:) Oczywiście o ile są słabe i słodkie;) Mój mąż zawsze raz w roku przyrządza takie domowe, ziołowe wino na bazie ryżu i obdarowujemy wszystkich buteleczką tego trunku... Wino nie jest mocne, ziołowe, z cytrusową nutką. Dla mnie pycha! Składniki:8 litrów wody, 1kg ryżu, 3 kg cukru, 2 cytryny, 1 szt. gałka muszkatołowa, opakowanie tymianku, 200g rodzynek(...)oraz rodzynki i cytrynę oraz sok z cytryny. Na koniec wlać zaczyn z drożdży. Butlę zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. Odstawić na 3 tygodnie w temp. pokojowej. Następnie zlać wino i rozlać do butelek. Odstawić do sklarowania na około miesiąc
Z miłości do słodkościnaszych sklepach jest go mało, zazwyczaj nie jest najlepszej jakości i że większość konsumentów nie wie tak do końca co znajdzie w butelce. A można tam znaleźć wino super wytrawne z zerową zawartością cukru, ale i super słodkie. Historia powstania tego wyjątkowego wina sięga czasów panowania Maurów na Półwyspie Iberyjskim, którzy jako pierwsi zaczęli fermentować uprawiane w Jerez(...)wieków winogrona, wprowadzili destylację i dali początek historii produkcji brandy oraz wzmacnianych win. W czasie panowania Maurów miasto nazywało się Seris, Hiszpanie przekształcili je w Jerez a Brytyjczycy w Sherry. Położone jest na południu Hiszpanii w Andaluzji i wraz z Sanlucar de Barrameda i El Puerto de Santa Maria tworzą tak tak zwany „złoty trójkąt”. Panują
królestwo garówśniegiem ciągną się przez 9 000 kilometrów i siedem krajów. Stanowią one naturalny rezerwuar wody niezbędny do intensywnych upraw. Do Polski trafia rocznie około 5 mln litrów wina. Wina to bardzo ważny element kultury Chile. W roku 1551 hiszpańscy kolonizatorzy dokonują pierwszych nasadzeń winorośli. Rozwój winiarstwa był burzliwy. W XVIII wieku sprowadzono sadzonki francuskich szczepów – Merlot i Cabernet(...)Carmenere (7200 ha) oraz Syrah (3400 ha.) Białe są w zdecydowanej mniejszości Sauvignon Blanc (8 700 ha) i Chardonnay (8 600 ha). Chile to ósmy producent wina na świecie – rocznie wytwarza się go tu 1,28 mld litrów. Na polskim rynku Chile jest niekwestionowanym liderem eksportu wśród producentów win z „Nowego Świata”. Chile zajmuje 8 pozycję wśród największych
królestwo garówSkładniki (na 2 porcje):Mus z koziego sera:1 roladka kozia twarogowa Merci Chef (110 g)100 g śmietanki 30 %1 łyżeczka żelatyny2-3 łyżki mlekabiały pieprzsólGalaretka z czerwonego wina:1/2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina1/2 łyżeczki żelatynyChipsy z buraczka:1 malutki buraczekodrobina oliwy z oliweksólDodatkowo:kiełki rzodkiewkiPrzygotowanie:Chipsy z buraczka:Buraczka umyć, obrać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić(...)łyżce do ostudzonej żelatyny, cały czas mieszając. Gotową masę przełożyć do wysmarowanej masłem małej prostokątnej foremki (około 3/4 foremki) i wstawić do lodówki, aż stężeje.Galaretka z czerwonego wina:Do rondelka wlać wino i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!) i ostudzić. Następnie wlać na stężały mus i ponownie wstawić do lodówki.Gotową
Oryginalny smakziemniaków, bądź w zupełności wystarczy rozdrobnić widelcem. Doprawić do smaku cukrem i mieloną wanilią na koniec doda żółtko, lub całe jajko. Dokładnie wymieszać i gotowe. Sos: 200 ml wina czerwonego u mnie czerwone wino Celebro cukier lub miód skórka z cytryny 4 szt goździków kardamon mielony imbir cynamon ok100 g malin Sos zaczynamy robić od typowego grzańca(...)Czyli wlewamy wino do garnka, słodzimy je do smaku miodem badź cukrem, dodajemy odrobinę kardamonu, imbiru, skórkę otartą z ok połowy cytryny, goździki, cynamon. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tak redukując ilość wina. Trwa to ok 15 min na umiarkowanym ogniu. Dodajemy maliny Ja miałam mrożone i wrzuciłam 2 duże garście. Gotujemy kilka min do delikatnego zgęstnienia. Próbujemy
Malinowe Pocałunkiczarnym świeżo mielonym pieprzem, a następnie ułożyłem na nich solidną garść liści świeżego tymianku i posypałem je 3 łyżeczkami suszonego majeranku. Do wyłożonych warzyw wlałem 150 ml czerwonego wytrawnego wina i zawartość puszki pomidorów, 2 liście laurowe oraz 4 suszone borowiki. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy, a następnie dodałem do niej 50 gram masła. Po jego rozpuszczeniu smażyłem(...)każdej strony, a następnie ułożyłem je na warzywach. Na króliku ułożyłem pokrojone w kawałki 50 gram masła. Na patelnię, na której smażyłem królika wylałem 150 ml czerwonego wytrawnego wina i doprowadziłem do wrzenia, zeskrobując jednocześnie drewnianą łyżką pozostałości po króliku, które przywarły do patelni. Następnie przelałem wino do naczynia z królikiem i warzywami. Poziom płynu powinien mniej więcej
Wyprawy kulinarneJakie wino zaserwować do poszczególnych potraw i w jakiej temperaturze je przechowywać – to twardy orzech do zgryzienia dla osób organizujących świąteczny obiad lub romantyczną kolację. Wino i podawane dania muszą być w równowadze – ani jedno ani drugie nie może dominować lub przytłaczać. Wino ma być uzupełnieniem do serwowanej potrawy, a jego zadaniem jest podkreślenie jej smaku. Jest(...)prostu swoisty tandem. Dobór może okazać się o tyle trudny, że zarówno podawana potrawa, jak i wino muszą pokazać swoje zalety i ucieszyć podniebienie gości. Jak dobrać wino – Czym zatem się kierować? – Warto po prostu eksperymentować? Nie zapominajmy jednak, że są sprawdzone zasady, które sprawdzą się przy każdym posiłku. Do większości dań pasują wina wytrawne oraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!także poprawne napełnianie kieliszka, bowiem tutaj musimy zachować poziom alkoholu w kieliszku, maksymalnie do 3-5 milimetrów od góry kieliszka. Szampan i wina musujące Przy szampanie i innych winach musujących, stosowane będą kieliszki bardzo smukłe, na nóżce, zwężające się ku górze, zwane fletem lub kłosem. Zwężenie kieliszka ku górze, zapewnia spowolnienie procesu wygazowania szampana lub wina musującego(...)rozgrzewać dłonią alkoholu w jego wnętrzu. Wino białe Do wina białego stosowane są kieliszki stosunkowo smukłe, wykonane z bardzo cienkiego szkła, na wysokiej nóżce. W przypadku win lekkich, stosowane są kieliszki o rozchylającej się krawędzi, zaś w przypadku win cięższych, które wymagają większej przestrzeni w kieliszku, najlepszym będzie kieliszek o kształcie bardziej bulwiastym. Wino białe
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPyszne, grzane wino jest świetną alternatywą dla herbaty. Nie tylko poprawi nastrój, ale także rozgrzeje w zimowe dni. Zawartość miodu, pomarańczy i malin sprawia, że ten cudowny napój pomaga odgonić przeziębienie w ciągu paru chwil. Potrzebne nam (na 1 dużą lub 2 małe porcje): - 400 ml słodkiego, czerwonego wina - 2 cząstki pomarańczy - 1,5 czubatej łyżeczki miodu lipowego(...)pozostawić jeszcze na chwilę na ogniu, tak żeby było gorące. Cząstki pomarańczy obrać z błon, pociąć na mniejsze kawałki i wrzucić do dużego kubka lub specjalnej szklaneczki. Zalać gorącym winem. Pić od razu, uważając, by się nie poparzyć
W poszukiwaniu inspiracjipowrócę do rzeczywistości, potrzebuję kilku dni na ogarnięcie. Nawet, kiedy wyjazd to były zaledwie cztery dni. Skoro jednak w końcu mam chwilę, żeby spokojnie usiąść, opowiem Wam o Jeżynowym winie właśnie.Czytałam wcześniej dwie powieści Harris - słynną Czekoladę, która stała się bestsellerem po nakręceniu filmu z Johnnym Deppem i Juliette Binoche (swoją drogą muszę gdzieś znaleźć Rubinowe czółenka, kontynuację(...)Czekolady); oraz Dżentelmenów i graczy. Obie bardzo mi się podobały - autorka stworzyła naprawdę niesamowity klimat, zaczarowała mnie na kilka godzin. Może dlatego po Jeżynowym winie oczekiwałam bardzo dużo. Spodziewałam się, że powieść powali mnie na kolana - tak, jak poprzednie. Przeżyłam jednak rozczarowanie - książka jest dobra, warta przeczytania, ale przy innych powieściach Harris wydaje się... Nieco mniej interesująca. Niestety.Bohaterem Jeżynowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki / Ingredients:2 szklanki wina czerwonego półwytrawne / 2 glasses of red wine semi-dry16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar15g cukru cynamonowego / 15g cinnamon sugarmiód / honey 4 sztuki goździków / 4 pieces of cloves0/5 łyżeczki imbiru / 0/5 teaspoon of ginger 2 plasterki pomarańczy / 2 slices of orange1 plasterek cytryny(...)slice of lemonSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 5 min, gotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: 2Wlewamy wino do garnka. Dodajemy cukier waniliowy, cukier cynamonowy, goździki i imbir. Gotujemy wino na wolnym ogniu cały czas mieszając (nie doprowadzamy wina do wrzenia). Przed zagrzaniem się wina dodajemy sok z 1 plasterka pomarańczy i dobrze mieszamy. Tuż przed podaniem
Projekty ze smakiemSkładniki / Ingredients:2 szklanki wina białego wytrawne / 2 glasses of red wine dry2 łyżki cukru trzcinowego / 2 tablespoons cane sugar1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej / 1/2 teaspoon nutmegsok z połowy mandarynki / juice of half a mandaringarść rodzynek / handful of raisins4 sztuki goździków / 4 pieces of cloves0/5 łyżeczki imbiru / 0/5 teaspoon of ginger szczypta rozmarynu / pinch(...)Preparation:Przygotowanie: 5 min, gotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: 2Wlewamy wino do garnka. Dodajemy cukier, gałkę muszkatołową, goździki, sok z mandarynki, rodzynki, szczyptę rozmarynu i imbir. Gotujemy wino na wolnym ogniu cały czas mieszając (nie doprowadzamy wina do wrzenia). Wino wlewamy do kubeczków (przecedzamy je). Tuż przed podaniem dodajemy miodu (1 łyżeczka), plasterek mandarynki
Projekty ze smakiemśmietany kremówki 250 g sera mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru łyżka cukru waniliowego lub odrobina wanilii mielonej tabliczka gorzkiej czekolady świeże figi 250 ml wina czerwonego Celebro miód 40 ml cukier muscovado 2 łyżki imbir w proszku cynamon kardamon skórka otarta z 1 cytryny Wykonanie: Herbatniki rozgniatamy na piasek. Łączymy z roztopionym masłem. Wylepiamy nimi(...)Układamy je na tarcie i polewamy jeszcze ciepłym karmelem z wina. Boskie ciasto, wyjątkowe.... Kolejną moją propozycją jest zrobienie lukru z winem. Upieczone rożki francuskie z serem zostały pokryte lukrem z cukru pudru i różowego wina Celebro . Smak delikatny, fajnie pachnie. Można polecić! Ogólnie na 15 łyżek cukru pudru należy dodać 2 łyżki płynu. Lub lepszy sposób
Malinowe Pocałunkiszklanki czerwonego, wytrawnego wina smalec do smażenia ewentualnie bułka tarta, jajko, mąka Przygotowanie: Umyte mięso osuszyć i podzielić na cienkie kotlety Z owoców wycisnąć sok, dodać połowę wina- zmieszać i dodać szczyptę pieprzu. Wlać go najlepiej do płaskiego, ale niewielkiego naczynia, tak by kotlety swobodnie sie mieściły Mięso rozbić tłuczkiem i włożyć je do przygotowanej marynaty(...)całe było zanurzone, dolać ewentualnie resztę wina Pozostawić pod przykryciem na kilka godzin w chłodnym miejscu - moje "leżakowało" całą noc Po tym czasie osączyć dokładnie na sicie, posypać solą, obtoczyć delikatnie w bułce tartej i smażyć na gorącym smalcu z obydwu stron Tak przygotowane mięso można smażyć też w tradycyjny sposób w panierce; ( wpierw maczam w mące, potem
Proste Potrawypora przetwarzania dopiero przed nami. Warto zatem zrobić teraz kilka słoiczków tego czosnku, by wypróbować jego smak :) Składniki: 10 dużych główek czosnku Na zalewę: około 200 ml białego, wytrawnego wina około 50 ml octu 10% 2 liście laurowe 1 mała łyżeczka kolendry 5 ziaren zielonego pieprzu 2-3 łyżki cukru, 1 łyżka soli, oliwa Przygotowanie: Przygotować zalewę: wino(...)słoja wlać po łyżce oliwy Słoje zakręcić wyparzonym dekielkiem i trzymać w ciemnym, chłodnym miejscu. Zalewę tak naprawdę przyrządzamy według swojego smaku, powinno się czuć słodycz w tym wytrawnym winie:) Tak marynowany czosnek jest wspaniałym dodatkiem do zimnych mięs, wędlin, serów i sałatek. Czosnek nie ma charakterystycznego ostrego zapachu, a w smaku delikatny- wyśmienity :) Jeśli zrobimy z podwójnej porcji
Proste Potrawy