wino - 10075 przepisów (strona:37/672)

Idealny przepis na romantyczną kolację 124

składniki. Taki danie nie sprawi, że będziecie „pełni” wręcz przeciwnie, znajdziecie jeszcze miejsce na deser. Idealnym kompanem do tej potrawy będzie białe półwytrawne kalifornijskie wino Oak View. W smaku pełne egzotycznych owocowych aromatów z nutą wanilii w tle. Wymarzona para Idealny kompan   Zawsze uważałem gotowanie za jedną(...)celu zaspokojenia głodu. Jest to jeden z najpiękniejszych sposobów na powiedzenie „kocham cię, zależy mi na tobie”. Dlatego uważam, że półwytrawne białe wino Oak View to idealny kompan do spotkań we dwoje . To wino pełne uczuć, będące dopełnieniem związku w każdej jego fazie. Przez żołądek do serca

kuron.com.pl
Spaghetti z bakłażanem w sosie pomidorowym 130

Roladki z bakłażana i sera ricotta . Proporcje na 3 osoby: Składniki: 2 bakłażany 1 szalotka 6 ząbków czosnku  1 łyżeczka oregano 400 g passaty pomidorowej 100 ml białego wina 4 łyżki oliwy (uwaga bakłażan wchłania) sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru 2 garści parmezanu(...)makaronu typu spaghetti Wykonanie:   Na gorącą oliwę wrzucić posiekaną szalotkę i czosnek, pokrojony w kostkę bakłażan, oregano zamieszać, smażyć kilka minut do zmiękczenia bakłażana. Podlać winem, odparować chwilę, dodać sos pomidorowy (można dolać około 100 ml wody), sól i pieprz do smaku, cukier, dusić całość pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodać starty drobno parmezan około

Wino Francja Kuchnia
Zupa krem z białych szparagów podana z gotowanym jajkiem 139

Zupa krem z białych szparagów podana z gotowanym jajkiem Proporcje na 3 osoby: Składniki: 500 g białych szparagów 2 jajka ugotowane na pół twardo 100 ml białego wytrawnego wina 100 ml mleka 2 ziemniaki 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1/2 cytryny 1 szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz biały do smaku  1 garść startego parmezanu świeże zioła(...)końcówki odkroić. Opłukane i obrane pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić szalotkę i czosnek, ziemniaki oraz szparagi, przyprawić, zeszklić całość, podlać winem, odparować, przykryć warzywa wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, po tym czasie wlać mleko, sok z cytryny i gotować jeszcze 5 minut. Po 20 minutach gotowania

Wino Francja Kuchnia
Zupa krem z białych szparagów podana z gotowanym jajkiem 169

Zupa krem z białych szparagów podana z gotowanym jajkiem Proporcje na 3 osoby: Składniki: 500 g białych szparagów 2 jajka ugotowane na pół twardo 100 ml białego wytrawnego wina 100 ml mleka 2 ziemniaki 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1/2 cytryny 1 szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz biały do smaku  1 garść startego parmezanu świeże zioła(...)końcówki odkroić. Opłukane i obrane pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić szalotkę i czosnek, ziemniaki oraz szparagi, przyprawić, zeszklić całość, podlać winem, odparować, przykryć warzywa wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, po tym czasie wlać mleko, sok z cytryny i gotować jeszcze 5 minut. Po 20 minutach gotowania

Wino Francja Kuchnia
Spaghetti z bakłażanem w sosie pomidorowym 126

Roladki z bakłażana i sera ricotta . Proporcje na 3 osoby: Składniki: 2 bakłażany 1 szalotka 6 ząbków czosnku  1 łyżeczka oregano 400 g passaty pomidorowej 100 ml białego wina 4 łyżki oliwy (uwaga bakłażan wchłania) sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru 2 garści parmezanu(...)makaronu typu spaghetti Wykonanie:   Na gorącą oliwę wrzucić posiekaną szalotkę i czosnek, pokrojony w kostkę bakłażan, oregano zamieszać, smażyć kilka minut do zmiękczenia bakłażana. Podlać winem, odparować chwilę, dodać sos pomidorowy (można dolać około 100 ml wody), sól i pieprz do smaku, cukier, dusić całość pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodać starty drobno parmezan około

Wino Francja Kuchnia
Pieczony normandzki camembert z gruszką, miodem i migdałami 135

Camembert de Normandie (dla jednej osoby) 2 gruszki 1 garść prażonych migdałów 1 garść roszponki 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 2 łyżki białego wytrawnego wina sól i pieprz 2 szczypty ziół prowansalskich 1 świeża bagietka Wykonanie: Gruszki(...)umyć, jedną z nich obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Drugą w paski. W rondelku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, łyżkę miodu, chwilę smażyć. Podlać winem (około 2 łyżki), zredukować. Camembert przekroić na pól, umieścić w ich drewnianych częściach opakowania w żaroodpornym naczyniu, każdą z nich lekko skropić roztopionym masłem, następnie oprószyć solą, pieprzem i ziołami

Wino Francja Kuchnia
GORĄCA CZEKOLADA Z WINEM 161

tego półwytrawne czerwone wino, ale Wy oczywiście możecie poeksperymentować z Waszymi ulubionymi proporcjami.  Całość wyszła wyśmienita - delikatna, ale z charakterem, pysznie czekoladowa z odpowiednio wyczuwalnym winem i nutą przypraw. Taki rozgrzewający napój moooooocno wciąga, także przygotujcie ciepły koc, dobrą książkę lub ulubiony serial i genialny wieczór we dwoje lub (solo) gotowy... 👫😉 Również na nadchodzące(...)Walentynki gorąca czekolada z winem sprawdzi się idealnie... Zaskoczcie zatem swoją drugą połówkę tym przepysznym afrodyzjakiem... 💕 SKŁADNIKI (na 2 duże porcje lub 4 małe): 1,25 szklanki mleka  0,75 szklanki śmietany kremówki 36% 1,5 tabliczki czekolady (użyłam pół na pół mleczna i gorzką - można użyć samej gorzkiej) 0,75 szklanki wina (użyłam czerwonego półwytrawnego

Słodko-Słony Świat Ilony
KURCZAK PIECZONY W BIAŁYM WINIE 129

KURCZAK PIECZONY W BIAŁYM WINIE Co powstanie z bukietu aromatycznych ziół oraz delikatnego kurczaka? Możliwości jest wiele... Ale tak smaczna tylko jedna ;) Kurczak pieczony w białym winie :) Co tu kryć! Lekko kwaśny, pikantny i słodki jednocześnie. Eksplozja smaku!  Zobacz przepis i zmień zwykły obiad w niezwykłą ucztę :) Jak przygotować kurczaka w białym winie - sprawdzony przepis krok(...)kroku. Zainspiruj się przepisem i ulepszaj go :) Ślicznie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: 1 kurczak podzielony na części 300ml białego wina (np. półsłodkie) 300ml bulionu drobiowego lub jarzynowego (może być z koncentratu) 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu 1 szklanka małych, marynowanych cebulek 1 ząbek czosnku sól do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Moja Książka Kucharska
GORĄCA CZEKOLADA Z WINEM 163

tego półwytrawne czerwone wino, ale Wy oczywiście możecie poeksperymentować z Waszymi ulubionymi proporcjami.  Całość wyszła wyśmienita - delikatna, ale z charakterem, pysznie czekoladowa z odpowiednio wyczuwalnym winem i nutą przypraw. Taki rozgrzewający napój moooooocno wciąga, także przygotujcie ciepły koc, dobrą książkę lub ulubiony serial i genialny wieczór we dwoje lub (solo) gotowy... 👫😉 Również na nadchodzące(...)Walentynki gorąca czekolada z winem sprawdzi się idealnie... Zaskoczcie zatem swoją drugą połówkę tym przepysznym afrodyzjakiem... 💕 SKŁADNIKI (na 2 duże porcje lub 4 małe): 1,25 szklanki mleka  0,75 szklanki śmietany kremówki 36% 1,5 tabliczki czekolady (użyłam pół na pół mleczna i gorzką - można użyć samej gorzkiej) 0,75 szklanki wina (użyłam czerwonego półwytrawnego

Słodko-Słony Świat Ilony
Czym różni się wino musujące od zwykłego prócz bąbelków? 109

momentu zbioru owoców. Cena Za oryginalnego szampana zapłacimy dużo większe pieniądze niż za wino musujące . Ceny tych pierwszych mogą być bardzo wysokie i zależą od producenta i jakości. Wino musujące znajdziemy w niemal każdym sklepie z alkoholem i kupimy już za kilkanaście złotych. Smak To różnica niemal tak odczuwalna, jak cena obydwu trunków. Wino musujące jest mniej(...)tylu różnych smaków. Co innego, gdy uda nam się skosztować szampana. Każdy, kto zna się na tego rodzaju trunkach, bez trudu wyodrębni ciekawe nuty smakowe. Alternatywnie Jak widać, wino musujące jest tańszą alternatywą dla szampana, nie oznacza to jednak, że gorsze. Wiele krajów posiada własne alkohole musujące. Są one produkowane między innymi w Hiszpanii, Portugalii i Włoszech. Gdzie szukać

Kuchcik gotuje
Policzki wieprzowe duszone w czerwonym winie z burakiem, marchewką, brukselką, topinamburem i kaszą pęczak 171

swojemu. Z samą brukselką, czy buraczkami to danie będzie równie dobre, więc potakujcie to jako inspirację do własnych eksperymentów. ;) * SKŁADNIKI na ok. 4 porcje Policzki wieprzowe w czerwonym winie: 1 kg policzków wieprzowych 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały por 1 mały seler 2 łodygi selera naciowego 3 białe cebule 4 ząbki czosnku gałązka rozmarynu 2 listki laurowe(...)ziela angielskie 250 ml czerwonego wytrawnego wina ok. 500 ml rosołu lub bulionu 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz Dodatki: 1 szklanka kaszy pęczak 4 nieduże buraki 8 bulw topinamburu 12 minimarchewek kilka brukselek 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki miodu 3 łyżki oleju (u mnie arachidowy) 2 łyżeczki masła klarowanego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka suszonego tymianku szczypta

Food Square
Sos żurawinowy na czerwonym winie 126

najlepszy sos żurawinowy. Idealny do mięs oraz serów i wprost stworzony na świąteczny stół. Mój ulubiony przepis na żurawinowy sos bazuje na gotowaniu świeżej lub mrożonej żurawiny na czerwonym winie z dodatkiem cynamonu i anyżu. Niekiedy dodaję również wanilię. Dzięki przyprawom pachnie wprost nieziemsko. W przepisie podaję, żeby wykorzystać wytrawne czerwone wino, jednak z powodzeniem możecie wykorzystać również(...)najczęściej przygotowuję ten sos właśnie na tym portugalskim winie, pomijając wtedy całkowicie dodatek cukru i miodu. * SKŁADNIKI 500 g żurawiny (świeżej lub mrożonej) 250 ml wytrawnego czerwonego wina (lub porto, pomijamy wtedy dodatek cukru i miodu) 1 kora cynamonu 1 gwiazdka anyżu 3 łyżki miodu 3 łyżki cukru trzcinowego * PRZYGOTOWANIE Świeżą żurawinę umyj i osusz. Wrzuć do rondelka

Food Square
Karp w białym winie – Wigilia 183

Karp w białym winie – Wigilia Do świąt już niewiele czasu , niektórzy już szukają inspiracji co zrobić pysznego , na Wigilijny stół . Nie jest to proste , bo u nas wszyscy są bardzo mięsożerni , więc trzeba się nieźle nagłowić ,żeby z zadowoleniem, rodzinka ,wcinała wegetariańskie potrawy Tradycji musi stać się zadość ,więc mus , to mus , a czym byłby(...)wigilijny stół bez karpia … Ten przepis gości u nas co roku , dlatego że jest prosty i bardzo smaczny , najlepiej przygotować go dzień wcześniej ,żeby karp, dobrze przesiąkł aromatami wina. Odgrzewany najlepszy;) Może w tym roku , wymyślę coś innego ..;) Składniki : 1 karp ( dowolnej wielkości ) 4 -5 dużych cebul 3 szklanki białego , półwytrawnego wina 3 łyżki miodu 1/2 łyżeczki

Ogrodnik w podróży