ponuro, no i chce się, no chce bardziej tej czekolady ! Dlatego proponuję zrobić tartę z musem czekoladowym. A żeby nie było tak nudno, to proponuję dodać jeszcze gruszki w winie. Składniki( na formę średnicy 26-28 cm )* 125 g masła* 170 g mąki* 80 g cukru pudru * 2 żółtka* 150 g czekolady ( 100 g gorzkiej + 50 g mlecznej(...)minut - aż ciasto nabierze złocistego koloru.Upieczony spód do tarty ostudzić. Gruszki obrać ze skóry, przeciąć na połówki i usunąć gniazda nasienne. W niedużym garnku umieścić gruszki, zalać winem i gotować na wolnym ogniu, aż owoce zmiękną.Ugotowane gruszki pokroić w plasterki. Jeśli wnętrze gruszek nie przesiąkło winem, plasterki gruszek włożyć na kilka minut do wina.Po wyjęciu owoce lekko osuszyć
kolorowotorcikowoSmak łopatki w dużej mierze będzie zależał od wina jakiego użyjemy podczas jej gotowania. Pół wytrawne będzie najlepszym klasykiem, jeśli jesteśmy zwolennikami smaków mięs słodkich i miodowych warto wino słodkie lub pół słodkie. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej bez kości 2 szklanki czerwonego wina pół cebuli 5-6 ząbków czosnku 1/4 szklanki octu jabłkowego 5-6 łyżek(...)mące. Zrumienić na rozgrzanym oleju w garnku. Przełożyć do miski, przykryć. Na pozostałym tłuszczu zeszklić posiekaną cebule i czosnek, często mieszając. Kiedy czosnek nabierze złotego koloru, wlać do garnka wino, ocet, dodać cukier, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Nic nie powinno przywierać do dna, a cukier ma się zupełnie rozpuścić. Posikać szałwię z majerankiem. Dodać je do garnka z mięsem
Apetyczna babeczkaokazji święta narodowego uległem społecznej presji i postanowiłem wykazać się patriotyzmem - dzisiaj proponuję danie kuchni polskiej - klasycznie przygotowaną gęś uduszoną w białym winie kopytkami, burakami i gruszką z sosem balsamiczno - karmelowym. Do przygotowania potrzebowałem: 2 piersi gęsi - około 1,2 kg, 0,5 kg ziemniaków, 150 gram mąki, 2 jajek, 50 gram mąki ziemniaczanej, 2 małych buraków(...)góry i smażyłem przez około 4 minuty - do lekkiego zarumienienia. Następnie filety przełożyłem do naczynia żaroodpornego. Na patelnię, na której smażyłem filety dodałem około 250 ml białego wytrawnego wina i zagotowałem w celu rozpuszczenia w nim znajdujących się na patelni pozostałości ze smażenia gęsi, a następnie całość przelałem do naczynia żaroodpornego, w którym wcześniej umieściłem gęś. Naczynie przykryłem
Wyprawy kulinarnedopiero wiosną i na początku lata, kiedy świerk puszcza młode pędy.Przygotowałam dwie wersje, pierwszą poznasz dziś, kolejną w ciągu następnych dni. Ta akurat jest na bazie białego, półsłodkiego wina. Smak? Leśny, żywiczny, ziołowy i nieco ziemisty. Lekko kwaskowaty, ale przyjemny. Co prawda, dwa, trzy kieliszki zdecydowanie wystarczą, ale ogólny efekt naprawdę w porządku.Świerk, jak zresztą wiele drzew(...)inhalacja) oraz pokarmowy (spożywanie). Olejek eteryczny ma silne właściwości żółcio- i moczopędne. Podawany wziewnie wspomaga pracę układu oddechowego przy katarze i innych chorobach dróg oddechowych.* NALEWKA ŚWIERKOWA NA BIAŁYM WINIE. 1,5 l białego półsłodkiego wina 300-400g świerku (młode pędy i młode szyszki) 2 szklanki cukru 2 owoce jałowca 2 ziela angielskie 3 ziarna pieprzu czarnego
W kuchni Karmel-itkiMój ulubiony grzaniec (na 2 lampki): - przyprawa do grzanego wina firmy Prymat - owoc jałowca 5sztuk - cynamon - anyż - plasterek pomarańczy - goździki - wino czerwone Wino wlewamy do rondelka, wsypujemy przyprawy, na bardzo małym ogniu ogrzewamy, wina nie wolno zagotować. Wlewamy do kieliszków, pyszota! Na jesienne wieczory niezastąpione!!! pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIgotujemy ok.1/2h. Mięso pokroić na grubsze plastry i usmażyć na oleju kokosowym lub smalcu. Ja smażyłam na oleju i tłuszczu gęsim. Mięso w trakcie smażenia podlać ok.1 szklanką czerwonego wina. Doprawić wg.uznania, ja przyprawiałam tylko solą ziołową , pieprzem, czosnkiem świeżym i suszonym, cebulą. Można użyć oczywiście mięso, które nam pozostało od innych posiłków, ja przeważnie smażę specjalnie do bigosu(...)minutach łączymy obydwie kapusty w większym garnku ( nadmiar wody możemy odlać ale nie trzeba- część odparuje), dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz resztę wina , cały czas grzejemy naszą kapustę na małym ogniu. Alkohol odparuje a pozostanie super smaczek. Mięso po usmażeniu kroimy na małe kawałki i dodajemy do gotującej się kapusty. Wlewamy tłuszcz, który nam się wytworzył
Smaczne Zdrowewidac dzis zrobilam wyjatek...Dzisiejsze danie raczej malo skomplikowane, wystarczy powrzucac skladniki do garnka i wlasciwie samo sie robi. Smakuje za to bardzo, oj bardzo, a wszystko za sprawa wina. Jesli ktos lubi miesko duszone w winie to danie w sam raz dla niego. Mozna tez dodac odrobine kaparow, ale ja za kaparami nie przepadam.Duza role odgrywaja(...)pelne aromatow.skladniki dla 4 osob: 4 udka kurczaka obrane ze skory 3 lyzeczki oliwy z oliwek 1 cebula czerwona 1 zabek czosnku peczek tymianku peczek rozmarynu 150 ml bialego wina wytrawnego 200 ml bulionu drobiowego 400g pomidorow z puszki 40g oliwek sol i pieprz wykonanie:Obrane ze skory nozki kurczaka dzielimy na czesci, a nastepnie na rozgrzanych 2 lyzeczkach
Przysmaki Karolkirozpoznam że danie pochodzi z kuchni francuskiej. I muszę przyznać że to prawda. Smak inny- sprawiający ze nie możemy przestać jeść ...:) jemy, jemy ....:) zapraszam na kurczaka w winie. Zaczynamy : Składniki:50 gr masła10 rasherów- bekonu wędzonego2-3 cebule- skrojone w ćwierćtalarki5 ząbków czosnkuudka kurczaka- ja dałam 10 szt300 gr małych pieczarekok 500 ml wina białego-Rieslingok(...)bekonem. Nalewamy oliwę3-4 łyżki. Układamy udka , posypujemy tymiankiem I podsmażamy z obu stron na złoty kolor. Dodajemy pieczarki I obsmażamy. Ok 15 min. Dodajemy z miseczki cebulę. Nalewamy wina. Zmniejszamy gaz. Przykrywamy I dusimy do miękkości udek. Gdy udka są miękkie dolewamy śmietany, dodajemy soli I pieprzu do smaku oraz cytryny. Na koniec wsypujemy natkę pietruszki.Pozostawiamy na gazie
Smaki Edytypomarańczy robię sałatki owocowe. Gruszki najczęściej łączę z serem pleśniowym i podaję w formie sałatki. Ostatnio jednak z guszek zrobiłam deser na słodko, bajecznie łatwy zresztą. Gruszki ugotowałam w winie z dodatkiem przypraw takich jak kardamon czy goździk. Po ugotowaniu wino oczywiście wypiłam a gruszki podałam na deser z keksem bitej śmietany. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego(...)baza tego deseru. Postawiłam na miód płynny akacjowy. Jest on lekki w smaku i z winem oraz sokiem pomarańczowym skomponował się bardzo fajnie. Lubisz desery owocowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto biszkoptowe z jabłkami i pianką . The post Gruszki w winie appeared first on MeCooks
mecooksprzysłowiowe psy, ale jest to podejście klasyczne i ja w dzisiejszym wpisie tez zaprezentuję Wam klasykę. Na razie ogólnie – o alkoholach, ich rodzajach oraz temperaturach serwowania. Przystawki – wina wytrawne, wytrawne wermuty, czysta wódka Kawior – szampan lub… bardzo dobrze zmrożona, wódka jakościowa Mięsa – i tutaj mamy mały podział: do drobiu, ryb oraz do cielęciny serwujemy wina białe(...) czerwone. Potrawy z grzybów – wina czerwone, wytrawne (ostatnio jadłam rewelacyjną pastę z borowikami, do której dobrałam sobie Chianti (Chianti Coli Senesi, Sangiovese, Bichi Borghesi, Toskania). Sery chude – wina białe, wytrawne lub półwytrawne. Tutaj może pojawić się również na stole piwo. Sery tłuste – wina czerwone, wytrawne Desery – wina słodkie lub półsłodkie, likiery, wódki aromatyzowane Kawa – koniaki
Kate's Kitchenzeszłym roku zrobiłam po raz pierwszy wino z aronii i muszę przyznać,że nie jest to takie zwykłe wino jak z porzeczek,malin czy innych owoców. Aronia ma swój specyficzny smak i nie każdemu to odpowiada,ale właściwości zdrowotne tego trunku przewyższają nad jego smakiem. Wino aroniowe wspomaga układ obronny organizmu, oczyszcza organizm z zalegających(...)oraz prowitaminy A. Do tego dochodzą cenne pierwiastki: molibden, mangan, miedź, bor oraz jod. Aronia idealnie nadaje się na wina wytrawne i półwytrawne. Oprócz zawartych w winie witamin i minerałów posiada najwyższą zawartość bioflawonoidów i polifenoli - silnych przeciwutleniaczy, chroniących nasz organizm przed chorobami. Wino aroniowe to zatem naturalny eliksir młodości, który zapobiega powstaniu wolnych
Kolorowa kuchnia Elkistronach. Jest to chyba najdynamiczniej rozwijający się region winiarski. Uprawia się tu głównie tinta del pais ( miejscowa nazwa tempranillo ). Wina tu produkowane bardzo często bywają porównywane do win z bardziej (przynajmniej do tej pory) znanej Rioja. Wina z Ribery krócej dojrzewają w beczkach, mają często głębszy kolor, słodsze garbniki i są bardziej owocowe. Jedną z najbardziej znanych(...)produkującą najlepsze wina w tym regionie jest firma Emilio Moro. Rodzina Moro uprawia winorośl od około 120 lat. Dopiero jednak od trzech pokoleń stał się to biznes z prawdziwego zdarzenia. Pod koniec lat osiemdziesiątych zaczęli wypuszczać na rynek swoje wina. Obecnie posiadają 173 hektary winnic. I robią wina bardzo dobre. Mieliśmy okazję się o tym przekonać podczas
królestwo garówlistopada w Lidlu pojawi kolejna już kolekcja win francuskich. Francuska bo tak wychodzi z badań preferencji konsumenckich. Mieliśmy okazję zdegustować – w idealnych warunkach, 35 win z czego 24 to wina czerwone. Rozpiętość cenowa jak zwykle duża, od 14,99 zł do 149,99zł. Wina bardzo różnorodne tak cenowo jak i w swoim charakterze, choć przeważają czerwone(...)Bordeaux. O winach jak zwykle opowiadał sommelier Lidla Michał Jancik. Pogoda, za oknami Domu Handlowego Vitkac , gdzie na ostatnim piętrze odbywała się degustacja, ciepła, wczesno - jesienna ale spojrzenie w kalendarz uświadamia, że do świąt Bożego Narodzenia i Sylwestra pozostało już tylko lekko ponad miesiąc. I chyba już czas zacząć o nich myśleć i robić zakupy. Na pierwszy ogień poszły
królestwo garówbutli w połowie października. Wówczas usunęliśmy resztki owoców z butli. Dodaliśmy również pół litra cukru, rozpuszczonego w pół litra wody, a także drożdże (wcześniej rozrobione podobnie jak np. w winie z pomarańczy ). Wino otworzyliśmy na początku stycznia. Po degustacji doszliśmy do wniosku, że wyszło zbyt wytrawne. Dodaliśmy więc jeszcze pół kilo cukru (rozpuszczonego(...)wody) i zamknęliśmy jeszcze na 3 tygodnie. W sobotę, 24 stycznia, ostatecznie otworzyliśmy butlę, zlewając wino do butelek. Jakie wyszło? Na pewno mocne. Pół słodkie. Cierpkie. Wyraziste. O niezwykle pięknej, ciemnej i tajemniczej barwie. Wspaniale wyklarowane. Pyszne. Ambrozja! Ostatecznie użyliśmy: 4 kg jeżyn 3 l wody 3,5 kg cukru drożdże PS. A u Was jeżyny to jeżyny
Jakugotujesz.plulubione winocynamonimbirgoździkigałka muszkatołowa pomarańcza1-2 łyżeczki cukru waniliowego Sposób przygotowania:1. Pomarańczę dokładnie myjemy - możemy też ją wyszorować. Owoc dowolnie kroimy w kawałki.2. Do garnka wlewamy dowolną ilość wina, dodajemy odrobiną gałki(...)muszkatołowej, cynamonu, imbiru, kilka goździków i cukier waniliowy oraz kawałki pomarańczy.3. Całość podgrzewamy ,ale nie doprowadzamy do wrzenia. Ciepłe wino przecedzamy i przelewamy do szklaneczek.4. Pomarańcze nasączone winem też smakują bardzo dobrze.Smacznego i na zdrowie
Kuchnia domowa Ani