dodatku Krew i Wino do gry Wiedźmin 3: Dziki Gon. Tym razem jednak wpis jest wyjątkowy, gdyż dzięki uprzejmości CD Projekt RED mogliśmy przyrządzić tę potrawę z oryginalnym winem Butcher of Blaviken, które pojawiło się na eventach promocyjnych gry. Etykieta głosi, iż trunek jest winnym uosobieniem Geralta z Rivii. Wykonane z winogrona Vermentino (raczej ciemnej odmiany) rozgniecione za pomocą(...)garnku, gdyż nie każdy z Was ma zawsze dostęp do piekarnika. Zrezygnowaliśmy także z marynowania mięsa, aby skrócić przygotowania – przez 3h duszenia bez problemu zdąży ono przejść smakiem wina i przypraw. Opis jest długi, ale większość przygotowań polega na pokrojeniu i podsmażeniu składników. W trakcie duszenia wystarczy kilka razy zamieszać potrawę i tyle. Musimy przyznać, że to jedno
Nerds Kitchenspotkanie z Timem Atkinem. No i oczywiście degustacje... Jedną z nich było dobieranie win do potraw. Dania przygotował dla nas Paweł Oszczyk szef kuchni restauracji LaRotisserie a wina dobierali: Paweł Białęcki II v-ce mistrz sommelierów z 2013 roku, oraz Michał Jancik mistrz Polski sommelierów z 2000 roku. Do każdego dania zostały dobrane dwa wina(...)uznałabym, że ser jest po prostu niesmaczny, wręcz gorzki. Poprosiłam o rieslinga i z przyjemnością dokończyłam deser popijając dobrym winem :) To oczywiście moje odczucia smakowe, każdy może odbierać inaczej. Dlatego każdy z nas powinien sam pobawić się w dobieranie win do potraw, oczywiście korzystając z sugestii i porad fachowców. Następną degustacją którą wybrałam była degustacja Bordeaux. Ponieważ
królestwo garówoceanie."Co prawda, za oknem zamiast śniegu deszcz, a o siarczystym mrozie na obecną chwilę można pomarzyć, czasem warto umilić sobie wieczór ciepłym, rozgrzewającym trunkiem. Najlepsze rozwiązanie - grzane wino! Koniecznie w domowej wersji.PRZYPRAWA DO GRZANEGO WINA(...)łasna kompozycja;/na 1l wina1 laska cynamonu2 gwiazdki anyżu1 pomarańcza2 ziarna kardamonu4-6 goździków1 laska waniliiszczypta gałki muszkatołowejszczypta (lub kawałek) imbiru2-3 ziarenka pieprzu (najlepiej zielonego)Mieszankę wrzucić do wina, zagotować. Pomarańcze sparzyć,pokroić w ósemki, dodać do całości. Podawać na gorąco!SMACZNEGO!*** Pozdrawiam,Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiBaeckeoffe jest typowym daniem z francuskiego regionu Alzacji , znajdującego się na granicy z Niemcami . W Alzacji, to proste danie z trzech rodzajów mięs ( jagnięciny, wołowiny, wieprzowiny), ziemniaków i wina jest robione w tradycyjnych glinianych owalnych garnkach. Pierwotnie było to jedzenie szykowane na dzień przeznaczony na pranie.Kobiety szykowały je wieczorem i odbierały od piekarza następnego dnia. Bardzo(...)bardzo drobno posiekane2 liście laurowe1 łyżeczka całych jagód jałowca1 1/2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego tymianku3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 3 szklanki (jedna butelka 750 ml) białego wytrawnego wina+ więcej, jeśli to konieczne, do garnka500 g łopatki wołowej bez kości, pokrojonej w sporą kostkę (3cm x 3 cm)500 g łopatki wieprzowej
