Carolina Sweet Potatoes , Cranberry Marketing Committee i Hop Growers of America . Główną choć nie jedyną gwiazdą na stoisku „Ameryka od Kuchni” były wina ze słonecznej Kalifornii. Powiedzieć, że wina z Kalifornii są bardzo różnorodne to nic nie powiedzieć. Wpływ na to ma niebywale urozmaicone ukształtowanie terenu, bardzo długa linia brzegowa (1300 kilometrów), różnorodne warunki klimatyczne, duże różnice temperatury(...)hektarów, z których zbiera się 4,2 miliona ton winogron. Biorąc to wszystko pod uwagę, nie ma nic dziwnego w tym, że w Kalifornii powstaje 90% wszystkich amerykańskich win. Uprawia się tu ponad 110 odmian winorośli. W Kalifornii zarejestrowano jak dotąd ponad 60 000 marek wina. 90% eksportu wina z USA do 125 krajów to wina
królestwo garówpomiędzy dniem i nocą. Sprzyja to powstawaniu ciekawych, dobrych win. Cara to po hiszpańsku twarz i właśnie z obliczem, twarzą regionu, ludzi, klimatu mają nam kojarzyć się te wina. Na Warszawską degustację zorganizowaną przez importera firmę Atalntika przyjechał przedstawiciel winnicy, Dyrektor handlowy, Pan Nacho Lazaro Delgado. Care Blanco Macabeo/Chardonnay 2013 - kupaż po 50 % Macabeo i Chardonnay. Za około(...)fakturą. Schłodzone będzie idealne do dań z ryb i na letnie ciepłe dni. Bardzo dobra relacja ceny do jakości. Care Rosado 2012 - kupaż tempranillo i cabernet sauvignon. Wino różowe ale kolor bardzo ciekawy truskawkowy. Nos to aromaty truskawki, poziomki i liczi. Jak na wino różowe ma ono sporo ciała. Pić dobrze schłodzone. Care Tinto Joven
królestwo garówWine trip into your soul ) w gościnnych progach All Around Wine Mielżyński czekało na nas 17 butelek owiniętych szczelnie w folię aluminiową. Naszym zadaniem miało być określenie cen tych win. Do wyboru mieliśmy przedziały cenowe do 40 zł, 40-80zł, 80-150 zł i powyżej 150 zł. Siedzimy i kombinujemy. Wina białe, czerwone, wytrawne, słodkie, najpewniej cały(...)świat i jakieś „ złośliwe” pułapki, kilka musi być tanich, kilka drogich. Ale takie myślenie na nic się nie przyda. Normalnie widząc etykietę jesteśmy mądrzejsi, nawet jak nie znamy wina, możemy przynajmniej z grubsza określić co znajdziemy w butelce i ile to będzie nas kosztowało. Tu nic z tych rzeczy. Tylko wino w kieliszku. Aromaty i smaki niestety
królestwo garówkolejny Warszawa znalazła się na drodze winnej podróży, znakomitych włoskich producentów wina w ramach Gambero Rosso. Tym razem wina prezentowane były w Nowym Forcie Sokolnickiego. Podczas degustacji można było zapoznać się z bogatą ofertą 27 producentów wina z całego terytorium Włoch: od słonecznej Sycylii po śniegi Tyrolu. Spośród dostępnych win szybko w oko wpadał stolik oznaczony(...)numerem 12 z winami od Marchesi di Barolo. Można tu było odkryć ciekawe smaki w Gavi del Comune di Gavi ’13, które było idealnym wstępem do Barbery del Monferrato Maria 2012. To wino charakteryzowało się żywym i lśniącym rubinowo-czerwonym kolorem, zdecydowanym owocowym aromatem, z nutami dzikiej jagody, porzeczki i wiśni oraz przyjemnym i długim posmakiem. Idealnie komponowałoby
królestwo garówrobota przeciągnęła się aż do południa. A jak wiadomo po ciężkiej pracy nic tak nie doda energii, jak porządny i zdrowy obiad. Solidna porcja wołowiny duszona w winie z warzywami(...)najcenniejsze źródło białka. Długo duszona jest delikatna, soczysta, wręcz rozpływa się z każdym kęsem. Zatem nie pozostaje nic innego niż życzyć Wam smacznego! :) Wołowina duszona w czerwonym winie - 1 kg mięsa wołowego (najlepiej łopatka, ewentualnie ligawa) - 2 duże cebule białe - jedna marchewka - pół papryczki chili - garść suszonych podgrzybków - 2 ząbki czosnku - szklanka wina czerwonego wytrawnego
Sajkofanka smakuPrzepis podpatrzyłam w którymś z amerykańskich programów kulinarnych, tradycyjnie wprowadziłam swoją korektę i mogę polecić ją jako pyszną i elegancką propozycję na domowe przyjęcie:) Zupa grzybowa na białym winie Składniki: 0,5 kg podgrzybków świeżych/mrożonych, 0,5 kg pieczarek 1-2 marchewki(...)szklankami wody, dodajemy gałązkę tymianku i gotujemy pół godziny. Pora kroimy w krążki i dusimy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojone w plastry kapelusze grzybów, zalewamy winem, zagęszczamy mąką i dusimy do odparowania wina. Dodajemy przetarty bulion, łyżeczkę posiekanego świeżego tymianku i gotujemy 15 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładodatku Krew i Wino do gry Wiedźmin 3: Dziki Gon. Tym razem jednak wpis jest wyjątkowy, gdyż dzięki uprzejmości CD Projekt RED mogliśmy przyrządzić tę potrawę z oryginalnym winem Butcher of Blaviken, które pojawiło się na eventach promocyjnych gry. Etykieta głosi, iż trunek jest winnym uosobieniem Geralta z Rivii. Wykonane z winogrona Vermentino (raczej ciemnej odmiany) rozgniecione za pomocą(...)garnku, gdyż nie każdy z Was ma zawsze dostęp do piekarnika. Zrezygnowaliśmy także z marynowania mięsa, aby skrócić przygotowania – przez 3h duszenia bez problemu zdąży ono przejść smakiem wina i przypraw. Opis jest długi, ale większość przygotowań polega na pokrojeniu i podsmażeniu składników. W trakcie duszenia wystarczy kilka razy zamieszać potrawę i tyle. Musimy przyznać, że to jedno
Nerds Kitchenspotkanie z Timem Atkinem. No i oczywiście degustacje... Jedną z nich było dobieranie win do potraw. Dania przygotował dla nas Paweł Oszczyk szef kuchni restauracji LaRotisserie a wina dobierali: Paweł Białęcki II v-ce mistrz sommelierów z 2013 roku, oraz Michał Jancik mistrz Polski sommelierów z 2000 roku. Do każdego dania zostały dobrane dwa wina(...)uznałabym, że ser jest po prostu niesmaczny, wręcz gorzki. Poprosiłam o rieslinga i z przyjemnością dokończyłam deser popijając dobrym winem :) To oczywiście moje odczucia smakowe, każdy może odbierać inaczej. Dlatego każdy z nas powinien sam pobawić się w dobieranie win do potraw, oczywiście korzystając z sugestii i porad fachowców. Następną degustacją którą wybrałam była degustacja Bordeaux. Ponieważ
królestwo garówoceanie."Co prawda, za oknem zamiast śniegu deszcz, a o siarczystym mrozie na obecną chwilę można pomarzyć, czasem warto umilić sobie wieczór ciepłym, rozgrzewającym trunkiem. Najlepsze rozwiązanie - grzane wino! Koniecznie w domowej wersji.PRZYPRAWA DO GRZANEGO WINA(...)łasna kompozycja;/na 1l wina1 laska cynamonu2 gwiazdki anyżu1 pomarańcza2 ziarna kardamonu4-6 goździków1 laska waniliiszczypta gałki muszkatołowejszczypta (lub kawałek) imbiru2-3 ziarenka pieprzu (najlepiej zielonego)Mieszankę wrzucić do wina, zagotować. Pomarańcze sparzyć,pokroić w ósemki, dodać do całości. Podawać na gorąco!SMACZNEGO!*** Pozdrawiam,Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiBaeckeoffe jest typowym daniem z francuskiego regionu Alzacji , znajdującego się na granicy z Niemcami . W Alzacji, to proste danie z trzech rodzajów mięs ( jagnięciny, wołowiny, wieprzowiny), ziemniaków i wina jest robione w tradycyjnych glinianych owalnych garnkach. Pierwotnie było to jedzenie szykowane na dzień przeznaczony na pranie.Kobiety szykowały je wieczorem i odbierały od piekarza następnego dnia. Bardzo(...)bardzo drobno posiekane2 liście laurowe1 łyżeczka całych jagód jałowca1 1/2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego tymianku3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 3 szklanki (jedna butelka 750 ml) białego wytrawnego wina+ więcej, jeśli to konieczne, do garnka500 g łopatki wołowej bez kości, pokrojonej w sporą kostkę (3cm x 3 cm)500 g łopatki wieprzowej
Stare Garyśliwki - użyłam Kresto,czerwone wytrawne wino,sól,ostra mielona papryka - użyłam piri-piri,majeranek,bułka tarta do obtoczenia,tłuszcz do smażenia.2 -3 godziny wcześniej namoczyłam śliwki w winie. Śliwki Kresto są miękkie i delikatne, i same w sobie nie wymagają moczenia. Wino miało nadać im wytrawnego smaku.Bułkę namoczyć w wodzie i odciśniętą dodać(...)mięsa razem z jajkiem i przyprawami. (Przyprawy dawkować według smaku.) Wszystko dokładnie wyrobić.Formować pulpeciki, umieszczając w środku po jednej śliwce wyjętej z wina. Takie kuleczki obtaczać w bułce tartej i smażyć na lekko złoty kolor na średnim ogniu.Klopsiki dobrze smakują nie tylko podane w tradycyjny sposób: do obiadu, z ziemniakami i surówką. Kiedy ostygną można
Codzienna kuchnia niecodziennamałych obrotach stopniowo dodawać schłodzony krem. Gotowy krem bawarski przelać na stężały mus truskawkowy. Ciasto wstawić do lodówki na 3h. Galaretka z białego wina: 500 ml słodkiego białego wina (np. muscatu) 3 płaskie łyżeczki żelatyny cukier (opcjonalnie) dodatkowo plasterki truskawek do dekoracji Odlać 100 ml białego wina i zagotować. Rozpuścić w nim żelatynę i cukier. Połączyć(...)resztą wina i wylać na stężały krem bawarski. Ozdobić plasterkami truskawek. Wstawić do lodówki aż galaretka stężeje
Food SquarePolecam soczyste filety drobiowe, duszone w białym winie na patelni tylko w 20 minut. To wykwintne i smaczne danie, bedzie się ładnie prezentować nie tylko podczas wykwintnej kolacji ale również bedzie smakowitym daniem na codzienny obiad. SKŁADNIKI 500 g piersi drobiowej 1 szklanka białego wytrawnego wina 3 listki szałwii kilka igiełek rozmarynu 2 ząbki czosnku mąka(...)plastry drobiowe na patelni i smażyć z każdej strony przez około 5 minut. Posolić do smaku, podlać białym wytrawnym winem i odparować alkohol. Dusić pod przykryciem przez następne 10 minut. Podawać na gorąco z dodatkiem lampki białego wytrawnego wina. SMACZNEGO
zielonacukinkasię domowa przyprawa do grzanego wina oczywiście w towarzystwie dobrego trunku, do której razem z obdarowanym wrzucicie przyprawę :-).W sklepach są dostępne różne mieszanki i fixy do grzanego wina i piwa, jednak nigdy nie dorównają aromatem i smakiem do takiej własnoręcznie przygotowanej przyprawy, w szczególności kiedy tutaj rozbijamy kawałki przypraw na świeżo - nawet nie wyobrażacie sobie(...)więcej, jeśli nie lubicie anyżu, możecie go usunąć.Do przyprawy warto również dodać kawałek świeżego imbiru, ale dopiero wtedy kiedy przygotowujecie grzane wino. O tym jak przygotować grzane wino napiszę w oddzielnym poście. Tymczasem zapraszam do wyżywania się w trakcie rozbijania przypraw za pomocą tłuczka do mięsa :-).Aby wykorzystać przyprawę jako prezent zapakuj ją w ładny słoik
Pora coś zjeśćtakich rynkach królują cytrusy – we wschodniej miejscowa ceramika oraz wszelkie przybory związane z winem.Na przydrożnym rynku możemy kupić ceramikę, miód, słodycze, a w cieplejszych regionach także cytrusyGruzja winem silnaGliniane naczynia na wino. Zatknięte trzymano zakopane w ziemi, aby zachować chłodną temperaturęNie wypada napić się wina przed toastemBo Gruzja to kraj wina. Gruzini są przekonani, że nazwa(...)amforach przechowuje się do dziś. Można kupić je na przydrożnych rynkach. Jako element kultury można spotkać je także leżące i ozdabiające ogrody.Gruzini są dumni ze swojej winnej kultury. Wino daje się tam nawet dzieciom, a motyw winogron pojawia się chyba w każdej legendzie. W Gruzji uprawia ponad 500 szczepów winogron. Najpopularniejszym z nich jest czerwone saperavi, z którego wina
Poezja smaku