przysłowiowe psy, ale jest to podejście klasyczne i ja w dzisiejszym wpisie tez zaprezentuję Wam klasykę. Na razie ogólnie – o alkoholach, ich rodzajach oraz temperaturach serwowania. Przystawki – wina wytrawne, wytrawne wermuty, czysta wódka Kawior – szampan lub… bardzo dobrze zmrożona, wódka jakościowa Mięsa – i tutaj mamy mały podział: do drobiu, ryb oraz do cielęciny serwujemy wina białe(...) czerwone. Potrawy z grzybów – wina czerwone, wytrawne (ostatnio jadłam rewelacyjną pastę z borowikami, do której dobrałam sobie Chianti (Chianti Coli Senesi, Sangiovese, Bichi Borghesi, Toskania). Sery chude – wina białe, wytrawne lub półwytrawne. Tutaj może pojawić się również na stole piwo. Sery tłuste – wina czerwone, wytrawne Desery – wina słodkie lub półsłodkie, likiery, wódki aromatyzowane Kawa – koniaki
Kate's Kitchenzeszłym roku zrobiłam po raz pierwszy wino z aronii i muszę przyznać,że nie jest to takie zwykłe wino jak z porzeczek,malin czy innych owoców. Aronia ma swój specyficzny smak i nie każdemu to odpowiada,ale właściwości zdrowotne tego trunku przewyższają nad jego smakiem. Wino aroniowe wspomaga układ obronny organizmu, oczyszcza organizm z zalegających(...)oraz prowitaminy A. Do tego dochodzą cenne pierwiastki: molibden, mangan, miedź, bor oraz jod. Aronia idealnie nadaje się na wina wytrawne i półwytrawne. Oprócz zawartych w winie witamin i minerałów posiada najwyższą zawartość bioflawonoidów i polifenoli - silnych przeciwutleniaczy, chroniących nasz organizm przed chorobami. Wino aroniowe to zatem naturalny eliksir młodości, który zapobiega powstaniu wolnych
Kolorowa kuchnia Elkistronach. Jest to chyba najdynamiczniej rozwijający się region winiarski. Uprawia się tu głównie tinta del pais ( miejscowa nazwa tempranillo ). Wina tu produkowane bardzo często bywają porównywane do win z bardziej (przynajmniej do tej pory) znanej Rioja. Wina z Ribery krócej dojrzewają w beczkach, mają często głębszy kolor, słodsze garbniki i są bardziej owocowe. Jedną z najbardziej znanych(...)produkującą najlepsze wina w tym regionie jest firma Emilio Moro. Rodzina Moro uprawia winorośl od około 120 lat. Dopiero jednak od trzech pokoleń stał się to biznes z prawdziwego zdarzenia. Pod koniec lat osiemdziesiątych zaczęli wypuszczać na rynek swoje wina. Obecnie posiadają 173 hektary winnic. I robią wina bardzo dobre. Mieliśmy okazję się o tym przekonać podczas
królestwo garówlistopada w Lidlu pojawi kolejna już kolekcja win francuskich. Francuska bo tak wychodzi z badań preferencji konsumenckich. Mieliśmy okazję zdegustować – w idealnych warunkach, 35 win z czego 24 to wina czerwone. Rozpiętość cenowa jak zwykle duża, od 14,99 zł do 149,99zł. Wina bardzo różnorodne tak cenowo jak i w swoim charakterze, choć przeważają czerwone(...)Bordeaux. O winach jak zwykle opowiadał sommelier Lidla Michał Jancik. Pogoda, za oknami Domu Handlowego Vitkac , gdzie na ostatnim piętrze odbywała się degustacja, ciepła, wczesno - jesienna ale spojrzenie w kalendarz uświadamia, że do świąt Bożego Narodzenia i Sylwestra pozostało już tylko lekko ponad miesiąc. I chyba już czas zacząć o nich myśleć i robić zakupy. Na pierwszy ogień poszły
