wino - 10075 przepisów (strona:24/672)

Jak dobrać wino do pizzy? 147

pizzy, w którym zdecydowanie dominuje smak pomidorów, a pomidory to warzywa (a właściwie owoce, ale już nie bądźmy drobiazgowi) o wysokim poziomie kwasowości. W tym przypadku znakomicie sprawdzą się wina białe, o wysokiej kasowości, z wyraźnymi aromatami cytrusowymi i zaznaczoną mineralnością, jak np. sauvignon blanc (Marlborough) czy chardonnay z chłodnego klimatu (np. Chablis). Dobrze będzie również pasował gruner vetliner(...)lubi tanin ani alkoholu – pizze mięsne Jeśli nie wierzycie mi na słowo, przeprowadźcie eksperyment w domu, gdyż w restauracji zwyczajnie szkoda, szczególnie jak ma się w rękach naprawdę dobre wino. A mianowicie przepijcie papryczkę chili np.cabernet sauvignon. Od razu mówię – nie warto. Odczucie cierpkości, goryczy, kwasu, a przede wszystkim prawdziwego pożaru w ustach gwarantowane. No, chyba, że mamy

Kate's Kitchen
Bocksbeutel - historia frankońskiej butelki 113

rozpoznawczym było, i na zawsze pozostanie, specyficzne „opakowanie” – bocksbeutel, brzuchata butelka spłaszczona po bokach. Istnieją dwie teorie dotyczące pochodzenia nazwy bocksbeutel. Według pierwszej wywodzi się ona od bukłaku na wino wykonanego z koźlej skóry, druga teoria głosi, że jest to nawiązanie do sakiewek w których noszono modlitewniki. Dlaczego we Frankonii była używana butelka akurat w takim kształcie(...)przypominającą kształtem bocksbeutel. Bocksbeutel jest używana we Frankonii do butelkowania wina od co najmniej XVIII wieku.  W 1726 roku Rada Miejska w Würzburgu zdecydowała, że jedynie najlepsze wina  z winnicy Stein (istniejącej od VIII wieku), mogą być butelkowane w bocksbeutel. Butelka bocksbeutel jest więc, także dzisiaj, znakiem rozpoznawczym win wysokiej jakości. Pod koniec 2015 frankońska

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
BIGOS STAROPOLSKI Z WINEM 157

poddatny na szybkie psucie, dlatego najlepiej jeżeli będziemy gotowali tą potrawę przez kilka dni - wielokrotnie schładzany i odgrzewany bigos jest jeszcze lepszy niż świeży. Jak zrobić bigos staropolski z winem - najlepszy(...)wypróbowany przepis, składniki przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na bigos staropolski z winem. SKŁADNIKI: 2-2,5kg kiszonej kapusty 1/2 główki świe ż ej kapusty - poszatkowana kilka kapel uszy suszonych grzybów 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 4 duże cebule 60g słoniny niepełna szklanka czerwonego, słodkiego (ważne!) wina np.: porto 3 liście laurowe po kilka ziaren ziela angielskiego

Moja Książka Kucharska
Szarlotka z ajerkoniakiem wg Siostry Anastazji 206

pomimo tego, że zdecydowałam się na takie znane i lubiane przez nas, w masie trochę mnie ten smak drażnił. Myślę sobie, że jeśli ponownie będę przygotowywać to ciasto, to wino zastąpię albo większą ilością soku, albo po prostu wodą. A może lepsze byłoby wino półsłodkie?? Jeśli macie jakieś doświadczenie w wypiekach z dodatkiem wina, podzielcie się opinią(...)żółtka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka kwaśnej śmietany – opcjonalnie Masa jabłkowa: 4-5 jabłek Masa budyniowa: 2 szkl. białego wina 2 szkl. soku jabłkowego 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30% lub 36% cukier puder do smaku 1/2 – 1 szkl. ajerkoniaku (ja wylałam

Smaki Na Talerzu
Pieczona karkówka w winie Grażynki :) 267

inną niż wszystkie poprzednie, bo będzie zapiekana w winie. Samo przygotowanie zajmie nam niewiele czasu, jednak musimy przeznaczyć ok. 2 h na jej upieczenie. Składniki na karkówkę w winie: sporej wielkości karkówka sól czosnek pieprz 2 średnie cebule 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina Pieczona karkówka – przepis Karkówkę nacieramy przyprawami: pieprzem, solą i czosnkiem. Cebulę kroimy(...)plasterki. Karkówkę razem z cebulą wkładamy do torebki do pieczenia (ewentualnie rękawa) i dodajemy 1 szklankę czerwonego wytrawnego wina. Torebkę (rękaw do pieczenia) szczelnie zamykamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 2 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia przecinamy torebkę do pieczenia, aby mięso delikatnie się przypiekło. Karkówka pieczona w winie , to świetna propozycja

