Risotto z groszkiem cukrowym i szynką parmeńską

Risotto z groszkiem cukrowym i szynką parmeńską

Risotto z groszkiem cukrowym i szynką parmeńską

Główne zasady przygotowania każdego risotto są takie same - najlepiej użyć ryżu arborio o zaokrąglonych ziarnach, ale nadadzą się też carnaroli, originario i vialone nano. Ryż długoziarnisty nie nadaje się - nie będzie się sklejał. Ryżu na risotto nie płuczemy przed gotowaniem, aby nie zmyć z jego powierzchni skrobii, która jest potrzebna do zagęszczenia sosu. Risotto trzeba co chwilę mieszać i stopniowo dolewać wino, a potem bulion. Kolejną porcję płynu dodajemy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez r... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu W SMAK

Autor

Mariusz WachowiczMariusz Wachowicz

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ryż, risotto, groszek, chilli, tarta, szynka, mielone, ser, sosy, sos do ryżu, szynka gotowana, lekkie dania, sos do mielonego , sos chilli, dania na gorąco, drugie danie, ser biały

Inne przepisy z W SMAK

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.