dodatkiem papryki, oliwek i czerwonego lub białego wytrawnego wina. Nie ma jednej wersji pollo alla cacciatore, ale niezależnie od wybranych dodatków (grzyby, oliwki, plasterki marchewki) i rodzaju wina, w efekcie końcowym zawsze otrzymamy smaczne, pożywne danie, które możemy podać z makaronem, ryżem, ziemniakami puree lub pieczywem. Kurczak po myśliwsku sprawdzi się jako niezbyt pracochłonny obiad, ale równie dobrze(...)myśliwsku z pieczarkami i pomidorami to także idealne rozwiązanie dla użytkowników wolnowarów i miłośników sloow food. Duszony w niskiej temperaturze smakuje rewelacyjnie. Przygotowany z dodatkiem wytrawnego czerwonego lub białego wina kurczak po myśliwsku w pomidorach będzie wyśmienity także następnego dnia. W ten sam sposób można także przygotować królika. Nasza dzisiejsza wersja kurczaka alla cacciatore powstała z dodatkiem chilijskiego wytrawnego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataobieramy ,kroimy i dodajemy do kurczaka , całość zalewamy winem , zakrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia , kurczaka wyławiamy z marynaty . Solimy , pieprzymy obficie , obtaczamy w mące i obsmażamy na maśle . Przekładamy do kamionkowego garnka ( lub innego naczynia do zapiekania z pokrywą ) . Na patelnię po smażeniu kurczaka , wlewamy trochę wina z zalewy , doprowadzamy(...)wrzenia i przelewamy całość do kurczaka . Pieczarki i wyłowioną z zalewy cebulę , także podsmażamy na maśle i dodajemy kurczaka . Tak samo winem z zalewy, zbieramy z patelni smaki i przelewamy do garnka . Dorzucamy pokrojonego selera , winogrona , marchewkę , resztę wina z zalewy . Doprawiamy cukrem , solą do smaku , wkładamy listki laurowe , szczelnie zamykamy . Pieczemy w nagrzanym piekarniku 2 godziny, w temperaturze
Ogrodnik w podróżykubka z kostkami lodu wlewamy tonik do ¾ wysokości kubka. Na to wlewamy espresso – może być gorące prosto z ekspresu, bo całość zostanie schłodzona przez lód. 3. Różowe wino Rose łączą najlepsze cechy białych i czerwonych win. Są codziennym, niedrogim napojem, który dobrze pasuje do jedzenia. To dobry pomysł dla osób, które tak jak ja, zwykle piją wino czerwone, ale szukają odmiany w upalne dni. Wino różowe dobrze pasuje do dań z grilla, łososia czy pierś z kurczaka. Więcej o różowych winach na lato tutaj 4. Koktajl truskawkowy Absolutna klasyka. Bez smoothie truskawkowego po prostu nie ma lata. Mogłabym się nim żywić przez cały czerwiec i niczego by mi nie brakowało. Składniki koktajlu truskawkowego: pół
Ugotowane pozamiataneZupa cebulowa na czerwonym winie Na dziś winna i bardzo aromatyczna zupa cebulowa na czerwonym winie, która postawi na nogi każdego grypowicza i jak sądzę zadowoli niejedno uśpione zimowym snem podniebienie. Odgoni wszelkie zimowe dolegliwości, powodzie, zamiecie śnieżne i przywoła upragnioną wiosnę, wiosnę w Paryżu? :) Czekam z utęsknieniem na jej pierwsze symptomy. Proporcje dla dwóch osób: Składniki(...)duże cebule 4 gałązki tymianku 4 liście laurowe 250 ml czerwonego wytrawnego wina 300 ml bulionu wołowego 1/2 bagietki 100 g sera Comté 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pokrojoną cebulę w piórka przełożyć do rozgrzanego tłuszczu, dodać tymianek, liście laurowe, zrumienić całość, oprószyć solą i pieprzem, podsypać
