znalazłam ten wspaniały przepis. W oryginale kurczak ale do zastąpienia indykiem. Danie smakowało nawet Synciowi choć on jadł bez pieczarek. Zapraszam :)Kurczak z pieczarkami, w sosie z białego wina sos:30 g masła30 g mąki450 ml bulionu warzywnego lub drobiowego125 ml białego wina4 łyżki
Dzieje kuchennej Wiewióryziaren kolendry, lekko rozgniecionych1 laska cynamonu, przełamana na pół3 listki laurowe1 łyżeczka soli (opcjonalnie)Glazura:50 g cukru trzcinowego - użyłam cukier trzcinowy nierafinowany Dry Demerara drobny (Diamant)50 ml wina Madeira - użyłam Izidro Madeira Fine Rich (Justino's Madeira Wines)10 ml octu balsamicznego60 g miodugarść goździkówCukier, ocet, wino oraz miód umieścić w rondelku, wymieszać, doprowadzić do wrzenia
Delicious Titbitsktóre są otwarte. Muszle oczyścić , o ile tego wymagają i opłukać . W dużym rondlu ( bardzo wygodny jest duży wok) rozgrzać oliwę , lekko zeszklić cebulę , dodać czosnek, wlać wino , wrzucić muszle, posypać z wierzchu pietruszką lub kolendrą . Przykryć i gotować na średnim ogniu przez ok 5 min aż muszle zaczną się otwierać. Zdjąć pokrywkę , używając drewnianej łyżki, przemieszać zawartość
Stare Garymało pracochłonny. Lubię wolnowar. Polecam!składniki4 kurze uda z pałkami2 małe cebule, pokrojone w plastry5- 6 ząbków czosnku1 – 2 gałązki rozmarynuKilka gałązek oregano i tymianku1 szklanka białego wina¾ szklanki bulionu¼ szklanki mąkisólpieprzłyżka oliwyprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.Kurczaka umyć i osuszyć. Posolić i popieprzyć. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kurczaka z obu stron(...)nich ułożyć cebulkę i ząbki czosnku, ułożyć kurczaka. Na patelnię po smażeniu wlać bulion, zagotować i zebrać wszystkie smaki po smażeniu. Przelać do misy wolnowara. Mąkę wymieszać z winem, aby nie było grudek, dolać do kurczaka. Wolnowar przykryć pokrywką, nastawić na program low i pozostawić na 10 godzin. Podawać np z ryżem lub kaszą. Smacznego
Stare Garypochodzi z Kwestii Smaku. Składniki:- 1 kg świeżych muli (małży)- 2 szalotki lub 1 cebulka- 2-3 ząbki czosnku- 4 łyżki oliwy z oliwek- 1 szklanka białego wytrawnego wina- sól i świeżo mielony pieprz do smaku- puszka pomidorów bez skóry (dla wersji w pomidorach)- 1 łyzeczka masła (nie trzeba)Dodatkowo:- grzanki czosnkowe (u nas świetnie sprawdziły się(...)zamkną się pod wpływem wody lub gdy postukamy nimi o blat również wyrzucamy.W dużej, głębokiej patelni zeszklić na oliwie pokrojoną w cienkie plasterki szalotkę i czosnek, wlać wino a za chwilę dodać także pomidory z puszki (gdy je dajemy) . Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem (chili lub oregano, lub tymiankiem), zamieszać i gotować na średnim ogniu (bez przykrycia) ok.10-15
Smaczne Zdrowewino swojskie i pomyślałam, że można je trochę "upiększyć"decoupace. Czy to dla gości, czy gdy idziemy w gości fajnie mieć taką właśnie małąniespodziankę.A poniżej wina jeszcze pełne.Oba wytrawne, czerwone.Dziś zmienią właścicieli,taka mała zmiana,Zamiast etykiet, napisy mojego pomysłu.Mam nadzieję, że się spodoba.Miłej soboty
Pasje JolkiSkładniki: 300 g świeżego łososia 250 ml wina białego wytrawnego 70 ml soku z cytryny 1 łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego 3 listki szałwii 3 listki laurowe 0,5 łyżeczki soli Wykonanie: Wino zagotować z sokiem cytrynowym i przyprawami, ostudzić. Łososia ,cienkim nożem, pokroić na cienkie plasterki. Fileciki ułożyć w naczyniu ,zalać zimną marynatą, przykryć i odstawić
Kulinarny karnet ChristopheraWystarczy dobre czerwone wino, miód, pomarańcze, mandarynki....trochę aromatycznych przypraw, goździki, cynamon, gałka muszkatałowa, anyż. Podgrzewany - nie gotujemy, przyprawiamy i zasiadając w wygodnym fotelu rozkoszujemy się wspaniałym aromatem i smakiem domowego grzanego wina... po sprawdzone przyprawy zawsze do www.owocowyraj.eu
Apetyczna babeczkaSkładniki : około 1 kg karczku ( u mnie 80 dag ) po łyżeczce słodkiej papryki, kurkumy, pieprzu ziołowego, kminku sól, kilka ziaren jałowca i majeranek wino czerwone około 1/2 szklanki Przygotowanie : Umyte mięso posolić, kminek i jałowiec zmielić, dodać do papryki(...)kurkumy Posypać przyprawami wcierając je w mięso, na końcu obsypać majerankiem, nakłuć ostrym widelcem Pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu Do naczynia wlać ( w którym będziemy piec mięso ) wino i tyle samo wody, piec wpierw w temp 200 stopni C, potem 170 C. przez około godzinę. Zainspirowałam się przepisem znalezionym w "Cztery kroki do zdrowia " S. Korżawskiej
Proste Potrawysłoneczny dzień trzeba nacieszyć się końcówką lata. Składniki: 200 g malin ( mogą być mrożone) 50 ml wytrawnego czerwonego wina 50 g cukru(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 g lodów śmietankowych 200 ml mleka sok z połowy cytryny garść świeżej mięty Przygotowanie: W garnuszku smażymy maliny z cukrem, jak zaczną wrzeć dodajemy wina i mąkę energicznie mieszając, gotujemy przez 1 minutę. Przelewamy do kieliszków. W robocie kuchennym miksujemy pozostałe składniki. Połączone ze sobą wlewamy do kieliszków na maliny. Całość dekorujemy
Niezły Młynekcienkie, białe kiełbaski, smażone a następnie uduszone w winie z oliwkami. To ciekawe połączenie jest naprawdę pyszne. Robi je w dwóch wersjach z białym lub czerwonym winem. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzis troszeczkę wysokoprocentowo :) Tort w kształcie butelki wina . Słodkie truskawkowe wino zamknięte w urodzinowym torcie. Polecam
Malinowa Kawiarenkaoderwać. Drobne przekąski przygotowane przez restaurację Dwie Trzecie mediterranean fusion z produktów będących również w regularnej sprzedaży były doskonałe. Ale głównym powodem spotkania była prezentacja nowej selekcji win z Hiszpanii i Portugalii. Mieliśmy okazję spróbować 27 z nich. Do słodkich makaroników Somelier Lidla Michał Jancik poleca szczególnie Espumoso de Moscatel Velada (13,99 zł) wino, które(...)Asti. W nosie możemy doszukać się aromatów owoców tropikalnych. Proste, można podać je również jako aperitif. Nas nie zachwyciło. Zdecydowanie lepsze, a tylko o złotówkę droższe jest drugie wino musujące Cava Brut Selección Especial Marqués de Monistrol (14,99 zł). Jest świeże z przyjemnym owocowym posmakiem. I przyjemnymi bąbelkami. W tej cenie chłodzić i pić. Bardzo dobre wrażenie zrobiło
królestwo garówsklepie . Z produktami udaliśmy do Julity z wrzącej kuchni, gdzie przygotowaliśmy kolację. A Portugalia Gourmet zapewniło nam wino i w ten oto sposób … powstała kolacja iberyjska, gdzie portugalskie wino świetnie uzupełniło hiszpańskie ryby i owoce morza oraz hiszpańskie wędliny i sery. Wśród otrzymanych produktów znalazły się: - navajas; - ośmiornica – można kupić już ugotowaną, dzięki czemu jest zawsze miękką, delikatna(...)brzoskwini i marakui. Świetne wino do sałatek z owocami morza, dań kuchni azjatyckiej. Monte da Peceguina Branco 2012 VR Alentejano, Heredade da Maladinha Nova Kwiatowo-owocowe, słodko pachnące wino z Alentejo. Mimo pewnego ciężaru gatunkowego nie brakuje mu świeżości. Wino pozostawia posmak owoców (cytrusy, pigwa) i wanilii. Świetnie uzupełnia potrawy z pieczonych ryb, małży czy krewetek
królestwo garówZupełnie przypadkiem kupiłam 3 policzki wołowe. Nigdy wcześniej nie przyrządzałam tej części woła, ale nie raz słyszałam, że jest to bardzo delikatna część wołowiny. Policzki
Stare Garylekko wytrawny smak i wspaniały aromat.Składniki : doskonale umyte owoce najlepiej brzoskwinie, truskawki, śliwki, gruszki, morele, u mnie jabłka, brzoskwienie, gruszki, śliwki cukier puder białe wino(...)słodkie lub półsłodkie Przygotowanie ; Pokrojone owoce rozkładamy do kompotierek Oprószamy je cukrem pudrem i odstawiamy na jakiś czas w chłodne miejsce przykrywając czystą ściereczką Przed podaniem zalewamy równie chłodnym winem. Podaję ten przepis, bo wypróbowałam go, jest prosty w wykonaniu, a na pewno ma swój styl
Proste Potrawylada moment znikną nasze cudowne, słodkie polskie truskawki, zostaniemy na resztę lata z importowanymi podróbkami, dlatego póki jeszcze są polecam zrobić sobie lekki, babski koktajl, drink na bazie czerwonego wina i truskawek. I uwaga, on uzależnia. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik