Jajko w kokilce zapiekane z kozim serem

Jajko w kokilce zapiekane z kozim serem

Jajko w kokilce zapiekane z kozim serem

Przepis na : śniadanie

Jajko w kokilce zapiekane z kozim serem Danie z serii Œuf cocotte  - bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, jedno z moich ulubionych śniadań. Dodatkami można się naprzemiennie bawić i smakować. Zapraszam i smacznego! Proporcje na jedn ą kokilkę: 1 jajko (wysokiej jakości z wolnego wybiegu) 1 łyżka lekkiej gęstej śmietany (crème fraîche épaisse légère 15% tłuszczu)  1 łyżka koziego sera (fromage de chèvre) 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta pieprzu czerwonego  1 łyżka świeżego szczypi... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Wino Francja Kuchnia

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.