Miało ono miejsce w kameralnej Sali hotelu Le Regina w wolne sobotnie popołudnie i skierowane było do osób prowadzących blogi o winie oraz miłośników wina. Koncepcja testowania wina była jednak bardziej wyrafinowana niż spotykane zazwyczaj. Zamierzeniem organizatorów było degustowanie win „w ciemno”, czyli bez pokazywania etykiety wina. Prowadzenie tej degustacji przypadło oczywiście Panu Andrzejowi(...)wiemy, co jest w kieliszku. Na koniec zmierzyliśmy się z winami czerwonymi. Cztery kieliszki z winem z tego samego szczepu oraz jeden dodatkowy z zupełnie innym. Domysły były różne, lecz w sumie zadanie okazało nieco łatwiejsze niż w przypadku win białych. Spotkanie zakończyło się na rozmowach w miłej i spokojnej atmosferze – to element, którego brakuje na innych
królestwo garówMoraw, o polecenie mam kilku win, które według ich opinii będą pasowały do dań z gęsi. Zwyczajowo do gęsiny podawało się wino młode, ledwie co zrobione, wino żywe, z wyższą kwasowością aby dobrze pasowało do tłustej gęsiny. Dlatego i dziś młode wino, tzw. Svatomartinské jest wprowadzane na rynek 11 listopada i w tym dniu piecze się(...)jest szczepem, z którego często robi się młode wino. Kolby, Modry portugal 2011 – Piękny rubinowy kolor. Dominują aromaty wiśni i czereśni. Aksamitne, delikatne, z długim owocowym finiszem. Wino jest niefiltrowane.* Dva Duby Impera 2011 . Bardzo dobry owocowy lekki nos. W ustach dominują maliny, jagody. Lekkie, świeże, z dobrą przyjemną kwasowością. Z białych win proponujemy trochę nietradycyjnie
królestwo garówmasę marcepanową łączymy w miarę jednolitą całosć - musimy je mieszać gdy są w temperaturze pokojowej lub wyższej. Jeżeli zostaną grudki masy marcepanowej to nie będzie to problem.2/ Podgrzewamy wino i gdy zacznie wrzeć wrzucamy truskawki i czekamy aż znowu zawrze, wtedy dodajemy ksylitolu do preferowanego poziomu słodkości. Zamieszane wino z truskawkami energicznie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia(...)krem ponownie układamy biszkopty nasączone winem a na nie ponownie masę. Z wierzchu posypujemy kakao sitkiem. 4/ Zabezpieczamy folią formę i wkładamy do lodówki na sześć godzin - potrzebne to jest by masa stwardniała a biszkopty były miękkie.5/ Wykładamy marcepanowe tiramisu i cieszymy się chwilą :) SMACZNEGOP.S. Możecie truskawki z resztą wina zagęścić roztworem mąki ziemniaczanej z wodą
Kuchnia PROzdrowotnajestem fanką wina jako takiego, wino grzane pite podczas zimowych mrozów (bo wtedy smakuje najlepiej) uwielbiam! Niesamowicie intensywne, korzenne w smaku, cudownie rozgrzewa i "hartuje", ale też...szybko uderza do (mojej) głowy ;) Niemniej pite z umiarem, jest wspaniałym sezonowym trunkiem na dłuuugie wieczory. Dzięki wspomnianym już właściwościom rozgrzewającym i napotnym, powinniśmy stosować go jako jeden z naturalnych(...)przeczytania etykiety, zapoznanie się ze składem tych produktów, mnie on zniechęca, dlatego samodzielnie przygotowuję ten pyszny napój i każdego z Was do tego zachęcam :)Składniki:butelka czerwonego wina (rodzaj obojętny)laska cynamonugoździkiświeży korzeń imbiru, ok 1,5 cm1 pomarańcza1 cytrynakilka ziaren czarnego pieprzucukier do smakuew. jabłkoWykonanie:Do garnka wlewamy butelkę wina, dodajemy pokrojoną w półplasterki pomarańczę, cytrynę, opcjonalnie
Taste Of My Daymałym, położonym w jednej z dolin Colli Euganei, miasteczku o niewiele mówiącej nazwie Vò, każdego roku od kilkudziesięciu lat, po winobraniu, gdzieś tak w połowie września, odbywa się Festiwal Wina i Winogron-Festa dell’ Uva. W tym roku udało nam się uczestniczyć w 64 edycji Festa del Uva. Festiwal wina odbywa się na centralnym placu Vò i trwa(...)jego sprzedaż, czy bogate zaplecze gastronomiczne, z najwyborniejszymi perełkami kuchni weneckiej. Wokół piazza centrale powstało swoiste „winne miasteczko”. Pełno było drewnianych budek, w których lokalni producenci win wystawiali „swoje dzieła”. W jednej z takich budek za symboliczną opłatą 7€ można było zakupić prawo do degustacj okolicznych win i innych pysznych przekąsek. Mogę śmiało stwierdzić
