wino - 10075 przepisów (strona:15/672)

Małże w winie i pomidorach 185

Nie samymi świętami człowiek żyje... dlatego postanowiłam zrobić dzisiaj przerwę i wrócić do codziennych dań. A że udało mi się ostatnio kupić w bardzo dobrej cenie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ekskluzywna focaccia: z kasztanami i czerwonym winem 199

dość, że z dodatkiem czerwonego wina, to jeszcze z kasztanami! Oj, wiedziałam, że muszę taką zrobić. Wyszła bajeczna. Pełna chrupiących kasztanów i orzechów, z dodatkiem wina, które nie jest wyczuwalne w smaku, ale nadaje jej specyficzny kolor i sprawia, że staje się towarem nieco ekskluzywnym. Bo kto to słyszał, żeby na śniadanie jeść pieczywo z dodatkiem wina(...)oliwy z orzechów włoskichDrożdże wymieszać z 2 łyżkami wody, resztę wody wymieszać z olejem i winem.Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. Wlać drożdże i wodę z winem, zagnieść gładkie ciasto (może się lekko lepić). Wsypać niezbyt drobno posiekane orzechy, połączyć. Odsatwić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie uformować z ciasta okrągł grubości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tacos na winie dna wczorajszego. 349

Szybki obiad, ale kolacja na poziomie.  - Szykuje się mała impreza... zadzwonił i powiedział mój mąż - dodając że wpadnie do nas 3 znajomych. A tu tak

Malinowe Pocałunki
Kruche ciasto i krem. Owoce i wino. Tarta z gruszkami, kremem śmietanowym i winną galaretką 264

Czy ja już zwracałam uwagę, że tartami ta jesień się zaczęła ? Była tarta z kurkami , później tarta z makiem i figami a dzisiaj będzie tarta na

Smaczna Pyza
Czerwona kapusta marynowana w winie 188

To wspaniała przekąska, doskonała jako dodatek do mięs, kanapek, czy jako element sałatki. W takiej postaci kapusta czerwona zyskuje całkiem inny wymiar. Czas przetworów to najlepszy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 210

zdarza się również krowi, pocięty w wąskie bloki marynowany jest w zalewie z czerwonego wina. Tradycja jego przygotowywania pochodzi jeszcze z czasów starożytnych. Jedzony jest jako przekąska do wina lub ouzo, a w połączeniu w arbuzem stanowi podobno typową przekąskę rolnika z Kos. Idealna pamiątka dla miłośników serów i wina. Jako, że ja się do nich zaliczam(...)oraz orzechy zatopione w miodzie. Miód tymiankowy możecie kupić również w czasie waszych wakacji na Krecie. RetsinaRetsina to słynne greckie wino o żywicznym posmaku. Dwa tysiące lat temu wino przechowywano w amforach, które uszczelniano od wewnątrz żywicą piniową, aby ochronić je przed utlenieniem. Gdy zorientowano się, że żywica wzbogaca smak wina w przyjemny sposób, zaczęto dodawać

Chilli Czosnek i Oliwa
Ani wódka, ani wino nie zastąpi Ci "Bambino" 226

Dzisiejsze święto pizzy uczciliśmy deserem lodowym. Jagodowym semifreddo. Ten rodzaj deseru powstaje poprzez zamrożenie kremu o konsystencji musu. Jak dla mnie to coś pomiędzy klasycznymi lodami

bastalena
Gruszki w białym winie 160

Dzień dobry! Obecnie z powodu wprowadzenia w Rosji embargo na polskie owoce i warzywa trwa akcja jedzenia jabłek, jabłka są wszędzie - na blogach, w prasie, telewizji

Pora coś zjeść
Gulasz z pieczarkami na winie i rosti 177

Już zapewne wiecie ze często w naszym domu goszczą rożne gulasze. Lubię je robić, bo są niewymagające w składniki, z tego co akurat jest w domu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa cebulowa na winie z camemberem 256

Obiecałam wam ze raz w miesiącu będzie pojawiał się przepis Julii Child. W zeszłym mi się to nie udało, ale ten miesiąc kończę jej przepisem na

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śledzie w winie po staropolsku 169

Śledzie jako nieodzowny element wigilijny to już tradycja. U nas śledzie bardzo często są w rożnych odmianach, a te towarzysza nam od kilku lat, odkąd dostałam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Biała kiełbasa w winie z mandarynkami 178

Śniadanie, które mnie ostatnio zaskoczyło to oczywiście to które przygotował mąż. No bo tylko on mógł wpaść na pomysł dodanie mandarynek do smażonej białej kiełbasy z

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wątróbka drobiowa w winie montignac 179

Dawno tutaj nie było nic dietetycznego prawda? Sięgnęłam więc do montignaca i postanowiłam zrobić coś lekkiego, niekoniecznie estetycznie apetycznego, ale uwierzcie mi ta wątróbka jest pyszna

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pasztet kremowy bez pieczenia na winie 312

Święta bez domowego pasztetu to jak oktoberfest bez piwa. A nic nam nie zastąpi dobrego domowego pasztetu, zrobionego z myślą o śniadaniu świątecznym dla najbliższych. Ten

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kulinarny road trip z Frankfurtu – zwiedzamy Niemcy 117

roku Święto Ratowania Miasta. Podobno w 1631 miasto miało zostać zniszczone przez złego katolickiego generała Tilly. Uratował je jednak bohaterski burmistrz, który opróżnił jednym haustem kilku litrowe naczynie na wino. A jaka jest prawda o tym jak udało się zachować średniowieczną zabudowę miasta? Po wojnie Rothenburg był bardzo zniszczony. Została im tylko część starówki. Mieszkańcy przekuli porażkę w atut(...)Boże Narodzenie i klimat jak z “Dziadka do Orzechów” trwa tu przez cały rok, więc w grudniu jest pewnie jeszcze większy wypas. Kolejnym atutem Rothenburga jest lokalne jedzenie, niemieckie wino i tradycyjne słodycze przypominające kule z faworków, które nazywa się Śniegowymi Kulami. Najlepsze miejscowe restauracje zrzeszone są w stowarzyszeniu Smak rzeki Tauber (Genießen ob der Tauber), więc warto kierować

Ugotowane pozamiatane