wino - 10075 przepisów (strona:11/672)

Jak kupić wino 173

zwracacie uwagę, jak kupić wino przeznaczone na uroczysty obiad lub romantyczną kolację? Krąży kilka poglądów, które przeważnie, niestety, mijają się z prawdą i sprawiają, że kupimy wino, z którego bynajmniej nie będziemy zadowoleni. Krąży zatem opinia, że drogie wino musi być dobre. Owszem, są takie, których cena jest wysoka, bo duże są koszty pracy lub produkcji. Błędne(...)tradycja sięga czasów starożytnego Rzymu. Tymczasem dobre wino to takie, które nam przypada do gustu. Możemy zetknąć się z sytuacją, w której w najlepszej intencji kupimy drogie wino i okaże się, że wcale nam nie smakuje. Prawdą jest natomiast opinia, zgodnie z którą warto kupić wino z korkiem. Takie wino może po prostu dłużej leżakować. Stare

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Marqués de Castilla – wina na lato. 113

przed rozpoczęciem matur, nie wiem czy to dobry znak ale sezon wiosenno - letnich imprez należy uznać za rozpoczęty. Wineonline wprowadza na rynek wina z regionu Castilla la Mancha. Wina w sam raz na wiosenne i letnie imprezy. Marqués de Castilla Airén – wino w 100% ze szczepu Airén. Nie jest to szczep szczególnie ceniony. Masowo uprawiany w Hiszpanii(...)Przyjazne. Pić zdecydowanie schłodzone do owoców morza, sałatek, kurczaka w lekkich sosach.    Marques de Castilla Sauvignon Blanc Chardonnay Blend dwóch popularnych szczepów. Efekt to aromatyczne, sympatyczne nieskomplikowane wino. Pachnie cytrusami, morelami agrestem. Jest świeże i soczyste z lekką nieagresywną kwasowością. Schłodzone idealne na letnie dni. Dobrze skomponuje się z większością ryb, owocami morza i serami.   Marques

królestwo garów
Jakie wino na Sylwestra? Alternatywy dla szampana. 240

zwanym szampanem. Na pewno wiecie, że nazwa "szampan" zarezerwowana jest tylko dla wina produkowanego w Szampanii, regionie w północno-wschodniej Francji, zaś wszystkie pozostałe trunki powinniśmy nazywać winami musującymi.Przyznam Wam, że nie miałam dotąd okazji spróbować prawdziwego szampana. Jestem ciekawa, czy naprawdę jest wart swojej ceny. Wiele Sylwestrów za czasów studenckich spędziłam z nieśmiertelnymi "Igristojami", jednak(...)kilku lat sięgam po wina musujące z naturalnej fermentacji, które nie rujnują mojej kieszeni i są naprawdę pyszne :) I tak się składa, że wytwarza się je w krajach śródziemnomorskich. Dziś chciałam Wam trochę o nich opowiedzieć. Przygotowałam dla Was również pomysły na drinki z wykorzystaniem "szampana". Zapraszam!Cremant (Francja)Jeżeli chcielibyście spróbować wina najbardziej zbliżonego do prawdziwego szampana

Chilli Czosnek i Oliwa
Żeberka z prosiaka duszone w białym winie z warzywami - maialino al vino bianco con le verdure 177

SKŁADNIKI 500 g żeberek z prosiaka cebula marchew seler szklanka białego wytrawnego wina oliwa z oliwek listek laurowy sól do smaku ziarenka pieprzu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA   Pokroić części prosiaka na kawałki.        Podsmażyć na bardzo silnym ogniu razem z  oliw ą  z oliwek,  cebulą , marchewką i selerem.  Gdy żeberka się  zarumienią(...)dodać białe wino i przez chwile odparowac alkohol. Dodać nalewke wody ( gorącej aby nie przerwać gotowania ) sól,  pieprz do smaku, listek laurowy i dusić pod przykryciem na malym ogniu przez około 30 minut.  Zdjąć przykrycie, odparowac ewentualny sos jesli chcemy aby żeberka były chrupiące. Dla zwolenników sosu zaciągnąć łyżką mąki. Podawać na gorąco np. z brokułami

zielonacukinka
Łopatka pieczona w czerwonym winie 124

użyłam wina półwytrawnego, włoskiego CelebroSkładniki  na marynatę : około 3 cm świeżego imbiru 4 ząbki przeciśniętego czosnku 6 łyżek sosu sojowego cebula łyżeczka mielonej gorczycy pół szklanki czerwonego wina wytrawnego Celebro łyżka oleju sezamowego 6 łyżek octu jabłkowego te składniki starczają na zamarynowanie około 1 kg mięsa wieprzowego - u mnie łopatki  Przygotowanie: Wszystkie składniki prócz cebuli połączyć(...)pokrojoną cebulę. Piekłam w temp. 200 stopni C przez 95 min.  Dodatkiem był sos jabłkowy. Po ostudzeniu mięso było kruche i apetyczne :)Podane do obiadu smakowało wyśmienicie z winem Celebro  www.facebook.com/KlubCelebro

Proste Potrawy
Gruszki w winie z czekoladą 196

truskawki i czekolada to najlepsze połączenie to gruszka z  czekoladą zdecydowanie będzie na drugim miejscu. Zresztą spróbujcie i oceńcie sami:) Składniki na dwa desery 500 ml czerwonego wytrawnego wina 1/2 laski cynamonu 1 laska wanilii 150 g cukru pół tabliczki czekolady deserowej garść migdałów  dwie gruszki Wykonanie: Gruszki do deseru muszą być twarde w innym wypadku rozpadną(...)wanilię. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, wkładamy do garnka gruszki i doprowadzamy do wrzenia. Co jakiś czas gruszki należy obracać tak aby były one z każdej strony równo nasączone winem i przyprawami.  Po zawrzeniu zmniejszamy ogień i gotujemy gruszki przez 20 do 30  minut, tak aby były miękkie ale nie rozpadały się.  Ugotowane owoce wyciągamy cedzakiem na talerz

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pieczone brzoskwinie w różowym winie 180

wiana różowego półsłodkiego Celebro2 łyżki miodu1 łyżka cukru trzcinowego3 łyżki płatków migdałowych1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanejWykonanie:Brzoskwinie przekroić na pół, wyjąć pestkę. Łyżeczką wydrążyć nieco miąższu.Miód rozpuścić w winie. Migdały, skórkę pomarańczową i cukier połączyć. Napełnić bakaliami połówki brzoskwiń.Umieścić owoce w naczyniu do zapiekania, polać winem.Piec w 180 stopniach około 15-20 minut.Do deseru polecam kieliszek(...)wina francuskiego różowego półsłodkiego Celebro. Smacznego

kolorowotorcikowo
Gulasz z fasolką na winie 206

Gulasz na winie z fasolka to kolejny przykład ze dobry gulasz można zrobić z wszystkiego co się nam nawinie. Tym razem użyłam resztki fasolki, która zalegała w lodowce, marchewki, świeżych ziół i wytrawnego, czerwonego wina. Pewnie gdybym miała wołowinę zamiast wieprzowej łopatki byłby to istny cymes, ale i tak wyszło pysznie. Wierzcie na słowo. Smacznego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wątróbka z jabłkami w winie 159

Wątróbka po raz kolejny. Tym razem w odsłonie jesiennej z jabłkami i winem. Smażona w ten sposób to idealne danie na obiad lub kolację. Delikatna, przesiąknięta aromatami wina i kwaskowatych jabłek podana z ciemnym chlebem i lampka wina to miły akcent na jesienny posiłek. Życzę smacznego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
SERNIKOBROWNIE Z MALINAMI – MUFFINKI + KONKURS! 277

Chłodne, zimowe wieczory uwielbiam spędzać w domu, pod ciepłym kocykiem oglądając ulubiony ( najchętniej komedie romantyczne! ) film i popijając ulubione wino. A jak jest wino – to musi być też coś pysznego do tego wina. Ostatnio w moje ręce trafiło kilka Win Casillero del Diablo i to właśnie jedno z nich wybrałam na ten wieczór i przygotowałam(...)mocno czekoladowe przełamane kwasowością malin i delikatnością sera. Taki prawdziwy czekoladowy obłęd! Z całą pewnością zrobi furorę zarówno smakiem, jak i wyglądem! Koniecznie spróbujcie! Ps. ja zdecydowałam się na Wino Casillero del Diablo Carmenere – czerwone, wytrawne, z aromatem leśnych owoców, kawy, śliwek,czarnych jagód oraz przypraw. Mimo, iż panuje przekonanie, że wytrawne, czerwone wina są tylko

Ostra na Słodko
Sałata z dressingiem z białego wina 214

Jesteście zainteresowani, to zapraszam do kuchni. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 250 g roszponki opakowanie pomidorków koktajlowych (ok 200 g) 1/2 zielonego ogórka, obranego ze skórki 1/2 filiżanki wytrawnego białego wina 3 łyżki oliwy z oliwek szczyptę pieprzu cytrynowego 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki miodureszta składników jest dowolna: kawałek szynki (pokrojonej w kostkę, podsmażonej na suchej patelni) kawałki sera(...)pokrojonego ogórka (tak jak Wam pasuje). Jeżeli chcecie dodać mięso/szynkę, polecam w tym momencie „wrzucić” na patelnię. Teraz możemy przygotować dressing – w naczyniu umieszczamy wino, musztardę, miód, oliwę oraz pieprz i całość mieszamy. Gotową sałatę posypujemy podpieczonym mięsem i polewamy dressingiem (można go lekko podgrzać, smakuje wtedy wybornie

Szybko Tanio Smacznie
Kurczak z pieczarkami, w sosie z białego wina 192

znalazłam ten wspaniały przepis. W oryginale kurczak ale do zastąpienia indykiem. Danie smakowało nawet Synciowi choć on jadł bez pieczarek. Zapraszam :)Kurczak z pieczarkami, w sosie z białego wina sos:30 g masła30 g mąki450 ml bulionu warzywnego lub drobiowego125 ml białego wina4 łyżki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Świąteczna szynka glazurowana w winie i miodzie 223

ziaren kolendry, lekko rozgniecionych1 laska cynamonu, przełamana na pół3 listki laurowe1 łyżeczka soli (opcjonalnie)Glazura:50 g cukru trzcinowego - użyłam cukier trzcinowy nierafinowany Dry Demerara drobny (Diamant)50 ml wina Madeira - użyłam Izidro Madeira Fine Rich (Justino's Madeira Wines)10 ml octu balsamicznego60 g miodugarść goździkówCukier, ocet, wino oraz miód umieścić w rondelku, wymieszać, doprowadzić do wrzenia

Delicious Titbits
Małże w białym winie 203

które są otwarte. Muszle oczyścić , o ile tego wymagają i opłukać . W dużym rondlu ( bardzo wygodny jest duży wok) rozgrzać oliwę , lekko zeszklić cebulę , dodać czosnek, wlać wino , wrzucić muszle, posypać z wierzchu pietruszką lub kolendrą . Przykryć i gotować na średnim ogniu przez ok 5 min aż muszle zaczną się otwierać. Zdjąć pokrywkę , używając drewnianej łyżki, przemieszać zawartość

Stare Gary
Kurczak w winie i ziołach z wolnowaru 169

mało pracochłonny. Lubię wolnowar. Polecam!składniki4 kurze uda z pałkami2 małe cebule, pokrojone w plastry5- 6  ząbków czosnku1 – 2 gałązki rozmarynuKilka gałązek oregano i tymianku1 szklanka białego wina¾ szklanki bulionu¼ szklanki mąkisólpieprzłyżka oliwyprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.Kurczaka umyć i osuszyć. Posolić i popieprzyć.  Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kurczaka z obu stron(...)nich ułożyć cebulkę  i ząbki czosnku, ułożyć kurczaka. Na patelnię po smażeniu wlać bulion, zagotować i zebrać wszystkie smaki po smażeniu. Przelać do misy wolnowara. Mąkę wymieszać z winem, aby nie było grudek, dolać do kurczaka. Wolnowar przykryć pokrywką, nastawić na program low i pozostawić na 10 godzin. Podawać np z ryżem lub kaszą. Smacznego

Stare Gary
MULE W BIAŁYM WINIE I POMIDORACH 177

pochodzi z Kwestii Smaku. Składniki:- 1 kg świeżych muli (małży)- 2 szalotki lub 1 cebulka- 2-3 ząbki czosnku- 4 łyżki oliwy z oliwek- 1 szklanka białego wytrawnego wina- sól i świeżo mielony pieprz do smaku- puszka pomidorów bez skóry (dla wersji w pomidorach)- 1 łyzeczka masła (nie trzeba)Dodatkowo:- grzanki czosnkowe  (u nas świetnie sprawdziły się(...)zamkną się pod wpływem wody lub gdy postukamy nimi o blat również wyrzucamy.W dużej, głębokiej patelni zeszklić na oliwie pokrojoną w cienkie plasterki szalotkę i czosnek, wlać wino a za chwilę dodać także pomidory z puszki (gdy je dajemy) . Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem (chili lub oregano, lub tymiankiem), zamieszać i gotować na średnim ogniu (bez przykrycia) ok.10-15

Smaczne Zdrowe
dekoracje butelek na wino 145

wino swojskie i pomyślałam, że można je trochę "upiększyć"decoupace. Czy to dla gości, czy gdy idziemy w gości fajnie mieć taką właśnie małąniespodziankę.A poniżej wina jeszcze pełne.Oba wytrawne, czerwone.Dziś zmienią właścicieli,taka mała zmiana,Zamiast etykiet, napisy mojego pomysłu.Mam nadzieję, że się spodoba.Miłej soboty

Pasje Jolki
Łosoś marynowany w winie. 128

Składniki: 300 g świeżego łososia 250 ml wina białego wytrawnego 70 ml soku z cytryny 1 łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego 3 listki szałwii 3 listki laurowe 0,5 łyżeczki soli Wykonanie: Wino zagotować z sokiem cytrynowym i przyprawami, ostudzić. Łososia ,cienkim nożem, pokroić na cienkie plasterki. Fileciki ułożyć w naczyniu ,zalać zimną marynatą, przykryć i odstawić

Kulinarny karnet Christophera
Grzane wino z kandyzowaną pomarańczą 128

Wystarczy dobre czerwone wino, miód, pomarańcze, mandarynki....trochę aromatycznych przypraw, goździki, cynamon, gałka muszkatałowa, anyż. Podgrzewany - nie gotujemy, przyprawiamy i zasiadając w wygodnym fotelu rozkoszujemy się wspaniałym aromatem i smakiem domowego grzanego wina... po sprawdzone przyprawy zawsze do www.owocowyraj.eu

Apetyczna babeczka
Karczek pieczony w ziołach i winie 179

Składniki : około 1 kg karczku ( u mnie 80 dag ) po łyżeczce słodkiej papryki, kurkumy, pieprzu ziołowego, kminku sól, kilka ziaren jałowca i majeranek wino czerwone około 1/2 szklanki Przygotowanie : Umyte mięso posolić, kminek i jałowiec zmielić, dodać do papryki(...)kurkumy Posypać przyprawami wcierając je w mięso, na końcu obsypać majerankiem, nakłuć ostrym widelcem Pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu Do naczynia wlać ( w którym będziemy piec mięso ) wino i tyle samo wody, piec wpierw w temp 200 stopni C, potem 170 C. przez około godzinę. Zainspirowałam się przepisem znalezionym w "Cztery kroki do zdrowia " S. Korżawskiej

Proste Potrawy
Koktajl miętowo - malinowy na winie 145

słoneczny dzień trzeba nacieszyć się końcówką lata. Składniki: 200 g  malin ( mogą być mrożone) 50 ml wytrawnego czerwonego wina 50 g cukru(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 g lodów śmietankowych 200 ml mleka  sok z połowy cytryny garść świeżej mięty Przygotowanie: W garnuszku smażymy maliny z cukrem, jak zaczną wrzeć dodajemy wina i mąkę energicznie mieszając, gotujemy przez 1 minutę. Przelewamy do kieliszków. W robocie kuchennym miksujemy pozostałe składniki. Połączone ze sobą wlewamy do kieliszków na maliny. Całość dekorujemy

Niezły Młynek
Białe kiełbaski w czerwonym winie 145

cienkie, białe kiełbaski, smażone a następnie uduszone w winie z oliwkami. To ciekawe połączenie jest naprawdę pyszne. Robi je w dwóch wersjach z białym lub czerwonym winem. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania