gotowe, a danie naprawdę jest pyszne. Policzki wieprzowe w sosie z czerwonym winem 1 kg policzków wieprzowych 20 dkg drobnych pieczarek 1 cebula 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 dużą pietruszkę 1 niedużego selera 250 ml czerwonego wytrawnego wina 250 ml wody 3 łyżki oleju rzepakowego 5 łyżek masła klarowanego(...)umyte, delikatnie dopraw pieprzem oraz chili i przesmaż. Wersja na wolnowar : Włącz wolnowar na high i po chwili do misy przełóż warzywa i na wierzchu ułóż policzki zalej winem wraz z połową wody, dopraw pieprzem. Gotuj przez 4 godziny od czasu do czasu mieszając. Wersja na garnek: Do garnka przełóż warzywa, ułóż na nich połóż policzki, zalej wodą
Kuchnia na wzgórzuwoce lata utopione w orzeźwiającej galaretce o smaku białego wina na waniliowym kremie pâtissière spowitym maślanym kruchym ciastem. Tutaj nie ma o czym się rozpisywać, bo ta tarta to deser, który wprost musi pojawić się o tej porze roku na stole. Wybierzcie na straganie swoje ulubione owoce i upieczcie ją jeszcze dziś! * SKŁADNIKI Kruche ciasto: 210 g mąki(...)żółtka 400 ml pełnego mleka 1 laska wanilii 25 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 70 g cukru 30 g masła w temperaturze pokojowej Galaretka z białego wina: 300 ml słodkiego białego wina 2 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny Owoce: maliny jeżyny borówki winogrona nektarynki * PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą oraz
Food SquareSkładniki: 3 łyżki suszonej żurawiny czerwone, wytrawne lub półwytrawne wino 5 łyżeczek cukru brązowego (może być biały, ale wówczas 3 łyżeczki) Do małego garnuszka wsypujemy suszoną żurawinę. Zalewamy winem w takiej ilości, żeby żurawinę przykryć. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogien na minimum i gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż wino się zredukuje. Po zredukowaniu wina, wlewamy ponownie tyle wina, żeby przykryć żurawinę. Słodzimy. Całość mieszamy od czasu do czasu i gotujemy ponownie do momentu, aż wino się zredukuje, a żurawina będzie mieć gęstą konsystencję (coś jak marmolada). Podajemy z mięsem, choć do ryby również jest wyśmienita. U mnie z pieczonym łososiem i gotowanymi warzywami. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compeperoncino 2 kromki chleba 1/2 szklanki mleka 2 jajka od szczęśliwych kurek 1 pęczek natki pietruszki 50 g startego parmezanu 1 szczypta gałki muszkatołowej 150 ml czerwonego wytrawnego wina (można zastąpić wodą) 2 łyżki mąki sól morska pieprz oliwa Wykonanie: Mięso umieścić w misce, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Zamoczone kromki chleba w mleku (10 minut) odsączyć, dodać(...)każdy oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać oliwę (2-3 łyżki), dodać posiekaną szalotkę, ostrą papryczkę, czosnek, liście bazylii, oprószyć salą, pierzem, zeszklić, ułożyć na patelni klosiki, podsmażyć całość, podlać winem, dodać passatę pomidorową, gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut, kolejne 5 minut bez pokrywki do zgęstnienia sosu. Podawać z makaronem typu spaghetti i chrupiącą świeżą bagietką albo oryginalną
Wino Francja KuchniaJuż po raz drugi Łódzki Festiwal Win Polskich zaprasza wszystkich wielbicieli tego trunku na imprezę, podczas której będziemy mogli spróbować najlepszych polskich win! Artykuł 14 MAJA – ŁÓDZKI FESTIWAL WIN POLSKICH – ŁÓDŹ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEczerwonego wina ! Wersję z czerwonym winem zobaczyłem u znajomych i robiony przez nich sos był naprawdę niesamowity w smaku. Od tego czasu sos z żurawiny robię tylko w taki sposób. Inne przepisy na sosy są TUTAJ. Sos żurawinowy - przepis: Składniki: 300 g świeżej lub mrożonej żurawiny 100 g cukru 250 ml czerwonego wina(...)rondelka wlewamy wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5-6 min. Dzięki gotowaniu alkohol wyparuje z wina i pozostanie tylko pyszny aromat i smak. Po tym do wina dodajemy żurawinę, cukier, wodę, sól. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 min. Ugotowany sos ubijamy blenderem na gładką konsystencję. Jeżeli chcemy przecedzamy przez drobne sitko (ja pomijam
Kuchnia Łukaszaprzyrządzeniu. Porcja mięsa do ryżu czy ziemniaków. U nas w domu jemy kurczaka przynajmniej raz w tygodniu. Kurczak jest tani i pasuje w wielu potrawach. Pyszny w białym winie. Przepis na kurczaka Składniki: na 4 6 porcji 4 duże piersi z kurczaka ze skórką 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku sólo i pieprz do smaku 5 łyżek masła(...)drobno pokrojony czosnek. Smaż przez 2 minuty, po czym dodaj wino. Smaż jeszcze przez 5 minut. Podaj kurczaka z ryżem lub ziemniakami. The post Przepis na kurczaka w winie appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaziół prowansalskich wprost rozpływa się w ustach. Do tego duża ilość pysznych warzyw, których słodycz nabrana podczas pieczenia zostaje przełamana sokiem z cytryny. Danie obowiązkowo podajemy z lampką wina użytego do pieczenia, np. Chardonnay, które spowoduje, że znajdziemy się w niebie. Tym przepisem pragnę Wam pokazać, że drób to nie tylko kurczak, choć jego również możemy przygotować(...)Perliczka: 1 perliczka (ok. 1,2 kg) 1 cukinia 3 marchewki 3 pietruszki ½ selera 2 czerwone cebule 1 główka czosnku 1 cytryna kiść pomidorków koktajlowych 1 butelka białego wytrawnego wina kilka gałązek świeżego tymianku kilka gałązek świeżego rozmarynu oliwa z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich świeżo mielony czarny pieprz sól morska Brukselka pod kruszonką: 70 dag brukselki 2 łyżki
Food SquareMoje przepisy na pieczone króliki cieszą się sporą oglądalnością, zatem na Nowy Rok proponuję świąteczne wydanie tego zdrowego mięsa. Przy doborze wina kierujcie się zasadą, że ma to być wino, które wlejecie sobie do kieliszków i wypijecie. Nie warto(...)kupować taniego i okropnego w smaku wina, bo królik przejdzie jego smakiem i nie będziecie chcieli go potem zjeść. Składniki : tusza królicza ok. 300 ml białego półwytrawnego wina sól pieprz czarny papryka słodka w proszku suszony czosnek 4 łyżki oliwy Królika pociąć na kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać oliwą. Posypać go przyprawami, przykryć i wstawić
Weekendy w domu i ogrodzieGrzane wino Wino na ciepło w takiej wersji smakuje mi najbardziej. Nie jest bardzo słodkie, na pewno nie tak jak to, które można dostać na straganach bożonarodzeniowych. Nie użyłam goździków ani imbiru, a dzięki skorzystaniu z wina półsłodkiego, dodałam jedynie odrobinę miodu. Pyszne, świąteczne aromaty… Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania(...)minut Ilość porcji: 2 -4 Składniki: © butelka półsłodkiego wina © 1 łyżeczka mielonego cynamonu (+kora, jeśli mamy) © 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu © kawałek gwiazdki anyżu
Bazując na smakuLubicie grzańca? Zimowym wieczorem, po nartach, długiej wycieczce? W weekend z przyjaciółmi? Możecie go sami przygotować - zapraszam po przepis na grzane wino z mocno korzenną nutą :) SKŁADNIKI 750 ml czerwonego, wytrawnego wina 3/4 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 1 laska cynamonu 1 pomarańcza 10 goździków szczypta ziaren kminku szczypta ziaren kolendry 1 listek laurowy ziarnko ziela angielskiego(...)wody. Nabijamy skórki goździkami i wrzucamy je do garnka razem z resztą przypraw. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Dolewamy wino i podgrzewamy, aż zacznie mocno parować, uważając jednocześnie by go nie zagotować! Przecedzamy grzaniec przez sito. Rozlewamy do specjalnych glinianek, kubków lub szklanek (uwaga- zwykłe szklanki muszą być nagrzane
Moje Kuchenne Rewelacjebalkonu, na zewnątrz wiatr i chłód - nie zachęcało do kapieli W „naszym” mieszkanku było sympatycznie, przytulnie – atmosfera sprzyjała alkoholizowaniu się hiszpańskim winem, zajadaniem świeżymi omułkami gotowanymi na białym winie z masłem, czosnkiem i pietruszką. Standardowo i nieodłączną „przegryzką” były wyśmienite oliwki, półtwarde sery i oczywiście pachnące plastry szynki serrano. W supermarketach (najbardziej chyba popularnym jest Mercadona ) można kupić wstępnie(...)mają gdzieś, że wnętrze nie było odświeżane od kilku dobrych lat. To sprawia, że koncentrujesz się na jedzeniu. Klimat sprawia, że w pamięci pozostaje smak paelli, zapach szynki, goryczka wina i zielonych oliwek oraz nieszczęsnego białego pieczywa… I wiecie co? Nawet człowiek nie chce wyszukanej kuchni tam smakować w restauracjach typu „ą” „ę”– im prościej podane jedzenie i mniej
Right Behind The KitchenGruszki gotowane w białym winie z dużą ilością przypraw są słodkim i aromatycznym deserem. Można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, w obu wersjach są pyszne. Składniki: 5 - 6 gruszek 100 g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczki kardamonu 4 goździki 600 - 800 ml białego półsłodkiego wina dodatkowe(...)wino lub woda w razie potrzeby Wykonanie: Gruszki obrać pozostawiając ogonki i włożyć je do garnka. Dodać cukry i przyprawy, a następnie zalać winem tak aby gruszki były przykryte. W razie zbyt małej ilości wina można dodać odrobinę wody. Gruszki z winem zagotować, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Gotować na małym ogniu aż gruszki zmiękną - u mnie wystarczyło
Mama GotujeKrólik pieczony w piekarniku z dodatkiem białego wina z aromatyczną nutą rozmarynu i szalotek. Doskonały na elegancki obiad. Mięso z królika uchodzi za wyjątkowo zdrowe – ma bardzo mało tłuszczu i, podobnie jak drób, zaliczane jest do mięs jasnych. Tuszkę królika bardzo łatwo się oporządza – kilka ruchów nożem i po sprawie. Wolno pieczony w niskiej temperaturze królik(...)tuszki. Potem rozcinamy rękaw i wyjmujemy mięso na półmisek. Polewamy sosem z rękawa. Pieczony królik będzie świetnie komponował się z ziemniakami z piekarnika lub bagietką. Post Królik pieczony w winie pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuzastanawiałam się nad tym co przygotować na konkurs Gotuj i zwiedzaj winnice Alzacji . W końcu wybrałam tartę, do której dobrałam wino Gewurztraminer d’Alsace. Wybór padł na wspomniane wino, ponieważ dobrze komponuje się z gorgonzolą, której smak jest dominujący w tarcie. Wino to jest aromatyczne, uzupełnione przez cierpko-pikantny smak owocowy. Smaki sugeruje już sama nazwa. Gewurtz(...)pikantny, traimer = pochodzący z Tramin (miasteczko w Austrii, skąd pochodzą winogrona Gewurztraminer). To bogate wino idealnie współgra z mocnymi smakami, nie tylko w teorii. Teraz niech przepis mówi sam za siebie :) Składniki (forma o średnicy 30cm): Tarta: - 100 g mąki pełnoziarnistej, 50 g mąki krupczatki - 1/2 kostki masła (100g) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki śmietany - sól, pieprz
Corner With Recipes