wino - 10075 przepisów (strona:25/672)

Jak dobrać wino do pizzy? 135

pizzy, w którym zdecydowanie dominuje smak pomidorów, a pomidory to warzywa (a właściwie owoce, ale już nie bądźmy drobiazgowi) o wysokim poziomie kwasowości. W tym przypadku znakomicie sprawdzą się wina białe, o wysokiej kasowości, z wyraźnymi aromatami cytrusowymi i zaznaczoną mineralnością, jak np. sauvignon blanc (Marlborough) czy chardonnay z chłodnego klimatu (np. Chablis). Dobrze będzie również pasował gruner vetliner(...)lubi tanin ani alkoholu – pizze mięsne Jeśli nie wierzycie mi na słowo, przeprowadźcie eksperyment w domu, gdyż w restauracji zwyczajnie szkoda, szczególnie jak ma się w rękach naprawdę dobre wino. A mianowicie przepijcie papryczkę chili np.cabernet sauvignon. Od razu mówię – nie warto. Odczucie cierpkości, goryczy, kwasu, a przede wszystkim prawdziwego pożaru w ustach gwarantowane. No, chyba, że mamy

Kate's Kitchen
Bocksbeutel - historia frankońskiej butelki 95

rozpoznawczym było, i na zawsze pozostanie, specyficzne „opakowanie” – bocksbeutel, brzuchata butelka spłaszczona po bokach. Istnieją dwie teorie dotyczące pochodzenia nazwy bocksbeutel. Według pierwszej wywodzi się ona od bukłaku na wino wykonanego z koźlej skóry, druga teoria głosi, że jest to nawiązanie do sakiewek w których noszono modlitewniki. Dlaczego we Frankonii była używana butelka akurat w takim kształcie(...)przypominającą kształtem bocksbeutel. Bocksbeutel jest używana we Frankonii do butelkowania wina od co najmniej XVIII wieku.  W 1726 roku Rada Miejska w Würzburgu zdecydowała, że jedynie najlepsze wina  z winnicy Stein (istniejącej od VIII wieku), mogą być butelkowane w bocksbeutel. Butelka bocksbeutel jest więc, także dzisiaj, znakiem rozpoznawczym win wysokiej jakości. Pod koniec 2015 frankońska

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
BIGOS STAROPOLSKI Z WINEM 144

poddatny na szybkie psucie, dlatego najlepiej jeżeli będziemy gotowali tą potrawę przez kilka dni - wielokrotnie schładzany i odgrzewany bigos jest jeszcze lepszy niż świeży. Jak zrobić bigos staropolski z winem - najlepszy(...)wypróbowany przepis, składniki przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na bigos staropolski z winem. SKŁADNIKI: 2-2,5kg kiszonej kapusty 1/2 główki świe ż ej kapusty - poszatkowana kilka kapel uszy suszonych grzybów 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 4 duże cebule 60g słoniny niepełna szklanka czerwonego, słodkiego (ważne!) wina np.: porto 3 liście laurowe po kilka ziaren ziela angielskiego

Moja Książka Kucharska
Szarlotka z ajerkoniakiem wg Siostry Anastazji 188

pomimo tego, że zdecydowałam się na takie znane i lubiane przez nas, w masie trochę mnie ten smak drażnił. Myślę sobie, że jeśli ponownie będę przygotowywać to ciasto, to wino zastąpię albo większą ilością soku, albo po prostu wodą. A może lepsze byłoby wino półsłodkie?? Jeśli macie jakieś doświadczenie w wypiekach z dodatkiem wina, podzielcie się opinią(...)żółtka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka kwaśnej śmietany – opcjonalnie Masa jabłkowa: 4-5 jabłek Masa budyniowa: 2 szkl. białego wina 2 szkl. soku jabłkowego 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30% lub 36% cukier puder do smaku 1/2 – 1 szkl. ajerkoniaku (ja wylałam

Smaki Na Talerzu
Pieczona karkówka w winie Grażynki :) 251

inną niż wszystkie poprzednie, bo będzie zapiekana w winie. Samo przygotowanie zajmie nam niewiele czasu, jednak musimy przeznaczyć ok. 2 h na jej upieczenie. Składniki na karkówkę w winie: sporej wielkości karkówka sól czosnek pieprz 2 średnie cebule 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina Pieczona karkówka – przepis Karkówkę nacieramy przyprawami: pieprzem, solą i czosnkiem. Cebulę kroimy(...)plasterki. Karkówkę razem z cebulą wkładamy do torebki do pieczenia (ewentualnie rękawa) i dodajemy 1 szklankę czerwonego wytrawnego wina. Torebkę (rękaw do pieczenia) szczelnie zamykamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 2 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia przecinamy torebkę do pieczenia, aby mięso delikatnie się przypiekło. Karkówka pieczona w winie , to świetna propozycja

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Hiszpańska sangria w wersji klasycznej 151

wodą, ziołami i przyprawami, aby pozbyć się znajdujących w wodzie bakterii, a także zabić nieprzyjemny smak ówczesnego wina. Ja oczywiście nie polecam Wam dodawać do sangrii kiepskiego wina. Wybierzcie to ze średniej półki, lekkie, owocowe i koniecznie wytrawne - ze słodkiego czy półsłodkiego powstanie Wam nieprzyjemny ulepek. Hiszpańska sangria w wersji klasycznej (na czerwonym winie) Składniki(...)brązowego (ja zastąpiłam stewią, można sięgnąć też po inne słodziki, np. syrop klonowy) 3 łyżki ciepłej wody laska cynamonu lub szczypta mielonego cynamonu 1 butelka (750 ml) czerwonego, wytrawnego wina  80 ml mocnego alkoholu, np. rumu lub koniaku (można pominąć) schłodzona woda gazowana do dopełnienia (około szklanki) Przygotowanie klasycznej sangrii: Cytrusy dobrze wyszoruj i sparz ich skórkę. Wyciśnij

Chilli Czosnek i Oliwa
Martini z winem musującym na Dzień Matki 139

potrzebujemy: – 12 cl martini bianco – kostki lodu – wino musujące Do shakera dodajemy kostki lodu, martini i mieszamy. Przelewamy do szklanek typu ‚long drink’ i uzupełniamy winem musującym. Ewentualnie dodajemy kostki lodu. Ozdabiamy truskawkami

Szybko Tanio Smacznie
Dorada królewska w sosie z białego wina z tymiankiem 133

Michałowicach, w kierunku Warszawy. Stacja Winiarska Michałowice to rodzinna firma powstała z pasji do tego co z winogron najlepsze :) W domu na Wichrowym Wzgórzu kryje się niewielka rozlewnia win sprowadzanych od naszych południowych sąsiadów: Słowacji, Węgier i Macedonii. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że wybierając się do Stacji Winiarskiej po wino, możecie je najpierw skosztować przed zakupem(...)sklepie nie mogliśmy się oprzeć świeżej doradzie królewskiej. Wcale nie żałujemy zmiany zdania co do głównego bohatera naszego obiadu ;) Było pysznie, szybko w przygotowaniu, a sos na bazie wina wyszedł znakomity. Samo wino pite do posiłku wspaniale podkreślało smak ryby i przyjemnie chłodziło :) SKŁADNIKI: Na obiad lub kolację dla dwóch osób. 2 świeże dorady królewskie (wypatroszone) 2 łyżki

W kuchni Katie
Bigos 201

świeżej białej kapusty 2 średnie cebule (po 120g) 250g średnio przerośniętego wędzonego boczku 200g wędzonej polędwicy wieprzowej 200g pieczonej szynki lub schabu 200g kiełbasy jałowcowej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 50ml wzmacnianego czerwonego słodkiego wina (np. porto) 250ml bulionu mięsnego 100g suszonych śliwek 20g suszonych grzybów leśnych 8 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe(...)łyżki smalcu, rozgrzewamy i wrzucamy kiszoną kapustę. Podsmażamy dość intensywnie przez ok. 5 minut często mieszając. Przekładamy do garnka. Do składników w garnku dolewamy bulion i część wina oraz dodajemy grzyby, śliwki i przyprawy: liście laurowe, nieco mielonego czarnego pieprzu, kminek oraz lekko rozbite w moździerzu ziele angielskie i jałowiec. Wszystko dokładnie mieszamy i zaczynamy podgrzewać. Bigos dusimy

Kulinarna Pokusa
Soczyste piersi z kaczki w przyprawach i czerwonym winie 122

niedzielny obiad przygotowałam piersi z kaczki w przyprawach i czerwonym winie. Zaraz pewnie ktoś zacznie krzyczeć, że wino nie jest dla dzieci. Zgadza się.  Pamiętajcie jednak że wino pod wpływem temperatury traci swoje %, a pozostaje smak i aromat. Więc i najmniejsze dzieci mogą jeść potrawy na nim przygotowane.     Składniki:   2 piersi(...)Piersi z kaczki nacieramy oliwą z oliwek i przyprawami. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc (lub choćby 2 godziny). Następnego dnia do naczynia żaroodpornego wlewamy szklankę czerwonego wina. Tak żeby pierś z kaczki była w winie, a skórka na wierzchu. Dzięki temu pierś będzie soczysta, a skórka idealnie chrupiąca i rumiana. Pieczemy w tem. 180 stopni około

Lili w kuchni
Ciasto z kremem i gruszkami w winnej galaretce 307

Kakaowy biszkopt, a na nim krem budyniowy na bazie śmietanki kremówki z ziarenkami prawdziwej wanilii. Całość wieńczą gruszki gotowane i zatopione w galaretce z białego wina. Ciasto jest delikatne o przyjemnym owocowym smaku z nutą wanilii. GRUSZKI W WINIE: 2 szklanki wina białego wytrawnego 1/2 szklanki wody 4-5 goździków 3 gruszki słodkie, twarde 3 łyżeczki żelatyny(...)brzegach wcisnąć wiśnie. Po odsączeniu gruszek, wina powinno zostać 400ml. Jeżeli jest mniej dolać przegotowaną wodę. Odlać 1/2 szklanki płynu i rozpuścić w nim żelatynę. Połączyć z resztą wina. Kiedy zacznie tężeć, zalać gruszki. Odstawić do lodówki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami Tagged: budyń

https:KKuchniaMniam
Portugalska kolacja 175

jeden z najbardziej znanych w Portugalii producent win i oliwy z oliwek. Kolacja odbyła się z okazji Tygodnia Portugalskiego „Flavoursof Portugal” . Wstępem do niej była komentowana degustacja win, którą prowadził winemaker Esporão Luis Patrão, który dobierał również wina do kolacji. Niby jedna kolacja, a jednak nie zupełnie... Obaj szefowie przedstawili swoje menu, które miał o ze sobą(...)niedźwiedzi (Pedro) - Esporão Reserva white 2014- danie piękne wizualnie i smakowo polędwica wołowa / bagna cauda (sos na bazie anchois i oliwy) / czekolada / topinambur (Martin) – Esporão Reserva red 2012/11/10 (trzy wina z kolejnych roczników) - polędwica i Martin...nic więcej nie potrzeba, mięso idealne i zawsze ma ochotę się na więcej deser jałowcowy jogurt / leśne owoce / musli (Pedro) – świetnie zrównoważone smaki

królestwo garów
Francuskie wina na twoim stole – kolejna francuska selekcja Lidla 104

najbliższego poniedziałku (29 czerwca 2015) w sklepach Lidl pojawi się kolejna już selekcja win francuskich. W ramach tej oferty dostępnych będzie 31 win (13 białych, 2 różowe, 13 czerwonych i 3 słodkie ) Część z nich mieliśmy okazję spróbować podczas degustacji zorganizowanej w ramach II zlotu blogosfery. Poniżej te, które zwróciły naszą uwagę i do których chętnie wrócimy. Alsace(...)lekko schłodzone do 16 stopni. Côtes du Rhone AOP Cellier du Delta 2012 (14,99 zł) jeżyny, borówki, wiśnie , papryka, wanilia. Niska kwasowość i niezłe taniny. Bardzo przyzwoite proste wino. Cena zdecydowanie zachęca do zakupów. Fronsac AOP Château Saint Remy 2011 (24,99 zł) pachnie przyjemnie czerwonymi owocami ( malinami, jeżynami) wanilią i ziołami. W ustach przyjemna delikatna kwasowość przyjemne

królestwo garów
Wino we mgle 72

wchodzimy do sklepu z winami, mniej więcej wiemy co wybrać, nawet gdy nie ma win, które znamy czy lubimy. Mamy swoje pewniaki. Szczep, kraj, region... Mniej więcej wiemy z czym wychodzimy ze sklepu, wiemy czego możemy spodziewać się w środku. Ale co zrobić gdy odwrócimy sytuację. Gdy nie widać etykiety, gdy tylko mieliśmy możliwość spróbowania, czy na pewno(...)Majewicz oraz Andrzej Strzelczyk (dwaj sommelierzy – jedni z najlepszych w Polsce), i jak tu przy nich cokolwiek powiedzieć? Strach paraliżuje wszystkie zmysły ;) Z przyjemnością patrzyłam i słuchałam opowieści o winie, które być powinno w kieliszkach, a nie zawsze było... czasem było co innego.... szczególnie, gdy niektóre wina zostały dobrane... troszkę „złośliwie” ;) Więcej o winach i co było

królestwo garów
Mule w białym winie 157

Mule w białym winie znajdują się w czołówce moich ulubionych dań. Są delikatne, nieprzegadane, czuć w nich powiew  morskiej bryzy  i aromat wina . Przepis na te mule poznałem w Brukseli , która słynie z najlepszych restauracji, podających je na każdym kroku. Moje mule bazują na klasycznym francuskim przepisie na mule po marynarsku ( m oules à la marinière(...)wszystkie muszle będą już otwarte, wsyp posiekaną pietruszkę i ostatni raz potrząśnij garnkiem. Mule posyp świeżym tymiankiem i podawaj od razu z belgijskimi frytami  z przepisu poniżej . Lampka wina też będzie jak znalazł

Food Square
TU i TAM nr 20. Pralinki pełne niespodzianek. 152

miły i wymowny gest. Na każdą okazję i bez okazji. Zapraszamy na pralinki! Do A mber z Kuchennymi drzwiami i do mnie - do Kucharni . Częstujcie się bez poczucia winy. NIE-SPO-DZIAN-KA. 1 słowo. 4 sylaby.  13 liter.  I radość, której nie da się przeliczyć.  Uwielbiam. Uwielbia to słowo. Uwielbiam być jego początkiem. Uwielbiam być jego(...)dziwiło, bo uwielbiam zagryzać czerwone wino kosteczką czekolady. Z tym większą radością przeczytałam post mojej imienniczki, Anny-Marii (klik) , który zainspirował mnie do przygotowanie pralinek z winem. Smakują cudownie - smak wina pozostaje echem, odbija się na podniebieniu, zostaje tam na dłużej, a potem stapia z aksamitem czekolady.  Maliny i różowy pieprz to duet idealny, jeśli owinąć

KUCHARNIA
Grzane wino z suszonymi figami 148

Grzaniec jest świetnym pomysłem na jesienny lub zimowy wieczór, szczególnie w okresie świątecznym. Uwielbiam siedzieć z kubkiem grzanego wino lub piwa, zagryzać(...)pierniczkami i oglądać przy tym jakiś świąteczny film jak Love Actually lub Listy do M., o których pisałam TUTAJ . W dzisiejszym poście przedstawię Wam mój przepis na grzane wino. Dodaję do niego suszone figi, których słodki smak jest lekko wyczuwalny w napoju. Jeżeli szukacie czegoś ostrzejszego i bardziej wyrazistego możecie dodać suszone śliwki lub rodzynki. Ja mojego grzanego wina

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Konfitura wiśniowa z czerwonym winem 159

czerwonego wina sok z jednej cytryny 2-5 goździków 4-5 sztuk ziaren ziela angielskiego Przygotowanie : Umyte i wydrylowane wiśnie zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, zalać winem i odstawić na noc do lodówki Następnego dnia zagotować, odstawić do ostygnięcia, a po tym czasie wyjąć owoce na sito, a do soku dodać utłuczone w moździerzu goździki i ziele, zagotować

Proste Potrawy
Kruchy placek ze śliwkami i winem 138

śliwek* 100 ml wina półwytrawnego ( różowe lub czerwone )* 1/2 szklanki cukru* 2 budynie śmietankowe lub waniliowe* 1/3 szklanki wody Śliwki umyć, wypestkować. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem, zalać winem i gotować 5 minut.W zimnej wodzie rozprowadzić proszek budyniowy - wlać na wrzące śliwki - zagotować. Owoce odstawić do ostygnięcia.Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wykleić nim tortownicę/blachę, formując

kolorowotorcikowo
Czekoladowa panna cotta, gruszki i kasztany 130

lodowki na minimum 3 godziny.Podajemy z gruszkami gotowanymi w winie.By wyciagnac panna cotte z kokijek wkladamy je na chwile do goracej wody, potrzasamy lekko i wykladamy na talerzyki.gruszki w winie - skladniki3 gruszki - dojrzale ale niezbyt miekkie200 ml czerwonego wina wytrawnego50ml wodylaska wanilii30g cukruwykonanie:Wino, wode, cukier i przecieta na pol laske wanilii wkladamy do dosc szerokiego garnka(...)kroimy na pol i wycinamy gniazda nasienne.Wkladamy do gotujacego sie wina i na malym ogniu gotujemy okolo 15 minut. Polewamy gruszki od czasu do czasu winem by nabraly ladnego koloru i aromatu wina. Gdy juz beda miekkie zdejmujemy z gazu i pozostawiamy w syropie jeszcze na 5 minut.Po tym czasie wykladamy na talerzyki.Mozemy podac je w towarzyswie panna

Przysmaki Karolki
Boeuf bourguignon 147

Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Boeuf bourguignon Składniki: 1 i 1/5 kg mięsa wołowego 150 g wędzonego boczku 750 ml czerwonego wina wytrawnego* 2 cebule 1 duża marchew 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 300 ml bulionu wołowego 3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno 2 goździki 1 łyżka brązowego cukru(...)wino ze szczepów Pinot Noir lub Gamay. Z uwagi na to że wina Bourgogne osiągają często zawrotne ceny Francuzi chętnie zastępują je winem Côtes-du-Rhône, które ma atrakcyjny owocowy aromat. Wina te charakteryzuje stożkowa butelka

Przysmaki Karolki
Kurczak z cebulą i pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym na bazie białego wina oraz francuskiego sera Roquefort 127

filety z kurczaka niewymagający trudu, podlane dobrym winem, podsycone aromatycznym roquefortem, słodyczą z cebuli, zapachem tymianku, podsumowując - bardzo smacznie! Składniki: 400 g świeżych filetów z kurczaka 150 g sera Roquefort 150 g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 gałązki tymianku sól i pieprz do smaku 150 ml białego wytrawnego wina (Sauvignon blanc) 150 ml śmietanki kremówki (Crème fluide(...)garnka dodać jeszcze jedną łyżkę masła, dorzucić mięso i chwilę smażyć. Po zrumienieniu się kurczaka dodać cebulę, pieczarki, po 2 minutach dodać pokruszony ser, przemieszać całość, zalać winem, po 2 minutach dolać śmietankę, przyprawić do smaku solą i pieprzem (uwaga roquefort jest słony) i gotować jeszcze kilka minut do zredukowania się sosu i powstania kremowej konsystencji. Tak przygotowaną potrawę przyozdobić

Wino Francja Kuchnia
Farfalle z kurczakiem i groszkiem w kremowym sosie z sera Roquefort oraz białego wina 149

filet z kurczaka 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka (u mnie suszona) 1 garść młodego groszku (u mnie mrożony) 150 g sera Roquefort 100 ml białego wytrawnego wina 100 g śmietanki kremówki 1 szczypta soli morskiej 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 200 g makaronu Farfalle Wykonanie: Do rozgrzanego masła(...)dodać posiekaną szalotkę z czosnkiem, dorzucić papryczkę, smażyć minutkę, dodać pokrojone na małe kawałki mięso, podsmażyć całość, podlać winem, zdeklasować, a następnie dodać ser oraz śmietanę. Całość dusić do momentu rozpuszczenia się sera, zredukowania sosu, około kilku minut.  Ugotować w osolonej wodzie farfalle al dente (jak na opakowaniu), pod koniec gotowania się makaronu dorzucić groszek na około minutę przed

Wino Francja Kuchnia
Farfalle z kurczakiem i groszkiem w kremowym sosie z sera Roquefort oraz białego wina 146

filet z kurczaka 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka (u mnie suszona) 1 garść młodego groszku (u mnie mrożony) 150 g sera Roquefort 100 ml białego wytrawnego wina 100 g śmietanki kremówki 1 szczypta soli morskiej 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 200 g makaronu Farfalle Wykonanie: Do rozgrzanego masła(...)dodać posiekaną szalotkę z czosnkiem, dorzucić papryczkę, smażyć minutkę, dodać pokrojone na małe kawałki mięso, podsmażyć całość, podlać winem, zdeklasować, a następnie dodać ser oraz śmietanę. Całość dusić do momentu rozpuszczenia się sera, zredukowania sosu, około kilku minut.  Ugotować w osolonej wodzie farfalle al dente (jak na opakowaniu), pod koniec gotowania się makaronu dorzucić groszek na około minutę przed

Wino Francja Kuchnia
Mule na białym winie 149

Mule na białym winie  Mule po marynarsku (Moules marinières) rodem z północy Francji jak i Belgii. Przygotowane w ten sposób smakują równie dobrze z samą bagietką jak i frytkami. Na moim stole tym razem zagościły jako dodatek pieczone warzywa. Składniki(...)około 1,5 kg świeżych muli  3 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 garść posiekanej świeżej natki pietruszki 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu 300 ml białego wina (u mnie jedno z moich ulubionych - Alzacki Riesling)  Wykonanie: Mule oczyścić pod bieżącą wodą, otwarte odrzucić (ważne). W garnku roztopić masło, dodać posiekaną szalotkę oraz czosnek, zrumienić, dolać

Wino Francja Kuchnia
Kurczak z Langwedocji 104

Langwedocji , przepis charakterystyczny dla regionu Francji , który słynie przede wszystkim z produkcji wina . Langwedocja to także poezja i piękny język oksytański , język trubadurów i poetów .. Cóż ja po winie też dostaję słowotoku , więc co się dziwić Kurczak wspaniały i wcale nie trzeba podczas gotowania wypić butli wina ,żeby się o tym przekonać Pyszna , prosta potrawa , jednogarnkowa . Jeśli(...)świeżego rozmarynu sól , pieprz do smaku   Mięso płukamy i oczyszczamy . Solimy , pieprzymy do smaku , zalewamy czerwonym winem , dodając posiekane szalotki, zmiażdżone ząbki czosnku i gałązki rozmarynu . Odstawiamy na dobę do lodówki . Po tym czasie , udka odławiamy , osuszamy papierowym ręcznikiem . Zalewę z wina z szalotkami i czosnkiem zostawiamy , będzie potrzebna później . Mięso jeśli jest bez kości , spinamy wykałaczkami ,żeby

Ogrodnik w podróży
Villa Caviciana Lorenzo 2015 White Sparking, 11,5%, Włochy 130

Bardzo interesujące wino musujące z odmiany Aleatico, niezwykle rzadko stosowanej do produkcji win musujących, pochodzące z regionu Lazio. Nazwa wina nawiązuje do San Lorenzo, opuszczonej wioski na samym brzegu jeziora, której to wczesnoromantyczny poeta Ludwik Tieck poświęcił jeden ze swoich wierszy. Winnica położona jest w okolicach Gradoli na wysokości 500-550 m n.p.m. Proces winifikacji przebiega(...)dojrzałego żółtego jabłka, ananasa, żółtego melona, miodu i akacji. Również w smaku pojawiają się nuty maślane i tostowe. Dodatkowo pojawia się delikatna mineralność, nadająca tym bąbelkom przyjemnej świeżości. Podsumowanie: wino wytrawne, o wysokiej kwasowości, średniej budowie i średnim finiszu, jednak to wszystko jest ładnie zbalansowane. Bardzo przyjemne i niezobowiązujące, dobrej jakości. Nadaje się do wypicia od razu, jednak

Kate's Kitchen
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 224

powstawaniu wrzodów żołądka i kolki wątrobowej. 100 g żurawiny to 308 kcal. Zastosowanie: Dodaje się do deserów i musli oraz do duszenia mięs. Gdy zmiksujemy ją z odrobiną czerwonego wina i soku z pomarańczy powstanie chuntney. 7. Sekret udanego barszczu czerwonego Kilka porad, aby uzyskać idealny barszcz czerwony Jakie najlepiej wybrać buraczki na barszcz? Do przygotowania barszczu najlepiej wybrać(...)Cynamon - głównym hodowcą jest Cejlon. Jest ulubioną przyprawą do pierników, ciasteczek korzennych i niektórych kompotów. Dobrze komponuje się ze śliwkami, gruszkami i jabłkami. Może być używany do gorącego wina, kremów i syropów. W Meksyku stosowany jest do kawy, herbaty i czekolady. Cynamon w proszku swój smak traci szybko, dlatego powinien być zakupywany w małych ilościach i przechowywany z dala

Ciastka - domowe słodkości
Filety z kurczaka z młodym groszkiem w sosie TIKKA CURRY na białym winie i śmietanie 137

estragonu  2 garści mrożonego lub świeżego młodego groszku 2 łyżeczki TIKKA CURRY 1 łyżeczka prażonej szalotki sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła 100 ml białego wytrawnego wina  100 ml śmietany 30% 1 garść posiekanej kolendry Wykonanie: Umyte, osuszone filety z kurczaka pokroić w paski, przełożyć na rozgrzane masło w patelni, dodać posiekaną szalotkę i czosnek(...)oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą TIKKA CURRY, obsmażyć z obydwu stron, podlać winem, odparować, na koniec dodać śmietanę, chwilę dusić do połączenia się smaków i zgęstnienia sosu, następnie dodać groszek, chwilę podgotować, aby nie stracił swojego pięknego zielonego koloru. Udekorować danie prażoną szalotką oraz rozmarynem. Podawać z ulubionymi dodatkami oraz sałatami.  Smacznego

Wino Francja Kuchnia
WINO Z RYŻU Z ŻURAWINĄ 90

poniedziałkowy poranek. Weekend minął mi w samochodzie ponieważ pojechaliśmy do taty męża. Nie zapomniałam jednak przed wyjazdem rozlać do butelek domowej roboty wino. Ale nie takie zwykłe... wino z ryżu. Wino jest pyszne, ma słomkowy kolor, ale potrafi porządnie uderzyć do głowy.  Wino jest tanie w produkcji a także można e przygotować o każdej porze(...)rurką wypełnioną odrobiną wody. Mieszamy balonem aby połączyć składniki. Odstawić na 15 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie przelewamy do innego naczynia aby się defermentowało. Odstawić do sklarowania. Wino przelewamy do butelek. Wino jest zdecydowanie mocniejsze niż wino owocowe

Kuchnia w oparach
ŻEBERKA PO MYŚLIWSKU - pieczone w winie z cebulą i suszonymi śliwkami 129

może równać się ze smakiem domowych potraw. Zwłaszcza, gdy serwowane są pyszne żeberka pieczone w winnym sosie z cebulą. Sekretem wyśmienitego smaku tych żeberek jest marynata z czerwonego wina, miodu, suszonych śliwek, czosnku i aromatycznych przypraw. Mięso powinno macerować się przynajmniej przez kilka godzin. Dzięki temu uzyskujemy nie tylko wyjątkowy smak mięsa, ale jest ono także niezwykle kruche(...)delikatne. Jak wyczarować żeberka duszone w kiszonej kapuście - prosty przepis. Zamarynowane w winie, miodzie i przyprawach żeberka można z powodzeniem przygotować z kapustą, boczkiem i cebulą.  Wyjęte i osuszone z marynaty mięso oprószamy solą oraz pieprzem, obsmażamy na złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni rumienimy pokrojony w kostkę boczek, następnie posiekaną cebulę, dokładamy

Moja Książka Kucharska
Filety z kurczaka z młodym groszkiem w sosie TIKKA CURRY na białym winie i śmietanie 191

estragonu  2 garści mrożonego lub świeżego młodego groszku 2 łyżeczki TIKKA CURRY 1 łyżeczka prażonej szalotki sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła 100 ml białego wytrawnego wina  100 ml śmietany 30% 1 garść posiekanej kolendry Wykonanie: Umyte, osuszone filety z kurczaka pokroić w paski, przełożyć na rozgrzane masło w patelni, dodać posiekaną szalotkę i czosnek(...)oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą TIKKA CURRY, obsmażyć z obydwu stron, podlać winem, odparować, na koniec dodać śmietanę, chwilę dusić do połączenia się smaków i zgęstnienia sosu, następnie dodać groszek, chwilę podgotować, aby nie stracił swojego pięknego zielonego koloru. Udekorować danie prażoną szalotką oraz rozmarynem. Podawać z ulubionymi dodatkami oraz sałatami.  Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Kalabria – przewodnik kulinarny 162

Condofuri Marina RC Wino (Cirò DOC) i sery Kalabria jest producentem wina. Większość restauracji w których będziecie ma własne wino, ale często nie jest to wino bardzo jakościowe. Za to całkiem dobre jest wino z apelacji Cirò. To czerwone przypomina nieco Barolo, ma sporo alkoholu, mocne usta i wysoką mineralność. Jest też oczywiście Cirò białe(...)różowe, które dobrze pasuje do ryb i przystawek. Do wina pasują oczywiście sery. W okolicy robi się dobre pecorino, ricottę i caciocavallo. Czerwona cebula z Tropei Także dodawana prawie do wszystkiego: do pizzy, sałatek i mięs. Miejscowi są z niej bardzo dumni a przetwory z cebuli to typowy suwenir wakacyjny Tartufo i lody Są takie lody Koral w formie

Ugotowane pozamiatane
Pijane misie 112

pijane misie. Przepis jest pretty much self explanatory. Zalewa się misie typu haribo białym winem lub innym alkoholem, który nie ma zbyt wyrazistego koloru (czerwone się raczej nie nada), misie dwukrotnie pęcznieją, stają się mięciutkie i wesołe. Pierwszy raz widziałam ten patent na degustacji wina na Węgrzech. Rozwiązuje to problem, który mam ja i pewnie kilka innych osób, które(...)wolą czerwone, że mam trochę białego wina na dnie butelki, która stoi w lodówce od miesiąca, albo jestem na degustacji wina o 9:00 rano w środę i muszę potem iść (trzeźwa) do pracy a szkoda mi marnować żywność (która kosztuje 200 zł za butelkę i jest specjalnie sprowadzana z zagranicy).   Składniki: torebka żelków typu misie Haribo

Ugotowane pozamiatane
Wino gronowe z soku 182

Wino robiłam we wrześniu a dziś przedstawiam rezultat i sposób w jaki go wykonałam. Wino jest pyszne i robiłam je tak jak zawsze robił wina mój tato. Jeśli nie ma tutaj fachowych nazw i sloganów to nie znaczy że wino nie smakuje wybornie. Czasami spotykam się z takimi opiniami że jak nie ma odpowiednich proporcji(...)dodam tego czy owego to nie jest wino. Zapewniam Was że jest to wino pyszne, wszystkim smakuje i nieźle szumi w głowie. Jeśli zatem będziecie mieli nadmiar winogrona na jesieni to polecam gorąco do zrobienia. Moje winogrona były słodkie więc dodałam tylko 3 kg cukru, musicie sami wyczuć jaki stopień słodkości chcecie i tyle cukru dodajcie. Wino

Moje Małe Czarowanie
Gruszki w winie oblane czekoladą 187

mój ulubiony deser. Jak się okazało gruszki w winie bardzo łatwo przyrządzić, a jeszcze szybciej się je zjada :) Spróbujcie :) Składniki: 5-6 dojrzałych gruszek 0,5 l wina czerwonego półsłodkiego opakowanie przyprawy do grzańca (lub własna mieszanka goździków, anyżu, pomarańczy, cynamonu) 100g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki mleka Przygotowanie: Gruszki obieramy ze skórek, tak aby pozostawić nienaruszone ogonki(...)kilka godzin (warto gruszki przygotować kilka godzin wcześniej, ponieważ leżakując w winie nabiorą smaku, aromatu i winnej soczystości). Tuż przed podaniem rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodając łyżkę wina (z gruszek) oraz mleko). Tak przygotowana czekoladą polewamy gruszki na talerzu. Smacznego

ChilliJemy
Surf&Turf a’la Kate’s Kitchen 92

koszyku znalazły się: 2 steki z wołowiny Black Angus (a co… szaleć to szaleć) – steki wybierajcie dowolnie Opakowanie mrożonych raków w całości 6 przegrzebków 250g kubeczek śmietany 36% Białe wino wytrawne „do gotowania” – zastrzelcie mnie, ale zapomniałam na co padło Masło Mleko Świeża szałwia 3-4 sztuki korzenia pietruszki Szalotka Czosnek sól/pieprz do smaku Przygotowanie: Akt 1 Mięso(...)mleka oraz ok. 50 ml białego wina „do gotowania” zmiksowałam na idealnie gładką aksamitną masę. Jeśli Wasze puree będzie zbyt suche, nie bójcie się dolać więcej wina Akt 2 Masełko szałwiowo – czosnkowe. Sklarowałam sobie mniej więcej 3 -4 porządne łyżki masła. Pół garstki listków szałwii i jeden ząbek czosnku drobno posiekałam, a następnie zalałam sklarowanym masłem. Można

Kate's Kitchen
Spotkanie blogerek z marką Panul 98

grudnia miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu organizowanym w celu promocji Wina PANUL . Ucieszyłam się z zaproszenia, które finalnie przeznaczone było tylko dla pięciu blogerek ;) szczególnie, że dla mnie było to pierwsze tego typu wydarzenie. Dlatego mimo, iż musiałam zorganizować wyjazd do nie odwiedzanej od ponad roku Warszawy i opiekę do dzieci na ponad pół dnia - zgodziłam się bez zastanawiania(...)chwilę ;) Poza przepysznym jedzeniem (swoją drogą w porcji tak przyjemnie dużej, że zjeść było trudno;)) dziewczyny przygotowały nam prezenty niespodzianki! :) każda z nas dostałą butelkę doskonałego, wytrawnego wina Panul i książkę z przepisami "Alfabet ciast" , ze specjalną, imienną dedykacją od autorki - Zofii Różyckiej. To  bardzo miłe, że postarały się o tak unikatowe i spersonalizowane prezenty! Uwielbiam takie! :) Wina

Kolorowy Przepisownik
Dlaczego warto pić wino? 152

wiecie, dlaczego warto pić wino? Powód jest bardzo prosty – ten rodzaj alkoholu przedłuża życie. Mitem nie jest fakt, że wypicie jednego kieliszka dziennie spowalnia proces starzenia. Dowiodły tego niezbicie badania przeprowadzane na myszach. U gryzoni zaobserwowano: zmniejszenie się stanów zapalnych w organizmie, poprawienie gęstości kości i koordynacji ruchowej, zwiększenie elastyczności naczyń, obniżenie poziomu cholesterolu i zahamowanie rozwoju zaćmy. Długość(...)życia wzrosła średnio o 26%. Wszystko to za sprawą zawartego w winie resweratrolu , który wprawdzie nie został jeszcze zbadany na ludziach, ale naukowcy wiążą z nim spore nadzieje. Najwięcej resweratrolu zawiera wino czerwone – w winie białym jest go już 5 razy mniej. Należy też zwrócić uwagę na szczep winogron – najwięcej korzystnej substancji jest w szczepie Pinot Noir

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tinto de verano - hiszpańskie wakacyjne wino 101

czerwone wino. To proste, ale bardzo smaczne i niezwykle orzeźwiające połączenie wytrawnego czerwonego wina z lokalną, cytrynową wodą sodową i lodem. Majorka nie słynie z win, a raczej z nalewek na bazie ziół i migdałów. Wina majorkańskie nie są zbyt cenione na świecie, ponieważ tamtejsze winnice są znacznie młodsze niż te, które znajdują się(...)upalne, letnie dni mieszkańcy wyspy (ale jak się okazuje także innych części kraju) chłodzą się nie tylko sangrią, ale także nieco prostszą i szybszą wersją napoju chłodzącego na bazie wina, czyli właśnie "Tinto de verano". Wystarczy połączyć wytrawne czerwone wino ze Spritem w proporcjach pół na pół i dodać kilka kostek lodu. Zapewniam, że docenicie ten napój

Kulinarne Inspiracje
Rolada z owocami i galaretką Monte Santi 134

Wino Monte Santi  ...to symfonia delikatnej i wysublimowanej słodyczy. Zachwyca i kusi zdecydowanym, owocowym bukietem oraz świeżym aromatem. W ustach okrągłe, aksamitne, kremowo-słodkie. Doskonałe do deserów lub jako deser sam w sobie. Nadaje(...)się nie tylko do picia ale również do przygotowania pysznego letniego deseru z mnóstwem owoców który uwieńcza smak pysznego winaWino Monte Santi to eleganckie słodkie wino o włoskim pochodzeniu. To marka która towarzyszy rozmowom z przyjaciółkami. Monte Santi zbliża, ociepla atmosferę, dodaje kobiecym spotkaniom uśmiechu i radości. Monte Santi bawi subtelną nutą smaku. ciasto

Gotowanie jest łatwe
Boczek pieczony w winie 212

zasadzie sprowadza się do umieszczenia składników w garnku. Samo pieczenie w piekarniku odbywa się w zasadzie „na czas” i nie wymaga żadnej szczególnej techniki. Boczek pieczony w winie 2016-06-22 13:19:25 Aromatyczny i delikatny boczek pieczony w białym winie. Niezwykle prosty w przygotowaniu, smakuje doskonale na ciepło i na zimno z licznymi dodatkami. Zapisz przepis(...)border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-201 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Mięso i przyprawy gotowe do pieczenia Boczek pieczony w winie Post Boczek pieczony w winie pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Szparagi z botwinką na winie z jajkiem w koszulce 102

Szparagi z botwinką na winie z jajkiem w koszulce Proporcje dla dwóch osób. Składniki: 500 g zielonych szparagów 1 pęczek botwinki 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku  2 jajka (wysokiej jakości) 100 ml różowego wina wytrawnego oliwa masło Wykonanie: Szparagi - odciąć końcówki, umyć, osuszyć, podzielić na pól. Botwinkę dobrze umyć, posiekać, to samo cebulę dymkę(...)oraz czosnek. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy + 1 łyżkę masła. Dorzucić do niej czosnek, cebulę dymkę, szparagi i botwinkę, przyprawić solą morską, białym pieprzem, chwilkę smażyć, następnie podlać winem, dusić do zmiękczenia warzyw. Wyłożyć na talerze warzywa, ułożyć ugotowane jajko. Sposób na ugotowanie jajka w koszulce prezentuję w tym  przepisie. (Młode buraczki ugotowałam osobno z odrobiną soli, okolo10

Wino Francja Kuchnia
Medalion wołowy z sosem pieprzowym i pieczonymi warzywami 145

sól morska     oliwa     50 g masła Sos pieprzowy:     1 łyżka kolorowych ziaren pieprzu     100 ml białego wytrawnego wina     150 g śmietanki kremówki     1 szczypta soli morskiej Wykonanie: Warzywa obrać, umyć, osuszyć, pokroić w niewielkie słupki. Szalotki przekroić na polówki, ząbki czosnku(...)pieprzu, podsmażyć całość, podlać winem, oprószyć 1 szczyptą soli morskiej, zdeglasować, na koniec dodać śmietankę. Z talerza przelać powstały sok z medalionów do patelni, sos nabierze smaku, a następnie całość zredukować poprzez gotowanie przez jedną minutę. Ułożyć na talerzu upieczone warzywa, soczyste medaliony oraz aksamitny i bardzo smaczny do nich sos pieprzowy. Bagietka obowiązkowa. Proponowane wina do wołowiny

Wino Francja Kuchnia
Aromatyczny gulasz z wołowiny i soczewicy na winie Porto 144

Aromatyczny gulasz z wołowiny i soczewicy na winie Porto   Składniki:   400 g chudej wołowiny 1 cebula 4 ząbki czosnku  3 marchewki 5 łyżek namoczonej zielonej i czerwonej soczewicy 200 ml wina Porto (typ Ruby) 200 ml wody 2 gałązki świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu rzymskiego 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)rondla. Dolać delikatnie oliwę do patelni, dorzucić wołowinę, podsmażyć,  przełożyć do rondla, dodać soczewicę, pokrojoną marchew w słupki, przyprawić solą morską, pieprzem, kuminem, kolendrą, chwilę smażyć, podlać winem Porto, odczekać, następnie wodę (najlepiej jeżeli będzie to bulion wołowy). Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić całość 40 minut, przed końcem dodać maizenę dla uzyskania gęstego gulaszu, choć nie jest to konieczne. Podawać

Wino Francja Kuchnia
Wino z głogu 164

porze roku można jeszcze zbierać głóg, jeśli ptaki lub ktoś inny nas nie ubiegł. "Wino" z niego jest nie tylko napitkiem smacznym, ale i zdrowotnym. Głóg bowiem ma właściwości wspomagające pracę serca i układu krążenia. Składniki : 5 kg obranego głogu 9 l wody 3,5 kg cukru suszone drożdże winiarskie pożywka do drożdży winiarskich Drożdże pracujące w głogu(...)zlewania do butelek po ok. roku od nastawienia. Wino głogowe, które wychodzi z wyżej podanych proporcji jest winem półsłodkim o sporej zawartości alkoholu, więc nie należy z nim przesadzać. Nie kwaśnieje po 24 godzinach, jak w przypadku win gronowych wytrawnych i półwytrawnych. Ma dość gęstą - jak na wino - konsystencję. Kiperzy powiedzieliby, że "nogi modelki" na szkle

Weekendy w domu i ogrodzie
Deska serów - jak przygotować i jak podawać 206

się  aromatu serów pleśniowych w całej lodówce. Najtrudniejszym chyba zadaniem jest właściwy dobór wina. Do serów łagodnych, miękkich, twarogowych i z porostem białej pleśni  najlepiej pasują wina białe z lekką owocową nutą, wina różowe oraz wina musujące i szampan. Z serami z przerostem pleśni niebieskiej dobrze współgrają wina deserowe, a z fetą(...)Beaujolais. Do serów takich jak cheddar lub gouda pasują wina czerwone np. Cabernet i białe wina wytrawne. Składniki - na desce serów powinniśmy uwzględnić od 3 do 6 gatunków sera. W poniższym zestawieniu zdecydowaliśmy się na różnorodność i jest to moim zdaniem najbezpieczniejsze rozwiązanie, jeśli nie zamierzamy całkowicie opróżnić naszego portfela i zarazem sprostać oczekiwaniom smakowym gości :) sery twarde

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczeń wołowa z multicookera 143

wykorzystaniem multicookera, bo super sprawdza się w  mojej kuchni.  Dziś zapraszam na pierwszy wpis, czyli będzie pieczeń wołowa duszona w winie. W składnikach nie podałam jakie wino powinniśmy dodać, z reguły do czerwonego mięsa dodaje się wino czerwone. Niestety w ostatniej chwili okazało się, że moje czerwone wino wyparowało , więc musiałam dodać białe(...)tylko takie miałam w  domu. Zapewniam Was jednak, że białe wino wołowinie nic a nic nie zaszkodziło. jedyna różnica to taka, że sos był jaśniejszy. :-).   Pieczeń wołowa z multicookera Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: ok. 1000 g mięsa wołowego na pieczeń 2 cebule 1 marchewka 1 szklanka wytrawnego wina 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela

Kulinarne przygody Gatity
Malma – per l’amore della pasta 102

niegdyś przez Alessandro na naszym mokotowskim strychu) wiedzą wszyscy, którzy nas kochają. Jakąż miłością zapałaliśmy do Malmy , gdy dostaliśmy zaproszenie do warszawskiej restauracji Superiore na warsztaty O makaronach i winach , tego nie da się wyrazić w słowach! Było nam opowiadane i podawane, co stanowiło miłą odmianę po tygodniach spędzonych w kuchni. Niczym we Włoszech… Mistrzem ceremoni był Krzysztof(...)Celmer i jego zespół. On opowiadał o winach, oni serwowali pyszności. Była pasta z sosem bolognese, pasta z gorgonzolą, szpinakiem i orzechami (nasza ulubiona!) oraz pasta z krewetkami i pomidorkami w sosie winnym. Do pierwszej zostało podane wino Cantine Fina Nero d’Avola Sicilia , do naszej ulubionej – białe wino pochodzące z okolic Etny

GRUBY WAŁEK
Gruszki w czerwonym winie 86

Siemka Moi kochani! Czas na jakieś słodkości, coś prostego sprawdzonego i starego w mojej interpretacji. Oczywiście mowa o gruszkach w winie z przyprawami i ziołami. Pyszny wykwintny deser, ale również świetny dodatek do sałatek lub dań z czerwonego mięsa. fot. Paweł Bajda ( Recart ) Potrzebne nam: 5-6 gruszek (klapsy są świetne) butelka słodkiego lub półsłodkiego wina goździki, anyż(...)winie. Po około 20 min gotowania obracamy gruszki na bok dodajemy pocięte pomarańcze i mięte. Gotujemy kolejne 10 min i obracamy tak aby reszta gruszki zamoczyła się w winie. To odpowiedni czas na dodanie soku z limonki. Gruszki powinny się jeszcze pogotować około 10 min. Po tym czasie można je wyłączyć i zostawić w winie do ostygnięcia

Kuba Gotuje
Gruszki w czerwonym winie 129

Siemka Moi kochani! Czas na jakieś słodkości, coś prostego sprawdzonego i starego w mojej interpretacji. Oczywiście mowa o gruszkach w winie z przyprawami i ziołami. Pyszny wykwintny deser, ale również świetny dodatek do sałatek lub dań z czerwonego mięsa. fot. Paweł Bajda ( Recart ) Potrzebne nam: 5-6 gruszek (klapsy są świetne) butelka słodkiego lub półsłodkiego wina goździki, anyż(...)winie. Po około 20 min gotowania obracamy gruszki na bok dodajemy pocięte pomarańcze i mięte. Gotujemy kolejne 10 min i obracamy tak aby reszta gruszki zamoczyła się w winie. To odpowiedni czas na dodanie soku z limonki. Gruszki powinny się jeszcze pogotować około 10 min. Po tym czasie można je wyłączyć i zostawić w winie do ostygnięcia

Kuba Gotuje
Schab ze śliwką i purée z selera 129

laurowe świeżo mielony czarny pieprz, sól  Na purée z selera potrzeba nam: 2 selery 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki miodu sól Połowa śliwek musi moczyć się w szklance wina, przynajmniej 3-4 godziny (moje śliwki spędziły  w winie całą noc). Resztę można zostawić w opakowaniu. Schab należy dokładnie wymyć i oczyścić, wydrążyć w jego środku dziurę(...)długości, da się to zrobić palcem. W przypadku komplikacji polecam nóż z długim lecz wąskim ostrzem. Do tak przygotowanego otworu wciskamy jak najwięcej śliwek namoczonych w winie i na sam koniec po 2-3 suche przy krańcach mięsa, żeby całe wino ze śliwek zostało w mięsie. Tak przygotowany schab obsypujemy przyprawami, solimy w zależności od stopnia słoności boczku

Kuba Gotuje
Akademia na Różanej 84

zwanej „dziury w całym”. I już pewien zawód po przejrzeniu menu i karty win. Menu jest relatywnie krótkie i dobrze przemyślane – każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Karta win jest zdecydowanie dłuższa. Znajdziemy tu wina praktycznie z każdego liczącego się regionu winiarskiego. Każdy znajdzie tu coś, co lubi i co pasuje do proponowanych dań. Ceny(...)win zaczynają się poniżej 100 zł za butelkę. Duży wybór win w przedziale cenowym 100-150 zł choć oczywiście jest dużo droższych etykiet.  Miłym zaskoczeniem są wina sprzedawane na kieliszki. Zaczynając od Voveti Prosecco Brut DOC, Moet &   Chandon Brut Imperial po   Moet & Chandon Grand Vintage 2004. Wina białe to między innymi

królestwo garów
Torcik Gruszkowo-Jabłkowy 149

włożyć gruszki, przykryć garnek i gotować przez 30 minut. Jeśli gruszki nie są w całości znużone w winie należy je obrócić po około 15 minutach. Gruszki zostawić w winie do wystygnięcia. 5.  Przygotować krem czekoladowy: Czekoladę podzielić na mniejsze kawałki i rozpuścić na parze. Gdy czekolada ostygnie dodać serek  mascarpone i dokładnie wymieszać. 6. Gdy nadzienie(...)stężeje w cieście wyrównać brzegi ciasta na wysokości nadzienia. 7. Ciasto posmarować kremem, na wierzch ułożyć gruszki gotowane w winie

Mama Gotuje
Deska Serów, czyli Przepis na Udany Wieczór z Odrobiną Humoru 172

talerz. Konfitury w małych miseczkach lub wyłóż podobnie jak ja to robiłam. Wysyp orzechy. Postaw w pobliżu wykałaczki, lub powbijaj po jednej w co drugi kawałeczek sera. I wino, wino przygotuj koniecznie :) Wcześniej oczywiście upewnij się czy Twoja kobieta lubi sery, to chyba oczywiste, ale wolałam wspomnieć. Aby Ci było łatwiej tuż poniżej zrobiłam Ci listę zakupów(...)konfitury Żurawina Kresowa z Gruszką ETERNO ( tak samo jak przy poprzedniej konfiturze, link) wykałaczki czysta, ładna deska, taca lub talerz, ale to pewnie znajdziesz w domu 2 kieliszki do wina, ewentualnie winogrona możesz kupić, ale nie musisz. Tekst jest z przymrużeniem oka ;) Uśmiecham się do Was Panowie najpiękniej jak potrafię. Nie jestem feministką :) Dziewczyno, jeśli własnie dowiedziałaś się

Blondynka Gotuje
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 246

galaretki), które nie zawierają tłuszczu. Pyszne greckie przekąski: dolmades (faszerowane liście winogron) i gigantes plaki (fasola w sosie pomidorowym). Do tego lekkie wino - retsina.  5. Pij czerwone wino, ale w umiarkowanych ilościach. Ponieważ w diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się picie wina, wiele osób myśli, że może bezkarnie wypijać jego spore ilości, bo „tak zaleca dieta”. Jednak(...)jest właściwe myślenie (tak jak dieta ciasteczkowa nie byłaby dobrym pomysłem;P). Dobroczynne działanie wina wiąże się z silnym przeciwutleniaczem o nazwie resweratrol, którego więcej zawiera wino czerwone. Ale wino to również etanol, który truje nasz organizm, oraz puste kalorie. W diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się picie wina w umiarkowanych ilościach, czyli do 2 lampek dziennie

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z grzańcowymi gruszkami 184

aromatyczną tarte z gruszkami. Cały urok i smak tarty, zawarty jest w grzańcowych gruszkach, nasączonych czerwonym winem, rozgrzewającymi przyprawami i lekką nutą pomarańczy. Pomysł na to cudo z tej  strony. Zapraszam serdecznie! Przygotowanie gruszek (wieczorem dnia pierwszego) Składniki: 750 ml czerwonego wina 4 dość twarde gruszki 2 łyżeczki przyprawy do grzańca( u mnie drobno pokruszone: kora cynamonu, goździki(...)biologiczna( skórka i sok) Do garnka wlewamy wino, cukier, przyprawy, skórkę i sok z pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia. Obieramy gruszki ze skórki, zostawiamy ogonki i zanurzamy w gorącym winie. Gruszki powinny być całkowicie przykryte winem, tylko wtedy uzyskamy jednolity kolor(mozna obciążyć mniejszą przykrywką).  Gruszki gotujemy na malutkim gazie ok 10 min, zestawiamy z gazu i pozostawiamy

Mia Cucina Sofieta