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Hiszpańska sangria w wersji klasycznej 163

wodą, ziołami i przyprawami, aby pozbyć się znajdujących w wodzie bakterii, a także zabić nieprzyjemny smak ówczesnego wina. Ja oczywiście nie polecam Wam dodawać do sangrii kiepskiego wina. Wybierzcie to ze średniej półki, lekkie, owocowe i koniecznie wytrawne - ze słodkiego czy półsłodkiego powstanie Wam nieprzyjemny ulepek. Hiszpańska sangria w wersji klasycznej (na czerwonym winie) Składniki(...)brązowego (ja zastąpiłam stewią, można sięgnąć też po inne słodziki, np. syrop klonowy) 3 łyżki ciepłej wody laska cynamonu lub szczypta mielonego cynamonu 1 butelka (750 ml) czerwonego, wytrawnego wina  80 ml mocnego alkoholu, np. rumu lub koniaku (można pominąć) schłodzona woda gazowana do dopełnienia (około szklanki) Przygotowanie klasycznej sangrii: Cytrusy dobrze wyszoruj i sparz ich skórkę. Wyciśnij

Chilli Czosnek i Oliwa
Martini z winem musującym na Dzień Matki 151

potrzebujemy: – 12 cl martini bianco – kostki lodu – wino musujące Do shakera dodajemy kostki lodu, martini i mieszamy. Przelewamy do szklanek typu ‚long drink’ i uzupełniamy winem musującym. Ewentualnie dodajemy kostki lodu. Ozdabiamy truskawkami

Szybko Tanio Smacznie
Dorada królewska w sosie z białego wina z tymiankiem 150

Michałowicach, w kierunku Warszawy. Stacja Winiarska Michałowice to rodzinna firma powstała z pasji do tego co z winogron najlepsze :) W domu na Wichrowym Wzgórzu kryje się niewielka rozlewnia win sprowadzanych od naszych południowych sąsiadów: Słowacji, Węgier i Macedonii. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że wybierając się do Stacji Winiarskiej po wino, możecie je najpierw skosztować przed zakupem(...)sklepie nie mogliśmy się oprzeć świeżej doradzie królewskiej. Wcale nie żałujemy zmiany zdania co do głównego bohatera naszego obiadu ;) Było pysznie, szybko w przygotowaniu, a sos na bazie wina wyszedł znakomity. Samo wino pite do posiłku wspaniale podkreślało smak ryby i przyjemnie chłodziło :) SKŁADNIKI: Na obiad lub kolację dla dwóch osób. 2 świeże dorady królewskie (wypatroszone) 2 łyżki

W kuchni Katie
Bigos 215

świeżej białej kapusty 2 średnie cebule (po 120g) 250g średnio przerośniętego wędzonego boczku 200g wędzonej polędwicy wieprzowej 200g pieczonej szynki lub schabu 200g kiełbasy jałowcowej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 50ml wzmacnianego czerwonego słodkiego wina (np. porto) 250ml bulionu mięsnego 100g suszonych śliwek 20g suszonych grzybów leśnych 8 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe(...)łyżki smalcu, rozgrzewamy i wrzucamy kiszoną kapustę. Podsmażamy dość intensywnie przez ok. 5 minut często mieszając. Przekładamy do garnka. Do składników w garnku dolewamy bulion i część wina oraz dodajemy grzyby, śliwki i przyprawy: liście laurowe, nieco mielonego czarnego pieprzu, kminek oraz lekko rozbite w moździerzu ziele angielskie i jałowiec. Wszystko dokładnie mieszamy i zaczynamy podgrzewać. Bigos dusimy

Kulinarna Pokusa
Soczyste piersi z kaczki w przyprawach i czerwonym winie 135

niedzielny obiad przygotowałam piersi z kaczki w przyprawach i czerwonym winie. Zaraz pewnie ktoś zacznie krzyczeć, że wino nie jest dla dzieci. Zgadza się.  Pamiętajcie jednak że wino pod wpływem temperatury traci swoje %, a pozostaje smak i aromat. Więc i najmniejsze dzieci mogą jeść potrawy na nim przygotowane.     Składniki:   2 piersi(...)Piersi z kaczki nacieramy oliwą z oliwek i przyprawami. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc (lub choćby 2 godziny). Następnego dnia do naczynia żaroodpornego wlewamy szklankę czerwonego wina. Tak żeby pierś z kaczki była w winie, a skórka na wierzchu. Dzięki temu pierś będzie soczysta, a skórka idealnie chrupiąca i rumiana. Pieczemy w tem. 180 stopni około

Lili w kuchni
Ciasto z kremem i gruszkami w winnej galaretce 335

Kakaowy biszkopt, a na nim krem budyniowy na bazie śmietanki kremówki z ziarenkami prawdziwej wanilii. Całość wieńczą gruszki gotowane i zatopione w galaretce z białego wina. Ciasto jest delikatne o przyjemnym owocowym smaku z nutą wanilii. GRUSZKI W WINIE: 2 szklanki wina białego wytrawnego 1/2 szklanki wody 4-5 goździków 3 gruszki słodkie, twarde 3 łyżeczki żelatyny(...)brzegach wcisnąć wiśnie. Po odsączeniu gruszek, wina powinno zostać 400ml. Jeżeli jest mniej dolać przegotowaną wodę. Odlać 1/2 szklanki płynu i rozpuścić w nim żelatynę. Połączyć z resztą wina. Kiedy zacznie tężeć, zalać gruszki. Odstawić do lodówki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami Tagged: budyń

https:KKuchniaMniam
Portugalska kolacja 187

jeden z najbardziej znanych w Portugalii producent win i oliwy z oliwek. Kolacja odbyła się z okazji Tygodnia Portugalskiego „Flavoursof Portugal” . Wstępem do niej była komentowana degustacja win, którą prowadził winemaker Esporão Luis Patrão, który dobierał również wina do kolacji. Niby jedna kolacja, a jednak nie zupełnie... Obaj szefowie przedstawili swoje menu, które miał o ze sobą(...)niedźwiedzi (Pedro) - Esporão Reserva white 2014- danie piękne wizualnie i smakowo polędwica wołowa / bagna cauda (sos na bazie anchois i oliwy) / czekolada / topinambur (Martin) – Esporão Reserva red 2012/11/10 (trzy wina z kolejnych roczników) - polędwica i Martin...nic więcej nie potrzeba, mięso idealne i zawsze ma ochotę się na więcej deser jałowcowy jogurt / leśne owoce / musli (Pedro) – świetnie zrównoważone smaki

królestwo garów
Francuskie wina na twoim stole – kolejna francuska selekcja Lidla 112

najbliższego poniedziałku (29 czerwca 2015) w sklepach Lidl pojawi się kolejna już selekcja win francuskich. W ramach tej oferty dostępnych będzie 31 win (13 białych, 2 różowe, 13 czerwonych i 3 słodkie ) Część z nich mieliśmy okazję spróbować podczas degustacji zorganizowanej w ramach II zlotu blogosfery. Poniżej te, które zwróciły naszą uwagę i do których chętnie wrócimy. Alsace(...)lekko schłodzone do 16 stopni. Côtes du Rhone AOP Cellier du Delta 2012 (14,99 zł) jeżyny, borówki, wiśnie , papryka, wanilia. Niska kwasowość i niezłe taniny. Bardzo przyzwoite proste wino. Cena zdecydowanie zachęca do zakupów. Fronsac AOP Château Saint Remy 2011 (24,99 zł) pachnie przyjemnie czerwonymi owocami ( malinami, jeżynami) wanilią i ziołami. W ustach przyjemna delikatna kwasowość przyjemne

królestwo garów
Wino we mgle 89

wchodzimy do sklepu z winami, mniej więcej wiemy co wybrać, nawet gdy nie ma win, które znamy czy lubimy. Mamy swoje pewniaki. Szczep, kraj, region... Mniej więcej wiemy z czym wychodzimy ze sklepu, wiemy czego możemy spodziewać się w środku. Ale co zrobić gdy odwrócimy sytuację. Gdy nie widać etykiety, gdy tylko mieliśmy możliwość spróbowania, czy na pewno(...)Majewicz oraz Andrzej Strzelczyk (dwaj sommelierzy – jedni z najlepszych w Polsce), i jak tu przy nich cokolwiek powiedzieć? Strach paraliżuje wszystkie zmysły ;) Z przyjemnością patrzyłam i słuchałam opowieści o winie, które być powinno w kieliszkach, a nie zawsze było... czasem było co innego.... szczególnie, gdy niektóre wina zostały dobrane... troszkę „złośliwie” ;) Więcej o winach i co było

królestwo garów
Mule w białym winie 168

Mule w białym winie znajdują się w czołówce moich ulubionych dań. Są delikatne, nieprzegadane, czuć w nich powiew  morskiej bryzy  i aromat wina . Przepis na te mule poznałem w Brukseli , która słynie z najlepszych restauracji, podających je na każdym kroku. Moje mule bazują na klasycznym francuskim przepisie na mule po marynarsku ( m oules à la marinière(...)wszystkie muszle będą już otwarte, wsyp posiekaną pietruszkę i ostatni raz potrząśnij garnkiem. Mule posyp świeżym tymiankiem i podawaj od razu z belgijskimi frytami  z przepisu poniżej . Lampka wina też będzie jak znalazł

Food Square

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję