wino - 10075 przepisów (strona:54/672)

Fondue serowo - boczkowe z nutą chili 185

cheddar,200 g sera ementaler,70 g sera pleśniowego lazur,3 średnie plastry wędzonego boczku,1 duży ząbek czosnku,papryczka chili marynowana - według smaku,ok. 1 szklanka białego wytrawnego wina,1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.Jako dodatek: świeżo upieczona bułka pokrojona w kosteczki.Boczek pokroiłam w drobną kosteczkę, przesmażyłam na patelni aż się dobrze wytopił. Wlałam wino, dodałam posiekaną(...)wolniutkim ogniu, cały czas mieszając połączyłam wszystko. Faktycznie, jak pisał o tym Christopher, miałam kłopot, aby ser dobrze połączył się z winem, więc w niewielkiej (dodatkowej) ilości wina rozprowadziłam mąkę ziemniaczaną i tym połączyłam wszystko.Czosnek rozgniotłam, natarłam nim kociołek, czosnek został w środku, żeby nadawać smaku :)Masę serową

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami w sosie pomidorowo-śmietanowym 406

lekko zarumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki.3. Delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Chwilę smażymy, po czym zalewamy całość winem, odparowujemy nadmiar płynu.4. Gdy wino się zredukuje dodajemy sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w drobną kostkę pomidory.5. Dodajemy śmietany, czekamy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki, a jeśli trzeba to doprawiamy(...)sola i pieprzem.6. Przekładamy ugotowany i odcedzony makaron na patelnię, dokładnie mieszamy.Podajemy posypany natką pietruszki. Z kieliszkiem wytrawnego białego wina ;)Smacznego

W kuchni Katie
AROMATYCZNY GRZANIEC 111

rozgrzeje jest gorący, pachnący i aromatyczny grzaniec.  Trochę wina, rozgrzewające dodatki, plaster pomarańczy i zaraz poprawi nam się i nastrój i ... krążenie :)) A potrzebujemy tylko: szkl. czerwonego wina (najlepiej półsłodkie lub półwytrawne) łyżeczka miodu kilka kropel soku z cytryny kilka goździków szczypta cynamonu 2 plastry pomarańcz lub gotowa mieszanka przypraw do grzanego wina lub piwa Wykonanie(...)rondelka. Dodajemy wszystkie przyprawy. Podgrzewamy do temp.ok 80st C (nie gotujemy!). Pomarańcze zalewamy wrzątkiem, szorujemy dokładnie, kroimy 2 plasterki i wrzucamy je do kubka bądź szklanki. Zalewamy gorącym winem. Pijemy małymi łyczkami i ... świat od razu jest piękniejszy

Walijskie Pichcenie
S... Sery! 170

wina, bagietki i owoców nabierają niesamowitego wymiaru! plateau de fromage plateau de fromage plateau de fromagtraktują je jako osobne danie, jako deser, bo w towarzystwie wina, bagietki i owoców mają zupełnie inny wymiar, Nie będę się rozprawiała nad rodzajami serów, bo nie jestem jeszcze w tym dobra ;) opowiem Wam za to trochę(...)drugiej opcji obowiązują pewne "reguły" ;) sery okrągłe i kwadratowe kroimy jak tort, podłużne w paski, a brie w małe trójkąciki.   4. Goście na pewno nie wybaczyliby nam braku wina oraz świeżej bagietki ;) ja zdecydowałam się na czerwone wino z naszego regionu, a po bagietkę poszłam rano do piekarni. Te sklepowe niestety smakują i wyglądają jak gąbki

Kitchens Alphabet
Fondue serowe. 220

jednego kociołka, jak za Piasta i popijanie wyśmienitym francuskim winem np. Celebro France [TUTAJ] Dobre fondue,  to bardzo dobrze dobrane  ,bardzo dobre sery. Najlepsze jest gotowe szwajcarskie fondue. Jeżeli takiego brak, to proponuję wykorzystać poniższy przepis. 250g sera gruyere 250g sera ementalskiego 100gsera cheddar 300ml wina białego francuskiego CELEBRO 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 ząbek czosnku szczypta(...)bagietka pokrojona w kostkę 2X2 cm Kamionkowy kociołek lub inny o grubym dnie przetrzeć czosnkiem  ,wlać wino i lekko podgrzać. Sery pokroić w kostkę i roztopić w winie na średnim ogniu ,stale mieszając. Jeżeli ser  nie tworzy jednolitej masy z winem , nie martwimy się, tylko dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z winem. Masę serową doprawiamy gałką

Kulinarny karnet Christophera
Figi ze śliwkami i sosem szodonowym. 155

Składniki: 5 fig świeżych 15 śliwek 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 150 ml czerwonego wina garść nerkowców lub migdałów Na maśle ,miodzie i winie przesmażyć połówki śliwek . Figi umyć ,przekroić na krzyż do połowy i od dołu lekko ścisnąć ,aby się rozchyliły. Do środka każdej figi wsunąć połówkę przesmażonej  śliwki. Figi ułożyć w żaroodpornym naczyniu(...)Szodon możemy podawać ciepły i zimny .Jeśli chcemy podać na zimno ,to po zdjęciu z kąpieli wodnej ubijamy ,aż sos całkowicie ostygnie. P.s. Czerwony sos został przygotowany z winem czerwonym i malinami

Kulinarny karnet Christophera
Kiełbaski wieprzowo-ziemniaczane na "Małą Wielkanoc" 211

jajkami, lub jej wersja z szynką, albo frittata z dzikimi szparagami i miętą lub po prostu resztki pieczonej jagnięciny ze świątecznego obiadu. Czasem też rozpalają ogniska i w oparach wina pieką jagnięco-ziemniaczane kiełbaski.Dziś mam dla Was takie właśnie kiełbaski, na podstawie przepisu królowej włoskiej kuchni - Marleny de Blasi, który dostosowałam do polskich realiów zamieniając jagnięcinę na wieprzową(...)mała suszona papryczka chilli, rozkruszona lub 1/2 łyżeczki papryki chilli 4 średnie ziemniaki, ugotowane do miękkości, obrane i rozgniecione starta 2,5 cm. laska cynamonu 1/3 szklanki białego wytrawnego wina oliwa extra virgin  Przygotowanie: Poprzedniego wieczora: Ostrym nożem rozdrobnij czosnek, rozmaryn, sól oraz boczek na pastę. W misce wymieszaj ze wszystkimi składnikami poza winem i oliwą. Dobrze wygnieć

Chilli Czosnek i Oliwa
Dorada pieczona po hiszpańsku 251

będzie prawdopodobnie jedną z droższych pozycji. Nie wolno zepsuć smaku takiej wspaniałej ryby! Najlepiej przyrządzić ją jak najprościej - upiec lub ugrillować w całości. Polanie dorady marynatą z cytryny i wina nada rybie wspaniałego aromatu i zapewni, że mięso będzie na pewno soczyste. Taka dorada jest naprawdę pyszna! Dorada al horno Dorada z piekarnika w zalewie z wina, cytryny(...)oliwy na podstawie tego przepisu na 2-4 porcje czas przygotowania: Składniki: 2 całe dorady, umyte i osuszone 1 cytryna 100 ml białego wytrawnego wina 3 łyżki oliwy gruba sól morska natka pietruszki do podania Przygotowanie: Przekrój cytrynę na pół. Jedną połówkę pokrój na plasterki, a z drugiej wyciśnij sok. W małej miseczce wymieszaj sok cytrynowy  z białym

Chilli Czosnek i Oliwa
Polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym 211

Kotleciki z polędwiczek wieprzowych smażone na maśle z wybornym sosem z suszonych śliwek, białego wina i śmietanki. Warte spróbowania nie tylko "od święta", ponieważ przepis nie jest zbyt skomplikowany.Składniki na 2 porcje:500 g polędwiczek wieprzowych1/3 kostki masłana sos:1 szklanka białego wina20 suszonych śliwek2 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki200(...)śmietany kremówki 30%1 łyżka soku z cytrynysól, pieprzMinimum 3 godziny wcześniej zalać winem śliwki i odstawić. Polędwiczkę pokroić na plastry. Lekko spłaszczyć je dłonią i obtoczyć w mące. Tak powstałe kotleciki smażyć na maśle po około 4 minuty z każdej strony. Śliwki odsączyć z wina. Przełożyć polędwiczki na talerz, a na patelnię na której się smażyły wlać wino

wyzwania kuchenne
Spaghetti carbonara 324

robię i jakoś nam się nie przejadło. Szybkie i bardzo smaczne danie. Tym razem w wersji dla dorosłych podałam z włoskim  czerwonym , półwytrawnym winem Celebro. Jest to wino wyprodukowane ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron, rosnących w słonecznych winnicach północnej Italii. Najlepiej podawać w temp. 16-18°C. Idealne do wieprzowiny, makaronów i pizzy.Po więcej informacji i fantastycznych przepisów(...)dente w osolonej wodzie makaron, wymieszać i od razu podawać. Przed podaniem posypać na wierzchu odłożonym boczkiem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Do spaghetti carbonara świetnie pasuje czerwone półwytrawne wino Celebro.Jeśli sos będzie za gęsty możemy podlać bulionem lub śmietaną

Ala piecze i gotuje
Zabawa z Celebro 102

paroma gadżetami; są nimi: super profesjonalny korkociąg, otwierający każdą butelkę i książeczka z pysznymi daniami, do których przygotowania możecie użyć wino Celebro. Proszę tylko odpowiedzieć na pytanie: Jakie wino jest Waszym ulubionym i dlaczego właśnie to?  Może wiąże się ono z jakimś wyjątkowym lub zabawnym wydarzeniem, a może przez zupeły przypadek natknęliście się na wino Waszego(...)życia, może sami zrobiliście wino i chcecie się nim pochwalić? Cztery najciekawsze wypowiedzi nagrodzę zestawem gadżetów Celebro.   Nagrody wysyłam na terenie Polski.   Zabawa trwa od 28/08 do 02/09/13.  Wyniki podam w ciągu dwóch dni od zakończenia zabawy. Odpowiedzi (wraz z adresem e-mail) proszę zamieszczać pod tym postem.  Wam życzę miłej zabawy

Mia Cucina Sofieta
Bardzo kremowe risotto z owocami morza 164

niestety smak był nie ten.  Jeśli więc, będziecie mieć możliwość zakupienia świeżych owoców morza, to bardzo polecam. Do tego pysznego i delikatnego risotta polecam białe, półwytrawne wino Celebro Spain, o łagodnym i orzeźwiającym smaku. Zapraszam Was do odwiedzenia profilu Celebro na Facebooku. (click) Przepis na risotto. zaczerpnęłam  z książki “Il Cucchiaio d’Argento”. Bardzo kremowe risotto(...)Dodajemy pokrojoną cebulę i cały ząbek czosnku. Dusimy na średnim ogniu, aż zmikną, a cebulka stanie się złocista, wyjmujemy czosnek.  Dodajemy owoce morza(oprócz krewetek), troszkę gotujemy, dodajemy wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy trochę wody i przecier pomidorowy. Gotujemy przez 10 min. Następnie wsypujemy ryż i mieszając drewnianą łyżką smażymy około 3 minuty. Gdy  ryż wchłonie

Mia Cucina Sofieta
Środa: Słodko-kwaśny kurczak w sezamie 119

łyżki sosu sojowego 2 łyżki wytrawnego wina 2 łyżki wódki ¼ łyżeczki sody Sos 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki soku z cytryny lub octu 2 łyżki wytrawnego wina 4 łyżki miodu, cukru brązowego lub białego 2 łyżki oleju sezamowego (opcjonalnie) 1 starty ząbek czosnku 1 łyżka tartego imbiru Przygotowanie: Krok 1 Osusz filety z kurczak, pokrój wzdłuż(...)dość drobną kostkę (wielkości kęsa). Krok 2 Wbij do misy jajko, rozmieszaj rózgą. Wsyp 2 łyżki mąki ziemniaczanej, wlej 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki wódki, 2 łyżki wytrawnego wina, 1/4 łyżeczki sody.. Dokładnie wymieszaj całość aż powstanie gładkie ciasto. Krok 3 Przełóż mięso do misy z ciastem i dokładnie obtocz w nim kurczaka. Rozgrzej na patelni

Niedzielny kucharz
Tarta z pomidorami i musztardą 183

Tarta z pomidorami i musztardą (Tarte à la tomate et à la moutarde) Tarta z pomidorami, popularna we Francji w sezonie letnim. Prosta i szybka w

Wino Francja Kuchnia