jajko i wsypać taką ilość bułki tartej, żeby składniki się skleiły, a mięso było bardziej mokre niż suche. Jeśli damy za dużo bułki tartej to pulpety się rozsypią podczas duszenia. Dlatego dobrze jest dodawać do mięsa bułkę tartą po łyżce i sprawdzać konsystencję masy mięsnej Całość przyprawiamy i mieszamy łyżką. L epimy nieduże kulki Rozgrzewamy na patelni małą ilość oleju(...)dwóch stron (nie długo, dosłownie po minucie z każdej strony) Następnie przekładamy pulpeciki do garnka wraz z tłuszczem, na którym były podsmażane, zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i dusimy na małym ogniu od 30 do 45 minut - zależy od mięsa - trzeba sprawdzać czy są miękkie Gdy już mięso jest zrobione dodajemy koncentrat ze śmietaną (opcjonalnie - jogurtem naturalnym). Ja daję śmietany
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comosobę) 1 mała cebula lub 1/2 większej makaron świderki (odmierzyć na 1 osobę) 1/2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu 1 łyżka śmietany do zabielenia sosu 1 łyżka masła do duszenia sól pieprz maggi opcjonalnie: można dodać podsmażony boczek pokrojony w kosteczkę. D oda bardziej wyraźnego smaku Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (zazwyczaj(...)mniejsze kawałki jeśli zaś są większe to można przekroić na pół. Szkoda pozbawiać ich kształtu... Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy cebulę z kurkami i dorawiamy solą oraz pieprzem - dusimy... ... i gdy już są miękkie podlewamy trochę gorącą zagotowaną wodą (ok. 1/3 szklanki) Następnie w kubeczku roztrzepujemy mąkę ze śmietaną, dolewamy trochę sosu spod kurek - dokładnie mieszamy Wlewamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comłykowate i zdrewniałe końce Marchewkę kroimy w plasterki Szparagi marchew gotujemy na parze 8-10 minut Szczypior dymki siekamy w większe kawałki Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i chwilę dusimy szczypior Dodajemy pomidora i chwilę dusimy mieszając Wbijamy dwa jajka, dodajemy marchewkę i całość smażymy do ulubionej konsystencji jajecznicy (ja lubię jak jest dobrze ścięta) Przekładamy na talerz
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWsypujemy cukier lub wlewamy miód, wsypujemy tymianek lub wkładamy gałązkę przewiązaną nitką, wlewamy oliwę z oliwek i gotujemy do miękkości Ot, cała filozofia :) Dla mnie bomba! Fajna alternatywna dla duszonej marchewki. Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzesmażamy ze wszystkich stron na brązowy kolor. Dodajemy czosnek i mieszankę przypraw, smażymy jeszcze pół minuty. Wlewamy mleko kokosowe i sos sojowy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez godzinę. 2. Na kilka minut przed upływem godziny zaczynamy robić karmel. Do drugiego garnka wsypujemy cukier, zalewamy łyżką wody i bez mieszania gotujemy, aż karmel stanie się złoty(...)Tutaj należy uważać, żeby nie spalić karmelu, bo stanie się gorzki. 3. Do garnka z karmelem przekładamy wieprzowinę wraz z sosem. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Dusimy 30-40 minut bez przykrycia, aż całe mleczko kokosowe wyparuje, a mięsko zacznie smażyć się we własnym tłuszczu. Na 3 minuty przed końcem doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem
Tajskie smakidalszego chłodzenia (min. kilka godzin, najlepiej na całą noc). Chutney jabłkowo-cytrynowy Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę lub rozdrobnić melakserze. W rondlu stopić masło, dodać cukier i jabłka dusić 5 minut na wolnym ogniu. Dodać wodę i crema di limoncello, dusić aż jabłka będą miękkie. Doprawić do smaku cukrem. Zimny sernik podawać z gorącym chutneyem