Mia Cucina Sofietacałym świecie styl życia oraz konsumpcja zmieniają się i coraz w coraz większym stopniu występują coraz silniejsze relacje konsument - etykieta. Podobne zjawisko można było zaobserwować podczas ostatniego spotkania z winami Gambero Rosso w warszawskim Vitkac’u. Wielu miłośników wina najpierw namiętnie studiowało przewodnik degustacyjny, by znaleźć w nim ulubione winnice, czy też wręcz ulubione wino. Zatem(...)miłośników dobrej kuchni, którego nakładem ukazują się przewodniki po świecie win, restauracjach, miastach i hotelach. W Warszawie mieliśmy, można to już śmiało powiedzieć – cykliczną degustację najlepszych włoskich win przewodnika Gambero Rosso. Miejsce wszystkim miłośnikom wina, jak również osobom zawodowo związanym z winami było doskonale znane z innych tego typu spotkań, organizowanych przez Magazyn Wino
królestwo garówroku według Magazynu Wino . Desery świąteczne mają charakter tradycyjny a także po części sezonowy. W ciastach i daniach ważną role odgrywają bakalie, suszone owoce, powidła i konfitury. Dobierając wino do takich deserów nie sięgnąłbym po oszałamiająco świeże młode wino z późnego zbioru. Okres Świąt to dobra pora na sięgnięcie po wina od dawna u nas znane(...)wina jest ograniczony mamy kilka rozwiązań Po pierwsze, trzyputtonowe Aszu jest dość uniwersalnym winem i przy umiarkowanej cenie może być dobrym towarzyszem wielu różnych słodkości, w tym również wszystkich wspomnianych wyżej ciast. Po drugie, pamiętajmy, że dobre winiarnie oferują też tańsze serie swoich win, Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions
królestwo garówprzecież nigdy deszcz nie pada w Kalifornii..” Chciałoby się zaśpiewać tekst piosenki degustując wina z tego regionu, ale zastanawiając się głębiej – gdyby nie deszcz – nie byłoby wina – a raczej upraw winorośli, z której ono powstaje. Tak więc deszcz jest jak najbardziej pożądanym zjawiskiem – byle z umiarem. Podejmując temat win z Kalifornii chcę na początku uprzedzić(...)będzie to mowa o winie, o którym pewnie czytelnik teraz myśli. Swoje rozważania poświęcę kilku ciekawym i osobliwym winom z Doliny Napa. A to za sprawą ciekawego wykładu „Napa Valley Rocks”, który odbył się w ramach tegorocznego spotkania z winami z Kalifornii. Miejsce spotkania – warszawski wine-bar Winosfera , ul. Chłodna 31. Prowadzącym - Geoff Whitman - General Manager
królestwo garówPiotrek ponownie wziął się za przygotowanie botwinki, którą zawsze podawał ją z ugotowanymi jajkami i ziemniakami okraszonymi skwarkami. Tym razem zamiast octu jabłkowego, do zakwaszenia botwinki zastosował białe wino, dzięki niemu zupa z botwinki ma piękny ciemno różowy kolor. Ale dzisiaj obyło się bez jajek. Ja nawet miałam sama przygotować botwinkę, ale w końcu pokrojona botwinka wylądowała w zamrażalniku(...)białe wino, wlewamy wszystko do zupy. Wlewamy śmietanę do zupy, nie gotujemy. Zupę rozlewamy do misek, osobno podajemy młode ziemniaki okraszone skwarkami. The post Zupa z botwinki (na winie) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest grzaniec na winie z sokiem z pomarańczy, ale również dzisiejsza propozycja jest warta wypróbowania :) Wieczór z grzanym winem, przy kominku, najlepiej w górach, w środku zimy.. komu nie marzy się taka chwila zapomnienia? Na szczęście wystarczy szklaneczka wina, szczypta przypraw, odrobina soku i każdy może puścić wodzę fantazji i na chwilę przenieść się w zaśnieżony krajobraz(...)Składniki (na jedną porcję): 150 ml półwytrawnego lub półsłodkiego wina 2 mandarynki laska cynamonu szczypta kardamonu szczypta imbiru 2 goźdźiki *opcjonalnie płaska łyżeczka cukru trzcinowego Przygotowanie: Mandarynki myjemy i odcinamy jeden plaster do dekoracji. Wyciskamy sok, który wlewamy do małego garnuszka razem z winem. Dodajemy laskę cynamonu, po szczypcie mielonego imbiru i kardamonu oraz goździki. Podgrzewamy na małym ogniu
