czerwonego wina ! Wersję z czerwonym winem zobaczyłem u znajomych i robiony przez nich sos był naprawdę niesamowity w smaku. Od tego czasu sos z żurawiny robię tylko w taki sposób. Inne przepisy na sosy są TUTAJ. Sos żurawinowy - przepis: Składniki: 300 g świeżej lub mrożonej żurawiny 100 g cukru 250 ml czerwonego wina(...)rondelka wlewamy wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5-6 min. Dzięki gotowaniu alkohol wyparuje z wina i pozostanie tylko pyszny aromat i smak. Po tym do wina dodajemy żurawinę, cukier, wodę, sól. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 min. Ugotowany sos ubijamy blenderem na gładką konsystencję. Jeżeli chcemy przecedzamy przez drobne sitko (ja pomijam
Kuchnia Łukaszaprzyrządzeniu. Porcja mięsa do ryżu czy ziemniaków. U nas w domu jemy kurczaka przynajmniej raz w tygodniu. Kurczak jest tani i pasuje w wielu potrawach. Pyszny w białym winie. Przepis na kurczaka Składniki: na 4 6 porcji 4 duże piersi z kurczaka ze skórką 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku sólo i pieprz do smaku 5 łyżek masła(...)drobno pokrojony czosnek. Smaż przez 2 minuty, po czym dodaj wino. Smaż jeszcze przez 5 minut. Podaj kurczaka z ryżem lub ziemniakami. The post Przepis na kurczaka w winie appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaziół prowansalskich wprost rozpływa się w ustach. Do tego duża ilość pysznych warzyw, których słodycz nabrana podczas pieczenia zostaje przełamana sokiem z cytryny. Danie obowiązkowo podajemy z lampką wina użytego do pieczenia, np. Chardonnay, które spowoduje, że znajdziemy się w niebie. Tym przepisem pragnę Wam pokazać, że drób to nie tylko kurczak, choć jego również możemy przygotować(...)Perliczka: 1 perliczka (ok. 1,2 kg) 1 cukinia 3 marchewki 3 pietruszki ½ selera 2 czerwone cebule 1 główka czosnku 1 cytryna kiść pomidorków koktajlowych 1 butelka białego wytrawnego wina kilka gałązek świeżego tymianku kilka gałązek świeżego rozmarynu oliwa z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich świeżo mielony czarny pieprz sól morska Brukselka pod kruszonką: 70 dag brukselki 2 łyżki
Food SquareMoje przepisy na pieczone króliki cieszą się sporą oglądalnością, zatem na Nowy Rok proponuję świąteczne wydanie tego zdrowego mięsa. Przy doborze wina kierujcie się zasadą, że ma to być wino, które wlejecie sobie do kieliszków i wypijecie. Nie warto(...)kupować taniego i okropnego w smaku wina, bo królik przejdzie jego smakiem i nie będziecie chcieli go potem zjeść. Składniki : tusza królicza ok. 300 ml białego półwytrawnego wina sól pieprz czarny papryka słodka w proszku suszony czosnek 4 łyżki oliwy Królika pociąć na kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać oliwą. Posypać go przyprawami, przykryć i wstawić
Weekendy w domu i ogrodzieGrzane wino Wino na ciepło w takiej wersji smakuje mi najbardziej. Nie jest bardzo słodkie, na pewno nie tak jak to, które można dostać na straganach bożonarodzeniowych. Nie użyłam goździków ani imbiru, a dzięki skorzystaniu z wina półsłodkiego, dodałam jedynie odrobinę miodu. Pyszne, świąteczne aromaty… Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania(...)minut Ilość porcji: 2 -4 Składniki: © butelka półsłodkiego wina © 1 łyżeczka mielonego cynamonu (+kora, jeśli mamy) © 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu © kawałek gwiazdki anyżu
Bazując na smakuLubicie grzańca? Zimowym wieczorem, po nartach, długiej wycieczce? W weekend z przyjaciółmi? Możecie go sami przygotować - zapraszam po przepis na grzane wino z mocno korzenną nutą :) SKŁADNIKI 750 ml czerwonego, wytrawnego wina 3/4 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 1 laska cynamonu 1 pomarańcza 10 goździków szczypta ziaren kminku szczypta ziaren kolendry 1 listek laurowy ziarnko ziela angielskiego(...)wody. Nabijamy skórki goździkami i wrzucamy je do garnka razem z resztą przypraw. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Dolewamy wino i podgrzewamy, aż zacznie mocno parować, uważając jednocześnie by go nie zagotować! Przecedzamy grzaniec przez sito. Rozlewamy do specjalnych glinianek, kubków lub szklanek (uwaga- zwykłe szklanki muszą być nagrzane
