wino - 10075 przepisów (strona:55/672)

Polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym 191

Kotleciki z polędwiczek wieprzowych smażone na maśle z wybornym sosem z suszonych śliwek, białego wina i śmietanki. Warte spróbowania nie tylko "od święta", ponieważ przepis nie jest zbyt skomplikowany.Składniki na 2 porcje:500 g polędwiczek wieprzowych1/3 kostki masłana sos:1 szklanka białego wina20 suszonych śliwek2 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki200(...)śmietany kremówki 30%1 łyżka soku z cytrynysól, pieprzMinimum 3 godziny wcześniej zalać winem śliwki i odstawić. Polędwiczkę pokroić na plastry. Lekko spłaszczyć je dłonią i obtoczyć w mące. Tak powstałe kotleciki smażyć na maśle po około 4 minuty z każdej strony. Śliwki odsączyć z wina. Przełożyć polędwiczki na talerz, a na patelnię na której się smażyły wlać wino

wyzwania kuchenne
Proste i szybkie spaghetti bolognese ze świeżych pomidorów 215

użyć tych z puszki :) Przed przygotowaniem potrawy mieszamy mięso z winem i wodą, dzięki temu w spaghetti nie mamy grubych, mięsnych grudek, tylko jest drobniejsze i delikatne. Woda i wino odparują, a spaghetti będzie pyszne :)  Składniki (3 - 4 porcje): - 500 g mięsa mielonego - 2 duże cebule - 2 pomidory (sparzone i obrane ze skórki) - 2 - 3 ząbki czosnku(...)inny) *W ostatecznej ostateczności można zastąpić wodą, choć wino jest ważne i dodaje potrawie smaku i aromatu :) Może być też półwytrawne. Przygotowanie: 1. Do mięsa dodajemy wodę i wino, mieszamy chwilę ręką, dopóki mięso nie wchłonie płynów. Odstawiamy. 2. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Dodajemy mięso i smażymy co jakiś czas mieszając

Kraina Tysiąca Smaków
Spaghetti carbonara 310

robię i jakoś nam się nie przejadło. Szybkie i bardzo smaczne danie. Tym razem w wersji dla dorosłych podałam z włoskim  czerwonym , półwytrawnym winem Celebro. Jest to wino wyprodukowane ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron, rosnących w słonecznych winnicach północnej Italii. Najlepiej podawać w temp. 16-18°C. Idealne do wieprzowiny, makaronów i pizzy.Po więcej informacji i fantastycznych przepisów(...)dente w osolonej wodzie makaron, wymieszać i od razu podawać. Przed podaniem posypać na wierzchu odłożonym boczkiem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Do spaghetti carbonara świetnie pasuje czerwone półwytrawne wino Celebro.Jeśli sos będzie za gęsty możemy podlać bulionem lub śmietaną

Ala piecze i gotuje
Zabawa z Celebro 87

paroma gadżetami; są nimi: super profesjonalny korkociąg, otwierający każdą butelkę i książeczka z pysznymi daniami, do których przygotowania możecie użyć wino Celebro. Proszę tylko odpowiedzieć na pytanie: Jakie wino jest Waszym ulubionym i dlaczego właśnie to?  Może wiąże się ono z jakimś wyjątkowym lub zabawnym wydarzeniem, a może przez zupeły przypadek natknęliście się na wino Waszego(...)życia, może sami zrobiliście wino i chcecie się nim pochwalić? Cztery najciekawsze wypowiedzi nagrodzę zestawem gadżetów Celebro.   Nagrody wysyłam na terenie Polski.   Zabawa trwa od 28/08 do 02/09/13.  Wyniki podam w ciągu dwóch dni od zakończenia zabawy. Odpowiedzi (wraz z adresem e-mail) proszę zamieszczać pod tym postem.  Wam życzę miłej zabawy

Mia Cucina Sofieta
Bardzo kremowe risotto z owocami morza 152

niestety smak był nie ten.  Jeśli więc, będziecie mieć możliwość zakupienia świeżych owoców morza, to bardzo polecam. Do tego pysznego i delikatnego risotta polecam białe, półwytrawne wino Celebro Spain, o łagodnym i orzeźwiającym smaku. Zapraszam Was do odwiedzenia profilu Celebro na Facebooku. (click) Przepis na risotto. zaczerpnęłam  z książki “Il Cucchiaio d’Argento”. Bardzo kremowe risotto(...)Dodajemy pokrojoną cebulę i cały ząbek czosnku. Dusimy na średnim ogniu, aż zmikną, a cebulka stanie się złocista, wyjmujemy czosnek.  Dodajemy owoce morza(oprócz krewetek), troszkę gotujemy, dodajemy wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy trochę wody i przecier pomidorowy. Gotujemy przez 10 min. Następnie wsypujemy ryż i mieszając drewnianą łyżką smażymy około 3 minuty. Gdy  ryż wchłonie

Mia Cucina Sofieta
Środa: Słodko-kwaśny kurczak w sezamie 101

łyżki sosu sojowego 2 łyżki wytrawnego wina 2 łyżki wódki ¼ łyżeczki sody Sos 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki soku z cytryny lub octu 2 łyżki wytrawnego wina 4 łyżki miodu, cukru brązowego lub białego 2 łyżki oleju sezamowego (opcjonalnie) 1 starty ząbek czosnku 1 łyżka tartego imbiru Przygotowanie: Krok 1 Osusz filety z kurczak, pokrój wzdłuż(...)dość drobną kostkę (wielkości kęsa). Krok 2 Wbij do misy jajko, rozmieszaj rózgą. Wsyp 2 łyżki mąki ziemniaczanej, wlej 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki wódki, 2 łyżki wytrawnego wina, 1/4 łyżeczki sody.. Dokładnie wymieszaj całość aż powstanie gładkie ciasto. Krok 3 Przełóż mięso do misy z ciastem i dokładnie obtocz w nim kurczaka. Rozgrzej na patelni

Niedzielny kucharz
Tarta z pomidorami i musztardą 163

Tarta z pomidorami i musztardą (Tarte à la tomate et à la moutarde) Tarta z pomidorami, popularna we Francji w sezonie letnim. Prosta i szybka w

Wino Francja Kuchnia
Panna Cotta Bellini 140

przepisu. składniki (Panna Cotta) 220 ml mleka  2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru szczypta soli 400 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego galaretka: 1,5 szklanki wina musującego prosecco 1,5 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru mus z brzoskwiń: 3 dojrzałe brzoskwinie 2 łyżki soku z limonki mięta (10 listków) Przygotowanie Panna Cotta: Do miseczki odlewamy(...)przygotować deser w etapach to możemy pannę cottę zostawić w lodówce nawet na całą noc, a resztę przygotować następnego dnia.  Przygotowanie galaretki prosecco: Do miseczki odlewamy 3 łyżki wina musującego np. prosecco i wsypujemy żelatynę, żeby się rozpuściła. Resztę wina wlewamy do rondelka razem z cukrem i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści dodajemy rozpuszczoną

noteskulinarnyfiga
Risotto z krewetkami 146

smak dania. Podane ze schłodzonym białym winem, to prawdziwa uczta dla podniebienia. A jak to jest u Was? Lubicie owoce morza ? Składniki na risotto 2 duże porcje/ ¾ szklanki ryżu arborio Ok. 3 szklanki gorącego rosołu lub bulionu warzywnego 20 dag dużych mrożonych  krewetek oczyszczonych 1 pęczek szparagów zielonych ½ szklanki białego wytrawnego wina ½ cukinii 3 łyżki masła 1 cebula(...)drobno.  Na głębszej patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę z czosnkiem, zeszklić, po chwili wsypać ryż, smażyć mieszając aż ryż stanie się szklisty, podlać winem i dusić aż wino odparuje.  Następnie wlać  jedną porcję bulionu (1 szklankę), gdy ta się wchłonie wlać następną, dodać umyte i  pokrojone na kawałki szparagi-(zdrewniałe końce szparagów odłamać) oraz

Wanilia i Kardamon
Mini frittaty z łososiem wędzonym, brokułami oraz parmezanem 160

Mini frittaty z łososiem wędzonym, brokułami oraz parmezanem  Kolejny raz przekonałam się, że śniadanie nie musi być nudne i pracochłonne, wystarczy kilka składników aby posiłek

Wino Francja Kuchnia
Nasiona chia o smaku kokosowym z owocami na śniadanie i nie tylko 151

Nasiona chia o smaku kokosowym z owocami na śniadanie i nie tylko Ochota na zdrowe śniadanie (konkurencyjnie do owsianki oraz jaglanki), słodką przekąskę w ciągu dnia

Wino Francja Kuchnia
Jajko zapiekane z pieczarkami w kremowym sosie 116

Jajko zapiekane z pieczarkami w kremowym sosie  Kolejny przepis z serii: Oeufs cocottes  ! Tym razem zapiekane jajka z pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym. Przepyszne

Wino Francja Kuchnia
Pasztet z fasoli 119

Pasztet z fasoli Składniki: 500 g białej suchej fasoli 4 szalotki 2 ząbki czosnku 2 jajka od szczęśliwych kurek  2 łyżki dobrej oliwy  1

Wino Francja Kuchnia
Prosecco z musem truskawkowym i limonką 113

pobliskim zieleniaku zadziałały na moją wyobraźnię i kubki smakowe. Postanowiłam przygotować prosecco w owocowym wydaniu. Nie potrzeba nam wiele. Wystarczy kilka truskawek i limonka, a wiosenny koktajl na bazie wina powstanie w mgnieniu oka. Polecam i zachęcam! Będzie pysznie! Składniki na 4 porcje 10 truskawek pozbawionych szypułek + 6-8 łyżek prosecco 4 plastry limonki dobre wino musujące(...)prosecco) kilka truskawek do ozdoby Wykonanie Truskawki kroimy na kawałki, dodajemy kilka łyżek wina, całość blendujemy na mus, który od razu przekładamy do kieliszków. Mus zalewamy dobrze schłodzonym winem, kilka truskawek kroimy na małe kawałki, plastry limonki podobnie, wrzucamy do kieliszka, lekko mieszamy. I gotowe! Artykuł Prosecco z musem truskawkowym i limonką pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Jajka nadziewane kremem z awokado, szalotki, czosnku i gotowanych żółtek, podane z odrobiną kawioru 147

Jajka nadziewane kremem z awokado, szalotki, czosnku i gotowanych żółtek, podane z odrobiną kawioru Świąteczna przystawka Składniki: 4 jajka bio ugotowane na twardo  1 szalotka

Wino Francja Kuchnia