wino - 10075 przepisów (strona:46/672)

Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic 141

Postanowiłam go więc wykorzystać w daniu, które miałam właśnie w planach. W taki też sposób powstał przepyszny gulasz z marynowaną w ziołach i miodzie jagnięcą karkówką, następnie duszoną w winie wraz z batatami i pieczarkami, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, wędzonej papryki i włoskich ziół. Podałam go z makaronem ugotowanym na półtwardo, a całość posypałam mikro ziołami. Danie wyszło przepyszne(...)pokrojone w kosteczkę 100 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 3 łodygi selera naciowego, drobno posiekane 1 duży batat, obrany i pokrojony w 2 cm kostkę 175 ml wytrawnego czerwonego wina 175 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 2 łyżeczki wędzonej papryk i kilka obrotów młynka ziół włoskich sól i pieprz do smaku 200-250 g makaronu

karmelowy
St. Valentino Chleb i Wino w Konopnicy koło Lublina 192

zawitam do St. Valentino. Chleb i Wino  (albo po prostu Valentino?!) - nowej restauracji na obrzeżach Lublina (tym bardziej, że jest tuż obok mnie)... St. Valentino Chleb i Wino w Konopnicy koło Lublina Pierwsze wrażenia Biało, przestronnie, schludnie, kurczę - po prostu ładnie tu. Stoły nienagannie nakryte, zastawa i szkło czyste - jakby zaraz miało przyjść wielu gości na jakąś(...)jasnym, przestronnym miejscu dobrze mi było więc nawet nie odczułem czasu oczekiwania na posiłki. Nazwa i promocja Jak czytam taki rymujący się zlepek słów "Valentino - chleb i wino" przypominają mi się lekcje języka polskiego i podchwytliwe pytanie nauczycielki "co autor miał na myśli?" Szczerze - nie zapytałem, nie wnikam... Oprócz wspomnianej recenzji o tym miejscu znalazłem tylko parę zdjęć

Right Behind The Kitchen
Wegańskie ciasto czekoladowe z gruszkami i winem 203

Okazuje się, że można je sobie z powodzeniem upiec! Co więcej nie zajmuje to wiele czasu, a efekt jest naprawdę nieziemski. Już składniki brzmią obiecująco - kakao, gruszki i czerwone wino.. To nie może się nie udać :) Jeśli, tak jak my, walczycie z jesienną chandrą, to koniecznie spróbujcie tego ciasta! Obiecujemy, że się nie rozczarujecie. Czego potrzebujemy? (na okrągłą(...)katastrofa - wiem co mówię!  Przepis pochodzi od cudownej Maszu , która z kolei ma go od Bea w kuchni :) Ciacho wychodzi chrupiące z góry, a w środku obłędnie wilgotne. Wino nadaje mu wspaniałego aromatu, a gruszki odrobinę słodyczy. Do tego zostaje nam jeszcze sporo wina.. Tyle szczęścia

two broke sisters
Lembas w winie 157

czerwonego wina półsłodkiego 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła 4 białka  100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich cynamon mielony Przygotowanie: Mace kruszymy i zalewamy 3/4 butelką wina. Do cukru wsypujemy rodzynki, orzechy i cynamon. Masło roztapiamy, a białka ubijamy. Do naczynia żaroodpornego kładziemy po kolei: nasiąkniętą winem mace, posypujemy ją cukrem z bakaliami, polewamy trzema łyżkami(...)warstwy, tak by na wierzchu było białko. Pieczemy ok. 20 minut aż białko zetnie się i zarumieni. Jeśli w trakcie pieczenie maca zbyt się wysuszy to podlewamy ją winem. Resztę wina chybcem wypijamy, zanim przyjdą goście. Najlepiej smakuje na ciepło

Karczma Honorietty
Kopytka marchewkowe z kurkami 188

oraz mają bardzo ciekawy i leciutko słodkawy smak, dzięki marchewce. Kurki przygotowywane są na białym, słodkim winie i o ile w śmietanowym sosie z kurek  można było wino pominąć, tak tutaj nie rezygnujcie z jego dodatku- to ono dodaje wyrazistości i charakteru! Wręcz doskonałe zestawienie, które polecam wypróbować :) Kopytka: * ziemniaki- 300 g * marchewka- 250 g * mąka pszenna(...)czubate łyżki do podsypania) * jajko- 1 duże * sól- do smaku Kurki: * kurki- 220 g * cebula- 1 duża * wino białe słodkie- 150 ml * masło- 40 g  * olej ryżowy- 2 łyżki * świeży koper posiekany- 2 łyżki * gałka muszkatołowa- 1/4 łyżeczki * sól, pieprz- do smaku Kopytka: Ziemniaki ugotować wraz z marchewką. Ostudzić, a następnie przecisnąć przez praskę lub zmielić w blenderze

