degustację komentował sommelier Arkadiusz Komorowski. O przekąski i materiał do „parowania” zadbało klimatyczne Bistro Pod Sowami na warszawskiej Pradze. Tym razem, dla odmiany, w głównej mierze skoncentruję się na winach, gdyż w kieliszkach znalazły się „okazy”, których nie miałam jeszcze okazji próbować. Było ciekawie, inspirująco i odkrywczo – wina potrafią pisać fajne historie i fantastyczne w nich jest(...)przyjemna kwasowość (Rabigato) przy średniej budowie. Zdecydowane smaki cytryny, żółtego grejpfruta, lekkiej goryczki albedo połączone z aromatami warzywnymi: cukinii, białej kapusty, co nadaje temu winu swego rodzaju nieprzyjemnej pikantności. Absolutnie zaskakujący w przypadku tego wina jest fakt, że w pierwszych odczuciach pojawiają aromaty „beczki”, tymczasem zostało ono wyprodukowane od początku do końca w stalowych tankach. Dorzucając do tej litanii
Kate's Kitchenkolejnych latach – impreza ma się wpisać na stałe w coroczny łódzki kalendarz. MIEJSCE Klub Wino 90-451 Łódź, ul. Piotrkowska 217 (w podwórku) To nowa lokalizacja Klubu Wino z możliwością przeprowadzenia imprezy w plenerze CELE: promocyjny - promujemy najlepszych polskich winiarzy, wzbudzamy zainteresowanie wśród łódzkich amatorów wina, szerzymy kulturę winiarską oraz zainteresowanie polskimi produktami i producentami(...)chcielibyście Państwo jeszcze w spokojniejszej atmosferze spotkać się i porozmawiać z winiarzami, organizatorami, partnerami. OTWARTA DEGUSTACJA https://www.facebook.com/events/882440291778889/ W Festiwalu weźmie udział 11-stu najlepszych , naszym zdaniem, producentów wina w Polsce. Każdy z nich będzie prezentował swoje wina podczas degustacji otwartej przy swoim osobnym stanowisku. Zakładając ładną pogodę, ta część imprezy odbędzie się w plenerze, obok Klubu
królestwo garówsięgają roku 1492, gdy winnice były własnością mnichów z Santa Maria della Scala w Weronie. Ale wracajmy do teraźniejszości, Monte del Fra produkuje naprawdę dobre, solidne i smaczne wina. Degustację powinniśmy zacząć od Frattino Frizzante ( 33 zł.) wino to postało w 60% z winogron szczepu Garganega i 40% Chardonnay. To słomkowe w kolorze, lekko musujące wino może(...)uwodzi ale latem w ciepłe dni dobrze schłodzone powinno dobrze orzeźwiać. Jest lekkie, owocowe, niezbyt złożone. Pasować będzie jako aperitif, oraz do ryb lub pizzy. Takie wakacyjne, przyjazne letnie wino. Ca del Magro, Custoza Superiore 2012 ( 45 zł. ) to kupaż kilku szczepów 50% Garganega, 10% Trebbiano Toscano, 10% Tocai, 15% Cortese (Fernanda), 15% Chardonnay - Riesling – Sauvignon. Kolor żółty
królestwo garówWarto jednak pamiętać o tym, że nie każde pasuje do każdego dania. O czym trzeba wobec tego pamiętać przy przygotowywaniu obiadu czy kolacji, podczas którego ma być zaserwowane białe wino? Białe wino jest rodzajem wina, które zwykle ma różne odcienie koloru żółtego. Mianem białego wina często określa się też wina powstające z innych owoców niż(...)winogrona, na przykład z jabłek czy agrestu. Wina te produkowane są z bezbarwnego miąższu winogron o ciemnej lub jasnej skórce. Mogą one posiadać różne smaki ze względu na różne odmiany szczep winogron, zawartość cukru, a także metody produkcji. Najbardziej popularne wina białe to wina wytrawne, ale również można zakupić je w wariantach lekko wytrawnych, półsłodkich czy słodkich
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!oczywiste, że każda odmiana smakuje inaczej, szczególnie zerwana ”prosto z krzaka”, ale co innego wiedzieć a co innego spróbować. Chodziliśmy, słuchaliśmy, pytaliśmy, próbowaliśmy i wyobrażaliśmy sobie jakie wino z nich powstanie. A próbować było co. Aktualnie rośnie tu 21 szczepów winorośli (65 % to odmiany białe ). W winnicy uprawiane są między innymi odmiany: Sibera, Seyval Blanc, Muskat(...)dosadzają nowe, inne niestety wycinają. Winnica jest bardzo młoda, ma dopiero 8 lat, więc jeszcze kilkadziesiąt lat i wszystko będzie jasne. Choć jak mawiała baronowa de Rothschild – „zrobić wielkie wino? To proste. Najtrudniejsze jest tylko pierwsze 200 lat.” W winnicy prowadzona jest bardzo restrykcyjna selekcja liści oraz owoców (minimum o połowę). Dzięki temu winogrona, które zostaną będą
