Przepis na : śniadanie
Jajko w kokilce zapiekane z kozim serem Danie z serii Œuf cocotte - bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, jedno z moich ulubionych śniadań. Dodatkami można się naprzemiennie bawić i smakować. Zapraszam i smacznego! Proporcje na jedn ą kokilkę: 1 jajko (wysokiej jakości z wolnego wybiegu) 1 łyżka lekkiej gęstej śmietany (crème fraîche épaisse légère 15% tłuszczu) 1 łyżka koziego sera (fromage de chèvre) 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta pieprzu czerwonego 1 łyżka świeżego szczypi... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...