Ze smakiem i z pasjąRzymu. Dopiero w 900-800 roku naszej ery opracowano beczki, które były całkowicie zamknięte. W pierwszym wieku przed naszą erą beczki były bardzo często wykorzystywane do przechowywania piwa, wina, mleka, wody czy oliwy z oliwek. W ramach upływu czasu, gdy transport i handel się rozwijał, udoskonalono ich produkcję. To właśnie wtedy powstał zawód bednarza. Na początku II wieku naszej(...)zmieniają jego smaku ani chemii. Drewno dębowe oddziałuje z winem, przez co powoduje powstawanie złożonej, bogatej tekstury, a także ciekawego smaku tego trunku. Dąb jest gatunkiem drewna, które ma niezwykle korzystny wpływ na przechowywanie alkoholu. Przede wszystkim, pierwszą zmianą, którą możemy zaobserwować, jest kontrolowana ilość utleniania podczas przechowywania wina. Stopniowy proces utleniania wpływa na zmniejszenie cierpkości, rozwój bukietu owocowego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wachlarz barw jest natomiast bardzo szeroki – od jasnego, praktycznie różowego koloru, przez purpurowy, zdecydowaną krwistą czerwień, aż do ciemnego burgundu, niemalże czarnego. Intensywność ich barwy określa smak – jaśniejsze wina będą zdecydowanie słabsze, a ciemniejsze będą mocniejsze, bardziej wyraziste. Pozostawią również na ściankach kieliszka ślady. Wina czerwone mają najczęściej smak i aromat kawy oraz czerwonych lub ciemnych owoców (truskawki(...)śliwki, porzeczki, jagody). Są to zdecydowanie smaki mocno owocowe. Ich soczystość, miękkość czy cierpkość zależą od właściwości danej odmiany gron, sposobu winifikacji oraz długości leżakowania. Większość osób pijających czerwone wina określa je jako cierpkie. O wyjątkowości wina decydują cechy takie jak wytrawność, kwasowość, wyczuwalność ziół, przypraw, kwiatów i owoców. O tym, czy wino jest bardziej wytrawne
Kuchcik gotujewielkie ambicje, żeby zacząć pisać więcej o winie. O włoskich Barolo, Brunello, Amarone, Primitivo i winach musujących, o niemieckich Rieslingach i hiszpańskim Toro. Na razie się uczę o tym najzdrowszym i najpyszniejszym trunku. Staram się chodzić na imprezy winiarskie i degustacje. Przede wszystkim interesuje mnie food wine pairing – dobieranie jedzenia do wina. Ten wpis będzie pierwszym(...)nowego cyklu postów o winie (i jedzeniu). Na deser będzie przepis na bocconcini cielęce z winem Barolo. Przepis dostałam od mojej koleżanki somelierki Adriany z WINE-N-MORE, kiedy zapytałam ją jakie potrawy z i do Barolo je się tam, gdzie się to wino uprawia. Danie to pochodzi z kuchni pani Irmy z rodzinnej winiarni Ribote w Dogliani
Ugotowane pozamiatanewielkie ambicje, żeby zacząć pisać więcej o winie. O włoskich Barolo, Brunello, Amarone, Primitivo i winach musujących, o niemieckich Rieslingach i hiszpańskim Toro. Na razie się uczę o tym najzdrowszym i najpyszniejszym trunku. Staram się chodzić na imprezy winiarskie i degustacje. Przede wszystkim interesuje mnie food wine pairing – dobieranie jedzenia do wina. Ten wpis będzie pierwszym(...)nowego cyklu postów o winie (i jedzeniu). Na deser będzie przepis na bocconcini cielęce z winem Barolo. Przepis dostałam od mojej koleżanki somelierki Adriany z WINE-N-MORE, kiedy zapytałam ją jakie potrawy z i do Barolo je się tam, gdzie się to wino uprawia. Danie to pochodzi z kuchni pani Irmy z rodzinnej winiarni Ribote w Dogliani