Stare Garyśliwki - użyłam Kresto,czerwone wytrawne wino,sól,ostra mielona papryka - użyłam piri-piri,majeranek,bułka tarta do obtoczenia,tłuszcz do smażenia.2 -3 godziny wcześniej namoczyłam śliwki w winie. Śliwki Kresto są miękkie i delikatne, i same w sobie nie wymagają moczenia. Wino miało nadać im wytrawnego smaku.Bułkę namoczyć w wodzie i odciśniętą dodać(...)mięsa razem z jajkiem i przyprawami. (Przyprawy dawkować według smaku.) Wszystko dokładnie wyrobić.Formować pulpeciki, umieszczając w środku po jednej śliwce wyjętej z wina. Takie kuleczki obtaczać w bułce tartej i smażyć na lekko złoty kolor na średnim ogniu.Klopsiki dobrze smakują nie tylko podane w tradycyjny sposób: do obiadu, z ziemniakami i surówką. Kiedy ostygną można
Codzienna kuchnia niecodziennamałych obrotach stopniowo dodawać schłodzony krem. Gotowy krem bawarski przelać na stężały mus truskawkowy. Ciasto wstawić do lodówki na 3h. Galaretka z białego wina: 500 ml słodkiego białego wina (np. muscatu) 3 płaskie łyżeczki żelatyny cukier (opcjonalnie) dodatkowo plasterki truskawek do dekoracji Odlać 100 ml białego wina i zagotować. Rozpuścić w nim żelatynę i cukier. Połączyć(...)resztą wina i wylać na stężały krem bawarski. Ozdobić plasterkami truskawek. Wstawić do lodówki aż galaretka stężeje
Food SquarePolecam soczyste filety drobiowe, duszone w białym winie na patelni tylko w 20 minut. To wykwintne i smaczne danie, bedzie się ładnie prezentować nie tylko podczas wykwintnej kolacji ale również bedzie smakowitym daniem na codzienny obiad. SKŁADNIKI 500 g piersi drobiowej 1 szklanka białego wytrawnego wina 3 listki szałwii kilka igiełek rozmarynu 2 ząbki czosnku mąka(...)plastry drobiowe na patelni i smażyć z każdej strony przez około 5 minut. Posolić do smaku, podlać białym wytrawnym winem i odparować alkohol. Dusić pod przykryciem przez następne 10 minut. Podawać na gorąco z dodatkiem lampki białego wytrawnego wina. SMACZNEGO
zielonacukinkasię domowa przyprawa do grzanego wina oczywiście w towarzystwie dobrego trunku, do której razem z obdarowanym wrzucicie przyprawę :-).W sklepach są dostępne różne mieszanki i fixy do grzanego wina i piwa, jednak nigdy nie dorównają aromatem i smakiem do takiej własnoręcznie przygotowanej przyprawy, w szczególności kiedy tutaj rozbijamy kawałki przypraw na świeżo - nawet nie wyobrażacie sobie(...)więcej, jeśli nie lubicie anyżu, możecie go usunąć.Do przyprawy warto również dodać kawałek świeżego imbiru, ale dopiero wtedy kiedy przygotowujecie grzane wino. O tym jak przygotować grzane wino napiszę w oddzielnym poście. Tymczasem zapraszam do wyżywania się w trakcie rozbijania przypraw za pomocą tłuczka do mięsa :-).Aby wykorzystać przyprawę jako prezent zapakuj ją w ładny słoik
Pora coś zjeśćtakich rynkach królują cytrusy – we wschodniej miejscowa ceramika oraz wszelkie przybory związane z winem.Na przydrożnym rynku możemy kupić ceramikę, miód, słodycze, a w cieplejszych regionach także cytrusyGruzja winem silnaGliniane naczynia na wino. Zatknięte trzymano zakopane w ziemi, aby zachować chłodną temperaturęNie wypada napić się wina przed toastemBo Gruzja to kraj wina. Gruzini są przekonani, że nazwa(...)amforach przechowuje się do dziś. Można kupić je na przydrożnych rynkach. Jako element kultury można spotkać je także leżące i ozdabiające ogrody.Gruzini są dumni ze swojej winnej kultury. Wino daje się tam nawet dzieciom, a motyw winogron pojawia się chyba w każdej legendzie. W Gruzji uprawia ponad 500 szczepów winogron. Najpopularniejszym z nich jest czerwone saperavi, z którego wina
Poezja smakuponuro, no i chce się, no chce bardziej tej czekolady ! Dlatego proponuję zrobić tartę z musem czekoladowym. A żeby nie było tak nudno, to proponuję dodać jeszcze gruszki w winie. Składniki( na formę średnicy 26-28 cm )* 125 g masła* 170 g mąki* 80 g cukru pudru * 2 żółtka* 150 g czekolady ( 100 g gorzkiej + 50 g mlecznej(...)minut - aż ciasto nabierze złocistego koloru.Upieczony spód do tarty ostudzić. Gruszki obrać ze skóry, przeciąć na połówki i usunąć gniazda nasienne. W niedużym garnku umieścić gruszki, zalać winem i gotować na wolnym ogniu, aż owoce zmiękną.Ugotowane gruszki pokroić w plasterki. Jeśli wnętrze gruszek nie przesiąkło winem, plasterki gruszek włożyć na kilka minut do wina.Po wyjęciu owoce lekko osuszyć
kolorowotorcikowoSmak łopatki w dużej mierze będzie zależał od wina jakiego użyjemy podczas jej gotowania. Pół wytrawne będzie najlepszym klasykiem, jeśli jesteśmy zwolennikami smaków mięs słodkich i miodowych warto wino słodkie lub pół słodkie. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej bez kości 2 szklanki czerwonego wina pół cebuli 5-6 ząbków czosnku 1/4 szklanki octu jabłkowego 5-6 łyżek(...)mące. Zrumienić na rozgrzanym oleju w garnku. Przełożyć do miski, przykryć. Na pozostałym tłuszczu zeszklić posiekaną cebule i czosnek, często mieszając. Kiedy czosnek nabierze złotego koloru, wlać do garnka wino, ocet, dodać cukier, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Nic nie powinno przywierać do dna, a cukier ma się zupełnie rozpuścić. Posikać szałwię z majerankiem. Dodać je do garnka z mięsem
Apetyczna babeczkaokazji święta narodowego uległem społecznej presji i postanowiłem wykazać się patriotyzmem - dzisiaj proponuję danie kuchni polskiej - klasycznie przygotowaną gęś uduszoną w białym winie kopytkami, burakami i gruszką z sosem balsamiczno - karmelowym. Do przygotowania potrzebowałem: 2 piersi gęsi - około 1,2 kg, 0,5 kg ziemniaków, 150 gram mąki, 2 jajek, 50 gram mąki ziemniaczanej, 2 małych buraków(...)góry i smażyłem przez około 4 minuty - do lekkiego zarumienienia. Następnie filety przełożyłem do naczynia żaroodpornego. Na patelnię, na której smażyłem filety dodałem około 250 ml białego wytrawnego wina i zagotowałem w celu rozpuszczenia w nim znajdujących się na patelni pozostałości ze smażenia gęsi, a następnie całość przelałem do naczynia żaroodpornego, w którym wcześniej umieściłem gęś. Naczynie przykryłem
Wyprawy kulinarnedopiero wiosną i na początku lata, kiedy świerk puszcza młode pędy.Przygotowałam dwie wersje, pierwszą poznasz dziś, kolejną w ciągu następnych dni. Ta akurat jest na bazie białego, półsłodkiego wina. Smak? Leśny, żywiczny, ziołowy i nieco ziemisty. Lekko kwaskowaty, ale przyjemny. Co prawda, dwa, trzy kieliszki zdecydowanie wystarczą, ale ogólny efekt naprawdę w porządku.Świerk, jak zresztą wiele drzew(...)inhalacja) oraz pokarmowy (spożywanie). Olejek eteryczny ma silne właściwości żółcio- i moczopędne. Podawany wziewnie wspomaga pracę układu oddechowego przy katarze i innych chorobach dróg oddechowych.* NALEWKA ŚWIERKOWA NA BIAŁYM WINIE. 1,5 l białego półsłodkiego wina 300-400g świerku (młode pędy i młode szyszki) 2 szklanki cukru 2 owoce jałowca 2 ziela angielskie 3 ziarna pieprzu czarnego
W kuchni Karmel-itkiMój ulubiony grzaniec (na 2 lampki): - przyprawa do grzanego wina firmy Prymat - owoc jałowca 5sztuk - cynamon - anyż - plasterek pomarańczy - goździki - wino czerwone Wino wlewamy do rondelka, wsypujemy przyprawy, na bardzo małym ogniu ogrzewamy, wina nie wolno zagotować. Wlewamy do kieliszków, pyszota! Na jesienne wieczory niezastąpione!!! pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIgotujemy ok.1/2h. Mięso pokroić na grubsze plastry i usmażyć na oleju kokosowym lub smalcu. Ja smażyłam na oleju i tłuszczu gęsim. Mięso w trakcie smażenia podlać ok.1 szklanką czerwonego wina. Doprawić wg.uznania, ja przyprawiałam tylko solą ziołową , pieprzem, czosnkiem świeżym i suszonym, cebulą. Można użyć oczywiście mięso, które nam pozostało od innych posiłków, ja przeważnie smażę specjalnie do bigosu(...)minutach łączymy obydwie kapusty w większym garnku ( nadmiar wody możemy odlać ale nie trzeba- część odparuje), dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz resztę wina , cały czas grzejemy naszą kapustę na małym ogniu. Alkohol odparuje a pozostanie super smaczek. Mięso po usmażeniu kroimy na małe kawałki i dodajemy do gotującej się kapusty. Wlewamy tłuszcz, który nam się wytworzył
Smaczne Zdrowewidac dzis zrobilam wyjatek...Dzisiejsze danie raczej malo skomplikowane, wystarczy powrzucac skladniki do garnka i wlasciwie samo sie robi. Smakuje za to bardzo, oj bardzo, a wszystko za sprawa wina. Jesli ktos lubi miesko duszone w winie to danie w sam raz dla niego. Mozna tez dodac odrobine kaparow, ale ja za kaparami nie przepadam.Duza role odgrywaja(...)pelne aromatow.skladniki dla 4 osob: 4 udka kurczaka obrane ze skory 3 lyzeczki oliwy z oliwek 1 cebula czerwona 1 zabek czosnku peczek tymianku peczek rozmarynu 150 ml bialego wina wytrawnego 200 ml bulionu drobiowego 400g pomidorow z puszki 40g oliwek sol i pieprz wykonanie:Obrane ze skory nozki kurczaka dzielimy na czesci, a nastepnie na rozgrzanych 2 lyzeczkach
Przysmaki Karolkirozpoznam że danie pochodzi z kuchni francuskiej. I muszę przyznać że to prawda. Smak inny- sprawiający ze nie możemy przestać jeść ...:) jemy, jemy ....:) zapraszam na kurczaka w winie. Zaczynamy : Składniki:50 gr masła10 rasherów- bekonu wędzonego2-3 cebule- skrojone w ćwierćtalarki5 ząbków czosnkuudka kurczaka- ja dałam 10 szt300 gr małych pieczarekok 500 ml wina białego-Rieslingok(...)bekonem. Nalewamy oliwę3-4 łyżki. Układamy udka , posypujemy tymiankiem I podsmażamy z obu stron na złoty kolor. Dodajemy pieczarki I obsmażamy. Ok 15 min. Dodajemy z miseczki cebulę. Nalewamy wina. Zmniejszamy gaz. Przykrywamy I dusimy do miękkości udek. Gdy udka są miękkie dolewamy śmietany, dodajemy soli I pieprzu do smaku oraz cytryny. Na koniec wsypujemy natkę pietruszki.Pozostawiamy na gazie
Smaki Edytypomarańczy robię sałatki owocowe. Gruszki najczęściej łączę z serem pleśniowym i podaję w formie sałatki. Ostatnio jednak z guszek zrobiłam deser na słodko, bajecznie łatwy zresztą. Gruszki ugotowałam w winie z dodatkiem przypraw takich jak kardamon czy goździk. Po ugotowaniu wino oczywiście wypiłam a gruszki podałam na deser z keksem bitej śmietany. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego(...)baza tego deseru. Postawiłam na miód płynny akacjowy. Jest on lekki w smaku i z winem oraz sokiem pomarańczowym skomponował się bardzo fajnie. Lubisz desery owocowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto biszkoptowe z jabłkami i pianką . The post Gruszki w winie appeared first on MeCooks
mecooksprzysłowiowe psy, ale jest to podejście klasyczne i ja w dzisiejszym wpisie tez zaprezentuję Wam klasykę. Na razie ogólnie – o alkoholach, ich rodzajach oraz temperaturach serwowania. Przystawki – wina wytrawne, wytrawne wermuty, czysta wódka Kawior – szampan lub… bardzo dobrze zmrożona, wódka jakościowa Mięsa – i tutaj mamy mały podział: do drobiu, ryb oraz do cielęciny serwujemy wina białe(...) czerwone. Potrawy z grzybów – wina czerwone, wytrawne (ostatnio jadłam rewelacyjną pastę z borowikami, do której dobrałam sobie Chianti (Chianti Coli Senesi, Sangiovese, Bichi Borghesi, Toskania). Sery chude – wina białe, wytrawne lub półwytrawne. Tutaj może pojawić się również na stole piwo. Sery tłuste – wina czerwone, wytrawne Desery – wina słodkie lub półsłodkie, likiery, wódki aromatyzowane Kawa – koniaki
Kate's Kitchenzeszłym roku zrobiłam po raz pierwszy wino z aronii i muszę przyznać,że nie jest to takie zwykłe wino jak z porzeczek,malin czy innych owoców. Aronia ma swój specyficzny smak i nie każdemu to odpowiada,ale właściwości zdrowotne tego trunku przewyższają nad jego smakiem. Wino aroniowe wspomaga układ obronny organizmu, oczyszcza organizm z zalegających(...)oraz prowitaminy A. Do tego dochodzą cenne pierwiastki: molibden, mangan, miedź, bor oraz jod. Aronia idealnie nadaje się na wina wytrawne i półwytrawne. Oprócz zawartych w winie witamin i minerałów posiada najwyższą zawartość bioflawonoidów i polifenoli - silnych przeciwutleniaczy, chroniących nasz organizm przed chorobami. Wino aroniowe to zatem naturalny eliksir młodości, który zapobiega powstaniu wolnych
Kolorowa kuchnia Elkistronach. Jest to chyba najdynamiczniej rozwijający się region winiarski. Uprawia się tu głównie tinta del pais ( miejscowa nazwa tempranillo ). Wina tu produkowane bardzo często bywają porównywane do win z bardziej (przynajmniej do tej pory) znanej Rioja. Wina z Ribery krócej dojrzewają w beczkach, mają często głębszy kolor, słodsze garbniki i są bardziej owocowe. Jedną z najbardziej znanych(...)produkującą najlepsze wina w tym regionie jest firma Emilio Moro. Rodzina Moro uprawia winorośl od około 120 lat. Dopiero jednak od trzech pokoleń stał się to biznes z prawdziwego zdarzenia. Pod koniec lat osiemdziesiątych zaczęli wypuszczać na rynek swoje wina. Obecnie posiadają 173 hektary winnic. I robią wina bardzo dobre. Mieliśmy okazję się o tym przekonać podczas
królestwo garówlistopada w Lidlu pojawi kolejna już kolekcja win francuskich. Francuska bo tak wychodzi z badań preferencji konsumenckich. Mieliśmy okazję zdegustować – w idealnych warunkach, 35 win z czego 24 to wina czerwone. Rozpiętość cenowa jak zwykle duża, od 14,99 zł do 149,99zł. Wina bardzo różnorodne tak cenowo jak i w swoim charakterze, choć przeważają czerwone(...)Bordeaux. O winach jak zwykle opowiadał sommelier Lidla Michał Jancik. Pogoda, za oknami Domu Handlowego Vitkac , gdzie na ostatnim piętrze odbywała się degustacja, ciepła, wczesno - jesienna ale spojrzenie w kalendarz uświadamia, że do świąt Bożego Narodzenia i Sylwestra pozostało już tylko lekko ponad miesiąc. I chyba już czas zacząć o nich myśleć i robić zakupy. Na pierwszy ogień poszły
królestwo garówbutli w połowie października. Wówczas usunęliśmy resztki owoców z butli. Dodaliśmy również pół litra cukru, rozpuszczonego w pół litra wody, a także drożdże (wcześniej rozrobione podobnie jak np. w winie z pomarańczy ). Wino otworzyliśmy na początku stycznia. Po degustacji doszliśmy do wniosku, że wyszło zbyt wytrawne. Dodaliśmy więc jeszcze pół kilo cukru (rozpuszczonego(...)wody) i zamknęliśmy jeszcze na 3 tygodnie. W sobotę, 24 stycznia, ostatecznie otworzyliśmy butlę, zlewając wino do butelek. Jakie wyszło? Na pewno mocne. Pół słodkie. Cierpkie. Wyraziste. O niezwykle pięknej, ciemnej i tajemniczej barwie. Wspaniale wyklarowane. Pyszne. Ambrozja! Ostatecznie użyliśmy: 4 kg jeżyn 3 l wody 3,5 kg cukru drożdże PS. A u Was jeżyny to jeżyny
Jakugotujesz.plulubione winocynamonimbirgoździkigałka muszkatołowa pomarańcza1-2 łyżeczki cukru waniliowego Sposób przygotowania:1. Pomarańczę dokładnie myjemy - możemy też ją wyszorować. Owoc dowolnie kroimy w kawałki.2. Do garnka wlewamy dowolną ilość wina, dodajemy odrobiną gałki(...)muszkatołowej, cynamonu, imbiru, kilka goździków i cukier waniliowy oraz kawałki pomarańczy.3. Całość podgrzewamy ,ale nie doprowadzamy do wrzenia. Ciepłe wino przecedzamy i przelewamy do szklaneczek.4. Pomarańcze nasączone winem też smakują bardzo dobrze.Smacznego i na zdrowie
Kuchnia domowa Anismażonego na oleju. Można też przygotować go w płatkach migdałów. Jednak nasze najnowsze odkrycie, zdecydowanie góruje nad tymi dwoma sposobami przyrządzania karpia. Jest to rybka smażona w delikatnym czerwonym winie z dodatkiem cebulki, marchewki i rodzynek. Kulinarne niebo na podniebieniu. Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 2Czas przygotowania: 20 minutSkładniki:2 kawałki karpiaCebulaMarchewkaGarść rodzynekKieliszek winaŁyżka masła½ łyżki mąkiPrzyprawy: świeżo(...)pieprzem z obu stron. Marchewkę obieramy i siekamy w talarki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelnie rozpuszczamy masło,, wrzucamy marchewkę, cebulę oraz odsączone rodzynki. Przesmażamy przez chwilkę. Dolewamy wino i dodajemy mąkę. Mieszając smażymy kolejną chwilkę. Dorzucamy liść laurowy, goździk, cukier oraz sól i pieprz. Całość smażymy 5 minut mieszając co chwilę. Na samym środku patelni robimy miejsce
Kolizje SmakówFresh fruit in syrup with red wine. Składniki. 1/2 l czerwonego wina typu Beaujolais 80ml wody 200g cukru 3 goździki 1 laska cynamonu 3 plasterki imbiru świeżego 1 plaster pomarańczy kandyzowanej 1 plaster cytryny listki mięty świeże owoce :banan, kiwi. pomarańcza ,winogrona, truskawki Wykonanie. Syrop. Zagotować wino z wodą, goździkami , cynamonem i imbirem. Dodać cukier i gotować około20min(...)Przygotować owoce. Z pomarańczy wyciąć fileciki, banany pokroić w plasterki, kiwi w półplasterki truskawki na połowy ,winogrona również i wyjąć pestki. Owoce ułożyć na półmisku i zalać syropem z wina. Marynować przez dzień lub noc w lodówce. Wyjąc goździki i cynamon. Ozdobić listkami mięty. Podawać same, a doskonale smakują z sorbetem pomarańczowym lub lodami waniliowymi. Jeżeli ,ktoś nie może
Kulinarny karnet Christopherasezon na przetwory z dyni :) Dziś pyszna dynia konserwowana winem białym. Pierwszy raz zrobiłam ją jakiś czas temu temu i mogę powiedzieć; warto trochę się potrudzić. Dynia w białym winie Celebro jest naprawdę pyszna. Składniki : 2 kg oczyszczonego miąższu z dyni 1 kg i 1 szklanka cukru 5 limonek- około 30 dag, ale cytryny też pewnie mogą być(...)www.facebook.com/KlubCelebro goździki, małe kawałki cynamonu Przygotowanie; Limonki umyć w gorącej wodzie, z dwóch zetrzeć skórkę i wymieszać z cukrem Z cukru ze skórkami i 2 szklanek wody oraz wina sporządzić syrop, miąższ dyni pokroić na kawałki grubości 1-2 cm W co trzeci kawałek wbić okruch cynamonu i goździk (ja dałam mniej) Z pozostałych limonek wycisnąć
Proste Potrawysosu uniósł się w powietrzu i wypełnił całą kuchni ę . Kuchni ę mam dość małą wiec zapach rozszedł się w oka mgnieniu. Zastanawiałam się jaki zapach poza gotującym się winem wprawia mnie w dobry nastrój. Na szybko zrobiłam w głowie listę swoich ulubionych aromatów. Lubi ę gdy dom przenika wo ń czekolady lub korzennych przypraw w czasie pieczenia ciasta. Szczególnie(...)swoje ulubione aromaty kuchenne? Łosoś w sosie cytrynowym składniki 4 filety z łososia (około 200 g każdy) sok z 1 cytryny starta skórka z połowy cytryny 100 ml białego wina wytrawnego 200 ml śmietany 2 szalotki 4 gałązki szczypiorku 300 g kwiatków brokuła sól, pieprz oliwa do upieczenia ryby wykonanie: Brokuły gotujemy na parze 10 minut. Łososia doprawiamy solą
Przysmaki Karolkirazem coś zupełnie nowego. Kurczak z pure szparagowym składniki; 4 filety z kurczaka 4 plastry boczku wędzonego 1 pęczek zielonych szparagów 2 szalotki 150 ml białego wina 200 ml śmietany kremówki olej do smażenia sól, pieprz wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy końcówki, które wyrzucamy oraz główki, które zachowujemy. Łodygi szparagów kroimy na kawałki i gotujemy około 10 minut(...)przykryć mięso folią aluminiową by pozostało ciepłe. Z patelni zbieramy nadmiar tłuszczu, ale nie myjemy. Wlewamy na nią wino i dokładamy posiekaną szalotkę. Pozostawiamy na małym ogniu aż wino odparuje. Następnie dokładamy na patelnię szparagi zmiksowane ze śmietaną i główki szparagów . Wszystko łączymy i gotujemy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy wraz z przygotowanym wcześniej
Przysmaki Karolki