujemy nadmiar płynu, by sos był gęsty. Dodajemy czubatą łyżeczkę musztardy i rozprowadzamy dokładnie w sosie. W międzyczasie przygotowujemy łososia(...)align: center;width: 50%;} #gallery-170 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-170 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pora kroimy w cienkie paski... ...a następnie podsmażamy i dusimy Łososia grillujemy na patelni Łosoś z sosem porowym i kawiorem Post Łosoś z sosem porowym i kawiorem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusawrzuć posiekaną cebulę, posól i co jakiś czas mieszając, podsmażaj ją na średnim ogniu przez około 7 minut. Wmieszaj posiekany czosnek, dorzuć połówki pomidorków oraz wszystkie przyprawy. Zamieszaj i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Do osobnego garnka na wrzącą osoloną wodę wrzuć groszek i gotuj go przez 3-4 minuty, a następie odcedź i dodaj(...)curry 5 minut przez końcem duszenia. Aby przygotować ryż, na patelni z grubym dnem rozgrzej olej, dorzuć posiekany czosnek i jak tylko zacznie skwierczeć, dodaj posiekane dymki oraz nasiona czarnuszki i podsmażaj mniej więcej minutę, mieszając drewnianą łyżką. Dodaj ryż, zamieszaj, aby dokładnie pokrył się oliwą, cebulą oraz czarnymi nasionami. Do osobnego naczynia wlej mleko kokosowe dopełnij wrzącą wodą
Roślinna - blog wegańskisię przyda w kuchni, nie tylko do naleśników, ale do jajek, placuszków i innych fajnych dań. Wszystkie produkty nie boją się piekarnika, więc dania można przygotować nie tylko smażone, duszone, ale także zapiekane. To prezent dający radość na co dzień. INSIGNIS . Wydawnictwo, które ma na swoim koncie wiele świetnych tytułów., każdą książkę możecie kupić też w księgarniach stacjonarnych. Faceci
Blondynka Gotujepiekarniku nagrzanym do 250 C przez 20 minut. Cebulę i por siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy starte na tarce pozostałe warzywa. Podlewamy pół szklanki wody i dusimy do miękkości, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą, aby warzywa się nie przypaliły. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Dusimy jeszcze kilka minut
e-PrzepisyKulinarneodcedzamy. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z pastą curry, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z posiekaną drobno cebulą. Dodajemy mleczko kokosowe i dusimy do odparowania sosu. Pod koniec dodajemy fasolkę szparagowa i jeszcze chwilę dusimy. Danie podajemy z ryżem i posypujemy ziarnami sezamu. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachkiełbaski śląskie mają w składzie aż 90 % mięsa wieprzowego co jest dla mnie bardzo ważne. Postanowiłam zrobić z nich idealną na tą porę roku zapiekankę z marchewką i grzybami duszonymi w sosie na bazie wina i zapieczone pod warstwą puree ziemniaczanego z kapustą. Danie wyszło przepyszne! Polecam na leniwy, niedzielny obiadek:) Scroll down for recipe in English Kiełbasa zapiekana
karmelowyłyżeczkami cynamonu. Mieszając, gotować ok. 10 minut na małym ogniu. Natłuścić naczynka do zapiekania (u mnie 3 szt) i nałożyć warstwę ryżu, pokryć cienkimi plasterkami masła i duszonymi jabłkami. Nałożyć kolejną warstwę ryżu i posmarować cienką warstwą śmietanki. Oprószyć pozostałą łyżką cukru i łyżeczką cynamonu. Piec około 20 minut w temp. 150st. Podawać, gdy danie jest jeszcze
Z miłości do słodkościJesiennie się zrobiło na dworze dlatego postanowiłam sięgnąć po konkretne dania, sycące i rozgrzewające. Jako pierwsze zrobiłam żeberka duszone w piwie. Proste danie, aromatyczne, soczyste i takie polskie. Na chłodne, październikowe dni idealne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpilnując, aby mięso było dobrze rozdrobnione. W międzyczasie solimy (ok. 1 płaskiej łyżeczki) i dodajemy przecier pomidorowy oraz szczyptę pieprzu do smaku. Patelnię przestawiamy na mały ogień, przykrywamy i dusimy przez 10 minut czasami mieszając. W międzyczasie obgotowujemy cannelloni – nawet jeśli wg producenta nie jest to konieczne – przez ok. 3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek oliwy(...)border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-155 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa i posiekana wołowina Zaczynamy od posmażenia warzyw... ...do których dodajemy wołowinę i całość dusimy W międzyczasie obgotowujemy cannelloni Nadziany makaron układamy w brytfance... ...po czym dokładnie przykrywamy sosem pomidorowym Zapiekamy przez ok. 45 minut Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym Post Cannelloni z mięsem
Kulinarna Pokusapatelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, a następnie dorzucamy pory. Wszystko razem przesmażamy i dodajemy marchewkę, wlewamy wino, chwilę je odparowujemy i dodajemy śmietanę. Mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykrywką przez 15 minut. W razie potrzeby, gdyby sos był za gęsty, podlewamy go niewielką ilością wody. Filety myjemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy i pieprzymy(...)patelni rozgrzewamy masło i smażymy rybę z każdej strony przez około minutę. Usmażoną rybę przekładamy do sosu, dusimy wszystko razem przez 5 minut i podajemy posypane natką pietruszki
Kulinarne przygody Gatity