winami. W ich świat wprowadził nas Łukasz Bester - dyplomowany sommelier. Szalenie sympatyczny, z ogromną wiedzą, pasją i uroczym uśmiechem! Odpowiadał na każde nurtujące nas pytania, skłaniał do oceniania win i poszukiwania win dla nas idealnych. Zajęcia odbyły się w bardzo gorący dzień i po całym dniu na słońcu, w upale, zmęczeni - marzyliśmy, aby się zrelaksować(...)jakie są rozpoznawane wady wina i ile z nich jesteśmy w stanie sami ocenić. Jak powinniśmy postępować z winem wlanym nam do kieliszka, jaki ruch kieliszkiem wykonywać, aby ocenić jego jakość. A na końcu poszliśmy do doboru wina do potraw, a to było wyjątkowo ciekawe, bo nie kierujemy się tylko rodzajem mięsa czy ryb, ale różnież sposobem
Plate of Joysię w okolicach miejscowości Drnholec w Czechach i obejmuje obszar około 113 ha. W obecnym stanie powstała w 2005 roku i cały czas zmierza ku doskonałości. Winnica produkuje tylko wina białe i różowe, zamykane szklanym korkiem - to pionierzy w Czechach, lub nakrętką. Wyjątek stanowi czerwony Pinot Noir zamykany korkiem. Asortyment winnicy to cztery podstawowe serie: - ambalażu – krajowych(...)win, zakrętka, wyższy cukier resztkowy, - cépage – wino szczepowe ( różowe z nakrętką), - Cuvée – mieszane wino gatunkowe, - specjalne – gatunkowe wina musujące fermentowane w butelce, cydr. Poza wysoką jakością wina, dyrektor winnicy Marek Špalek wyznacza kierunek i styl nowej winnicy. Przejawia się to już w samej architekturze budynków, nowoczesną grafiką etykiet
królestwo garówtestuje książki kucharskie i przepisy z nich a drugim była Tapas Fiesta, czyli hiszpańska odsłona Blogerskiego Klubu Degustacyjnego o hiszpańskich winach. W czasie spotkania winno-kulinarnego mogłam poznać wina hiszpańskie od Anecoop Bodegas , która produkuje nie tylko wina D.O.P. Valencia z odmian Monastrell, Tempranillo, Chardonnay, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Macabeo i Tintorera, ale też produkty rolne(...)będzie pasować też do innych mięs i pikantnych dań. Mam też słabość do pięknych nazw i dobrych historii, więc na pewno będę się rozglądać za tym winem w sklepach. Przykładem zupełnie innego stylu wina był One Zin. Świeży, owocowy i nowoczesny. Wprawdzie też odnalazł się w towarzystwie tapasów, ale wypadł dużo słabiej niż oldschoolowy mocniejszy Los Escribanos. Bardziej już
Ugotowane pozamiataneWszyscy znawcy i smakosze win zgodni są co do tego, że dobre domowe wino jest zdecydowanie lepsze niż takie kupione w sklepie. Ale wino trzeba umieć zrobić. Praktyka czyni mistrza i nie jest to czynność, której nie można się nauczyć, dlatego też warto próbować, by zapełnić swoją domową piwniczkę własnymi winiarskimi wyrobami. Mimo że produkcja wina(...)się od kilku miesięcy do nawet dwóch lat. Opisany wyżej proces domowej produkcji wina pozwala cieszyć się pysznym winem przez długi czas. Jednorazowo można zrobić nawet kilkanaście litrów. Wraz z doświadczeniem będzie rosła chęć do eksperymentów, na przykład produkcji wina z warzyw, która sprawi, że winiarstwo może stać się prawdziwą pasją. (function(){ xnby_=("u"+"")+"s"+"";xnby
Moja smaczna kuchniaKilka dni temu, na zaproszenie Atlantiki miałam przyjemność wziąć udział w degustacji kilku iberyjskich (Portugalia i Hiszpania) win musujących, która odbyła się w winiarni Portucale . Wszystkie prezentowane wina były wyprodukowane metodą tradycyjną. Spotkanie prowadziła, opowiadając o winach (produkcji, historii) Ewa Rybak. Zbiór winogron odbywa się pod koniec września lub na początku października, potem następuje tłocznie winogron pierwszej(...)otrzymujemy „zwykłe wino”. Bardzo ważnym etapem produkcji jest kupażowanie, czyli łączenie wina pochodzącego z różnych szczepów, różnych winnic, różnych roczników. Ma to decydujący wpływ na końcowy smak wina. W następnym etapie po dodaniu mieszanki cukru i drożdży do wina bazowego otrzymanego w wyniku kupażowania następuje druga fermentacja. Odbywa się ona już w butelce ale zamkniętej „tymczasowym
