siebie pozmieniałam. Po pierwsze zrobiłam mój sprawdzony i idealny bezglutenowy biszkopt. Natomiast w jogurtowej piance zamiast białego cukru jest ksylitol. Galaretka jak wspomniałam zrobiona jest z czerwonego wina, u mnie było ono półsłodkie, dlatego dodałam tylko 3 łyżki ksylitolu, ale można użyć także wina wytrawnego (tak jak w oryginalnym przepisie i wtedy dodać więcej ksylitolu), albo po prostu(...)jogurtu naturalnego 100 g ksylitolu 20 g żelatyny Galaretka z wina: 450 g mieszanych mrożonych owoców (np. wiśnie, borówki, truskawki) 300 ml czerwonego wytrawnego lub półsłodkiego wina* 50 g ksylitolu (do wina wytrawnego) 6 łyżek wody 20 g żelatyny Wykonanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.** Białka oddzielić od żółtek i ubić
Healthy food explorertokaj szamorodni, aszu, furmint i inne odmiany, do tego dochodzą różne rodzaje Muskata. Jedno co wiem, to że wszystkie są pyszne i każde smakuje inaczej Nawet te same gatunki win różnią się smakiem w zależności od winnicy. Cennik z jednej winnicy macie poniżej: 7.99 zł za 1l wyśmienitego wina – to dość atrakcyjna cena. Do tego bez paragonów(...)akcyz i wszystkich takich wymysłów… Najdroższe były Aszu, ale nadal kosztowały chyba max 2500-3000 forintów za litr wina. Bez problemu można płacić w euro, a w jednej z winnic cennik był nawet po polsku. Do tego sama degustacja do fajne szoł. W drugiej piwnicy, którą odwiedziliśmy nie było kranów w beczkach i musieli nabierać szklaną, olbrzymią pipetą
PaleoLifekieliszek wina pity w sadzie. Plutarchos kiedyś powiedział: "Wino jest najszlachetniejsze wśród napojów, najsmaczniejsze wśród lekarstw i najprzyjemniejsze wśród pokarmów". Osobiście się z tym zgadzam zwłaszcza, że wino jest nie tylko pyszne ale również posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Oczywiście nie mówię, ze pić kilka butelek dziennie, ale 1 kieliszek do obiadu na pewno nie zaszkodzi. Do tego(...)dania wykorzystałam wino czerwone. wino czerwone jest zdrowsze niż białe ponieważ w procesie fermentacji wykorzystuje się też ich skórkę, która jest źródłem polifenoli. czerwone wino działa korzystnie na serce i układ krwionośny. Zwiększa światło tętnic dzięki czemu krew płynie szybciej. zmniejsza ilość złego cholesterolu w organizmie zawarty w nim resweratrol działa rozkurczowo a także posiada właściwości przeciwnowotworowe
Kuchnia w oparachwino z jabłek Dla niektórych wino to kojarzy się z tanim produktem, który w minionej epoce był substytutem ( a w pewnych kręgach nadal jest), zastępującym gronowe wina. Osobiście uważam, że takie podejście jest niezwykle krzywdzące, dla jabłek z których przecież w świecie słynie nasz kraj. Jeżeli bowiem, do wyrobu naszego wina, użyjemy dobrego rodzaju jabłek(...)burzliwej fermentacji, trwający z reguły 2-3 tygodnie. W tym czasie nastaw zacznie się klarować, a na jego dnie pojawi się osad. Po pierwszym tygodniu, po raz pierwszy dosładzamy wino. W tym celu ściągamy z balonu nieco moszczu, mieszamy go z częścią pozostałego cukru ( ilość cukru pozostałą do dodania dzielimy na dwie, trzy części) i całość wlewamy z powrotem
Miód i pieprzogólnie pozostałości okresu tureckiego panowania. Wszyscy jadą na wino! Niejedna osoba pewnie słyszała o Byczej Krwi (Egri Bikaver). Sporo osób także utożsamia to miasto z deserowym winem Tokaj - choć miasto Tokaj znajduje się nieco dalej, to również wino o tej nazwie można kupić w Egerze. Niemniej jednak, warto to miejsce odwiedzić przede(...)wyśmienitych, nieskomercjalizowanych win, które zdobywają rozmaite nagrody, wyróżnienia na europejskich konkursach... Podróż standardowo zaczynamy od rozglądania się za miejscem, gdzie po 7-godzinnej podróży można napić się lokalnego wina i zjeść co nie co. Po drodze wiele miejsc kusi swoimi malutkimi wystawami, tematycznie bliskimi winu. Wiadomo, kto nie ryzykuje, ten nie ma i nie wie czy miejsce, które
