Orientalny makaron z krewetkami i warzywami na mleku kokosowym Dla miłośników smaków orientalnych, posiadaczy woka szybkie, aromatycznie danie. Lekko zbliżone do tajskiego Pad Thai, ale
Wino Francja Kuchniamniej jeśli lubisz mniej pikantne dania) 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów z puszki 900 ml bulionu drobiowego 1/2 szklanki czerwonego wina 1/4 szklanki octu z białego wina 2 łyżeczki sosu Worcestershire 4-6 liści laurowych posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: W większym rondlu podsmaż na średnim ogniu boczek i gdy wytopi się z niego tłuszcz przełóż(...)seler, marchewkę, chilli i czosnek. Podsmaż przez 2 minuty i dodaj oregano, tymianek i płatki chili. Wmieszaj cukinię i krojone pomidory i smaż kolejne 5 minut. Następnie dodaj bulion, wino, ocet, sos Worcestershire i liście laurowe. Wmieszaj żołądki i gdy całość zacznie delikatnie się gotować, zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 2 1/2-3
karmelowypomidorów koktajlowych sos 1 dużą marchew 1 korzeń pietruszki 1 cebule średnią 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oleju 0,5 szklanki wina czerwonego słodka papryka do smaku pieprz cayenne do smaku sól do smaku 1 puszkę pomidorów krojonych SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Pałki myjemy, osuszamy. Doprawiamy solą(...)Odstawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Rozgrzewamy patelnie z 2 łyżkami oleju. Dodajemy pocięty w kostkę czosnek, cebulę, marchew, korzeń pietruszki. Podsmażamy, dodajemy pół szklanki wina (użyłam półwytrawnego), chwilę podsmażamy, wino odparowujemy. Dorzucamy pomidory z puszki, doprawiamy, dolewamy ok.szklankę wody. Około 5-10 minut dusimy, po czym całość miksujemy na gładką masę. Pałki
Basia w kuchnimięso postanowiłam przygotować wg swojego wyczucia i smaku. I nie zawiodłam siebie, było smacznym urozmaiceniem menu obiadowego :) Składniki : około 50 dag polędwicy z dzika około szklanki czerwonego wina cebula mąka ziele angielskie i ziarna jałowca po 5 sztuk sól, pieprz czarny. liść laurowy(...)tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Pokrojone mięso potłuc lekko tłuczkiem Na gorący tłuszcz na patelni położyć mięso obtoczone w mące, obsmażyć z obu stron i dopiero wtedy podlać częścią wina, przykryć pokrywkę Po 10 min. gotowania mięsa w winie dodać pokrojoną cebulę, liść laurowy, ziarna ziela i pieprzu oraz jałowca, a jeśli trzeba podlać mięso resztą wina
Proste PotrawyMazurek wielkanocny Tradycyjnie na Święta Wielkanocne polski mazurek . Moja propozycja, bardzo prosta, szybka i przyjemna w wykonaniu. Cześć najważniejsza to degustacja. Składniki na kruche ciasto
Wino Francja Kuchniazasmakowała mi soczewica z tego przepisu że postanowiłam ją zrobić jeszcze raz dodając więcej warzyw i innych składników. Doprawiłam po swojemu dorzuciłam to i owo, podlałam obficie winem i dłużej gotowałam soczewice żeby była bardziej miękka na życzenie lubego. Wyszło danie idealne na styl azjatycki nadające się na obiad jak i również do pracy na II śniadanie. Składniki (1 próbny(...)cukini pokrojonej w plasterki następnie na ćwiartki 1 papryczka chilli drobno posiekana 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 szklanka wina 3/4- 1 szklanka wody 2 łyżki masła 1-2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 1 łyżeczka sosu chilli pikantnego (firmy vifon) pieprz do smaku Mąkę przesiewamy
Piekielna Kuchnia PatiRyba wędzona, podana na ciepło ze szparagami i groszkiem Propozycja szybkiego posiłku w piątkowy lunch. Dobór wędzonej ryby na ciepło dowolny. Świetnie sprawdzi się ryba
Wino Francja KuchniaRoladki z bakłażana nadziewane białym serem Jedna z moich ulubionych przekąsek na zimno. W sam raz na upalne dni. Wcześniej prezentowałam roladki z bakłażana z
Wino Francja KuchniaCukinia zapiekana z sosem pomidorowym i serem, podana z purée ziemniaczano- cukiniowym Czas na cukinie. Składniki: 2 cukinie 200 g pasty pomidorowej 4 ząbki czosnku
Wino Francja KuchniaBiałe szparagi z jogurtem i ziołami Coś pysznego i sezonowego na ochłodzenie w upalne dni. Składniki: 500 g świeżych białych szparagów 100 g jogurtu naturalnego 1
Wino Francja KuchniaCukinia w cieście piwnym Zapraszam na smaczną przekąskę z cukinii. Składniki: 2 świeże młode cukinie olej rzepakowy Składniki na ciasto piwne: 1 szklanka
Wino Francja KuchniaRyż na mleku z wanilią Tradycyjne danie znane na całym świecie w rożnych odsłonach. Chociaż bywa, iż deser ten jest przyrządzany na bazie mleka kokosowego
Wino Francja KuchniaLasagne z grillowaną cukinią Kolejne lasagne na moim blogu w wersji wegetariańskiej, tym razem jest to cukinia , dobra przyjaciółka bakłażana. Bogata odżywczo, zawiera potas, żelazo i
Wino Francja KuchniaBanany flambirowane z rumem (Bananes flambées au rhum) Płonące, słodkie banany oraz orzeźwiający zmrożony jogurt. Oto propozycja na wakacyjny, letni deser. Zapraszam. Proporcje dla
Wino Francja KuchniaKonfitura z mirabelek Jak powszechnie wiadomo, kuchnia francuska niejedno ma oblicze, a mirabelki, jako wyjątkowo słodka i przyjemna ciepłą, letnią barwą śliwka stanowi jeden z jej
Wino Francja Kuchnia