Po powrocie z wakacji jakos ciezko zabrac mi sie za gotowanie. Spogladam w kalendarz i widze, ze juz polowa Pomidorowego tygodnia, a ja jeszcze nic nie zrobilam w tym temacie. Wlasnie dlatego dzis bylo pomidorowo. Glowna role odegraly pomidory z puszki ;)Wlasciwie pomidory w tej postaci kupuje przewaznie zima, gdy w sklepach brakuje "prawdziwych" pomidorow, pachnacych pomidorami, a nie sztucznoscia. W pelni sezonu czyli teraz w moim domu goszcza soczyste, piekne pomidory. Jak widac dzis zrobilam wyjatek...Dzisiejsze... czytaj dalej...
Witaj Karolka po wakacjach :) Pięknie wyszły udka. Czy próbowałaś zastąpić kiedyś wino kapka octu lub jakiegoś soku? Jeszcze nie oswoiłam się ze smakiem wina i jego aromatem w daniach i troszkę unikam takich kompozycji. Ale udka z pomidorami, rozmarynem, tymiankiem i kaparami pobudziły moje kubki smakowe do działania na cito hihihihi I rozumiem, że wino zakwasza troszkę smak, to może sok pomarańczowy w zamian? Bo zupa pomidorowa z sokiem pomarańczowym jest rewelacyjna więc i tu takie połączenie mogłoby się sprawdzić.Pozdrawiam serdecznieOlga Smile
Olga milo mi, ze ten przepis pobudza Twoja wyobraznie :) Gdy o wino chodzi to jeszcze nigdy nie probowalam zastapic go czyms innym, a to dlatego, ze my bardzo lubimy aromat wina w potrawach. W kuchni francuskiej wino jest nieodzownym skladnikiem wielu potraw, a dania ktore przedstawiam tu z uzyciem wina czy innego alkoholu pochodza wlasnie z tej kuchni.Zachecam jednak do eksperymentow z sokami. Czekam na Twoje wrazenia.pozdrawiam Karolka