mięsnym, aby pokroiła Wam boczek w cienkie plasterki - zostawcie kilka i owińcie nimi nafaszerowane piesi z kurczaka. Niebo w gębie! A do kurczaka polecamy sos na bazie białego wina i sera pleśniowego - my użyliśmy Lazura. Wiecie, że ser rokpol jest polskim odpowiednikiem francuskiego sera roquefort? Z tą różnicą, że oryginalny francuski roquefort produkowany jest z mleka owczego, natomiast polski(...)blasze do pieczenia (również posmarowanej olejem), po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15 - 20 minut.Sos serowy:1. Do niedużego rondelka wlewamy wino i wsypujemy oregano. Odparowujemy połowę objętości wina.2. Następnie dodajemy porwany na mniejsze kawałki ser pleśniowy. 3. Gdy ser się rozpuści dolewamy śmietany. Gotujemy na małym ogniu do czasu
W kuchni Katieczosnek) i skropić oliwą z oliwek. Posypać solą i pieprzem do smaku. Owinąć czosnek folią aluminiową i piec przez 30-35 minut. Ostudzić.Sos z pieczonego czosnku i czerwonego wina:3 szalotki / cebule pokrojone w cienkie plastry½ szklanki czerwonego wina2 ½ szklanki bulionu wołowego2-3 gałązki tymianku2-3 gałązki rozmarynu2 łyżeczki konfitury z czerwonej porzeczki1 pieczona główka czosnku (bez łupin(...)klasycznym ratatouille.Grillowane żeberka z sarny z sosem z czerwonego wina i pieczonego czosnku is a post from: naRuszcie.plThe post Grillowane żeberka z sarny z sosem z czerwonego wina i pieczonego czosnku appeared first on naRuszcie.pl
naRuszciekorzennego. Imbir jest bardzo lekko wyczuwalny natomiast dodatek pomarańczowej konfitury podkreśla smak i charakter ciasta. Składniki: 250 g masła 350 g ciemnej czekolady (min. 50% kakao) 4 łyżki wina korzennego 140 g cukru kryształu 100 g cukru brązowego (muscovado lub demerara) 5 jaj 75 g zmielonych migdałów 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 czubata łyżka konfitury pomarańczowej Czekoladę, masło(...)wino umieszczamy w garnku. Na małej mocy palinka, ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z palinka i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem, do otrzymania puszystej, lekko białej masy. Dodajemy rozpuszczoną z masłem czekoladę. Ubijamy krótko do połączenia się składników. Dodajemy migdały, imbir i ubijamy krótką chwilę. W czystej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Ubitą pianę stopniowo
Made By Mom And Sonfrancuski koktajl alkoholowy, należący do aperitifów. Oryginalny składa się z białego musującego wina i likieru z czarnej porzeczki (Crème de cassis) w proporcji 3/4 wina i 1/4 likieru. Kir Royal to odmiana tego pysznego koktajlu z wykorzystaniem szampana zamiast białego wina. Obie wersje są pyszne! Oczywiście oryginalny Crème de cassis można spokojnie(...)zostali zlinczowani przez smakoszy za sprofanowanie koktajlu ... Składniki: białe musujące lekkie wino Crème de Cassis Liqueur kilka malin i jeżyn Wykonanie: W wysokich kieliszkach mieszamy schłodzone wino z likierem w proporcjach 3:1. Dekorujemy owocami. Pijemy zaraz po przyrządzeniu
Walijskie Pichceniecałą szklankę bulion – nie cudo z kostki czy kartonu. Gotujemy porządny bulion drobiowy bądź warzywny mała szalotka ząbek czosnku kieliszek białego wina (ja nie używałam, nie lubię smaku wina w potrawie innej niż wołowina po burgundzku) grzyby leśne, świeże – lub krewetki, groszek, suszone pomidory, kurczak, lub dowolny składnik, na który macie ochotę masło parmezan – ale prawdziwy(...)risotto powinien być non stop gorący. Więc stawiamy go na palniku, na małym ogniu obok patelni na której będziemy tworzyć. Jeśli dodajemy wino, warto go podgrzać, żeby zimne wino nie zahartowało ryżu. Składniki dodatkowe do risotto takie jak grzyby czy kurczak warto wcześniej doprawić i usmażyć, tak przygotowane odkładamy na osobną miseczkę. Parmezan ścieramy na drobnych oczkach. Szalotkę
ladykitchendwojga ;) CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Risotto na sposób mediolański Risotto alla milanese Składniki (dla dwóch osób): 3 łyżki masła 1 mała cebula 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 ząbek czosnku 500 ml bulionu wołowego 200 g ryżu arborio 4 łyżki świeżo startego parmezanu 1/2 łyżeczki szafranu sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno siekamy. W rondlu(...)parmezanu świeże listki natki pietruszki Podanie: Risotto nakładamy na dwa talerze, na wierzch układamy wątróbkę, polewamy powstałym sosem. Posypujemy parmezanem, skórką z cytryny, natką pietruszki i podajemy z pozostałym winem
My Culinary Artjuż z pewnością nie my! Trzy zwariowane dziewczyny, jedna bardziej szalona od drugiej stanowią mieszankę wybuchową! A. dzielnie walczy z gruszkami :) Rety, w życiu nie myślałam, że otwarcie wina może być tak problematyczne! Czekając na deser... I tak nadal nie wiem, o co chodziło w tej grze... GRUSZKI W WINIE /od Delimamma;/ 3 gruszki 2,5 szklanki(...)zostawiając ogonki. Nie wydrążamy środka. Ścinamy dół tak, aby gruszki mogły stać. Do małego garnka wlewamy wino, wrzucamy cynamon, wkładamy gruszki i gotujemy 30 minut od momenty, gdy wino zacznie wrzeć. Czekoladę rozpuszczamy (my poszłyśmy na łatwiznę, rozpuściłyśmy ją nie do końca, więc powstała nam gęsta, niejednolita masa) w kąpieli wodnej. Polewamy czekoladą gruszki
W kuchni Karmel-itkigranatową barwę , są dość słodkie i ciężkie od soku, który niesamowicie brudzi ręce :-) Z tak aromatycznych winogron, nie mogłam nie wyczarować czegoś pysznego, wszak z winogron nie tylko wino się robi) Wybrałam pochodzacą z Toskanii schiacciatę con uva, słodkie , płaskie ciasto ze swieżymi winogronami. Wywodząca się z kuchni biedakow (cucina povera) schiacciata była pieczona w czasie winobrania(...)Europy ze Stanów Zjednocznych w XIX wieku, aby zwalczyć inwazję mączniaka i filoksery. Później została zakazana jako surowiec na wino, i obecnie funkcjonuje jako (vino da tavola) wino deserowe na stól. Zakazy, zakazami, ale jeśli dobrze poszukacie, to na pewno znajdziecie produkowane na prywatne potrzeby przepyszne musujące fragolino, wino o niepowtarzalnym aromacie truskawki i maliny, doskonale
Mia Cucina Sofietaobeszłaby się bez deseru, a więc na deser prosta i sycąca chajá . Jest to nic innego jak ciasto ze śmietaną i konfiturami. Alkohole Z alkoholi oprócz wina pija się piwo, clerico (specjalnie przyrządzoną mieszankę wina z sokami owocowymi) oraz wszelkiej maści wódki gronowe. Urugwajskie jedzenie nie należy do skomplikowanych dań, za to jest kolorowe(...)pozytywnie zaskoczeni :] INDYK W MARCHEWCE. /potrawa z Urugwaju; z moimi modyfikacjami;/ 4-6 porcji 1 kg marchwi 2 białe części porów 2 szklanki osolonej wody 1 szklanka białego wina (nie jest konieczne) podwójny filet z piersi indyka (w oryginale: wieprzowina) odrobina oleju sól, pieprz, curry Marchewkę pokroiłam w grube plastry, ugotowałam do miękkości.* Następnie zmiksowałam na puree
W kuchni Karmel-itkidawna chciałam zrobić ten z winem musującym. Akurat miałam w domu prosecco, więc wybór był prosty! Lubicie prosecco? Ja przepadam za tym winem. Będąc we Włoszech kilka lat temu wyrobiłam sobie smak na temat tego wina. Okazuje się, że wino świetnie pasuje do owocowego musu. Wypróbowałam je z mango. Sądzę, że to fajny deser na Wielkanoc, można(...)nawet przyrządzić na dwa dni przed podaniem. Deser bajka ale dla dorosłych. Polecam ten przepis! Mus z mango z musującym winem Składniki: na 8 porcji 250 g mango, u mnie mrożone 3 jajka 150 ml golden syropu 175 ml prosecco lub szampana 150 ml śmietanki, 38% 3 łyżki cukru 400 g mascarpone 100 g cukru 2 żółtka 200 g malin
codojedzeniaodgrzać po kilku dniach. Jeśli lubicie potrawy jednogarnkowe, zapraszam Was do innych moich przepisów: – boeuf strogonow – wołowina duszona w ciemnym piwie – gulasz wołowy z czerwonym winem – polędwiczki z szynką parmeńską – królik w winie – pulled pork – gicz cielęca w warzywach – zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem halloumi – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie(...)Ilość porcji : 3-4 porcje Składniki: – 800 g wołowiny pokrojonej w kostkę o boku ok. 3 cm – 2 łyżki oleju – 300 ml czerwonego wytrawnego wina – 300 ml bulionu wołowego – 1 łyżka koncentratu pomidorowego – 1 duża cebula – 1 duża marchewka – 1 por – 2 ząbki czosnku – 200 g małych pieczarek
nietylkopasta.pltego, że parmezanu miałam resztkę i nie mogłam dodać go ciut więcej;) 1 kurczak (o wadze około 1.5kg) 10 ząbków czosnku ok 100 g masła 200 ml białego wina pęczek natki pietruszki odrobina parmezanu sól, biały pieprz Kurczaka dzielimy na porcje (udka, skrzydełka i piersi). Każdy kawałek dokładnie nacieramy solą oraz białym pieprzem (przyprawy można sobie wymieszać(...)dodatek masła na sam koniec. Tak więc przedostatnie zdanie przepisu można potraktować jako „opcjonalne”;) Mięso obsmażałam na dobrze rozgrzanej patelni, a potem dusiłam już na średnim ogniu. Wino jakiego użyłam do mięsa to Tokaji Furmint
Smaki Na Talerzuząbki czosnku posiekanego na drobno garść świeżych listków cząbru ( lub innych, które akurat macie) puszka krojonych pomidorów 2 łyżki łagodnego keczupu pół łyżeczki cukru 1/4 szklanki białego, półwytrawnego wina szczypta soli szczypta słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka lnu mielonego, do zagęszczenia (nie jest to konieczne) na wierzch: kulka sera mozarella startej(...)patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek i przyrumieniamy go. Kolejno zmniejszamy ogień, dodajemy listki ulubionych ziół, chwilę podsmażamy wraz z czosnkiem. Wlewamy wino, zwiększamy ogień i odparowujemy wino do 1/2 jego objętości. Kolejno wlewamy pomidory z puszki, 2 łyżki keczupu i zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem. Po ok. 5 minutach doprawiamy cukrem, solą, słodką papryką, bazylią
Symfonia Smakówprzyprawy. Rolę kwaśnego czynnika zamiast cytryny czy innego cytrusa, jak to jest zazwyczaj, pełni tu jednak wytrawne wino – tylko lekko kwaskowate, które marynacie nadaje bardzo przyjemny, kwiatowy aromat. Wino świetnie pasuje do cięższego, ziemnego posmaku, który daje obecny w marynacie cynamon. Polecamy Wam tę łatwą do zrobienia glazurę o niecodziennym aromacie. Przepis wzięliśmy od Florence Fabricat . Składniki(...)kawałki schabu lub karkówki Glazura: 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 5 łyżek miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Krok 1 Wlej do rondla wino, sosy sojowy i ostrygowy, dodaj miód, paprykę i cynamon. Wymieszaj składniki. Dodaj 2 łyżki wody. Zagotuj, a następnie gotuj
Niedzielny kucharzpieprz Składniki na sos BBQ: – 60 ml sosu Worcestershire – 4 łyżki pikantnego ketchupu – 2 łyżki sosu sojowego – 2 łyżki cukru trzcinowego – 1 łyżka czerwonego wina wytrawnego – 1 łyżeczka musztardy – 1 łyżka soku z cytryny – 1 ząbek czosnku – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: – 4 żytnie bułki – 2 ogórki kiszone(...)wody. Mięso: Pulled pork rwiemy za pomocą widelców na kawałki i wrzucamy na patelnie. Patelnię powoli rozgrzewamy i wlewamy wino. Mieszamy i zdejmujemy z ognia, gdy mięso wchłonie wino, a alkohol odparuje. Burgery: Bułki kroimy na połówki, opiekamy w tosterze lub rumienimy na patelni, ewentualnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Wyciągamy je, gdy będą już ciepłe i lekko chrupkie
Be Fit Be Strong