wino - 10075 przepisów (strona:51/672)

PLACEK KORZENNY NA MIODZIE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – piernik dojrzewający – etap I 259

teraz! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 229 kcal | 3 g białka | 36 g węglowodanów | 8 g tłuszczu PLACEK KORZENNY NA MIODZIE Wiedźmin 3: Dziki Gon – Krew i Wino przepis autorstwa Ra’msesa Gor-Thona – etap 1 15 min 13 zł 10 porcji średnio trudne POTRZEBUJESZ rondelek drewniana łyżka gliniana lub ceramiczna miska ściereczka do przykrycia(...)dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości * screenshoty pochodzą z gry Wiedźmin 3: Dziki Gon – Krew i Wino, © CD PROJEKT S. A   Świeżutki post PLACEK KORZENNY NA MIODZIE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – piernik dojrzewający – etap I na blogu

Nerds Kitchen
Risotto z grzybami 173

nastawić na spędzanie niedaleko kuchenki 20-30 minut. Składniki (3 porcje): 4 garści ryżu arborio cebula 3 ząbki czosnku 200 g pokrojonych i ugotowanych wcześniej grzybów leśnych lampka białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) - to nie może być jakiekolwiek wino, ale takie, które potem wypijecie do risotto ok. 1,5 litra stale podgrzewanego wywaru warzywnego łyżeczka kminku mielonego szczypta(...)patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i poddusić na nim cebulę z czosnkiem. Nie dopuścić, by się przysmażyły. Dosypać ryż arborio. Wymieszać, by ryż pokrył się olejem. Na patelnię wlać wino i dodać suszony tymianek. Zamieszać. Odczekać, aż ryż wchłonie wino. I od tej pory wlewamy na patelnię po łyżce gorącego wywaru warzywnego. Mieszamy. Czekamy, aż ryż wchłonie płyn

Weekendy w domu i ogrodzie
Paella 167

papryki czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 duży pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 125 ml białego półwytrawnego wina 1 l bulionu warzywnego 300 g ryżu Szczypta szafranu Natka pietruszki Cytryna Sól Sposób przygotowania: Na początku musimy przygotować bulion. Musi być ciepły gdy dodamy go do paelli. Bulion(...)smaku. Całość smażymy jeszcze przez ok 7-10 minut. Następnie po tym czasie doprawiamy papryką wędzoną oraz ostrą. Wlewamy również wino i trzymamy wszystko na ogniu aż wino wyparuje. Gdy wino wyparuje dodajemy przecier pomidorowy i ryż. Całość smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Na samym końcu wlewamy przecedzony bulion i doprowadzamy do zagotowania. Mieszamy przez

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Wyniki konkursu! 172

Zadaniem konkursowym było podanie Waszego sposobu na wzmocnienie odporności . Nagrodą są trzy kalendarze ufundowane przez Wydawnictwo esprit I miejsce: Aneta Cyganik i jej przepis na Wino cebulowe  Wino cebulowe. Przepis od pokoleń w naszej rodzinie.   Składniki: 30 dag obranej cebuli (z polskiej uprawy), butelka białego wytrawnego wina gronowego, 10 dag miodu. Przepis: Cebulę bardzo drobno(...)wsyp do emaliowanego lub szklanego naczynia. Dodaj miód, wymieszaj, odstaw na godzinę. Zalej winem, przelej do ciemnej butelki, zakorkuj i porządnie wstrząśnij. Odstaw w chłodne ciemne miejsce. Codziennie wstrząśnij. Po 7 dniach przecedź. Przechowuj w lodówce. Kuracja: Pij 1–2 razy dziennie po pół kieliszka od wina, po posiłku. Kurację możesz prowadzić 3–4 tygodnie, potem zrób 2-miesięczną

Z miłości do słodkości
Zuppa ai funghi. Zupa krem z borowików i brązowych pieczarek z nutą lubczyku ,czerwonego pieprzu i parmezanu 165

chmurką. Grzybom towarzyszą pieczone kasztany, dziczyzna oraz nieodzownie pyszne lokalne  wino. Zatem przenieśmy się w przepiękne okolice Condove, gdzie właśnie teraz króluje grzyb, makaron ,kasztany i  wino. Gdzie gościom serwuje się dary jesieni pod każdą postacią. Kocham kuchnię włoską, regionalną i dlatego dzielę się z Wami tym oto przepisem. Składniki spaghetti nr 4  LUBELLA olej(...)pieczarki mleko kokosowe lub serek mascarpone lub śmietana sól różowa himalajska i czerwony pieprz (może być zwykła sól i może być zwykły pieprz) koniecznie świeży lubczyk opcjonalnie wytrawne czerwone wino kuchenne do podlania duszących się grzybów Najpierw na patelnię wrzucamy olej kokosowy, trochę masła i oczyszczone borowiki.Solimy i pieprzymy. Dusimy do miękkości ,aż pojawi się charakterystyczny sok. Podlewamy winem

Z Kuchni Do Kuchni
Żeberka na słodko kwaśno z winem i jarzębiną 136

użycia tłuszczu, dodajemy marchewkę, por, posiekany czosnek i jarzębinę, podlewamy winem i wodą . Dusimy ok godzinę, od czasu do czasu uzupełniamy płyny. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną wody, mięso wyjmujemy i szybko zagęszczamy sos. Podajemy z młodymi ziemniaczkami i fasolką. Do obiadu podajemy lampkę wina Monte Santi , które uzupełni smak naszego pysznego obiadu. Monte Santi bawi subtelną nutą(...)smaku Wino Monte Santi to eleganckie słodkie wino o włoskim pochodzeniu. To marka która towarzyszy rozmowom z przyjaciółkami. Monte Santi zbliża, ociepla atmosferę, dodaje kobiecym spotkaniom uśmiechu i radości. Monte Santi bawi subtelną nutą smaku Monte Santi może również towarzyszyć nam przy pysznym obiedzie

Gotowanie jest łatwe
POLĘDWICZKI NADZIEWANE PIJANYMI ŚLIWKAMI 124

Polędwiczki wieprzowe nadziewane moczonymi w winie śliwkami, otulone wędzonym boczkiem i zapieczone. Podałam je z duszonymi pieczarkami i żurawiną. Danie fantastycznie smakuje podane z kaszą. Polecam(...)paski, owijamy nim roladki. Ja dodatkowo owinęłam je nitką. Na patelni rozgrzewamy olej i podpiekamy polędwiczki z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy je do naczynia do zapiekania, wlewamy wino pozostałe po śliwkach i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 *C. Roladki wykładamy, studzimy i odwijamy nitkę. Kroimy na małe kawałki. Pieczarki kroimy, podpiekamy na oleju. Doprawiamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Policzki wołowe w sosie winnym 182

sosie winnym: 1 – 1,4 kg policzków wołowych 1 łodyga selera naciowego 4 cebule szalotki 2 marchewki 2 ząbki czosnku 3 łyżki octu balsamicznego 300 ml czerwonego wytrawnego wina (więcej niż 1 szklanka) 500 ml bulionu wołowego (2 szklanki) * 2 goździki 1/4 gwiazdki anyżu ok. 4 łyżki oleju do smażenia sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: tłuczone(...)addToShoppingList7';listonic_content='1 - 1,4 kg policzków wołowych 1 łodyga selera naciowego 4 cebule szalotki 2 marchewki 2 ząbki czosnku 3 łyżki octu balsamicznego 300 ml czerwonego wytrawnego wina (więcej niż 1 szklanka) 500 ml bulionu wołowego (2 szklanki) * 2 goździki 1/4 gwiazdki anyżu ok. 4 łyżki oleju do smażenia sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: tłuczone

Poezja smaku
Schab duszony w winie, przygotowany w garnku. 170

garnku jest potrawą, którą można się delektować na ciepło jak też i na zimno zużywając go np do kanapek.  Wystarczy zrumienić mięso, zalać  białym lub czerwonym winem i gotować przez godzinę. Tak przygotowany schab stanie się miękki i delikatny. Wielkość mięsa pozostaje prawie taka sama, dlatego też ja osobiście wolę schab przygotować w garnku a nie w piekarniku(...)tego bardzo prostego w wykonaniu dania jest to, iż można go przygotować dzień szybciej przy użyciu tylko jednego naczynia- garnka  SKŁADNIKI 1 kg schabu bez kości 600 ml wina białego lub czerwonego  ząbek czosnku  sól  kilka ziarenek czarnego pieprzu 2-3 łyżki masła + 2 łyżki oliwy/oleju - do smażenia 2 szt marchwi  kawałek selera

zielonacukinka
Risotto z szafranem - przepis 221

osoby) ryż do risotto ok 300 g  1 szalotka lub cebula drobno posiekana w kostkę  2 łyżki masła  ok 1l bulionu drobiowego  125 ml wina białego  2 szczypty szafranu   SPOSÓB WYKONANIA : Rozgrzewamy patelnię z masłem, dodajemy poszatkowaną cebulę, chwilkę przesmażymy (nie zrumieniamy), po czym wsypujemy ryż, który przez chwilę podsmażymy, zrobi się(...)nasz szafran. Całość mieszamy, gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy następną i tak tę czynność powtarzamy aż, ryż zmięknie,  a potrawa cała stanie się kremowa. PAMIĘTAMY, aby bulion oraz wino były ciepłe przed wlaniem, inaczej ryż stwardnieje i już nie wchłonie bulionu. Risotto w całości jest pięknie kremowe o słonecznym żółtym kolorze. Ryż taki podaję z piersiami z kurczaka

Basia w kuchni
Kaczka pieczona z czerwoną kapustą 262

Pieczona kaczka z nadzieniem z modrej kapusty, którą wcześniej poddusiłam w czerwonym winie. Mięso jest miękkie, soczyste, z przypieczoną skórką, a co za tym idzie baardzo smaczne :) Kapusta nie tylko wypełnia kaczuchę, ale jest dodatkiem do pełnego obiadu. Wystarczy ugotować ziemniaki albo upiec je w folii aluminiowej obok kaczki. W ten sposób zaoszczędzimy trochę energii. 1 kaczka (niecałe(...)się za bardzo przypalać. Mięso przed krojeniem powinno odpocząć 10min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , NA SPECJALNE OKAZJE , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: kaczka , kapusta , marynata , wino

https:KKuchniaMniam
Dzień dobry, zastałem wołowinę? Czyli przepis na wołowinę po burgundzku 157

Jeśli macie sprawdzonego dostawcę mięsa pytajcie co ma, co może załatwić aby w rozsądnej cenie nadawało się do długiego i powolnego duszenia.  Insze składniki. Wybierając wino nie musimy oczywiście kupować drogiej butelczyny z Burgundii ale wystarczy nam wytrawne czerwone wino o pełnym i wyrazistym aromacie za kilkanaście złotych. Potrzebujemy także: 2 marchewki, 2 średnie cebule, 2 ząbki(...)czosnku, seler (zieloną część), pół kostki masła, świeża gałązka rozmarynu, łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki sosu  worchestershire, 2 czubate łyżki mąki. Najpierw podgrzewamy wino aż się zagotuje, odstawiamy do ostygnięcia i delikatnie ciepłym płynem zalewamy pokrojoną w grubą kostkę wołowinę (ok. 4 cm grubości). Odstawiamy mięso do lodówki na 24h, po czym przelewamy je przez sito, zachowujemy płyn

Right Behind The Kitchen
Wino z owocu dzikiej róży 117

gąsior o poj ok 10- 12 l ok 2,5kg owocu dzikiej róży 8 l wody 3 kg cukru drożdże winiarskie pożywka do wina Świeżo zebrany owoc w październiku umyć i przy pomocy robota posiekać, wrzucić do gąsiora. Wodę przegotować, wystudzić dodać cukier , drożdże i pożywkę według przepisu na opakowaniu. Zalać owoc, zakorkować, wstawić rurkę(...)odstawić w ciepłe miejsce na ok 3 tyg. Po tym czasie przecedzić przez gazę i wycisnąć dobrze . Wino ponownie wlać do gąsiora z rurką po ok 6 tyg wino przelać i przefiltrować przez gęstą gazę.  Gąsior umyć, sprawdzić czy smakowo jest dobre, jeśli za kwaśne dosłodzić i znów odstawić. Przez kolejne 3-4 tyg wino powinno

Gotowanie jest łatwe
Gomułki 155

Gomułki* czyli małże w białym winie z czosnkiem i mascarpone Omułki przygotowuje się w muszlach, a je tylko te które same się otworzą ponieważ zamknięte nie są świeże. Małże są delikatne, mają słodkawy posmak i są naturalnie słone. Pycha. Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  15 minut Ilość porcji(...)szalotka lub pół zwykłej cebuli 250 ml białego półwytrawnego wina 2-3 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka mascarpone Przygotuj: spory garnek Podaj z: kieliszkiem białego wina pszennym pieczywem, bagietką lub frytkami z batatów Małże umyj i oczyść (usuń wszelką narośl), posiekaj czosnek i cebulkę. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż szalotkę ok 2-3 minut

Bazując na smaku
Chili con carne 164

będzie przepis prosto z Meksyku. Wołowina będzie nie w kawałkach, będzie za to sos Worcestershire i wino. Koniecznie musi być ostre, w końcu to chili! Nie zabraknie dobrej czekolady, fasoli i kminu rzymskiego. Aromat kolendry was uzależni. Pychotki w mig, choć najlepsze na drugi dzień :) A na jesienne wieczory przy lampce wina w sam raz:) Poziom trudności(...)mielonej wołowiny ·          3-5 ząbków czosnku ·          200 ml czerwonego półwytrawnego wina ·          półtorej linijki gorzkiej czekolady ·          puszka czerwonej fasoli (400g

Bazując na smaku

Proponowane wyszukiwania