królestwo garówtylko jego „wytwórcy”. Zafundujmy sobie wino zrobione z winogron przez winiarza. A jest w czym wybierać . I nie musi być to wcale kultowy ale najczęściej drogi szampan. Klasyczne wino musujące występuje praktycznie w tylu odmianach co wina niemusujące. Jest w czym wybierać może być wytrawne lub słodkie, lekkie lub ciężkie. Wspólną cechą dla wszystkich jest obecność dwutlenku(...)węgla, który wytwarza bąbelki. Najczęściej produkowane są z winogron odmian : Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Mauzac Blanc, Macabeo, Riesling, Muscat. Najpopularniejsze typy win musujących to: szampan, cremant, cava, franciacorta, sekt, spumante. I takich napisów szukajmy na butelce. Szampan to najbardziej znane wino musujące na świecie. Produkowane w najbardziej na północ wysuniętym regionie winiarskim Francji – Szampanii . Położenie tego regionu
królestwo garówidealnie pasującego do posiłku, jest wielką sztuką. Jednak nie musisz być sommelierem, aby trafnie wybrać wino do kolacji. Oto kilka uniwersalnych zasad, dzięki którym nie popełnisz błędu. Lekkie wino do lekkich potraw, wino wytrawne do mięs i serów – oto generalna zasada. Jeśli jednak nie masz żadnej wiedzy na temat tego trunku, dość trudne może być określenie, które(...)wino jest lekkie, a które nie. Przydatne będą książki o winach, książki o tematyce kulinarnej, a nawet poradniki, które znajdziesz w sklepach internetowych, na przykład w Faktorii Win w e-markecie Frisco. Opinie o poszczególnych winach znajdziesz także na licznych blogach o tej tematyce. Oto praktyczny przewodnik wraz z przykładami konkretnych marek (i sklepów, w których
Tradycyjna Kuchniawiniarz, który porusza się swoimi drogami. Jak nie odpowiadają mu narzucone rygory produkcji zgodne z DOC rezygnuje z nich. Jako pierwszy eksperymentuje z oddzielaniem szypułek od winogron, dojrzewaniem wina w beczkach z nowego francuskiego dębu. Robi czerwone wina z białych odmian winogron z domieszką skórek Bagi. A przede wszystkim jest człowiekiem wesołym podchodzącym z dystansem do tego(...)robi. Lubi płynąć pod prąd aktualny trendom. I dlatego robi tak dobre i ciekawe wina. Jego znakami rozpoznawczymi są: mina, którą umieszcza na niektórych etykietach i którą zaprezentował podczas spotkania oraz kaczka ( po portugalsku Pato) Podczas degustacji zorganizowanej przez firmę Atlantika w restauracji Portucale i poprowadzonej przez Luisa Pato mieliśmy okazję spróbować kilkunastu win. Na początek dwa wina
królestwo garówczerwca 2014 na zaproszenie LUXITALYWINE mieliśmy okazję uczestniczyć, w kolejnym już, spotkaniu poświęconym prezentacji Włoskich win i produktów spożywczych. Bohaterami spotkania były wina toskańskie m.in. powstające na bazie szczepu Sangiovese CHIANTI CLASSICO DOCG i MONTESCUDAIO DOC. Nie zabrakło również słynnego, podflorenckiego CARMIGNANO DOCG na bazie uprawianego w tym rejonie od czasów medycejskich szczepu Cabernet Sauvignon(...)Zastosowań jest naprawdę wiele. My degustowaliśmy Parmigiano Reggiano 24 i 36 miesięczny Młodszy (o minimalnym okresie dojrzewania 12 miesięcy) dobrze skomponuje się z białym wytrawnym winem, starszy ( minimalny okres dojrzewania 24 miesiące ) to już wina czerwone. Na stołach pojawiły się również wspaniałe rzemieślnicze makarony neapolitańskiego producenta Le Gemme del Vesuvio. Produkowane z najwyższej jakości semoliny pszenicy durum
królestwo garówkuchni Pedro Pena Bastos (head chef at Herdade do Esporão’s restaurant in Alentejo (PT))oraz Martin Gimenez Castro (szef Salto) zaprezentowali wspaniałe menu degustacyjne. Oczywiście idealnym uzupełnieniem były wina z Herdade do Esporão (relacja niedługo). Interesująca była również degustacja win z regionu Tejo. Region ten, leży w samym sercu Portugalii wzdłuż brzegów słynnej rzeki Tag niedaleko Lizbony(...)może pochwalić się tradycjami produkcji wina sięgającymi aż XII wieku. W regionie Tejo istnieje ponad 80 winnic, większość to rodzinne uprawy mogące pochwalić się kilku pokoleniową historią. Kilka z nich zaprezentowało się warszawskim miłośnikom wina. Pamiętajmy że Portugalia ze swoimi 245 000 hektarami winnic i produkcją wina na poziomie 7 000 000 hektolitrów zajmuje odpowiednio 7 miejsce
