stracił, dosłownie, głowę. Więzienny kucharz, ujęty szlachetnością jeńca, przyrządził mu w przeddzień egzekucji danie zrobione na bazie skromnych składników jakie miał pod ręką: resztek kurczaka sosu sojowego, wina i cukru. Dzisiaj Wen Taixiang jest jednym z ważniejszych, chińskich bohaterów narodowych, symbolem wierności i patriotyzmu. Przepis na kurczaka three-cup pochodzi z serwisu cooking.nyt.com Zmiękczające właściwości sody Na koniec jedna(...)uwaga: jeśli nie macie w domu wina ryżowego, a pewnie nie macie, możecie je zastąpić białym, gronowym winem wytrawnym. I jeszcze jedno, najlepiej do tego dania nadają się udka z kurczaka. Filet też da radę, ale nie będzie tak soczysty. Jeśli chcecie, żeby udka były bardzo delikatny przed smażeniem obtoczcie mięso w łyżce sody oczyszczonej. Po 10 minutach trzeba
Niedzielny kucharzdanie świąteczne lub na specjalny niedzielny posiłek z rodziną. Mięso należy ugotować wcześniej. Jeśli dodamy do niego włoszczyznę, od razu mamy gotowy do podania rosół. Samo przygotowanie gęsiny w winie zajmie nam maksymalnie 15 minut. Takie danie spokojnie może zjeść mama karmiąca piersią, gdyż podczas gotowania alkohol wyparuje z wina. 0,5 kg gęsiny szklanka wina czerwonego(...)łyżeczki tymianku 2 owoce jałowca (opcjonalnie) ok. 3 łyżki zalewy z brzoskwiń 0,5 łyżeczki soli Ugotowaną wcześniej gęsinę kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię wlewamy szklankę czerwonego wina. Doprawiamy je majerankiem, tymiankiem, owocami jałowca oraz solą. Dodajemy 4 połówki brzoskwiń pokrojone w paski (ja wykorzystuję brzoskwinie z puszki) oraz gęsinę. Całość zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy razem przez
Dieta bez mlekaMalvazija rosną obok uznanych na świecie Merlot lub Pinot Grigio. Długa tradycja uprawy winorośli pozwoliła licznym pokoleniom winiarzy na wykrycie idealnego miejsca dla określonej odmiany i konkretnego stylu win. Winnice Agrolaguna położone są na 600 hektarach i z powodzeniem uprawia się w nich takie odmiany jak: Malvazija, Teran i Borgonja, a także znane na całym świecie Chardonnay, Pinot Bianco(...)Grigio, Cabernet Sauvignon, Merlot, Muscat Blanc i Rose. Omawiane wino jest kupażem 4 szczepów: Terana + Syrah + Cabernet Sauvignon z moim ulubionym Cabernet Frank. Kolor: przejrzysty, niezbyt intensywny z łososiowymi refleksami. Nos: przyjemny, o niskiej intensywności. Dopiero po dłuższej chwili pojawiają się aromaty czarnych oraz czerwonych owoców, takich jak czarna porzeczka, jeżyna, poziomka, czy gotowana truskawka. Do tego z czasem
Kate's Kitchennajprawdopodobniej najprostszy przepis na krewetki jak znajdziecie w Internecie. Krewetki podlewane białym winem w rozpływającym się w ustach sosie na bazie masła, czosnku i chili… no, chyba nie muszę mówić nic więcej? Masło + czosnek = idealny przepis na krewetki. W tym wydaniu są nie tylko smaczne, ale i ekspresowe do przygotowania. Dodajmy jeszcze troszkę pikanterii, czyli drobno posiekanej lub sproszkowanej(...)krewetek (ja użyłam mrożonych) 3 ząbki czosnku 3 łyżki masła (ok 40 g) 3 łyżki oliwy z oliwek 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina sok z cytryny chili, sól morska, pieprz posiekana natka pietruszki do podania: pieczywo bądź makaron INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Rozmroź krewetki i dokładnie je umyj pod letnią wodą. Jeśli
A to pestkawieczory spędzone na świeżym powietrzu, które pachnie teraz niesamowitą świeżością. Taki deser lub podwieczorek z gruszkami w roli głównej, jest nie tylko pyszny ale również dość niskokaloryczny. Gruszki w winie to też elegancki deser a tak na prawdę dość tani. Potrzebujecie kilku gruszek, lekkiego różowego wina, kilku przypraw i trochę migdałów. Zrobicie go w kilka chwil. Polecam(...)układamy w naczyniu do zapiekania wraz z przyprawami, podlewamy winem, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez kwadrans w temp. 200 stopni C. Ściągamy folię uważnie, tak aby się nie poparzyć, i pieczemy kolejne 10-15 minut w temp. 190 stopni C. Podajemy schłodzone, posypane migdałami z lampką wina. Smacznego
SMYKWKUCHNImleka KREM JOGURTOWY: 400 g jogurtu naturalnego 1 szklanka śmietany 18 % 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru waniliowego GRUSZKI: 3 gruszki 400 ml wina czerwonego półsłodkiego 1 łyżka przyprawy do grzanego wina i piwa Twarde gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i gotować w winie z przyprawą około 10 min, aż zmiękną(...)Pozostawić na parę godzin w winie, aż nabiorą ładnego koloru. Składniki ciasta posiekać nożem i szybko zagnieść lub wyrobić w malakserze. Masło powinno być zimne. Wylepić formę do tarty (26cm) i włożyć do zamrażarki. Po 20 minutach nakłuć ciasto widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 min. Składniki na krem powinny być w temperaturze
https:KKuchniaMniamkońca września będą na pewno! Kupiłam więc trochę, połączyłam potem z korzennymi przyprawami i dolałam czerwonego wina. Tak powstała nieco dekadencka konfitura truskawkowa o aromacie grzanego wina :) Pomyślałam, że skoro podajemy gorące wino z malinami, to słodkie truskawki też będą dobrze komponować się z tym trunkiem, a anyż i goździki to kuchenny spontan...ale jaki trafiony(...)zniewala! Zamknijcie i Wy w słoiczkach ciepłą truskawkę, naprawdę jest tego warta! :) Konfitura truskawkowa na winie na 3 słoiczki Potrzebujesz: 1,5kg truskawek 150g cukru 150ml półsłodkiego czerwonego wina 1 gwiazdka anyżu 3 goździki 6 łyżeczek żelatyny Sposób przyrządzenia: 1. Truskawki umyj i odszypułkuj. 2. Umieść owoce w garnku, zasyp cukrem i gotuj do momentu, aż owoce się
Kuchnia w Słońcu Skąpanajuż po mianie 1 widać, ftojś 2 te jołdło 3 wynołkwiōł 4 we Francji, a dokładnij we Alzacji, co to leży przi samyj granicy ze Niymcami. Wina riesling(...)chyba żołdnymu 5 przedstawiać niy musza, bo to przeca nawet nasze ōłpy 6 już za starego piyrwy 7 piyli niymiecke rieslingi. We Alzacji tyż majōm podobne zorty 8 wina, ale te danie moł kans 9 wpōlnego ze inkszymi 10 daniami francuskimi, kaj 11 tyż sie leje do garca dojś 12 wina. We Burgundii majōm