Kraina Miodem Płynąca
Tort szampańsko figowy 156

Dziś zapraszam na tort inny niż wszystkie, na pewno sprawdzi się na wyjątkowe okazje. To bardzo ciekawe połączenie smaków lekka masa śmietanowo szampańska i krem z fig gotowanych w winie musującym. Tort wymaga trochę pracy, ale jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich to na prawdę warto spędzić trochę czasu w kuchni. Ja jako, że ciągle uczę się zdobienia tortów masą(...)wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 160-170 st. C przez ok 40 minut do tzw. suchego patyczka. Masa figowa: 30 dag suszonych fig 2 szklanki wina musującego 3 łyżki cukru pudru Figi kroimy drobno i gotujemy w winie aż zaczną się rozpadać, dodajemy cukier puder i miksujemy. Krem: 4 żółtka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka wina

Cynamonowe szczęście
Sałatka z camembertem, szynką i winną galaretką 141

bardzo eksperymentalny przepis. Nigdy wcześniej nie robiłam, ani nigdy wcześniej nie jadłam. Dość kontrowersyjna w smaku sałatka, a element kontrowersyjności stanowią oczywiście winne kostki. A dokładniej - zamienione w galaretkę wino hiszpańskie tempranillo z La Manchy. Samo w sobie jest dość cierpkie i trzeba je lubić, zamienione ze stanu ciekłego w stały, staje się jeszcze bardziej wyraziste. Propozycja tylko(...)łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki kremowego ciemnego octu balsamicznego płatki chili sól, pieprz do smaku 1. Płatki żelatyny namoczyć w dwóch łyżkach zimnej wody lub w białego wina, zostawić na 10 minut, żeby napęczniała. Wino lekko podgrzać, jak tylko zacznie parować natychmiast zdjąć z ognia i rozpuścić napęczniałą żelatynę, mieszając wystudzić i wlać do woreczków na lód

Kuchnia Prezydentowej
Karmelizowana pierś z kurczaka na gruszkowym carpaccio z borówkami 139

termin zakończenia konkursu „Gotuj i zwiedzaj winnice Alzacji”. Po długich wahaniach postanowiłam wziąć w nim udział mimo pewnych obiekcji związanych ze sposobem wyboru laureata. Na początek trzeba było zakupić wino. Sklepów z dużym ich wyborem w moim mieście nie jest zbyt wiele, toteż bałam się, że moje zakupy zakończą się fiaskiem. Jakież było moje zdziwienie gdy na pytanie(...)powstała karmelizowana pierś kurczaka na gruszkowym carpaccio z borówkami. Jak dla mnie połączenie doskonałe. Danie jest delikatne, niezbyt aromatyczne, wobec tego nie zakłóca intensywnego i różnorodnego bukietu wina. Wszystko wspaniale się komponuje i uzupełnia. Delikatna gruszka z wyrazistymi tropikalnymi aromatami, a korzenne przyprawy ze słodyczą karmelizowanej piersi. " Czytaj więcej

Wiem co jem
Ooochh, aaachhh... Rossi.pl! 80

jedna rzecz. I kompletnie nie wiem do czego służy, ale jako miłośnik gadżetów chcę to mieć! :) Mianowicie "kieszonkowy tester wieku wina". Nazwa sugerowałaby, że służy do sprawdzania wieku wina. Ale nie, jednak służy do czego innego. Otóż: " tester posiada składaną formę, która bez problemu mieści się w kieszeni garnituru lub damskiej torebce. Produkt wykonano ze specjalnego stopu metali(...)praktyce zanurzając tester w winie przyśpiesza się proces utleniania, a co za tym idzie naturalny przebieg starzenia się wina. W kilkanaście sekund można postarzyć 100 ml wina nawet o jeden rok, nie zmieniając przy tym jego smaku" . Ma ktoś jakiś pomysł po co robić takie coś? I na koniec perełka, moja ukochana firma KAI . A miłuję

Marder&Marder Manufacture
Lody z pieczonym rabarbarem 137

zimą królują ciasta czekoladowe, ale o tym chyba wszyscy wiedzą). Tym razem na warsztat wzięłam truskawki w połączeniu z moim ukochanym rabarbarem. Owoce zapiekłam z dodatkiem cukru i czerwonego wina, w związku z czym odpowiednio odparowały, a alkohol z cukrem utworzył pyszny, gęsty sos. Wymieszałam to obłędnie pachnące cudo z klasycznymi lodami waniliowymi, tworząc efekt marmurka. Wygląda to pięknie(...)śmietany kremówki (38%) Truskawki pokroić w ćwiartki, rabarbar w plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cukrem, zalać winem. Piec w 170 st. C. przez 40-50 minut, aż owoce będą miękkie, a z wina i cukru utworzy się dość gęsty sos. Ostudzić. Laskę wanilii rozkroić, wyskrobać ziarenka. Całość umieścić w garnuszku, zalać mlekiem, zagotować, przestudzić. Wyjąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku (duszona w winie z leśnymi grzybami) 206

które powstają głównie ze szczepu winorośli Pinot Noir. I własnie w takim winie należy dusić wołowinę po burgundzku. Oczywiście musi być ono wytrawne i dość taniczne. Duszenie w winie to stara metoda gotowania, dzięki której mięso staje się wystarczająco miękkie, by było zjadliwe. Została opracowana w czasach, gdy wymagało ono naprawdę długiej obróbki, żeby nie  było(...)żeby nie trzeba było żuć go godzinami. Także stan uzębienia ludzi był wtedy nieco inny niż dziś... W podobny sposób przygotowuje się inną tradycyjną potrawę francuską - kurczaka w winie (coq au vin). A właściwie nie kurczaka, tylko koguta - bo była to strawa głównie biednych francuskich chłopów, którzy do garnka najczęściej wrzucali właśnie starego, nieprzydatnego już kurom koguta. Nic dziwnego

W SMAK
Sery, wina i Kruliq..... 106

jogurt naturalny i konfitura pomarańczowa Pieczona Rita z bagietką słowiańską i konfiturą z wiśni z kardamomem Gruszka z Goudą Przemkowską w miodzie lawendowym    Do serów podane zostały wina: Cava Palau Semi Seco (Hiszpania, Katalonia, półwytrawne)   Villemarin Blanc (wytrawne, lekkie, świeże – szczepy: biały terret, biały grenache, biały carignan ) Villemarin Moelleux (słodkie – te same szczepy(...)poprzez zastosowanie niskiej temperatury) Villemarin Rouge (owocowe, soczyste - syrah, grenache, carignan) Extrait de l’Ormarine ( 100% cabernet, 8 mies. w beczce francuskiej) Jak już nie raz pisałam, przy doborze win do potraw każdy powinien polegać na swoim smaku. Oczywiście można podpierać się sprawdzonymi połączeniami, ale próbować warto. Gwiazdą wieczoru była Frontiera Blue Jersey – ale świeciła dużo jaśniej w towarzystwie

królestwo garów
krewetki w szynce serrano - tapas 134

Tapar – pokrywa, tapa – przykrywka, Upał, słońce, latające muchy pragnące wypić całe nasze wino...jak się od nich odpędzić... co zrobić aby nie wlatywały do kieliszka...? Ktoś, gość czy restaurator? Nieważne. Ważne, ze ktoś przykrył kieliszek kromką chleba. Pomysł się sprawdził i rozpowszechnił. Z czasem na chlebie zaczęły pojawiać się dodatki. Czy tak było i kto pierwszy wymyślił, wprowadził(...)smażyć – około 5 minut, wyjmować na ręcznik papierowy.   Konkurs został zainaugurowany w restauracji Sklep i Tapas Bar przy pl. Wilsona w Warszawie, gdzie mieliśmy przyjemność spróbować kilka tapasów, wina, wspaniałej szynki … i win... Krewetki, szynka serrano oraz białe wino wytrawne z oferty Złoto Hiszpanii

królestwo garów
L’ARC Varsovie – prezentacja menu 106

smak ( drożdży) to polecam, ja akurat lubię. Deser jest bardzo ciekawy - w tym pozytywnym znaczeniu słowa „ciekawy”. (Na zdjęciu parfait troszkę roztopione :( ale z mojej winy, zajęłam się rozmową...) Daniom towarzyszyło wino - Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc Marlborough 2013. T o 100% Sauvignon Blanc. W winie tym dominują aromaty i smaki świeżych owoców: cytryny, agrestu, melona oraz(...)aromaty kwiatowe. Wino ma przyjemną kwasowość, jest świeże, owocowe, żywe i bardzo smaczne. Stworzone do dań z ryb , owoców morza, sałatek z kurczakiem i delikatnie przyprawionych dań orientalnych. Z ostrygą tworzyło parę idealną. Wieczór bardzo udany, wspaniała kuchnia, miłe towarzystwo i pyszne wino... Dziękuję Restauracji L’ARC Varsovie za zaproszenie. zdjęcia L`arc i królestwo garów

królestwo garów