wino - 10075 przepisów (strona:31/672)

Pieczony dorsz podany na risotto z cukinią 130

sól morska i pieprz biały do smaku  Składniki na risotto: 2 szalotki 2 ząbki czosnku  200 g ryżu Arborio  2 młode cukinie 1 lampka białego wytrawnego wina (Riesling) około 1 litr wywaru warzywnego albo drobiowego  50 g masła  2 łyżki oliwy sól morska do smaku oraz świeżo zmielony pieprz 3 garści startego parmezanu Risotto(...)innego naczynia. Dodać do patelni 1 łyżkę oliwy oraz masła, następnie dorzucić posiekaną szalotkę oraz czosnek, zrumienić, dodać ryż Arborio i poczekać mieszając jednocześnie na zeszklenie się ziaren. Podlać winem, deklasować, w kolejności wlewać stopniowo po jednej chochli gorącego wywaru, mieszając do czasu aż ryż napęcznieje ale nadal pozostanie al dente. Na koniec dodać podsmażoną cukinię, jeden lub dwa plastry

Wino Francja Kuchnia
Poniedziałek: Kurczak w winie Elisabeth Taylor 90

żonę. Takie to były czasy, kiedy publikę poruszały jeszcze takie drobiazgi. Liz i Dick, jak nazwały ich media, to była para celebrytów-sybarytów. Przejadali i przepijali fortunę, obydwoje uwielbiali wino, dobre jedzenie i słodycze. „Mabel (jedno ze zdrobnień jakim Liz zwracała się do Dicka) na dzisiaj wystarczy. Jesteśmy na diecie. To dlatego zamówiliśmy sałatkę cobb, steka i tłuczone ziemniaki(...)cebule i czosnek. Smaż kolejny 2-3 minuty. Krok 3 Dodaj liść laurowy i zalej całość winem, zmniejsz temperaturę, przykryj i duś na wolnym ogniu godzinę. Na koniec posól i popierz do smaku. Podawaj z ryżem i surówką. Artykuł Poniedziałek: Kurczak w winie Elisabeth Taylor pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
XVI Warsztaty z Gwiazdą – finaliści Masterchef Polska i pyszne inspiracje (relacja) 165

Krasnystaw, 100gr grzybów borowiki lub podgrzybki Devaldano (możemy mieszać 2 rodzaje), 1 pomidor (średni rozmiar) 1 szalotka, 2 ząbki czosnku, świeża pietruszka od Baziółki , sól/pieprz Odrobinka białego wina Na patelni, smażymy na maśle cebulkę i czosnek na małym ogniu (3-4 minuty). Nie chcemy aby było brązowe. Dodajemy grzyby, i smażymy dalej 3-4 minuty, mieszają wszystko. Kiedy(...)oliwy z oliwek. Śmietanę mieszamy z twarogiem albo z bryndzą i odrobiną oliwy. Dekorujemy talerz. SZPARAGI Z SOSEM BUERRE BLANC na bazie wina (3 porcje) -250 ml białego wina wytrawnego    -2 łyżki octu jabłkowego -2 liście laurowe – ziele angielskie -szczypta soli i pieprzu – 200 gramów masła od OSM Krasnystaw – kilka łyżek śmietany

Słodkie okruszki
Szöllősi Pincészet, Nészmely, Pinot Noir, 2017 134

się winiarsko do północnej części Węgier, do regionu o nazwie Neszmély, a na tapecie mamy wino różowe z winiarni Szöllősi. I co ja na to? Zapraszam do lektury. Wino: Szöllősi Pincészet, Nészmely, Pinot Noir, 2017. Kolor: przejrzysty, średniointensywny z łososiowymi refleksami, ze swoistym jedwabistym połyskiem. Nos: bardzo przyjemny, niezbyt intensywny. Pierwsze skrzypce grają charakterystyczne dla szczepu czerwone owoce(...)ustach znikają nuty gotowanych owoców na rzecz bardzo świeżych, lekko kwaskowych truskawek, czerwonej porzeczki i żurawiny. Charakteru nadają bardzo delikatnie zarysowane taniny. Zdjęcie: Kate’s Kitchen Podsumowanie: wino wytrawne, o średniej (+) kwasowości, lekkiej budowie i średnim finiszu. Bardzo dobrze zbalansowane, o średnim poziomie alkoholu. Zdecydowanie do wypicia od razu, bez potencjału do starzenia. Świeże, przyjemne, lekkie i niezobowiązujące

Kate's Kitchen
Ciasto winogronowe z czerwonym winem 116

czekoladowe z dodatkiem czerwonego wina, na nim pianka z czarnych winogron bezpestkowych i pianka z bitej śmietany. Wierzch udekorowałam polewą czekoladową i winogronami. Całość smakuje nieziemsko! Dodatek czerwonego wina podkręca smak ciasta, dzięki czemu smakuje wyjątkowo i oryginalnie. Wszystko współgra doskonale Ciasto winogronowe polecam do nektaru wieloowocowego Hortex, kawy lub herbaty. Składniki: Ciasto czekoladowe: 1 szklanka mąki(...)szklanki cukru 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 jajko 1/4 szklanki oleju 50 g czekolady deserowej 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: około 1/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina Pianka winogronowa: 1 kg czarnych winogron bezpestkowych 500 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru 9 łyżeczek żelatyny Pianka śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki

Oryginalny smak
GOLONKI W CZERWONYM WINIE 149

Golonki w czerwonym winie, to rarytas dla wielbicieli golonek, ale myślę, że nie tylko. Co innego golonka gotowana, co innego taka smażona w czerwonym winie. Nie trzeba być smakoszem golonek, by rozpływać się w zachwytach nad tym daniem... Wyszły wprost genialne w smaku. I choć był to przepis eksperymentalny (nie było takich w necie), to w pełni zaspokoił(...)nasze oczekiwania, nawet mogę powiedzieć, że zdecydowanie je przewyższył. To, że golonki w czerwonym winie są lepsze niż te w piwie, to już słyszałam ale, że różnica będzie aż tak kolosalna, to było dla nas małe zaskoczenie. Wiem jedno, takie golonki będą u nas na pewno częściej... Danie palce lizać... i to dosłownie, kolagenu w tym daniu pod dostatkiem

Smaczne Zdrowe
KREM CEBULOWY NA BIAŁYM WINIE 102

Zupa krem z cebuli, z dodatkiem ziemniaków i białego wina wytrawnego. Podana z grzanką z masłem czosnkowym i ziołami. Aromatyczna i rozgrzewająca - idealna na jesienno-zimowe obiady. Dodatek ziemniaków nadaje jej kremowej i aksamitnej konsystencji. Białe wino natomiast wyostrza smak zupy i sprawia, że ma ona niepowtarzalny aromat. Całość dopełnia słodycz cebuli oraz odrobina słodkiej śmietanki. Rewelacja(...)należy gotować osobno, gdyż w zupie nie ugotowałby się, ze względu na obecność kwaśnego środowiska wina. Składniki: 8 dużych cebul 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 100 ml białego wina wytrawnego 100 ml śmietanki 30% ok. 1 litra bulionu  sól, pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej olej do smażenia natka pietruszki Grzanki: 1/2 bagietki 1 łyżka masła 1 ząbek

Kuchnia MagdaLeny
Pierś z indyka z marchewką i orzechami duszona w białym winie 124

czasu na długie i wymyślne gotowanie. Spróbujcie Składniki: – 300g filetów z piersi indyka – 2 duże marchewki – 1 cebula – garść orzechów włoskich – 200ml białego wina wytrawnego – garść drobno posiekanej pietruszki – garść drobno posiekanego koperku – 1 łyżeczka kurkumy – sól i pieprz wg smaku – 1 łyżka ulubionego tłuszczu do smażenia (u mnie(...)jaśminowym a także z kaszą bulgur. Polecam Pierś z indyka z marchewką i orzechami duszona w białym winie Pierś z indyka z marchewką i orzechami duszona w białym winie Pierś z indyka z marchewką i orzechami duszona w białym winie Artykuł Pierś z indyka z marchewką i orzechami duszona w białym winie pochodzi z serwisu Kulinarne

Smaki Armine
Karp w winie 144

Waszych stołach podczas Wigilijnej kolacji? U nas od 4 lat stawiamy na karpia w winie z dodatkiem rodzynek.  SKŁADNIKI:  - 800 g karpia - 2 szklanki czerwonego wina - garść rodzynek - 2 średniej wielkości marchewki - 2 średniej wielkości cebule - 1 łyżka mąki Zaczynamy od przygotowania karpia, czyli skórowanie i porcjowanie. Następnie wkładamy go do naczynia, zalewamy szklanką czerwonego wina(...)Marchew kroimy w talarki, a cebulę w piórka i razem delikatnie podsmażamy na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie dorzucamy   garść rodzynek i dolewamy pół szklanki czerwonego wina.   Całość smażymy jeszcze chwilę, aby warzywa zyskały aromat, a samo wino odparowało. Naczynie żaroodporne lub brytfannę smarujemy niewielką ilością tłuszczu, układamy karpia, posypujemy mąką, a na samą górę

Związek na patelni
Kir Royal 122

likieru z czarnej porzeczki pochodzącego z Dijon. Na dzień dzisiejszy tylko jedna firma w Dijon (Lejay-Lagoute) ma prawo do produkcji likieru stosowanego do wykonania oryginalnego kiru. Użycie innego wina, niż biały burgund ze wspomnianego powyżej szczepu oraz/lub innego likieru sprawia, że ten koktajl traci prawo do nazwy kir. Sama zresztą nazwa owego drinka pochodzi od nazwiska mera dijon(...)Felixa Kira. We Francji, jeśli drink składa się z innego białego wina i/lub likieru, nosi nazwę „ blanc-cassis ”, czyli „białe wino z czarną porzeczką”. W restauracjach często stosuje się też inne warianty smakowe uzyskiwane za pomocą likieru jeżynowego lub brzoskwiniowego. Obecnie proporcje składników w koktajlu wynoszą ¾ wina i ¼ creme de cassis. Ja dziś mam dla Was przepis

Kate's Kitchen
KREM CEBULOWY NA BIAŁYM WINIE 111

Zupa krem z cebuli, z dodatkiem ziemniaków i białego wina wytrawnego. Podana z grzanką z masłem czosnkowym i ziołami. Aromatyczna i rozgrzewająca - idealna na jesienno-zimowe obiady. Dodatek ziemniaków nadaje jej kremowej i aksamitnej konsystencji. Białe wino natomiast wyostrza smak zupy i sprawia, że ma ona niepowtarzalny aromat. Całość dopełnia słodycz cebuli oraz odrobina słodkiej śmietanki. Rewelacja(...)należy gotować osobno, gdyż w zupie nie ugotowałby się, ze względu na obecność kwaśnego środowiska wina. Składniki: 8 dużych cebul 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 100 ml białego wina wytrawnego 100 ml śmietanki 30% ok. 1 litra bulionu  sól, pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej olej do smażenia natka pietruszki Grzanki: 1/2 bagietki 1 łyżka masła 1 ząbek

Kuchnia MagdaLeny
Nasza 7 rocznica ślubu + przepis na ciasteczka ze wzorkiem 110

Dosłownie rosną jak na drożdżach. Przy maluchach, zabieganym świecie, pracy… ciężko czasem znaleźć chwilę tylko dla siebie. Jednak w taki dzień warto usiąść razem, powspominać, napić się lamki wina, zjeść coś słodkiego, a potem po prostu wspólnie(...)usiąść na kanapie, przytulić się, przykryć cieplutkim kocykiem i… po prostu być razem. Nam naprawdę nie trzeba wiele. Takie chwile lubimy najbardziej. Mąż z ostatniej delegacji przywiózł francuskie wina. Była okazja by któreś otworzyć i je wypróbować. Ja na tą okazję nabyłam specjalnie dwa wyjątkowe kieliszki do wina  ze sklepu MyGifdDNA, idealny prezent dla Pary . Czerwone

Słodkie okruszki
Pieczone przepiórki w sosie z czarnego bzu 100

ząbek czosnku sól , pieprz do smaku Przepiórki płukamy , dokładnie oczyszczamy z wszelakich zbędnych elementów . Osuszamy papierowym ręcznikiem . Rozcinamy na plecach , rozkładamy zalewamy winem . Odstawiamy na noc lub na przynajmniej 2-3 godziny .Po wyjęciu z wina , osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy . Masło , musi być miękkie mieszamy z czosnkiem . Pod skórę na piersiach upychamy kawałki masła . Resztę mieszamy z miodem(...)patelni na maśle podsmażamy posiekane szalotki , aż zmiękną . Dolewamy wino w którym siedziały wcześniej przepiórki . Jak się zacznie gotować , dodajcie masło , miód , wyciśnięty praską czosnek . Mieszając , gotujcie aż wino częściowo odparuje a sos samoistnie się zagęści . Redukcja troszkę trwa . Na koniec blendujemy całość na gładki sos ,doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Pieczone przepiórki układamy na talerzu

Ogrodnik w podróży
Ryba w lekko pikantnym sosie słodko-kwaśnym - Fish in sweet-sour sauce 245

dodawanych skłądników azjatyckich potraw, więc warto go poszukać w azjatyckim sklepie Toko lub zamówić przez internet. Drugim ze składników jest chińskie wino ryżowe, które mozna zastąpić wytrawnym jasnym winem sherry, Nie masz Sherry? Lepiej pominąć ten składnik niż dodawać byle jakie wino "kwach" bo zepsuje smak. I tak jak powyżej: chińskie wino Shaoxing jest bardzo czestym składnikiem(...)smażenia ja dodałam dodatkowo kilka skrawków grubej karbowanej kapusty Wykonanie: Rybę pokroić w pasy a te w mniejsze kawałki "na jeden kęs". Wymieszać kawałki ryby z sosem sojowym, winem, roztrzepanym jajkiem z maka kukurydzianą, solą i pieprzem i wstawić do lodówki do zamarynowania. Paprykę i cebulę pokroić w kawałki na "jeden kęs". Ząbki czosnku zmiażdżyć nożem i pokroić w kawałki

Sztuka gotowania w/g Samiry