smażonego na oleju. Można też przygotować go w płatkach migdałów. Jednak nasze najnowsze odkrycie, zdecydowanie góruje nad tymi dwoma sposobami przyrządzania karpia. Jest to rybka smażona w delikatnym czerwonym winie z dodatkiem cebulki, marchewki i rodzynek. Kulinarne niebo na podniebieniu. Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 2Czas przygotowania: 20 minutSkładniki:2 kawałki karpiaCebulaMarchewkaGarść rodzynekKieliszek winaŁyżka masła½ łyżki mąkiPrzyprawy: świeżo(...)pieprzem z obu stron. Marchewkę obieramy i siekamy w talarki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelnie rozpuszczamy masło,, wrzucamy marchewkę, cebulę oraz odsączone rodzynki. Przesmażamy przez chwilkę. Dolewamy wino i dodajemy mąkę. Mieszając smażymy kolejną chwilkę. Dorzucamy liść laurowy, goździk, cukier oraz sól i pieprz. Całość smażymy 5 minut mieszając co chwilę. Na samym środku patelni robimy miejsce
Kolizje SmakówFresh fruit in syrup with red wine. Składniki. 1/2 l czerwonego wina typu Beaujolais 80ml wody 200g cukru 3 goździki 1 laska cynamonu 3 plasterki imbiru świeżego 1 plaster pomarańczy kandyzowanej 1 plaster cytryny listki mięty świeże owoce :banan, kiwi. pomarańcza ,winogrona, truskawki Wykonanie. Syrop. Zagotować wino z wodą, goździkami , cynamonem i imbirem. Dodać cukier i gotować około20min(...)Przygotować owoce. Z pomarańczy wyciąć fileciki, banany pokroić w plasterki, kiwi w półplasterki truskawki na połowy ,winogrona również i wyjąć pestki. Owoce ułożyć na półmisku i zalać syropem z wina. Marynować przez dzień lub noc w lodówce. Wyjąc goździki i cynamon. Ozdobić listkami mięty. Podawać same, a doskonale smakują z sorbetem pomarańczowym lub lodami waniliowymi. Jeżeli ,ktoś nie może
Kulinarny karnet Christopherasezon na przetwory z dyni :) Dziś pyszna dynia konserwowana winem białym. Pierwszy raz zrobiłam ją jakiś czas temu temu i mogę powiedzieć; warto trochę się potrudzić. Dynia w białym winie Celebro jest naprawdę pyszna. Składniki : 2 kg oczyszczonego miąższu z dyni 1 kg i 1 szklanka cukru 5 limonek- około 30 dag, ale cytryny też pewnie mogą być(...)www.facebook.com/KlubCelebro goździki, małe kawałki cynamonu Przygotowanie; Limonki umyć w gorącej wodzie, z dwóch zetrzeć skórkę i wymieszać z cukrem Z cukru ze skórkami i 2 szklanek wody oraz wina sporządzić syrop, miąższ dyni pokroić na kawałki grubości 1-2 cm W co trzeci kawałek wbić okruch cynamonu i goździk (ja dałam mniej) Z pozostałych limonek wycisnąć
Proste Potrawysosu uniósł się w powietrzu i wypełnił całą kuchni ę . Kuchni ę mam dość małą wiec zapach rozszedł się w oka mgnieniu. Zastanawiałam się jaki zapach poza gotującym się winem wprawia mnie w dobry nastrój. Na szybko zrobiłam w głowie listę swoich ulubionych aromatów. Lubi ę gdy dom przenika wo ń czekolady lub korzennych przypraw w czasie pieczenia ciasta. Szczególnie(...)swoje ulubione aromaty kuchenne? Łosoś w sosie cytrynowym składniki 4 filety z łososia (około 200 g każdy) sok z 1 cytryny starta skórka z połowy cytryny 100 ml białego wina wytrawnego 200 ml śmietany 2 szalotki 4 gałązki szczypiorku 300 g kwiatków brokuła sól, pieprz oliwa do upieczenia ryby wykonanie: Brokuły gotujemy na parze 10 minut. Łososia doprawiamy solą
Przysmaki Karolkirazem coś zupełnie nowego. Kurczak z pure szparagowym składniki; 4 filety z kurczaka 4 plastry boczku wędzonego 1 pęczek zielonych szparagów 2 szalotki 150 ml białego wina 200 ml śmietany kremówki olej do smażenia sól, pieprz wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy końcówki, które wyrzucamy oraz główki, które zachowujemy. Łodygi szparagów kroimy na kawałki i gotujemy około 10 minut(...)przykryć mięso folią aluminiową by pozostało ciepłe. Z patelni zbieramy nadmiar tłuszczu, ale nie myjemy. Wlewamy na nią wino i dokładamy posiekaną szalotkę. Pozostawiamy na małym ogniu aż wino odparuje. Następnie dokładamy na patelnię szparagi zmiksowane ze śmietaną i główki szparagów . Wszystko łączymy i gotujemy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy wraz z przygotowanym wcześniej
Przysmaki Karolkiprzygodę z winami sięga po te słodkie. Dopiero później zaczyna odkrywać to co w winie jest najlepsze i wybiera te bardziej wytrawne. Dziś chcemy krótko opowiedzieć o winie które niedawno mieliśmy okazję spróbować. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćmarcheweczką oraz porem Na masełku podduszonym Białym pieprzem osypana Sól też musi być dodana Szansę trzeba dać cytrynie Byle oprzeć się na winie Miło gdy dorodna ryba W białym winku sobie pływa Wniosek z tego nie najgorszy Jedzmy więcej takich dorszy Składniki (kolacja dla dwojga): Filet dorsza atlantyckiego (ok. 0,5 kg), Szklanka białego wytrawnego wina(...)pół szklanki). Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Ułożyć warstwę z połowy warzyw i na nich położyć filet. Rybę otulić resztą warzyw, posypać skórką z cytryny, skropić sokiem z cytryny, podlać winem, posypać szczypiorkiem i piec w temperaturze 180°C przez 30-40 minut pod przykryciem. Po wyjęciu z pieca, posypać szczypiorkiem. P.S. Ryba jest obłędnie pyszna i bardzo żałuję, że zdjęcia
Delicious Titbitsnie jest jednak taki prosty. Przede wszystkim wiele potraw jest tłustych i ciężkich, ale świętowanie zaczyna się od samego rana, więc nie możemy przesadzić z ciężkim winem. Miałam sporą zagwostkę jakie wina dobrać do tradycyjnych wielkanocnych dań. Na szczęście mam nową koleżankę sommelierkę, którą poznałam na BORSA VINI ITALIANI 2018. Adriana Harandzova mieszka na stałe w północnych Włoszech(...)pracuje w WINE-N-MORE , więc podczas degustacji włoskich win na której się poznałyśmy pokazała mi kilka win z Piemontu. Jakie włoskie wino może pasować do tradycyjnych potraw Wielkanocnych? Czy zestawić coś w sposób oczywisty czy w kontrze do dania? Przystawki i prosecco/Śniadanie u Tiffaniego Co się je się w Polsce od samego rana wielkanocną porą
Ugotowane pozamiataneOstatnio spędziłam 2 tygodnie we Frankfurcie jedząc typowe niemieckie dania i pijąc lokalne wino i wino jabłkowe. Jeśli chcesz zobaczyć co dobrego można zjeść we Frankfurcie, to przeczytaj tutaj . Za to, gdy tylko wyjeżdża się z miasta w kierunku rzeki Ren, wszędzie dookoła rosną winogrona. Znajdujemy się w zagłębiu winiarskim Rheingau, gdzie produkuje się głównie rieslingi. Podobno jest(...)poszczególnymi miasteczkami, możliwość wjechania wyciągiem na porośnięte winem wzgórza i spacery. Miejscowość organizuje spacery po okolicznych winnicach, ale na co dzień można po prostu przejść się po winiarniach czy restauracjach w Rüdesheim i Assmannshausen. Nie trzeba daleko szukać, bo w każdej restauracji czy kawiarni w mieście podają lokalne białe i czerwone wina. Przed przyjazdem znałam kilka win, które
Ugotowane pozamiatanePowszechnie zwykło się mawiać, że im wino jest starsze, tym lepsze. Czy to jednak prawda? Otóż nic bardziej mylnego. Na większość win upływający czas nie ma korzystnego wpływu. Większości win białych nie powinniśmy przechowywać dłużej niż dwa lata. Natomiast wina czerwone, pod warunkiem, że są właściwie zabutelkowane i przechowywane, będą dobre przez kilka następnych lat. Należy(...)powiedzieć, że długowieczne wina należą do wyjątków, a nie do reguł. Wina nadające się do przechowywania przez kilkadziesiąt lat stanowią jedynie 2-3% całej produkcji win na świecie. Tego typu wina wytwarzane są z winogron szczepów Nebbiolo lub Cabernet Sauvignon . To jednak nie wszystkie wymagania. Wina takie wytwarzane są w specjalny sposób – przedłużona maceracja oraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mięso można upiec w całości, zrobić gulasz czy szaszłyki. Ja dzisiaj proponuję te ostatnie :) Tym bardziej, że szaszłyki sprawdzą się podczas sylwestrowych imprez.Marynata:2 litry wody,niepełna szklanka octu,szklanka wina (najlepiej czerwone wytrawne),łyżeczka ziaren pieprzu,3 duże ząbki czosnku,3 większe liście laurowe,3 średnie cebule,3 średnie pietruszki,4 średnie marchewki,1 łyżka soli.Warzywa i cebulę obrać(...)pokroić w talarki. Obrany czosnek pokroić na grubsze plasterki. Dodać do wody, wina i octu.Wsypać przyprawy i sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 minuty. Wystudzić. Włożyć mięso na 12-48 godzin w zależności od potrzeb. Jeśli mamy duży kawałek mięsa trzymamy go dłużej, jeśli mały – krócej. (Mięso wraz z marynatą powinno
Codzienna kuchnia niecodziennadodatków mogą zostać podniesienone do rangi przysmaków.Tak jest właśnie z tym daniem,niby bardzo pospolite składniki,a smak potrawy nadzwyczajny.Bratwurst,smażone kiełbaski z czerwoną cebulą duszoną w czerwonym winie i aksamitne ziemniaczane puree - prosto i pysznie.Składniki:250 g czerwonej cebuli3 łyżki olejukilka gałązek tymianku lub majeranku1-2 płaskie łyżki cukru200 ml czerwonego wina150 ml bulionu warzywnego1(...)pokroić w szpalty.Poddusić na oleju przez 5 minut.Dodać cukier,oberwane listki z tymianku i mieszając dusić cebulę,aż cukier się rozpuści.Przyprawić solą i pieprzem,dolać wino i bulion,dusić około 10 minut do odparowania płynówna drugiej patelni na oleju podsmażyć do zrumienienia Bratwurstyziemniaki odcedzić,ubić tłuczkiem do ziemniaków.Pod koniec ubijania dodać podgrzane mleko i masłodo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Owoce przełożyłam do słoika i zasypałam połową szklanki cukru. Przemieszałam i odstawiłam do lodówki na 24 godziny. Pod wpływem cukru, owoce puściły bardzo dużo soku. Dolałam pół szklanki czerwonego wina(...)wymieszałam dokładnie i zakręciłam słoik. Odstawiłam tę mieszankę z powrotem do lodówki na kolejną dobę. Wtedy jeszcze nie wiedziałam co z tego wyjdzie ;)Owoce cudownie przegryzły się z winem i cukrem. Nabrały wspaniałego aromatu i smaku. Przelałam całość do garnka, zagotowałam i zagęściłam lekko odrobiną mąki ziemniaczanej. Tak powstały kisiel podałam jako dodatek do twarożkowych pancakes'ów. Uwierzcie
Codzienna kuchnia niecodziennaczyli łatwo ją filetować), zwarta forma i oliwkowy kolor. Ma delikatne mięso, a rybi zapach, za którym nie wszyscy przepadają, delikatny i nienachalny. Karpia przygotowałam z sosem z czerwonego wina, a inspirowałam się przepisem Pascala Brodnickiego na Karpia winiarza z książki Pascal kontra Okrasa, a podałam go z sałatką ziemniaczaną. Filetowanie karpia okazało się być bardzo proste dzięki filmikom(...)wykorzystałam do przygotowania pysznego bulionu rybnego, zgodnie z zasadą, że nic nie może się zmarnować! Składniki: Filet z karpia zatorskiego, 150 g cebuli 1/2 łyżki mąki 250 ml czerwonego wina wytrawnego 3 gałązki tymianku 1 liść laurowy 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu cayenne 1 goździk 1 marchewka natka pietruszki 50g masła 25 g rodzynek sól i świeżo mielony pieprz
Smakowity Blog KulinarnyGwiazd naszych wina Johna Greena sięgnęłam zupełnie przypadkiem. Będąc na wakacjach w Polsce, namiętnie chodziliśmy do kina. Zobaczyłam plakat filmu, później sobie o nim poczytałam. Dobre recenzje i wysokie oceny mimo wszystko nie skusiły C. - nie przepada on za tego typu filmami. Trzeba oddać mu sprawiedliwość - nie jest to typowa męska rozrywka; brak wartkiej akcji i strzelanin(...)lepiej jest zacząć od papierowej wersji. Kupiłam, przeczytałam - bo co jak co, ale czyta się ją naprawdę szybko. Niestety, nieco się rozczarowałam...Ale od początku.Gwiazd naszych wina to historia miłosna dwójki nastolatków chorych na raka. Ona całe życie spędza w towarzystwie butli z tlenem, on jest po amputacji nogi i wychodzi na prostą. Poznają się na jednym
Pożeraczka, czyli raz adobrze