królestwo garówbutli w połowie października. Wówczas usunęliśmy resztki owoców z butli. Dodaliśmy również pół litra cukru, rozpuszczonego w pół litra wody, a także drożdże (wcześniej rozrobione podobnie jak np. w winie z pomarańczy ). Wino otworzyliśmy na początku stycznia. Po degustacji doszliśmy do wniosku, że wyszło zbyt wytrawne. Dodaliśmy więc jeszcze pół kilo cukru (rozpuszczonego(...)wody) i zamknęliśmy jeszcze na 3 tygodnie. W sobotę, 24 stycznia, ostatecznie otworzyliśmy butlę, zlewając wino do butelek. Jakie wyszło? Na pewno mocne. Pół słodkie. Cierpkie. Wyraziste. O niezwykle pięknej, ciemnej i tajemniczej barwie. Wspaniale wyklarowane. Pyszne. Ambrozja! Ostatecznie użyliśmy: 4 kg jeżyn 3 l wody 3,5 kg cukru drożdże PS. A u Was jeżyny to jeżyny
Jakugotujesz.plulubione winocynamonimbirgoździkigałka muszkatołowa pomarańcza1-2 łyżeczki cukru waniliowego Sposób przygotowania:1. Pomarańczę dokładnie myjemy - możemy też ją wyszorować. Owoc dowolnie kroimy w kawałki.2. Do garnka wlewamy dowolną ilość wina, dodajemy odrobiną gałki(...)muszkatołowej, cynamonu, imbiru, kilka goździków i cukier waniliowy oraz kawałki pomarańczy.3. Całość podgrzewamy ,ale nie doprowadzamy do wrzenia. Ciepłe wino przecedzamy i przelewamy do szklaneczek.4. Pomarańcze nasączone winem też smakują bardzo dobrze.Smacznego i na zdrowie
Kuchnia domowa Anismażonego na oleju. Można też przygotować go w płatkach migdałów. Jednak nasze najnowsze odkrycie, zdecydowanie góruje nad tymi dwoma sposobami przyrządzania karpia. Jest to rybka smażona w delikatnym czerwonym winie z dodatkiem cebulki, marchewki i rodzynek. Kulinarne niebo na podniebieniu. Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 2Czas przygotowania: 20 minutSkładniki:2 kawałki karpiaCebulaMarchewkaGarść rodzynekKieliszek winaŁyżka masła½ łyżki mąkiPrzyprawy: świeżo(...)pieprzem z obu stron. Marchewkę obieramy i siekamy w talarki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelnie rozpuszczamy masło,, wrzucamy marchewkę, cebulę oraz odsączone rodzynki. Przesmażamy przez chwilkę. Dolewamy wino i dodajemy mąkę. Mieszając smażymy kolejną chwilkę. Dorzucamy liść laurowy, goździk, cukier oraz sól i pieprz. Całość smażymy 5 minut mieszając co chwilę. Na samym środku patelni robimy miejsce
Kolizje SmakówFresh fruit in syrup with red wine. Składniki. 1/2 l czerwonego wina typu Beaujolais 80ml wody 200g cukru 3 goździki 1 laska cynamonu 3 plasterki imbiru świeżego 1 plaster pomarańczy kandyzowanej 1 plaster cytryny listki mięty świeże owoce :banan, kiwi. pomarańcza ,winogrona, truskawki Wykonanie. Syrop. Zagotować wino z wodą, goździkami , cynamonem i imbirem. Dodać cukier i gotować około20min(...)Przygotować owoce. Z pomarańczy wyciąć fileciki, banany pokroić w plasterki, kiwi w półplasterki truskawki na połowy ,winogrona również i wyjąć pestki. Owoce ułożyć na półmisku i zalać syropem z wina. Marynować przez dzień lub noc w lodówce. Wyjąc goździki i cynamon. Ozdobić listkami mięty. Podawać same, a doskonale smakują z sorbetem pomarańczowym lub lodami waniliowymi. Jeżeli ,ktoś nie może
Kulinarny karnet Christopherasezon na przetwory z dyni :) Dziś pyszna dynia konserwowana winem białym. Pierwszy raz zrobiłam ją jakiś czas temu temu i mogę powiedzieć; warto trochę się potrudzić. Dynia w białym winie Celebro jest naprawdę pyszna. Składniki : 2 kg oczyszczonego miąższu z dyni 1 kg i 1 szklanka cukru 5 limonek- około 30 dag, ale cytryny też pewnie mogą być(...)www.facebook.com/KlubCelebro goździki, małe kawałki cynamonu Przygotowanie; Limonki umyć w gorącej wodzie, z dwóch zetrzeć skórkę i wymieszać z cukrem Z cukru ze skórkami i 2 szklanek wody oraz wina sporządzić syrop, miąższ dyni pokroić na kawałki grubości 1-2 cm W co trzeci kawałek wbić okruch cynamonu i goździk (ja dałam mniej) Z pozostałych limonek wycisnąć
Proste Potrawysosu uniósł się w powietrzu i wypełnił całą kuchni ę . Kuchni ę mam dość małą wiec zapach rozszedł się w oka mgnieniu. Zastanawiałam się jaki zapach poza gotującym się winem wprawia mnie w dobry nastrój. Na szybko zrobiłam w głowie listę swoich ulubionych aromatów. Lubi ę gdy dom przenika wo ń czekolady lub korzennych przypraw w czasie pieczenia ciasta. Szczególnie(...)swoje ulubione aromaty kuchenne? Łosoś w sosie cytrynowym składniki 4 filety z łososia (około 200 g każdy) sok z 1 cytryny starta skórka z połowy cytryny 100 ml białego wina wytrawnego 200 ml śmietany 2 szalotki 4 gałązki szczypiorku 300 g kwiatków brokuła sól, pieprz oliwa do upieczenia ryby wykonanie: Brokuły gotujemy na parze 10 minut. Łososia doprawiamy solą
Przysmaki Karolkirazem coś zupełnie nowego. Kurczak z pure szparagowym składniki; 4 filety z kurczaka 4 plastry boczku wędzonego 1 pęczek zielonych szparagów 2 szalotki 150 ml białego wina 200 ml śmietany kremówki olej do smażenia sól, pieprz wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy końcówki, które wyrzucamy oraz główki, które zachowujemy. Łodygi szparagów kroimy na kawałki i gotujemy około 10 minut(...)przykryć mięso folią aluminiową by pozostało ciepłe. Z patelni zbieramy nadmiar tłuszczu, ale nie myjemy. Wlewamy na nią wino i dokładamy posiekaną szalotkę. Pozostawiamy na małym ogniu aż wino odparuje. Następnie dokładamy na patelnię szparagi zmiksowane ze śmietaną i główki szparagów . Wszystko łączymy i gotujemy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy wraz z przygotowanym wcześniej
Przysmaki Karolkiprzygodę z winami sięga po te słodkie. Dopiero później zaczyna odkrywać to co w winie jest najlepsze i wybiera te bardziej wytrawne. Dziś chcemy krótko opowiedzieć o winie które niedawno mieliśmy okazję spróbować. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćmarcheweczką oraz porem Na masełku podduszonym Białym pieprzem osypana Sól też musi być dodana Szansę trzeba dać cytrynie Byle oprzeć się na winie Miło gdy dorodna ryba W białym winku sobie pływa Wniosek z tego nie najgorszy Jedzmy więcej takich dorszy Składniki (kolacja dla dwojga): Filet dorsza atlantyckiego (ok. 0,5 kg), Szklanka białego wytrawnego wina(...)pół szklanki). Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Ułożyć warstwę z połowy warzyw i na nich położyć filet. Rybę otulić resztą warzyw, posypać skórką z cytryny, skropić sokiem z cytryny, podlać winem, posypać szczypiorkiem i piec w temperaturze 180°C przez 30-40 minut pod przykryciem. Po wyjęciu z pieca, posypać szczypiorkiem. P.S. Ryba jest obłędnie pyszna i bardzo żałuję, że zdjęcia
Delicious Titbitsnie jest jednak taki prosty. Przede wszystkim wiele potraw jest tłustych i ciężkich, ale świętowanie zaczyna się od samego rana, więc nie możemy przesadzić z ciężkim winem. Miałam sporą zagwostkę jakie wina dobrać do tradycyjnych wielkanocnych dań. Na szczęście mam nową koleżankę sommelierkę, którą poznałam na BORSA VINI ITALIANI 2018. Adriana Harandzova mieszka na stałe w północnych Włoszech(...)pracuje w WINE-N-MORE , więc podczas degustacji włoskich win na której się poznałyśmy pokazała mi kilka win z Piemontu. Jakie włoskie wino może pasować do tradycyjnych potraw Wielkanocnych? Czy zestawić coś w sposób oczywisty czy w kontrze do dania? Przystawki i prosecco/Śniadanie u Tiffaniego Co się je się w Polsce od samego rana wielkanocną porą
Ugotowane pozamiataneOstatnio spędziłam 2 tygodnie we Frankfurcie jedząc typowe niemieckie dania i pijąc lokalne wino i wino jabłkowe. Jeśli chcesz zobaczyć co dobrego można zjeść we Frankfurcie, to przeczytaj tutaj . Za to, gdy tylko wyjeżdża się z miasta w kierunku rzeki Ren, wszędzie dookoła rosną winogrona. Znajdujemy się w zagłębiu winiarskim Rheingau, gdzie produkuje się głównie rieslingi. Podobno jest(...)poszczególnymi miasteczkami, możliwość wjechania wyciągiem na porośnięte winem wzgórza i spacery. Miejscowość organizuje spacery po okolicznych winnicach, ale na co dzień można po prostu przejść się po winiarniach czy restauracjach w Rüdesheim i Assmannshausen. Nie trzeba daleko szukać, bo w każdej restauracji czy kawiarni w mieście podają lokalne białe i czerwone wina. Przed przyjazdem znałam kilka win, które
Ugotowane pozamiatanePowszechnie zwykło się mawiać, że im wino jest starsze, tym lepsze. Czy to jednak prawda? Otóż nic bardziej mylnego. Na większość win upływający czas nie ma korzystnego wpływu. Większości win białych nie powinniśmy przechowywać dłużej niż dwa lata. Natomiast wina czerwone, pod warunkiem, że są właściwie zabutelkowane i przechowywane, będą dobre przez kilka następnych lat. Należy(...)powiedzieć, że długowieczne wina należą do wyjątków, a nie do reguł. Wina nadające się do przechowywania przez kilkadziesiąt lat stanowią jedynie 2-3% całej produkcji win na świecie. Tego typu wina wytwarzane są z winogron szczepów Nebbiolo lub Cabernet Sauvignon . To jednak nie wszystkie wymagania. Wina takie wytwarzane są w specjalny sposób – przedłużona maceracja oraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mięso można upiec w całości, zrobić gulasz czy szaszłyki. Ja dzisiaj proponuję te ostatnie :) Tym bardziej, że szaszłyki sprawdzą się podczas sylwestrowych imprez.Marynata:2 litry wody,niepełna szklanka octu,szklanka wina (najlepiej czerwone wytrawne),łyżeczka ziaren pieprzu,3 duże ząbki czosnku,3 większe liście laurowe,3 średnie cebule,3 średnie pietruszki,4 średnie marchewki,1 łyżka soli.Warzywa i cebulę obrać(...)pokroić w talarki. Obrany czosnek pokroić na grubsze plasterki. Dodać do wody, wina i octu.Wsypać przyprawy i sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 minuty. Wystudzić. Włożyć mięso na 12-48 godzin w zależności od potrzeb. Jeśli mamy duży kawałek mięsa trzymamy go dłużej, jeśli mały – krócej. (Mięso wraz z marynatą powinno
Codzienna kuchnia niecodziennadodatków mogą zostać podniesienone do rangi przysmaków.Tak jest właśnie z tym daniem,niby bardzo pospolite składniki,a smak potrawy nadzwyczajny.Bratwurst,smażone kiełbaski z czerwoną cebulą duszoną w czerwonym winie i aksamitne ziemniaczane puree - prosto i pysznie.Składniki:250 g czerwonej cebuli3 łyżki olejukilka gałązek tymianku lub majeranku1-2 płaskie łyżki cukru200 ml czerwonego wina150 ml bulionu warzywnego1(...)pokroić w szpalty.Poddusić na oleju przez 5 minut.Dodać cukier,oberwane listki z tymianku i mieszając dusić cebulę,aż cukier się rozpuści.Przyprawić solą i pieprzem,dolać wino i bulion,dusić około 10 minut do odparowania płynówna drugiej patelni na oleju podsmażyć do zrumienienia Bratwurstyziemniaki odcedzić,ubić tłuczkiem do ziemniaków.Pod koniec ubijania dodać podgrzane mleko i masłodo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Owoce przełożyłam do słoika i zasypałam połową szklanki cukru. Przemieszałam i odstawiłam do lodówki na 24 godziny. Pod wpływem cukru, owoce puściły bardzo dużo soku. Dolałam pół szklanki czerwonego wina(...)wymieszałam dokładnie i zakręciłam słoik. Odstawiłam tę mieszankę z powrotem do lodówki na kolejną dobę. Wtedy jeszcze nie wiedziałam co z tego wyjdzie ;)Owoce cudownie przegryzły się z winem i cukrem. Nabrały wspaniałego aromatu i smaku. Przelałam całość do garnka, zagotowałam i zagęściłam lekko odrobiną mąki ziemniaczanej. Tak powstały kisiel podałam jako dodatek do twarożkowych pancakes'ów. Uwierzcie
Codzienna kuchnia niecodziennaczyli łatwo ją filetować), zwarta forma i oliwkowy kolor. Ma delikatne mięso, a rybi zapach, za którym nie wszyscy przepadają, delikatny i nienachalny. Karpia przygotowałam z sosem z czerwonego wina, a inspirowałam się przepisem Pascala Brodnickiego na Karpia winiarza z książki Pascal kontra Okrasa, a podałam go z sałatką ziemniaczaną. Filetowanie karpia okazało się być bardzo proste dzięki filmikom(...)wykorzystałam do przygotowania pysznego bulionu rybnego, zgodnie z zasadą, że nic nie może się zmarnować! Składniki: Filet z karpia zatorskiego, 150 g cebuli 1/2 łyżki mąki 250 ml czerwonego wina wytrawnego 3 gałązki tymianku 1 liść laurowy 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu cayenne 1 goździk 1 marchewka natka pietruszki 50g masła 25 g rodzynek sól i świeżo mielony pieprz
Smakowity Blog KulinarnyGwiazd naszych wina Johna Greena sięgnęłam zupełnie przypadkiem. Będąc na wakacjach w Polsce, namiętnie chodziliśmy do kina. Zobaczyłam plakat filmu, później sobie o nim poczytałam. Dobre recenzje i wysokie oceny mimo wszystko nie skusiły C. - nie przepada on za tego typu filmami. Trzeba oddać mu sprawiedliwość - nie jest to typowa męska rozrywka; brak wartkiej akcji i strzelanin(...)lepiej jest zacząć od papierowej wersji. Kupiłam, przeczytałam - bo co jak co, ale czyta się ją naprawdę szybko. Niestety, nieco się rozczarowałam...Ale od początku.Gwiazd naszych wina to historia miłosna dwójki nastolatków chorych na raka. Ona całe życie spędza w towarzystwie butli z tlenem, on jest po amputacji nogi i wychodzi na prostą. Poznają się na jednym
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszne piersi gęsi pieczone w czerwonym winie z gruszką i żurawiną. Gęsina nie tylko na Świętego Marcina :) SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z gęsi (ok. 1 kg) sól 2 łyżki oleju 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 250ml czerwonego wina wytrawnego 4 gruszki(...)całą noc. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu obsmażamy piersi po kilka minut - zaczynając od strony ze skórą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wlewamy po 1 szklance wina i soku jabłkowego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopniu. Pieczemy przez godzinę, od czasu do czasu polewamy powstałym sosem. Gruszki obieramy,kroimy wzdłuż na pół
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj odświeżam przepisy na publikowane przeze mnie wina i nalewki. Nalewka malinowa Wino z wiśni i czarnej porzeczki Wino z dzikiej róży Nalewka z pigwy
W kuchennym oknie Ewyżeby stać się prawdziwym mężczyzną, powinien zjeść jego ogon. Składniki 2 kg ogon wołowy 3 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 1 por biała część 5 ząbków czosnku 1 butelka wino czerwone vegeta pieprz mąka olej do smażenia Wykonanie Ogony pokroić na 4-5 cm kawałki. Oczyścić ze zbędnego tłuszczu. Warzywa pokroić w plasterki. Pokrojone ogony ułożyć w szklanym(...)oprószyć mąką i obsmażyć z każdej strony. Przełożyć do brytfanny. Marynatę przecedzić. Warzywa przesmażyć na oleju pozostałym po obsmażanych ogonach i rozsypać na ogony. Całość zalać przecedzonym winem. Dusić w temperaturze 190 oC około 3 godziny. Po tym czasie ogony powinny być miękkie i rozpływać się w ustach
Kulinarny karnet ChristopheraJeśli macie ochotę na wyjątkowe danie musicie wypróbować kurczaka w sosie z suszonych pomidorów i białym winie...obłędne zestawienie... Do kurczaka czerwony ryż od skworcu.com.pl Składniki: 4 filety z piersi kurczaka 3-4 łyżki oliwy z oliwek, lub zalewy oliwnej z suszonych pomidorów 6 ząbków czosnku 1 szklanka wytrawnego wina 2/3 szk śmietany kremówki 1/2 szk suszonych pomidorów(...)Obsmażyć z obu stron na oliwie na złoty kolor,(lepsza jest oliwa ze słoika z pomidorów). Dodać czosnek, smażyć przez chwile, uważając żeby się nie przypalił. Wlać na patelnie wino, śmietankę i pomidory; doprowadzić do wrzenia. Przykryć, dusić przez 5 minut na małym ogniu. Przełożyć mięso na talerz, do sosu dodać posikaną bazylie i pietruszkę. Gotować 5-10 minut
Apetyczna babeczkararytas dla osób, które lubią mięso z posmakiem owocowym. Szynka marynowana w czerwonym winie porzeczkowym, oliwie z oliwek od Hiszpańskich Delikatesów , oraz z solą morską. Składniki: ok 1.5 kg surowej szynki 2-3 łyżeczki soli gruboziarnistej(...)łyżki oliwy z oliwek 2 szklanki domowego wina, u mnie porzeczkowe świeżo mielony pieprz 1. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, nacinamy w romby. Wcieramy sól gruboziarnistą i zalewamy winem oraz oliwą. Naczynie z szynką przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. 2. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, przekładamy szynkę z winem, oprószamy pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Apetyczna babeczkanajprostszy sposób na małże, wypatrzony na hiszpańskiej stronie z przepisami . Jakże proste i jakie pyszne ! A na dodatek małże były świeżutkie, otworzyły się co do jednej :-) Małże w białym winie Składniki: 1 kilogram świeżych małży 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki świeżego tymianku (dałam cytrynowy) sól oliwa(...)oliwek EV cytryna Wykonanie: W sporym garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czonsek. Cebula powinna się zeszklić, a nie przyrumienić. Potem wlewamy wino i dodajemy natkę, solimy, a następnie wrzucamy wymyte małże. Na koniec dodajemy tymianek. Małże gotujemy na średnim ogniu około 15 minut, chodzi o to, aby małże się otworzyły pod wpływem temperatury
Kulinarne przygody GatityDeser super prosty i na czasie :) Składniki : 3-4 dojrzałe, ale dość twarde gruszki około 500 ml wytrawnego, czerwonego wina, moje było domowego wyrobu, ale nie do końca czerwone 3-4 goździki 2-3 łyżki miodu Przygotowanie: Gruszki obieramy i wydrążamy środek Do garnuszka wlewamy wino, dodajemy goździki(...)miód oraz gruszki Gotujemy na wolnym ogniu do lekkiej miękkości gruszek Po wystudzeniu polewamy np. czekoladą. Gruszki same w sobie są smaczne na surowo, ale ugotowane w winie zyskują nowe aromaty i niecodzienne smaki... Spróbujcie
Proste PotrawySkładniki : duży filet z kurczaka- pokrojony w grubą kostkę sól, pieprz imbir około 3 cm czosnek 4-5 ząbków 1 szklanka białego,wytrawnego wina tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Na patelni z tłuszczem , pokrojonym drobno imbirem i przeciśniętym czosnkiem smażymy filet z obydwu stron Po usmażeniu mięsa, wlewamy wino i gotujemy dopóki nie wyparuje Nie dopuszczamy do zupełnego wygotowania(...)wina, a jeśli tak się stanie dodajemy odrobinę wody, sól i pieprz. Potrawa gotowa, smacznego ! Ja podałam z marchewką i groszkiem
Proste Potrawysame nóżki 4-6 sztuk)- 2 spore marchewki- 1 duża cebula- 200-300g pieczarek- 2-3 duże ząbki czosnku- ok.100-150g boczku (u mnie wędzony)- 1 butelka czerwonego, wytrawnego wina (0,75l)- 2 gałązki świeżego tymianku (lub suszony)- liść laurowy- kilka kulek ziela angielskiego- 1 gałązka rozmarynu (lub suszony)- trochę mąki do oprószenia mięsa (może być skrobia maizena(...)rozgrzanym tłuszczu (oliwie lub oleju kokosowym) Podsmażamy oprószone mąką kawałki mięsa (nadmiar mąki strzepujemy) na rumiano.Kawałki obsmażonego mięsa zdejmujemy z patelni, wlewamy na nią 1/2 szklanki czerwonego wina. Drewnianą łyżką dokładnie odskrobujemy od dna garnka wszystko co do niego przywarło. Przekładamy do garnka warzywa, na nich układamy kawałki królika, zalewamy to 1/2 litra wina, dodajemy podsmażony boczek
Smaczne ZdroweJuż od bardzo dawna chciałam przyrządzić delikates kuchni francuskiej – Boeuf Bourguignon czyli wołowinę w czerwonym winie. Jednak do samego dania podchodziłam jak do jeża. Oglądałam przepis, patrzyłam, myślałam i zastanawiałam się. W końcu czas naszedł .Stwierdziłam, że nie ma co dumać na tym dłużej, jak się uda to super, a jak nie to spróbuję jeszcze raz. Sięgnęłam(...)pieczenia) Ilość porcji: 6 – 8 osób Składniki: 1,4 kg chudej wołowiny na gulasz (łopatki, szpondera lub karkówki) 170g surowego boczku* 3 szklanki wyrazistego młodego czerwonego wina 2 szklanki bulionu wołowego* 1 łyżka przecieru pomidorowego 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku ½ łyżeczki tymianku 1 liść laurowy Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia *3 marchewki ( oryginalnie w przepisie
Kolizje Smakówzdjęta, papryki możecie oczywiście również upiec ) nadzianej kozim serem doprawionym cytrynową skórką i świeżym oregano . Mnóstwo smaków w jednym małym kęsie! Takie roladki to wspaniała lekka przekąska do wina " na jeden gryz" . Nie pogardzą nimi również miłośnicy kozich serów. Owszem, zawijanie zgrabnych roladek okazało się nie takie proste, trzeba robić to cierpliwie i dokładnie, ale warto się czasem
Chilli Czosnek i Oliwazajmującej się produkcją oliwy z oliwek, która była tematem przewodnim spotkania. I choć bohaterka dotarła do nas trochę zmarznięta, ogrzaną ciepłem dłoni udało się również zdegustować - bo oliwa jak wino - degustowana powinna być w odpowiedniej temperaturze, a zaczynamy od zapachu :) Przesympatyczni Włosi przekazali nam sporo informacji na temat oliwy, a ja skrzętnie notowałam - a robienie notatek nigdy(...)klasyczna oliwa z oliwek, choć ta z truflową nutką również przypadła mi do gustu. Nie przypuszczałam, że kiedyś polubię zestaw oliwa + pieczywo! Spotkanie odbyło się w łódzkim Klubie Wino , w którym byłam po raz pierwszy i trzeba przyznać, że miejsce bardzo przypadło mi do gustu, choć po przeczytaniu napisu na powyższym zdjęciu o ceny wina nie miałam
Kraina Tysiąca SmakówSkładniki: 400-450 g polędwicy wieprzowej 1/3 szkl. wina Celebro ( czerwone, włoskie ) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego sól, pieprz olej do smażenia 1 pomidor 1/2 kabaczka świeży tymianek Wykonanie: Mięso oczyścić z błon, pokroić w plastry grubości 2 cm. Lekko rozbić. Wino, miód, sos sojowy - wymieszać. Polać mięso. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić(...)drugiej patelni rozgrzać olej. Smażyć plastry polędwicy z obu stron, koło 2 minuty. Nie wysmażyć mięsa zbyt mocno, bo stanie się suche. Mięso podawać z warzywami. Do dania serwować wino Celebro włoskie, czerwone. Smacznego
kolorowotorcikowowina zrobimy galaretkę. Nic nie powiedziałam z czego zrobiłam deser i byłam ciekawa opinii domowników. Ciężko im było odgadnąć ale najważniejsze, że deserek im smakował. Składniki: 300 ml wina - białe półwytrawne Celebro 150 ml wody 30 g cukru brązowego 70 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki żelatyny 150 ml kremówki 1 łyżka cukru pudru przyprawa(...)dań słodkich Kamis Przygotowanie: Żelatynę zalać zimną wodą do napęcznienia. Wino, wodę i cukry podgrzać do rozpuszczenia się cukrów ale nie gotować. Zdjąć z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Chwilkę przestudzić. Odlać pół szklanki a resztę rozlać do kieliszków. Odłożyć do stężenia. Odlaną stężałą galaretkę zmiksować, aż powstanie pianka i rozlać na stężałą
Ala piecze i gotujejednak po spróbowaniu tego dania, złego słowa powiedzieć nie mogę. Składniki: 1 lub 2 steki z rostbefu wołowego (zależy dla ilu osób), 8-10 cebulek szalotek, pół szklanki wina czerwonego wytrawnego - może być ciut więcej, któż to wie ile dał, w końcu w butli lał i nie odmierzał, ale ważne, że nie przegiął :) oliwa z oliwek do smażenia, pieprz(...)minuty. Po obsmażeniu stek zdejmujemy z patelni, żeby „odpoczął”. Teraz można przyprawić solą. W tym czasie do szalotek z tłuszczem po smażeniu mięsa dodajemy łyżkę masła oraz wino (resztę wina wypijamy do posiłku albo w oczekiwaniu na posiłek :) i cukier. Gotujemy dopóki szalotki nie staną się miękkie, a na końcu doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie stek
Delicious Titbits