Wino Francja KuchniaWino Zapytacie: a cóż w dziale Wielkanoc robi wino? Ano moi Drodzy jest i sprawdza się zwykle znakomicie, ponieważ dobre wino jest idealnym wykończeniem, taką przysłowiową wisienką na torcie, dla każdej biesiady, a wielkanocne posiłki myślę, że można spokojnie określić tym mianem. Tym razem dzięki dobrewina.pl w moje ręce wpadło półwytrawne wino białe z australijskiej winnicy(...)Willowglen, region Nowa Południowa Walia. Jest to kupaż bardzo popularnych i wdzięcznych szczepów, a mianowicie gewurtztraminera oraz rieslinga. Wino o ładnym, słomkowym kolorze, dzięki czemu ślicznie prezentuje się w kryształowych kieliszkach. W nosie niezwykle uderzające, oszałamiające wręcz aromaty kwiatów dzikiej róży i piżma, co zawdzięcza terpenom z gewurtztraminerowej skórki. Po chwili odpoczynku na powietrzu pojawiają się aromaty kwiatowe
Kate's Kitchenprzez chwilę pożałowałam, że rzuciłam palenie, gdyż oczami wyobraźni bardzo wyraźnie widziałam siebie siedzącą w głębokim fotelu z cygarem (lub choćby cygaretką) w jednej ręce i lampką wyśmienitego wina w drugiej (albo Bourbona). No, ale zejdźmy na ziemię. Po przekroczeniu restauracyjnego progu przemiła Pani kelnerka poprowadziła nas do części piwnicznej. Tym razem nie zaproponowano aperitifu, jednak dosyć szybko pojawiło(...)taki namierzyć Jak wspominałam wcześniej ja do tego dania delektowałam się Cabernet Cortis, Srebrna Góra, 2015 podczas gdy M degustował Chablis, Christian Moreau, 2015. Cortis jak Cortis – znane mi wino, więc niespodzianki nie było, natomiast Chablis to po prostu średnio moja bajka. Zwyczajnie nijakie. Pate z zająca / chips z domowego chleba / konfitura z porzeczek – pyszna rzecz. Pasztet mógłby być
Kate's Kitchenpłatki żelatyny 100 ml białego wina deserowego lub słodkiego wina 1/2 laski wanilii 50 g cukru 125 g mrożonych malin 250 ml zimnej śmietany kremówki (minim. 2 godz. chłodzona) 100 g białej czekolady małe płatki mięty do dekoracji Wykonanie: Żelatynę zamoczyć w zimnej wodzie Wino postawić na ogniu, dodać do niego wyskrobany miąższ z 1/2 laski wanilii(...)samą laskę również, którą potem należy usunąć. Dodać też cukier i wszystko razem podgrzewać do momentu aż wino prawie zagotuje się, ale nie doprowadzać do wrzenia. Wino zdjąć z ognia i usunąć skórkę z laski wanilii. Żelatynę odcisnąć i rozpuścić w gorącym winie. Najlepiej nie wrzucać żelatyny do ekstremalnie gorących płynów lub np. zalewać bezpośrednio wrzątkiem
Sztuka gotowania w/g SamiryZapraszam na relację z pysznego spotkania blogerów kulinarnych, które odbyło się pod koniec września w warszawskiej La Vinotheque Wine Bar. Było dobre jedzenie, rewelacyjne wina i super atmosfera ! 30 września wraz z grupą blogerów kulinarnych odwiedziliśmy warszawską Wolę, a dokładnie ul. Grzybowską 61, przy której(...)mieści się hotel Hilton. Ale to nie Hilton był celem naszej wizyty, a La Vinotheque Wine Bar, mieszcząca się w hotelowym pasażu. Niepozorne z daleka, przypominające raczej sklep z winami, miejsce okazało się być pyszną restauracją z rewelacyjnymi winami. Przemiły właściciel tego miejsca, Pan Mirek z pasją i uczuciem opowiadał nam o rożnych rodzajach
Kulinarne przygody Gatityorganizowania takich dań, pozwalają zbliżyć się do Morza , zapachem, smakiem i jego niepowtarzalnym klimatem. Składniki: około 1 i 1/2 kg żywych muli (u mnie szkockie) 250 ml białego wytrawnego wina 500 ml sosu pomidorowego (typu passata) 1 cytryna 4 ząbki czosnku 4 łodyszki selera naciowego 1 marchew pęczek cebulki dymki 1 pęczek świeżej natki pietruszki sól(...)minut. Przed podaniem dobrze je przemieszać, zamknięte mule odrzucić (są niejadalne!), podsypać posiekaną natką pietruszki. Podawać ze schłodzonym białym wytrawnym winem oraz świeżą bagietką. Na inne danie ze świeżymi mulami zapraszam tutaj: Mule w białym winie Smacznego
Wino Francja KuchniaWina gronowe z dodatkiem soku z innych owoców są dedykowane głównie młodemu pokoleniu, - po wypiciu zapewniam że nie tylko, w tym przede wszystkim kobietom. Będąc połączeniem wysokiej jakości wina z sokami, świetnie orzeźwiają latem, a ich uniwersalność sprawia, że sprawdzają się zarówno podczas swobodnych spotkań w plenerze, jak i jako element celebracji wyjątkowych okazji. Można je pić(...)posiłku, deseru, ale nie tylko – wspaniale smakują jako aperitif czy solo. Kolejnym atutem win aromatyzowanych jest ich dostępność cenowa. Takie wina produkowane są min. przez firmę Jantoń, która stworzyła 3 rodzaje tych pysznych win: "original", jeżyna i poziomka. Wino smakuje wybornie więc polecam z czystym sercem, tym bardziej że kosztuje nie tak dużo. Teraz
Moje Małe CzarowanieCamembert marynowany w białym winie z salsą truskawkową Camembert marynowany w białym winie z salsą truskawkową. Camembert marynowany w winie robi się aksamitny. Pyszny, wieczorową porą w towarzystwie ukochanego, czy znajomych z kieliszkiem schłodzonego białego wina Chardonnay wprost ze Stacji Winiarskiej . Przepis ten powstał w ramach współpracy ze Stacją Winiarską Michałowice, która mieści się(...)Krakowa, w drodze na Warszawę. W pięknym drewnianym domku, gdzie przemili właściciele sprzedają cudowne wino, ale więcej o tym miejscu możecie przeczytać tu . Ser marynowany w białym winie z salsą truskawkową Ser Camembert 200 ml białego wina Chardonnay Ser camembert wyciągamy z opakowania odcinamy górną skórkę, przekładamy do szklanego naczynia zalewamy winem i odstawiamy do lodówki
Kuchnia na wzgórzuforma dla zabieganych. Asortyment sklepu jest niewielki i taki pozostanie – za to wina będą się dość często zmieniać (wszystkie dostępne są na zasadzie wyprzedaży, do wyczerpania zapasów). Wina najchętniej sprzedawane są pełnymi kartonami, tj. po 6 sztuk (lub wielokrotność 6), ale nie jest to warunek konieczny. Przy zakupach powyżej 150zł gwarantowana jest darmowa dostawa, a paczki(...)ofertę na stronie, która jest bardzo przejrzysta, a każde wino opisane, łącznie z tym, do czego najlepiej pasuje. Skorzystałam z oferty wyprzedażowej, bardzo atrakcyjnej cenowo. Wybrałam moje ulubione wino musujące Montegrande Prosecco DOC w bardzo atrakcyjnej cenie, które najczęściej kojarzy się z popularnym drinkiem Bellini. W koszyku zakupowym znalazło się także wino z Chile Picadora Sauvignon Blanc
Moja smaczna kuchniacayenne 2 kostki sosu pieczeniowego 2 łyżki oleju 40 g suszonych grzybów 0,75 l wrzątku (jeśli będzie za mało jak u mnie to dolewamy szklankę wody) 1 szklanka wina do zamarynowania karkówki mąka ziemniaczana do obtoczenia 2- 3 łyżki oleju do smażenia mięsa Dzień wcześniej karkówkę kroimy w kostkę wkładamy do pojemnika i zalewamy 1 szklanką wina(...)obtaczamy dokładnie w mące ziemniaczanej. Na rozgrzanej patelni dokładnie obsmażamy mięso. Jak mięso się już przyrumieni dolewamy wino z zalewy dokładnie mieszamy i smażymy na większym ogniu aż wino się zredukuje. Gotowe mięso łączymy z cebulą i dokładnie mieszamy chwilę razem smażąc. Dolewamy grzyby (jeśli jest więcej mięsa dolewamy jeszcze szklankę wody. Dorzucamy ziela angielskie, pieprz i liście
Piekielna Kuchnia Patiwieczorem...a wieczorem zostaliśmy zaproszeni na kolację, do której wina dobierała i o nich opowiadała Monika Wojtysiak, importer win niemieckich i właścicielka restauracji Jung&Lecker. Wspominam kolację w Hotelu Wellness Provita , która była zwieńczeniem pracowitego dnia . W kuchni wszystko dopinał Wiktor Ignaczak – zastępca szefa kuchni, z nami przy stole siedział i degustował szef kuchni Piotr Buryło(...)emulsją szczypiorkową, sos jagodowy i owoce kaparowca i Steinmühle , Osthofener Weissburgunder. Tatar z łososia bałtyckiego, z emulsją szczypiorkową, sosem jagodowym i owocem kaparowca wymagał nieco dłuższego zastanowienia w doborze wina: sama ryba dość tłusta, ale delikatna w smaku połączona z wyrazistym szczypiorkiem i słonawym owocem kaparowca aż prosiła się o stosunkowo delikatne acz wyraziste wino. Pomimo towarzystwa sosu