Right Behind The Kitchenrodziny Frescobaldich. Podczas lunchu prasowego zaprezentowane zostały nam cztery, a w zasadzie 6 dań (dwa dania wegetariańskie i nie były to sałatki) z nowego menu. Do dań podane zostały wina, które dobrał i przedstawił Tomasz Józefik (kierownik ds Kluczowych Klientów Gastronomii / HORECA Key Account). Na dobry początek otrzymaliśmy wypiekany w restauracyjnej kuchni chleb focaccia wraz z szynką parmeńską(...)włoskimi dodatkami (kapary, suszone pomidory...) oraz z karczochami. Nic dodać, nic ująć. Karczochy idealnie pasowały, duży plus za użycie produktu sezonowego. Do tatara wino REMOLE Toscana. Niezwykłe wino, ekonomicznie przyjazne i oferujące połączenie stylu włoskich win ze szczepu Sangiovese oraz odmian europejskich w tym Caberneta, Merlota oraz Syrah. Tatar potrzebuje wina tęgiego, dlatego też mile
królestwo garówjest tym czego człowiekowi naprawdę potrzeba. Rozgrzeje, pocieszy, poprawi humor. Odpowiednio dobrane do potraw, podkreślą ich smak , idealne jako towarzysz imprezy czy pikniku. Chciałabym Wam dziś przedstawić recenzję win które miałam okazję wypróbować, na pierwszy rzut poszło wino El Sol (Ambra) Jeśli szukasz najlepszego, półsłodkiego różowego wina, to El SolRose przypadnie Tobie(...)sera feta, gouda i pleśniowych, przyciąga wzrok żywymi refleksami. Podawaj schłodzone do temperatury 6°C. To propozycja dla osób pełnych pozytywnej energii i optymizmu. Czyli coś dla mnie! To wino polecam! Drugim winem jest: MIONETTO PROSECCO D.O.C. TREVISO (Vinpol) Włoskie wino musujące z regionu Treviso, białe, bardzo wytrawne
Wanilia i Kardamongorzkiej czekolady marki Goplana roztopionej w kąpieli wodnej 2 łyżki śmietany 36%-ubitej na sztywno- do pistacji garść pistacji zmielonej w młynku do kawy na proszek-bardzo drobno łyżeczka wina, które zostanie z duszenia gruszek połączyć z 2 łyżkami śmietany ubitej na sztywno plus łyżeczka wina do polania dwie szczypty chilli w proszku 2 paseczki suszonej bądź(...)schłodzoną bitą śmietanę położyć po jednej stronie gruszki, położyć na niej chipsa czekoladowego i posypać delikatnie pistacjowym proszkiem 4. mocno schłodzoną ś mietanę z winem położyć po drugiej stronie i polać odrobiną wina, w którym dusiły się gruszki i dekorować papryczką chilli. Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Qlinarnie i QlinarnieBył to najbardziej emocjonujący czwartek w moim życiu, no może poza porodami ale one nie były w czwartek :) Córcia ma za sobą pierwszy występ w przedstawieniu
Dzieje kuchennej WiewióryPod wczorajszym postem w jednym z komentarzy ABily zasugerowała, ze fajnie by było gdybym napisała co kiedy gotuję i czym się sugerowałam wybierając np. środę na
Dzieje kuchennej WiewióryNie samymi świętami człowiek żyje... dlatego postanowiłam zrobić dzisiaj przerwę i wrócić do codziennych dań. A że udało mi się ostatnio kupić w bardzo dobrej cenie
Bernika - moj kulinarny pamietnikdość, że z dodatkiem czerwonego wina, to jeszcze z kasztanami! Oj, wiedziałam, że muszę taką zrobić. Wyszła bajeczna. Pełna chrupiących kasztanów i orzechów, z dodatkiem wina, które nie jest wyczuwalne w smaku, ale nadaje jej specyficzny kolor i sprawia, że staje się towarem nieco ekskluzywnym. Bo kto to słyszał, żeby na śniadanie jeść pieczywo z dodatkiem wina(...)oliwy z orzechów włoskichDrożdże wymieszać z 2 łyżkami wody, resztę wody wymieszać z olejem i winem.Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. Wlać drożdże i wodę z winem, zagnieść gładkie ciasto (może się lekko lepić). Wsypać niezbyt drobno posiekane orzechy, połączyć. Odsatwić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie uformować z ciasta okrągł grubości
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzybki obiad, ale kolacja na poziomie. - Szykuje się mała impreza... zadzwonił i powiedział mój mąż - dodając że wpadnie do nas 3 znajomych. A tu tak
Malinowe PocałunkiCzy ja już zwracałam uwagę, że tartami ta jesień się zaczęła ? Była tarta z kurkami , później tarta z makiem i figami a dzisiaj będzie tarta na
Smaczna PyzaTo wspaniała przekąska, doskonała jako dodatek do mięs, kanapek, czy jako element sałatki. W takiej postaci kapusta czerwona zyskuje całkiem inny wymiar. Czas przetworów to najlepszy
Bernika - moj kulinarny pamietnikzdarza się również krowi, pocięty w wąskie bloki marynowany jest w zalewie z czerwonego wina. Tradycja jego przygotowywania pochodzi jeszcze z czasów starożytnych. Jedzony jest jako przekąska do wina lub ouzo, a w połączeniu w arbuzem stanowi podobno typową przekąskę rolnika z Kos. Idealna pamiątka dla miłośników serów i wina. Jako, że ja się do nich zaliczam(...)oraz orzechy zatopione w miodzie. Miód tymiankowy możecie kupić również w czasie waszych wakacji na Krecie. RetsinaRetsina to słynne greckie wino o żywicznym posmaku. Dwa tysiące lat temu wino przechowywano w amforach, które uszczelniano od wewnątrz żywicą piniową, aby ochronić je przed utlenieniem. Gdy zorientowano się, że żywica wzbogaca smak wina w przyjemny sposób, zaczęto dodawać
Chilli Czosnek i OliwaDzisiejsze święto pizzy uczciliśmy deserem lodowym. Jagodowym semifreddo. Ten rodzaj deseru powstaje poprzez zamrożenie kremu o konsystencji musu. Jak dla mnie to coś pomiędzy klasycznymi lodami
bastalenaDzień dobry! Obecnie z powodu wprowadzenia w Rosji embargo na polskie owoce i warzywa trwa akcja jedzenia jabłek, jabłka są wszędzie - na blogach, w prasie, telewizji
Pora coś zjeśćJuż zapewne wiecie ze często w naszym domu goszczą rożne gulasze. Lubię je robić, bo są niewymagające w składniki, z tego co akurat jest w domu
Bernika - moj kulinarny pamietnikObiecałam wam ze raz w miesiącu będzie pojawiał się przepis Julii Child. W zeszłym mi się to nie udało, ale ten miesiąc kończę jej przepisem na
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚledzie jako nieodzowny element wigilijny to już tradycja. U nas śledzie bardzo często są w rożnych odmianach, a te towarzysza nam od kilku lat, odkąd dostałam
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚniadanie, które mnie ostatnio zaskoczyło to oczywiście to które przygotował mąż. No bo tylko on mógł wpaść na pomysł dodanie mandarynek do smażonej białej kiełbasy z
Bernika - moj kulinarny pamietnikDawno tutaj nie było nic dietetycznego prawda? Sięgnęłam więc do montignaca i postanowiłam zrobić coś lekkiego, niekoniecznie estetycznie apetycznego, ale uwierzcie mi ta wątróbka jest pyszna
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚwięta bez domowego pasztetu to jak oktoberfest bez piwa. A nic nam nie zastąpi dobrego domowego pasztetu, zrobionego z myślą o śniadaniu świątecznym dla najbliższych. Ten
Bernika - moj kulinarny pamietnikroku Święto Ratowania Miasta. Podobno w 1631 miasto miało zostać zniszczone przez złego katolickiego generała Tilly. Uratował je jednak bohaterski burmistrz, który opróżnił jednym haustem kilku litrowe naczynie na wino. A jaka jest prawda o tym jak udało się zachować średniowieczną zabudowę miasta? Po wojnie Rothenburg był bardzo zniszczony. Została im tylko część starówki. Mieszkańcy przekuli porażkę w atut(...)Boże Narodzenie i klimat jak z “Dziadka do Orzechów” trwa tu przez cały rok, więc w grudniu jest pewnie jeszcze większy wypas. Kolejnym atutem Rothenburga jest lokalne jedzenie, niemieckie wino i tradycyjne słodycze przypominające kule z faworków, które nazywa się Śniegowymi Kulami. Najlepsze miejscowe restauracje zrzeszone są w stowarzyszeniu Smak rzeki Tauber (Genießen ob der Tauber), więc warto kierować
Ugotowane pozamiataneKarnawał, sobota, zima. Idealny czas by przygotować grzane wino. Oczywiście samemu, nie z jakiś gotowców. To bardzo proste. Wystarczy wino i kilka przypraw by cieszyć się pysznym grzanym winem. Sprawdźcie! Od dawna mam ochotę na Gløgg. Ten skandynawski napój jest dość pracochłonny i wymaga sporej ilości składników. Przynajmniej wersja, którą znam. Przygotowanie porcji czy dwóch jest raczej(...)zagotowało) nalewamy do kubków i dekorujemy pozostałymi kawałkami pomarańczy i cynamonem. Na sobotni wieczór z książką, na karnawałową imprezę lub do ogniska po kuligu, zawsze idealne! Artykuł Grzane wino pochodzi z serwisu figasmakiem.pl
Figa S-makiemKarnawał, sobota, zima. Idealny czas by przygotować grzane wino. Oczywiście samemu, nie z jakiś gotowców. To bardzo proste. Wystarczy wino i kilka przypraw by cieszyć się pysznym grzanym winem. Sprawdźcie! Od dawna mam ochotę na Gløgg. Ten skandynawski napój jest dość pracochłonny i wymaga sporej ilości składników. Przynajmniej wersja, którą znam. Przygotowanie porcji czy dwóch jest raczej(...)zagotowało) nalewamy do kubków i dekorujemy pozostałymi kawałkami pomarańczy i cynamonem. Na sobotni wieczór z książką, na karnawałową imprezę lub do ogniska po kuligu, zawsze idealne! Artykuł Grzane wino pochodzi z serwisu figasmakiem.pl
Figa S-makiemKarnawał, sobota, zima. Idealny czas by przygotować grzane wino. Oczywiście samemu, nie z jakiś gotowców. To bardzo proste. Wystarczy wino i kilka przypraw by cieszyć się pysznym grzanym winem. Sprawdźcie! Od dawna mam ochotę na Gløgg. Ten skandynawski napój jest dość pracochłonny i wymaga sporej ilości składników. Przynajmniej wersja, którą znam. Przygotowanie porcji czy dwóch jest raczej(...)zagotowało) nalewamy do kubków i dekorujemy pozostałymi kawałkami pomarańczy i cynamonem. Na sobotni wieczór z książką, na karnawałową imprezę lub do ogniska po kuligu, zawsze idealne! Artykuł Grzane wino pochodzi z serwisu figasmakiem.pl
Figa S-makiemnagrodę będzie przepis na risotto z winem Amarone od pani Alice z winnicy Casalu koło Werony. Kto lepiej wie co można ugotować z wykorzystaniem Amarone niż ktoś, kto je uprawia? Amaro to po włosku gorzki/wytrawny, ale Amarone wcale nie jest takie gorzkie. Czy wiecie skąd pochodzi nazwa tego wina? Kiedyś region Valpolicella słynął ze słodkiego, mocnego wina Recioto(...)zaplanowaniem wyprawy do Włoch, żeby spróbować ich u źródła. Przepis na risotto z winem Amarone od pani Alice z winnicy Casalu Składniki dla 4 osób: litr bulionu wołowego 60 g posiekanej cebuli 40 g masła 50 g oliwy szczypta soli i pieprzu pół butelki czerwonego wina Amarone Valpolicella 320 g ryżu do risotto odmiany Vialone Nano 60 g startego
Ugotowane pozamiataneklasy Grand Cru (Großes Gewächs) z parceli Herrenberg. Kremowa mineralność typowa dla wapiennego terroir. W bukiecie dominują brzoskwinia, mirabelka oraz ananas. Na języku dojrzałe jabłko i lekko pikantne nuty. Wino o doskonałej równowadze między kwasowością i słodyczą. Białe, zwarte i jędrne mięso turbota ma z reguły delikatny smak, więc elementami potrawy decydującymi o doborze wina były przede wszystkim(...)wywar z gałęzi może być tak smaczny. Idealnie skomponowany z tapioka gotowaną w soku z aronii. Oba smaki się uzupełniały. 9. deser: chałwa z orzechów, buczyna, nagietek, sosna i wino: Riesling Kabinett 2012 Chałwa z orzechów włoskich, pędy sosny, orzeszki bukowe i cukier nagietkowy. Riesling Kabinett 2012, winnica Rappenhof Elegancki delikatnie słodki Riesling o silnie owocowym nosie i idealnie
królestwo garównalewki. Jej pomysłodawcą i autorem jest Mój Mężczyzna :) ja tylko czasem dołożę od siebie 3 grosze ;) Pierwszy przepis to wino z ryżu i rodzynek. Jest to białe wino charakteryzujące się wyjątkowym smakiem i aromatem. Ja szczególnie lubię pić je schłodzone w letnie wieczory, ale w innych porach roku także smakuje wybornie. Składniki ( na 30 litrów wina(...)wody 6 cytryn 40 dag rodzynek 30 g (3 opakowania 10 g) gałki muszkatołowej 24 ziarna ziela angielskiego po dwie szczypty: tymianku, cynamonu, mięty drożdże do wina białego pożywka Jeśli będzie zainteresowanie to udostępnię więcej już moich sprawdzonych przepisów i z chęcią podzielę się doświadczeniem. Sposób przygotowania: Syrop cukrowy. Produkcję wina należy rozpocząć od rozpuszczenia cukru
Cynamonowe szczęścieowocach winogron, znajdują się bowiem dzikie drożdże, umożliwiające późniejszą"pracę" naszemu winnemu nastawowi. Są oczywiście na rynku drożdże winiarskie, które rozwiązują problem z owocem niepewnego źródła ( lecz wtedy nasze wino, utraci swój indywidualny charakter). Jeżeli mamy zamiar zaszczepić wino drożdżami, to wyciśnięty sok wpierw pasteryzujemy, a następnie dodajemy do niego pożywkę i drożdże ( w proporcjach według instrukcji producenta(...)drożdży winnych). Teraz sok zlewamy, do wymytego i wcześniej wysiarkowanego szklanego balona, napełniając go co najwyżej do 2/3 objętości, ponieważ w początkowej fazie burzliwej fermentacji, wino w balonie może znacznie zwiększyć swoją objętość. Balon odstawiamy w ciepłe miejsce, zamykając go na pierwsze trzy dni ( okres zafermentowania), jedynie gazą . Po trzech dniach wyciągamy gazę i zamykany balon
Miód i pieprzDzień dobry, Dziś mam dla Was deser dla dorosłych - mięciutkie figi upieczone w słodkim winie, podane z lodami waniliowymi. Figi upiekłam w winie z dzikiej róży w typie Porto z Winnicy Cantina, które przywiozłam kiedyś z Targów Produktów Regionalnych i Ekologicznych. Potem zaszłam w ciążę, dlatego ostało się ono w mojej szafce kuchennej tak długo. Portorosa - cudna nazwa(...)prawda? :) Owocowy smak i piękny różowy kolor tego trunku wspaniale skomponował się z figami. Wino jest dość mocne, mojemu Mężowi przypomina domowe wino robione niegdyś przez jego babcię. Jeśli tylko macie taką możliwość, sięgnijcie w tym przepisie po domowe owocowe wino, ale równie dobrze sprawdzi się każde inne wino słodkie, deserowe, np. Marsala, Porto
Chilli Czosnek i OliwaWiniarnia znajduje się w okolicy zamku Castel del Monte, a także starożytnego klasztoru w apelacji Puglia, w regionie Murgia. Klimat i ziemia odciskają bardzo silne piętno na produkowanych tam winach. Lata są tam suche i bardzo gorące a zimy długie, mroźne z dużymi opadami śniegu. Ziemia jest kamienista, wapienno- gliniasta. W trakcie spotkania mieliśmy okazje zdegustować następujące wina(...)wino o słomkowym kolorze z zielonkawymi refleksami. W nosie dominują aromaty białych kwiatów, egzotycznych owoców, banana, ananasa. W ustach wyraźnie wyczuwalne aromaty owoców egzotycznych, rodzynek oraz suszonych jabłek. Wino doskonałe jako aperitif. Bardzo dobrze sprawdzi się w połączeniu z gotowanymi lub grillowanymi rybami, skorupiakami, owocami morza, drobiem lub serami. Vigna Pedale Castel del Monte DOC –100% Nero
królestwo garówmożliwie szybko. Wrodzona ostrożność podpowiada nam pytanie: czemu ludzie decydują się mieszkać i uprawiać winorośl w tak niebezpiecznym regionie? Odpowiedź znaleźliśmy w próbowanych butelkach, a brzmi ona: niepowtarzalny smak wina. Wina, które jednym mogą smakować bardziej, a innym mniej, ale ciężko je pomylić z czymkolwiek innym. Wszystkie miały wspólny mianownik wulkaniczności. Na dodatek, żeby się jeszcze bardziej wyróżniały(...)Caselle jest z 2012, a Pietramarina z 2009 roku. W dodatku prowadzący prezentację Agatino Failla wspominał, że mogą się one starzeć znacznie dłużej, zwłaszcza Pietramarina – nawet kilkanaście lat. Wina niezwykle mineralne, można nawet powiedzieć, że lekko słonawe. Doskonałe do owoców morza, w tym przede wszystkim do ostryg. Z czerwieni najlepiej zapamiętamy Rosso di Verzella . Ta mieszanka Nerello Mascalese
królestwo garów