królestwo garówraju możemy odkrywać dzięki Magazynowi Wino, które organizuje cykliczne degustacje win z tego regionu. W tym roku degustacja miała miejsce 29 maja w klimatycznych murach Fortu Sokolnickiego. Wina z Piemontu, dzięki niezwykłemu terroir i wieloletniej tradycji od wielu lat cieszą światowym uznaniem. Powierzchnia winnic rozciąga się na obszarze 47 000 hektarów, dając rocznie około 3 milionów hektolitrów(...)zakończonym seminarium i degustacji wybranych win uczestnicy ochoczo ruszyli między stoliki zastawione butelkami z winem, oliwą i serami, by oddać się dalszej pasji doznań smakowych i konwersacji z licznie przybyłymi mieszkańcami Piemontu. Do zobaczenia za rok. Tomasz Noga, specjalista do spraw wina
królestwo garów, które zostało nam po kolacji, imprezie, albo takiego, które po prostu nie przypadło nam do gustu? Wylać? Szkoda. Mam inne propozycje. Jak przechowywać wino Otwarte wino może stać 2-3 dni, a jeśli poświęcimy mu trochę uwagi, wytrzyma nawet tydzień. Najważniejsze, żeby zamknąć butelkę, która chcemy jakiś czas przetrzymać. Im mniej kontaktu z powietrzem(...)potrawy. Białe do białego, czerwone do czerwonego. I nie chodzi tylko o walory smakowe, ale również estetyczne - risotto zabarwione czerwonym winem nie wygląda apetycznie. Jeśli więc przygotowujemy kurczaka, indyka, ryby, owoce morza czy wspomniane risotto, lepiej użyć wina białego. Czerwone mięso, dziczyzna i wszystko, co podaje się w ciemnych sosach możemy podlać winem czerwonym. Do wszelkich potraw jednogarnkowych wino
Mechanik w kuchnimoim blogu dużo piszę o winie. Nie jestem sommelierem, ale bardzo interesuje mnie food & wine pairing. Łączenie wina i jedzenia to coś, co robimy intuicyjnie. Przecież nie będzie nam smakować czerwone wino do krewetek. Nie będziemy chcieli też, żeby delikatna potrawa została zduszona przez ciężkie wino lub na odwrót – wtedy równie dobrze możemy pić(...)przecież wizja łączenia jedzenia z winem, żeby wydobyć “coś” jeszcze. Ma być nam przyjemnie. W łączeniu potraw jest też trochę chemii a nawet alchemii. To dlatego nie zawsze udaje nam się trafić w parę do szparagów (chyba że postawmy na silvanera) czy czekolady. Dania z mocnym umami nie będą zaś pasować do mocno tanicznego wina. Jakie są podstawowe zasady
Ugotowane pozamiatanerozpościerają się przez około 1000 kilometrów, wzdłuż rzeki o tej samej nazwie i jej dopływach. Wina produkuje się tu od wczesnego średniowiecza. Znajdujemy tu cztery główne regiony produkcji wina: Pays nantais, Anjou- Saumur, Touuraine oraz Centre Loire. MAPA W 2000 roku UNESCO wpisało środkową część Doliny Loary na swoją Listę Światowego Dziedzictwa. W liczbach Dolina Loary prezentuje się(...)imponująco. 70 000 hektarów winnic w 14 departamentach, na których możemy spotkać 7 000 producentów/winogrodników. Jest trzecim pod względem wielkości francuskim regionem produkcji win apelacyjnych (AOP/AOC). Jest największym we Francji regionem produkcji win białych apelacyjnych i największym regionem produkcji win musujących (wyłączając Szampanię). Drugim pod względem wielkości regionem produkcji win różowych z apelacją. Głównymi
królestwo garówwinami. W ich świat wprowadził nas Łukasz Bester - dyplomowany sommelier. Szalenie sympatyczny, z ogromną wiedzą, pasją i uroczym uśmiechem! Odpowiadał na każde nurtujące nas pytania, skłaniał do oceniania win i poszukiwania win dla nas idealnych. Zajęcia odbyły się w bardzo gorący dzień i po całym dniu na słońcu, w upale, zmęczeni - marzyliśmy, aby się zrelaksować(...)jakie są rozpoznawane wady wina i ile z nich jesteśmy w stanie sami ocenić. Jak powinniśmy postępować z winem wlanym nam do kieliszka, jaki ruch kieliszkiem wykonywać, aby ocenić jego jakość. A na końcu poszliśmy do doboru wina do potraw, a to było wyjątkowo ciekawe, bo nie kierujemy się tylko rodzajem mięsa czy ryb, ale różnież sposobem
Plate of Joy