Ugotowane pozamiataneOcena smakowa wina: „ weźmy do ust małą ilość wina, rozprowadźmy ją po całej jamie ustnej, aby dotarło do wszystkich kubków smakowych i oddychajmy bez pośpiechu z winem w ustach. Potem wyplujmy wino” i tak się dzieje podczas każdej degustacji wina. No, prawie każdej... ;) Podczas degustacji, zorganizowanej przez Kondrat Wina Wybrane …. w restauracji Oliva , nikt(...)pluł...wszyscy „pili do dna” ;) A piliśmy wina win z posiadłości Disznókö, o winach opowiadał dyrektor László Mészáros. Skoro Disznókö, wina węgierskie... to, musi być Tokaj :) Mieliśmy przyjemność degustować 6 win. Disznókö Furmint Dry Tokaji 2014 Disznókö Late Harvest Furmint Tokaji 2012 Disznókő 1413 Tokaji Édes Szamorodni 2012 Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2007 Disznókő
królestwo garówżeby w pełnym słońcu napój nie uderzał zbyt szybko do głowy. Dzisiaj sangrię robimy na każdy możliwy sposób. I każdy jest dobry! Sangrię możecie zrobić z każdego dowolnego wina, w zależności od własnych upodobań. Lżejsza w smaku będzie ta zrobiona na winie białym, mocniejsza – zrobiona na winie czerwonym. Ma to być lekki napój alkoholowy, jego ostateczna(...)powinna przekraczać 8-10% zawartości alkoholu. Sangria to napój który ma orzeźwiać, zaskakiwać, cieszyć kubki smakowe. Zaczynamy od wyboru wina. Ja użyłam mocno owocowego wina powstałego ze szczepu Pinot gris. Do mocniejszej sangrii możecie wybrać półwytrawne, w miarę młode wino czerwone, np. Rioja, Cabernet, Tempranillo. Nie używajcie do sangrii słodkich i półsłodkich win, bo zabiorą
Karo in the Kitcheninne słodkości zazwyczaj jednak kończą wigilijną wieczerzę. Przed nimi mamy wiele innych tradycyjnych potraw. Warto ich smak podkreślić dobrze dobranym winem. Problem śledzia od wieków rozwiązywała czysta wódka. Warto jednak spróbować innych połączeń. Dobrą propozycją będą tu dobrze schłodzone wina musujące. I nie musi to być wcale szampan. Dobrą alternatywą ( również finansową) będzie wino musujące typu Crémant(...)Cava.Dobre prosecco również pozwoli spojrzeć na śledzia inaczej. I nie muszą być to wcale wina wytrawne. Ostatnio okazję spróbować dwóch win, które bardzo dobrze sprawdzą się z potrawami z karpia, tradycyjną kapustą z grzybami czy pierogami również z kapustą i grzybami. Pierwsze z nich to Riesling 2011 od Maurice Schuellera, AOC Alsace. W tej położonej w samym sercu
królestwo garówwódki, stworzyłam moją własną jego wersję: banan i wino. Napój smaczny, oryginalny i w sam raz na typowo kobiece spotkania :) Nazwałam go Banawino - banany i wino ;)Do szklanki/pucharka/kieliszka wkładamy kostki lodu. Wlewamy schłodzony nektar bananowy i czerwone (najlepiej półwytrawne) wino. Proporcje według upodobań. Ja najczęściej na 2 części nektaru wlewam 1 część wina.Napój można(...)wymieszać, ale też pić przez rurkę bez mieszania składników - łyk wina, łyk nektaru :)Życzę wszystkim udanych spotkań urlopowych tylko w przyjaznych gronach :) no i oczywiście smacznych drinków ;)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennapyszną, aromatyczną wołowinę. Natomiast jeśli nie posiadacie szybkowara, danie to równie dobrze wyjdzie w normalnym garnku, trzeba tylko troszkę się uzbroić w cierpliwość.Wołowina w czerwonym winie z ziemniakami Proporcje dla 6 osóbCzas przygotowania (w szybkowarze) wraz z macerowaniem mięsa: 8 godzinSkładniki:1000 g wołowiny z udźca2 cebule3 marchewki1 mały kawałek selera500 ml czerwonego wytrawnego(...)wina2-3 gałązki świeżego tymianku1000 g ziemniaków200 g śmietany 18%3-4 łyżki mąki pszennejpieprzolej do smażeniaWykonanie:Mięso kroimy w dużą kostkę 2 x 2 cm. Zalewamy winem i odstawiamy do lodówki do przemacerowania na całą noc.Następnego dnia mięso odcedzamy, a wino odstawiamy do wykorzystania chwilę później.Warzywa (cebulę, marchew, selera) obieramy, cebule kroimy
Kulinarne przygody Gatity