królestwo garówpikantnym sosem rouille; - szparagi z flambirowaną wątróbką i truskawkami; - tagliatelle ze szparagami, krewetkami i chili. My również czynnie uczestniczyliśmy w ich powstawaniu. Jan Czyż zaproponował nam sześć bardzo różnych win. - Vilacetinho Vinho Verde DOC (27 zł) – świeże, z delikatnymi aromatami cytrusowymi, orzeźwiające. - St. Just Yves Lambert Blanc Saumur AOC (46 zł) – dominują aromaty kandyzowanych owoców, cytrusów. Pełne, dobrze zbalansowane(...)amatorów takich połączeń. Tagliatelle ze szparagami, krewetkami i chili dobrze łączyło się Vinoho Verde jak również z chenin blanc. Pinot Noir jest winem bardzo smacznym ale chyba jednak zbyt ciężkim jak do zaproponowanych dań. Tak naprawdę wybór wina zależy od sposobu przygotowania, dodatków, przypraw. Na zakończenie spotkania szef kuchni Łukasz Żuchowski zaserwował nam deser: lody chałwowe z aromatyzowaną
królestwo garówubić. Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto. Jabłka: 2 kg jabłek, polecam szarą renetę Jabłka obrać, przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne Masa z białym winem: 2 szklanki białego wina 2 szklanki soku jabłkowego szczypta cynamonu 4 jasne budynie, (najlepiej bez cukru) Na soku jabłkowym i winie ugotować budynie. Przygotowanie ciasta: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
Apetyczna babeczkatego przepisu. Inspiracją był ten przepis a także przepis na pasztet z "Wyśmienitej kuchni francuskiej". Składniki: - 500g wątróbki gęsiej foie gras (do kupienia m.in. w Makro) - 250ml białego wytrawnego wina - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz do smaku - 1 łyżeczka masła (można pominąć) - świeży lub suszony tymianek (dałam 1/2 łyżeczki suchego) - 1-2 łyżeczki oleju kokosowego bezzapachowego(...)rozgrzać olej kokosowy i lekko przyrumienić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Po kilku minutach dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszając chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy kawałki wątróbki, zagotowujemy, dolewamy wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy całość ok.20 minut. Ilość płynów trochę się zredukuje. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i tymiankiem. Ja dodałam jeszcze łyżeczkę masła ale nie jest
Smaczne ZdroweZupa cebulowa na czerwonym winie Na dziś winna i bardzo aromatyczna zupa cebulowa na czerwonym winie, która postawi na nogi każdego grypowicza i jak sądzę zadowoli niejedno uśpione zimowym snem podniebienie. Odgoni wszelkie zimowe dolegliwości, powodzie, zamiecie śnieżne i przywoła upragnioną wiosnę, wiosnę w Paryżu? :) Czekam z utęsknieniem na jej pierwsze symptomy. Proporcje dla dwóch osób: Składniki(...)duże cebule 4 gałązki tymianku 4 liście laurowe 250 ml czerwonego wytrawnego wina 300 ml bulionu wołowego 1/2 bagietki 100 g sera Comté 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pokrojoną cebulę w piórka przełożyć do rozgrzanego tłuszczu, dodać tymianek, liście laurowe, zrumienić całość, oprószyć solą i pieprzem, podsypać
Wino Francja KuchniaPrzepis na kolejne proste i smaczne danie, tym razem z indykiem w roli głównej, którego efektem jest delikatne i rozpływające się w ustach mięsko z indyka duszone w winie. Noga z indyka duszona w winie Składniki (dla 3-4osób): noga z indyka ok. 1,2kg 1 szklanka białego wina półwytrawnego 1 szklanka bulionu drobiowego(...)cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu Sól pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek Noga z indyka duszona w winie – przepis Przygotowanie: Nogę z indyka oczyszczamy, płuczemy, osuszamy, następnie skrapiamy oliwą z oliwek i obsypujemy solą, pieprzem, papryką w proszku i rozmarynem. Pozostawiamy na co najmniej godzinę do zamarynowania
Księga-Smakuadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Skrzydełka duszone w winie Doskonały przepis na skrzydełka w innym wydaniu, czyli skrzydełka duszone w winie. Tak prosty przepis a efekty…palce lizać. Skrzydełka duszone w winie: Składniki: 1kg skrzydełek z kurczaka Oliwa z oliwek Szczypta papryki chili w proszku 2 ząbki czosnku 200ml bulionu drobiowego 200ml białego wina półwytrawnego 1 cebula ½ papryki(...)czerwonej ½ papryki zielonej 1 pomidor ½ łyżeczki suszonego rozmarynu Sól Pieprz Skrzydełka duszone w winie Przygotowanie: Skrzydełka oczyszczamy, myjemy, odcinamy lotki i dzielimy na mniejsze części. Oprószamy solą, pieprzem, szczyptą papryki chili w proszku i skrapiamy oliwą z oliwek. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, do której dodajemy dwa rozgniecione ząbki czosnku, następnie dodajemy skrzydełka, które obsmażamy na złoty
Księga-Smakuulubionym sposobem na przemycenie owoców są terriny na białym winie. Lekkie, orzeźwiające i wprawiające w dobry nastrój. ;) Tym razem, przygotowując terrinę, zatopiłem w niej jeżyny w słodkim musującym winie muscat. Dolną warstwę zrobiłem zaś z jogurtu greckiego aromatyzowanego cytryną. Ten prosty deser robi się w kilka chwil, a później wystarczy poczekać, aż galaretka stężeje. Taka terrina wygląda(...)tylko efektownie, ale i świetnie smakuje! Gorąco polecam ją na upalne sierpniowe dni! * SKŁADNIKI na formę o średnicy 28 cm (z otworem) 500 ml wina muscat (lub innego słodkiego białego wina musującego) 500 g jogurtu greckiego 400 g jeżyn 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny 6 łyżeczek żelatyny * PRZYGOTOWANIE Trzy łyżeczki żelatyny wsyp do garnuszka
Food Squarewięc mają szansę załapać się na dosyć niskie temperatury, co wydobędzie z nich fajną głębię. La Maldita. Dobrewina.pl. Zdjęcie: Kate’s Kitchen A co ja myślę o samym winie? Ma przepiękną, poziomkową barwę. W pierwszym nosie wyczuwalne są truskawki. Takie czerwone, soczyste, słodkie i dojrzałe. Następnie, w miarę nabierania powietrza wyczuwalne stają się nuty wiosennych kwiatów, malin(...)pełne, jak lubię, ale też i sporo brakuje mu do pewnej lekkości. Świetnie za to smakuje bardzo mocno schłodzone, co przy temperaturach ostatnio nam towarzyszących jest niewątpliwym plusem. To wino sprawdzi się również doskonale podczas przyjęć w ogrodzie jako aperitif lub przyjemne dopełnienie (nadal mocno schłodzone) do drobiu z grilla – ach, aż oczami wyobraźni widzę taką grillowaną kurczaczą nóżkę
Kate's Kitchenpomarańczach jest za mało. Pierś z kaczki będzie idealną przekąską do czerwonego wina lub wykwintnym mięsem na uroczysty obiad czy kolację. W marynacie przebywa 24 godziny więc aromat wina jest kluczowy dla jej smaku, polecam dobre domowe wina do marynaty!. Za każdym razem mięso będzie miało nieco inny smak w zależności od jakości wina i gatunku(...)jabłek oraz pomarańczy. Składniki: - 2 piersi z kaczki - sok z 1 pomarańczy - 1 szklanka czerwonego wina, u mnie porzeczkowe - 2 łyżki miodu jeśli wino jest wytrawne lub 1 łyżka jeśli wino jest słodkie - imbir - gwiazdka anyżu - laska cynamonu - 2 ziarna kardamonu - sól - pieprz Dodatkowo: - 1 pomarańcza - 1 jabłko - olej Po przyprawy i dodatki zapraszam na stronę
Apetyczna babeczkafamily:Mangal; mso-font-kerning:1.5pt; mso-fareast-language:ZH-CN; mso-bidi-language:HI;} Krewetki w białym winie Przedstawiam królewski przepis na krewetki duszone w białym winie – są idealne na uroczystą i romantyczną kolację, tym bardziej, że krewetki przecież są słynnym afrodyzjakiem. :) Do krewetek polecam gorące pieczywo z masłem czosnkowym, rukolę i białe wytrawne wino(...)patelnię z oliwą. Doprawiam solą morską, pieprzem białym i cayenne oraz wrzucam wyciśnięty i rozdrobniony czosnek. Wszystko podsmażam ok. 2-3 minuty, a następnie zalewam białym winem. Krewetki muszą dusić się w winie ok. 8-10 minut na średnim ogniu. Gdy już większa część wina wyparuje, nasze krewetki są już gotowe – po usmażeniu i uduszeniu powstał pyszny naturalny
MintTastedłoń i przenosimy się na Węgry... Winnice Rakoczi i fontanna Bachusa Główna ulica im. Rakoczego Tokaj - dlaczego warto tam zajrzeć Tokaj to miasto, region i pyszne wina. Wina znane już od wieków w całej Europie, Ludwik XIV nazywał je winem królów - królem win, car Piotr Wielki i caryca Katarzyna II traktowali tokajskie wina jako trunek(...)afrodyzjak. Polscy królowie również się nim rozkoszowali mówiąc, że " nie ma wina nad węgrzyna !" Winnice skupiają się wokół wulkanicznej Łysej Góry, gdzie panuje specyficzny, który ułatwia rozwijanie się szlachetnej pleśni. W 2002 roku Tokaj znalazł się na liście światowego dziedzictwa Unesco. Tokaj wita nas pochmurną pogodą... Planujemy tu przenocować i następnego dnia ruszyć w kierunku Budapesztu z przystankiem
Kulinarne przygody Gatityzwłaszcza że można go zrobić wcześniej. Na Święta i tak nie zabraknie nam roboty, więc nie zaszkodzi skorzystać z tego ułatwienia. Kolejna wspaniała rzecz, jeśli chodzi o gruszki w winie, to że produktem ubocznym jest bardzo dobre grzane wino, z którym możemy podać nasz deser. Składniki: 4 twarde gruszki (np. konferencje) obrane i przekrojone na pół(...)małym ogniu i odstawiamy na kilka godzin, żeby gruszki wchłonęły winny kolor. Najlepiej przygotować je poprzedniego wieczoru. Przed podaniem podgrzewamy garnek z winem i gruszkami, ale nie gotujemy. Podajemy z kulką lodów, listkiem mięty i kubkiem grzanego wina, w którym gotowały się gruszki. Artykuł Gruszki piernikowe w winie pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneczekając na mecz próbujemy Domaine Gandais Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie La Grande Réserve 2014. Wino od kilku dni chłodziło się w lodówce co jest absolutnie konieczne. Wino o delikatnej słomkowej barwie. Dominują w nim przyjemne aromaty jabłkowe, cytrynowe, limonkowe, wyczujemy również brzoskwinię. Lekkie nuty drożdżowe to pozostałość po fakcie, że wino po fermentacji pozostawało jakiś(...)czas na osadzie z drożdży. W ustach odnajdziemy również aromaty owoców cytrusowych i jabłek. Przyjemnie kwaskowe, ale jednocześnie dość słodkie. Wino jest świeże i orzeźwiające. Dobrze schłodzone idealne na taki gorący dzień jak dziś. Można je pić samo jako aperitif, ale równie dobrze sprawdzi się rybami , owocami morza, można spróbować do sushi lub lekkich letnich sałatek. Byłoby dobrym uzupełnieniem
królestwo garówczerwonego i zdecydowałam się na czosnek, tymianek i świeżo mielony pieprz. Składniki na 4 osoby: 2 polędwiczki z dzika 2 niewielkie schaby z dzika 2 łyżki masła 100ml białego wina 2 łyżki gęstej śmietany Marynata: 300ml białego, wytrawnego wina 3 ząbki czosnku tymianek sól świeżo mielony pieprz Sposób wykonania: Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę i zalewamy nią polędwiczki(...)wykwintne, mięso rozpływa się w ustach i zachwyca nasze podniebienie. Obiad jest w brew pozorom lekki i przyjemny. Jeśli dziczyzna kojarzy się Wam tylko z czerwonym winem to oczywiście lampka czerwonego, wytrawnego wina jest wskazana i zalecana do tego dania. Jarzębina lub żurawina też będą idealnie pasować. Smacznego
Kuchnia Pani WiosnyWino .. makaron .. czyli spotkanie Malma Wino, makaron czyli spotkanie Malma .. o tak, takie zaproszenie dostałam na spotkanie które już jakiś czas temu odbyło się w warszawskiej restauracji Superiore . Tym razem nie gotowaliśmy nic, a nic tylko słuchaliśmy o winie i jedliśmy perfekcyjnie przygotowane makarony. A z ciekawostek o winie czy wiecie, że wysokiej(...)jakości wino musujące zawiera 15 mln (!) bąbelków ? według pana prowadzącego spotkanie są tacy ludzie na tym świecie którzy to policzyli ! szacun ;) Wino białe podawać powinniśmy lekko schłodzone, czerwone za to w temperaturze pokojowej. Ale co tam wina ;) jednym z dań które zostało nam podane a ja się w nim zakochałam od razu to było Spaghetti
Kuchnia na wzgórzucisza, gdy wszyscy pałaszują i słychać tylko lekkie westchnienia i pomrukiwania zachwytu ;) Składniki: duszenie ośmiornicy 1 ośmiornica (ok. 1 kg), najlepiej mrożona 4 łyżki oliwy 4 łyżki białego wina 4 łyżki czerwonego wina 3-4 ząbki czosnku 2-3 liście laurowe sól, pieprz kilka gałązek świeżego tymianku 1/2 limonki 1/2 cebuli kilka gałązek świeżego majeranku grillowanie ośmiornicy(...)łyżki brązowego cukru 2-3 łyżki słodkiej papryki 2-3 ząbki czosnku dodatki 1 burak 1 korzeń topinamburu sól, pieprz, suszone zioła (rozmaryn, tymianek) 100 ml białego wina 1 białko 1-2 łyżki cukru białego, najlepiej drobnego do wypieków 1/2 cytryny dojrzałe awokado sałata/ baby szpinak/ roszponka/ miks sałat – wedle uznana winegret (1 łyżka soku z cytryny
Pociąg Do Kuchnidobrze i zdrowo pojeść w towarzystwie i jakby mogli, to by jedli warzywa, warzywa,warzywa...I jedzą. Bo to kochają. Na ich stołach nie może zabraknąć dobrego wina. Wina dodają również...do tego pysznego dania! Składniki -cukinia baby im mniejsza/młodsza tym lepsza -papryka długa, słodka, jędrna, soczysta -bazylia listki -szalotka lub różowa cebula -biała kiełbasa- będzie trudno(...)dajemy ,albo pikantnej oliwy kilka kropel ,albo szczyptę ostrej papryczki.Najlepiej sobie samemu zrobić, tak po sycylijsku, ale o tym kiedy indziej...bo już zaczynam skakać po Regionach...! Dodajemy szklaneczkę wina i...dusimy ,niech wino lekko odparuje. Dodajemy pokrojoną parykę i aromatyzujemy ją szalotką i kiełbasą. Delikatnie dusimy. Ale ma się nie rozciapać. Jakby rzec- ma być al dente
Z Kuchni Do Kuchniwina, a że jak dobrze wiadomo słowa pijanego to myśli trzeźwego – więc wszystko odbywało się zapewne ku ogólnej radości. Radość ta być może była jednostronna, bo Rzymianki wina konsumować nie mogły, ale przecież starożytni słynęli z upodobania do przedstawicieli swojej płci. Wbrew przyzwyczajeniom współczesnych Włochów, picie czystego wina było traktowane przez Rzymian jako barbarzyństwo(...)znaczenia jest przy tym fakt, że tylko najlepsze wina przechowywano w amforach i dzbanach, a odpowiednik dzisiejszego wina stołowego leżakował najczęściej w świńskich pęcherzach. Nic dziwnego, że ceniono wszelkie przyprawy i dodatki. Mulsum , bo o nim między innymi mowa, stanowiło mieszankę wina z miodem, która była jednym z najpopularniejszych trunków rzymskiego plebsu. Rozdawano go z okazji igrzysk
Bon Ton Italiagrudnia miałam przyjemność uczestniczyć w drugiej już degustacji zorganizowanej przez LuxItalyWine ( pierwsza oprócz win koncentrowała się na wędlinach oraz ciastach) w warszawskiej restauracji CONCEPT. Podczas kameralnego lunchu oprócz win gwiazdą była toskańska biała trufla. Pochodziła ona od producenta SAVINI TARTUFI z podflorenckiego San Miniato. Miasta, w którym w 1954 roku znaleziono największą na świecie ważącą(...)przetwory z niej wykonane właśnie w SAVINI TARTUFI . W pięknych wnętrzach restauracji CONCEPT – mieszczącej się w dawnej łaźni - w przyjemnej niespiesznej atmosferze, w doborowym towarzystwie degustowaliśmy 12 win, które prezentował Riccardo Gabriele . Są one w większości jeszcze niedostępne w Polsce ale mam nadzieję, że to się szybko zmieni. Do poszczególnych win szef kuchni proponował dania MANICARDI
królestwo garówlądu. Mgły przesłaniają światło słoneczne obniżając temperaturę, a w konsekwencji opóźniając dojrzewanie winogron. Jeśli dodamy do tego bardzo różnorodną budowę geologiczną otrzymamy region idealny do produkcji bardzo różnorodnych win. Ta zmienność i różnorodność stała się podstawą do wyróżnienia w 1980 roku poszczególnych obszarów winiarskich AVA (American Viticultural Areas – Amerykańskie Obszary Uprawy Winorośli). Obszar definiowany jako AVA to miejsce(...)Valley. Far North California (5 AVAs) W Kaliforni bardzo dobre warunki do rozwoju znalazło wiele szczepów winogron. Uprawia się tu ponad 110 odmian co jest kolejnym powodem że wina z stąd są bardzo różnorodne i pasują do wielu potraw. Najwięcej uprawia się czerwonych odmian: Cabernet Sauvignon , Zinfandel , Merlot , Pinot Noir i Syrah. Z białych odmian: Chardonnay, Sauvignon Blanc
królestwo garówBeans baked with wine. Składniki. 1 kg bobu 2 łyżki masła 4 pomidorki koktajlowe 6 łyżek wina białego wytrawnego 2-3 żółtka 20 dag sera żółtego 3 gałązki koperku 1 łyżka koperku siekanego sól, pieprz Wykonanie. Opłukany bób ,zalać wrzątkiem ,dodać gałązki koperku, ugotować pod przykryciem. Pod koniec posolić. Odcedzić, obrać, ze skórki ,doprawić(...)smaku i ułożyć w naczyniu wysmarowanym masłem. Pomidorki przekroić na pół i dołożyć do bobu. Żółtka wymieszać z winem i polać bób. Posypać startym serem. Zapiekać 5 minut ,do stopienia sera. Posypać posiekanym koperkiem. Doskonale smakuje z lampką wina
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki : 4 soczyste, kwaskowe jabłka 8 łyżek miodu 8 łyżeczek masła pół butelki wina czerwonego, wytrawnego mielony cynamon Przygotowanie: Umyte jabłka kroimy na połówki, usuwamy gniazdka nasienne Układamy w naczyniu do zapiekania wydrążoną strona do góry i w każde nalewamy miód Nakładamy na wierzch po łyżeczce masła, posypujemy cynamonem i całość podlewamy winem (jabłka powinny lekko w winie
Proste Potrawybardzo ostre) podbiło nasze serca. A, miał też w sprzedaży włoskie salami. Obok stoisk z serami na festiwalu wystawiło się wielu producentów świetnych polskich alkoholi. Do wyboru były wina (o czym dalej), piwa z Browaru PINTA, cydry, nalewki i miody pitne... Na festiwalu kupiłam butelkę świetnego cydru z mieszanki różnych jabłek starych odmian od Pana Hieronima, specjalizującego się(...)byłam nawet na laboratoriach o polskich winach w Łodzi, ale nie wiedziałam, że rozwija się też w Sandomierzu i ma tu wielowiekowe tradycje. Na górnym zdjęciu toskańskie wina San Michele od Gaetano Accardo, które piłam w czasie Laboratorium Smaku. Na drugim zdjęciu wina z Winnicy Płochockich - mój faworyt to białe wytrawne Lumini. Postanowiłam zgłębić temat i dowiedziałam
Chilli Czosnek i Oliwawinie, a następnie odstawić, aby mogły nabrać winnego posmaku. Czosnek łączy się ze skórką pomarańczową, a następnie przetrzymuje w rozgrzanej oliwie, aby i ta mogła przejść intensywnymi aromatami. Wino odparowuje się do objętości zaledwie jednej łyżki, dzięki czemu jego smak niezwykle się koncentruje. To zmyślne łączenie składników, wykorzystywanie ciekawych technik, przestrzeganie określonych etapów przygotowania, gra smaków, woni(...)odświeżającej nuty będącej przeciwwagą dla ciężkiego, intensywnego smaku czerwonego wina, oliwek i pomidorów. Oryginalny przepis każe użyć czarnych oliwek w postaci suszonej (aby razem z pomidorami mogły nasiąknąć winem niczym rodzynki dodawane do ciasta nasączane rumem). Jeszcze niedawno myślałam, że jest to składnik, którego w Polsce nie da się kupić i do swojej potrawy dodałam zwykłe czarne oliwki
Chilli Czosnek i Oliwa