Moje Kuchenne Rewelacjebalkonu, na zewnątrz wiatr i chłód - nie zachęcało do kapieli W „naszym” mieszkanku było sympatycznie, przytulnie – atmosfera sprzyjała alkoholizowaniu się hiszpańskim winem, zajadaniem świeżymi omułkami gotowanymi na białym winie z masłem, czosnkiem i pietruszką. Standardowo i nieodłączną „przegryzką” były wyśmienite oliwki, półtwarde sery i oczywiście pachnące plastry szynki serrano. W supermarketach (najbardziej chyba popularnym jest Mercadona ) można kupić wstępnie(...)mają gdzieś, że wnętrze nie było odświeżane od kilku dobrych lat. To sprawia, że koncentrujesz się na jedzeniu. Klimat sprawia, że w pamięci pozostaje smak paelli, zapach szynki, goryczka wina i zielonych oliwek oraz nieszczęsnego białego pieczywa… I wiecie co? Nawet człowiek nie chce wyszukanej kuchni tam smakować w restauracjach typu „ą” „ę”– im prościej podane jedzenie i mniej
Right Behind The KitchenGruszki gotowane w białym winie z dużą ilością przypraw są słodkim i aromatycznym deserem. Można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, w obu wersjach są pyszne. Składniki: 5 - 6 gruszek 100 g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczki kardamonu 4 goździki 600 - 800 ml białego półsłodkiego wina dodatkowe(...)wino lub woda w razie potrzeby Wykonanie: Gruszki obrać pozostawiając ogonki i włożyć je do garnka. Dodać cukry i przyprawy, a następnie zalać winem tak aby gruszki były przykryte. W razie zbyt małej ilości wina można dodać odrobinę wody. Gruszki z winem zagotować, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Gotować na małym ogniu aż gruszki zmiękną - u mnie wystarczyło
Mama GotujeKrólik pieczony w piekarniku z dodatkiem białego wina z aromatyczną nutą rozmarynu i szalotek. Doskonały na elegancki obiad. Mięso z królika uchodzi za wyjątkowo zdrowe – ma bardzo mało tłuszczu i, podobnie jak drób, zaliczane jest do mięs jasnych. Tuszkę królika bardzo łatwo się oporządza – kilka ruchów nożem i po sprawie. Wolno pieczony w niskiej temperaturze królik(...)tuszki. Potem rozcinamy rękaw i wyjmujemy mięso na półmisek. Polewamy sosem z rękawa. Pieczony królik będzie świetnie komponował się z ziemniakami z piekarnika lub bagietką. Post Królik pieczony w winie pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuzastanawiałam się nad tym co przygotować na konkurs Gotuj i zwiedzaj winnice Alzacji . W końcu wybrałam tartę, do której dobrałam wino Gewurztraminer d’Alsace. Wybór padł na wspomniane wino, ponieważ dobrze komponuje się z gorgonzolą, której smak jest dominujący w tarcie. Wino to jest aromatyczne, uzupełnione przez cierpko-pikantny smak owocowy. Smaki sugeruje już sama nazwa. Gewurtz(...)pikantny, traimer = pochodzący z Tramin (miasteczko w Austrii, skąd pochodzą winogrona Gewurztraminer). To bogate wino idealnie współgra z mocnymi smakami, nie tylko w teorii. Teraz niech przepis mówi sam za siebie :) Składniki (forma o średnicy 30cm): Tarta: - 100 g mąki pełnoziarnistej, 50 g mąki krupczatki - 1/2 kostki masła (100g) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki śmietany - sól, pieprz
Corner With Recipeswodę winem musującym w tym wypadku 8,5%-wym.Idealnie się sprawdziło.Rum ma swój speczyficny smak którego nie da się niczym zastapić ale to włoskie wino białe musujące wino z posmakiem gruszki cudownie mi podeszło. Dla tych którzy jeszcze Mojito nie pili.Wersja z rumem powinna byc zaliczona obowiązkowo. Zadbaj o wysokie pojemne szklanki.Do Mojito dodaje się bardzo dużo(...)się zapokoić 2 łyczkami tego wśmienitego drinka SKŁADNIKI na 2 Mojito: dużo lodu 2 limonki w całosci (sparzone) spora garść mięty 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego ewentualnie zwykłego brązowego wino musujące do dopełnienia -u mnie włoskie wino musujące "Casa Cialdini White" Wykonanie: Wszystkie składniki do czasu urzycia schładzać w lodówce Do obszernych wysokich szklanek wrzucić cząstki limonki
Sztuka gotowania w/g Samirystoi na przeszkodzie, aby użyć „zwykłej” marchewki po uprzednim własnoręcznym obraniu i pokrojeniu na mniejsze kawałki. Jak widać, przepis łączy smaki raczej słodkie (marchewka, winogrona) z wytrawnymi (oliwki, wino). Papryczki chili dodają mu z kolei zdecydowanej pikanterii. Niech jednak nie przeraża to zwolenników względnie łagodnych smaków. Sos wprawdzie jest bardzo ostry, ale jego pikanteria tylko częściowo przechodzi na pozostałe(...)gallery-126 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-126 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Sprawione mięso i warzywa Kurczaka najpierw obsmażamy Następnie okładamy warzywami i dusimy w winie Na koniec odkrywamy i dodajemy winogrona Pikantny kurczak z winogronami i oliwkami Post Pikantny kurczak z winogronami i oliwkami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna PokusaUwielbiam letnie owocowe zupy, tym razem zrobiłam z soczystych czereśni na półsłodkim winie czerwonym ze szczyptą ognistego pieprzu cayenne ..jaki smak? musicie przekonać się sami, dla mnie poezja! 1/2 kg czereśni 200 ml wina półsłodkiego czerwonego 100 ml wody 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka miodu rzepakowego szczypta pieprzu cayenne 1 łyżka mąki kukurydzianej świeża mięta Czereśnie(...)myjemy i drylujemy. Wino mieszamy z wodą,odlewamy 1/4 szklanki i rozprowadzamy w nim mąkę kukurydzianą, resztę gotujemy na wolnym ogniu bez pokrywki około 10 minut, żeby część wina odparowała,po czym dodajemy cukier puder oraz miód. Po dosłodzeniu wrzucamy czereśnie gotujemy 3 minuty, po czym zagęszczamy zupę mąką kukurydzianą rozrobioną w winie, doprawiamy szczyptą pieprzu cayenne
Wanilia i Kardamonbyło wepchnąć do środka śliwki. Mięso nacieramy solą, a wewnętrzny kanał nacieramy również musztardą. Sprawione mięso pozostawiamy na co najmniej kilkanaście minut, w razie potrzeby umieszczając w lodówce. Nasączone winem śliwki wkładamy powoli w kanał w mięsie, najlepiej z obu stron, aby go szczelnie wypełniły. Przy samych otworach pozostawiamy ok. 1 cm odcinek kanału bez owoców, aby mięso się zamknęło(...)otwartej brytfannie przez 50 minut. Przez pierwsze 25 minut polewamy co pewien czas mięso winem ze śliwek, a przez pozostały czas – glazurą. Glazurę przyrządzamy po włożeniu mięsa do piekarnika. Sok z jabłek zagotowujemy, dodajemy sos sojowy, cukier, imbir oraz 2-3 łyżki wina, w którym namaczaliśmy śliwki. Gotujemy przez kilka lub kilkanaście minut tak, aby ilość płynu zredukowała się
Kulinarna Pokusakaszotto, które dziś zaprezentuję, ale i do wszelkiego typu risotto, używajmy wina tak dobrego, jakie z chęcią byśmy wypili do danego dania . To, jaka będzie jakość wina odzwierciedli się w przyrządzanej potrawie. Słabe i kwaśne wino nie dość, że nie polepszy smaku, to jeszcze dodatkowo zdominuje inne składniki. Ponadto czas przygotowania jest nieco(...)roślinnego sól, pieprz świeżo mielony zielenina do podania Cebulę obieram, siekam i szklę na oleju roślinnym. Kiedy delikatnie się zarumieni, wsypuję suchą kaszę, delikatnie ją podprażam i zalewam winem, a gdy połowicznie odparuje, wlewam część bulionu (najlepiej robić to porcjami wielkości chochli do zupy). Kasza wchłonie płyn - dolewam kolejną porcję. *Ilość bulionu zużytego do dania zależy
W kuchni Karmel-itki