grzybów leśnych-u mnie prawdziwki i czerwone kozaki 4 szalotki 3 ząbki czosnku ½ ostrej papryki chili ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej ¾ szklanki śmietany kremówki 150 ml białego pół wytrawnego wina 2 łyżki masła Szczypta suszonego rozmarynu Szczypta suszonego tymianku Pęczek świeżej natki pietruszki do posypania Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Tarty parmezan do posypania Cebulę(...)szerokiej patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, szalotkę oraz paprykę, chwilę zeszklić, dodać pokrojone grzyby, wlać wino, dodać skórkę z cytryny, dusić 10 minut , mieszając aż wino odparuje, doprawić solą oraz pieprzem do smaku, wlać śmietankę o temp pokojowej , odparować , trzymać na małym ogniu aż sos zgęstnieje, doprawić do smaku suszonym tymiankiem i rozmarynem . Zestawić z ognia. Makaron
Wanilia i KardamonWykonanie: Gruszki umyj, obierz ze skóry, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w półksiężyce. Włóż je do głębokiej miski, zalej czerwonym winem, dodaj goździki. Odstaw na 2-3 godziny, aby gruszki się napiły, a jak! Z resztą wina zrób, co uważasz ... :) Rozwałkuj ciasto, wytnij okręgi dopasowane do wielkości kokilek, jakie posiadasz. Z reszty ciasta zrób jesienne ozdoby, u mnie(...)listki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni, program góra/dół. Na dnie kokilek ułóż gruszki nasączone winem. Posyp je cynamonem i cukrem. Następnie przykryj gruszki okręgiem z ciasta kruchego. Udekoruj wierzch. Wstaw do piekarnika, piecz około 30 minut, aż wierzch pięknie się zarumieni. Do pieczenia wykorzystałam miseczki ceramiczne zamiast mało oryginalnych kokilek. Myślę, że to ciekawa
Garniec Magaliegalaretki truskawkowej 1/2 szklanki różowego wina 7-8 truskawek do dekoracji: bita śmietana, owoce Wykonanie: Truskawki pokroić na kawałki, przełożyć do naczynia, zalać winem, Schłodzić w lodówce ok.1h. Po schłodzeniu truskawki odcedzić z wina. Galaretkę rozpuścić w 400ml gorącej wody, dobrze wymieszać, do lekko przestudzonej wlać 100ml wina, w którym moczyły się truskawki. Przelać do pucharków, odstawić(...)całkowitego wystudzenia. Kawałki truskawek powrzucać do chłodnej już galaretki. Schłodzić w lodówce, aby stężała. Przed podaniem udekorować dowolnie, np. bitą śmietaną lub owocami. Artykuł Galaretka truskawkowa z różowym winem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaszklanka grzybów pokrojonych w grube plasterki lub ćwiartki(4-5 pieczarek) 200 g szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcami, pokrojone na trzy części, łodygi i czubki oddzielnie ¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 garść pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki 1 łyżka kaparów, odsączonych z zalewy 1 garść szpinaku baby 1 ½ szklanki ulubionego sosu pomidorowego, domowego lub ze sklepu ½ szklanki bulionu drobiowego(...)patelni włóż cebulę, czosnek, chilli, oregano, paprykę, łodygi szparagów (nie czubki) i grzyby i przypraw je solą i pieprzem. Podsmażaj przez 4-5 minut, aż warzywa lekko zmiękną, dodaj wino i gotuj zdrapując podsmażone drobinki z dna patelni przez 2-3 minuty, aż wino prawie odparuje. Dodaj pomidorki, kapary, szparagi (czubki), sos pomidorowy i bulion drobiowy i dokładnie
karmelowybagietki i kieliszkiem czerwonego wytrawnego wina, to niebo w gębie 😍. Terrina z wątróbki Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Składniki: 400 g wątróbki cielęcej 100 ml czerwonego wina 100 ml bulionu 50 ml śmietanki 1 łyżeczka żelatyny 1 żółtko 1 cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 5 łyżek masła sól pieprz Wykonanie: Wątróbkę kroimy na cienkie plasterki(...)zalewamy 50 ml czerwonego wina, solimy i pieprzymy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Cebulę kroimy w kostkę i smażmy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem 2 łyżek masła. W między czasie wątróbkę odcedzamy z wina. Gdy cebula będzie szklista dorzucamy do niej wątróbkę, zwiększamy ogień i smażymy. Gdy płyn odparuje dodajemy pozostałe wino
Kulinarne przygody Gatitylimonki (około 3 na 3 cm, ewentualnie można zastąpić skórką cytryny) kilka plasterków papryki pepperoni garść świeżych listków bazylii i kolendry 2 łyżki klarowanego masła 250 ml białego wytrawnego wina świeżo zmielony pieprz sól Wykonanie: Jajka miksujemy z 3 łyżkami serka Apetina Pomidory i Bazylia, dodajemy zioła, czarną quinoę, spirulunę i dokładnie łączymy składniki. Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy(...)kiszoną limonkę i dusimy około 5 minut cały czas mieszając. Po tym czasie dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek, chwilę dusimy razem z fenkułem, a następnie dolewamy 100 ml białego wina i dusimy kolejne 10 minut. Wino powinno odparować, wtedy dodajemy małże, oliwki i przecięte na pół pomidorki, doprawiamy pieprzem, zalewamy pozostałym winem i dusimy pod przykryciem
Quinoa Raz!Zeszły weekend spędziliśmy u mojej mamy na wsi. Co oznacza min. siedzenie przy kominku, popijanie domowego wina, chodzenie na spacery, zabawy z psem oraz gotowanie. U mojej mamy zwykle jest zimniej o kilka stopni niż w Warszawie, mróz szczypał w policzki, a dym z kominów opalanych węglem – w nosy. Zrobiliśmy sobie spacer do lasu, pochodziliśmy też trochę(...)słodkiego, czerwonego wina Serves: 6 Ingredients 3 łyżki oleju/smalcu 2 cebule 1 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka) 3 łyżki mąki ½ łyżeczki słodkiej papryki słodkiej papryki 1 szklanka słodkiego wina 1 szklanka pęczaku 150 g śliwki suszonej 2 szklanki wody ½ łyżeczki soli ⅓ łyżeczki pieprzu Instructions Cebulę posiekać w drobne kawałki. Mięso pokroić w kawałki jak na gulasz, obtoczyć
Cooking for Emilymogą być mrożone) 50 ml 100% soku wiśniowego 1 plaster podwędzanego boczku 3 łyżki smalcu kolorowy pieprz sól Wykonanie: Jeleninę oczyszczamy z błon i marynujemy na noc w winie. Następnie wyjmujemy z lodówki 2 godziny przed przyrządzaniem, aby nabrała temperatury pokojowej. Odsączamy z wina, osuszamy papierowym ręcznikiem i obsmażamy na smalcu ze wszystkich stron tak, aby zamknąć(...)jałowcem, przekładamy do woreczka do pieczenia, dodajemy pół cebuli (można pokroić na mniejsze kawałki), przekrojony na pół ząbek czosnku, rozmaryn, tymianek, śliwkę, na wierzchu kładziemy plaster boczku, dolewamy zredukowane wino. Zamykamy woreczek, nakłuwamy go (według instrukcji na opakowaniu) i tak zapakowane mięso wkładamy do piekarnika na 18-20 minut. Parę minut przed końcem pieczenia rozcinamy woreczek. Po upieczeniu
Quinoa Raz!suszonej moreli 2 łyżki oleju 1 łyżeczka masła 100 ml wytrawnego białego wina (2 kieliszki) 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Połowę moreli namoczyć w winie przez około 30 minut. Polędwiczkę umyć i osuszyć. Wyciąć nożem jak najdłuższy otwór i nafaszerować mięso namoczonymi morelami (nie wylewając wina). Obtoczyć polędwiczkę w soli(...)moreli. Krok po kroku: 1. Namoczyć morele 2. Osuszyć mięso 3. Naciąć mięso 4. Nafaszerować mięso morelami 5. Usmażyć mięso 6. Podsmażyć na maśle morele 7. Zlać wino do moreli i dusić chwilę Pobierz wersję do druku: Pobierz Polędwiczka wieprzowa faszerowana suszoną morelą Artykuł Polędwiczka wieprzowa faszerowana suszoną morelą pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plfasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także do grzanego wina, ponczu. Gałkę należy zetrzeć tuz przed dodaniem do ciasta. Starta gałka szybko traci zapachowe wartości. Źródło: internet Goździki - uprawiane są w Brazylii, Indiach Zachodnich, Madagaskarze, Sri Lance Zanzibarze(...)zimowych dań m.in. potraw z grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kiszonej. Źródło: internet Imbir - pochodzi z Indii i Chin. Dostępny jest w postaci proszku lub w postaci świeżych kawałków
Ciastka - domowe słodkościsuszonego • 100 ml winiaku lub brandy • 1/3 szklanki czerwonego wina • 100 g masła • 2 łyżki masła klarowanego Galaretka jabłkowa • 4 łyżki jabłek prażonych ze słoika • 3/4 szklanki wina czerwonego • sól, pieprz, cukier brązowy do smaku • 1 łyżeczka żelatyny Wykonanie: • Wątróbkę pokroić drobno, szalotkę i czosnek w kostkę. • Cebulę i czosnek zeszklić(...)Gotową masę przetrzeć przez metalowe sitko. • Małe miseczki wyłożyć folią spożywczą i wlać do 3/4 wysokości masę, wstawić do lodówki do stężenia. • Jabłka i wino zagotować, przyprawić szczyptą cukru brązowego, solą i pieprzem. • Zelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, po spęcznieniu dodać do jabłek i dokładnie roztrzepać, aż się
To co kochamcebuli kilka gałązek tymianku (możesz zastąpić go otartym z paczki) ok 400 ml białego wina półwytrawnego (możesz zastąpić je cydrem, ale mi bardziej smakuje wersja na winie) dwie kopiaste łyżki mąki około 50g masła (generalnie spora ilość udko z kurczaka sól, pieprz w ziarnach, cukier, liście laurowe, ziele angielskie ser (najlepiej Gruyere, ae może być też zwykły żółty(...)koloru. Nie odchodź od garnka – musisz cały czas mieszać! Po około 2 minutach wlej całe wino. Zamieszaj raz i zostaw na parę minut. Możesz zwiększyć ogień – wino musi się zagotować, a cały alkohol musi wyparować. Jak wino skurczy się o 1/3, dolej około 300 ml bulionu, który wcześniej ugotowałeś. Kuraka nie wrzucaj – nnie będzie
manslogblogMule w winie, mejillones a la marinera Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1,5 kg żywych muli 1 cebula 3 listki laurowe sól morska 200 ml białego wytrawnego wina 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka mąki pszennej oliwa do smażenia Wykonanie: Mule myjemy, usuwamy wszystkie nieczystości. Wyrzucamy te mule, które są otwarte i po postukanie nie zamkną się(...)zachowując bulion. Bulion przecedzamy. Zamknięte mule wyrzucamy, resztę przekładamy do garnka. Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Wlewamy 1/2 szklanki bulionu i 200 ml białego wina, oprószamy mąką. Przez 5 minut wszystko razem gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje. Sos wlewamy do garnka z mulami, mieszamy i gotujemy przez minutę. Od razu podajemy
Kulinarne przygody GatityWarszawie. To był wspaniały wieczór, nie tylko ze względu na smaczne jedzenie, dobre wino i świetne towarzystwo, ale także miłe przyjęcie przez właściciela, który chętnie nawiązywał do serwowanych win i spożywanych posiłków. La Vinotheque wygląda bardziej, jak sklep z winami, niżeli restauracja, która serwuję naprawdę smaczne jedzenie, dlatego wchodząc do winebaru spodziewałam się jedynie dobrych(...)win oraz przekąsek w postaci deski serów oraz mięs. A jednak… zostałyśmy mile zaskoczone. Po raz kolejny utwierdziłam się w przekonaniu, że nie można oceniać miejsca po wyglądzie. Dania, których mieliśmy okazję spróbować: Jako „czekadełko” otrzymaliśmy talerz serów z konfiturą cebulową (przepyszna!) i grissini oraz talerz wędlin – kocham takie przekąski. Tatar z tuńczyka podany był
Kuchnia Bazyliibiałym winie z mnóstwem owoców! Wybierzcie te, które lubicie najbardziej i zalejcie je jakimś dobrym winem. Świetnie sprawdzi się tutaj muscat albo tokaj. Terrinę szczególnie polecam na gorące dni! ;) * SKŁADNIKI na formę o średnicy 28 cm 500 ml białego wina (słodkie lub półsłodkie będzie najlepszym wyborem) 1-3 łyżek cukru 4 łyżeczki żelatyny 2 nektaryny 300 g borówek(...)amerykańskich 300 g białych winogron 300 g malin 200 g jeżyn 100 g czerwonych porzeczek * PRZYGOTOWANIE Do rondelka wlej wino, wsyp cukier, zagotuj i zestaw z ognia. Żelatynę wsyp do garnuszka, wlej 4 łyżki zimnej wody i wymieszaj, odstaw na kilka chwil do napęcznienia. Następnie wlej część gorącego wina i rozprowadź w nim żelatynę. Połącz z resztą płynu
Food Square