wino - 10075 przepisów

"Hiszpańskie Wina i Oliwy" - Laboratorium Smaku, 9.08.2012 199

rodzajów oliw. Uzyskiwana jest w wyniku ekstrakcji rozpuszczalnikami, a następnie rafinacji (ogrzaniu) masy pozostałej z tłoczenia oliwek, tzw. wytłoczyn oliwnych.(źródło: http://www.kochamoliwe.com ) Potem było wino. Hiszpańskie, wspaniałe wino. Hiszpania jest krajem o największej powierzchni upraw winorośli na świecie. Wino rośnie tu na terenach sięgających 1,2 miliona hektarów, a najstarsze krzewy mają ponad 200 lat. Tradycje(...)mogą zrównoważyć wyrazisty smak posiłków. Czasem sprawiają też, że jedzenie wydaje się bardziej słone. Z kolei słodkie potrawy podane z tego typu winem złagodzą jego kwasowość i sprawią, że będzie miało delikatniejszy i bardziej owocowy smak. Czerwone wina o wysokiej zawartości alkoholu mogą spowodować, że lekkie posiłki będą się wydawały pozbawione smaku, dlatego też powinno się je podawać wyłącznie

W kuchni Karmel-itki
O winie słów kilka 210

rozważań już w czasach starożytnych. Pisali o tym poeci, medycy i kaznodzieje. No więc jak to jest z tym winem? Jaki ma wpływ na nasze zdrowie? O tym będzie ten post, więc zapraszam do lektury :) Na wstępie Wina można podzielić ze względu na zawartość cukru. Mamy zatem wina wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. W winie(...)wino może powstać z czerwonych winogron - wystarczy oddzielić miąższ od skórki. Na tym właśnie polega różnica - wina białe wytwarza się z soku z samego miąższu owoców, a wina czerwone i różowe z gniecionych całych winogron, łącznie ze skórką, pestkami i łodyżkami.  Z tego właśnie powodu wino czerwone uważane jest za najlepsze dla zdrowia, ponieważ

two broke sisters
Festiwal Kocham Wino w Lublinie (relacja) 161

sporo osób z jakichś źródeł uzyskało informację o tym ciekawym wydarzeniu, nieprawdaż?! Generalnie frekwencja była niesamowita - jak na Lublin, jak na kiepską pogodę. A wiecie jak było? Festiwal Kocham Wino w Lublinie (relacja) Bo żeby pić wino nie trzeba być koneserem Z takiego założenia wyszli organizatorzy imprezy, czyli Centrum Wina . Wydarzenie było skierowane zarówno do amatorów tego(...)smakoszy. Można powiedzieć, że wszystko odbyło się w klimatycznym miejscu, na świeżym powietrzu, gdzie zarówno młode pokolenie z dzieciakami oraz nieco starsi i seniorzy mogli znaleźć dla siebie genialne wina. Już na samym wstępie zaskoczył mnie (na plus) fakt, że przez cały czas była grana muzyka - nowoczesna, nie jakieś przygnębiające kawałki, w których człowiek zaczyna zastanawiać się jakie były

Right Behind The Kitchen
Winerua – Box z winem – recenzja 105

jakoś zautomatyzować. Postanowiłam przetestować pudełko subskrypcyjne z winami Winerua.pl z Krakowa. Box z winem? Jest już 100 różnych boxów subskypcyjnych zachęcających do wypróbowania nowych produktów. Są comiesięcznie pudełka z przekąskami. kosmetyczne, książkowe, z produktami z innego kraju, dla dzieci. Dlaczego więc nie z winami? Pudełka subskrypcyjne to coraz bardziej popularny model biznesowy i ciekawy pomysł dla klientów, którzy(...) na etapie winnicy i produkcji w konwencjonalnych winiarniach, więc chyba zacznę się przekonywać do win organicznych. Czy warto kupić box z winem od Winerua? Poszukałam trochę w Internecie i gdybyśmy chcieli kupić dokładnie te wina w sklepie to zapłacimy mniej więcej właśnie 139 zł a w Winerua mam w tej cenie też transport kurierem, opakowanie i przede

Ugotowane pozamiatane
Domowe grzane wino 175

garnku, jeśli jednak macie odrobinę więcej czasu polecam Wam przygotowanie tego napoju samodzielnie w domu. Możecie wykorzystać dowolne przyprawy i składniki na jakie tylko macie ochotę. Domowe grzane wino będzie znacznie tańsze i co najważniejsze dużo smaczniejsze aniżeli to kupne :) Domowe grzane wino – składniki 1-2 gwiazdki anyżu skórka z 1/2 cytryny parę plasterków pomarańczy(...)goździków kora cynamonowa 1 łyżka miodu sok malinowy szczypta kardamonu 0,5 l czerwonego wino (wybierzcie to najtańsze, ale to za 4 złote ;) ) Domowe grzane wino – przepis Cytrynę i pomarańczę dokładnie myjemy. Cytrynę obieramy ze skórki i dodajemy skórkę do rondelka razem z plasterkami pomarańczy. Następnie Dodajemy pozostałe składniki, zalewamy winem i podgrzewamy. Podgrzewajcie wszystko na małym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowe grzane wino 181

garnku, jeśli jednak macie odrobinę więcej czasu polecam Wam przygotowanie tego napoju samodzielnie w domu. Możecie wykorzystać dowolne przyprawy i składniki na jakie tylko macie ochotę. Domowe grzane wino będzie znacznie tańsze i co najważniejsze dużo smaczniejsze aniżeli to kupne :) Domowe grzane wino – składniki 1-2 gwiazdki anyżu skórka z 1/2 cytryny parę plasterków pomarańczy(...)goździków kora cynamonowa 1 łyżka miodu sok malinowy szczypta kardamonu 0,5 l czerwonego wino (wybierzcie to najtańsze, ale to za 4 złote ;) ) Domowe grzane wino – przepis Cytrynę i pomarańczę dokładnie myjemy. Cytrynę obieramy ze skórki i dodajemy skórkę do rondelka razem z plasterkami pomarańczy. Następnie Dodajemy pozostałe składniki, zalewamy winem i podgrzewamy. Podgrzewajcie wszystko na małym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zasady przechowywania i temperatury podawania wina 128

Dostaję ostatnio od Was sporo maili z pytaniami dotyczącymi wina. I, ku mojemu zadowoleniu są to fajne pytania praktyczne. Dziś więc odniosę do dwóch z nich: sposobu przechowywania wina oraz temperatury serwowania. Aby zachować wszystkie najważniejsze zalety wina, należy przechowywać je w odpowiednich warunkach i serwować w odpowiedniej temperaturze. W domowych warunkach nie ma potrzeby inwestować(...)systems” – w tych systemach powietrze jest zastępowane gazem (najczęściej argonem) cięższym od powietrza tworząc warstwę ochronną pomiędzy winem, a powietrzem. Obydwa te systemy są względnie niedrogie i dostępne w specjalistycznych sklepach winiarskich. Osobiście na potrzeby domowego użytku stosuję korki próżniowe. Temperatura serwowania wina: – wina białe, starzone w beczce, o średniej lub pełnej budowie, np. Fume Blanc

Kate's Kitchen
Konferencja „Perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa” 105

gęstymi lasami, a podstawowym składnikiem diety było oczywiście mięso. Wraz z zawitaniem chrześcijaństwa w nasze granice powiększały się tereny rolne, pojawiły się nowe produkty i wraz z nimi oczywiście wino. Pierwsze winnice w Polsce pojawiły się oczywiście na terenach przykościelnych, gdyż do ok. XII wieku wino stosowane było wyłącznie w celach rytualnych. Następnie przez wiele, wiele wieków winiarstwo(...)temat stosowania różnych podkładek. Przyznam, że miałam nadzieję dowiedzieć się więcej na ten temat, ale niestety czas naglił. Następnym punktem było wystąpienie Pani Romany Echensperger pt. „Możliwości rozwoju produkcji win musujących w Polsce na przykładach winiarstwa światowego”. Jako „winiarstwo światowe” wzięto pod lupę Niemcy i Belgię. Cóż. Jeśli i nasi winiarze postanowią obrać ten kierunek, to myślę

Kate's Kitchen
Z kieliszkiem w ręku – Macedonia 97

się producenci, którzy wspólnie z prowadząca degustację Ewą Rybak opowiadali o swoich winach.  Spotkanie podzielone było na dwie części.  W pierwszej uczestniczyły osoby zawodowo zajmujące się winami: przedstawiciele importerów, restauratorzy czy też dziennikarze i blogerzy. Podczas tej części zostało szczegółowo omówione osiem win, które oparte były głównie na odmianie Vranec.  Druga część, otwarta była(...)wszystkich miłośników wina i swobodnych rozmowach z producentami. Macedonia może poszczycić się ponad czterotysięczną historią uprawy winorośli. Jej położenie na mapie świata sprawia, że posiada idealny klimat do jej uprawy, podobnie jak Toskania, Bordeaux czy Napa Valley. Poza tym w historii krzyżowały się tam wielkie szlaki handlowe, które zapewniały zbyt na wino. W czasie, gdy Macedonia była częścią

królestwo garów
Alto Adige – Wina z Południowego Tyrolu 147

bogactwo aromatów w produkowanych tu winach. Jeśli dodamy do tego 300 dni słonecznych w roku i opady na poziomie 500 - 800 mm uzyskamy region gdzie muszą powstawać dobre wina. Dzięki dużej różnorodności geologicznej (wulkaniczny porfir - magmowe skały wulkaniczne, zwietrzałe skalne gleby zbudowane z kwarcu, miki i granitu oraz wapień i dolomit) na bardzo małym terenie muszą powstawać(...)wina bardzo różnorodne. Cały region Alto Adige to tylko 5 300 hektarów winnic, 98 % sklasyfikowanych jako DOC. 160 winnic produkuje 330 000 hl wina rocznie (z 20 odmian winorośli) co stanowi 0,7% produkcji Włoch. 60 % to wina białe i 40 % czerwone. Wina produkowane są tu głównie w spółdzielniach, za 70 % produkcji odpowiada 13 spółdzielni

królestwo garów
Lidl – Znad Balatonu i Tokaju – kolekcja win Węgierskich 117

nareszcie nie Francja. Potem, jeśli Węgry to, czy to co najczęściej można kupić w naszych wielkopowierzchniowych sklepach, czyli tania średnio pijalna masówka. Czy może drogie „tokaje”? Czy będą to wina, które starsi wiekiem pamiętają z czasów sprzed transformacji 1990 roku, i do których mają sentyment, choć gdybyśmy ich dziś spróbowali to obawiam się, że ich ocena nie byłaby, delikatnie(...)mówiąc pozytywna. Czy może już nowe projekty, w które w ostatnich latach zainwestowany miliony euro.    Do sklepów trafią 24 wina (my mieliśmy okazję spróbować 19 z nich). W trakcie spotkania Sommelier Lidla Michał Jancik zaznaczył, że wina pochodzą ze wszystkich regionów winiarskich Węgier, od małych winiarzy dysponujących!!!!!!!! 4-5 hektarami upraw winorośli oraz wielkich producentów

królestwo garów
Degustacje wina – co warto o nich wiedzieć? 106

Wino to trunek powszechnie znany oraz doceniany na całym świecie. Mimo jego ogromnej popularności wiele osób nadal nie wie, jak prawidłowo pić wino, w jakich kieliszkach je serwować oraz jak dobierać konkretny gatunek trunku do serwowanego dania. Nie każdy wie także, jakie wino pasuje do jego gustu oraz smaku. Wszystkiego tego można się dowiedzieć podczas degustacji wina, które stają się coraz popularniejsze w naszym kraju. Jak w praktyce wyglądają degustacje wina i co warto o nich wiedzieć? Degustacje wina indywidualne czy w grupie? Na degustacje wina możemy wybrać się zarówno samodzielnie, jak i w parze oraz w towarzystwie przyjaciół. Coraz chętniej w naszym kraju organizowane są także firmowe degustacje wina, które

Drinkologia
Wino z soku z brzozy, wino brzozowe 1177

fermentacyjną na czas 3 miesięcy, aż nastaw przestanie fermentować. Wiem, że niektórzy przykrywają tylko szmatką bez rurki fermentacyjnej, ale ja mam ten przepis już sprawdzony więc przy nim pozostanę. Wino podczas fermentacji powinno być w temperaturze pokojowej. Po tym okresie wino zlewamy, rodzynki i skórkę wyrzucamy. Przelewamy do butelek, wrzucamy po kilka świeżych rodzynek i korkujemy butelki(...)otwarciu butelki robią charakterystyczne ,,psssttt,, jak oranżada. Wino ma bąbelki i jest lekko musujące. Przechowywać w chłodnym miejscu

Apetyczna babeczka
LIDL - kolejny przystanek w podróży po świecie francuskich win 129

chwilowym, skoku w bok na Węgry (bardzo udanym i smacznym), po raz kolejny wracamy do Francji. Jako, że nadchodzą ciepłe dni, okres grillów, imprez na powietrzu, znajdziemy tu wina lżejsze, świeższe, bardziej wyraziste w smaku. Dobrze pasujące do letnich dań – sałatek,szparagów, ryb jak i dań z grilla albo po prostu dobrze orzeźwiających. Win jest 25 w przedziale(...)cenowym 17,99 – 49,99zł. Większość kosztuje w okolicach 20 zł. Zdecydowanej większości mieliśmy okazję spróbować podczas degustacji zorganizowanej przez Lidl . Ogólna ocena; są to wina wakacyjne, w większości bardzo „pijalne” i w dobrych, przyjaznych cenach. Poniżej krótki opis tych które smakowały nam najbardziej i po które w najbliższym czasie podjedziemy do sklepów Lidl. Château de la Thébaudiére, Muscadet

królestwo garów
Wine Expo Poland – warsztaty i degustacja komentowana, cz. 1 141

degustację komentował sommelier Arkadiusz Komorowski. O przekąski i materiał do „parowania” zadbało klimatyczne Bistro Pod Sowami na warszawskiej Pradze. Tym razem, dla odmiany, w głównej mierze skoncentruję się na winach, gdyż w kieliszkach znalazły się „okazy”, których nie miałam jeszcze okazji próbować. Było ciekawie, inspirująco i odkrywczo – wina potrafią pisać fajne historie i fantastyczne w nich jest(...)przyjemna kwasowość (Rabigato) przy średniej budowie. Zdecydowane smaki cytryny, żółtego grejpfruta, lekkiej goryczki albedo połączone z aromatami warzywnymi: cukinii, białej kapusty, co nadaje temu winu swego rodzaju nieprzyjemnej pikantności. Absolutnie zaskakujący w przypadku tego wina jest fakt, że w pierwszych odczuciach pojawiają aromaty „beczki”, tymczasem zostało ono wyprodukowane od początku do końca w stalowych tankach. Dorzucając do tej litanii

Kate's Kitchen