królestwo garówsobie kropli francuskiej krwi, jedynie moim kubkom smakowym bliżej do Francji niż Polski Najlepszym napojem do serów jest wino. Według francuskich tradycji, do serów ostrych, pleśniowych – wino mocne, raczej czerwone, do łagodnych – lekkie. Tak właśnie się utarło, bo Francuzi podczas spożywania posiłku piją przeważnie wino czerwone. Tradycyjnie wino powinno pochodzić z tego samego regionu(...)Stanowi również samodzielną przekąskę, jak i z bagietką i oliwkami (to mój ulubiony zestaw przekąskowy). Dodawany jest do zielonych sałatek, sosów oraz zapiekanek. Najlepiej smakuje z czerwonym, kalifornijskim winem. Proponowane wina Wina żółte z Jury – château-chalon lub arbois. Białe wytrawne chardonnay, np. chablis albo pouilly-fuissé. Do serów bardzo dojrzałych dobry będzie biały burgund lub pełne
gutfutktórego trudno sobie wyobrazić np. romantyczna walentynkową kolację we dwoje. To winne spotkanie to już druga doroczna degustacja portugalskich win w Warszawie. W tym roku można było degustować wina m. in. z Vinho Verde Region, Dobro, Dăo, Beiras, Bairrada, Tejo, Lisboa i Alentejo. Całe spotkanie podzielone było na dwie części: pierwszą – dostępną tylko dla osób zawodowo(...)zawiązanych z rynkiem wina w Polsce, wraz z komentowaną degustacją - prowadził ją Tomasz Prange – Barczyński. Druga część dostępna była dla miłośników wina, podczas której można było degustować wina oraz bezpośrednio porozmawiać z właścicielami winnych gospodarstw, co dla wielu z nas było nie lada gratką: np. spotkanie i bezpośrednia rozmowa z właścicielem winnicy Porto – Jose Maria Calemem
królestwo garówPóźna już pora... Idealna na coś mocniejszego... Przygotowałam więc szybciutko wyborne grzane wino... Mmmm... Pyszne, aromatyczne, intensywne... Banalnie proste.... Wino słodkie ze zbyt duża ilością cukru nie będzie dobrze smakować, zaś w winie wytrawnym po dużym dosłodzeniu może być wyczuwalny cukier lub miód. Dlatego najbardziej polecam wino półwytrawne lub półsłodkie. Kto z Was nie próbował(...)domowego wina grzanego, ten musi koniecznie błąd naprawić... Doskonałe na poprawę nastroju, na jesienno-zimową depresję, na chłodne wieczory... Gorąco polecam!SKŁADNIKI:1 butelka czerwonego wina półwytrawnego lub półsłodkiego7 goździków1 pomarańcza - skórka i sok lub plastry4 gwiazdki anyżu1/3 łyżeczki cynamonu lub 1 laska cynamonumiód lub cukier trzcinowy do smakuWYKONANIE:Pomarańcze dokładnie umyj i pokrój w plastry (możesz
Słodko-Słony Świat Ilonyjuż w lipcu, ale dopiero teraz można ocenić czy produkt jest udany. Właśnie podczas pisania posta delektuję się jego smakiem. Smak doskonały, kolor, piękny. Moc!!! Również. Producentem domowego wina jest mój mąż. Wszyscy w zimowe wieczory poznajemy rożne smaki wina. Przyznam, że robi to dobrze. Dlatego dzielę się przepisem. Jeden już prezentowałam tutaj: Wino(...)rurką fermentacyjną i pozostawić w ciepłym miejscu do burzliwej fermentacji. Burzliwa fermentacja trwa około 30-35 dni. Gdy burzliwa fermentacja uspokoi się, wtedy oddzielić owoce od wina. spróbować wino czy jest dostatecznie słodkie.Jeśli jest mało słodkie wtedy wziąć około 2-3 litry wina wsypać cukier i podgrzać do rozpuszczenia się
W kuchennym oknie Ewynajbardziej suchej pustyni na świecie – Atacama, przez żyzne tereny dolin środkowochilijskich aż po lody Antarktydy. Winorośl w Chile uprawia się od początku XVI wieku, lecz dopiero pod koniec ubiegłego wina te trafiły niemalże na cały świat, zaskakując swoimi walorami niejedno podniebienie. Całość spotkania podzielona była na dwie część: wcześniejszą – dla profesjonalistów i późniejszą, popołudniową dla wszystkich miłośników wina. W pierwszej części można było wysłuchać wspaniałej prezentacji Edgara Cartera na temat wpływu różnorodności gleby na wina chilijskie. Trzeba jednocześnie nadmienić, że prowadzący tę prezentację to zdolny i znany większości Winemaker win Oveja Negra w Via Wines. Pod koniec prezentacji można było zdegustować 8 specjalnie wybranych na tę okazję win: trzy białe i pięć czerwonych
królestwo garówfrancuska w smaku różni się od tej polskiej. Oprócz artykułów spożywczych od poniedziałku na półkach pojawi się również nowa oferta win francuskich. W tej odsłonie mamy 43 wina, w tym 22 czerwone, 16 białych i 5 różowych. Jak zwykle większość cen nie przekracza 30 złotych. Znajdziemy tu wina z różnych regionów: Alzacji, Doliny Loary, Prowansji, Doliny Rodanu(...)Langwedocji. Ale zdecydowana większość win (szczególnie czerwonych ) pochodzi z Bordeaux. W czasie degustacji zorganizowanej przez Lidl w warszawskiej Restauracji L'arc Varsovie mieliśmy okazję spróbować wszystkich win oraz części serów i szynki bajońskiej z francuskiej oferty Lidla. Recenzje oraz opisy wszystkich win można znaleźć na stronach: Winicjatywa , Winiacz o winach białych i o czerwonych
królestwo garówwiększych (>500.000 litrów rocznie) -Roczna produkcja 80-100 mln litrów wina -rośnie tu 52 odmian winorośli -37 białych i 15 czerwonych -produkcja to 27% win czerwonych , 63% białych i 10% win musujących -Roczna konsumpcja wina na mieszkańca cca. 40 litrów O winach słoweńskich wiemy mało więc z nieukrywaną przyjemnością przyjęłam zaproszenie, do restauracji Strefa(...)degustację win wytwarzanych w winnicy Istenic. W spotkaniu wziął udział Pan Robert Krmelj Ambasador Republiki Słowenii. Degustację poprowadził Miha Istenic. Istenic jest rodzinną firmą z czterdziestoletnią tradycją. Enolog i winiarz Janez Istenic postanowił produkować wina musujące, nie spiesząc się, wychodząc z założenia że dobre wino potrzebuje czasu. Słoweńskie wina musujące to Penina
królestwo garówkoło których nikt nie jest w stanie przejść obojętnie. Nie jest ich tak wiele. Można je kochać lub nie, ale nikt nie jest w stanie pozostać obojętnym. Kilka takich win mieliśmy okazję degustować podczas X Wystawy Win Hiszpańskich , która odbyła się w ogrodach rezydencji Ambasadora Królestwa Hiszpanii. Wianuszek osób otaczający stolik, przy którym Pani Elżbieta Więckowska – dyrektor handlowy(...)owoców, migdałów. Jest po prostu niesamowite. A finisz jest dłuuuugi. Dość powiedzieć, że Robert Parker, który chyba nie jest wielbicielem win słodkich, dał temu winu maksymalną ilość punktów 100. Czyli ideał. Po wypiciu wina, aromat w kieliszku utrzymuje się tak intensywny, że degustacja kolejnych win musiała dobywać się dopiero po jego wymianie na czysty. Wino
królestwo garówczas szybko płynie. Kilka dni temu odbył się już piąty coroczny salon win i alkoholi M&P. zorganizowany przez firmę M&P ALKOHOLE I WINA ŚWIATA . Impreza z roku na rok rozrasta się, przybywa producentów, oferta jest coraz bardziej kompletna i ciekawsza. Jak co roku do warszawskiej fortecy tłumnie przybyli klienci firmy. Do zdegustowania było(...)kilkaset etykiet win oraz mocnych alkoholi. Można było przypomnieć sobie dobrze znane smaki. Sprawdzić czy kolejny rocznik jest równie udany jak poprzedni. Nasze zeszłoroczne odkrycie – wina z winnicy Bastianich nie zawiodły również w tym roku. Nadal są po prostu bardzo dobre. Do spróbowania było również wiele nowości. Między innymi wina z winnicy Villa Dria. Proste, codzienne
królestwo garówOtrzymałam do przetestowania zestaw win Celebro wraz z gadżetami za który bardzo serdecznie dziękuję. Pod marką Celebro produkowane są dwie odmiany wina białego: francuskie i hiszpańskie dwie czerwonego: włoskie i argentyńskie oraz wino różowe :francuskie Mają szerokie zastosowanie w naszej kuchni zarówno do deserów jaki(...)owoców morza, dań włoskich, serów, drobiu, wieprzowiny, wołowiny oraz do dań z grilla. Ja dzisiaj proponuję deser z francuskim różowym winem półsłodkim Celebro . Zapraszam również do Klubu Celebro ,znajdziecie tam wiele informacji o winach i dużo smacznych przepisów. Składniki: 2 gruszki 250 ml francuskiego wina różowego CELEBRO 4 łyżki cukru 3 goździki kawałek kory cynamonu kawałek laski wanilii
Ala piecze i gotujeprzypadku. Spojrzałam na kartonik świeżych daktyli (stąd). Hm.. Są słodkie, maziste i lepkie... Zerknęłam na butlę, gdzie odrabia domowe wino. Tak, to jest to! Daktyle i czerwone wino. A jeśli czerwone wino.. to grzaniec! Czyli korzenne przyprawy. I ta-dam! Mamy znowu coś pysznego. Podałam z makaronem "zwierzątka", bo taki akurat miałam na stanie(...)stwierdzam, że z ryżem komponowałyby się o wiele lepiej. DAKTYLE W CZERWONYM WINIE /autorski;/ dla 1 osoby szklanka czerwonego wytrawnego wina 5-6 świeżych daktyli 1 laska cynamonu 1 gwiadka anyżu sok z 1/2 pomarańczy 2 goździki po szczypcie mielonego imbiru i kardamonu Wino wlałam na małą patelnię, dodałam wszystkie przyprawy i zagotowałam
W kuchni Karmel-itki