wino - 10075 przepisów (strona:38/672)

Pieczony normandzki camembert z gruszką, miodem i migdałami 191

Camembert de Normandie (dla jednej osoby) 2 gruszki 1 garść prażonych migdałów 1 garść roszponki 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 2 łyżki białego wytrawnego wina sól i pieprz 2 szczypty ziół prowansalskich 1 świeża bagietka Wykonanie: Gruszki(...)umyć, jedną z nich obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Drugą w paski. W rondelku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, łyżkę miodu, chwilę smażyć. Podlać winem (około 2 łyżki), zredukować. Camembert przekroić na pól, umieścić w ich drewnianych częściach opakowania w żaroodpornym naczyniu, każdą z nich lekko skropić roztopionym masłem, następnie oprószyć solą, pieprzem i ziołami

Wino Francja Kuchnia
Pierś z kaczki w winie i żurawinie 149

winie i żurawinie - prawda, że brzmi pysznie ! Muszę Wam przyznać, że to najlepsza kaczka jaką jadłam do tej pory. Dusiłam ją w żeliwnym garnku w wytrawnym czerwonym winie i z żurawinami przez trzy godziny. Jest bardzo aromatyczna, miękka i delikatna. Możemy ją podać z puree z ziemniaków lub z ugotowanym ryżem.  Jeśli Wasze piersi będą bardzo tłuste(...)musicie dodawać do duszenia całego tłuszczu, który się wytopi. Resztę przelejcie do słoiczka i przechowujcie w lodówce. Będzie doskonałym dodatkiem do smażenia innych mięsnych dań. Pierś z kaczki w winie i żurawinie Czas przygotowania: 3,5 godziny Składniki: 4 piersi z kaczki ze skórą sól pieprz 1/2 szklanki żurawiny 1/2 szklani czerwonego wytrawnego wina Opcjonalnie 2 łyżki gęstej

Kulinarne przygody Gatity
Kremowa zupa cebulowa na białym winie- obiad w 30 minut 115

szczypiorkiem i kawałkami bagietki, zyskuje wiele – nawet w oczach tych, którzy za cebulą, oględnie mówiąc, nie przepadają.   Kremowa zupa cebulowa na białym winie – składniki 6 średnich cebul dowolnego rodzaju (chociaż raczej nie cukrowych) 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie) dymka ze szczypiorkiem litr bulionu 100 ml białego, wytrawnego wina 50 gr masła tarty ser żółty o zdecydowanym smaku sól, świeżo mielony pieprz do smaku Kremowa zupa cebulowa na białym winie- sposób wykonania Cebule obieramy i kroimy na kawałki – ich kształt nie ma znaczenia. Uwaga: jeśli zastosujemy cebulę czerwoną, zupa po zmiksowaniu może mieć kolor nieco bury. Mnie

Patchwork
Drobiowe burgery z suszonymi pomidorami OLE! 143

czas przygotowania ok. 1h 2-3 duże dojrzałe pomarańcze 1 dojrzały grejpfrut 3 laski cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru lub ok. 3 cm świeżo startego korzenia 500ml białego wina, albo butelka, albo dwie. Połowę na pewno wypijesz podczas gotowania. Dodatki: grillowana gruszka grillowana morela kapary OLE w oleju z ziołami sałata siekana natka pietruszki Do dzieła: Mięso dokładnie wymieszaj(...)wrzuć do malaksera lub kielicha blendera i wciśnij magiczny guzik! :) Moja pasta była grubo mielona - Twoja wg.uznania. Posmaruj nią podgrzane bułki - nada im cudowny aromat! Sos cytrusowy na białym winie  - warto przygotować go wcześniej i warto przygotować go dużo! NA ZAPAS! Świetnie stroi również z wołowiną, czy wieprzowiną. Cytrusy sparz wrzątkiem, wyszoruj w wodzie z octem, a później

Spektrum Smaku
Risotto z zielonymi szparagami 151

włoskim. Zapraszam.    Proporcje na 4 osoby Składniki: 340 g świeżych zielonych szparagów 2 szalotki 2 ząbki czosnku  200 g ryżu Arborio  1 lampka białego wytrawnego wina  około 1 litr wywaru warzywnego albo drobiowego  50 g masła  1 łyżka oliwy sól morska do smaku oraz świeżo zmielony pieprz 3 garści startego parmezanu(...)chwilę podgotować.    W przygotowanej patelni rozpuścić 1 łyżkę oliwy i masła, dodać posiekaną szalotkę oraz czosnek, zrumienić, wsypać ryż Arborio, przyprawić solą i pieprzem. Całość zeszklić. Podlać winem, odparować, wlewać stopniowo po jednej chochli przygotowany wywar ze szparagami i mieszać do czasu aż ryż napęcznieje. Na koniec dodać odłożone wcześniej główki szparagów oraz 1 plaster zimnego masła, podsypać

Wino Francja Kuchnia
Barszczyk z botwinki z ziemniakami i koperkiem 156

peryferii większych miast, dodatkowo "wyścielona" uprzejmością tubylców, zrobiła na mnie niesamowite wrażenie. Czas gdzieś się zatrzymał, zgiełk miasta został zastąpiony szumem pobliskiej rzeki. Oprócz świetnie zorganizowanego festiwalu i świetnego wina warto wspomnieć także o bardzo charakterystycznym herbie miejscowości. Mianowicie znajdują się w nim... nagie pośladki! Nie są to wprawdzie krągłości modelki, czy przystojnego mężczyzny a chłopca, któremu właśnie wymierzany(...)swojemu dziecku. Chłopak był niegrzeczny, zaszył się w piwnicy gdzie, jak można się domyśleć, przetrzymywane były beczki z winem. Ciekawski małolat spróbował zakazanego owocu, przez co, doprowadził się do stanu... wiemy jakiego :). Trzeba przyznać bardzo oryginalny i rozpoznawalny herb. Święto wina wiązało się również z wyborami księżniczki, miss Doliny, księżniczki Mozeli. Towarzyszyły temu godne królewskiego święta. Nie co dzień

Moja Mama Gotuje
Na rozgrzewkę grzane wino – przepis 86

zimno, to czasem trzeba się dogrzać, nie tylko kalesonkami, ocieplanym dresem, 3 bluzami i kocem od czasu do czasu lubię w taki ziąb napić się czerwonego grzanego wina, jednak jestem zdecydowanym przeciwnikiem stosowania w tym celu gotowych „grzańców”, szczególnie tych najtańszych. Mają one wspólnego z winem praktycznie tyle, co nic, za to z kosmiczną ilością dodanego cukru już bardzo(...)grzańców” stosuję zwykle dobrej jakości czerwone wino, które doprawiam sobie po swojemu – korzennymi przyprawami, miodem, świeżymi i suszonymi owocami. Do przygotowania wina na zdjęciu weszły: Butelka czerwonego wina – może zawodzić mnie pamięć, ale do gara wlałam chyba „jakieś” Chianti Laska cynamonu Odrobina cynamonu w proszku Goździki Gwiazdka anyżu 2 solidne łyżki miodu Pomarańcza Suszone śliwki Suszone gruszki

Kate's Kitchen
Udziec jelenia z polentą 168

Czas przygotowania 1 hr 50 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 hr 30 min Czas przygotowania 1 hr 50 min Ingredients 1 kg udźca jelenia 250 ml wina czerwonego * 150 ml bulionu z dziczyzny lub wołowiny 100 ml słodkiej śmietanki 1 gałązka rozmarynu 3 ziarenka jałowca 3 łyżki musztardy 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 szalotki 3 ząbki(...)momentu, aż mięso nabierze ładnego, brązowego koloru i mocno się przyrumieni. Mięso przekładamy na talerzyk. Na patelnię wrzucamy posiekane szalotki i czosnek. Chwilę przesmażamy uważając, aby nie przypalić czosnku. Winem deglasujemy patelnię. Przekładamy mięso z powrotem na patelnię, dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, jałowiec, rozmaryn i miód. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez

Wędrówki po kuchni
Coq au vin czyli kogut w winie 188

kurczak) był miękki i aromatyczny a sos smakowity. Bardzo polecam. Składniki (4 -6 porcji): Kurczak a najlepiej kogut o wadze ok1,5  (lub 2 małe) 500 ml czerwonego wina  + dodatkowo do podlewania 100 g wędzonego boczku ,pokrojonego w kostkę - opcjonalnie 250 g drobnych pieczarek kilkanaście małych cebulek, szalotek lub perłowych 6 - 8 ząbków czosnku, pokrojonych w plasterki(...)części  - 8. Jeżeli kurczak jest mały, wystarczy podzielić go na 4 kawałki. Włożyć do odpowiedniego naczynia, zalać winem, dodać małe obrane, cebulki, obrane, pokrojone marchewki i zioła. Przykryć i wstawić do lodówki. Następnego dnia kurczaka i warzywa odsączyć z wina. Osuszyć. W garnku z grubym dnem obsmażyć mięso na oliwie, na rumiano ze wszystkich stron, Odłożyć

Stare Gary
Bigos staropolski 364

wieprzowiny i wołowiny, resztki mięs z pieczeni, wędliny, klasycznie jednak w bigosie powinna zagościć dziczyzna (dzik lub/i jeleń). Celem uszlachetnienia smaku bigosu, w czasie gotowania podlewa się potrawę czerwonym winem, dodaje miód oraz powidła śliwkowe. Wagowo mięsiwa powinno być mniej więcej tyle samo co kapusty, a tej powinniśmy użyć świeżej i kiszonej zarazem, użycie samej kwaszonej kapusty spowoduje(...)Adam Mickiewicz Składniki na ok 8-10 porcji Czas przygotowania: 2 h + 3 h gotowanie 80 g borowików 250  g wędzonych śliwek ok 3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 500 g wołowiny (antrykot lub rostbef) 1,5 - 2 kg wieprzowiny (łopatka ) ok 300 g kiełbasy jałowcowej 1.5 kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 1 l wody

Słodki Kompromis
Kolacja degustacyjna ProVita Team i Przyjaciele 2 „Polska jesień” 152

przy okazji czegoś się nauczyć. Już wiem jak zrobić kawior z troci. Do kolacji podano wina z winnicy Rappenhof, należącej do rodziny Państwa Muth.  Podczas kolacji, o winach opowiadali Klaus Muth i Monika Wojtysiak. Zostało przygotowanych 10 dań. 1. przystawka: okoń, cebula, dynia, gorczyca, lawenda,  rokitnik i wino: Gewurztraminer halbtrocken 2010 Filety okonia smażone(...)następnie marynowane, z gotowanym w cukrze rokitnikiem, słodko kwaśną dynią, marynowanymi cebulkami. Do tego zaproponowano Gewuerztraminer halbtrocken 2010, winnica Rappenhof Wino wytwarzane ze starego, klasycznego szczepu winogron, znanego od 1500 lat. Różano-korzenny aromat z miodowymi akcentami. W ustach egzotycznie korzenne z dominującym aromatami liczi i rodzynki. W tle floralno-warzywne akcenty z delikatną gorczycową goryczką. Delikatnie półwytrawny Gewuerztraminer

królestwo garów
Żurawina do mięs 182

Składniki: 3 łyżki suszonej żurawiny czerwone, wytrawne lub półwytrawne wino 5 łyżeczek cukru brązowego (może być biały, ale wówczas 3 łyżeczki) Do małego garnuszka wsypujemy suszoną żurawinę. Zalewamy winem w takiej ilości, żeby żurawinę przykryć. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogien na minimum i gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż wino się zredukuje. Po zredukowaniu wina, wlewamy ponownie tyle wina, żeby przykryć żurawinę. Słodzimy.  Całość mieszamy od czasu do czasu i gotujemy ponownie do momentu, aż wino się zredukuje, a żurawina będzie mieć gęstą konsystencję (coś jak marmolada). Podajemy z mięsem, choć do ryby również jest wyśmienita. U mnie z pieczonym łososiem i gotowanymi warzywami. Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Budapeszt – lokalne przysmaki 235

wino Pisząc o węgierskiej kuchni, nie można zapomnieć o węgierskich winach . Jednym z najbardziej popularnych węgierskich win jest Tokaj albo Egri bikavér (Bycza Krew) . Dobre węgierskie wino kupimy w sklepie już za ok. 7-9 PLN. Uważajcie jednak na ceny wina w restauracjach – zazwyczaj podawane ceny w karcie dotyczą 100 ml tego pysznego trunku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wino – uprawa winogron 140

temat wina krąży wiele mitów. Poza ceną, długowiecznością i właściwościami dotyczą one samego wytwarzania tego rodzaju alkoholu. Pomimo, że uprawa winogron nie należy do najprostszych to… Powszechnie sądzi się, że winogrona do najlepszych win zbiera się ręcznie. To nieprawda, a mit miał być chyba chwytem marketingowym, bo przecież produkcja ręczna trwa dłużej i wiąże się z większymi(...)winoroślą są niedostępne i strome. Maszyny zastępują pracę wielu ludzi, nie tylko zbierając winogrona, ale także miażdżąc je i przygotowując do dalszej obróbki. Jeśli więc przeczytamy gdzieś, że wino jest drogie, bo winogrona były ręcznie zbierane, potraktujmy to z przymrużeniem oka. Post Wino – uprawa winogron pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Policzki wieprzowe w sosie z czerwonym winem z wolnowaru 273

gotowe, a danie naprawdę jest pyszne.  Policzki wieprzowe w sosie z czerwonym winem 1 kg policzków wieprzowych  20 dkg drobnych pieczarek  1 cebula  2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 dużą pietruszkę 1 niedużego selera  250 ml czerwonego wytrawnego wina 250 ml wody  3 łyżki oleju rzepakowego  5 łyżek masła klarowanego(...)umyte, delikatnie dopraw pieprzem oraz chili i przesmaż.   Wersja na wolnowar : Włącz wolnowar na high i po chwili do misy przełóż warzywa i na wierzchu ułóż policzki zalej winem wraz z połową wody, dopraw pieprzem. Gotuj przez 4 godziny od czasu do czasu mieszając. Wersja na garnek: Do garnka przełóż warzywa, ułóż na nich połóż policzki, zalej wodą

Kuchnia na wzgórzu