osoby) ryż do risotto ok 300 g 1 szalotka lub cebula drobno posiekana w kostkę 2 łyżki masła ok 1l bulionu drobiowego 125 ml wina białego 2 szczypty szafranu SPOSÓB WYKONANIA : Rozgrzewamy patelnię z masłem, dodajemy poszatkowaną cebulę, chwilkę przesmażymy (nie zrumieniamy), po czym wsypujemy ryż, który przez chwilę podsmażymy, zrobi się(...)nasz szafran. Całość mieszamy, gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy następną i tak tę czynność powtarzamy aż, ryż zmięknie, a potrawa cała stanie się kremowa. PAMIĘTAMY, aby bulion oraz wino były ciepłe przed wlaniem, inaczej ryż stwardnieje i już nie wchłonie bulionu. Risotto w całości jest pięknie kremowe o słonecznym żółtym kolorze. Ryż taki podaję z piersiami z kurczaka
Basia w kuchniPieczona kaczka z nadzieniem z modrej kapusty, którą wcześniej poddusiłam w czerwonym winie. Mięso jest miękkie, soczyste, z przypieczoną skórką, a co za tym idzie baardzo smaczne :) Kapusta nie tylko wypełnia kaczuchę, ale jest dodatkiem do pełnego obiadu. Wystarczy ugotować ziemniaki albo upiec je w folii aluminiowej obok kaczki. W ten sposób zaoszczędzimy trochę energii. 1 kaczka (niecałe(...)się za bardzo przypalać. Mięso przed krojeniem powinno odpocząć 10min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , NA SPECJALNE OKAZJE , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: kaczka , kapusta , marynata , wino
https:KKuchniaMniamJeśli macie sprawdzonego dostawcę mięsa pytajcie co ma, co może załatwić aby w rozsądnej cenie nadawało się do długiego i powolnego duszenia. Insze składniki. Wybierając wino nie musimy oczywiście kupować drogiej butelczyny z Burgundii ale wystarczy nam wytrawne czerwone wino o pełnym i wyrazistym aromacie za kilkanaście złotych. Potrzebujemy także: 2 marchewki, 2 średnie cebule, 2 ząbki(...)czosnku, seler (zieloną część), pół kostki masła, świeża gałązka rozmarynu, łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki sosu worchestershire, 2 czubate łyżki mąki. Najpierw podgrzewamy wino aż się zagotuje, odstawiamy do ostygnięcia i delikatnie ciepłym płynem zalewamy pokrojoną w grubą kostkę wołowinę (ok. 4 cm grubości). Odstawiamy mięso do lodówki na 24h, po czym przelewamy je przez sito, zachowujemy płyn
Right Behind The Kitchengąsior o poj ok 10- 12 l ok 2,5kg owocu dzikiej róży 8 l wody 3 kg cukru drożdże winiarskie pożywka do wina Świeżo zebrany owoc w październiku umyć i przy pomocy robota posiekać, wrzucić do gąsiora. Wodę przegotować, wystudzić dodać cukier , drożdże i pożywkę według przepisu na opakowaniu. Zalać owoc, zakorkować, wstawić rurkę(...)odstawić w ciepłe miejsce na ok 3 tyg. Po tym czasie przecedzić przez gazę i wycisnąć dobrze . Wino ponownie wlać do gąsiora z rurką po ok 6 tyg wino przelać i przefiltrować przez gęstą gazę. Gąsior umyć, sprawdzić czy smakowo jest dobre, jeśli za kwaśne dosłodzić i znów odstawić. Przez kolejne 3-4 tyg wino powinno
Gotowanie jest łatweGomułki* czyli małże w białym winie z czosnkiem i mascarpone Omułki przygotowuje się w muszlach, a je tylko te które same się otworzą ponieważ zamknięte nie są świeże. Małże są delikatne, mają słodkawy posmak i są naturalnie słone. Pycha. Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji(...)szalotka lub pół zwykłej cebuli 250 ml białego półwytrawnego wina 2-3 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka mascarpone Przygotuj: spory garnek Podaj z: kieliszkiem białego wina pszennym pieczywem, bagietką lub frytkami z batatów Małże umyj i oczyść (usuń wszelką narośl), posiekaj czosnek i cebulkę. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż szalotkę ok 2-3 minut
Bazując na smakubędzie przepis prosto z Meksyku. Wołowina będzie nie w kawałkach, będzie za to sos Worcestershire i wino. Koniecznie musi być ostre, w końcu to chili! Nie zabraknie dobrej czekolady, fasoli i kminu rzymskiego. Aromat kolendry was uzależni. Pychotki w mig, choć najlepsze na drugi dzień :) A na jesienne wieczory przy lampce wina w sam raz:) Poziom trudności(...)mielonej wołowiny · 3-5 ząbków czosnku · 200 ml czerwonego półwytrawnego wina · półtorej linijki gorzkiej czekolady · puszka czerwonej fasoli (400g
Bazując na smakuGrzane wino lub piwo pojawia się w naszych domach, najczęściej(...)kiedy za oknami jest brzydko, zimno i mokro. Wspaniale ogrzewa, zapachy koją nasze zmysły i jest wspaniałym dodatkiem do miłych wieczorów z przyjaciółmi. Należy jednak pamiętać, że piwo, czy wino, które jest podgrzewane nie może być doprowadzone do wrzątku. Idealną temperaturą dla takich alkoholi to ok 80 stopni Celsujsza. Składniki : butelka wina czerwonego półsłodkiego duża pomarańcza laska cynamonu
ChilliJemyKiedy życie jest ciężkie, ale chcemy żyć zdrowo.. to łączymy sałatę z winem. Najlepiej dobrym, a takie właśnie jest wino B &G Chardonnay Reserve biorące udział "Konkursie Winiarskim" . Pachnie wanilią, jest lekkie bo pochodzi z Włoch, a dokładniej z Langwedocji, a w takich miejscach wszystko jest delikatne jak piórko. Idealnie pasuje do ryb, owoców(...)sera pleśniowego 1/2 malej gruszki 2 łyżki miodu Przygotowanie: Ser pleśniowy i gruszkę kroimy w kosteczkę. Na talerz wykładamy rukolę. Polewamy winem i miodem, posypujemy gruszką i niebieskim serem. Całość podajemy w towarzystwie wina. Kolejny krok - to delektowanie się głębią smaku, tak prostej potrawy
Czarnawisienkakaczki ze skórą 1 łyżeczka soli gruboziarnistej najlepiej morskiej lub kamiennej 3-4 łyżki oleju rzepakowego do smarzenia na marynatę: 100 ml słodkiego wina białego lub japońskiego wina Mirin 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego 1 łyżeczka kolorowego pieprzu (czerwony, czarny, biały i zielony) szczypta soli dodatkowo na surówkę: ogórek śwież (pokrojony we wstążki) papryka czerwona(...)się do kaczki po pekińsku, czyli z ogórka, papryki, czerwonej cebuli i szczypiorku i kilkoma niesłodzonymi wiśniami z kompotu (to francuski akcent). Zalałam je marynatą z marynowania piersi czyli winem i przyprawami i nieco dosoliłam. Pierś podałam na chrupkim placku z nudli. Nudle wzięłam z chińskiej zupki, zalałam całą kostkę nie łamiąc wrzątkiem, gdy stały się miękkie rozdzieliłam widelcem
Sztuka gotowania w/g Samiryznane zmieniło całkowicie smak”. Składniki: - 600g zmielonej wieprzowiny - 2 jajka - 3 kromki chleba tostowego (lub 2 małe kajzerki) - mleko do namoczenia bułek - 1 cebula - 1 szklanka białego wina półsłodkiego - 2 łyżki startego sera Grana Padano (lub Parmezan) - sól i świeżo mielony pieprz - mąka do panierowania kotletów - olej do smażenia Kromki chleba tostowego bez skórki (lub kajzerki) moczymy(...)lekko spłaszczać). Kotlety obtaczamy w mące, nadmiar otrząsamy i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażamy na rumiano z obu stron i przekładamy do szerokiego rondla (gęsiarki). Zalewamy szklanką wina, przykrywamy i dusimy ok. 25 minut, aż wino wyparuje. Podajemy – z czym kto lubi. Kotlety mielone w stylu włoskim zaskakują swoim delikatnym smakiem. Soczyste i bardzo aromatyczne
mojewypiekiinietylkoMule w białym winie i pomidorach. Dosłownie kilka składników i pyszne danie na kolację już gotowe. Małże zazwyczaj jadam w restauracji(...)czasu do czasu próbuję własnych sił przyrządzić je samma. Jeśli lubicie skorupiaki proponuję również to niepracochłonne danie makaron z krewetkami lub spaghetti na ostro mojej siostry. Mule w białym winie i pomidorach Składniki: na 4 porcje 1 kg małży 150 ml białego, wytrawnego wina 1 duży ząbek czosnku 4 gałązki świeżej pietruszki ¼ łyżeczki grubomielonego czarnego pieprzu 4 duże
codojedzeniaodważnych. O ile sięgam pamięcią to na Sycylii jakoś nie przepadają za jajami z uwagi na famę "złego cholesterolu", a poza tym jajo z winem...nie bardzo nie bardzo. Ja jako, że wina nie piłam...jajuszko sobie dałam! -oliwki-zielone i czarne , powinny być fioletowe z pestkami z anyżkiem, mniam. Jak się nie ma co się lubi... -vinaigrette Monini(...)obowiązkowe! Sałatka ze względu na ser, jest tak sycąca, że nie jest juz dodatkiem ale..daniem głównym niejednokrotnie. Przy takiej sałatce, własnoręcznie pieczony chleb, lub ciabatta oraz wino, wino czerwone!Podałam na półmisku od PORCELANA BOGUCICE Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniodważnych. O ile sięgam pamięcią to na Sycylii jakoś nie przepadają za jajami z uwagi na famę "złego cholesterolu", a poza tym jajo z winem...nie bardzo nie bardzo. Ja jako, że wina nie piłam...jajuszko sobie dałam! -oliwki-zielone i czarne , powinny być fioletowe z pestkami z anyżkiem, mniam. Jak się nie ma co się lubi... -vinaigrette Monini(...)obowiązkowe! Sałatka ze względu na ser, jest tak sycąca, że nie jest juz dodatkiem ale..daniem głównym niejednokrotnie. Przy takiej sałatce, własnoręcznie pieczony chleb, lub ciabatta oraz wino, wino czerwone!Podałam na półmisku od PORCELANA BOGUCICE Smacznego
Z Kuchni Do KuchniHiszpańską kuchnią zajadamy się tu od dawna , ale dawno nie było nic fajnego na deser. No to bach! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne brzoskwinie gotowane w winie z La Rioja. Jest to obłędny deser, ale tylko dla dorosłych, gdyż od tego wina może nieźle zakręcić się w głowie ;) To danie jest jednym ze specjałów regionu(...)cynamon – 1 laska * goździki – 2 szt * czerwone wino z La Rioja – 500 ml * cukier – 60 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z wyparzonej cytryny ścieramy skórkę, zalewamy winem, dodajemy cukier, cynamon i goździki – zawijamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 30 minut do „przegryzienia”. Obrane brzoskwinie wkładamy do garnka , zalewamy winem i na wolnym ogniu
Ostra na Słodkowinie wydają się za bardzo pijane, spokojnie możecie dodać pół szklanki wody i pół szklanki wina. Składniki na 2 osoby: ok. 15 sztuk małży nowozelandzkich 250 ml wina białego wytrawnego 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili pół pęczka pietruszki odrobina oliwy z oliwek sucharki, czyli takie suche pieczywo tostowe do maczania w sosie(...)już to wszystko się ładnie posmażyło........ Do garnka włożyłam małże i dusi łam kilka chwil, co jakiś czas potrząsałam garnkiem, aby się trochę tam te małże poprzemieszczały. Wlałam wino, garnek przykryłam i dusiłam kilka minut. Oczywiście co jakiś czas potrząsałam garnkiem, aby przemieszać małże, Uwielbiam ten odgłos muszki uderzających o ścianki garnka, wrażenie jakbym tam gotowała kamyki :) Dodałam pietruszkę
Blondynka Gotuje