SzczyptaSmaQpodsmażamy aby nie był surowy. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę, z papryk usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Przygotowane warzywa dodajemy na patelnię. Dusimy ok 15 minut, a po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę, obrane pomidory. Całość doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiupieczoną już pizzę. Jednego razu trzymałam taki sos około 24 godzin w lodówce i też był ok. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Tu sos, o którym mowa z Plackiem drożdżowym z duszoną cebulą i wędzonymi szprotami . A tu na Pizzy z salami i wędzonymi szprotami
Blondynka Gotujeolej pół ząbka czosnku (opcjonalnie) Wykonanie: Jarmuż myjemy i osuszamy. Odcinamy zgrubiałe części, resztę rwiemy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Dodajemy jarmuż i dusimy przez 2 - 3 minuty. Możemy dodać rozgnieciony czosnek pod koniec duszenia. Robimy dwa wgłębienia w jarmużu. W każde wbijamy ostrożnie jajko. Solimy i pieprzymy. Smażymy
Sto kolorów kuchnijest to jedno z moich ulubionych dań. Ciężko je popsuć, jest szybkie w przygotowaniu i wyśmienite! Można zrobić je niedbale jako danie jednogarnkowe, wtedy kroimy wszystko w kostkę i dusimy wspólnie na patelni, można też spróbować podać je w bardziej elegancki sposób - zrumienić na patelni pierś, a następnie ułożyć ją pokrojoną na sosie z plasterkami jabłek. Uwielbiam to połączenie: jabłka(...)kurczaka. Smażymy aż obie strony się zarumienią, przewracając go od czasu do czasu.Gdy kurczak się zarumienił dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy je z boczkiem. Dolewamy przegotowaną wodę i dusimy pod przykryciem aż kurczak będzie ugotowany (po nakłuciu powinien wypływać z niego przezroczysty sok, ale ja i tak zawsze nadkrawam go w najgrubszym miejscu, by się upewnić).Na koniec dodajemy śmietanę
W kuchni wieczoremwyrośnięcia na około 1,5 godziny.W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy.Na patelnie polaną oliwą z oliwek wrzucamy wyparzone, pokrojone na ćwiartki pomidory, szpinak i pokrojone na drobno pieczarki, chwilę dusimy, następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i białą cebulę, wszystko mieszamy. Dodajemy zioła i dusimy aż do momentu, aż masa się połączy, a składniki zmiękną.Gotowe, wyrośnięte ciasto ponownie ugniatamy
Słodkie Przyjemnościoraz czosnek. Włóż na 3 godziny do lodówki. Rozgrzej rondel z grubym dnem. Wyłóż kurczaka i dodaj selera naciowego. Bez oleju. Obsmaż do miękkości. Dodaj marchewki i duś pod przykryciem. Możesz podlać pół szklanki wody.Dodaj posztakowana kapustę oraz grzyby.Przykryj, duś.Od czasu do czasu wymieszaj.Ugotuj obydwie kasze. Przełóż do naczynia i wymieszaj z oliwą z oliwek
Z Kuchni Do Kuchnipodsmażyć.Roladki przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać cebulkę z papryką, wlać ok. 1 szklanki wrzątku, dodać nieco soli, pieprzu (nie za dużo), nieco przyprawy kucharek, przykryć i dusić na delikatnym ogniu ok. 30 min.Następnie dodać pikantny sos Piri Piri ok. 1 łyżeczki lub więcej w zależności czy sos ma być pikantny, czy bardzo pikantny (w ostateczności zamiast(...)sosu można użyć pieprz cayenne). Dusić jeszcze ok. 10 min.Dodać śmietanę, a następnie mąkę rozrobioną w odrobinie wody, zagotować i w razie potrzeby doprawić do smaku.Podawać z kaszą lub ziemniakami
Mix smakupatelni rozgrzać nieco oliwy i podsmażyć mięso, dodać pieczarki i podsmażać.Na koniec dodać paprykę i wszystko razem jeszcze podsmażyć.Następnie dodać kostki smakowe, wlać nieco wody i dusić ok. 10 min. uzupełniając wodę.Na koniec dodać śmietanę, sól do smaku i jeszcze dusić 2-3 min.Podawać z kuskusem, ryżem lub makaronem
Mix smakuporcjami.Mięso przełożyć do garnka, a na tej samej oliwie podsmażyć razem cebulę i pieczarki, przełożyć do mięsa.Wlać ok. 2 szklanki wrzącej wody, dodać kostki bulionowe i dusić pod przykryciem na delikatnym ogniu ok. 30 min.Następnie dodać pokrojone ogórki, sól, pieprz, szczyptę, albo dwie papryki ostrej, musztardę, śmietanę i dusić do miękkości mięsa.Mąkę rozrobić w niewielkiej
Mix smaku