wino - 10075 przepisów (strona:81/672)

Portobello z winem Marsala 145

które śmiało może zastępować mięso i być głównym składnikiem diety każdego wegetarianina.” Już sama nazwa wspaniale brzmi – Portobello z winem Marsala.   Składniki: - 500g pieczarek portobello (6 – 8 szt.) - 3 szalotki - 4 ząbki czosnku - 3 łyżki wina Marsala - sól himalajska - oliwa do smażenia - natka pietruszki     Grzyby dokładnie oczyszczamy (najwygodniej przy użyciu pędzelka). Szalotki kroimy(...)rumiano. Przekładamy do miski i kładziemy kolejną porcję, aż do usmażenia wszystkich. Do ostatniej usmażonej porcji dodajemy już usmażone pieczarki oraz czosnek z szalotką. Następnie dolewamy 3 łyżki wina Marsala i chwilę smażymy, aż się sos zredukuje. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Portobello z winem Marsala to wykwintna przystawka. Podana z pieczywem, sama w sobie już jest wegetariańskim

mojewypiekiinietylko
Czarny makaron z krewetkami 118

Pochwała prostoty. Mała przeróbka klasycznego makaronu aglio olio. Tym razem wykorzystałam czarny makaron. Oliwę zastąpiłam tu klarowanym masłem, ale nie jest to konieczne. Dodałam trochę białego wina (co bardzo polecam) i dorzuciłam krewetki. Na koniec odrobina soku z limonki i pyszne danie gotowe. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu tak samo, jak nam. :) Składniki na 2 porcje(...)kałamarnicy 250-300 g krewetek * (u mnie 60/80) 1 średnia papryczka chili 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki klarowanego masła 3 łyżki białego wina sok z limonki sól do smaku Jeżeli trzeba oczyścić krewetki. Oderwać głowę, usunąć odnóża, a następnie pancerz. Naciąć wzdłuż grzbietu i usunąć taką ciemną nitkę - jelito. Czosnek obrać, posiekać. Chili

Pełny talerz
Gruszki w winie z serkiem i owocami + film 133

Dzisiaj zapraszam na gruszki gotowane na winie najlepiej półsłodkim różowym Celebro www.facebook.com/KlubCelebro nadziewane serkiem homogenizowanym z owocami .Tak przygotowane gruszki polecam dorosłym na romantyczny podwieczorek lub wytworną kolację. składniki na 3 porcje 3 twarde gruszki 3/4 litra  półsłodkiego  różowego wina Celebro 4 goździki 2 łyżki miodu 2 plastry cytryny ze skórką serek  homogenizowany waniliowy(...)wraz z korzonkiem , z każdej strony gruszki ścinamy zewnętrzne zaokrąglenie, tak by z drugiej strony była płaska , następnie wydrążamy gniazdo nasienne z pestkami i twarde części . Do garnka wlewamy wino różowe Celebro i zagotowujemy wraz z goździkami , plastrami cytryn i miodem . Do wina wkładamy połówki gruszek i gotujemy na małym ogniu 15 minut . Ugotowane gruszki wyjmujemy , osaczamy

Smakowite Dania
Wino z ryżu i rodzynek + film 128

Domowe wino z ryżu i rodzynek to fantastyczny trunek tylko dla dorosłych, jest smaczne lekko wytrawne i bardzo proste w przygotowaniu. Można się nim delektować przez cały rok ze względu na łatwą dostępność produktów. składniki na około 3 litry wina 1 kg cukru 1/2 kg ryżu 3 litry wody 150 g rodzynek 2 plastry cytryny ze skórką(...)około 3 tygodnie. Gdy wino przestanie " pracować "zlewamy je do garnka odcedzając rodzynki, ryż i pozostałe składniki. Dymion dokładnie płuczemy z osadu a następnie ponownie do niego wlewamy wino, zamykamy korkiem z rurką i odstawiamy na kolejne 3 tygodnie do wyklarowania

Smakowite Dania
Risotto z warzywami i całymi pieczarkami 215

Risotto to ryż na patelni podsmażony, w winie, a następnie w bulionie uduszony. Risotto ma różne dodatki, a dzięki śmietance jest kremowy i gładki. Risotto każdy może ugotować, a potem się nim rozsmakować.  Składniki: 300 g jak najmniejszych pieczarek, 120 g białego ryżu, 1 biała cebula, 150 g cukinii, 3 łyżki masła klarownego, 50 ml białego wytrawnego wina(...)patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulkę z pieczarkami. Dodajemy cukinię i smażymy jeszcze 2 min. Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając i wlewamy wino. Jak ryż wchłonie wino, to wlewamy część gorącego bulionu. Dokładamy fasolkę i całość dusimy na małym ogniu, ciągle mieszając. Bulion dodajemy stopniowo po chochelce (nie wszystko na raz). Kiedy ryż będzie al dente

Moniki Smakołyki
Makaron z pieczarkami 281

połowy cytryny 1 szalotka 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy 1 łyżka listków świeżego tymianku (z około 5-6 gałązek) + odrobina do dekoracji 50 ml wytrawnego wina białego (można zastąpić bulionem warzywnym lub drobiowym) 1/4 szklanki śmietanki 30% (60-70 ml) spora garść natki pietruszki + odrobina do dekoracji sól, pieprz 3 łyżki parmezanu startego na tarce(...)producent na opakowaniu (makaron podczas mieszania w gorącym sosie jeszcze się dogotuje). Z patelni zdjąć pokrywkę, pieczarki przyprawić solą i pieprzem (uważać z solą, jeśli używać będziemy bulionu zamiast wina). Wlać wino lub bulion. Zwiększyć ogień i chwilę redukować (około 1 minuty) bez przykrywania. Wlać śmietankę oraz natkę pietruszki. Wymieszać. Gdy sos zacznie wrzeć, zdjąć patelnię z ognia

Moja Delicja
Makaron z cukinii lekarstwem na szaleństwo 145

zwiedzić żadnej winiarni, ponieważ winobusy odjeżdżały w mało dogodnych dla nas godzinach, a wyjazdy takie zajmowały zazwyczaj ponad godzinę. Szkoda, bo to z pewnością ciekawa wyprawa. Oto zielonogórski festiwal wina w moim nieprofesjonalnym obiektywie. Poza winem niektóre stoiska oferowały sadzonki winorośli- są to rośliny, które dobrze sobie radzą w naszym klimacie, więc warto się w nie zaopatrzyć. Dla mnie(...)atrakcja dla turystów, którzy mogą się czegoś dowiedzieć o winiarskiej tradycji regionu. W kilku miejscach w mieście widzieliśmy takie ławki- świetny pomysł! Od razu wiadomo, że Zielona Góra winem stoi. Przepyszny likier czekoladowy, przed wykupieniem całego stoiska powstrzymała mnie jedynie obietnica konQbka, że sami spróbujemy taki trunek przyrządzić. Najbardziej szalone rzeczy można było kupić na targu staroci- jeśli ktoś marzy

les mirabelles
CROSTINI MISTI , DORSZ Z CHRZANOWYM PUREE , GRZYBOWE RISOTTO ,I PANNA COTTA WANILIOWO-CYNAMONOWA – czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z 177

kaparowym DESERY: JA : panna cotta waniliowo-cynamonowa, MAMA : gruszka marynowana w czerwonym winie podana z sosem karmelowym i lodami waniliowym ______________________________________________________________________________________________________ NASZA OFERTA : Obejmowała 3-daniową kolację wraz z winem i świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy w cenie 79 zł zamiast 140 zł Tutaj dostępna: http://www.groupon.pl/oferty/krakow/cosa-nostra-2-5/55391994 Także jedno wielkie WOW!!!! ______________________________________________________________________________________________________ Nie musieliśmy długo czekać,kiedy na stół świeżutki(...)Gruszka marynowana w czerwonym winie podana z sosem karmelowym i lodami waniliowym Ten deser zachwycił natomiast mamę ( mi smakowała bardziej panna cotta ) . Delikatna gruszka ugotowana w czerwonym winie i obłędnie waniliowe lody i słodki sos tworzyły takie trio,od którego ciężko jej się było oderwać! _____________________________________________________________________________________________________ PODSUMOWOWUJĄC : Bez ściemy! Jesteśmy bardzo zadowolone! Absolutnie nie żałuję , że ponownie do degustacji

Ostra na Słodko
Perliczka w winie z wolnowaru 213

Inspiracja do zrobienia tego dania był słynny francuski coq au vin czyli kurczak w winie. Ale jak to w ostatnich tygodniach w naszej kuchni bywa został uruchomiony wolnowar. Poza tym kurczaka zastąpiłam perliczką. Perliczka wyszła fantastycznie. Nie była przesuszona, miała dużo aromatu, sos świetny. Bardzo polecam na pyszny obiad. Wpomagałam się  tym  przepisem składniki 1 perliczka(...)oliwa z oliwek ok 10 sztuk małych pieczarek łyżka pasty pomidorowej 5 szalotek 2 ząbki czosnku, posiekane 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 1 i  1/2 szklanki czerwonego wina gałązka pietruszki,  tymianku, liść laurowy przygotowanie Wolnowar rozgrzać , zgodnie z instrukcją. Perliczkę umyć osuszyć i podzielić na cztery części. Posypać wszystkie kawałki z obu stron solą, pieprzem, mąką

Stare Gary
Hiszpańska paella 357

daniu należytą kleistość. Intensywnie mieszając podsmażałem ryż na oliwie, aż stał się lekko szklisty, po czym dodałem na patelnię 400 gram pomidorów z puszki i 150 ml białego wytrawnego wina. Danie podgrzewałem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy ryż zaczynał wchłaniać cały płyn, a danie robić się gęste, dodawałem kolejne 150 ml wina oraz(...)szafranu. Po dodaniu całego wina ponownie poczekałem na wchłonięcie i odparowanie płynu i zacząłem go uzupełniać bulionem drobiowym. Wraz z dodaniem na patelnię pierwszej porcji bulionu dodałem na nią pokrojoną w drobną kostkę czerwoną słodką paprykę i w ćwierćplasterki o grubości około pół centymetra cukinię. Całość dalej podgrzewałem na wolnym ogniu, uzupełniając w razie potrzeby brak płynu bulionem. Wraz

Wyprawy kulinarne
Grzane wino mandarynkowe 112

udało mi się połączyć smaki i uzyskać rozgrzewającego grzańca z nutą mandarynek. Smaki świetnie komponują się z obecną porą kiedy zaczynają pochłaniamy się w przedświąteczne przygotowania ... Grzane wino mandarynkowe SKŁADNIKI: 200 ml wina słodkiego 1 mandarynka 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 1 łyżka przyprawy do grzańca malinowego 8-10 goździków PRZYGOTOWANIE: Mandarynkę obieramy i dzielimy na księżyce(...)rondelka wlewamy 200 ml wina, dodajemy goździki, skórkę pomarańczową oraz malinową przyprawę do grzańca - wszystko podgrzewamy na wolnym ogniu, następnie dodajemy mandarynkę i wszystko delikatnie podgrzewamy - pilnujemy by nie zagotować. Podajemy trunek na gorąco

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
panna cotta z galaretką z czerwonego wina 103

Składniki: 200 ml śmietanki kremówki 150 ml mleka 100 g cukru 2/5 łyżeczki żelatyny Galaretka z wina: 200 ml czerwonego półsłodkiego wina 4 łyżki wody 5 łyżeczek cukru 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Wino wlewamy do rondelka, dodajemy wodę i cukier. Trzymać na ogniu do rozpuszczenia się cukru. W kubeczku rozpuścić żelatynę wlewając do niego ciepłe wino

Gaździnka warzy
Wiosenne porządki i gotowane perły. Risotto. 177

Risotto gotujemy dolewając stopniowo płyn. Pamiętajmy, iż powinien to być wyłącznie bulion czy wywar naturalny. Część tego płynu stanowi zwykle białe wino - również dobrej jakości, ponieważ to samo wino podawane jest później do posiłku. Przygotujcie także dobrej jakości oliwę i prawdziwe masło. Oliwa potrzebna jest na początku do podsmażenia cebuli /szalotek/ i ryżu, a masło na koniec(...)Wasze odpowiedzi czekam do wtorku do godz. 24.00. RISOTTO DYNIOWE   /na 2 osoby/ 2 szalotki 200 g ryżu arborio 300 ml bulionu warzywnego  ok. 70 ml białego wina 1 łyżka masła kilka łyżek oliwy filiżanka pure z dyni sól, pieprz do smaku garść świeżo startego parmezanu  Szalotki obrać i drobno pokroić. Do garnka z grubym dnem

KUCHARNIA
gulasz wołowy w sosie z granatów 136

gulasz wołowy w sosie z granatu - składniki: chuda wołowina - 500 gramów cebula  - 2 sztuki czosnek ząbki - 2 sztuki pieczarki - 150 gramów czerwone wytrawne wino - 100 ml natka pietruszki  olej -do smażenia    ,sól,pieprz przyprawa do gulaszu  - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Obgotować mięso do miękkości. Cebulę pokrojoną  smażymy na rozgrzanym oleju w patelni aż zmięknie(...)pokrojone  w dużo kostkę , wraz z posiekanym czosnkiem dodajemy na patelnie. Jak mięso będzie rumiane dodajemy pieczarki pokrojone w cząstki,  i smażymy przez kolejne 5 minut.Teraz wlewamy wino i odparowujemy je o połowę. W 300ml  wody rozpuszczamy przyprawę do gulaszu i doprowadzamy do wrzenia  mieszając, dodajemy do mięsa i pozostawiamy na wolnym ogniu

w mojej kuchni
Spaghetti bolognese z różowym winem 118

mięsa w sklepie i prośmy by mięso zostało zmielone. Jest to gwarancja, że mięso będzie dobrej jakości), pasta pomidorowa 200 ml, 2 ząbki czosnku, pół cebuli, pół szklanki różowego wina, bazylia, sól, pieprz, kilka suszonych pomidorów, pół cukinii. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie smażymy mięso. Gdy jest podsmażone dodajemy wstążki z cukinii. Robi się(...)który wykonany jest z pszenicy 100% durum i gotujmy go al dente.  Po ugotowaniu makaronu, wrzućmy go na patelnię i wymieszajmy z sosem. Polecam podawać danie z różowym winem. SMACZNEGO

Mój Smak na Życie