wino - 10075 przepisów (strona:69/672)

Zupa krem z pora 196

Zupa krem z pora Przygotowałam na dzisiaj krem z pora, trochę spontanicznie, a trochę tak, że po prostu był pod ręką. Przepis jest bardzo prosty, zwykle

Wino Francja Kuchnia
Kurczak pieczony z ziemniakami na sauerkraut 193

Kiszona na białym winie kapusta świetnie smakuje z wieprzowiną – np. w klasycznym wydaniu z golonką, ale po drodze jej też z ciemnym mięsem kurczaka. Połączenie kapusty, mocnych aromatycznych przypraw, brązowego cukru, smażonych w gęsim smalcu ziemniaków i miękkiego ciemnego mięsa drobiowego to syty i doskonały zimowy posiłek. Nie odchudzajcie tej potrawy przez zamianę masła i smalcu na olej – masło(...)pinot gris. SKŁADNIKI 2 ćwiartki z kurczaka z wolnego wybiegu (lub 4 podudzia albo 6 pałek) 400g drobnych ziemniaków typu użytkowego A lub B 500g kapusty kiszonej na białym winie (szczególnie polecam tą z Aldi, czysto niemiecką! ) 1 duża cebula 200ml bulionu drobiowego lub wołowego 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu, najlepiej gęsiego 5 czubatych łyżeczek cukru dark muscovado

Karo in the Kitchen
Dorsz w migdałach z sosem rodzynkowym według Doroty Wellman 167

sól pieprz 1/3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 100 g migdałów (płatki) 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego do smażenia Sos rodzynkowy: 100 g rodzynek 250 ml czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki cukru sok i skórka starta z 1/2 pomarańczy 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka schłodzonego masła Dodatkowo: kasza owsiana lub inna Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym(...)panierujemy w mące, rozmąconych jajkach i płatkach migdałów. Smażymy na wolnym ogniu, tak aby migdały się nie przypaliły (często przewracamy), a ryba nie była surowa.  Rodzynki moczymy w winie. Do rondla wsypujemy cukier i podgrzewamy tak, aby powstał karmel (ja dałam ciut wody), następnie dolewamy wino, w którym moczyły się rodzynki, dodajemy sok i skórkę z pomarańczy

kruche babeczki
Rozgrzewająca fasolka po bretońsku w wersji wege 314

 Rozgrzewająca fasolka po bretońsku w wersji wege Danie, które za każdym razem przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Smaczne, wartosciowe, pożywne i, co najważniejsze, proste i szybkie

Wino Francja Kuchnia
12-13 stycznia – Wino i historia – Warszawa 147

razem podejdziemy do sprawy wina naukowo i zaprosimy Was na konferencję, podczas której specjaliści wypowiedzą się na temat historii wina w Polsce. Artykuł 12-13 stycznia – Wino i historia – Warszawa pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Bigos mojej mamy 430

gara i dusisz, i dusisz, i dusisz, i podlewasz winem, i dusisz, i dusisz. I podobno najlepszy jest bigos jak się go dusi i podlewa winem przez kilka dni! Moja mama nie dodawała wina do bigosu. Śliwki i owoce jałowca też pomijała. Podstawą bigosu była kapusta kiszona, płukana i drobno krojona. Nie dodawała białej, świeżej kapusty. Gotowanie bigosu(...)wychodzi ;) 2 kg kapusty kiszonej 300 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy 300 g mięsa wieprzowego (np. łopatki) 50 g suszonych grzybów (prawdziwki i podgrzybki) 500 ml wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie) 50 g wędzonych śliwek (opcjonalnie) 3 - 4 liście laurowe 4 - 5 ziarenek ziela angielskiego 8 - 10 ziarenek pieprzu 5 ziarenek owocu jałowca (opcjonalnie) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól

W kuchni Katie
Sylwestrowa przekąska z krewetek i awokado 133

Sylwestrowa przekąska z krewetek i awokado Ostatnia propozycja w starym roku, szybka, smaczna i zdrowa przystawka do szampana. Życzę Wszystkim Szczęśliwego Nowego roku, pełnego miłości, pokoju

Wino Francja Kuchnia
Gruszki w karmelu nadziewane orzechami 116

wariacja na temat gruszek Piękna Helena.   Składniki na 6 porcji: 6 średnich gruszek – obranych i wydrążonych od dołu, żeby zrobić miejsce na orzechy syrop: 500 ml białego wina pół łyżeczki cynamonu 1 cytryna – obrana skórka i wyciśnięty sok 100 g cukru   nadzienie: 200 g posiekanych orzechów włoskich 50 ml miodu 40 ml krupniku szczypta cynamonu(...)wody 100 g cukru   Jak przygotować gruszki z sosem karmelowym nadziewane orzechami?   Zaczynamy od zagotowania syropu, w którym będzie gotowało się wino. Do litra wody wlewamy wino, 100 g cukru, cynamon, skórkę i sok z cytryny. Dodajemy gruszki i gotujemy 5 min. Zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy nadzienie, którym będziemy wypełniać wydrążony dół gruszek. Mieszamy orzechy

Ugotowane pozamiatane
18-28 stycznia – Warsztat wiedzy o winie – poziom podstawowy – Warszawa 135

Szczepy, rodzaje, kolory, nuty, smaki – świat win jest przebogaty. Warto rozpocząć swoją teoretyczną przygodę z winem od tego przystępnego kursu dla początkujących. Artykuł 18-28 stycznia – Warsztat wiedzy o winie – poziom podstawowy – Warszawa pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Koktajl krewetkowy z zielonym groszkiem i kukurydzą na domowym majonezie 161

Koktajl krewetkowy z zielonym groszkiem i kukurydz ą na domowym majonezie Pomysł na krewetki w święta? Nic prostszego!  Niewielka ilość składników i jest smaczna sałatka

Wino Francja Kuchnia
Carpaccio z łososia 210

Carpaccio z łososia   Prezentowałam na swoim blogu carpaccio z wędzonego łososia, dziś chcę pokazać inną odsłonę tej wspaniałej ryby, a mianowicie w formie marynowanej. Bardzo

Wino Francja Kuchnia
Kurczak pieczony w miodzie i czerwonym winie 137

Kruchy i delikatny kurczak pieczony w całości. Wino i miód to połączenie idealne. Kurczak jest delikatnie słodkawy(...)każdym kęsie czuć nuty wina! 1 duży kurczak (około 1,5 kg) Przyprawa do mięsa 6 ząbków czosnku Liść lubczyku 100 g pieczarek 0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina 3 łyżki miodu Kurczaka dokładnie nacieramy przyprawą do mięsa, liściem lubczyku i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kurczaka odstawiamy do lodówki na cała noc. Po tym czasie mięso przekładamy

VioletoweKucharzenie
Makowy tort z żurawiną pod gwiazdami 130

śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru płaskie konfitura żurawinowa: 450 g żurawiny świeżej 2 łyżki wina czerwonego 90 g cukru nasączenie: 1/2 cytryny 1/4 szklanki wiśniówki 1/2 szklanki wina czerwonego obręcz czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki oliwy dekoracja ażurki: 70 g czekolady gorzkiej 1/2 tabliczki czekolady białej Biszkopt: Do miski wbijam białka temperatura pokojowa bo lepiej(...)Dobrze jest przesmażyć żurawinę dzień wcześniej. Krem: Do miski przekładam mascarpone, dodaję śmietanę schłodzoną, cukier i ubijam mikserem aż krem będzie gęsty i dobrze ubity. Poncz: Do szklanki wlewam, wino, wiśniówkę, sok z cytryny i mieszam. Biszkopt kroję na trzy blaty. Dolny blat nasączam ponczem, smaruję kremem, na to połowa żurawiny, kolejny blat nasączam, krem, i żurawina. Ostatni blat

wesoła kuchnia
Makowy tort z żurawiną pod gwiazdami 130

śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru płaskie konfitura żurawinowa: 450 g żurawiny świeżej 2 łyżki wina czerwonego 90 g cukru nasączenie: 1/2 cytryny 1/4 szklanki wiśniówki 1/2 szklanki wina czerwonego obręcz czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki oliwy dekoracja ażurki: 70 g czekolady gorzkiej 1/2 tabliczki czekolady białej Biszkopt: Do miski wbijam białka temperatura pokojowa bo lepiej(...)Dobrze jest przesmażyć żurawinę dzień wcześniej. Krem: Do miski przekładam mascarpone, dodaję śmietanę schłodzoną, cukier i ubijam mikserem aż krem będzie gęsty i dobrze ubity. Poncz: Do szklanki wlewam, wino, wiśniówkę, sok z cytryny i mieszam. Biszkopt kroję na trzy blaty. Dolny blat nasączam ponczem, smaruję kremem, na to połowa żurawiny, kolejny blat nasączam, krem, i żurawina. Ostatni blat

wesoła kuchnia