wino - 10075 przepisów (strona:35/672)

KREM CEBULOWY NA BIAŁYM WINIE 123

Zupa krem z cebuli, z dodatkiem ziemniaków i białego wina wytrawnego. Podana z grzanką z masłem czosnkowym i ziołami. Aromatyczna i rozgrzewająca - idealna na jesienno-zimowe obiady. Dodatek ziemniaków nadaje jej kremowej i aksamitnej konsystencji. Białe wino natomiast wyostrza smak zupy i sprawia, że ma ona niepowtarzalny aromat. Całość dopełnia słodycz cebuli oraz odrobina słodkiej śmietanki. Rewelacja(...)należy gotować osobno, gdyż w zupie nie ugotowałby się, ze względu na obecność kwaśnego środowiska wina. Składniki: 8 dużych cebul 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 100 ml białego wina wytrawnego 100 ml śmietanki 30% ok. 1 litra bulionu  sól, pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej olej do smażenia natka pietruszki Grzanki: 1/2 bagietki 1 łyżka masła 1 ząbek

Kuchnia MagdaLeny
Nasza 7 rocznica ślubu + przepis na ciasteczka ze wzorkiem 135

Dosłownie rosną jak na drożdżach. Przy maluchach, zabieganym świecie, pracy… ciężko czasem znaleźć chwilę tylko dla siebie. Jednak w taki dzień warto usiąść razem, powspominać, napić się lamki wina, zjeść coś słodkiego, a potem po prostu wspólnie(...)usiąść na kanapie, przytulić się, przykryć cieplutkim kocykiem i… po prostu być razem. Nam naprawdę nie trzeba wiele. Takie chwile lubimy najbardziej. Mąż z ostatniej delegacji przywiózł francuskie wina. Była okazja by któreś otworzyć i je wypróbować. Ja na tą okazję nabyłam specjalnie dwa wyjątkowe kieliszki do wina  ze sklepu MyGifdDNA, idealny prezent dla Pary . Czerwone

Słodkie okruszki
Pieczone przepiórki w sosie z czarnego bzu 114

ząbek czosnku sól , pieprz do smaku Przepiórki płukamy , dokładnie oczyszczamy z wszelakich zbędnych elementów . Osuszamy papierowym ręcznikiem . Rozcinamy na plecach , rozkładamy zalewamy winem . Odstawiamy na noc lub na przynajmniej 2-3 godziny .Po wyjęciu z wina , osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy . Masło , musi być miękkie mieszamy z czosnkiem . Pod skórę na piersiach upychamy kawałki masła . Resztę mieszamy z miodem(...)patelni na maśle podsmażamy posiekane szalotki , aż zmiękną . Dolewamy wino w którym siedziały wcześniej przepiórki . Jak się zacznie gotować , dodajcie masło , miód , wyciśnięty praską czosnek . Mieszając , gotujcie aż wino częściowo odparuje a sos samoistnie się zagęści . Redukcja troszkę trwa . Na koniec blendujemy całość na gładki sos ,doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Pieczone przepiórki układamy na talerzu

Ogrodnik w podróży
Ryba w lekko pikantnym sosie słodko-kwaśnym - Fish in sweet-sour sauce 265

dodawanych skłądników azjatyckich potraw, więc warto go poszukać w azjatyckim sklepie Toko lub zamówić przez internet. Drugim ze składników jest chińskie wino ryżowe, które mozna zastąpić wytrawnym jasnym winem sherry, Nie masz Sherry? Lepiej pominąć ten składnik niż dodawać byle jakie wino "kwach" bo zepsuje smak. I tak jak powyżej: chińskie wino Shaoxing jest bardzo czestym składnikiem(...)smażenia ja dodałam dodatkowo kilka skrawków grubej karbowanej kapusty Wykonanie: Rybę pokroić w pasy a te w mniejsze kawałki "na jeden kęs". Wymieszać kawałki ryby z sosem sojowym, winem, roztrzepanym jajkiem z maka kukurydzianą, solą i pieprzem i wstawić do lodówki do zamarynowania. Paprykę i cebulę pokroić w kawałki na "jeden kęs". Ząbki czosnku zmiażdżyć nożem i pokroić w kawałki

Sztuka gotowania w/g Samiry
Aksamitny sernik na zimno z truskawkami 362

łyżki żelatyny 1 galaretka truskawkowa 130g ciasteczek typu digestive albo owsianych 2-3 łyżki masła 3 łyżki mocnego alkoholu (wódka, rum, etc)   2,5 szklanki słodkiego białego wina 4 łyżeczki żelatyny* *wino i 4 łyżeczki żelatyny możemy pominąć jeśli użyjemy gotowej przezroczystej galaretki ze sklepu Wykonanie: Galaretkę truskawkową przygotować wg opisu na opakowaniu (rozpuścić w odpowiedniej ilości(...)pół – można je lekko wcisnąć w masę (wtedy truskawki zostaną przykryte galaretką i nie będą więdnąć). Jeśli sami przygotowujecie przezroczystą galaretkę z wina: ok. pół szklanki wina podgrzać (ale nie gotować), rozpuścić żelatynę i dokładnie wymieszać. Wymieszać z resztą winą. Jeśli chcecie, możecie dodać np. łyżkę soku z cytryny, odrobinę cukru etc. Zimną galaretkę z wina

Pociąg Do Kuchni
Rozgrzewający krem ziemniaczano - czosnkowy 148

klimatycznym w końcu kwietnia interwencja kulinarna - Zupa z ziemniaków, dużej ilości czosnku oraz przypraw podlana białym winem! Proporcje dla dwóch osób: Składniki: 4 ziemniaki 1 cebula 8 ząbków czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz do smaku 100 ml białego wytrawnego wina 500 ml wywaru warzywnego  1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 spora szczypta gałki muszkatołowej(...)garnku rozgrzać oliwę z masłem, dodać posiekaną cebulą i czosnek, podsmażyć, dodać tymianek, a następnie pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawić resztą przypraw. Całość smażyć do zrumienienia się. Podlać winem, odparować, dolać wywar z warzyw, tak aby przykrył warzywa. Pod przykryciem gotować około 30 minut. Na koniec całość zmiksować na aksamitny krem. Podawać z grzankami lub ulubionym pieczywem. Prosto i smacznie

Wino Francja Kuchnia
Rozgrzewający krem ziemniaczano - czosnkowy 162

klimatycznym w końcu kwietnia interwencja kulinarna - Zupa z ziemniaków, dużej ilości czosnku oraz przypraw podlana białym winem! Proporcje dla dwóch osób: Składniki: 4 ziemniaki 1 cebula 8 ząbków czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz do smaku 100 ml białego wytrawnego wina 500 ml wywaru warzywnego  1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 spora szczypta gałki muszkatołowej(...)garnku rozgrzać oliwę z masłem, dodać posiekaną cebulą i czosnek, podsmażyć, dodać tymianek, a następnie pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawić resztą przypraw. Całość smażyć do zrumienienia się. Podlać winem, odparować, dolać wywar z warzyw, tak aby przykrył warzywa. Pod przykryciem gotować około 30 minut. Na koniec całość zmiksować na aksamitny krem. Podawać z grzankami lub ulubionym pieczywem. Prosto i smacznie

Wino Francja Kuchnia
Królik po baskijsku 172

królika. Dodać rozmaryn i pokrojony w plastry czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Po 5 minutach wlać białe wino. Nie zmniejszając ognia gotować do momentu, aż wino odparuje. Po odparowaniu wina dodać pomidory z puszki (powinny być pokrojone w kostkę), bulion warzywny, oliwki, liśc laurowy, sól, pieprz oraz pomidorki koktajlowe. Zmniejszyć ogień i dusić całość(...)Królik po baskijsku O czym warto pamiętać przygotowując królika po baskijsku. Pomidory w puszce, których użyłam były krojone w kostę. Jeśli kupicie całe wtedy koniecznie trzeba je pokroić. Użyłam wina półsłodkiego. Wytrawne białe wino też się sprawdzi w tym przepisie. Lubisz pomidory? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Chilli con carne. The post Królik po baskijsku

mecooks
General Chicken - oryginalny przepis - Kurczak generalski po chińsku 162

duże (po 250 g mięsa) lub 4 małe porcje: na marynatę: 1 białko jaja 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki wina chińskiego Shaoxing lub białego wina sherry 2 łyżki czystej wódki (opcjonalnie) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 kg kurczaka bez skóry i kosci pokrojonego w kawałki (nadaje się doskonale mięso z udek(...)suchą panierkę: 110 g mąki 110 g mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli na sos: 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki chińskiego wina Shaoxing lub jasnego wina sherry 2 łyżki octu ryżowego 3 łyżki drobiowego niskosolonego (low sodium) bulionu - domowego lub kupnego 4 łyżki cienego cukru 1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pieczona pierś kaczki i sos z czerwonego wina 209

porcje 4 filety z piersi z kaczki ze skórką, około 800 g 1 łyżeczka soli 1 ½ łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego 1½ łyżeczki suszonego tymianku Sos z czerwonego wina 1 szalotka 30 g masła 300 ml wytrawnego czerwonego wina 200 ml wywaru z wołowiny sól i pieprz do smaku 1 łyżka balsamicznego octu ewentualnie cukier do smaku Do podania(...)Podaj kaczkę polaną sosem, z pieczonymi ziemniakami i sałatką polaną sosem winegret.     Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Pieczona pierś kaczki i sos z czerwonego wina appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Gulasz z jelenia na czerwonym winie z pieczarkami 227

też: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Polędwiczki w kremowym sosie własnym Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką Karkówka w sosie własnym Przepis na gulasz z jelenia na czerwonym winie Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 2,5 godziny Składniki 300 g mięsa z jelenia 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego(...)oraz odrobina do smażenia 2 łyżki mąki średnia cebula 200 ml czerwonego wytrawnego wina mały słoik koncentratu pomidorowego 100 ml bulionu/wody 2 łyżeczki słodkiej papryki średnia marchewka średnia pietruszka kawałek selera 100 g pieczarek sól pieprz Przepis 1 Mięso kroimy na kawałki o wymiarach 1 x 1 cm. Zalewamy je dwiema łyżkami oleju, dodajemy 4 ziarna ziela angielskiego

Kuchnia Bazylii
Frankfurt nad Menem – przewodnik kulinarny 138

tradycyjnej knajpie a jest ich w mieście bardzo wiele, bo mieszkańcy naprawdę się tam stołują. Nazywa się je cydrowymi restauracjami, bo większość biesiadników zamawia do posiłku spritza z tradycyjnego wina jabłkowego, ale oczywiście piwa i wina też tam nie zabraknie. Najwięcej jest ich w dzielnicy Sachsenhausen i tutaj najlepiej się wybrać na taki obiad. Tu znajdziecie pełną listę(...)bazie boczku. W innych miejscach nazywa się to często nesterhebbes. Nie wiem czy dacie radę zjeść to z przystawką np. serkiem handkäse, ale na pewno dobrze pasuje do niej wino jabłkowe. Nie zapomnijcie tylko, że jest mocniejsze niż nasz cydr i szybko uderza do głowy. Artykuł Frankfurt nad Menem – przewodnik kulinarny pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Zielone małże nowozelandzkie w winie 130

przejdźmy do konkretów, czyli do przepisu. Zapraszam dziś moich czytelników na pyszne zielone małże nowozelandzkie w winie. Najlepiej smakują ze świeżą bagietką i oczywiście kieliszkiem schłodzonego wytrawnego wina. Zielone małże nowozelandzkie w winie Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 400 g mrożonych zielonych małży nowozelandzkich 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 szklanka białego wytrawnego wina sól pieprz(...)cytryny Wykonanie: Małże układamy na sitku i rozmrażamy w temperaturze pokojowej. Szalotkę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Przesmażamy na rozgrzanej oliwie na patelni. Gdy będą szkliste wlewamy wino i chwilę gotujemy, aż odparuje alkohol z wina. Solimy, pieprzymy i wkładamy małże, patelnie przykrywamy i dusimy małże przez 3 minuty. Po tym czasie małże przekładamy na talerz, polewamy

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak po syczuańsku - Ostry obiad w 30 minut 167

dania do, którego pasują. dlatego i wcisnęłam  je do tego przepisu. oczywiście możesz je pominąć. Będziesz potrzebować 4 porcje  marynata Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka Sól - 1 łyżeczka Wino Shaoxing lub cherry - 1 łyżka Ciemny sos sojowy - 1 łyżeczka Olej - 6 łyżek Czosnek - 4 ząbki Pieprz syczuański - 2 łyżeczki  Suszone papryczki chili - 5/6 łyżeczek Szczypior - 2 wąsy(...)Świeży imbir 1 cm Szalotki - 2 szt Wino Shaoxing - 1 łyżka Cukier - /1/2 łyżeczki Orzechy nerkowca - garść Etap I - Marynata Kurczaka dokładnie umyj pod bieżącą wodą i pokrój w małą kostkę. W miseczce zrób marynatę ze wszystkich składników. Natrzyj nią dokładnie pokrojonego kurczaka i odstaw na 30 minut do lodówki.  Etap II - Orzechy Na patelni rozgrzej olej

Wylizany Rondel
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami 179

lubię tak "po swojemu", a jest to akurat ten rząd przepisów, który można dowolnie modyfikować pod własne kubki smakowe, dodając lub zmieniając składniki oraz przyprawy. Jak romantyczna kolacja to... WINO ! Kilka dni temu dostałam paczkę z chilijskimi winami Panul i przygotowałam danie, które nie tylko jest popularne w Chile, ale przede wszystkim doskonale komponuje się z jednym(...)nich - wytrawne, białe wino Panul Chardonnay , które pasuje w szczególności do dań z drobiu i makaronów. Duet idealny! Egzotyczny smak wina będzie zwieńczeniem romantycznego wieczoru i zadziała niczym... afrodyzjak :) Przed podaniem należy je schłodzić do temperatury 8-10°C. Panul w rdzennym języku chilijskim to " uścisk " lub " objęcie " - jest to więc najlepsze wino na taką okoliczność

Kolorowy Przepisownik
Kurczak pieczony po toskańsku – wiązanie kurczaka 249

razu, zaczynając pracę, do 200⁰C. Jeśli używacie ziół suszonych trzeba dać im dłuższą chwilę na nawilgnięcie, inaczej będą gorzkie i popsują ostateczny smak potrawy. Powinny się namoczyć w winie i bulionie – naszykowanego kurczaka razem z sosem zostawcie na godzinę na blacie, dopiero po tym czasie wstawcie go do nagrzanego piekarnika. Szykujemy sobie grubą, głęboką blaszkę do pieczenia. Oczyszczamy(...)dodatkowo włączamy termoobieg – pieczemy przez kolejne 15-20 minut, do zezłocenia.   Podajemy ze schłodzonym białym winem, chrupiącą pszenną ciabattą lub bagietką i koniecznie z sosem w którym kurczak się piekł – mocnym, aromatycznym i lekkim jednocześnie sosem z białego wina, cebuli, czosnku i ziół. Kurczak po upieczeniu pozostaje bardzo soczysty, ma chrupiącą cienką skórkę a sos to naprawdę czysta

Karo in the Kitchen
Proste smażone przegrzebki 296

addToShoppingList7';listonic_content='przegrzebki (3-5 na osobę) 2 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia) 4 łyżki zimnego masła 1 duża szalotka 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz do podania: bagietka do podania: ćwiartki cytryny'; document.write(" "); Przegrzebki możemy kupić w muszli * lub bez, czyli samo oczyszczone mięso(...)minuty. Zdejmujemy z patelni i delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Na gorącą patelnię od razu dodajemy pokrojoną szalotkę i czosnek. Mieszamy przez chwilę i wlewamy białe wino. Mieszamy i łopatką zbieramy wszystkie smaki z dna – aby rozpuściły się. Wino bardzo szybko zaczyna odparowywać, więc po minucie gotowania zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy szczyptę soli i pieprzu

Poezja smaku
Waniliowa panna cotta z szampanem i konfiturą malinową 172

śmietanki, wanilii i różowego wina musującego. Prosty i szybki w przygotowaniu, a smakuje wspaniale. Jest aromatyczny, nie za słodki i ładnie się prezentuje. Do jego przygotowania użyłam wina półwytrawnego, jeśli użyjemy słodkiego, to proszę uważać, żeby nie przesłodzić śmietanki, można wtedy dodać trochę mniej cukru. Bardzo polecam i życzę smacznego! Waniliowa panna cotta z szampanem i konfiturą malinową(...)Składniki na 4 porcje: 1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36% 1 szklanka wina musującego (szampana) + 1/4 szklanki (użyłam półwytrawnego różowego wina musującego, możemy użyć również prosecco) 4 łyżeczki żelatyny 1 laska wanilii 4-5 łyżek jasnego brązowego cukru 5 łyżek konfitury malinowej odrobina różowego barwinka spożywczego Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania suszone płatki jadalnej róży do posypania

Mała Cukierenka
Grzaniec, czyli grzane wino 140

inne pyszne domowe napoje alkoholowe: Likier korzenny Nalewka farmaceutów (aptekarska) Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Grzane wino Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 700 ml czerwonego półsłodkiego kilka goździków laska cynamonu 1 gwiazdka anyżu szczypta gałki muszkatołowej  1 pomarańcza Wykonanie: Do garnuszka wlewamy wino, dodajemy(...)przyprawy. Podgrzewamy na małym ogniu pod przykryciem, nie doprowadzając do wrzenia. Pomarańcze dokładnie szorujemy, kroimy w plastry, a następnie na mniejsze części i wkładamy do szklanek, do których wlejemy wino. Wino wraz z przyprawami podgrzewamy przez 10 minut, a następnie przelewamy do szklanek z plasterkami pomarańczy i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Bigos polski 189

grzybów suszonych (prawdziwki i podgrzybki), 8 nóg kaczych, 10 jagód jałowca, 10 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 300 g śliwek wędzonych (u mnie suska sechlońska) 1200 ml wina czerwonego, woda, tłuszcz, ja użyłam tłuszcz gęsi, może być wieprzowy, Nogi kaczki oprószyć solą. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć 50 g śliwek, na nich ułożyć nogi kaczki, skórą(...)Mięso pokroić w kostkę jak na gulasz. Podsmażyć partiami na rumiano, na tłuszczu gęsim. Przekładać do garnka z grubym dnem. Po usmażeniu ostatniej partii, wlać na patelnię 300 ml wina, zagotować mieszając. Mamy zebrać cały smak z patelni. Wino przelać do mięsa, dodać liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie i grzyby suszone (ja grzyby susze pokrojone w paski, jeżeli

królestwo garów
Karp smażony w migdałach 153

migdałach. Składniki: 1 kg karpia sprawionego, w kawałkach mąka do panierowania sól, pieprz olej do smażenia 100g migdałów w płatkach 2 jajka 80 g rodzynek 200 ml czerwonego słodkiego wina, ewentualnie półsłodkiego; dobrze sprawdza się porto skórka pomarańczowa z 1/2 pomarańczy sok z połowy pomarańczy (razem z miąższem) 80ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru 2 łyżeczki masła Wykonanie: Rodzynki(...)pomarańczy i sok pomarańczowy. Mieszamy i gotujemy 2-3 minuty. Dolewamy śmietankę – cały czas należy mieszać sos. Gotujemy 2-3 minuty (sos powinien zacząć gęstnieć). Wrzucamy namoczone w winie rodzynki i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści. Karpia smażonego w migdałach podajemy na gorąco z przygotowanym sosem winnym. Post Karp smażony

Pociąg Do Kuchni
Najpopularniejsze przepisy listopada 169

sami, metodą prób i błędów. Dochodząc, nieskromnie pisząc, do perfekcji. Niezmiennie popularne pozostają nasze przepisy na wina. Tym razem chętnie sięgaliście po przepis na wino z pomarańczy, wino z ryżu i rodzynek oraz wino z jasnych winogron. Wszystkim, którzy je nastawili – życzymy „na zdrowie” Koniecznie pochwalcie się jak wyszło. Mamy podejrzenie, że wśród(...)listopadzie był nasz tekst poradnikowy, dotyczący tego, jak odróżnić kanię od muchomora . Najpopularniejsze przepisy listopada: 1. Przepis na szynkę peklowaną i wędzoną 2. Przepis na ostry sos chili 3. Wino z pomarańczy 4. Wino z ryżu i rodzynek 5. Sos miodowo-musztardowy

Jakugotujesz.pl
Aromatyczne grzane wino 187

cudowny aromat... pomarańcze, goździki, cynamon, anyż i czerwone wino, mmm... Już sam zapach rozchodzący się po całym domu pozytywnie nastraja, a co dopiero po wypiciu!😉 Na zdrowie! 🍷 * czerwone wino półsłodkie- 1 litr * pomarańcza- 1 szt. * goździki- 8 szt. * anyż- 2 szt. * cynamon- 1 laska * miód- 2 łyżki Czerwone wino wlać do rondelka, dodać miód, przyprawy oraz wyszorowaną(...)sparzoną wrzątkiem i pokrojoną na ćwiartki (bądź plasterki) pomarańczę. Odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie wino mocno podgrzać, rozlać do kubeczków i... rozkoszować się smakiem! Na zdrowie! 🍷 Czerwone wino, jak wiadomo, ma wspaniałe właściwości prozdrowotne- przede wszystkim pozytywnie wpływa na pracę Naszego serca i całego układu krwionośnego oraz układu pokarmowego (słynna lampka czerwonego wina do obiadu

Kraina Miodem Płynąca
SPAGHETTI BOLOGNESE – HITMAN: EPISODE 2 – SAPIENZA – makaron z sosem mięsnym na winie 259

puszki możecie pominąć ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 619 kcal | 31 g białka | 67 g węglowodanów | 25 g tłuszczu BOLOGNESE Z SAPIENZY HITMAN makaron z sosem mięsnym na winie 30 min 2 h (duszenie) 26 zł 5 porcji łatwe POTRZEBUJESZ głęboka patelnia garnek durszlak tarka Składniki Koszt mielona wołowina (500g) 10 zł pancetta lub boczek lekko podwędzany(...)rzeczywistości *wszystkie screenshoty pochodzą z gry Hitman (Io-Interactive | Square-Enix / Eidos) Świeżutki post SPAGHETTI BOLOGNESE – HITMAN: EPISODE 2 – SAPIENZA – makaron z sosem mięsnym na winie na blogu NERDS' KITCHEN

Nerds Kitchen
Gruszki w winie. 137

mogę sobie przypomnieć kiedy pierwszy raz robiłem gruszki w winie. Pamiętam za to doskonale, że robiłem je zawsze wtedy, kiedy chciałem się popisać :) I zawsze się udawało ;) Bądźmy szczerzy - co tu się może nie udać? Przepis jest bardzo prosty, a tylko efekt wygląda na coś wykwintnego. No, oczywiście jest to bardzo smaczny deser i chyba nawet rzeczywiście wykwintny(...)bardzo miękkie. Nie poobijane, ze zdrową skórką i równej wielkości. Ja najczęściej wybieram konferencje, ale tym razem wypróbowałem podobny do nich włoski gatunek abate. Pycha :) PS Gatunek wina nie jest tak istotny. Najlepiej kupić dobre, bo tanie ;) Składniki: 6 gruszek (konferencja, abate, rocha) 1 butelka czerwonego wytrawnego wina 220 g cukru sok z 1/2 cytryny 1 laska wanilii

zadanie-gotowanie
Winestone w hotelu Mercure Wrocław Centrum 112

Winestone to nowy koncept restauracji wprowadzany przez Mercure w Polsce. Koncepcja oparta jest na dwóch elementach. Po pierwsze, kolekcji win (wine), wyselekcjonowanych na podstawie wiedzy i doświadczenia sommelierów,  a po drugie dań podawanych na „les planches” – kamiennych deskach (stone) rodem z najmodniejszych francuskich restauracji. Tak powstała nazwa Winestone. W restauracji goście znajdą zdrowe jedzenie, regionalne specjalności, wino(...)chwilę wytchnienia od zwiedzenia lub zakupowych szaleństw w Galerii Dominikańskiej, nie tylko dla gości hotelowych. Można tu przyjemnie zjeść w całkiem rozsądnych cenach, jak również wypić kieliszek dobrze dobranego wina. Coś na ząb znajdzie tu każdy: mięsożerca, wegetarianin jak również dzieci. A przy okazji można spotkać dwa wrocławskie krasnale,  a i dama z łasiczką zapatrzona w strój krasnali

królestwo garów
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku 110

pewnego dnia postanowiłem przepis powtórzyć. I muszę przyznać, że wyszło cudownie — wołowina była mięciutka, wprost rozpływała się w ustach, miała słodki smak, dzięki marchwi i cudowny aromat ziół i wina, które tym razem nie dominowało w potrawie. Jak widać czasami do dwóch razy sztuka! Przepis, który wam dzisiaj proponuję oczywiście bazuje na recepturze Julii Child, jednakże wprowadziłem parę drobnych(...)szalotki możesz przekroić na pół. Warzywa podsmaż na tłuszczu. Wymieszaj z wołowiną i umieść wszystko w rondlu. Zalej całość bulionem oraz czerwonym winem. Płyn powinien w całości przykrywać mięso. W razie potrzeby dolej więcej bulionu lub wina. Wrzuć listki laurowe, czarny pieprz oraz  bouquet garni - przewiązane nitką zioła (tymianek, rozmaryn, natka selera). Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika

Food Square
Kurczak w sosie winno serowym z warzywami 463

piersi z kurczaka 2 serki topione w serdlu (jeśli mamy normalne w kostce to też mogą być te w serdlu się szybciej roztapiają) 1,5 szklanki białego wina (lub szklanka wina i 1/2 szklanki wody) 1/2 opakowania dużej śmietany 18% 1/2 gęstego jogurtu greckiego 1 cebula 1 duża marchewka 1/2 cukinii 250 g pieczarek 1 mała czerwona papryczka(...)garnku rozgrzewamy olej podsmażamy posiekaną drobno cebulę jak już się zeszkli dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chilli i po chwili dorzucamy czosnek. Wszystko razem chwilę podsmażamy i dodajemy szklankę białego wina. Czekamy aż wino odparuje i zmniejszy się objętość tak do 1/3. Odstawiamy z ognia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy pokrojoną w plastry a następnie w ćwiartki

Piekielna Kuchnia Pati
Pomidorowy kurczak z winem 316

pewnością nim nie jest . ;-) Mięso  piersi kurczaka d ługo duszone w winie zyskuje wspaniałego aromat u. Jes t miękkie, rozpływa się w ustac h. Ważne by dobrać wino, które napra wdę nam smakuje (nie przy padkowe), bo całe danie zyskuje jego smak i aromat.   2 duże piersi z kurczaka 2 cebule 30 dag pieczarek puszka pomidorów(...)Pomidory z puszki wrzucamy do miski i ugniatamy je do gładkości. Gdy sok z pieczarek wyparuję dodajemy pomidory i zioła prowansalskie. 6. Chwilę gotujemy, po czym wlewamy pół szklanki wina. Całość gotujemy około 40minut. W trakcie gotowania dolewać po trochu pozostałe wino. Pod koniec duszenia resztę wina łączymy z 2-3 łyżkami mąki i wlewamy do potrawy

Szefowa kuchni
Krążki ananasa w galaretce z białego wina. 177

zrobić. Troszkę go zmodyfikowałam i wyszło pyszne połączenie smaków. To jest ten deser, którym miałam Was powitać w Nowym Roku. Galaretka jest nie za słodka z wyczuwalną nutą białego wina. Proponuję ją podawać w mniejszych pucharkach, bo może trochę  "uderzyć do głowy". Jedno wiem na pewno, taki deser może być świetny na Sylwestra lub karnawał. Serdecznie zachęcam wypróbować(...)KRĄŻKI ANANASA W GALARETCE Z BIAŁEGO WINA.           Składniki na 3 - 4 porcje: 1 puszka ananasów w zalewie (w krążkach) 250 ml białego wytrawnego wina 60 g cukru 1/2 cytryny + otarta skórka 2 łyżeczki żelatyny duża garść suszonej żurawiny           Sposób przyrządzania:            Żelatynę rozpuścić

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Glögg - skandynawski grzaniec na czerwonym winie z migdałami 151

niepowtarzalną atmosferę, a ten drugi za to, że pozwala nie odmrozić sobie wszystkich członków ciała i jak nic innego potrafi wprowadzić w cudowny świąteczny nastrój. Moją ulubioną wersją grzanego wina jest ta z dalekiej północy. Ten cudowny trunek o burgundowej barwie i zapachu pomarańczy oraz korzennych przypraw to grzaniec nad grzańcami. Świetną sprawą są również rodzynki i migdały, które(...)Fajnie nasiąkają one winem i korzennym aromatem, sprawiając prawdziwą radość, gdy zostają na dnie szklanki po już wypitym trunku. W mojej wersji przepisu zachęcam do przygotowania glöggu na słodkim winie, dzięki temu unikniemy zbędnego dodatku cukru, a odrobina miodu będzie wystarczająca. A jeśli już rozsmakujecie się w domowym grzańcu to koniecznie wypróbujcie wersję z Porto — nie ma ona sobie

Food Square
Grzane wino na chłodne, jesienno-zimowe wieczory 218

gotowców" wino-podobnych, co nie wiadomo co mają w składzie. Wolę sama zrobić i przyprawić do smaku jak mi się podoba. Druga sprawa kto powiedział, że grzane wino musi być zrobione z czerwonego wina? Mając w domu domowe wino śliwkowe zaryzykowałam! I wiecie co? Chyba z każdego wina można zrobić pysznego grzańca. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Wołowina po burgundzku 165

lekko roztartych w moździerzu ziaren ziela angielskiego. Do czosnku z przyprawami dodałem kawałki wołowiny i dokładnie wymieszałem. Następnie całość zalałem czerwonym wytrawnym winem. Oczywiście francuskim, ale to oczywiście nie warunek, choć polecam użyć dobrego wina.  Tak zamarynowane mięso odstawiłem do lodówki na 48 godzin, absolutne minimum czasu marynowania to 24 godziny. Kiedy upłynął czas marynowania mięsa pokroiłem surowy(...)minutę przed końcem smażenia dodałem na patelnię 3 łyżeczki suszonego rozmarynu, po czym wołowinę wraz z boczkiem wrzuciłem do dużego garnka i zalałem ponownie winem w którym wołowina się marynowała. niewielką ilość wina wlałem również na patelnię na której smażyłem mięso i podgrzewałem przez minutę mieszając intensywnie, a następnie również dodałem do garnka, co pozwoliło mi odzyskać pozostawiony

Wyprawy kulinarne
Risotto z cukinią i gruszką w czerwonym winie 108

przepisów, dzisiaj podczas jeżdżenia po mieście naszła mnie ochota na risotto, ale jakieś inne, tak więc w pogoni za fantazją połączyłem; ryż arborio, białe wino, cukinię, gruszkę, czerwone wino, prażony sezam i wyszło coś niemożliwie pysznego. No po prostu bomba, chrupiąca cukinia, smakowity sezam słodko-kwaśna gruszka a do tego wszystkiego risotto. No petarda Moi Kochani! Do przygotowania(...)osobnej patelni roztapiamy łyżeczkę masła i wrzucamy na nią pokrojoną w ósemki gruszkę. Przesmażamy około 5-6 minut. Zalewamy gruszki winem dodajemy cytrynę i jałowiec. Gotujemy około 10 minut. Gotowe risotto wykładamy na talerz, polewamy sosem z czerwonego wina i układamy na szczycie gruszki. Smacznego

Kuba Gotuje
W listopadzie w roli głównej – grillowana gęsina 171

poniższego przepisu doprawiona winem, odrobioną rozmarynu, czosnku i przypraw to taki miły akcent, którego nie powinno zabraknąć na naszych stołach właśnie w tym miesiącu. Grillowane piersi z gęsi w winie Składniki: 1 pierś z gęsi około 1-2 filiżanki czerwonego wina Burgund 2 ząbki czosnku pokrojone 1 posiekana gałązka rozmarynu ulubiona przyprawa do drobiu świeżo zmielony czarny pieprz(...)łyżka stołowa masła (miękkie) Przygotowanie: Z zamykanej torbie lub niereaktywnym pojemniku umieszczamy pierś z gęsi, zalewamy winem (pierś powinna być całkowicie zanurzona w winie), dodajemy czosnek i rozmaryn. Tak przygotowaną pierś marynujemy min. 4 godziny w lodówce ale nie więcej niż 12 godzin. Do marynaty możemy użyć dowolnego czerwonego wina. Nie musi być to wino pochodzące

naRuszcie
FONDUE SEROWE 138

który długo utrzymuje ciepło. Składniki:( Ilość w zależności od ilości osób) 200g sera gruyere 200g sera ementaler 100 g sera cheddar 2 ząbki czosnku 250-300 ml białego wytrawnego wina 50 ml wiśniówki 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki białego pieprzu 1 łyżka mąki ziemniaczanej grzanki   Zacznijmy od mąki ziemniaczanej i białego wina. Do szklanki(...)jest to konieczne ale jeśli macie to można dolać jeszcze wiśniówkę. Dodatek mąki ziemniaczanej zapobiegnie rozwarstwieniu się masy serowej.   Czosnek starłam i wysmarowałam nim garnek. Wlałam do niego wino z mąką. Wsypałam pokrojony ser. Podgrzewałam masę serową na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Doprawiłam gałką muszkatołową i białym pieprzem. Gdy uznacie ,że ser jest za gęsty to można

potrawyregionalne
Małże duszone w winie – moules marinieres 170

bagietką, z niesamowitym sosem własnym. Bardzo proste i szybkie do wykonania. Nieprzekombinowane, „a must have” dla miłośnika kuchni francuskiej, śródziemnomorskiej, także włoskiej (we Włoszech mule duszone w winie znane są jako cozza alla marinara ). Opcjonalnie podawane także ze świeżymi pomidorami dodawanymi w trakcie duszenia muli. Składniki: 1 kg małży – świeżych albo mrożonych łyżka masła 2 szalotki(...)trakcie duszenia powinien „dostać się” do wszystkich muszli. Maksymalny czas duszenia to 6-8 minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki i zamieszać. Wyrzucić nieotwarte muszle. Małże duszone w winie czyli moules marinieres podawać w nieco głębszym talerzu z sosem powstałym w trakcie duszenia i świeżą bagietką. Post Małże duszone w winie – moules marinieres pojawił się poraz

Pociąg Do Kuchni
Warsztaty z Malmą „O makaronach i winach”. 144

warsztatach „ O makaronach i winach ” z Malmą. Warsztaty odbyły się w restauracji Superiore w Warszawie przy ul. Pięknej 28/34. Na warsztatach miałam możliwość poznać sztukę doboru win włoskich do potraw makaronowych. Wino i makaron to dla mnie połączenie idealne. Do czasu udziału w warsztatach nie miałam jednak zbyt dużej wiedzy w tym temacie. O winach w sposób interesujący opowiadał Pan Krzysztof Celmer, a o makaronach kilka słów powiedziała Anna Moryto. Warsztat był bardzo ciekawy, do tego pyszne wina i makarony. Jednym słowem – niebo ! Spotkanie wspominam bardzo miło. Restauracja Superiore to miejsce warte odwiedzenia. Spędzicie tu miło czas, dobrze zjecie i spróbujecie dobrych win Ps. Autorem zdjęć jest Marcin Firmanty. Marcinie

Moja pasja smaku
Pieczony kurczak po portugalsku? 179

bariera językowa nie pozwoliła ustalić, cóż to za wino. Reszty musiałam domyśleć się sama. Próbowałam, próbowałam i się udało :) uzyskać bardzo podobny smak. Sekretem jest długie pieczenie, wino półwytrawne (początkowo próbowałam z porto, bo obok hotelu była winiarnia, w której można było degustować porto) i coś jeszcze... Składniki (na 1-2 porcje): udko kurczaka podzielone na pałkę(...)białego wina półwytrawnego sól pieprz 4 łyżki oliwy (do smażenia, nie extra virgin) sok z małej słodkiej pomarańczy Rano kurczaka marynujemy w misce: polewamy 100 ml wina, potem oliwą, a na koniec obsypujemy solą i pieprzem. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki. Po południu kurczaka z cieczą z marynaty przelewamy na blachę, układając kurczaka na jednym

Weekendy w domu i ogrodzie
Łopatka duszona w winie 189

Łopatka duszona w winie Może nie będzie to odkrywcze danie , ale przyda się jak zaliczy się wpadkę z czerwonym winem.. Jak to się zaczęło , ano od zakupów oczywiście , wpadłam do jakiejś winiarni , z myślą ,że na weekend kupię sobie butelczynę ,pysznego, wytrawnego winka . Wszystko w sumie normalnie i powinno się udać , ale po powrocie do domu i otwarciu(...)się ze smakiem zje " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1,5 kg łopatki wieprzowej -chudej tzw. odtłuszczonej 1 butelka czerwonego wytrawnego wina ( bez jednej lampki ) 2 średnie cebule 1 duża marchew lub dwie mniejsze 1 korzeń pietruszki świeże zioła : 2-3 gałązki – szałwii , tymianku , rozmarynu , liścia laurowego kilka kulek ziela angielskiego 5 jagód

Ogrodnik w podróży
Zakynthos, w poszukiwaniu smaków świata - część 1 149

miasto. Można znaleźć kilka fajnych punktów widokowych :) WARTO KUPIĆ Winnica u Solomona Wino, oliwę z oliwek i oliwki :) Trio złożone z lokalnych produktów to takie greckie must have :) Wino miałam przyjemność kosztować w winnicy u Solomona. Co ważne dla Greków wino to nie alkohol :) Może dlatego piją je w tak dużych ilościach, a większość gospodarstw robi wina(...)chlebem polanym właśnie oliwą i posypanym oregano. Nie uwierzycie jak taka prosta przekąska, z dobrej jakości oliwą i świeżym oregano smakuje wybornie :) Zobaczcie jak wygląda taka grecka winiarnia. Wino Melitis, białe, półsłodkie - Mój faworyt pośród 15 degustowanych smaków i aromatów :) Po degustacji 15 rodzajów win, uśmiech od razu większy :D CIĄG DALSZY NASTĄPI ... W kolejnej części posta

Mój Smak na Życie
Szafranowe risotto z bobem, groszkiem i szynką 255

sklejał. Ryżu na risotto nie płuczemy przed gotowaniem, żeby nie zmyć z jego powierzchni skrobi - jest ona potrzebna do zagęszczenia sosu. Risotto trzeba co chwilę mieszać i stopniowo dolewać wino, a potem gor ą cy bulion. Kolejną porcję płynu dodajemy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Groszek cukrowy i bób do przygotowywania naszego risotto należy ugotować osobno. Osobiście jestem(...)wystarczą dwie łyżki) i odstawić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać suchy, niepłukany ryż i podsmażać przez 2 minuty. Gdy ryż zrobi się szklisty, wlać pierwszą porcje wina (tyle, by ledwie przykryć ryż) i mieszać. Gdy ryż wchłonie wino, wlać kolejną jego porcję. Gdy całe wino zostanie wchłonięte, stopniowo dodawać gorący bulion - kolejne porcje wlewać

W SMAK
"Wino i sery" - finał akcji 122

środę czyli 30 listopada  w sklepie Winarium w Warszawie miał miejsce finał zakończonej niedawno akcji Durszlaka „Wino i sery” połączony z degustacją. Organizatorami byli Candia ( Świat serów ), Winarium   i Durszlak.pl . W spotkaniu uczestniczyły blogerki biorące udział w akcji oraz przedstawiciele organizatorów.  Ogłoszono również zwyciężczynię konkursu. Została  nią Monika, autorka bloga Gotujebolubi.blox.pl , za przepis na Spaghetti(...)sympatycznej autorki bloga o tym samym tytule, siedzącej obok mnie, także blogerki z krótkim stażem. Mam nadzieje, że jeszcze kiedyś się spotkamy na podobnych imprezach. Degustacja obejmowała sześć gatunków win: - włoskie Atelie, Prosecco Doc – białe półwytrawne wino musujące - francuskie Sancerre Blanc, Chauvignol – białe wytrawne wino o cytrusowym aromacie - urugwajskie Don Pascual, blanc de noirs – różowe - hiszpańskie

Wiem co jem
Weekend z grillem #4 - Karkówka wytrawna 159

jajecznym delikatnym kremowym sosem. WYTRAWNA KARKÓWKA Z GRILLA (4 porcje) 2 cebule 4 plastry karkówki Przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka mielona papryka, przyprawa grillowa, ziele angielskie, rozmaryn czerwone wytrawne wino Ziele angielskie miażdżymy w moździerzu i łączymy z resztą przypraw (z curry ostrożnie, nie za dużo. Za to rozmarynu sobie nie żałujmy). Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Połowę(...)chcemy, zeszklić na patelni i podawać do mięsa. Ja wiem, że do grilla idealnie pasuje piwo, ale ta karkówka świetnie wchodzi, gdy jest popijana kieliszkiem dobrego czerwonego wytrawnego wina. Im dłużej mięso będzie w lodówce tym będzie bardziej wytrawne. Nasze leżało 3 dni i miało intensywny posmak wina. Bardzo specyficzny smak. Mi bardzo smakowało, takiego mięsa jeszcze

Marder&Marder Manufacture
Jajka w koszulkach w sosie meurette 143

kursu kuchni francuskiej. Sos jest z pieczarek, boczku i czerwonego wina. I jeszcze paru innych pysznych rzeczy :) A mianowicie: Na 4 osoby: 4 jajka 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 200 g boczku pokrojonego w kostkę 1 szalotka 100 g pieczarek 1 listek laurowy 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka octu(...)białego wina Na początek informacja: z pieczarek będą nam potrzebne tylko kapelusze. Nóżki możemy wykorzystać do czegoś innego, np. na zupę. Na patelni podsmażamy boczek aż się zrumieni. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Na tej samej patelni podsmażamy drobno posiekaną szalotkę. Po kilku chwilach dodajemy też pokrojone na ósemki pieczarki, zmiażdżony bokiem noża czosnek razem z łupinką

Marder&Marder Manufacture
Risotto po mediolańsku ze smażonym kurczakiem 272

jako takiego jest mało zróżnicowany. Zazwyczaj wygląda mniej więcej tak, że odpowiednią do tego odmianę kleistego ryżu mieszamy z zeszkloną na maśle lub oliwie cebulą, a następnie zalewamy stopniowo winem i bulionem. Ważne jest częste mieszanie składników. W ten sposób po ok. 20 minutach otrzymujemy miękki, ale nie rozgotowany ryż o intensywnym smaku. To oczywiście tylko pewna podstawa, na której(...)border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-61 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Na maśle szklimy cebulę, do której dodamy ryż Ryż najpierw zalewamy winem... ...a potem stopniowo bulionem Kurczaka smażymy na maśle z dodatkiem wina Gotowe risotto na patelni Risotto po mediolańsku ze smażonym kurczakiem Risotto po mediolańsku - zbliżenie Post Risotto po mediolańsku ze smażonym kurczakiem pojawił się

Kulinarna Pokusa
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 208

podzielić na mini porcje. Smażyć w głębokim tłuszczu. Doprawić do smaku solą. 4. Czerwoną kapustę drobno szatkować i zblanszować w wodzie z solą i cukrem, zakwaszając octem z białego wina- odcedzić i hartować. Następnie przygotować złoty karmel ze smażyć na nim blanszowaną kapustę i dodać porto. Gdy wino odparuje dodać soku z czarnej porzeczki i ugotować do miękkości(...)cukinii z sosem beurre blanc (Piotr Archiciński i Marcin Krzesiński) Składniki: Pstrąg: 150 g filetu z pstrąga, masło klarowane, sól Sos beurre blanc: cebula, ocet winny biały, białe wytrawne wino, ziele angielskie, liść laurowy, sól, śmietanka 36%, masło Cukinia: cukinia zielona i żółta, czosnek, cebula, masło klarowane Chipsy z ziemniaka: słodkie ziemniaki, sól, olej, szałwia Puree z selera: seler

Plate of Joy
Jesiotr w galarecie, 148

biszkoptów, 100 gram rodzynek, 2 jajka, sól, gałka muszkatołowa, 100 ml białego wytrawnego wina, 3 cebule, 300 g rodzynek, sok z cytryny około łyżki, 300 ml wina białego wytrawnego, 2 białka, sól, żelatyna na około 0,6 litra płynu, cukier Rodzynki zalać winem, zagotować i odstawić. Jesiotra wypatroszyć (mój jesiotr ważył 2,5 kg), wyjąć kręgosłup, skrzela, umyć(...)zszywaliśmy. Płyn przecedzić do garnka, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i ewentualnie winem. Białka rozmącić i wlać do wywaru, mieszając zgotować. Przecedzić, Powinniśmy otrzymać klarowny płyn – około 600 ml. O ile jest go za mało dolać wody lub wina. Rozpuścić żelatynę w niewielkie ilości wody a następnie dodać do wywaru i zamieszać. Nie gotować. Rybę

królestwo garów
Klopsy w pikantnym sosie z winem i korniszonami czyli Niedzielne Mielenie odc.29 181

Kultywujemy tradycję niedzielnego mielonego. Nie jest to taki mielony jak za czasów mojej mamy (mój ojciec mawiał, że mama ma mistrzostwo w tej dziedzinie) ale robię

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zwyczajne steki z grilla w niezwyczajnym wydaniu. Steki z sosem czekoladowym 187

oliwek sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 1 łyżeczka masła pikantny sos czekoladowy: 2 łyżeczki masła lub oliwy z oliwek 2 łyżeczki zmielonej szalotki lub cebuli ¼ szklanki wina porto ¼ szklanki bulionu wołowego 1 łyżka stołowa octu balsamicznego 30 gram posiekanej gorzkiej czekolady (70% kakao) opcjonalnie sos tabasco lub chrzan do smaku Przygotowanie: Steka przygotować do grillowania, natrzeć(...)sosem czekoladowym Składniki: do marynaty: ¼ szklanki Whiskey ¼ szklanki sosu sojowego 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki cebuli w proszku do sosu: 2 szklanki czerwonego wina 2 łyżki gorzkiej czekolady drobno posiekanej 1 łyżka brązowego cukru pozostałe składniki: ulubione steki 4 szt Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać. Steki marynować w przygotowanej marynacie przez co najmniej

naRuszcie
Rozgrzewający napój z % na chłodny czas, czyli moja wersja grzańca :) 97

receptury, czyli wszystko dodane co lubię :) Wersja sprawdza się praktycznie do różnego wina. Robiłam już na czerwonym winie półsłodkim, wytrawnym (dodałam odrobinę cukru), jak i na białym winie z jabłek :) Zawsze wyszły pyszne :) A oto przepis na 1 szklankę: 250 ml wina (czerwone lub białe) 1 laska cynamonu 4 goździki szczypta suszonego imbiru * ewentualnie cukier(...)rondelka i podgrzewamy. Gdy jest już gorące, wlewamy do szklanki bądź kubka i dodajemy cynamon, imbir i goździki. Jeśli ktoś chce dodać cukier, najlepiej rozmieszać go jeszcze jak wino jest w rondelku. No i to cała filozofia :) Pozdrawiam wszystkich :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google

Smakowy Raj
Risotto z groszkiem cukrowym i szynką parmeńską 158

sklejał. Ryżu na risotto nie płuczemy przed gotowaniem, aby nie zmyć z jego powierzchni skrobii, która jest potrzebna do zagęszczenia sosu. Risotto trzeba co chwilę mieszać i stopniowo dolewać wino, a potem bulion. Kolejną porcję płynu dodajemy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Składniki (dla 2 osób): 1 szklanka ryżu (użyłem arborio) 1 łyżka klarowanego masła 1 łyżka oliwy(...)dodatkiem oliwy z oliwek. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Dodać suchy, niepłukany ryż i podsmażać przez około 2 minuty na średnim ogniu. Gdy zrobi się szklisty, wlać pierwszy kieliszek wina i mieszać. Gdy ryż wchłonie wino, wlać drugi kieliszek. Gdy całe wino zostanie wchłonięte, stopniowo dodawać gorący bulion - kolejną łyżkę wazową wlewamy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta

W SMAK
Grzane wino z pomarańczą 174

ulubionymi przyprawami i cytrusami. Dziś wybrałam wino półwytrawne, które dosłodziłam miodem. Aromat goździków, cynamonu i pomarańczy unosił się w moim domu jeszcze długo po wypiciu trunku. Grzane wino z pomarańczą SKŁADNIKI: 0,5 l wina półwytrawnego 1 pomarańcza laska cynamonu 4 łyżki miodu kilka goździków łyżka rodzynków 2 suszone śliwki Przygotowanie: Pomarańcze kroimy na plasterki lub półplasterki(...)Wino przelewamy do garnka. Dodajemy laskę cynamonu i goździki i podgrzewamy.  Dodajemy rodzynki, śliwki i pokrojoną pomarańczę.  Wino gotujemy na małym ogniu, tak długo aż będzie gorące, ale należy uważać, aby nie doprowadzić do zagotowania. Po wyłączeniu dodajemy miód, całość mieszamy i przelewamy do kubków lub szklanek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Łatwy Coq au Vin / Easy Coq au Vin 331

wolnym tłumaczeniu kogut w winie, jest jedną z najbardziej znanych francuskich potraw. Klasycznie kurczak powinien dusić się w czerwonym winie długo, ja jednak proponuję dziś wersję szybszą, ale także przepyszną:) Kurczak duszony w czerwonym winie z pieczarkami, batatami, marchewkami i ziołami świetnie sprawdzi się nawet na niedzielny obiad dla całej rodziny. Podałam go z puree ziemniaczanym(...)marchewki, obrane i pokrojone w 1 cm kawałki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 700 g kawałków kurczaka (piersi, nadudzi itp.) 2 szklanki pieczarek, pokrojonych w plasterki 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 2 szklanki bulionu drobiowego 2 liście laurowe 4 gałązki świeżego tymianku 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Rozgrzej na średnim ogniu dużą i głęboką patelnię, wrzuć boczek i smaż

karmelowy
Luty - kuchnia francuska 152

zazdroszczę. Czytałam, że choć bez wina nie ma tam przyjęcia to jednocześnie, nie pije się go dopóki nie ma się go do czego wypić. Do gotowania używa się win wytrawnych i wg Julii Child wcale nie powinniśmy lekceważyć jakości trunku, który dolewamy do potrawy, bo jego aromat wyostrza się w trakcie gotowania i dodanie wyjątkowo kiepskiego alkoholu może(...)wzbogacić. Warto zajrzeć na polskie portale winiarskie, nie po to, by kupować drogie trunki, ale by lepiej odnaleźć się w gąszczu oferty dyskontowej, która proponuje czasem bardzo przyzwoite wina, a na nasze potrzeby zdecydowanie wystarczające. Na co więc przygotować się w tym miesiącu? W lodówce polecam mieć zawsze co najmniej jedną kostkę masła, kilka jajek, wino i ciasto

W kuchni wieczorem
Grzane wino na chłodne, jesienno-zimowe wieczory 236

gotowców" wino-podobnych, co nie wiadomo co mają w składzie. Wolę sama zrobić i przyprawić do smaku jak mi się podoba. Druga sprawa kto powiedział, że grzane wino musi być zrobione z czerwonego wina? Mając w domu domowe wino śliwkowe zaryzykowałam! I wiecie co? Chyba z każdego wina można zrobić pysznego grzańca. Czytaj więcej

Ana Mari's world
GULASZ CIELĘCY Z TYMIANKIEM, W DELIKATNYM ŚMIETANOWYM SOSIE 187

gulasz. Tym razem chodził za mną bardziej konkretny smak. Nie wiem dlaczego ale skojarzył mi się z tym daniem tymianek. I to był strzał w dziesiątkę, dodatek tymianku, białego wina (cielęcina to jasne mięso więc wino czerwone raczej odpada), cebuli, czosnku i słodkiej śmietanki uczyniły to niby niepozorne danie iście królewską ucztą. Aromat był przecudny. Można oczywiście gulasz(...)dopiero po podsmażeniu poprzedniej lub podsmażamy na patelni i dodajemy podsmażone do garnka (ja tak właśnie robiłam).Podsmażone mięso doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem, dodajemy tymianek, podlewamy częścią wina, przykrywamy i dusimy na małym palniku.W trakcie duszenia dodajemy resztę wina i ewentualnie wodę. Dusimy ok.1h. Po tym czasie dodajemy słodką śmietankę, trochę wody i całość zagotowujemy.Sprawdzamy

Smaczne Zdrowe
Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce 233

Przepyszna, soczysta, kaczka z chrupiącą skórką dzięki glazurze z miodu i wina doskonale będzie prezentowała się na świątecznym stole. Podana z doskonałym sosem z wiśni i wina Porto, na pewno zachwyci wszystkich biesiadników. Zaskakujące też jak  łatwa jest w przygotowaniu, trzeba jedynie pamiętać o smarowaniu jej glazurą co jakiś czas  w trakcie pieczenia. Polecam!Przepis powstał w ramach(...)booków.Scroll down for recipe in EnglishŚwiąteczna kaczka pieczona  z sosem wiśniowym z winem Porto (4 porcje)Przygotowanie z pieczeniem 3 godzinySkładniki na kaczkę:kaczka o wadze 1,5-2kg1/2 cebuli4 ząbki czosnku¼ cytrynykilka gałązek tymiankuSkładniki na glazurę:2 łyżki brązowego cukru3 łyżki miodu150ml wina Porto2 łyżki octu balsamicznegochlust sosu sojowego i sosu WorcestershireSkładniki na sos z wiśni

karmelowy
Policzki wołowe z białym winem i piestrakami 152

Znowu przygotowałam policzki wołowe. Bardzo nam zasmakowało to mięso - po długim duszeniu rozpływa się w ustach i ta rewelacyjna kleistość... Szkoda, że tak trudno je dostać

Smaczna Pyza
Owocowy zawrót głowy. 144

Owocowy zawrót głowy: Raczej w przenośni ,ale kto ma słabą głowę to kto wie ,może... Wybieramy ulubione owoce i dopasowujemy do nich wina ,które wydobędą i podkreślą ich smak. Wybrałem czarną porzeczkę i zalałem ją galaretką przygotowaną na czerwonym winie. Użyłem włoskiego wina Celebro [TUTAJ] ,którego owocowa nuta doskonale koresponduje z czarną porzeczką. Obrane ze skórki(...)drugiej warstwy  nakładamy maliny i zalewamy różową galaretką. Połączenie lekkich, delikatnych smaków win  i owoców z cięższymi  stanowi ciekawe doznania smakowe. Więcej o tych doskonałych winach na - www.facebook.com/KlubCelebro

Kulinarny karnet Christophera
Gliwajn 149

wino poprawia pracę wątroby, zwiększa apetyt, oczyszcza krew, tonizuje układ hormonalny, uspakaja system nerwowy, poprawia procesy oddechowe, obniża ryzyko zachorowań na serce u ludzi z wysokim poziomem cholesterolu. Wino takie jest szczególnie korzystne dla osób w starszym wieku, ludzi cierpiących na anemię i mających osłabiony organizm. Wspaniałym środkiem w walce ze schorzeniami żołądkowo-jelitowymi, a u kobiet(...)okresie menopauzy, jest GLIWAJN: " napój oparty na winie czerwonym.Składniki : 1 butelka wina słodkiego lub półsłodkiego czerwonego 1/2 butelki przegotowanej wody (odmierzyć w takiej samej w jakiej jest wino) szczypta goździków, cynamonu, kardamonu 5 plastrów cytryny bez skórki łyżka koniaku Przygotowanie: Do garnka wlać wino i wodę - zagotować Gotować na słabym ogniu przez 10 min Dodać

Proste Potrawy
Risotto z grzybami i pieczoną dynią 190

Nigdy nie płuczemy ryżu przed gotowaniem! Na patelnię wsypujemy ryż i chwilę smażymy intensywnie mieszając (nie może się przypalić), aż ziarna staną się szkliste, czyli zaczną być przezroczyste. Wlewamy wino. Koniecznie białe i wytrawne (choć widziałam też przepisy z wykorzystaniem czerwonego wina, które nada różowy kolor risotto). Czekamy, aż wino wchłonie się/odparuje. Wlewamy bulion(...)Mieszaj ryż z dodatkami, aż się w nich obtoczy i ziarenka zaczną być szkliste. Wtedy możesz zacząć dodawać płyny. Na patelnię wlej wino. Wymieszaj całość i poczekaj aż wino odparuje. Dodaj 1 chochlę bulionu, wymieszaj i duś ryż na średnim ogniu, aż wchłonie bulion. Teraz możesz wlać kolejną 1 chochlę bulionu i znowu poczekać, aż zostanie wchłonięta przez

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek? - Relacja z imprezy Flos Olei 191

Olei oraz uczyć się od ekspertów tej dziedziny. Wzięłam również udział w warsztatach, których głównym celem była nauka degustacji oliwy (a robi się to zupełnie inaczej niż w przypadku wina), jednak, niejako przy okazji, dowiedzieliśmy się dużo na temat wyboru dobrej jakości oliwy, jej przechowywania i innych praktycznych informacji, które postanowiłam uczynić głównym tematem moje wpisu (opowieść jak degustować(...)Dlatego nie powinno się jej trzymać w lodówce (no chyba że przeprowadzanie test na prawdziwość oliwy;)) ani w pobliżu kuchenki. Idealnie należałoby ją składować w chłodnej piwnicy niczym dobre wino (temp. 12-16 stopni C), ale ciemna szafka z dala od źródeł ciepła też w zupełności wystarczy:) Materiał bonusowy - Jak degustować oliwę? Jeżeli cenicie wysokiej jakości oliwę, warto nauczyć

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos z sercem cielęcym, kurkami i białym winem 140

Dzień dobry! Zakupy warzywno-owocowo-mięsne robię zazwyczaj na Starym Kleparzu. Może nie mam tam blisko, bliżej mi do Placu Nowowiejskiego przy Lea, jednak nic nie

Pora coś zjeść
Muchomory duszone z cebulką i białym winem 124

Muchomory czerwieniejące to jadalny gatunek muchomora. Opisałam go wczoraj i pokazałam po to żeby przybliżyć Wam tego mało znanego grzyba. Gdy sucho w lesie i innych

Smaczna Pyza
Zupa rybna z akcentem azjatyckim 125

kuchni. Zapraszam! Składniki: 300 g świeżych krewetek królewskich w pancerzach z głowami 300 g świeżych filetów z dorsza bez sk ó ry  300 ml białego wytrawnego wina (U mnie jest to świetnie nadające się do tej potrawy Pinot blanc, Vin d'Alsace) 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka starego świeżego imbiru 1 por 1 marchew(...)oczyścić, obrane opłukać ponownie i odłożyć na półmisek. W przygotowanym garnku rozgrzać jedną łyżkę oliwy, dodać posiekaną szalotkę, czosnek, a następnie dodać skorupki z głowami krewetek. Chwile smażyć, podlać winem 300 ml oraz wodą około 700 ml, oprószyć solą i pieprzem do smaku, gotować 30 minut.  Po ugotowaniu wywar przelać przez sito i odstawić. Trzecia czynność to rozgrzanie masła

Wino Francja Kuchnia
Pierś z kaczki w pomarańczach, cynamonie i miodzie 135

Składniki: 2 piersi z kaczki 2 pomarańcze 2 łyżki miodu sól i biały pieprz   2 duże szczypty cynamonu  1 łyżka masła  100 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka maizeny (opcjonalnie) Wykonanie:  Piersi z kaczki umyć, osuszyć, wykroić błony, skórę naciąć w kratkę. Obydwie pomarańcze wyszorować, jedną sparzyć, a następnie wyciąć cienkie paseczki ze skórki(...)czasie z patelni odlać nadmiar tłuszczu z kaczki, pozostawiając odrobinę, dodać jedna łyżkę miodu, dorzucić fileciki z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy, oprószyć cynamonem, solą, białym pieprzem, maizeną, podlać winem, odparować, dolać sok z pomarańczy, masło, zostawić na ogniu do zgęstnienia. Gotowy sos przelać przez sito i wstawić z powrotem na piec, przełożyć do niego na trzy minutki gotowe piersi

Wino Francja Kuchnia
Pierś z kaczki w pomarańczach, cynamonie i miodzie 116

Składniki: 2 piersi z kaczki 2 pomarańcze 2 łyżki miodu sól i biały pieprz   2 duże szczypty cynamonu  1 łyżka masła  100 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka maizeny (opcjonalnie) Wykonanie:  Piersi z kaczki umyć, osuszyć, wykroić błony, skórę naciąć w kratkę. Obydwie pomarańcze wyszorować, jedną sparzyć, a następnie wyciąć cienkie paseczki ze skórki(...)czasie z patelni odlać nadmiar tłuszczu z kaczki, pozostawiając odrobinę, dodać jedna łyżkę miodu, dorzucić fileciki z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy, oprószyć cynamonem, solą, białym pieprzem, maizeną, podlać winem, odparować, dolać sok z pomarańczy, masło, zostawić na ogniu do zgęstnienia. Gotowy sos przelać przez sito i wstawić z powrotem na piec, przełożyć do niego na trzy minutki gotowe piersi

Wino Francja Kuchnia
Bardzo szpinakowa pasta z dodatkiem gorgonzoli i parmezanu 128

odrobiną  dobrych dodatków oraz najważniejszego: serca. Składniki: 200 g świeżych liści szpinaku 100 g gorgonzoli  2 szalotki 5 ząbków czosnku (gwarancja dobrego smaku) 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki kremówki (wybrałam 12%) sól i pieprz do smaku 1 szczypta ostrej papryczki 4 łyżki oliwy 200 g makaronu włoskiego ze szpinakiem (Foglie di Ulivo agli spinaci(...)lekko oprószyć solą, smażyć do zrumienienia się, kolejno dorzucić opłukane liście szpinaku (jeżeli są duże należy je lekko przeciekać) całość przesmażyć, dodać pokruszony ser, pieprz, szczyptę ostrej papryczki, podlac winem, chwilę odparować, dodać śmietankę i całość gotować około 5 minut do momentu zgęstnienia. W osobnym garnku ugotować makaron al dente według opisu na opakowaniu. (W moim przypadku makaron jest nieco

Wino Francja Kuchnia
Bardzo szpinakowa pasta z dodatkiem gorgonzoli i parmezanu 121

odrobiną  dobrych dodatków oraz najważniejszego: serca. Składniki: 200 g świeżych liści szpinaku 100 g gorgonzoli  2 szalotki 5 ząbków czosnku (gwarancja dobrego smaku) 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki kremówki (wybrałam 12%) sól i pieprz do smaku 1 szczypta ostrej papryczki 4 łyżki oliwy 200 g makaronu włoskiego ze szpinakiem (może być dowolny, choć dobrze(...)lekko oprószyć solą, smażyć do zrumienienia się, kolejno dorzucić opłukane liście szpinaku (jeżeli są duże należy je lekko przeciekać) całość przesmażyć, dodać pokruszony ser, pieprz, szczyptę ostrej papryczki, podlac winem, chwilę odparować, dodać śmietankę i całość gotować około 5 minut do momentu zgęstnienia. W osobnym garnku ugotować makaron al dente według opisu na opakowaniu. (W moim przypadku makaron jest nieco

Wino Francja Kuchnia
Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami w sosie winnym 154

danie. Na dzisiaj będzie to polędwiczka w sosie winnym. Zapraszam. Proporcje dla dwóch osób. Składniki: 300 g świeżej polędwiczki  300 g pieczarek 1 szalotka 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki 30% sól i pieprz 1 gałązka rozmarynu 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oliwy  1 łyżka masła 1 łyżka musztardy dijon Wykonanie: Polędwiczkę umyć(...)razem z polędwiczkami, obsmażyć z każdej strony, oprószyć solą i pieprzem i przełożyć na talerz.  Do patelni dodać posiekaną szalotkę oraz pokrojone w plastry pieczarki, całość podsmażyć, podlać winem, chwilę poddusić, następnie dodać śmietankę i jedną łyżkę musztardy. Dusić całość około 5 minut do zredukowania sosu. Całość doprawić jeszcze solą i pieprzem, bardzo delikatnie (jeżeli jest taka potrzeba

Wino Francja Kuchnia
Cykoria zapiekana z ziemniakami oraz serami Comté oraz Bleu d'Auvergne 143

ząbki czosnku 1 garść uprażonych i posiekanych dowolnych orzechów 3 łyżki miodu 100 g sera Comté 100 g Bleu d'Auvergne albo inny ser niebieski 100 ml białego wytrawnego wina 150 ml śmietanki 30% 1 garść uprażonych dowolnych orzechów sól i pieprz do smaku 2 szczypty gałki muszkatołowej  Wykonanie: Cykorię obrać z zewnętrznych liści, przeciąć na pól, wyciąć(...)czas gotowania około 20 minut. Obrać je ze skórki, pokroić w plastry, ułożyć przy cykorii na przemian. Przygotowaną cykorię i ziemniaki oprószyć solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz orzechami, podlać winem, kolejno śmietaną, ułożyć równomiernie wszystkie 3 sery. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni do zrumienienia się sera. Można ten czas skrócić według własnych potrzeb smakowych. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Cykoria zapiekana z ziemniakami oraz serami Comté oraz Bleu d'Auvergne 146

ząbki czosnku 1 garść uprażonych i posiekanych dowolnych orzechów 3 łyżki miodu 100 g sera Comté 100 g Bleu d'Auvergne albo inny ser niebieski 100 ml białego wytrawnego wina 150 ml śmietanki 30% 1 garść uprażonych dowolnych orzechów sól i pieprz do smaku 2 szczypty gałki muszkatołowej  Wykonanie: Cykorię obrać z zewnętrznych liści, przeciąć na pól, wyciąć(...)czas gotowania około 20 minut. Obrać je ze skórki, pokroić w plastry, ułożyć przy cykorii na przemian. Przygotowaną cykorię i ziemniaki oprószyć solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz orzechami, podlać winem, kolejno śmietaną, ułożyć równomiernie wszystkie 3 sery. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni do zrumienienia się sera. Można ten czas skrócić według własnych potrzeb smakowych. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami w sosie winnym 263

danie. Na dzisiaj będzie to polędwiczka w sosie winnym. Zapraszam. Proporcje dla dwóch osób. Składniki: 300 g świeżej polędwiczki  300 g pieczarek 1 szalotka 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki 30% sól i pieprz 1 gałązka rozmarynu 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oliwy  1 łyżka masła 1 łyżka musztardy dijon Wykonanie: Polędwiczkę umyć(...)razem z polędwiczkami, obsmażyć z każdej strony, oprószyć solą i pieprzem i przełożyć na talerz.  Do patelni dodać posiekaną szalotkę oraz pokrojone w plastry pieczarki, całość podsmażyć, podlać winem, chwilę poddusić, następnie dodać śmietankę i jedną łyżkę musztardy. Dusić całość około 5 minut do zredukowania sosu. Całość doprawić jeszcze solą i pieprzem, bardzo delikatnie (jeżeli jest taka potrzeba

Wino Francja Kuchnia

Proponowane wyszukiwania