wino - 10075 przepisów (strona:10/672)

Piersi z gęsi w czerwonym winie z gruszką i żurawiną 202

Pyszne piersi gęsi pieczone w czerwonym winie z gruszką i żurawiną. Gęsina nie tylko na Świętego Marcina :) SKŁADNIKI  1 podwójna pierś z gęsi (ok. 1 kg)                   sól 2 łyżki oleju 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 250ml czerwonego wina wytrawnego 4 gruszki(...)całą noc.   Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu obsmażamy piersi po kilka minut - zaczynając od strony ze skórą.  Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wlewamy po 1 szklance wina i soku jabłkowego  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopniu. Pieczemy przez godzinę, od czasu do czasu polewamy powstałym sosem. Gruszki obieramy,kroimy wzdłuż na pół

Moje Kuchenne Rewelacje
Domowe wina i nalewki 161

Dzisiaj odświeżam przepisy na publikowane  przeze mnie wina i nalewki.           Nalewka malinowa Wino z wiśni i czarnej porzeczki Wino z dzikiej róży Nalewka z pigwy

W kuchennym oknie Ewy
Ogon byka w czerwonym winie - hiszpański przysmak 244

żeby stać się prawdziwym mężczyzną, powinien zjeść jego ogon. Składniki 2 kg ogon wołowy 3 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 1 por biała część 5 ząbków czosnku 1 butelka wino czerwone vegeta pieprz mąka olej do smażenia Wykonanie Ogony pokroić na 4-5 cm kawałki. Oczyścić ze zbędnego tłuszczu. Warzywa pokroić  w plasterki. Pokrojone ogony ułożyć w szklanym(...)oprószyć mąką i obsmażyć z każdej strony. Przełożyć  do  brytfanny. Marynatę przecedzić. Warzywa przesmażyć na oleju pozostałym po obsmażanych ogonach i rozsypać na ogony. Całość zalać przecedzonym winem. Dusić  w temperaturze 190 oC około 3 godziny. Po tym czasie ogony powinny być miękkie i rozpływać się w ustach

Kulinarny karnet Christophera
Piersi kurczaka w białym winie 211

Jeśli macie ochotę na wyjątkowe danie musicie wypróbować kurczaka w sosie z suszonych pomidorów i białym winie...obłędne zestawienie... Do kurczaka czerwony ryż od skworcu.com.pl Składniki: 4 filety z piersi kurczaka 3-4 łyżki oliwy z oliwek, lub zalewy oliwnej z suszonych pomidorów 6 ząbków czosnku 1 szklanka wytrawnego wina 2/3 szk śmietany kremówki 1/2 szk suszonych pomidorów(...)Obsmażyć z obu stron na oliwie na złoty kolor,(lepsza jest oliwa ze słoika z pomidorów). Dodać czosnek, smażyć przez chwile, uważając żeby się nie przypalił. Wlać na patelnie wino, śmietankę i pomidory; doprowadzić do wrzenia. Przykryć, dusić przez 5 minut na małym ogniu. Przełożyć mięso na talerz, do sosu dodać posikaną bazylie i pietruszkę. Gotować 5-10 minut

Apetyczna babeczka
Szynka marynowana w winie porzeczkowym 138

rarytas dla osób, które lubią mięso z posmakiem owocowym. Szynka marynowana w czerwonym winie porzeczkowym, oliwie z oliwek od Hiszpańskich Delikatesów ,  oraz z solą morską.  Składniki: ok 1.5 kg surowej szynki 2-3 łyżeczki soli gruboziarnistej(...)łyżki oliwy z oliwek 2 szklanki domowego wina, u mnie porzeczkowe świeżo mielony pieprz 1. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, nacinamy w romby. Wcieramy sól gruboziarnistą i zalewamy winem oraz oliwą. Naczynie z szynką przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. 2. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, przekładamy szynkę z winem, oprószamy pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Apetyczna babeczka
Małże w białym winie 194

najprostszy sposób na małże, wypatrzony na hiszpańskiej stronie z przepisami . Jakże proste i jakie pyszne ! A na dodatek małże były świeżutkie, otworzyły się co do jednej :-) Małże w białym winie Składniki: 1 kilogram świeżych małży 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki świeżego tymianku (dałam cytrynowy) sól oliwa(...)oliwek EV cytryna Wykonanie: W sporym garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czonsek. Cebula powinna się zeszklić, a nie przyrumienić. Potem wlewamy wino i dodajemy natkę, solimy, a następnie wrzucamy wymyte małże. Na koniec dodajemy tymianek. Małże gotujemy na średnim ogniu około 15 minut, chodzi o to, aby małże się otworzyły pod wpływem temperatury

Kulinarne przygody Gatity
Deser- gruszki w winie 169

Deser super prosty i na czasie :) Składniki : 3-4 dojrzałe, ale dość twarde gruszki około 500 ml wytrawnego, czerwonego wina, moje było domowego wyrobu, ale nie do końca czerwone 3-4 goździki 2-3 łyżki miodu Przygotowanie: Gruszki obieramy i wydrążamy środek Do garnuszka wlewamy wino, dodajemy goździki(...)miód  oraz gruszki Gotujemy na wolnym ogniu do lekkiej miękkości gruszek Po wystudzeniu polewamy np. czekoladą. Gruszki same w sobie są  smaczne na surowo, ale ugotowane w winie zyskują nowe aromaty i niecodzienne smaki... Spróbujcie

Proste Potrawy
Kurczak w białym winie 177

Składniki : duży filet z kurczaka- pokrojony w grubą kostkę sól, pieprz imbir około 3 cm czosnek 4-5 ząbków 1 szklanka białego,wytrawnego wina tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Na patelni z tłuszczem , pokrojonym drobno imbirem i przeciśniętym czosnkiem smażymy filet z obydwu stron Po usmażeniu mięsa, wlewamy wino i gotujemy dopóki nie wyparuje Nie dopuszczamy do zupełnego wygotowania(...)wina, a jeśli tak się stanie dodajemy odrobinę wody, sól i pieprz. Potrawa gotowa, smacznego ! Ja podałam z marchewką i groszkiem

Proste Potrawy
KRÓLIK W WINIE, Z WARZYWAMI, CZYLI LAPIN AU VIN 216

same nóżki 4-6 sztuk)- 2 spore marchewki- 1 duża cebula- 200-300g pieczarek- 2-3 duże ząbki czosnku- ok.100-150g boczku (u mnie wędzony)- 1 butelka czerwonego, wytrawnego wina (0,75l)- 2 gałązki świeżego tymianku (lub suszony)- liść laurowy- kilka kulek ziela angielskiego- 1 gałązka rozmarynu (lub suszony)- trochę mąki do oprószenia mięsa (może być skrobia maizena(...)rozgrzanym tłuszczu (oliwie lub oleju kokosowym) Podsmażamy oprószone mąką kawałki mięsa (nadmiar mąki strzepujemy) na rumiano.Kawałki obsmażonego mięsa zdejmujemy z patelni, wlewamy na nią 1/2 szklanki czerwonego wina. Drewnianą łyżką dokładnie odskrobujemy od dna garnka wszystko co do niego przywarło. Przekładamy do garnka warzywa, na nich układamy kawałki królika, zalewamy to 1/2 litra wina, dodajemy podsmażony boczek

Smaczne Zdrowe
Boeuf bourguignon - wołowina w czerwonym winie według przepisu Julii Child 152

Już od bardzo dawna chciałam przyrządzić delikates kuchni francuskiej – Boeuf Bourguignon czyli wołowinę w czerwonym winie.  Jednak do samego dania podchodziłam jak do jeża. Oglądałam przepis, patrzyłam, myślałam i zastanawiałam się. W końcu czas naszedł .Stwierdziłam, że nie ma co dumać na tym dłużej, jak się uda to super, a jak nie to spróbuję jeszcze raz.  Sięgnęłam(...)pieczenia) Ilość porcji: 6 – 8 osób Składniki: 1,4 kg chudej wołowiny na gulasz (łopatki, szpondera lub karkówki) 170g surowego boczku* 3 szklanki wyrazistego młodego czerwonego wina 2 szklanki bulionu wołowego* 1 łyżka przecieru pomidorowego 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku ½ łyżeczki tymianku  1 liść laurowy Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia *3 marchewki ( oryginalnie w przepisie

Kolizje Smaków
Roladki z papryki i koziego sera - do wina na jeden gryz 217

zdjęta, papryki możecie oczywiście również upiec ) nadzianej kozim serem doprawionym cytrynową skórką i świeżym oregano . Mnóstwo smaków w jednym małym kęsie! Takie roladki to wspaniała lekka przekąska  do wina " na jeden gryz" . Nie pogardzą nimi również miłośnicy kozich serów. Owszem, zawijanie zgrabnych roladek okazało się nie takie proste, trzeba robić to cierpliwie i dokładnie, ale warto się czasem

Chilli Czosnek i Oliwa
Spotkanie "z oliwą" w łódzkim Klubie Wino 150

zajmującej się produkcją oliwy z oliwek, która była tematem przewodnim spotkania. I choć bohaterka dotarła do nas trochę zmarznięta, ogrzaną ciepłem dłoni udało się również zdegustować - bo oliwa jak wino - degustowana powinna być w odpowiedniej temperaturze, a zaczynamy od zapachu :) Przesympatyczni Włosi przekazali nam sporo informacji na temat oliwy, a ja skrzętnie notowałam - a  robienie notatek nigdy(...)klasyczna oliwa z oliwek, choć ta z truflową nutką również przypadła mi do gustu. Nie przypuszczałam, że kiedyś polubię zestaw oliwa + pieczywo! Spotkanie odbyło się w łódzkim Klubie Wino , w którym byłam po raz pierwszy i trzeba przyznać, że miejsce bardzo przypadło mi do gustu, choć po przeczytaniu napisu na powyższym zdjęciu o ceny wina nie miałam

Kraina Tysiąca Smaków
Polędwiczki wieprzowe w miodzie i winie 164

Składniki: 400-450 g polędwicy wieprzowej 1/3 szkl. wina Celebro ( czerwone, włoskie ) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego sól, pieprz olej do smażenia 1 pomidor 1/2 kabaczka świeży tymianek Wykonanie: Mięso oczyścić z błon, pokroić w plastry grubości 2 cm. Lekko rozbić. Wino, miód, sos sojowy - wymieszać. Polać mięso. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić(...)drugiej patelni rozgrzać olej. Smażyć plastry polędwicy z obu stron, koło 2 minuty. Nie wysmażyć mięsa zbyt mocno, bo stanie się suche. Mięso podawać z warzywami. Do dania serwować wino Celebro włoskie, czerwone.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Galaretka z białego wina 179

wina zrobimy galaretkę. Nic nie powiedziałam z czego zrobiłam deser i byłam ciekawa opinii domowników. Ciężko im było odgadnąć ale najważniejsze, że deserek im smakował. Składniki: 300 ml wina - białe półwytrawne Celebro 150 ml wody 30 g cukru brązowego 70 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki żelatyny 150 ml kremówki 1 łyżka cukru pudru przyprawa(...)dań słodkich  Kamis Przygotowanie: Żelatynę zalać zimną wodą do napęcznienia. Wino, wodę i cukry podgrzać do rozpuszczenia się cukrów ale nie gotować. Zdjąć z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Chwilkę przestudzić. Odlać pół szklanki a resztę rozlać do kieliszków. Odłożyć do stężenia. Odlaną stężałą galaretkę zmiksować, aż powstanie pianka i rozlać na stężałą

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania