wino - 10075 przepisów (strona:16/672)

Kulinarny road trip z Frankfurtu – zwiedzamy Niemcy 112

roku Święto Ratowania Miasta. Podobno w 1631 miasto miało zostać zniszczone przez złego katolickiego generała Tilly. Uratował je jednak bohaterski burmistrz, który opróżnił jednym haustem kilku litrowe naczynie na wino. A jaka jest prawda o tym jak udało się zachować średniowieczną zabudowę miasta? Po wojnie Rothenburg był bardzo zniszczony. Została im tylko część starówki. Mieszkańcy przekuli porażkę w atut(...)Boże Narodzenie i klimat jak z “Dziadka do Orzechów” trwa tu przez cały rok, więc w grudniu jest pewnie jeszcze większy wypas. Kolejnym atutem Rothenburga jest lokalne jedzenie, niemieckie wino i tradycyjne słodycze przypominające kule z faworków, które nazywa się Śniegowymi Kulami. Najlepsze miejscowe restauracje zrzeszone są w stowarzyszeniu Smak rzeki Tauber (Genießen ob der Tauber), więc warto kierować

Ugotowane pozamiatane
Grzane wino 81

Karnawał, sobota, zima. Idealny czas by przygotować grzane wino. Oczywiście samemu, nie z jakiś gotowców. To bardzo proste. Wystarczy wino i kilka przypraw by cieszyć się pysznym grzanym winem. Sprawdźcie! Od dawna mam ochotę na Gløgg. Ten skandynawski napój jest dość pracochłonny i wymaga sporej ilości składników. Przynajmniej wersja, którą znam. Przygotowanie porcji czy dwóch jest raczej(...)zagotowało) nalewamy do kubków i dekorujemy pozostałymi kawałkami pomarańczy i cynamonem. Na sobotni wieczór z książką, na karnawałową imprezę lub do ogniska po kuligu, zawsze idealne! Artykuł Grzane wino pochodzi z serwisu figasmakiem.pl

Figa S-makiem
Grzane wino 88

Karnawał, sobota, zima. Idealny czas by przygotować grzane wino. Oczywiście samemu, nie z jakiś gotowców. To bardzo proste. Wystarczy wino i kilka przypraw by cieszyć się pysznym grzanym winem. Sprawdźcie! Od dawna mam ochotę na Gløgg. Ten skandynawski napój jest dość pracochłonny i wymaga sporej ilości składników. Przynajmniej wersja, którą znam. Przygotowanie porcji czy dwóch jest raczej(...)zagotowało) nalewamy do kubków i dekorujemy pozostałymi kawałkami pomarańczy i cynamonem. Na sobotni wieczór z książką, na karnawałową imprezę lub do ogniska po kuligu, zawsze idealne! Artykuł Grzane wino pochodzi z serwisu figasmakiem.pl

Figa S-makiem
Grzane wino 90

Karnawał, sobota, zima. Idealny czas by przygotować grzane wino. Oczywiście samemu, nie z jakiś gotowców. To bardzo proste. Wystarczy wino i kilka przypraw by cieszyć się pysznym grzanym winem. Sprawdźcie! Od dawna mam ochotę na Gløgg. Ten skandynawski napój jest dość pracochłonny i wymaga sporej ilości składników. Przynajmniej wersja, którą znam. Przygotowanie porcji czy dwóch jest raczej(...)zagotowało) nalewamy do kubków i dekorujemy pozostałymi kawałkami pomarańczy i cynamonem. Na sobotni wieczór z książką, na karnawałową imprezę lub do ogniska po kuligu, zawsze idealne! Artykuł Grzane wino pochodzi z serwisu figasmakiem.pl

Figa S-makiem
Amarone i przepis na risotto z winem 168

nagrodę będzie przepis na risotto z winem Amarone od pani Alice z winnicy Casalu koło Werony. Kto lepiej wie co można ugotować z wykorzystaniem Amarone niż ktoś, kto je uprawia? Amaro to po włosku gorzki/wytrawny, ale Amarone wcale nie jest takie gorzkie. Czy wiecie skąd pochodzi nazwa tego wina? Kiedyś region Valpolicella słynął ze słodkiego, mocnego wina Recioto(...)zaplanowaniem wyprawy do Włoch, żeby spróbować ich u źródła. Przepis na risotto z winem Amarone od pani Alice z winnicy Casalu Składniki dla 4 osób: litr bulionu wołowego 60 g posiekanej cebuli 40 g masła 50 g oliwy szczypta soli i pieprzu pół butelki czerwonego wina Amarone Valpolicella 320 g ryżu do risotto odmiany Vialone Nano 60 g startego

Ugotowane pozamiatane
Kolacja degustacyjna ProVita Team i Przyjaciele 2 „Polska jesień” - część 2 155

klasy Grand Cru (Großes Gewächs) z parceli Herrenberg. Kremowa mineralność typowa dla wapiennego terroir. W bukiecie dominują brzoskwinia, mirabelka oraz ananas. Na języku dojrzałe jabłko i lekko pikantne nuty. Wino o doskonałej równowadze między kwasowością i słodyczą. Białe, zwarte i jędrne mięso turbota ma z reguły delikatny smak, więc elementami potrawy decydującymi o doborze wina były przede wszystkim(...)wywar z gałęzi może być tak smaczny. Idealnie skomponowany z tapioka gotowaną w soku z aronii. Oba smaki się uzupełniały. 9. deser: chałwa z orzechów, buczyna, nagietek, sosna i wino: Riesling Kabinett 2012 Chałwa z orzechów włoskich, pędy sosny, orzeszki bukowe i cukier nagietkowy. Riesling Kabinett 2012, winnica Rappenhof Elegancki delikatnie słodki Riesling o silnie owocowym nosie i idealnie

królestwo garów
Wino z ryżu i rodzynek 213

nalewki. Jej pomysłodawcą i autorem jest Mój Mężczyzna :) ja tylko czasem dołożę od siebie 3 grosze ;)   Pierwszy przepis to wino z ryżu i rodzynek. Jest to białe wino charakteryzujące się wyjątkowym smakiem i aromatem. Ja szczególnie lubię pić je schłodzone w letnie wieczory, ale w innych porach roku także smakuje wybornie.   Składniki ( na 30 litrów wina(...)wody 6 cytryn 40 dag rodzynek  30 g (3 opakowania 10 g) gałki muszkatołowej 24 ziarna ziela angielskiego po dwie szczypty: tymianku, cynamonu, mięty drożdże do wina białego pożywka Jeśli będzie zainteresowanie to udostępnię więcej już moich sprawdzonych przepisów i z chęcią podzielę się doświadczeniem. Sposób przygotowania: Syrop cukrowy. Produkcję wina należy rozpocząć od rozpuszczenia cukru

Cynamonowe szczęście
domowe wino z ciemnych winogron 133

owocach winogron, znajdują się bowiem dzikie drożdże, umożliwiające późniejszą"pracę" naszemu winnemu nastawowi. Są oczywiście na rynku drożdże winiarskie, które rozwiązują problem z owocem niepewnego źródła ( lecz wtedy nasze wino, utraci swój indywidualny charakter). Jeżeli mamy zamiar zaszczepić wino drożdżami, to wyciśnięty sok wpierw pasteryzujemy, a następnie dodajemy do niego pożywkę i drożdże ( w proporcjach według instrukcji producenta(...)drożdży winnych). Teraz sok zlewamy, do wymytego i wcześniej wysiarkowanego szklanego balona, napełniając go co najwyżej do 2/3 objętości, ponieważ w początkowej fazie burzliwej fermentacji, wino w balonie może znacznie zwiększyć swoją objętość. Balon  odstawiamy w ciepłe miejsce, zamykając go  na pierwsze trzy dni ( okres zafermentowania), jedynie  gazą . Po trzech dniach wyciągamy gazę i zamykany balon

Miód i pieprz
Figi pieczone w winie z dzikiej róży 154

Dzień dobry, Dziś mam dla Was deser dla dorosłych - mięciutkie figi upieczone w słodkim winie, podane z lodami waniliowymi. Figi upiekłam w winie z dzikiej róży w typie Porto z Winnicy Cantina, które przywiozłam kiedyś z Targów Produktów Regionalnych i Ekologicznych. Potem zaszłam w ciążę, dlatego ostało się ono w mojej szafce kuchennej tak długo. Portorosa - cudna nazwa(...)prawda? :) Owocowy smak i piękny różowy kolor tego trunku wspaniale skomponował się z figami. Wino jest dość mocne, mojemu Mężowi przypomina domowe wino robione niegdyś przez jego babcię. Jeśli tylko macie taką możliwość, sięgnijcie w tym przepisie po domowe owocowe wino, ale równie dobrze sprawdzi się każde inne wino słodkie, deserowe, np. Marsala, Porto

Chilli Czosnek i Oliwa
Vini Torrevento w HOŻA by mondovino 110

Winiarnia znajduje się w okolicy zamku Castel del Monte, a także starożytnego klasztoru w apelacji Puglia, w regionie Murgia. Klimat i ziemia odciskają bardzo silne piętno na produkowanych tam winach. Lata są tam suche i bardzo gorące a zimy długie, mroźne z dużymi opadami śniegu. Ziemia jest kamienista, wapienno- gliniasta. W trakcie spotkania mieliśmy okazje zdegustować następujące wina(...)wino o słomkowym kolorze z zielonkawymi refleksami. W nosie dominują aromaty białych kwiatów, egzotycznych owoców, banana, ananasa. W ustach wyraźnie wyczuwalne aromaty owoców egzotycznych, rodzynek oraz suszonych jabłek. Wino doskonałe jako aperitif. Bardzo dobrze sprawdzi się w połączeniu z gotowanymi lub grillowanymi rybami, skorupiakami, owocami morza, drobiem lub serami.   Vigna Pedale Castel del Monte DOC –100% Nero

królestwo garów
Krople Wina z Etny - Benanti w Tamka 43 67

możliwie szybko. Wrodzona ostrożność podpowiada nam pytanie: czemu ludzie decydują się mieszkać i uprawiać winorośl w tak niebezpiecznym regionie? Odpowiedź znaleźliśmy w próbowanych butelkach, a brzmi ona: niepowtarzalny smak wina. Wina, które jednym mogą smakować bardziej, a innym mniej, ale ciężko je pomylić z czymkolwiek innym. Wszystkie miały wspólny mianownik wulkaniczności. Na dodatek, żeby się jeszcze bardziej wyróżniały(...)Caselle jest z 2012, a Pietramarina z 2009 roku.  W dodatku prowadzący prezentację Agatino Failla wspominał, że mogą się one starzeć znacznie dłużej, zwłaszcza Pietramarina – nawet kilkanaście lat. Wina niezwykle mineralne, można nawet powiedzieć, że lekko słonawe. Doskonałe do owoców morza, w tym przede wszystkim do ostryg. Z czerwieni najlepiej zapamiętamy Rosso di Verzella . Ta mieszanka Nerello Mascalese

królestwo garów
GOLONKA W KAPUŚCIE Z POWIDŁAMI I WINEM. 216

Przyszedł do niej z pięknym bukietem róż i butelką wina. Róże już zwiędły, lecz zostało wino. Czerwone, mocno wytrawne, drogie i w pięknej butelce. Portugalskie. Ale co z tego, skoro jego już nie ma? Pić w samotności nie chce, nikt(...)potowarzyszy, a wino stoi i czeka.W końcu jednak znalazło odpowiednie zastosowanie. GOLONKA W KAPUŚCIE Z POWIDŁAMI I WINEM. /własny, autorski;/ 4 porcje 4 golonki wieprzowe słoik kapusty kwaszonej 2 duże białe cebule 1/2 szklanki powideł 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki suszonego majeranku 1 kostka rosołowa mięsna (do smaku) Golonki płuczę, oczyszczam, jeśli są niedokładnie oczyszczone

W kuchni Karmel-itki
Letni obiad z chłodnikiem, fasolką, szparagami i niemieckim winem 104

Popijamy Rielsinga i Spätburgunda, bo to idelane wino na ciepłe dni. Niemiecki Instytut Wina zaprosił Agatę Wojdę , żeby pokazała jak pięknie letnie smaki komponują się z niemieckimi winami. Jeśli chcecie podać lekki, ale wyszukany obiad, to mam dla was przepyszny zestaw na letnie przyjęcia w ogrodzie. Grzanki z rostbefem wołowym z burakiem i truskawkami   Składniki(...)Łączymy z ananasem i kaparami. Polewamy nim fasolę, bób i ziarenka kukurydzy. Tuż przed podaniem mieszamy z listkami ziół i sałat. podajemy z pomidorkami i kawałkami smażonego czosnku. Polecane wino: Riesling Dla odmiany był to Riesling z regionu Mozeli ;), ale nieco słodszy i z dobrą kwasowością. Sałatka warzywna dobrze komponowała się z mineralnymi i owocowymi nutami ananasa, jabłek

Ugotowane pozamiatane
Zinfandel rose – lekkie wino ze słonecznej Kalifornii 177

oraz w Sonomie. Rozwój kalifornijskiego Zinfandela wiąże się z Gorączką Złota w 1849 roku. Wielu poszukiwaczy porzuciło marzenia o odnalezieniu żyły złota i zajęło się uprawą winorośli oraz produkcją wina, które znalazło ogromny popyt wśród napływających do Kalifornii osadników. Ten niewymagający szczep był bardzo wydajny, co pozwalało uzyskiwać wysokie zyski z produkcji i szybko rozwijać działalność. W 1832 roku(...)Bostonu trafiło wino stołowe „Zinfandel”, które stało się zaczątkiem dla kalifornijskiego hitu. Grona tego szczepu dojrzewają nierównomiernie, co pozwala wytwarzać zrównoważony trunek o odpowiedniej kwasowości. Zinfandel rose – słodkie wino deserowe Ze szczepu Zinfadela produkuje się zarówno wina czerwone, jak i różowe czy wzmacniane (typu porto). Zinfandel rose to przyjemne, lekkie wino półsłodkie, które powinno przypaść

Drinkologia
Baron de Ley, 3- Vinas Blanco Reseva, 2015 141

Rioja, Hiszpania Temperatura podania: 12 stopni Każdy ze szczepów podlega osobnej winifikacji i dopiero ich kupaż jest starzony w beczce z amerykańskiego dębu przez 12 miesięcy. Następnie, zabutelkowane już wino leżakuje przez kolejnych co najmniej 12 miesięcy. Kolor: jasnozłoty, żywy, przepiękny. Nos: intensywny, rozwinięty. Wyraźnie wyczuwalne aromaty słodkich owoców tropikalnych, żółtych jabłek, bardzo dojrzałych gruszek połączone z wonią rodzynek(...)butelce, takie jak wanilia czy pieczone owoce (w tym wypadku jabłka) . Po dłuższej chwili kontaktu z powietrzem pojawiają się nuty maślane i chlebowe, co jest o tyle ciekawe, że wino nie zostało poddane fermentacji malolaktycznej (MLF). Podniebienie: wino o wysokiej intensywności aromatów pokrywających się z nosem. Znów pojawia się pełna feeria smaków: żółtych jabłek, dojrzałych gruszek i słodkich

Kate's Kitchen
LConcept 13 Kraków 106

można udać się do Vinoteki 13 … wybrać sobie to, na co dokładnie ma się ochotę i poprosić o podanie do stolika. To właśnie tutaj można skorzystać z szerokiej oferty win o niezwykłej klasie. Każdy smakosz wina zajdzie tutaj coś dla siebie zarówno pod względem oferowanych szczepów jak i regionów. Wina sprowadzane są bezpośrednio od producentów, co pozwala(...)bogactwem, intensywnością i niesamowitym finiszem. Dla mnie absolutny must-have w lodówce. Znalazłam tam również jednego z moich faworytów „z zakresu” chardonnay, a mianowicie Chardonnay St. Valentin 2016 Eppan. Wino o przyjemnie intensywnym nosie, bogate, eleganckie o nutach cudownie dojrzałych owoców i, dzięki dojrzewaniu w dębowej beczce, aromacie wanilii. Doskonale zbalansowane. Oj, rozmarzyłam się. Wracamy twardo na ziemię. Vinoteka

Kate's Kitchen
Owocowe koktajle na bazie różowego wina 174

wykaże” czy „to ma mało procent” – bądźcie świadomymi konsumentami. Przepisy na koktajle z różowym winem Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 10 minut Składniki Koktajl numer 1: 100 ml różowego wina Barefoot Pink Moscato, 50 ml wody, sok z 1/4 limonki, plasterek limonki i cytryny, liście mięty Koktajl numer 2: 100 ml różowego wina(...)pomarańczowy, dopełniamy winem Barefoot Pink Moscato, na końcu dolewamy powolutku sok malinowy, aby pozostał on na dnie, dodajemy maliny. Porady Wszystkie koktajle przygotowujcie ze schłodzonych składników lub po przygotowaniu dodajcie kostki lodu. Zobaczcie też: Lemoniada chia fresca – naturalny izotonik *wpis powstał w ramach współpracy z marką Barefoot Artykuł 🍹 Owocowe koktajle na bazie różowego wina pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Boscaiola bar diVino – nowe miejsce na Powiślu 123

menu i dobre wina. Króluje tu kuchnia włoska a w zasadzie włoskie przekąski: antipasti, sezonowe crostini i pieczona codziennie świeża focaccia. W takim miejscu oczywiście nie może zabraknąć wina i na pewno go nie zabraknie.  Na półkach i w naszych kieliszkach, znajdziemy tu wina gęste i pełne aromatu z południa Włoch, klasyki z Toskanii, ciekawe wina z północy – Alto Adige, Piemontu i Veneto. Ale również butelki z wybranych winnic europejskich – mineralne niemieckie rieslingi, dobre francuskie Chablis i wina z Bordeaux, hiszpańską Rioję i Portugalskie vinho verde. Czyli dla każdego coś miłego na różną pogodę i okazję. W sumie ponad 100 etykiet. Co istotne ceny zaczynają się od 60 zł za butelkę. Większość

królestwo garów
LIDL - Tydzień kuchni francuskiej oraz kolejna selekcja win – rozsmakuj się we Francji. 91

października rozpoczyna się w Lidlu kolejny tydzień kuchni francuskiej. Obok produktów spożywczych tego dnia na półkach pojawi się również 40 win z tego kraju. Wina pochodzą z większości regionów Francji i są bardzo różnorodne. Ceny zaczynają się od 13 zł. a kończą na prawie 150. Spróbowaliśmy prawie 30 win i ogólna ich ocena jest bardzo dobra. Zdecydowana(...)większość win jest smaczna i warta polecenia. Kilka dni temu mieliśmy okazję spróbować francuskich smakołyków oraz win, które dobrał do nich sommelier Lidl Polska Michał Jancik. Wśród produktów znalazło się kilka serów, które w gazetce Lidla opisał Gieno Minetkiewicz. Ser Munster z mokrą, lepiącą skórką dominującą nad wszystkim i nadającą ton pikantnemu, nieco gorzkawemu środkowi, podany z musem

królestwo garów
Grzane wino z truskawkami i wanilią 227

Grzaniec z wina czy po prostu grzane wino to najczęstsze określenia wina z przeróżnymi korzennymi przyprawami i miodem. Dziś nie zajmiemy się zrobieniem kolejnego grzanego wina takiego jak inne ale spróbujemy czegoś zupełnie nowego. Czytając etykiety win nawet tych najtańszych zawsze możemy wyczytać z nich że zawiera nutę porzeczki czy tam dojrzałych wiśni(...)wanilii Szczypta mielonej kolendry, goździków i imbiru Sok z 1 soczystej pomarańczy Przygotowanie: 1/ Miksujemy w pojemniku od blendera truskawki z pokrojoną wanilią. 2/ Zagrzewamy w garnku na palniku wino i do ciepłego dodajemy miód i mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy przyprawy i sok z pomarańczy. Nie dopuszczamy do wrzenia wina. 3/ Na koniec dodajemy zmiksowane truskawki

Kuchnia PROzdrowotna