szałwii 50 ml wytrawnego wina białego 100 g suszonych pomidorów sos: 1/2 cebuli 1/4 czerwonej papryki ząbek czosnku 200 ml śmietany (u mnie jogurt grecki) 50 ml wytrawnego wina białego 70 g kaparów sól Polędwicę pokroić na plastry grubości ok 1,5 cm, posypać solą i pieprzem. Czosnek obrać, pokroić na cienkie plasterki. Szałwię umyć. Na każdy plaster(...)pokrojone w paseczki pomidory, wymieszać, zdjąć z ognia. Cebulę, paprykę i czosnek przeznaczone na sos drobniutko pokroić. Wrzucić na tę samą patelnię, na której smażyło się mięso, przesmażyć. Dolać wino, wymieszać o dusić chwilę. Gdy wino odparuje dodać śmietanę (jogurt), posolić, dusić mieszając aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Na końcu dodać kapary. Kaszę wyłożyć na talerz, dodać
6nieboWino Monte Santi to słodkie deserowe wino dla kobiet. Kochają je także mężczyźni. Wspaniale komponuje się z owocami, ciastami a także bez dodatków. Będzie miłym upominkiem na babski wieczór. "Wina gronowe z dodatkiem soku z innych owoców są dedykowane głównie młodemu pokoleniu (20–35 lat), w tym przede wszystkim kobietom. Będąc połączeniem wysokiej jakości wina(...)podczas swobodnych spotkań w plenerze, jak i jako element celebracji wyjątkowych okazji. Można je pić do posiłku, deseru, ale nie tylko – wspaniale smakują jako aperitif czy solo. Kolejnym atutem win aromatyzowanych jest ich dostępność cenowa." Podane do deseru smakuje wybornie. Każdy deser w towarzystwie Monte Santi będzie królewskim deserem. Przepis na deser
Gotowanie jest łatweoprószyć solą, pieprzem, skropić oliwą i cytryną, lekko przemieszać, ułożyć na przygotowanych liściach sałaty. Przyozdobić szczypiorkiem oraz plastrami cytryny. Podawać z bagietką oraz ulubionym schłodzonym białym wytrawnym winem jak i winem musującym na przystawkę. Smacznego
Wino Francja Kuchniaporcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 ziemniak 2 łyżki oliwy z oliwek 750 ml bulionu drobiowego (mój z indyka) 400 gram pomidorów z puszki 1 lampka czerwonego, wytrawnego wina 1 marchewka szczypta soli i pieprzu 1/3 porcji pulled beef z tego przepisu: Składniki i przygotowanie pulled beef: 1 kg wołowiny np. pręga lub goleń 500 ml czerwonego, wytrawnego(...)wina 800 ml bulionu wołowego 3 marchewki 1 seler 3 ziela angielskie 4 liście laurowe po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, majeranku, soli szczypta chili Wołowinę myję, osuszam i nacieram przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi warzywami. Wlewam wino oraz połowę bulionu, wrzucam przyprawy. Piekarnik nastawiam na 140 stopni i umieszczam
Mango Papajaryżu na osobę bulion warzywny – około 4 litrów, jeśli zostanie można wykorzystać do zup lub zamrozić dwie szalotki ząbek czosnku 3 łyżki oliwy pęczek szparagów zielonych 100 ml białego wina (można pominąć) ½ szklanki drobno posiekanych, suszonych pomidorów pęczek drobno posiekanej pietruszki dwie łyżki zimnego masła ¾ szklanki startego parmezanu sól, pieprz. Na początku dobrze jest wszystko przygotować, żeby w trakcie(...)twardych końcówek, odcinamy główki, a łodygi kroimy na mniejsze kawałki. Ścieramy parmezan do miseczki. Szykujemy wino, pomidory i pietruszkę. Podczas gotowania musimy pamiętać o kilku zasadach: bulion i wino muszą być ciepłe, w przeciwnym razie zahartują nam ziarna ryżu i nie będzie on chłonął płynu, zaś masło dodawane pod koniec musi być bardzo zimne, żeby zrobiło jedwabistą konsystencję
ladykitchenryżu do risotto Uncle Ben’s 2 średnie piersi z kurczaka ok. 350-400g filetów z dorsza bez skóry 500 ml bulionu warzywnego, ewentulnie drobiowego 375 ml wina białego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielonej 3-4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów pokrojonych ok. 250-300 g groszku zielonego(...)bulionu i wina, dodajemy kolejną. W ten sposób (dodając bulion i wino i mieszając) gotujemy ryż przez około 15-20 minut. Ryż powinien wchłonąć cały bulion i wino, ale pozostać „luźny”. Do przygotowanego aromatycznego ryżu dodajemy dorsza i krótko (ok. 3 min) podsmażamy. Następnie dodajemy podsmażone wcześniej: kurczaka, średnie krewetki, duże krewetki (zostawiamy kilka
Pociąg Do Kuchniminutach przełóżcie je na drugą stronę. Mięso uwalnia wodę i będzie tak robić jeszcze przez około 20 minut. Tak długo, jak się to dzieje, jest za wcześnie na dodawanie wina. O obecności wody świadczą brązowe bąble na dnie garnka (...) Gdy mięso jest brązowe i chrupiące z wierzchu, cebula wydaje się lekko przypalona, a bąbli jest coraz mnie, zwiększcie ogień(...)polejcie kilkoma kroplami wina każdy kawałek mięsa (...)Powtórzcie tę czynność po minucie lub dwóch, aż w ten sposób wlejecie do garnka całą szklankę wina. (...) do ciemnego sosu widocznego między kawałkami mięsa wciśnijcie po trosze pasty pomidorowej z tubki. Pasta powinna połączyć się z sosem, rozetrzyjcie ją. Minęło 45 minut. (...) Zmiksujcie pomidory z 3 puszek blenderem ręcznym
Z Kuchni Do Kuchnistoły, gdzie uczestnicy warsztatów zjadają to, co przygotują. Tym razem niczego nie gotowaliśmy. To był dzień degustacji serów i win. Oprócz półmiska z kawałkami serów i kieliszków do wina, stały na stole gigantyczne oliwki, bagietka i focaccia. Nie było obawy, że wyjdziemy stamtąd głodni. Marco opowiadał nam o serach, których próbowaliśmy. Do serów podawano nam odpowiednie gatunki wina. Z każdym kawałkiem sera i każdym kieliszkiem wina, atmosfera stawała się coraz bardziej swobodna. Czuliśmy się chyba bardziej jak na imprezie u dobrych znajomych, niż jak na warsztatach. Zresztą, poprzednie warsztaty, w których brałam udziały podobnie wyglądały jeśli chodzi o atmosferę. To niewątpliwie zasługa gospodarzy. W kuchni włoskiej zakochałam się. Poznajemy się jednak dopiero, więc nie uważam się
Codzienna kuchnia niecodziennadente. I oczywiście szybka konsumpcja, ponieważ tego typu dania nie mogą czekać. Zapewniam, że nie muszą, gdyż nie zdążą ;) Propozycje na inne dania z mulami : Mule w białym winie ; mule i krewetki ; mule w sosie curry . Składniki: 500 g mrożonych muli bez skorupek 500 g makaronu Conchiglie 2 szalotki 4 ząbki czosnku 200 ml cydru
Wino Francja KuchniaCzas gotowania 1 hr Czas całkowity 1 hr 25 min Składniki 300 g mielonej wołowiny 25 g włoskiej pancetty lub boczku 250 g makaronu tripoline * 125 ml czerwonego wina 250 ml bulionu wołowego 1 papryczka chili ** 2 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów pelati 1 duża cebula 1 marchew 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki rozmarynu(...)Oryginalna jego wersja rzadko dociera do zagranicznych odbiorców. Większość eksportowanego Lambrusco to jego odmiana amabile, czyli półsłodka. Tymczasem w tym regionie zdecydowanie przeważa wersja całkowicie wytrawna. Można zastąpić włoskim winem Lena di Mezzo lub Feudo Arancio - składniki powinny być jak najlepszej jakości. Zadbajmy o dobry kawałek świeżego mięsa i zmielmy go samodzielnie w domu. Wino również nie może być
Wędrówki po kuchnipokroić na malutkie kawałeczki, przełożyć do miseczki. Dodać posiekane kapary, kolendrę, oprószyć solą, pieprzem. Skropić oliwą, sokiem z cytryny oraz sosem sojowym. Delikatnie całość przemieszać. Podawać na pieczywie. Proponowane wino do tego dania to oczywiście Champagne (szampan) albo Riesling jak również pochodzące z Burgundii Ladoix Blanc
Wino Francja KuchniaDzisiaj powstał kolejny koktajl, tym razem jednak dla dorosłych, bo z białym winem alzackim, to moje ulubione ostatnio. Wyszedł bardzo smaczny, z wyczuwalną nutką wina. Na blogu nazbierało się już sporo koktajlowych przepisów za cały rok, jest w czym wybierać, a moja głowa wciąż pełna nowych pomysłów na przepisy. Koktajl owocowy z białym winem i miodem Składniki(...)porcja 1 banan 2 kiwi białe półwytrawne wino 1/2 łyżeczki płatków owsianych miód Przygotowanie: Do blendera kielichowego przekładamy obrane i podzielone na mnijesze kawałki owoce, wlewamy białe wino i miksujemy na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy więcej wina, na koniec dodajemy do smaku miód. Podajemy zaraz po przygotowaniu, posypane płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniaOstry sos chili Postanowiliśmy powrócić do starego zwyczaju prezentowania najpopularniejszych przepisów z zeszłego miesiąca. Za nami pierwszy miesiąc 2016 roku. W co klikaliście najchętniej? Miejsce 1: Wino z pomarańczy W styczniu sezon na cytrusy był w pełni. Nic dziwnego, że promocyjne ceny w marketach kusiły do niekonwencjonalnego wykorzystania owoców. Jakieś kilka butelek w naszej piwniczce jeszcze się znajdzie. Miejsce(...)wyrosły nam piekielnie ostre papryczki, trzymane w doniczce na parapecie. Nie wymagały wiele pracy wokół siebie. Sos przez zimę wykorzystujemy jako dodatek do wielu dań czy przekąsek. Miejsce 3: Wino z ryżu i rodzynek Kolejne potwierdzenie, że robienie swoich win jest nad Wisła bardzo popularne. W sezonie zimowym, gdy nie mamy dostępu do świeżych owoców z działki trzeba
Jakugotujesz.plróżne małe danka i przekąski, które świetnie komponują się z alkoholem, szczególnie winem. W dzisiejszym wpisie zgromadziłam je w jednym miejscu, aby ułatwić Wam ułożenie imprezowego menu. Moje "Tapas Party" to nie tylko dania kuchni hiszpańskiej. "Tapasami" potocznie nazywamy z Mężem różne małe zakąski do wina, niezależnie od krajów ich pochodzenia. Od czasu do czasu organizujemy sobie "wieczory(...)wakacje do krajów południowej Europy, takie "tapas menu" zastępuję nam często śniadanie, obiad i kolację ;) Idziemy na targ czy do miejscowego sklepu, kupujemy lokalne sery, owoce, warzywa i wino. Wychodzi taniej niż wyjście do restauracji, a jedzenie tych przysmaków na tarasie apartamentu ma w sobie wiele uroku. Moja propozycja imprezowego menu jest właśnie inspirowana taką niezobowiązującą letnią atmosferą
Chilli Czosnek i Oliwa