wino - 10075 przepisów (strona:62/672)

Kurczak pieczony w maśle, tymianku i estragonie, nadziewany cytryną, cebulą i czosnkiem 159

Kurczak pieczony w maśle, tymianku i estragonie, nadziewany cytryną, cebulą i czosnkiem Chrupiąca skórka na upieczonym, pachnącym masłem, ziołami oraz cytryną kurczaku to kusząca propozycja na

Wino Francja Kuchnia
Farfalle w wersji fusion w sosie tikka curry z pieczonej dyni z parmezanem oraz młodym groszkiem 135

Farfalle w wersji fusion w sosie tikka curry z pieczonej dyni z parmezanem oraz młodym groszkiem Na dziś danie wegetariańskie z kuchni fusion, prawdziwy mariaż kuchni

Wino Francja Kuchnia
Kurczak w kremowym sosie musztardowym 191

Kurczak w kremowym sosie musztardowym Ekspresowa potrawka z kurczaka, to danie zasługuje na uwagę w dni chłodne, deszczowe i zabiegane. Jego niewielka lista składników oraz czas

Wino Francja Kuchnia
Zupa krem z topinamburu na mleku 169

Zupa krem z topinamburu na mleku W kuchni ostatni krzyk mody - topinambur , na nowo odkryte stare warzywo. Trafiło do mojego koszyka podczas robienia zakupów 

Wino Francja Kuchnia
Sałatka z hiszpańską szynką serrano, francuskim serem Roquefortem, prażonymi orzechami oraz granatem 174

Sałatka z hiszpańską szynką serrano, francuskim serem Roquefortem, prażonymi orzechami  oraz granatem Przystawka z charakterem! Składniki: 4 plastry szynki serrano (może być każda inna

Wino Francja Kuchnia
Sałatka z hiszpańską szynką serrano, francuskim serem Roquefortem, prażonymi orzechami oraz granatem 187

Sałatka z hiszpańską szynką serrano, francuskim serem Roquefortem, prażonymi orzechami  oraz granatem Przystawka z charakterem! Składniki: 4 plastry szynki serrano (może być każda inna

Wino Francja Kuchnia
Sernik na zimno z musem z mango i prosecco 191

butelek prosecco i postanowiłam przyrządzić mus z mango z dodatkiem tego musującego wina. Właściwie do musu można użyć dowolnie wybrane wino musujące, a nawet szampana. Ze wszystkich win, które piłam prosecco najbardziej przypomina mi szampana, więc wybrałam właśnie je. Przepis na sernik na zimno jest bardzo prosty bo nie wymaga pieczenia, ale nieco pracochłonny, bo jest(...)kuchni i zagotuj mieszankę cały czas mieszając balonową trzepaczką. Zdejmij z kuchni kiedy krem jest już gęsty. Odciśnij wodę z żelatyny i dodaj do kremu, wymieszaj. Następnie wlej resztę wina i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia. Kiedy krem przestygnie dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj. Na koniec wmieszaj ubitą śmietankę. Wyłóż mus na sernik, który już powinien dobrze

codojedzenia
Policzki wołowe w sosie winno - czekoladowym, grillowanym brokułem, groszkiem, karmelizowaną z masłem orzechowym szarą renetą i 100

temu zabiegowi zamknięcie wszystkie pory mięsa, skarmelizujecie je i dzięki denaturacji białek zamknięcie w jego wnętrzu wszystkie soki z całym obłędnie pysznym smakiem. Kolejny krok to długie gotowanie, w winie i bulionie z warzywami. I tutaj moja prosta rada- potraktujcie policzek jak beznadziejnego faceta. Olejcie go. Niech się gotuje, sam w spokoju. Najlepiej w nocy, byście nie musiały(...)najlepiej smakuje w doskonałym towarzystwie.  Składniki (na 4 porcje): 1 kg policzków wołowych  1 kg włoszczyzny  imbir, anyż, ziele angielskie i liść laurowy  1 litr wina czerwonego  3 litry bulionu  marynata do mięsa: łyżka zmielonych suszonych grzybów, papryka wędzona słodka i pieprz  na koniec do sosu dodaj sól, czekoladę gorzką  olej

Mango Papaja
Królik w sosie musztardowym 200

sosie musztardowym Author: Cooking for Emily Serves: 6 Ingredients 1 królik o wadze ok 1.5 kg 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 4 szalotki 200 ml białego wytrawnego wina 2- 3 szklanki wody 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżeczki musztardy dijon sól, pieprz do smaku natka pietruszki do posypania Instructions Królika poporcjować ( mi wychodzi 6 porcji). Posypać(...)łyżkę masła i wrzucić szalotkę, usmażyć na rumiano. Na patelnię przełożyć z powrotem królika ( wraz z sosem który wyciekł z królika). Chwilę podsmażyć i wlać wino. Smażyć aż wino w większości wyparuje, wlać wodę (powinna w większości przykrywać królika) i całość przemieszać lekko. Jeżeli macie patelnię z wyjmowaną rączką to wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Cooking for Emily
Risotto z zielonych warzyw i awokado 221

porcje risotta: 200 g ryżu arborio 90 g cebuli 100 g kopru włoskiego 100 g selera naciowego 100 g awokado 50 g parmezanu 125 ml białego wytrawnego wina łyżka masła olej rzepakowy/ masło klarowane litr bulionu warzywnego pieprz sól kolendra do przybrania Składniki na bulion warzywny: 700 g warzyw surowych ( por, cebula, seler, seler naciowy, korzeń pietruszki, brukselka, marchewka(...)większą kostkę awokado, starty parmezan i łyżkę masła (opcjonalnie). Doprawcie do smaku solą i pieprzem jeśli to konieczne. Podajcie risotto ze startym na wierzch parmezanem, przybrane kolendrom, z kieliszkiem wina, które użyliście do przygotowania dania. Artykuł Risotto z zielonych warzyw i awokado pochodzi z serwisu Blog Kulinarny

Kierunekuchnia
Torcik Gruszkowa finezja 169

jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki kakao Masa gruszkowa: 2kg dojrzałych gruszek 0,75 l wina białego półsłodkiego 4 galaretki o smaku gruszkowym 1 cukier wanilinowy 30g 1 łyżka żelatyny Masa z bitej śmietany: 0,5 l śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy(...)Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 25 minut. 2. Masa gruszkowa: Gruszki obrać, wydrążyć nasienie, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier wanilinowy, 1 szklankę wina i doprowadzić do wrzenia. Całość prażyć pod przykryciem do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać galaretki, rozrobioną żelatynę i resztę wina. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa cebulowa 148

Zupa cebulowa na białym winie, podana z grzankami i serem to moja propozycja obiadowa, na taki mroźny dzień, jak dzisiaj. Zupa świetnie rozgrzewa i jest bardzo aromatyczna. Dodatek wina uszlachetnia tą zupę i nadaje wyrazisty smak. Nie obawiajcie się o procenty, wyparują podczas obróbki i zostanie tylko aromat. Chrupiące grzanki przyjemnie miękną w zupie a ser się topi(...)Zupa cebulowa 1 kg cebuli 2-3 łyżki masła 2-3 łyżki oliwy 1 l bulionu albo wody 2 łyżki domowej kostki rosołowej warzywnej 1,5 szkl białego wytrawnego wina sól, pieprz młotkowany Dodatkowo bagietka czosnek starty żółty ser Cebulę pokroić w cienie piórka i podsmażyć na rozgrzanym maśle z oliwą na złoto-brązowy kolor. Często mieszać, żeby się

Pieguskowa Kuchnia
Risotto z pieczonymi warzywami 170

danie idealne przy czyszczeniu lodówki. Dodajesz to, co masz pod ręką. Dziś zaproponuję Wam wersję z pieczonymi warzywami. Koniecznie spróbujcie! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki(...)Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Pod koniec gotowania dodaj pieczone warzywa do ryżu (około 5 minut przed końcem gotowania

Moja pasja smaku
Zupa krem z topinamburu na mleku 158

Zupa krem z topinamburu na mleku W kuchni ostatni krzyk mody - topinambur , na nowo odkryte stare warzywo. Trafiło do mojego koszyka podczas robienia zakupów 

Wino Francja Kuchnia
Wołowina zapiekana z serem i pieczarkami / Cheesy mushroom and beef bake 228

Dzisiaj coś dla mięsożerców Wołowina zapiekana z pieczarkami, z dodatkiem wina, śmietanki i dużej ilości roztopionego sera, doskonale sprawdzi się na obiad w towarzystwie puree ziemniaczanego i lekkiej sałatki dla równowagi. Warto w tym przepisie wykorzystać wołowinę dobrej jakości, ja dałam piękny kawałek rostbefu, aby nie wyszła na tzw. “podeszwa” Jestem ogromną fanką tego typu zapiekanek, mięso(...)duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 75 g wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 40 g masła sól, pieprz 200 ml wytrawnego wina białego 4 łyżki śmietany 36% 125 ml startego sera żółtego 2 łyżki posiekanego szczypiorku Przygotowanie: W większej patelni rozgrzej na dużym ogniu masło klarowane, włóż wołowinę i obsmaż szybko

karmelowy

Proponowane wyszukiwania