Chop w kuchnigoździkami, Rozgrzewająco i smacznie. Składniki: 1 czerwona kapusta 2 jabłka 350 g gotowanych kasztanów 1 garść suszonej żurawiny 2 cebule (u mnie czerwone) 250 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml octu balsamicznego ciemnego 15 g cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 1 szczypta cynamonu 1 szczypta mielonych goździków 1 szczypta pieprzu świeżo(...)odstawić na chwilę. Do garnka z rozgrzaną oliwą z masłem dodać posiekaną cebulę, z odrobiną soli i cukru, podsmażyć, a następnie dodać do niej wcześniej poszatkowaną kapustę, podlać winem i octem balsamicznym. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Po tym czasie dodać kasztany, jabłka wraz z żurawiną, resztą przypraw i pod przykryciem ponownie dusić przez kolejnych
Wino Francja Kuchniaznajomymi i uraczyć się czymś ciepłym i procentowym. O tej porze roku, moim zdaniem, najlepiej smakuje grzane wino. Właściwie nie ma żadnej filozofii w przygotowaniu tego napoju. Wlewamy wino, dodajemy przyprawy, chwilę podgrzewamy i gotowe. Nawet nie trzeba specjalnych proporcji, ponieważ można je dowolnie modyfikować. Moje grzane wino jest mocno korzenne, gdyż lubię smak i zapach przypraw(...)półsłodkiego 2 grube plastry pomarańczy 1 gwiazdka anyżu 6 goździków 2 laski cynamonu Wino wlać do garnka i dodać resztę składników. Podgrzewać powoli na bardzo małym ogniu aby wino przeszło aromatem korzennych przypraw. Gdy będzie wystarczająco ciepłe (ale nie gorące) przelać do kubków i od razu podawać
My simple kitchenbutli. Wodę z dodatkiem cukru zagotować,wystudzić i wlać do balonu. Otwór szczelnie zatkać korkiem z rurką fermentacyjną,butlę odstawić w ciepłe,słoneczne miejsce. Po 2-3 dniach wino powinno zacząć pracować. Cały proces fermentacji (obserwowałam to przez bulgotanie wody w rurce fermentacyjnej) trwał około 3 tygodnie. Kiedy wino przestanie pracować należy odcisnąć owoce używając do tego(...)gazy lub bawełnianej szmatki. Czyste wino ponownie przelać do butli,zatkać korkiem i pozostawić do sklarowania,a trwa to kolejne 2-3 tygodnie. Po tym czasie przelać wino do butelek i pozwolić mu dojrzewać. Ja do mojego wina nie używałam żadnych drożdży ani innych dodatków i mimo tego wyszło rewelacyjne,dobrze sklarowane i nawet ma sporo
Kolorowa kuchnia Elkidanie, jeśli nie boicie się eksperymentować w kuchni a chcecie zaskoczyć nowym smakiem Waszych gości Składniki: 600 g schabu wieprzowego bez kości 200 ml czerwonego, wytrawnego wina * 1 łyżka smalcu 2 łyżki oleju 400 g pieczarek 4 łyżki śmietany 1 łyżka ziół prowansalskich sól pieprz świeżo zmielony * Podpowiedź jakie wino dodać do przygotowywanej(...)pieczarki z patelni i rozłożyłam na kotletach. Podlałam 2 łyżkami wody. Przykryłam i wstawiłam do piekarnika na 20 minut. Rozgrzałam patelnię, na której smażyły się pieczarki i wlałam wino, dodałam roztarty w dłoniach majeranek i odparowałam płyn do 1/3 objętości. W tym czasie śmietanę wymieszałam z 1 łyżką sosu i przelałam na patelnię. Przyprawiłam solą i pieprzem
Kuchnia u KrysiSkładniki na marynatę: - sól - pieprz - słodka papryka - 2 łyżki oliwy - 2 łyżki wytrawnego wina - 1 łyżka słodkiego wina - świeży majeranek - bulion warzywny - 3/4 szklanki wina wytrawnego - 1/4 szklanki wina słodkiego Przygotowanie: 1 . Polędwicę wkładamy do pojemnika posypując solą, pieprzem i słodka papryka, następnie do środka wlewamy oliwę, wino wytrawne, słodkie i dodajemy również świeży(...)lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. 2 . Rozgrzać olej, dodać posiekany ząbek czosnku i smażyć polędwice tak długo aż się zrumieni. 3. Następnie zalać winem i bulionem, dusić tak długo aż polędwica nie będzie surowa. Składniki na sos: - maliny - czerwona porzeczka - czarna porzeczka - wino słodkie - miód Przygotowanie sosu: 1 . Wszystkie składniki łączymy razem, gotujemy
Coś z niczegoStek z tuńczyka pieczony, podany z sosem musztardowym na winie i frytkami Składniki: 4 filety z tuńczyka (świeże lub mrożone) 2 łyżki oliwy sól morska biały pieprz Sos do tuńczyka: 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżka octu balsamicznego(...)solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do nagrzanego piekarnika do 185 stopni na 20 minut. W osobnym garnku rozpuścić masło, dodać posiekaną szalotkę, czosnek, zarumienić. Podlać winem, zostawić do odparowania, dodać ocet balsamiczny, musztardę, po jednej szczypcie soli, pieprzu i cukru. Połączyć składniki, dodać śmietankę, zredukować. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Sposób na frytki pozostawiam jako
Wino Francja Kuchniasmażymy i dodajemy pieczarki. Jak pieczarki zaczną robić się miękkie dodajemy papryczkę chilli, chwilę smażymy i dodajemy czosnek, dokładnie mieszamy. Po chwili dolewamy wino i zwiększamy ogień aby wino zaczęło się redukować. Soczewica powinna być już lekko miękka. Odcedzamy soczewice i dodajemy do pozostałych składników na patelni. Wszystko razem gotujemy do momentu(...)wino odparuje a soczewica będzie miękka. Dość często mieszamy. Jeśli wino nam odparuje a soczewica nadal będzie twarda podlewamy jeszcze lekko winem lub wodą. Na sam koniec jak już praktycznie nie będzie wina dodajemy ocet balsamiczny, sok z cytryny i solimy do smaku. Smażymy chwilę dokładnie mieszając aż ocet odparuje i dodajemy syrop klonowy mieszamy i doprawiamy
Piekielna Kuchnia Patiidealny. Aby stworzyć aromatyczną bazę bez użycia mięsa wykorzystałam zmiksowane pieczone warzywa, które połączyłam z winem i koncentratem pomidorowym. Efekt bardzo przypadł mi do gustu, przypomina mi w smaku gulasz, który kiedyś przygotowywałam. Sos ma też bardzo ładny ciemno-rubinowy kolor (nie tylko od wina i pomidorów, ale również buraków). Gotowa potrawa jest nie tylko pyszna, ale podana(...)macie mało czasu, zróbcie polentę, upieczcie warzywa, a na końcu polejcie wszystko gotowym pomidorowym sosem lub domową passatą . Serowa polenta z pieczonymi warzywami i sosem z pieczonych warzyw i wina Składniki (na 4 porcje): na pieczone warzywa*: 8 małych marchewek, obranych i przekrojonych wzdłuż na pół 2 średnie pietruszki, obrane i pokrojone na cztery części 4 małe cebule czerwone
Chilli Czosnek i Oliwapiękną barwę, jest półwytrawne i bardzo smaczne ;) Koszt takiego wina to ok. 15 zł - przy założeniu, że mamy swoje owoce, a za tą kwotę mamy 25 litrów wina. Składniki: ok. 13 kg fioletowego winogrona, ok. 2 kg zielonego winogrona, 4 kg cukru, 200 ml soku jabłkowego, 1 opakowanie pożywki, 1 opakowaniu drożdży winnych w płynie. Przygotowanie: Zaczynamy(...)cukru + 1,5 lody). Na balonie umieszczamy rurkę z wodą. Po tygodniu wlewamy kolejny syrop cukrowy (takie same proporcje co wcześniej) i tak jeszcze dwa razy co tydzień. Wino za każdym razem po wlaniu syropu cukrowego będzie pracować. Jeśli jest dla Was zbyt wytrawne możecie dodać więcej cukru i wody. Gdy wino przestanie pracować to odcedzamy
Aga w kuchniMagazynem Wino zorganizował jakiś czas temu panel degustacyjny łączenia sera Dojrzewające z Wiżajn od Marii Kowalewskiej i Czesława Racisa z winem. Oto jego konkluzja. „ Kasia Niemyjska podsumowała oba „wiżajny” uwagą, że „idealnie do nich pasują polskie wina Sibera czy Hibernal – mineralne, lekko słone, o dużej kwasowości. I to powinien jeść i pić każdy Polak na kolację! Włóczęga (Zbigniew(...)Kmieć) do porośniętego zaleca mozelskie spätlese, a do gładkiego pinot grigio z Veneto. Wojtek (Wojtek Bońkowski ) poleca wina „ lekkie, białe – w stronę Chardonnay w rodzaju bezbeczkowego burgunda albo wina z Alto Adige, ale świetnie nada się tu i wino polskie, mało lub średnio cieliste w rodzaju Pinot Gris 2008 z Winnic Jaworek
królestwo garówPrzepis na grzane wino z białego wina. Przepis ten dostałam od znajomej z Austrii i jest naprawdę wyjątkowo smaczny i niesamowicie pyszny-musicie spróbować i koniecznie napisać(...)smakowało Jest idealne na długie zimne wieczory,lub spotkania przy ognisku Grzane białe wino 0,5 litra wina -białe pół słodkie 0,5 litra wina -białe pół wytrawne jedna laska cynamonu 5 goździków pół cytryny w plasterkach pół pomarańczy w plasterkach sok z drugiej połowy pomarańczy wino zagotować i na najmniejszym ogniu zostawić
Swojskie jedzonkogości czekają nowiutkie, bardzo sympatyczne i dobrze wyposażone pokoje oraz duża sala degustacyjna. My zamieszkaliśmy w jednym z nich. Do dyspozycji gości jest doskonale wyposażona kuchnia, lodówki na wino i sklep z winami dosłownie za ścianą. Piękne widoki i cisza przerywana od czasu do czasu wystrzałami z armaty. To okoliczni sadownicy straszyli szpaki, aby całkowicie nie wyżarły(...)winogron - dolmadakia. Dni spędzaliśmy na Sandomierskim ryku degustując sery, uczestnicząc w seminariach, przyglądając się pokazom kulinarnym na wieczór wracaliśmy do Daromina. Tam na tarasie sprawdzaliśmy czy starsze roczniki win dobrze się rozwijają. Smakowały super. Degustowaliśmy w przemiłym towarzystwie gospodarzy, Basi i Marcina oraz Macieja i Renaty starsze i nowsze roczniki oraz te które dopiero powstaną
królestwo garówOczywiście możemy zrobić rewelacyjny sos do grilla! Składniki: 1 cebula drobno posiekana 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 szklanka świeżych truskawek lub malin (pocięte na ćwiartki) ½ szklanki dobrego czerwonego wina ½ szklanki dobrego ketchupu 1/3 szklanki octu z czerwonego wina 1/3 szklanki cukru 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki sosu Worcestershire 2 łyżeczki czosnku w proszku tabasco (opcjonalnie łyżeczka(...)drobiu. Sos do mięs z grilla z czerwonego wina i truskawek is a post from: naRuszcie.pl The post Sos do mięs z grilla z czerwonego wina i truskawek appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieMule w białym winie (małże po marynarsku) to klasyka wśród dań z owoców morza. Zapewne wiele osób się skrzywi i w ogóle nie wejdzie na ten przepis. A szkoda. Małże smakują wybornie (zupełnie inaczej niż wyglądają! bo nie ma co się oszukiwać – z wyglądu są okropne!). Są niskokaloryczne, mają dużo białka i przygotowuje się je błyskawicznie. Łączny czas(...)masło (musi być go sporo). Dodajemy szalotkę, dużą szczyptę soli i wyciskamy ząbek czosnku. Podsmażamy, aż szalotka się zeszkli. Dorzucamy kilka całych gałązek tymianku oraz liść laurowy. Wlewamy białe wino oraz bulion. Gdy całość się zagotuje wrzucamy mule i przykrywamy pokrywką. Gotujemy dokładnie 2 minuty na dość dużym ogniu, po czym mocno potrząsamy garnkiem (trzymając pokrywkę), aby małże się
Poezja smakupolędwicy polecam klasyczny sos z czerwonego wina ugotowany na cielęcym bulionie. Sos jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Mięso podałam z młodymi ziemniakami jak również z gnocchi . Ekstra lampka wina do obiadu wskazana. Grillowana polędwica wołowa Składniki: 4 porcje 600 g polędwicy wołowej sól i pieprz do smaku 1 gałązka świeżego rozmarynu olej do smażenia Sos z czerwonego wina 300 ml czerwonego wina, wytrawne 1 mała czerwona cebula 2 gałązki świeżego tymianku 1 liść laurowy 1 łyżka masła 300 ml cielęcego bulionu sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru, opcjonalnie Oczyść polędwicę z błon jeśli jest taka potrzeba. Podziel na 4 kotlety. Posól i popieprz. Rozgrzej olej na patelni wrzuć gałązkę rozmarynu. Smaż polędwicę 2 minuty
codojedzeniaodrobina oleju (np z pestek winogron) do natłuszczenia formy 2 kiście kwiatów bzu 20g żelatyny w proszku 100ml letniej wody 1/2 butelki 0,75 białego, słodkiego musującego wina (u nas Jacob's Creek Moscato) Silikonowe foremki natłuszczamy dokładnie ale lekko olejem (jakimś mało wonnym- np. z pestek winogron). Kwiatki układamy na czymś białym w celu eksmisji robactwa, następnie(...)foremek wrzucamy część kwiatów i zalewamy niewielką porcją wina. Chowamy do lodówki na kilkanaście minut- dzięki temu kwiatki nie wypłyną na wierzch. Następnie dorzucamy resztę kwiatków i zalewamy winem do końca. Chłodzimy kilka godzin w lodówce- na wieczorną imprezę najlepiej byłoby je zrobić rano. Podane składniki starczają na sześć niewielkich galaretkowych babeczek. Można galaretkę podać też w kieliszkach
les mirabellesskórą 125 ml białego półwytrawnego wina sól morska i świeżo mielony pieprz 4-5 łyżek kaszy jaglanej Sos malinowy: 125 g malin 200 ml białego półwytrawnego wina 1 gałązka rozmarynu 0.5 cm świeżego imbiru 1 łyżka śmietany 12% (użyłam słodkiej 30%) 1 łyżeczka miodu sól morska Sałatka z roszponki: 2 garście roszponki odrobina soku wyciśniętego(...)płatków migdałów sól morska Przygotowanie: Przygotować łososia: Łososia podzielić na dwie porcje. Umyć, osuszyć. Włożyć do miseczki i zalać winem. Marynować w winie ok. 30 minut (jeśli wino nie przykryje całego łososia, obrócić go w połowie czasu) . W wersji dla dzieci można pominąć marynowanie w winie. Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym nagrzać do 200°C (termoobieg
Moja DelicjaDziś nie będzie ani słowa o strukturze, kwasowości, t erroir i takich tam innych parametrach którymi zwykliśmy opisywać wino. Garofoli Guelfo Verde Frizzante 2013 to wino NA LATO. Proste (co nie znaczy prostackie) orzeźwiające, świeże i BARDZO SMACZNE. Frizzante oznacza że znajdziemy w nim lekkość i drobne bąbelki. Wyprodukowane zostało metodą Prosecco (naturalna fermentacja w zamkniętych zbiornikach, potem(...)dobrze smakować oraz do lekkich dań, sałat itp. Pić zawsze dobrze schłodzone. Do kupienia w Kondrat Wina Wybrane – w sieci sklepów stacjonarnych i w sklepie internetowym. Źródło wina: nadesłane do degustacji przez importera
królestwo garówilości oliwy z oliwek. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Dodać suchy, niepłukany ryż i podsmażać przez około 2 minuty na średnim ogniu. Gdy zrobi się szklisty, wlać pierwszy kieliszek wina i mieszać. Gdy ryż wchłonie wino, wlać drugi kieliszek. Gdy całe wino zostanie wchłonięte, stopniowo dodawać gorący bulion - kolejną łyżkę wazową wlewamy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta(...)zapach, więc nie przesadź z ilością). Danie jest gotowe, gdy ser się rozpuści. Przed podaniem posyp parmezanem i bazylią (lub natką pietruszki). Najlepiej smakuje z dobrze schłodzonym białym winem
W SMAKdworze coraz chłodniej, a więc najwyższy czas rozpocząć sezon na grzańce! Ja najbardziej lubię ten z wina i obiecuję Wam, że jeśli go spróbujecie, już nigdy nie będziecie marznąć w długie zimowe wieczory. Poza tym ten wspaniały korzenno-pomarańczowy zapach rozchodzący się po domu gdy podgrzewa się wino.... Ale ostrzegam, uważajcie z ilością! Ten trunek naprawdę "ma kopa(...)Składniki (na 3 szklanki/kieliszki):1 butelka czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)1 pomarańcza15 goździków5 łyżeczek miodu1 łyżeczka cynamonu0,5 łyżeczki imbiru0,5 łyżeczki kardamonuLub: 2 łyżeczki przyprawy do piernikaPrzygotowanie:Pomarańczę przekrawamy na pół. Jedną połowę kroimy na plasterki i każdy z nich na 4-6 części, a z drugiej wyciskamy sok. Do garnka wlewamy wino, dodajemy kawałki
Zakręcony Widelecobieramy i kroimy w kostkę lub półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i kurczaka. Podsmażamy 2-3 minuty mieszając. Wlewamy wino, dorzucamy liść laurowy, nakrywamy pokrywką i dusimy przez kolejne 2-3 minuty. Kurczak powinien całkowicie zmienić kolor. Wówczas zestawiamy patelnię z ognia, dodajemy do kurczaka śmietanę 18%, delikatnie solimy(...)pokrywką i dusimy przez minutę. Wątróbki zdejmujemy, kroimy na mniejsze części i zalewamy sosem koniakowym z patelni. Patelnię czyścimy, rozgrzewamy następną łyżkę oleju i podsmażamy pokrojoną cebulę. Zalewamy ją winem i dusimy minutę. Zawartość patelni wlewamy do wątróbek. Dodajemy także majeranek, posiekaną pietruszkę, śmietanę kremówkę oraz sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.Na drugi dzień
Poezja smakuGalaretka z delikatnej białej herbaty z niewielką ilością białego wina i limonki z musem truskawkowym, podana z sosem z czerwonego wina i truskawek… Z dodatkiem malutkiej gałązki melisy, mięty lub jadalnych kwiatów, galaretka będzie się pięknie prezentowała na talerzu. Deser nie jest zbyt słodki, ale w połączeniu ze słodkim sosem jest idealny Składniki:Galaretka:2, 5 szklanki(...)truskawki, ciągle mieszając. Gotowy mus wlewamy na stężałą galaretkę i ponownie wstawiamy do lodówki.Sos:Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, miksujemy i przecedzamy przez sitko. Przekładamy do małego rondelka, dodajemy wino i cukier. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Wyłączamy gaz i zostawiamy na kilka minut, aby opadła piana.Foremki na kilka sekund zanurzamy w gorącej wodzie, delikatnie
Oryginalny smakczerwone argentyńskie..[Wino czerwone, półwytrawne o wyraźnym zapachu dojrzałych, czerwonych owoców o delikatnym zakończeniu.W smaku dobrze zrównoważone. Znakomite do wołowiny i mięs z grilla.]..Skoro wino znakomite do grilla...więc pozostało zrobić grilla....mhm..a pogoda nie dopisała, więc mięsko upieczone na grillu , ale elektrycznym w domu..Zamarynowałam mięsko..a marynatę zrobiłam z dodatkiem tegoż(...)widać na załączonym zdjęciu mięsko ciut za mocno się przypiekło[ zagapiłam się i nie dopilnowałam grilla]...ale i tak było zjedzone.. karkówka 2 szkl. czerwonego wytrawnego wina Celebro cebula marchewka 1 łyżka octu z czerwonego wina Jamar 1-2 łyżki oliwy przyprawy wg własnego gustu Cebulę i marchewkę pokroić w plasterki
Moje domowe kucharzenieKarmel-itka. fot.: Karmel-itka. fot.: Karmel-itka. fot.: Karmel-itka Po tym powitaniu, wszyscy uczestnicy, sponsorzy i pozostali, udali się do Salonu Win Karpackich, gdzie przechowywane są wina z rejonów Podkarpacia, aby móc degustować wyborne trunki, opatrzone ujmującymi opisami. Somelierzy - lokalny oraz z firmy Spolmlek, wprowadzili nas w magiczną atmosferę oraz zdradzili kilka ciekawych tajników, dotyczących sposobów(...)pozyskiwania tychże win oraz trików, jakie dobra do danego sera długo dojrzewającego. Odbył się tez mini konkursik, gdzie za poprawną odpowiedź na pytanie jednego ze somelierów można było wygrać prawie kilogramowy kawałek sera Bursztyn. Następny punkt wieczoru - wykwintna kolacja, gdzie szef kuchni hotelu, Maciej Kopczyński, który w dniu konkursu zasiadał również w jury, uraczył nas wspaniałymi daniami, połączonych
W kuchni Karmel-itkisól morska i pieprz biały do smaku Składniki na risotto: 2 szalotki 2 ząbki czosnku 200 g ryżu Arborio 2 młode cukinie 1 lampka białego wytrawnego wina (Riesling) około 1 litr wywaru warzywnego albo drobiowego 50 g masła 2 łyżki oliwy sól morska do smaku oraz świeżo zmielony pieprz 3 garści startego parmezanu Risotto(...)innego naczynia. Dodać do patelni 1 łyżkę oliwy oraz masła, następnie dorzucić posiekaną szalotkę oraz czosnek, zrumienić, dodać ryż Arborio i poczekać mieszając jednocześnie na zeszklenie się ziaren. Podlać winem, deklasować, w kolejności wlewać stopniowo po jednej chochli gorącego wywaru, mieszając do czasu aż ryż napęcznieje ale nadal pozostanie al dente. Na koniec dodać podsmażoną cukinię, jeden lub dwa plastry
Wino Francja Kuchniażonę. Takie to były czasy, kiedy publikę poruszały jeszcze takie drobiazgi. Liz i Dick, jak nazwały ich media, to była para celebrytów-sybarytów. Przejadali i przepijali fortunę, obydwoje uwielbiali wino, dobre jedzenie i słodycze. „Mabel (jedno ze zdrobnień jakim Liz zwracała się do Dicka) na dzisiaj wystarczy. Jesteśmy na diecie. To dlatego zamówiliśmy sałatkę cobb, steka i tłuczone ziemniaki(...)cebule i czosnek. Smaż kolejny 2-3 minuty. Krok 3 Dodaj liść laurowy i zalej całość winem, zmniejsz temperaturę, przykryj i duś na wolnym ogniu godzinę. Na koniec posól i popierz do smaku. Podawaj z ryżem i surówką. Artykuł Poniedziałek: Kurczak w winie Elisabeth Taylor pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz