nosie jak i w ustach znajdziemy tu dużo aromatów owocowych. Dominujące to agrest, gruszka, jabłko oraz owoce cytrusowe. Dość duża ilość cukru resztkowego (7g/l) pozwalałoby zakwalifikować ją do win półwytrawnych, choć producent określa ją jako wytrawną. Z drugiej strony spora ilość kwasu (6g/l) powoduje, że nie jest nudna. Spory alkohol 12,5% absolutnie nie dominuje. Mus z pstrąga(...)wieku. Kameduli na Srebrnej Górze winnicę założyli w XVII wieku i w szczątkowej formie przetrwała za murami klasztornymi do dziś. Wprawdzie Ojcowie i Bracia dziś już wina nie robią, zadowalają się tylko sokami. Ostatnie wino powstało tu w 1995 roku i zrobił je nieżyjący już, ostatni wincerz brat Doroteusz. Od tamtej pory obowiązuje prohibicja, braciom nie wolno produkować
królestwo garówOpis grzane wino z owocami: Grzane wino z owocami – nie ma nic lepszego na zimne czy mroźne wieczory. Uwielbiam spędzać wieczory po kocem i z herbatą czy grzanym winem w ręce. Zazwyczaj staram się nie korzystać z gotowców kupowanych w sklepach, ale samemu przyrządzać aromatyczne wino. Moja ulubiona wersja, to ta z dużą ilością cytrusów. Składniki(...)umiarkowanym ogniu przez około 5 minut aż wino będzie gorące. Następnie potrzymać jeszcze na minimalnym ogniu przez około 4 minuty. Przez cały czas nie zagotowywać. Gotowe, gorące wino przelewamy do kieliszków i podajemy. Artykuł Grzane wino z owocami pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewpisu. A oprócz tego mam dla Was piękne ikonografiki, smakowity przepis z winem w roli głównej, a także informacje o konkursie konsumenckim , w którym są do wygrania rewelacyjne warsztaty kulinarne i nie tylko! Zapraszam, czytajcie! Te piękne ikonografiki pokazują jak doskonale można połączyć różne gatunki wina z poszczególnymi produktami. Mam nadzieję, że okażą się Wam przydatne i wykorzystacie(...)smakowite połączenia w swojej kuchni. Dziś, do przygotowania mojej sałatki wykorzystałam wino Casillero del Diablo Sauvignon Blanc, wino wytrawne białe. Posiada ono aromaty cytrusów, gruszki i limonki, dlatego doszłam do wniosku, że będzie idealnie pasowało do lekkiej sałatki z czerwoną pomarańczą i grillowaną piersią z kurczaka. Moja sałatka skrywa w sobie także aromatyczną gruszkę ugotowaną w białym winie
Kulinarne przygody Gatitynapiszcie w komentarzach czy Wam smakowało – jestem ciekawa! Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy: – 1 dynię Hokkaido – 500 ml wody – ok 200 ml białego, wytrawnego wina – kilka gałązek rozmarynu – sól, pieprz – dużo świeżej natki pietruszki – nasiona lnu/sezamu Dynię umyć, wydrążyć środek, pokroić na drobne kawałki. Ugotować w 500 ml wody z dodatkiem(...)wina, rozmarynu i przypraw. Gotować na małym ogniu ok 30 minut do miękkości po czym całość zmiksować. Na wierzchu udekorować pietruszką i nasionkami
Szybko Tanio Smaczniebiałostocczyźnie), makaron Trofie białe w truflowym sosie śmietankowym z pieczonymi pomidorami... Pomysłodawcą i dyrektorem projektu jest Paweł Anders. Przy restauracjach Winestone, powstały sklepy WINESHOP, w których oprócz wina można kupić oliwy, oliwki, czekolady... Zaletą karty dań w restauracjach Winestone jest wkładka informująca o zawartości alergenów w poszczególnych daniach. Miałam przyjemność przekonać się o tym podczas(...)weekendu, który spędziłam w hotelu Mercure Gdynia Centrum . Tam na zaproszenie Dyrektora generalnego Marka Przeorskiego, miałam możliwość spróbowaniu kilku propozycji z menu. Uczestniczyłam również w kolacji połączonej z degustacją win w Hotelu Mercure Gdańsk Posejdon. Wina do kolacji dobrał Paweł Anders. Restauracje Winestone otwarte są nie tylko dla osób nocujących w hotelach, może do nich zajrzeć każdy
królestwo garówRoquette. Posiada prawie 4000 hektarów ziemi w Alentejo, oraz 400 hektarów północno-zachodnim regionie Douro. Jest jednym z największych producentów wina w tych regionach. Produkuje 10 milionów litrów wina rocznie, około 75% to wina czerwone. Wytwarza wina we wszystkich kategoriach cenowych od prostych win supermarketowych po wieloszczepowe długo starzone wina Private Selection. Esporão(...)Maioral Atlantika miałam przyjemność uczestniczyć w lunchu " Taste of Esporão'' przygotowanym przez Miguela Vaz. Oczywiście do przygotowania serwowanych dań została użyta oliwa Esporão a do nich mieliśmy przyjemność pić wina z winnicy Esporão . Zaczęliśmy od Cappucino z zielonego groszku - wspaniałe. Następnie otrzymaliśmy jajecznicę ze szparagami i grzybami. W Polsce jajecznica jest raczej potrawą śniadaniową, natomiast w Portugalii traktowana jest
królestwo garówzapach unoszący się w domu, w czasie wykonywania był piękny i on już nastrajał bardziej optymistycznie. Dziękuję koleżance za dobre rady odnośnie przygotowania. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: - różowe wino (wersja delikatniejsza) lub czerwone wino (wersja trochę mocniejsza), tu użyte pół słodkie; - łyżeczka cukru wanilinowego; -szczypta gałki muszkatołowej; - szczypta imbiru; - szczypta cynamonu; - 5-6 goździków; – 1,5 pomarańczy(...)Wykonanie: Wino wlać do garnka, dodać cukier wanilinowy, gałkę muszkatołową, imbir, cynamon, goździki oraz pokrojone cienkie plastry pomarańczy. Można trochę „podziubać” pomarańcze widelcem, żeby puściły sok. Podgrzać, ale NIE dopuścić do zagotowania. Na koniec można przecedzić. Polecam function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plblogu do ponownej realizacji, a najbliższa już na sylwestra. Składniki :1 brokuł (z możliwie niedużym trzonem)500 g pieczarekpół szklanki kaszy pęczak1 średnia cebula4 jajka1 łyżka majonezu50-70 ml wina białego półwytrawnego łyżka masłasól, pieprzPrzygotowanie :Z brokuła odcinam trzon a resztę możliwie drobno szatkuję. Poszatkowany brokuł wrzucam na kilka minut do gotującej się osolonej wody a gdy jest już(...)zależnie od wielkości kroję je na pół, na "4" lub najmniejsze zostawiam w całości. Do smażącej się cebuli wlewam wino, mieszam, dodaję pieczarki i przez chwilę mieszam. Kiedy wino w większości odparuje pozostawiając swój smak przekładam pieczarki do misy z brokułem i pęczakiem i wstępnie mieszam.Z ugotowanych na twardo jaj wyciągam żółtka i tylko białko pokrojone w kosteczkę
Mechanik w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cynamonuMasło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Wbić jajko, potem żółtko, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Cały czas ucierając, wlewać wąskim strumieniem wino wymieszane z ekstraktem. Masa będzie wyglądała na zważoną - nie należy się tym przejmować.Mąkę i kakao przesiać, wymieszać dokładnie z sodą, proszkiem, solą i cynamonem. Partiami dodawać do masy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut - aż spód stanie się złocisty.KREM CYTRYNOWY Z WINEM:* sok i skórka z 1,5 cytryny* białe wino ( około 1/2 szklanki )* 130 g masła* 1 1/2 szklanki cukru * 5 jajek(...)żelatyny Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, tak by płyn przykrył proszek. Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Sok przelewamy do szklanki, uzupełniamy winem, do poziomu 3/4 szklanki. Sok i wino oraz cukier doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy masło - mieszamy, do momentu rozpuszczenia tłuszczu.Jaja roztrzepujemy rózgą. Pod gotującym się sokiem zmniejszamy płomień
kolorowotorcikowododatkiem papryki, oliwek i czerwonego lub białego wytrawnego wina. Nie ma jednej wersji pollo alla cacciatore, ale niezależnie od wybranych dodatków (grzyby, oliwki, plasterki marchewki) i rodzaju wina, w efekcie końcowym zawsze otrzymamy smaczne, pożywne danie, które możemy podać z makaronem, ryżem, ziemniakami puree lub pieczywem. Kurczak po myśliwsku sprawdzi się jako niezbyt pracochłonny obiad, ale równie dobrze(...)myśliwsku z pieczarkami i pomidorami to także idealne rozwiązanie dla użytkowników wolnowarów i miłośników sloow food. Duszony w niskiej temperaturze smakuje rewelacyjnie. Przygotowany z dodatkiem wytrawnego czerwonego lub białego wina kurczak po myśliwsku w pomidorach będzie wyśmienity także następnego dnia. W ten sam sposób można także przygotować królika. Nasza dzisiejsza wersja kurczaka alla cacciatore powstała z dodatkiem chilijskiego wytrawnego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataobieramy ,kroimy i dodajemy do kurczaka , całość zalewamy winem , zakrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia , kurczaka wyławiamy z marynaty . Solimy , pieprzymy obficie , obtaczamy w mące i obsmażamy na maśle . Przekładamy do kamionkowego garnka ( lub innego naczynia do zapiekania z pokrywą ) . Na patelnię po smażeniu kurczaka , wlewamy trochę wina z zalewy , doprowadzamy(...)wrzenia i przelewamy całość do kurczaka . Pieczarki i wyłowioną z zalewy cebulę , także podsmażamy na maśle i dodajemy kurczaka . Tak samo winem z zalewy, zbieramy z patelni smaki i przelewamy do garnka . Dorzucamy pokrojonego selera , winogrona , marchewkę , resztę wina z zalewy . Doprawiamy cukrem , solą do smaku , wkładamy listki laurowe , szczelnie zamykamy . Pieczemy w nagrzanym piekarniku 2 godziny, w temperaturze
Ogrodnik w podróżykubka z kostkami lodu wlewamy tonik do ¾ wysokości kubka. Na to wlewamy espresso – może być gorące prosto z ekspresu, bo całość zostanie schłodzona przez lód. 3. Różowe wino Rose łączą najlepsze cechy białych i czerwonych win. Są codziennym, niedrogim napojem, który dobrze pasuje do jedzenia. To dobry pomysł dla osób, które tak jak ja, zwykle piją wino czerwone, ale szukają odmiany w upalne dni. Wino różowe dobrze pasuje do dań z grilla, łososia czy pierś z kurczaka. Więcej o różowych winach na lato tutaj 4. Koktajl truskawkowy Absolutna klasyka. Bez smoothie truskawkowego po prostu nie ma lata. Mogłabym się nim żywić przez cały czerwiec i niczego by mi nie brakowało. Składniki koktajlu truskawkowego: pół
Ugotowane pozamiataneZupa cebulowa na czerwonym winie Na dziś winna i bardzo aromatyczna zupa cebulowa na czerwonym winie, która postawi na nogi każdego grypowicza i jak sądzę zadowoli niejedno uśpione zimowym snem podniebienie. Odgoni wszelkie zimowe dolegliwości, powodzie, zamiecie śnieżne i przywoła upragnioną wiosnę, wiosnę w Paryżu? :) Czekam z utęsknieniem na jej pierwsze symptomy. Proporcje dla dwóch osób: Składniki(...)duże cebule 4 gałązki tymianku 4 liście laurowe 250 ml czerwonego wytrawnego wina 300 ml bulionu wołowego 1/2 bagietki 100 g sera Comté 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pokrojoną cebulę w piórka przełożyć do rozgrzanego tłuszczu, dodać tymianek, liście laurowe, zrumienić całość, oprószyć solą i pieprzem, podsypać
Wino Francja KuchniaWino Zapytacie: a cóż w dziale Wielkanoc robi wino? Ano moi Drodzy jest i sprawdza się zwykle znakomicie, ponieważ dobre wino jest idealnym wykończeniem, taką przysłowiową wisienką na torcie, dla każdej biesiady, a wielkanocne posiłki myślę, że można spokojnie określić tym mianem. Tym razem dzięki dobrewina.pl w moje ręce wpadło półwytrawne wino białe z australijskiej winnicy(...)Willowglen, region Nowa Południowa Walia. Jest to kupaż bardzo popularnych i wdzięcznych szczepów, a mianowicie gewurtztraminera oraz rieslinga. Wino o ładnym, słomkowym kolorze, dzięki czemu ślicznie prezentuje się w kryształowych kieliszkach. W nosie niezwykle uderzające, oszałamiające wręcz aromaty kwiatów dzikiej róży i piżma, co zawdzięcza terpenom z gewurtztraminerowej skórki. Po chwili odpoczynku na powietrzu pojawiają się aromaty kwiatowe
Kate's Kitchenprzez chwilę pożałowałam, że rzuciłam palenie, gdyż oczami wyobraźni bardzo wyraźnie widziałam siebie siedzącą w głębokim fotelu z cygarem (lub choćby cygaretką) w jednej ręce i lampką wyśmienitego wina w drugiej (albo Bourbona). No, ale zejdźmy na ziemię. Po przekroczeniu restauracyjnego progu przemiła Pani kelnerka poprowadziła nas do części piwnicznej. Tym razem nie zaproponowano aperitifu, jednak dosyć szybko pojawiło(...)taki namierzyć Jak wspominałam wcześniej ja do tego dania delektowałam się Cabernet Cortis, Srebrna Góra, 2015 podczas gdy M degustował Chablis, Christian Moreau, 2015. Cortis jak Cortis – znane mi wino, więc niespodzianki nie było, natomiast Chablis to po prostu średnio moja bajka. Zwyczajnie nijakie. Pate z zająca / chips z domowego chleba / konfitura z porzeczek – pyszna rzecz. Pasztet mógłby być
Kate's Kitchenpłatki żelatyny 100 ml białego wina deserowego lub słodkiego wina 1/2 laski wanilii 50 g cukru 125 g mrożonych malin 250 ml zimnej śmietany kremówki (minim. 2 godz. chłodzona) 100 g białej czekolady małe płatki mięty do dekoracji Wykonanie: Żelatynę zamoczyć w zimnej wodzie Wino postawić na ogniu, dodać do niego wyskrobany miąższ z 1/2 laski wanilii(...)samą laskę również, którą potem należy usunąć. Dodać też cukier i wszystko razem podgrzewać do momentu aż wino prawie zagotuje się, ale nie doprowadzać do wrzenia. Wino zdjąć z ognia i usunąć skórkę z laski wanilii. Żelatynę odcisnąć i rozpuścić w gorącym winie. Najlepiej nie wrzucać żelatyny do ekstremalnie gorących płynów lub np. zalewać bezpośrednio wrzątkiem
Sztuka gotowania w/g SamiryZapraszam na relację z pysznego spotkania blogerów kulinarnych, które odbyło się pod koniec września w warszawskiej La Vinotheque Wine Bar. Było dobre jedzenie, rewelacyjne wina i super atmosfera ! 30 września wraz z grupą blogerów kulinarnych odwiedziliśmy warszawską Wolę, a dokładnie ul. Grzybowską 61, przy której(...)mieści się hotel Hilton. Ale to nie Hilton był celem naszej wizyty, a La Vinotheque Wine Bar, mieszcząca się w hotelowym pasażu. Niepozorne z daleka, przypominające raczej sklep z winami, miejsce okazało się być pyszną restauracją z rewelacyjnymi winami. Przemiły właściciel tego miejsca, Pan Mirek z pasją i uczuciem opowiadał nam o rożnych rodzajach
Kulinarne przygody Gatityorganizowania takich dań, pozwalają zbliżyć się do Morza , zapachem, smakiem i jego niepowtarzalnym klimatem. Składniki: około 1 i 1/2 kg żywych muli (u mnie szkockie) 250 ml białego wytrawnego wina 500 ml sosu pomidorowego (typu passata) 1 cytryna 4 ząbki czosnku 4 łodyszki selera naciowego 1 marchew pęczek cebulki dymki 1 pęczek świeżej natki pietruszki sól(...)minut. Przed podaniem dobrze je przemieszać, zamknięte mule odrzucić (są niejadalne!), podsypać posiekaną natką pietruszki. Podawać ze schłodzonym białym wytrawnym winem oraz świeżą bagietką. Na inne danie ze świeżymi mulami zapraszam tutaj: Mule w białym winie Smacznego
Wino Francja KuchniaWina gronowe z dodatkiem soku z innych owoców są dedykowane głównie młodemu pokoleniu, - po wypiciu zapewniam że nie tylko, w tym przede wszystkim kobietom. Będąc połączeniem wysokiej jakości wina z sokami, świetnie orzeźwiają latem, a ich uniwersalność sprawia, że sprawdzają się zarówno podczas swobodnych spotkań w plenerze, jak i jako element celebracji wyjątkowych okazji. Można je pić(...)posiłku, deseru, ale nie tylko – wspaniale smakują jako aperitif czy solo. Kolejnym atutem win aromatyzowanych jest ich dostępność cenowa. Takie wina produkowane są min. przez firmę Jantoń, która stworzyła 3 rodzaje tych pysznych win: "original", jeżyna i poziomka. Wino smakuje wybornie więc polecam z czystym sercem, tym bardziej że kosztuje nie tak dużo. Teraz
Moje Małe CzarowanieCamembert marynowany w białym winie z salsą truskawkową Camembert marynowany w białym winie z salsą truskawkową. Camembert marynowany w winie robi się aksamitny. Pyszny, wieczorową porą w towarzystwie ukochanego, czy znajomych z kieliszkiem schłodzonego białego wina Chardonnay wprost ze Stacji Winiarskiej . Przepis ten powstał w ramach współpracy ze Stacją Winiarską Michałowice, która mieści się(...)Krakowa, w drodze na Warszawę. W pięknym drewnianym domku, gdzie przemili właściciele sprzedają cudowne wino, ale więcej o tym miejscu możecie przeczytać tu . Ser marynowany w białym winie z salsą truskawkową Ser Camembert 200 ml białego wina Chardonnay Ser camembert wyciągamy z opakowania odcinamy górną skórkę, przekładamy do szklanego naczynia zalewamy winem i odstawiamy do lodówki
Kuchnia na wzgórzuforma dla zabieganych. Asortyment sklepu jest niewielki i taki pozostanie – za to wina będą się dość często zmieniać (wszystkie dostępne są na zasadzie wyprzedaży, do wyczerpania zapasów). Wina najchętniej sprzedawane są pełnymi kartonami, tj. po 6 sztuk (lub wielokrotność 6), ale nie jest to warunek konieczny. Przy zakupach powyżej 150zł gwarantowana jest darmowa dostawa, a paczki(...)ofertę na stronie, która jest bardzo przejrzysta, a każde wino opisane, łącznie z tym, do czego najlepiej pasuje. Skorzystałam z oferty wyprzedażowej, bardzo atrakcyjnej cenowo. Wybrałam moje ulubione wino musujące Montegrande Prosecco DOC w bardzo atrakcyjnej cenie, które najczęściej kojarzy się z popularnym drinkiem Bellini. W koszyku zakupowym znalazło się także wino z Chile Picadora Sauvignon Blanc
Moja smaczna kuchniacayenne 2 kostki sosu pieczeniowego 2 łyżki oleju 40 g suszonych grzybów 0,75 l wrzątku (jeśli będzie za mało jak u mnie to dolewamy szklankę wody) 1 szklanka wina do zamarynowania karkówki mąka ziemniaczana do obtoczenia 2- 3 łyżki oleju do smażenia mięsa Dzień wcześniej karkówkę kroimy w kostkę wkładamy do pojemnika i zalewamy 1 szklanką wina(...)obtaczamy dokładnie w mące ziemniaczanej. Na rozgrzanej patelni dokładnie obsmażamy mięso. Jak mięso się już przyrumieni dolewamy wino z zalewy dokładnie mieszamy i smażymy na większym ogniu aż wino się zredukuje. Gotowe mięso łączymy z cebulą i dokładnie mieszamy chwilę razem smażąc. Dolewamy grzyby (jeśli jest więcej mięsa dolewamy jeszcze szklankę wody. Dorzucamy ziela angielskie, pieprz i liście
Piekielna Kuchnia Patiwieczorem...a wieczorem zostaliśmy zaproszeni na kolację, do której wina dobierała i o nich opowiadała Monika Wojtysiak, importer win niemieckich i właścicielka restauracji Jung&Lecker. Wspominam kolację w Hotelu Wellness Provita , która była zwieńczeniem pracowitego dnia . W kuchni wszystko dopinał Wiktor Ignaczak – zastępca szefa kuchni, z nami przy stole siedział i degustował szef kuchni Piotr Buryło(...)emulsją szczypiorkową, sos jagodowy i owoce kaparowca i Steinmühle , Osthofener Weissburgunder. Tatar z łososia bałtyckiego, z emulsją szczypiorkową, sosem jagodowym i owocem kaparowca wymagał nieco dłuższego zastanowienia w doborze wina: sama ryba dość tłusta, ale delikatna w smaku połączona z wyrazistym szczypiorkiem i słonawym owocem kaparowca aż prosiła się o stosunkowo delikatne acz wyraziste wino. Pomimo towarzystwa sosu
królestwo garówpikantnym sosem rouille; - szparagi z flambirowaną wątróbką i truskawkami; - tagliatelle ze szparagami, krewetkami i chili. My również czynnie uczestniczyliśmy w ich powstawaniu. Jan Czyż zaproponował nam sześć bardzo różnych win. - Vilacetinho Vinho Verde DOC (27 zł) – świeże, z delikatnymi aromatami cytrusowymi, orzeźwiające. - St. Just Yves Lambert Blanc Saumur AOC (46 zł) – dominują aromaty kandyzowanych owoców, cytrusów. Pełne, dobrze zbalansowane(...)amatorów takich połączeń. Tagliatelle ze szparagami, krewetkami i chili dobrze łączyło się Vinoho Verde jak również z chenin blanc. Pinot Noir jest winem bardzo smacznym ale chyba jednak zbyt ciężkim jak do zaproponowanych dań. Tak naprawdę wybór wina zależy od sposobu przygotowania, dodatków, przypraw. Na zakończenie spotkania szef kuchni Łukasz Żuchowski zaserwował nam deser: lody chałwowe z aromatyzowaną
królestwo garówubić. Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto. Jabłka: 2 kg jabłek, polecam szarą renetę Jabłka obrać, przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne Masa z białym winem: 2 szklanki białego wina 2 szklanki soku jabłkowego szczypta cynamonu 4 jasne budynie, (najlepiej bez cukru) Na soku jabłkowym i winie ugotować budynie. Przygotowanie ciasta: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
Apetyczna babeczkatego przepisu. Inspiracją był ten przepis a także przepis na pasztet z "Wyśmienitej kuchni francuskiej". Składniki: - 500g wątróbki gęsiej foie gras (do kupienia m.in. w Makro) - 250ml białego wytrawnego wina - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz do smaku - 1 łyżeczka masła (można pominąć) - świeży lub suszony tymianek (dałam 1/2 łyżeczki suchego) - 1-2 łyżeczki oleju kokosowego bezzapachowego(...)rozgrzać olej kokosowy i lekko przyrumienić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Po kilku minutach dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszając chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy kawałki wątróbki, zagotowujemy, dolewamy wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy całość ok.20 minut. Ilość płynów trochę się zredukuje. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i tymiankiem. Ja dodałam jeszcze łyżeczkę masła ale nie jest
Smaczne Zdrowe