suszonego • 100 ml winiaku lub brandy • 1/3 szklanki czerwonego wina • 100 g masła • 2 łyżki masła klarowanego Galaretka jabłkowa • 4 łyżki jabłek prażonych ze słoika • 3/4 szklanki wina czerwonego • sól, pieprz, cukier brązowy do smaku • 1 łyżeczka żelatyny Wykonanie: • Wątróbkę pokroić drobno, szalotkę i czosnek w kostkę. • Cebulę i czosnek zeszklić(...)Gotową masę przetrzeć przez metalowe sitko. • Małe miseczki wyłożyć folią spożywczą i wlać do 3/4 wysokości masę, wstawić do lodówki do stężenia. • Jabłka i wino zagotować, przyprawić szczyptą cukru brązowego, solą i pieprzem. • Zelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, po spęcznieniu dodać do jabłek i dokładnie roztrzepać, aż się
To co kochamcebuli kilka gałązek tymianku (możesz zastąpić go otartym z paczki) ok 400 ml białego wina półwytrawnego (możesz zastąpić je cydrem, ale mi bardziej smakuje wersja na winie) dwie kopiaste łyżki mąki około 50g masła (generalnie spora ilość udko z kurczaka sól, pieprz w ziarnach, cukier, liście laurowe, ziele angielskie ser (najlepiej Gruyere, ae może być też zwykły żółty(...)koloru. Nie odchodź od garnka – musisz cały czas mieszać! Po około 2 minutach wlej całe wino. Zamieszaj raz i zostaw na parę minut. Możesz zwiększyć ogień – wino musi się zagotować, a cały alkohol musi wyparować. Jak wino skurczy się o 1/3, dolej około 300 ml bulionu, który wcześniej ugotowałeś. Kuraka nie wrzucaj – nnie będzie
manslogblogMule w winie, mejillones a la marinera Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1,5 kg żywych muli 1 cebula 3 listki laurowe sól morska 200 ml białego wytrawnego wina 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka mąki pszennej oliwa do smażenia Wykonanie: Mule myjemy, usuwamy wszystkie nieczystości. Wyrzucamy te mule, które są otwarte i po postukanie nie zamkną się(...)zachowując bulion. Bulion przecedzamy. Zamknięte mule wyrzucamy, resztę przekładamy do garnka. Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Wlewamy 1/2 szklanki bulionu i 200 ml białego wina, oprószamy mąką. Przez 5 minut wszystko razem gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje. Sos wlewamy do garnka z mulami, mieszamy i gotujemy przez minutę. Od razu podajemy
Kulinarne przygody GatityWarszawie. To był wspaniały wieczór, nie tylko ze względu na smaczne jedzenie, dobre wino i świetne towarzystwo, ale także miłe przyjęcie przez właściciela, który chętnie nawiązywał do serwowanych win i spożywanych posiłków. La Vinotheque wygląda bardziej, jak sklep z winami, niżeli restauracja, która serwuję naprawdę smaczne jedzenie, dlatego wchodząc do winebaru spodziewałam się jedynie dobrych(...)win oraz przekąsek w postaci deski serów oraz mięs. A jednak… zostałyśmy mile zaskoczone. Po raz kolejny utwierdziłam się w przekonaniu, że nie można oceniać miejsca po wyglądzie. Dania, których mieliśmy okazję spróbować: Jako „czekadełko” otrzymaliśmy talerz serów z konfiturą cebulową (przepyszna!) i grissini oraz talerz wędlin – kocham takie przekąski. Tatar z tuńczyka podany był
Kuchnia Bazyliibiałym winie z mnóstwem owoców! Wybierzcie te, które lubicie najbardziej i zalejcie je jakimś dobrym winem. Świetnie sprawdzi się tutaj muscat albo tokaj. Terrinę szczególnie polecam na gorące dni! ;) * SKŁADNIKI na formę o średnicy 28 cm 500 ml białego wina (słodkie lub półsłodkie będzie najlepszym wyborem) 1-3 łyżek cukru 4 łyżeczki żelatyny 2 nektaryny 300 g borówek(...)amerykańskich 300 g białych winogron 300 g malin 200 g jeżyn 100 g czerwonych porzeczek * PRZYGOTOWANIE Do rondelka wlej wino, wsyp cukier, zagotuj i zestaw z ognia. Żelatynę wsyp do garnuszka, wlej 4 łyżki zimnej wody i wymieszaj, odstaw na kilka chwil do napęcznienia. Następnie wlej część gorącego wina i rozprowadź w nim żelatynę. Połącz z resztą płynu
Food Squareszałwii 50 ml wytrawnego wina białego 100 g suszonych pomidorów sos: 1/2 cebuli 1/4 czerwonej papryki ząbek czosnku 200 ml śmietany (u mnie jogurt grecki) 50 ml wytrawnego wina białego 70 g kaparów sól Polędwicę pokroić na plastry grubości ok 1,5 cm, posypać solą i pieprzem. Czosnek obrać, pokroić na cienkie plasterki. Szałwię umyć. Na każdy plaster(...)pokrojone w paseczki pomidory, wymieszać, zdjąć z ognia. Cebulę, paprykę i czosnek przeznaczone na sos drobniutko pokroić. Wrzucić na tę samą patelnię, na której smażyło się mięso, przesmażyć. Dolać wino, wymieszać o dusić chwilę. Gdy wino odparuje dodać śmietanę (jogurt), posolić, dusić mieszając aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Na końcu dodać kapary. Kaszę wyłożyć na talerz, dodać
6nieboWino Monte Santi to słodkie deserowe wino dla kobiet. Kochają je także mężczyźni. Wspaniale komponuje się z owocami, ciastami a także bez dodatków. Będzie miłym upominkiem na babski wieczór. "Wina gronowe z dodatkiem soku z innych owoców są dedykowane głównie młodemu pokoleniu (20–35 lat), w tym przede wszystkim kobietom. Będąc połączeniem wysokiej jakości wina(...)podczas swobodnych spotkań w plenerze, jak i jako element celebracji wyjątkowych okazji. Można je pić do posiłku, deseru, ale nie tylko – wspaniale smakują jako aperitif czy solo. Kolejnym atutem win aromatyzowanych jest ich dostępność cenowa." Podane do deseru smakuje wybornie. Każdy deser w towarzystwie Monte Santi będzie królewskim deserem. Przepis na deser
Gotowanie jest łatweoprószyć solą, pieprzem, skropić oliwą i cytryną, lekko przemieszać, ułożyć na przygotowanych liściach sałaty. Przyozdobić szczypiorkiem oraz plastrami cytryny. Podawać z bagietką oraz ulubionym schłodzonym białym wytrawnym winem jak i winem musującym na przystawkę. Smacznego
Wino Francja Kuchniaporcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 ziemniak 2 łyżki oliwy z oliwek 750 ml bulionu drobiowego (mój z indyka) 400 gram pomidorów z puszki 1 lampka czerwonego, wytrawnego wina 1 marchewka szczypta soli i pieprzu 1/3 porcji pulled beef z tego przepisu: Składniki i przygotowanie pulled beef: 1 kg wołowiny np. pręga lub goleń 500 ml czerwonego, wytrawnego(...)wina 800 ml bulionu wołowego 3 marchewki 1 seler 3 ziela angielskie 4 liście laurowe po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, majeranku, soli szczypta chili Wołowinę myję, osuszam i nacieram przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi warzywami. Wlewam wino oraz połowę bulionu, wrzucam przyprawy. Piekarnik nastawiam na 140 stopni i umieszczam
Mango Papajaryżu na osobę bulion warzywny – około 4 litrów, jeśli zostanie można wykorzystać do zup lub zamrozić dwie szalotki ząbek czosnku 3 łyżki oliwy pęczek szparagów zielonych 100 ml białego wina (można pominąć) ½ szklanki drobno posiekanych, suszonych pomidorów pęczek drobno posiekanej pietruszki dwie łyżki zimnego masła ¾ szklanki startego parmezanu sól, pieprz. Na początku dobrze jest wszystko przygotować, żeby w trakcie(...)twardych końcówek, odcinamy główki, a łodygi kroimy na mniejsze kawałki. Ścieramy parmezan do miseczki. Szykujemy wino, pomidory i pietruszkę. Podczas gotowania musimy pamiętać o kilku zasadach: bulion i wino muszą być ciepłe, w przeciwnym razie zahartują nam ziarna ryżu i nie będzie on chłonął płynu, zaś masło dodawane pod koniec musi być bardzo zimne, żeby zrobiło jedwabistą konsystencję
ladykitchenryżu do risotto Uncle Ben’s 2 średnie piersi z kurczaka ok. 350-400g filetów z dorsza bez skóry 500 ml bulionu warzywnego, ewentulnie drobiowego 375 ml wina białego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielonej 3-4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów pokrojonych ok. 250-300 g groszku zielonego(...)bulionu i wina, dodajemy kolejną. W ten sposób (dodając bulion i wino i mieszając) gotujemy ryż przez około 15-20 minut. Ryż powinien wchłonąć cały bulion i wino, ale pozostać „luźny”. Do przygotowanego aromatycznego ryżu dodajemy dorsza i krótko (ok. 3 min) podsmażamy. Następnie dodajemy podsmażone wcześniej: kurczaka, średnie krewetki, duże krewetki (zostawiamy kilka
Pociąg Do Kuchniminutach przełóżcie je na drugą stronę. Mięso uwalnia wodę i będzie tak robić jeszcze przez około 20 minut. Tak długo, jak się to dzieje, jest za wcześnie na dodawanie wina. O obecności wody świadczą brązowe bąble na dnie garnka (...) Gdy mięso jest brązowe i chrupiące z wierzchu, cebula wydaje się lekko przypalona, a bąbli jest coraz mnie, zwiększcie ogień(...)polejcie kilkoma kroplami wina każdy kawałek mięsa (...)Powtórzcie tę czynność po minucie lub dwóch, aż w ten sposób wlejecie do garnka całą szklankę wina. (...) do ciemnego sosu widocznego między kawałkami mięsa wciśnijcie po trosze pasty pomidorowej z tubki. Pasta powinna połączyć się z sosem, rozetrzyjcie ją. Minęło 45 minut. (...) Zmiksujcie pomidory z 3 puszek blenderem ręcznym
Z Kuchni Do Kuchnistoły, gdzie uczestnicy warsztatów zjadają to, co przygotują. Tym razem niczego nie gotowaliśmy. To był dzień degustacji serów i win. Oprócz półmiska z kawałkami serów i kieliszków do wina, stały na stole gigantyczne oliwki, bagietka i focaccia. Nie było obawy, że wyjdziemy stamtąd głodni. Marco opowiadał nam o serach, których próbowaliśmy. Do serów podawano nam odpowiednie gatunki wina. Z każdym kawałkiem sera i każdym kieliszkiem wina, atmosfera stawała się coraz bardziej swobodna. Czuliśmy się chyba bardziej jak na imprezie u dobrych znajomych, niż jak na warsztatach. Zresztą, poprzednie warsztaty, w których brałam udziały podobnie wyglądały jeśli chodzi o atmosferę. To niewątpliwie zasługa gospodarzy. W kuchni włoskiej zakochałam się. Poznajemy się jednak dopiero, więc nie uważam się
Codzienna kuchnia niecodziennadente. I oczywiście szybka konsumpcja, ponieważ tego typu dania nie mogą czekać. Zapewniam, że nie muszą, gdyż nie zdążą ;) Propozycje na inne dania z mulami : Mule w białym winie ; mule i krewetki ; mule w sosie curry . Składniki: 500 g mrożonych muli bez skorupek 500 g makaronu Conchiglie 2 szalotki 4 ząbki czosnku 200 ml cydru
Wino Francja KuchniaCzas gotowania 1 hr Czas całkowity 1 hr 25 min Składniki 300 g mielonej wołowiny 25 g włoskiej pancetty lub boczku 250 g makaronu tripoline * 125 ml czerwonego wina 250 ml bulionu wołowego 1 papryczka chili ** 2 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów pelati 1 duża cebula 1 marchew 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki rozmarynu(...)Oryginalna jego wersja rzadko dociera do zagranicznych odbiorców. Większość eksportowanego Lambrusco to jego odmiana amabile, czyli półsłodka. Tymczasem w tym regionie zdecydowanie przeważa wersja całkowicie wytrawna. Można zastąpić włoskim winem Lena di Mezzo lub Feudo Arancio - składniki powinny być jak najlepszej jakości. Zadbajmy o dobry kawałek świeżego mięsa i zmielmy go samodzielnie w domu. Wino również nie może być
Wędrówki po kuchni