wino - 10075 przepisów (strona:10/672)

Wino im starsze tym lepsze – mit 131

Powszechnie zwykło się mawiać, że im wino jest starsze, tym lepsze. Czy to jednak prawda? Otóż nic bardziej mylnego. Na większość win upływający czas nie ma korzystnego wpływu. Większości win białych nie powinniśmy przechowywać dłużej niż dwa lata. Natomiast wina czerwone, pod warunkiem, że są właściwie zabutelkowane i przechowywane, będą dobre przez kilka następnych lat. Należy(...)powiedzieć, że długowieczne wina należą do wyjątków, a nie do reguł. Wina nadające się do przechowywania przez kilkadziesiąt lat stanowią jedynie 2-3% całej produkcji win na świecie. Tego typu wina wytwarzane są z winogron szczepów Nebbiolo lub Cabernet Sauvignon . To jednak nie wszystkie wymagania. Wina takie wytwarzane są w specjalny sposób – przedłużona maceracja oraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szaszłyki z marynowanej w winie wołowiny, papryki i boczku 185

mięso można upiec w całości, zrobić gulasz czy szaszłyki. Ja dzisiaj proponuję te ostatnie :) Tym bardziej, że szaszłyki sprawdzą się podczas sylwestrowych imprez.Marynata:2 litry wody,niepełna szklanka octu,szklanka wina (najlepiej czerwone wytrawne),łyżeczka ziaren pieprzu,3 duże ząbki czosnku,3 większe liście laurowe,3 średnie cebule,3 średnie pietruszki,4 średnie marchewki,1 łyżka soli.Warzywa i cebulę obrać(...)pokroić w talarki. Obrany czosnek pokroić na grubsze plasterki. Dodać do wody, wina i octu.Wsypać przyprawy i sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 minuty. Wystudzić. Włożyć mięso na 12-48 godzin w zależności od potrzeb. Jeśli mamy duży kawałek mięsa trzymamy go dłużej, jeśli mały – krócej. (Mięso wraz z marynatą powinno

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bratwurst z czerwoną cebulą duszoną w czerwonym winie 152

dodatków mogą zostać podniesienone do rangi przysmaków.Tak jest właśnie z tym daniem,niby bardzo pospolite składniki,a smak potrawy nadzwyczajny.Bratwurst,smażone kiełbaski z czerwoną cebulą duszoną w czerwonym winie i aksamitne ziemniaczane puree - prosto i pysznie.Składniki:250 g czerwonej cebuli3 łyżki olejukilka gałązek tymianku lub majeranku1-2 płaskie łyżki cukru200 ml czerwonego wina150 ml bulionu warzywnego1(...)pokroić w szpalty.Poddusić na oleju przez 5 minut.Dodać cukier,oberwane listki z tymianku i mieszając dusić cebulę,aż cukier się rozpuści.Przyprawić solą i pieprzem,dolać wino i bulion,dusić około 10 minut do odparowania płynówna drugiej patelni na oleju podsmażyć do zrumienienia Bratwurstyziemniaki odcedzić,ubić tłuczkiem do ziemniaków.Pod koniec ubijania dodać podgrzane mleko i masłodo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pancakes twarożkowe z kisielem owocowym na winie 150

Owoce przełożyłam do słoika i zasypałam połową szklanki cukru. Przemieszałam i odstawiłam do lodówki na 24 godziny. Pod wpływem cukru, owoce puściły bardzo dużo soku. Dolałam pół szklanki czerwonego wina(...)wymieszałam dokładnie i zakręciłam słoik. Odstawiłam tę mieszankę z powrotem do lodówki na kolejną dobę. Wtedy jeszcze nie wiedziałam co z tego wyjdzie ;)Owoce cudownie przegryzły się z winem i cukrem. Nabrały wspaniałego aromatu i smaku. Przelałam całość do garnka, zagotowałam i zagęściłam lekko odrobiną mąki ziemniaczanej. Tak powstały kisiel podałam jako dodatek do twarożkowych pancakes'ów. Uwierzcie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Karp zatorski w sosie z czerwonego wina 148

czyli łatwo ją filetować), zwarta forma i oliwkowy kolor. Ma delikatne mięso, a rybi zapach, za którym nie wszyscy przepadają, delikatny i nienachalny. Karpia przygotowałam z sosem z czerwonego wina, a inspirowałam się przepisem Pascala Brodnickiego na Karpia winiarza z książki Pascal kontra Okrasa, a podałam go z sałatką ziemniaczaną. Filetowanie karpia okazało się być bardzo proste dzięki filmikom(...)wykorzystałam do przygotowania pysznego bulionu rybnego, zgodnie z zasadą, że nic nie może się zmarnować! Składniki: Filet z karpia zatorskiego, 150 g cebuli 1/2 łyżki mąki 250 ml czerwonego wina wytrawnego 3 gałązki tymianku 1 liść laurowy 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu cayenne 1 goździk 1 marchewka natka pietruszki 50g masła 25 g rodzynek sól i świeżo mielony pieprz

Smakowity Blog Kulinarny
"Gwiazd naszych wina" 95

Gwiazd naszych wina Johna Greena sięgnęłam zupełnie przypadkiem. Będąc na wakacjach w Polsce, namiętnie chodziliśmy do kina. Zobaczyłam plakat filmu, później sobie o nim poczytałam. Dobre recenzje i wysokie oceny mimo wszystko nie skusiły C. - nie przepada on za tego typu filmami. Trzeba oddać mu sprawiedliwość - nie jest to typowa męska rozrywka; brak wartkiej akcji i strzelanin(...)lepiej jest zacząć od papierowej wersji. Kupiłam, przeczytałam - bo co jak co, ale czyta się ją naprawdę szybko. Niestety, nieco się rozczarowałam...Ale od początku.Gwiazd naszych wina to historia miłosna dwójki nastolatków chorych na raka. Ona całe życie spędza w towarzystwie butli z tlenem, on jest po amputacji nogi i wychodzi na prostą. Poznają się na jednym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piersi z gęsi w czerwonym winie z gruszką i żurawiną 218

Pyszne piersi gęsi pieczone w czerwonym winie z gruszką i żurawiną. Gęsina nie tylko na Świętego Marcina :) SKŁADNIKI  1 podwójna pierś z gęsi (ok. 1 kg)                   sól 2 łyżki oleju 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 250ml czerwonego wina wytrawnego 4 gruszki(...)całą noc.   Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu obsmażamy piersi po kilka minut - zaczynając od strony ze skórą.  Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wlewamy po 1 szklance wina i soku jabłkowego  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopniu. Pieczemy przez godzinę, od czasu do czasu polewamy powstałym sosem. Gruszki obieramy,kroimy wzdłuż na pół

Moje Kuchenne Rewelacje
Domowe wina i nalewki 170

Dzisiaj odświeżam przepisy na publikowane  przeze mnie wina i nalewki.           Nalewka malinowa Wino z wiśni i czarnej porzeczki Wino z dzikiej róży Nalewka z pigwy

W kuchennym oknie Ewy
Ogon byka w czerwonym winie - hiszpański przysmak 259

żeby stać się prawdziwym mężczyzną, powinien zjeść jego ogon. Składniki 2 kg ogon wołowy 3 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 1 por biała część 5 ząbków czosnku 1 butelka wino czerwone vegeta pieprz mąka olej do smażenia Wykonanie Ogony pokroić na 4-5 cm kawałki. Oczyścić ze zbędnego tłuszczu. Warzywa pokroić  w plasterki. Pokrojone ogony ułożyć w szklanym(...)oprószyć mąką i obsmażyć z każdej strony. Przełożyć  do  brytfanny. Marynatę przecedzić. Warzywa przesmażyć na oleju pozostałym po obsmażanych ogonach i rozsypać na ogony. Całość zalać przecedzonym winem. Dusić  w temperaturze 190 oC około 3 godziny. Po tym czasie ogony powinny być miękkie i rozpływać się w ustach

Kulinarny karnet Christophera
Piersi kurczaka w białym winie 221

Jeśli macie ochotę na wyjątkowe danie musicie wypróbować kurczaka w sosie z suszonych pomidorów i białym winie...obłędne zestawienie... Do kurczaka czerwony ryż od skworcu.com.pl Składniki: 4 filety z piersi kurczaka 3-4 łyżki oliwy z oliwek, lub zalewy oliwnej z suszonych pomidorów 6 ząbków czosnku 1 szklanka wytrawnego wina 2/3 szk śmietany kremówki 1/2 szk suszonych pomidorów(...)Obsmażyć z obu stron na oliwie na złoty kolor,(lepsza jest oliwa ze słoika z pomidorów). Dodać czosnek, smażyć przez chwile, uważając żeby się nie przypalił. Wlać na patelnie wino, śmietankę i pomidory; doprowadzić do wrzenia. Przykryć, dusić przez 5 minut na małym ogniu. Przełożyć mięso na talerz, do sosu dodać posikaną bazylie i pietruszkę. Gotować 5-10 minut

Apetyczna babeczka
Szynka marynowana w winie porzeczkowym 154

rarytas dla osób, które lubią mięso z posmakiem owocowym. Szynka marynowana w czerwonym winie porzeczkowym, oliwie z oliwek od Hiszpańskich Delikatesów ,  oraz z solą morską.  Składniki: ok 1.5 kg surowej szynki 2-3 łyżeczki soli gruboziarnistej(...)łyżki oliwy z oliwek 2 szklanki domowego wina, u mnie porzeczkowe świeżo mielony pieprz 1. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, nacinamy w romby. Wcieramy sól gruboziarnistą i zalewamy winem oraz oliwą. Naczynie z szynką przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. 2. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, przekładamy szynkę z winem, oprószamy pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Apetyczna babeczka
Małże w białym winie 205

najprostszy sposób na małże, wypatrzony na hiszpańskiej stronie z przepisami . Jakże proste i jakie pyszne ! A na dodatek małże były świeżutkie, otworzyły się co do jednej :-) Małże w białym winie Składniki: 1 kilogram świeżych małży 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki świeżego tymianku (dałam cytrynowy) sól oliwa(...)oliwek EV cytryna Wykonanie: W sporym garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czonsek. Cebula powinna się zeszklić, a nie przyrumienić. Potem wlewamy wino i dodajemy natkę, solimy, a następnie wrzucamy wymyte małże. Na koniec dodajemy tymianek. Małże gotujemy na średnim ogniu około 15 minut, chodzi o to, aby małże się otworzyły pod wpływem temperatury

Kulinarne przygody Gatity
Deser- gruszki w winie 181

Deser super prosty i na czasie :) Składniki : 3-4 dojrzałe, ale dość twarde gruszki około 500 ml wytrawnego, czerwonego wina, moje było domowego wyrobu, ale nie do końca czerwone 3-4 goździki 2-3 łyżki miodu Przygotowanie: Gruszki obieramy i wydrążamy środek Do garnuszka wlewamy wino, dodajemy goździki(...)miód  oraz gruszki Gotujemy na wolnym ogniu do lekkiej miękkości gruszek Po wystudzeniu polewamy np. czekoladą. Gruszki same w sobie są  smaczne na surowo, ale ugotowane w winie zyskują nowe aromaty i niecodzienne smaki... Spróbujcie

Proste Potrawy
Kurczak w białym winie 188

Składniki : duży filet z kurczaka- pokrojony w grubą kostkę sól, pieprz imbir około 3 cm czosnek 4-5 ząbków 1 szklanka białego,wytrawnego wina tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Na patelni z tłuszczem , pokrojonym drobno imbirem i przeciśniętym czosnkiem smażymy filet z obydwu stron Po usmażeniu mięsa, wlewamy wino i gotujemy dopóki nie wyparuje Nie dopuszczamy do zupełnego wygotowania(...)wina, a jeśli tak się stanie dodajemy odrobinę wody, sól i pieprz. Potrawa gotowa, smacznego ! Ja podałam z marchewką i groszkiem

Proste Potrawy
KRÓLIK W WINIE, Z WARZYWAMI, CZYLI LAPIN AU VIN 226

same nóżki 4-6 sztuk)- 2 spore marchewki- 1 duża cebula- 200-300g pieczarek- 2-3 duże ząbki czosnku- ok.100-150g boczku (u mnie wędzony)- 1 butelka czerwonego, wytrawnego wina (0,75l)- 2 gałązki świeżego tymianku (lub suszony)- liść laurowy- kilka kulek ziela angielskiego- 1 gałązka rozmarynu (lub suszony)- trochę mąki do oprószenia mięsa (może być skrobia maizena(...)rozgrzanym tłuszczu (oliwie lub oleju kokosowym) Podsmażamy oprószone mąką kawałki mięsa (nadmiar mąki strzepujemy) na rumiano.Kawałki obsmażonego mięsa zdejmujemy z patelni, wlewamy na nią 1/2 szklanki czerwonego wina. Drewnianą łyżką dokładnie odskrobujemy od dna garnka wszystko co do niego przywarło. Przekładamy do garnka warzywa, na nich układamy kawałki królika, zalewamy to 1/2 litra wina, dodajemy podsmażony boczek

Smaczne Zdrowe
Boeuf bourguignon - wołowina w czerwonym winie według przepisu Julii Child 158

Już od bardzo dawna chciałam przyrządzić delikates kuchni francuskiej – Boeuf Bourguignon czyli wołowinę w czerwonym winie.  Jednak do samego dania podchodziłam jak do jeża. Oglądałam przepis, patrzyłam, myślałam i zastanawiałam się. W końcu czas naszedł .Stwierdziłam, że nie ma co dumać na tym dłużej, jak się uda to super, a jak nie to spróbuję jeszcze raz.  Sięgnęłam(...)pieczenia) Ilość porcji: 6 – 8 osób Składniki: 1,4 kg chudej wołowiny na gulasz (łopatki, szpondera lub karkówki) 170g surowego boczku* 3 szklanki wyrazistego młodego czerwonego wina 2 szklanki bulionu wołowego* 1 łyżka przecieru pomidorowego 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku ½ łyżeczki tymianku  1 liść laurowy Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia *3 marchewki ( oryginalnie w przepisie

Kolizje Smaków
Roladki z papryki i koziego sera - do wina na jeden gryz 235

zdjęta, papryki możecie oczywiście również upiec ) nadzianej kozim serem doprawionym cytrynową skórką i świeżym oregano . Mnóstwo smaków w jednym małym kęsie! Takie roladki to wspaniała lekka przekąska  do wina " na jeden gryz" . Nie pogardzą nimi również miłośnicy kozich serów. Owszem, zawijanie zgrabnych roladek okazało się nie takie proste, trzeba robić to cierpliwie i dokładnie, ale warto się czasem

Chilli Czosnek i Oliwa
Polędwiczki wieprzowe w miodzie i winie 180

Składniki: 400-450 g polędwicy wieprzowej 1/3 szkl. wina Celebro ( czerwone, włoskie ) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego sól, pieprz olej do smażenia 1 pomidor 1/2 kabaczka świeży tymianek Wykonanie: Mięso oczyścić z błon, pokroić w plastry grubości 2 cm. Lekko rozbić. Wino, miód, sos sojowy - wymieszać. Polać mięso. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić(...)drugiej patelni rozgrzać olej. Smażyć plastry polędwicy z obu stron, koło 2 minuty. Nie wysmażyć mięsa zbyt mocno, bo stanie się suche. Mięso podawać z warzywami. Do dania serwować wino Celebro włoskie, czerwone.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Galaretka z białego wina 189

wina zrobimy galaretkę. Nic nie powiedziałam z czego zrobiłam deser i byłam ciekawa opinii domowników. Ciężko im było odgadnąć ale najważniejsze, że deserek im smakował. Składniki: 300 ml wina - białe półwytrawne Celebro 150 ml wody 30 g cukru brązowego 70 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki żelatyny 150 ml kremówki 1 łyżka cukru pudru przyprawa(...)dań słodkich  Kamis Przygotowanie: Żelatynę zalać zimną wodą do napęcznienia. Wino, wodę i cukry podgrzać do rozpuszczenia się cukrów ale nie gotować. Zdjąć z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Chwilkę przestudzić. Odlać pół szklanki a resztę rozlać do kieliszków. Odłożyć do stężenia. Odlaną stężałą galaretkę zmiksować, aż powstanie pianka i rozlać na stężałą

Ala piecze i gotuje
Stek z rostbefu wołowego z szalotkami w czerwonym winie 174

jednak po spróbowaniu tego dania, złego słowa powiedzieć nie mogę. Składniki: 1 lub 2 steki z rostbefu wołowego (zależy dla ilu osób), 8-10 cebulek szalotek, pół szklanki wina czerwonego wytrawnego - może być ciut więcej, któż to wie ile dał, w końcu w butli lał i nie odmierzał, ale ważne, że nie przegiął :) oliwa z oliwek do smażenia, pieprz(...)minuty. Po obsmażeniu stek zdejmujemy z patelni, żeby „odpoczął”. Teraz można przyprawić solą. W tym czasie do szalotek z tłuszczem po smażeniu mięsa dodajemy łyżkę masła oraz wino (resztę wina wypijamy do posiłku albo w oczekiwaniu na posiłek :) i cukier. Gotujemy dopóki szalotki nie staną się miękkie, a na końcu doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie stek

Delicious Titbits
Jak kupić wino 173

zwracacie uwagę, jak kupić wino przeznaczone na uroczysty obiad lub romantyczną kolację? Krąży kilka poglądów, które przeważnie, niestety, mijają się z prawdą i sprawiają, że kupimy wino, z którego bynajmniej nie będziemy zadowoleni. Krąży zatem opinia, że drogie wino musi być dobre. Owszem, są takie, których cena jest wysoka, bo duże są koszty pracy lub produkcji. Błędne(...)tradycja sięga czasów starożytnego Rzymu. Tymczasem dobre wino to takie, które nam przypada do gustu. Możemy zetknąć się z sytuacją, w której w najlepszej intencji kupimy drogie wino i okaże się, że wcale nam nie smakuje. Prawdą jest natomiast opinia, zgodnie z którą warto kupić wino z korkiem. Takie wino może po prostu dłużej leżakować. Stare

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Marqués de Castilla – wina na lato. 113

przed rozpoczęciem matur, nie wiem czy to dobry znak ale sezon wiosenno - letnich imprez należy uznać za rozpoczęty. Wineonline wprowadza na rynek wina z regionu Castilla la Mancha. Wina w sam raz na wiosenne i letnie imprezy. Marqués de Castilla Airén – wino w 100% ze szczepu Airén. Nie jest to szczep szczególnie ceniony. Masowo uprawiany w Hiszpanii(...)Przyjazne. Pić zdecydowanie schłodzone do owoców morza, sałatek, kurczaka w lekkich sosach.    Marques de Castilla Sauvignon Blanc Chardonnay Blend dwóch popularnych szczepów. Efekt to aromatyczne, sympatyczne nieskomplikowane wino. Pachnie cytrusami, morelami agrestem. Jest świeże i soczyste z lekką nieagresywną kwasowością. Schłodzone idealne na letnie dni. Dobrze skomponuje się z większością ryb, owocami morza i serami.   Marques

królestwo garów
Jakie wino na Sylwestra? Alternatywy dla szampana. 240

zwanym szampanem. Na pewno wiecie, że nazwa "szampan" zarezerwowana jest tylko dla wina produkowanego w Szampanii, regionie w północno-wschodniej Francji, zaś wszystkie pozostałe trunki powinniśmy nazywać winami musującymi.Przyznam Wam, że nie miałam dotąd okazji spróbować prawdziwego szampana. Jestem ciekawa, czy naprawdę jest wart swojej ceny. Wiele Sylwestrów za czasów studenckich spędziłam z nieśmiertelnymi "Igristojami", jednak(...)kilku lat sięgam po wina musujące z naturalnej fermentacji, które nie rujnują mojej kieszeni i są naprawdę pyszne :) I tak się składa, że wytwarza się je w krajach śródziemnomorskich. Dziś chciałam Wam trochę o nich opowiedzieć. Przygotowałam dla Was również pomysły na drinki z wykorzystaniem "szampana". Zapraszam!Cremant (Francja)Jeżeli chcielibyście spróbować wina najbardziej zbliżonego do prawdziwego szampana

Chilli Czosnek i Oliwa
Żeberka z prosiaka duszone w białym winie z warzywami - maialino al vino bianco con le verdure 177

SKŁADNIKI 500 g żeberek z prosiaka cebula marchew seler szklanka białego wytrawnego wina oliwa z oliwek listek laurowy sól do smaku ziarenka pieprzu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA   Pokroić części prosiaka na kawałki.        Podsmażyć na bardzo silnym ogniu razem z  oliw ą  z oliwek,  cebulą , marchewką i selerem.  Gdy żeberka się  zarumienią(...)dodać białe wino i przez chwile odparowac alkohol. Dodać nalewke wody ( gorącej aby nie przerwać gotowania ) sól,  pieprz do smaku, listek laurowy i dusić pod przykryciem na malym ogniu przez około 30 minut.  Zdjąć przykrycie, odparowac ewentualny sos jesli chcemy aby żeberka były chrupiące. Dla zwolenników sosu zaciągnąć łyżką mąki. Podawać na gorąco np. z brokułami

zielonacukinka
Łopatka pieczona w czerwonym winie 124

użyłam wina półwytrawnego, włoskiego CelebroSkładniki  na marynatę : około 3 cm świeżego imbiru 4 ząbki przeciśniętego czosnku 6 łyżek sosu sojowego cebula łyżeczka mielonej gorczycy pół szklanki czerwonego wina wytrawnego Celebro łyżka oleju sezamowego 6 łyżek octu jabłkowego te składniki starczają na zamarynowanie około 1 kg mięsa wieprzowego - u mnie łopatki  Przygotowanie: Wszystkie składniki prócz cebuli połączyć(...)pokrojoną cebulę. Piekłam w temp. 200 stopni C przez 95 min.  Dodatkiem był sos jabłkowy. Po ostudzeniu mięso było kruche i apetyczne :)Podane do obiadu smakowało wyśmienicie z winem Celebro  www.facebook.com/KlubCelebro

Proste Potrawy
Gruszki w winie z czekoladą 196

truskawki i czekolada to najlepsze połączenie to gruszka z  czekoladą zdecydowanie będzie na drugim miejscu. Zresztą spróbujcie i oceńcie sami:) Składniki na dwa desery 500 ml czerwonego wytrawnego wina 1/2 laski cynamonu 1 laska wanilii 150 g cukru pół tabliczki czekolady deserowej garść migdałów  dwie gruszki Wykonanie: Gruszki do deseru muszą być twarde w innym wypadku rozpadną(...)wanilię. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, wkładamy do garnka gruszki i doprowadzamy do wrzenia. Co jakiś czas gruszki należy obracać tak aby były one z każdej strony równo nasączone winem i przyprawami.  Po zawrzeniu zmniejszamy ogień i gotujemy gruszki przez 20 do 30  minut, tak aby były miękkie ale nie rozpadały się.  Ugotowane owoce wyciągamy cedzakiem na talerz

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pieczone brzoskwinie w różowym winie 180

wiana różowego półsłodkiego Celebro2 łyżki miodu1 łyżka cukru trzcinowego3 łyżki płatków migdałowych1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanejWykonanie:Brzoskwinie przekroić na pół, wyjąć pestkę. Łyżeczką wydrążyć nieco miąższu.Miód rozpuścić w winie. Migdały, skórkę pomarańczową i cukier połączyć. Napełnić bakaliami połówki brzoskwiń.Umieścić owoce w naczyniu do zapiekania, polać winem.Piec w 180 stopniach około 15-20 minut.Do deseru polecam kieliszek(...)wina francuskiego różowego półsłodkiego Celebro. Smacznego

kolorowotorcikowo
Gulasz z fasolką na winie 206

Gulasz na winie z fasolka to kolejny przykład ze dobry gulasz można zrobić z wszystkiego co się nam nawinie. Tym razem użyłam resztki fasolki, która zalegała w lodowce, marchewki, świeżych ziół i wytrawnego, czerwonego wina. Pewnie gdybym miała wołowinę zamiast wieprzowej łopatki byłby to istny cymes, ale i tak wyszło pysznie. Wierzcie na słowo. Smacznego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wątróbka z jabłkami w winie 159

Wątróbka po raz kolejny. Tym razem w odsłonie jesiennej z jabłkami i winem. Smażona w ten sposób to idealne danie na obiad lub kolację. Delikatna, przesiąknięta aromatami wina i kwaskowatych jabłek podana z ciemnym chlebem i lampka wina to miły akcent na jesienny posiłek. Życzę smacznego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania