niemieckich. W końcu wina z danej szerokości geograficznej pasują najlepiej do dań z podobnego klimatu, więc co może być lepsze niż polskie dania i niemieckie wina. Na dzisiejszy obiad będzie zupa krem z grzybów i karp z pęczakiem. W sumie mogę tak jeść całą zimę, bo uwielbiam wigilijne smaki. Fot.: www.czteryfajery.pl Zupa krem z grzybów Składniki(...)dopiero 100 lat. Nie jest zbyt znana w Polsce, ale ma swoich miłośników ze względu na delikatną paletę z nutami białych owoców, dobrą kwasowość i luciutką goryczkę. Drugim winem, które dużo bardziej smakowało mi z naszym karpiem był riesling The daily August Riesling z rocznika 2016 od Augusta Kesselera – producenta z Rheingau. Kocham riesling – jego orzeźwiającą kwasowość
Ugotowane pozamiatanesmaków i aromatów. To ogromny świat pełen niespodzianek, cudnych przygód i radości, a nieraz rozczarowań i połykania gorzkich (dosłownie) łez. Do czasu, gdy trafiłam na fantastyczną książkę (‘Winorośl i wino. Wiedza i praktyka. Cz.2”), w której znalazłam porównanie kroków degustacji wina do pocałunków, co pozwoliłam sobie nieco rozbudować o własną refleksję. W książce każdy krok degustacji porównano(...)pocałunkami z winem jest? Pocałunek pierwszy: oczy. Ten pierwszy, najbardziej nieśmiały całus, to pierwsze wrażenie, które z jednej strony opowiada nam tak wiele, a finalnie może okazać się wielką niespodzianką. To jest ten moment, gdy widzimy kogoś i oceniamy, czy nam się podoba, czy nie. Czy ma w sobie coś, co nas pociąga, czy wręcz przeciwnie. W winie oceniamy
Kate's Kitchenpomysł. Otwarte butelki przechowywane są w zamknięciu, w odpowiedniej temperaturze, a argon znajdujący się w środku zachowuje ich świeżość nawet do 40 dni. Ja, osobiście, nie znam się na winach, a także piję ich bardzo mało. Dodatkowo mąż jako kierowca nie pije, więc nigdy nie zamawiałam wina, bo co ja później zrobię z całą butelką Niby głupota(...)mnie to problem. Natomiast ten sposób przechowywania wina umożliwia zakup tylko jednego kieliszka, ratunek dla takich abstynentów jak ja Ale właściciele zrobili z urządzenia dodatkowy ciekawy użytek. Mianowicie wprowadzili do karty win tzw. degustację win. Czyli można wybrać sobie zestaw dla siebie, składający z 3, 4 lub więcej rodzai win i po prostu przetestować
RelaxtimeSkładniki : 1 butelka czerwonego wina ( może być słodkie, półsłodkie lub wytrawne ) 1 szklanka wody 2 łyżki cukru ( ilość cukru możesz dobrać wg. smaku, oraz od rodzaju wina ) 2 łyżki płynnego naturalnego miodu 1 laska wanilii 15-18 goździków ( możesz dać mniej jeśli nie lubisz zbyt intensywnego zapachu tej przyprawy ) kawałek suszonej skórki pomarańczowej Sposób wykonania(...)laskę wanilii przekrojoną wzdłuż. Garnek postaw na ogniu, zagotuj. Następnie odstaw z ognia, wlej wino, dodaj miód lekko zamieszaj, garnek szczelnie przykryj pokrywką i postaw na małym ogniu. Wino powinno się tylko lekko podgrzewać i naciągać smakiem i aromatem przypraw, w żadnym razie nie możemy dopuścić, aby wino się gotowało ! Wino podgrzewamy przez kilka, kilkanaście minut
Przepisy i porady kulinarnemożemy przygotować ciasto czekoladowe, kawowe, możemy dodać owoce. W ostatniej wersji dodałam resztki wina musującego i białą czekoladę. Do przygotowania okrągłej blachy ciasta ciasta potrzebujemy: – 3/4 szklanki wina musującego (użyłam resztki) – kostkę masła – 3/4 szklanki cukru – 1 proszek do pieczenia – 2 szklanki mąki – 4 jajka – garść żurawiny W garnku podgrzewamy wino(...)cukier. Gotujemy na małym ogniu (trzeba uważać żeby całość nie wykipiała) aż wyparuje alkohol. Odstawiamy na bok i studzimy. W drugim naczyniu mieszamy wszystkie sypkie składniki. Do ostudzonej mieszaniny wina, masła i cukru dodajemy jajka i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji po czym dodajemy sypkie składniki i jeszcze raz mieszamy. Na końcu dodajemy suszoną żurawinę. Całość przelewamy do formy
Szybko Tanio Smacznietylko zaspokojeniem głodu. Podczas lunchu spróbowałam dwóch win z winnicy Dom Bliskowice. H&15 Hibernal 2015 i J'15 Johanniter 2015, oba z Domu Bliskowice. Wina dobrał Łukasz Kuszela. W czasie wizyty, zerkałam oczywiście w stronę półek z imponującą selekcją win. Wybór win na kieliszki jest duży (około 10 pozycji) w cenach(...)Karta win to 12 stronicowa książka z ponad 300 pozycjami. Ceny butelki wina zaczynają się od 85 zł. Górnej granicy nie chcecie znać. Bo przecież u Dyletantów wina są również bardzo ważne jak jedzenie, a na winach to Oni się znają. Oby więcej takich Dyletantów można było spotkać w kuchniach naszych restauracji. * słownik języka polskiego
królestwo garówpropozycję :) My, kobiety, chyba w większości przedkładamy wino nad piwo. Gorzki trunek pozostawiamy panom, którzy z kolei w zdecydowanej większości nie przepadają za winem. Oczywiście, nie mówię tutaj o wielbicielach mniej szlachetnych gatunków wina ;) Jak podać wino w sposób oryginalny i pasujący do wysokich temperatur? Znalazłam na to sposób ;) Do przygotowania winnych lizaków lodowych wykorzystałam: słodkie(...)półsłodkie czerwone wino domowy sok wiśniowy domowy sok malinowy Pojedyncze foremki do lodów wypełniłam następująco: słodkim czerwonym winem, półsłodkim czerwonym winem wymieszanym z sokiem wiśniowym, półsłodkim czerwonym winem wymieszanym z sokiem malinowym. Po zamrożeniu wyszły lekko wytrawne lizaki lodowe, w sam raz, aby podać je podczas babskiego wieczoru :) Standardowo podczas takich imprez podaje się drinki czy wino
Codzienna kuchnia niecodziennabyło gdybym ja honory pana domu czyniła. A tak na marginesie to chyba przejęłam po mężu skłonności do suchych żartów i kiepskich dygresji :) Otóż Pablo przeczytał, że jeśli wino będzie dobrze schłodzone i podane zostanie ze skórką cytryny to doskonale posłuży jako aperitif. Nie bardzo wiedzieliśmy w jakiej formie tę skórkę zaserwować więc Pablo wystrugał skrobaczką do warzyw fantazyjne(...)farfocle i umieścił je w kieliszkach. Wizualnie wyszło nieźle. Jak się chwilę później okazało smakowo nawet bardziej niż nieźle. Wino ma jasny słomkowy kolor, jest bardzo, ale to naprawdę bardzo delikatnie musujące, mocno schodzone ze skórką cytrynową doskonale orzeźwia. Co prawda jest marzec, ale podejrzewam, że na lato nie byłoby lepszego orzeźwienia. W tym spisuje się rewelacyjnie. Intensywny smak
Marder&Marder Manufactureczerwonym winem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 2. Pozostały czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę. Marchew obieramy i kroimy pod skosem w cienkie plasterki. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. 3. Boczek kroimy w cienkie paseczki, po czym na rozgrzanej patelni lekko go rumienimy. Do zarumienionego boczku dodajemy odcedzone z wina kawałki(...)się zarumienią przekładamy zawartość patelni do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Zalewamy składniki winem pozostałym z marynowania mięsa i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż wołowina będzie miękka (około 2,5 - 3 godziny). Jeśli wina jest za mało, to dolewamy wody - tyle, aby ciecz tylko przykryła składniki potrawy. 6. Gdy mięso jest
W kuchni Katiesięgam pamięcią zawsze gościła w tym okresie na naszym stole. W tym roku rybę po grecku postanowiłam zastąpić rybą po kaszubsku. Warzywa duszone w białym winie i śmietanie, to dokonały dodatek do świeżo usmażonej ryby.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem(...)białym winemCzas przygotowania: 40 minutProporcje dla 4 osóbSkładniki:800 g filetów rybnychMąka do obtoczenia rybySól2 marchewki1 pietruszka1 por (biała część)1 kawałek selera2 średnie cebule½ szklanki białego wytrawnego wina½ szklanki śmietany 18 %2 saszetki oleju Kujawskiego z bazyliąSzczypta cukruListek laurowy pokruszony¼ łyżeczki zmielonego ziela angielskiegoSólPieprz Wykonanie:Warzywa obieramy, cebulę kroimy w piórka, pora
Kulinarne przygody GatityMożna do przygotowania sorbetu wykorzystać owoce mrożone. Tym razem zamiast soku z cytryny przygotowałam syrop na winie, które podniosło wg mnie walory smakowe sorbetu. Idealny Sorbet truskawkowy z winem: 3 szklanki słodkich truskawek 4 łyżki cukru 100 ml białe wino półsłodkie, czekolada do dekoracji Cukier wsypujemy do rondelka, zalewamy białym winem i gotujemy cały czas mieszając, aż cukier(...)mniej więcej co godzinę). Sorbet wykładamy na talerzyki, obok można go podać np. z bitą śmietaną, udekorować świeżymi truskawkami, ja podałam z listkami mięty. The post Sorbet truskawkowy z winem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięudział. Na owej degustacji otrzymaliśmy kilka ciekawych przepisów z użyciem wina i postanowiliśmy je przetestować. Z małymi modyfikacjami powstały te oto babeczki z białym winem, udekorowane kremem z mascarpone, również z dodatkiem białego wina. Babeczki są słodkie i delikatne, rozpływają się w ustach. To nasza kolejna propozycja na nadchodzące Walentynki.Może chcesz zrobić niespodziankę swojej Ukochanej i upiec(...)niej takie słodycze? Wystarczy, że zaserwujesz je z winem, które jest również słodkie i delikatne, a wieczór walentynkowy będzie bardzo miły, nie tylko dla podniebienia :-)Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćinnych uśmiechem zarażać.Każdą porę roku, na swój indywidualny sposób.Zapach kwiatów, promienie słońca i gonić motyle. Czule troszczyć się o innych. I spełniać ich marzenia.Rozmowy przy lampce domowego wina. Dawać, nie brać.I.. gotować. Spędzać w kuchni przyjemne chwile, otoczonaaromatami, smakami.. A potem dobrze zjeść.Na przykład taką świąteczną pieczeń... wymyśloną na prędko!Lubię wymyślać(...)Marzyć i kombinować. ŚWIĄTECZNA KARKÓWKA W WINOGRONACH I WINIE.(przepis autorski;)ładny kawałek karkówki (ok. 600g)duża cebulaszklanka połówek winogron czerwonychszklanka czerwonego wina wytrawnegosól, pieprz,dużo majerankułyżka masłaKarkówkę ładnie oprawiłam, natarłam solą, pieprzem i majerankiem, zostawiłamna pół godziny w lodówce. Cebulę pokroiłam w półplasterki. Zeszkliłam na maśle.Chwileczkę podsmażyłam z obu stron karkówkę. Po czym wlałam wino
W kuchni Karmel-itkiwarto zaopatrzyć się w miejscowe pyszności na wynos. Jeśli przyjedziemy autobusem z dworca kolejowego, to najbliżej mamy do Café Gundel na Hauptstraße 212, blisko placu Kornmarkt. Dostaniemy tu miejscowe wino, precle, Kurfürstenkugeln, czyli nadziewane kule z ciasta w różnych smakach, orzeszki w otoczce cukrowej, Plafsterstein czyli tortowe ciastka biszkoptowe w kształcie kostek brukowych, oraz tradycyjne wiśniowe ciasto Kirschenjockel. Miejscowi(...)Schnitzelbank na Bauamtsgasse 7. Kiedyś był to zakład produkujący beczki dla miejscowych winiarzy. Właściciele doszli jednak do wniosku, że wolą sprzedawać wino i miejscowe dania. Wybór lokalnych win jest duży, porcje ogromne a ceny sprzyjają temu, żeby mogła tu przyjść na randkę miejscowa brać studencka. Jakie lokalne potrawy je się w Heidelbergu? Oprócz klasyków kuchni niemieckiej
Ugotowane pozamiatanesuszu. Nie będę ukrywać, ja taki styl po prostu lubię. Jest on nieoczywisty, ma w sobie coś zdecydowanie więcej niż tylko sztampowe: „fajny musiak na upalny wieczór”. To wino prosi się o kompana w postaci posiłku. Faktycznie latem mogą to być potrawy z grilla, a zimą z kolei bardzo wyraźnie widzę je w towarzystwie np. kociołka gulaszowego (z jagnięciną(...)ognia. Albo do palonego bakłażana z orzechami. Kępa Wiślicka, Brut 2015 Odmiana: 70% Seyval Blanc i 30% Hibernal. Wino przejrzyste, o ładnym średnio cytrynowym kolorze i intensywnym, bardzo interesującym nosie, w którym znajdziemy bogactwo aromatów bardzo dojrzałych żółtych owoców jak brzoskwinie czy morele. Dzięki leżakowaniu w akacjowej beczce zarówno w nosie jak i w ustach ta słodka akacja jest
Kate's KitchenMule w białym winie to najbardziej klasyczny przepis na te owoce morza. Odpowiedniej ich przygotowanie sprawi, że będą delikatne w smaku, soczyste(...)wilgotne. Tym razem przygotujemy jest delikatnie na ostro. Sprawdźcie co jest Wam potrzebne do ich przygotowania. Składniki śwież mule (ok. 1 kg) 1 papryczka chilli oliwa 150 ml białego wina natka pietruszki Mule w białym winie – przepis Mule trzeba dokładnie wyszorować i umyć. Te które są otwarte – wyrzucamy bo są popsute. Wkładamy je do garnka, dodajemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!minut. Zobaczcie jak przygotować mule w winie. Najlepiej smakują podawane ze świeżą bagietką, zaraz po ugotowaniu. Składniki 1 kg świeżyć muli (koniecznie świeżych) 150 ml białego wina odrobina oliwy natka pietruszki ząbek czosnku Mule w winie – przepis Mule dokładnie myjemy. Jeśli jakieś są otwarte od razu je wyrzucamy. Umyte wkładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę(...)czosnek, odrobinę oliwy i białe wino. Mule gotujemy pod przykryciem ok. 3-4 minut. W tym czasie powinny się otworzyć, ale tak krótki czas gotowania sprawi, że będą bardzo soczyste i wilgotne. Mule przekładamy na półmisek i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego! Artykuł Mule w winie pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kupażem trzech szczepów: negroamaro, primitivo oraz sangiovese. Passo, to po włosku krok. Jakie są więc te 3 kroki? – część winogron stosowana w produkcji tego wina jest przejrzała – część wina dojrzewa w drewnie – całość jest wielokrotnie przepompowywana w zimnych zbiornikach w celu uzyskania maksymalnej ekstrakcji smaku. Jak wspomniałam wyżej, na tę etykietę składają się trzy szczepy winorośli: 1. Negroamaro(...)najczęściej uprawiana we Włoszech odmiana winorośli. Interesujące jest pochodzenie nazwy tego szczepu, a mianowicie pochodzi ona łacińskiego sanguis Jovis, co oznacza krew Jowisza. I coś w tym jest, gdyż wina z tej odmiany lubią być „gęste” w kolorze…hmm, no krwi, ale jakiej już mówić nie będę ;). Wywodzi się ona z dwóch odmian: iliegiolo i calabrese montenuovo – pierwsza
Kate's Kitchennosie jak i w ustach znajdziemy tu dużo aromatów owocowych. Dominujące to agrest, gruszka, jabłko oraz owoce cytrusowe. Dość duża ilość cukru resztkowego (7g/l) pozwalałoby zakwalifikować ją do win półwytrawnych, choć producent określa ją jako wytrawną. Z drugiej strony spora ilość kwasu (6g/l) powoduje, że nie jest nudna. Spory alkohol 12,5% absolutnie nie dominuje. Mus z pstrąga(...)wieku. Kameduli na Srebrnej Górze winnicę założyli w XVII wieku i w szczątkowej formie przetrwała za murami klasztornymi do dziś. Wprawdzie Ojcowie i Bracia dziś już wina nie robią, zadowalają się tylko sokami. Ostatnie wino powstało tu w 1995 roku i zrobił je nieżyjący już, ostatni wincerz brat Doroteusz. Od tamtej pory obowiązuje prohibicja, braciom nie wolno produkować
królestwo garówOpis grzane wino z owocami: Grzane wino z owocami – nie ma nic lepszego na zimne czy mroźne wieczory. Uwielbiam spędzać wieczory po kocem i z herbatą czy grzanym winem w ręce. Zazwyczaj staram się nie korzystać z gotowców kupowanych w sklepach, ale samemu przyrządzać aromatyczne wino. Moja ulubiona wersja, to ta z dużą ilością cytrusów. Składniki(...)umiarkowanym ogniu przez około 5 minut aż wino będzie gorące. Następnie potrzymać jeszcze na minimalnym ogniu przez około 4 minuty. Przez cały czas nie zagotowywać. Gotowe, gorące wino przelewamy do kieliszków i podajemy. Artykuł Grzane wino z owocami pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewpisu. A oprócz tego mam dla Was piękne ikonografiki, smakowity przepis z winem w roli głównej, a także informacje o konkursie konsumenckim , w którym są do wygrania rewelacyjne warsztaty kulinarne i nie tylko! Zapraszam, czytajcie! Te piękne ikonografiki pokazują jak doskonale można połączyć różne gatunki wina z poszczególnymi produktami. Mam nadzieję, że okażą się Wam przydatne i wykorzystacie(...)smakowite połączenia w swojej kuchni. Dziś, do przygotowania mojej sałatki wykorzystałam wino Casillero del Diablo Sauvignon Blanc, wino wytrawne białe. Posiada ono aromaty cytrusów, gruszki i limonki, dlatego doszłam do wniosku, że będzie idealnie pasowało do lekkiej sałatki z czerwoną pomarańczą i grillowaną piersią z kurczaka. Moja sałatka skrywa w sobie także aromatyczną gruszkę ugotowaną w białym winie
Kulinarne przygody Gatitynapiszcie w komentarzach czy Wam smakowało – jestem ciekawa! Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy: – 1 dynię Hokkaido – 500 ml wody – ok 200 ml białego, wytrawnego wina – kilka gałązek rozmarynu – sól, pieprz – dużo świeżej natki pietruszki – nasiona lnu/sezamu Dynię umyć, wydrążyć środek, pokroić na drobne kawałki. Ugotować w 500 ml wody z dodatkiem(...)wina, rozmarynu i przypraw. Gotować na małym ogniu ok 30 minut do miękkości po czym całość zmiksować. Na wierzchu udekorować pietruszką i nasionkami
Szybko Tanio Smaczniebiałostocczyźnie), makaron Trofie białe w truflowym sosie śmietankowym z pieczonymi pomidorami... Pomysłodawcą i dyrektorem projektu jest Paweł Anders. Przy restauracjach Winestone, powstały sklepy WINESHOP, w których oprócz wina można kupić oliwy, oliwki, czekolady... Zaletą karty dań w restauracjach Winestone jest wkładka informująca o zawartości alergenów w poszczególnych daniach. Miałam przyjemność przekonać się o tym podczas(...)weekendu, który spędziłam w hotelu Mercure Gdynia Centrum . Tam na zaproszenie Dyrektora generalnego Marka Przeorskiego, miałam możliwość spróbowaniu kilku propozycji z menu. Uczestniczyłam również w kolacji połączonej z degustacją win w Hotelu Mercure Gdańsk Posejdon. Wina do kolacji dobrał Paweł Anders. Restauracje Winestone otwarte są nie tylko dla osób nocujących w hotelach, może do nich zajrzeć każdy
królestwo garówRoquette. Posiada prawie 4000 hektarów ziemi w Alentejo, oraz 400 hektarów północno-zachodnim regionie Douro. Jest jednym z największych producentów wina w tych regionach. Produkuje 10 milionów litrów wina rocznie, około 75% to wina czerwone. Wytwarza wina we wszystkich kategoriach cenowych od prostych win supermarketowych po wieloszczepowe długo starzone wina Private Selection. Esporão(...)Maioral Atlantika miałam przyjemność uczestniczyć w lunchu " Taste of Esporão'' przygotowanym przez Miguela Vaz. Oczywiście do przygotowania serwowanych dań została użyta oliwa Esporão a do nich mieliśmy przyjemność pić wina z winnicy Esporão . Zaczęliśmy od Cappucino z zielonego groszku - wspaniałe. Następnie otrzymaliśmy jajecznicę ze szparagami i grzybami. W Polsce jajecznica jest raczej potrawą śniadaniową, natomiast w Portugalii traktowana jest
królestwo garówzapach unoszący się w domu, w czasie wykonywania był piękny i on już nastrajał bardziej optymistycznie. Dziękuję koleżance za dobre rady odnośnie przygotowania. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: - różowe wino (wersja delikatniejsza) lub czerwone wino (wersja trochę mocniejsza), tu użyte pół słodkie; - łyżeczka cukru wanilinowego; -szczypta gałki muszkatołowej; - szczypta imbiru; - szczypta cynamonu; - 5-6 goździków; – 1,5 pomarańczy(...)Wykonanie: Wino wlać do garnka, dodać cukier wanilinowy, gałkę muszkatołową, imbir, cynamon, goździki oraz pokrojone cienkie plastry pomarańczy. Można trochę „podziubać” pomarańcze widelcem, żeby puściły sok. Podgrzać, ale NIE dopuścić do zagotowania. Na koniec można przecedzić. Polecam function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plblogu do ponownej realizacji, a najbliższa już na sylwestra. Składniki :1 brokuł (z możliwie niedużym trzonem)500 g pieczarekpół szklanki kaszy pęczak1 średnia cebula4 jajka1 łyżka majonezu50-70 ml wina białego półwytrawnego łyżka masłasól, pieprzPrzygotowanie :Z brokuła odcinam trzon a resztę możliwie drobno szatkuję. Poszatkowany brokuł wrzucam na kilka minut do gotującej się osolonej wody a gdy jest już(...)zależnie od wielkości kroję je na pół, na "4" lub najmniejsze zostawiam w całości. Do smażącej się cebuli wlewam wino, mieszam, dodaję pieczarki i przez chwilę mieszam. Kiedy wino w większości odparuje pozostawiając swój smak przekładam pieczarki do misy z brokułem i pęczakiem i wstępnie mieszam.Z ugotowanych na twardo jaj wyciągam żółtka i tylko białko pokrojone w kosteczkę
Mechanik w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cynamonuMasło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Wbić jajko, potem żółtko, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Cały czas ucierając, wlewać wąskim strumieniem wino wymieszane z ekstraktem. Masa będzie wyglądała na zważoną - nie należy się tym przejmować.Mąkę i kakao przesiać, wymieszać dokładnie z sodą, proszkiem, solą i cynamonem. Partiami dodawać do masy
Pożeraczka, czyli raz adobrze