czeremchy okupują blaty i kawałek balkonu. Małą część tych pierwszych, najmniejszych i najładniejszych (podgrzybków znaczy) dodałam dziś do sosu, w którym kąpały się kawałki indyka. Sos na bazie białego wina z cebulą, czosnkiem i kawałkami suszonych śliwek to nie byle co! Szczególnie wtedy, kiedy inspiracją staje się współczesny Mistrz polskiej kuchni, Karol Okrasa. No i do tego wszystkiego urocze(...)ziemniaki...co tam chcecie! Indyk w sosie winnym z podgrzybkami Potrzebujesz: 1kg mięsa z udźca indyka 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 300g świeżych podgrzybków 150ml białego półwytrawnego wina 1 łyżka sosu Worcester (może być maggi) 1 łyżka masła 8-10 suszonych śliwek 100ml słodkiej śmietanki 30% 200-250ml wody 2 łyżki oleju sól i pieprz Sposób przyrządzenia
Kuchnia w Słońcu Skąpanadomowego risotto jest bardzo proste - wystarczy podsmażyć cebulkę, czosnek i surowy ryż, a następnie do masy dolewać wywar warzywny. W tradycyjnym przepisie na risotto dodaje się do niego białe wino i starty parmezan. Odpowiadając na Wasze pytania "gdzie parmezan?!" - specjalnie pominęłam ser, ponieważ chciałam lekko "odchudzić" danie 😋 Składniki na porcję dla 4 osób: 2 duże filety z dorsza(...)warzywa lekko się zeszklą to wsypać surowy ryż. Smażyć około 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie do ryżu wlać wino. Lekko wymieszać i poczekać, aż ryż wchłonie winę. W międzyczasie domową wegetę rozpuścić w gorącej wodzie. Do ryżu dodawać po jednej chochli warzywnego wywaru. Co jakiś czas przemieszać. Gdy ryż wchłonie wywar to ponownie wlać jedną chochlę wywaru
Ugotowaćmorska NADZIENIE: 500g filetów z dorady lub innej ryby 2 łyżki soku z cytryny pieprz cytrynowy 2 łyżki natki pietruszki sól morska SOS: 1 por oliwa z oliwek 200ml wina białego wytrawnego 1 łyżka musztardy delikatesowej 1 szklanka śmietanki 30% sól morska pieprz kolorowy Pora pokroić w piórka i obsmażyć na oliwie z oliwek. Wlać wino i zredukować(...)plastry i podać z gorącym sosem porowym. Smacznego! Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z rybą , Na specjalne okazje , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: kremówka , por , wino , ziemniaki
https:KKuchniaMniampszennej, dobrej oliwy oraz białego, wytrawnego wina i aromatycznych przypraw. Koniecznie musicie spróbować Tarallucci 500 g mąki pszennej typ 00 125 ml oliwy extra vergine 200 ml białego wina 10 g gruboziarnistej soli himalajskiej 5 g suszonej pietruszki Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, pietruszkę oraz stopniowo dolejwaj oliwę i białe wino. Całość zagniataj tak, aby otrzymać
365 dni dookoła kuchnispotkacie arborio) - 250 g kurek - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 4-5 łyżek startego parmezanu (ja miałam pecorino) - pęczek natki pietruszki - 750 ml bulionu warzywnego - 100 ml białego wytrawnego wina - 2 łyżki masła - sól, pieprz do smaku 1. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, dodaję posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dorzucam kurki, solę, przykrywam i dusze(...)minut. Zdejmuję pokrywkę i smażę jeszcze chwilę aż woda odparuje. 2. Na patelnię wsypuję ryż i smażę, aż zmieni kolor na szklisty. 3. Dodaję wino, dokładnie mieszam, zmniejszam ogień i czekam aż cały płyn odparuje. 4. Analogicznie do wina postępuję z bulionem: wlewam szklankę i często mieszając pozostawiam do odparowania całego płynu. I tak do momentu
Cook&Lovekuchnia na jakiś okres przygasła, aby ostatnio odżyć na nowo. Wracając do jej książek postanowiłam przyrządzić potrawę, która od zawsze siedziała mi w głowie, a mianowicie kurczaka w czerwonym winie :) Efekty przeszły moje najśmielsze oczekiwania - istna petarda! Ilość porcji: 4 osoby Czas przygotowania(...)minut + 30 minut pieczenia: Składniki: 4 nogi od kurczaka (oryginalnie 1- 1,5 kg kurczaka w kawałkach) 200g pieczarek 100g kawałek boczku (oryginalnie bekonu) 3 szklanki czerwonego wina 1-2 szklanki bulionu wołowego 4 cebule szalotki (lub 12 małych białych cebulek) 2 marchewki (oryginalny przepis jej nie zawierał) 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 ząbki
Kolizje Smakówzjedzenie! Składniki: – ok. 3 szklanki bulionu warzywnego – 400g zielonych szparagów (pęczek) – 250g krewetek – 100g ryżu do risotto – 2 cebule – 60ml białego wytrawnego wina – 30g parmezanu – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki masła – 1 łyżka oliwy – skórka z 1 cytryny – sok z ćwiartki cytryny – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej(...)krewetki, doprawiamy je solą i pieprzem. Smażymy przez chwilę po obu stronach i wyjmujemy na talerz obok. Na patelnię wsypujemy ryż i prażymy przez ok. 1 minutę. Następnie wlewamy wino, doprawiamy kurkumą i papryką, mieszamy i odparowujemy. Po odparowaniu wina, zaczynamy stopniowo dolewać bulionu do ryżu, po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszając. Najlepiej po dokładnym wymieszaniu
Be Fit Be Stronggryczanej i batata: 1 szklanka kaszy gryczanej (białej, niepalonej) 1 duży batat 1-2 łyżki oliwy z oliwek 2-4 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina 1 puszka mleka kokosowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego (lub wody) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 – 1/2 łyżeczki koniecznie wędzonej, słodkiej lub ostrej papryki do podania: świeża(...)addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka kaszy gryczanej (białej, niepalonej) 1 duży batat 1-2 łyżki oliwy z oliwek 2-4 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina 1 puszka mleka kokosowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego (lub wody) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 - 1/2 łyżeczki koniecznie wędzonej, słodkiej lub ostrej papryki do podania: świeża kolendra
Poezja smakuAbsolutnie przepyszne kremowe risotto z lekko słodkawą gruszką, aromatycznym białym winem, cebulą i serem. Podana z dodatkiem świeżych pomidorków i rukoli stanowi wyśmienite, pełnowartościowe danie obiadowe. Składniki: (na 4 porcje) 300g ryzo do risotto 2 twarde gruszki 500ml bulionu warzywnego 1 biała cebula kieliszek białego wytrawnego wina 150g serka kremowego (do smarowania) 2 łyżki oliwy z oliwek świeżo(...)ściemniały. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy króciutko cebulkę do zeszklenia. Dodajemy ryż i przesmażamy aż stanie się szklisty i niemal przeźroczysty. Dodajemy białe wino. Gdy wino wyparuje stopniowo dolewamy bulion tak by przykrył ryż. Nie wlewajmy całego bulionu na raz. Gdy ryż wchłonie płyn dolewamy kolejna porcję aż do wyczerpania wywaru. Odsączamy z wody gruszki
Pyry na Gazzagrodowego ze skórką 1 kg młodych ziemniaków pęczek rzodkiewek pęczek szparagów sól, pieprz 4 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku 6 małych filecików anchois 40 g masła pół szklanki białego wina łyżeczka soku z cytryny łyżka posiekanej natki pietruszki Instructions Kurczaka umyć i osuszyć, posolić i popieprzyć. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Ziemniaki obrać (albo tylko dokładnie umyć), pokroić(...)podsmażyć posiekany czosnek i posiekane w drobną kosteczkę anchois. Chwilę podsmażyć aż się czosnek zarumieni i podlać winem. Gotować wino, zeskrobując resztki patelni, przez ok 10 minut aż wino odparuje. Zestawić z patelni i na koniec dodać resztę zimnego masła, mieszając aż się rozpuści. Dosypać natkę do sosu. Podawać kurczaka z warzywami i polane sosem 3.5.3226 The post
Cooking for Emilysumie to nie było paello, tylko raczej risotto..ale paello jeszcze zrobię. 250 g ryżu pierś z kurczaka vegeta do mięs mieszanka warzyw [ u mnie chińska] 2 kieliszki wina 2-3 szkl. gorącego bulionu sól, pieprz masło Pierś z kurczaka pokroić, wymieszać z vegetą i odstawić na minimum godzinkę(...)patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone mięso i smażyć, następnie dodać mieszankę warzyw. Po kilku minutach wsypać ryż, wymieszać, smażyć 2-3 minuty i wlać wino. Kiedy wino zostanie wchłonięte przez ryż, dodawać stopniowo gorący bulion. Mieszać do wchłonięcia płynu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać 1 łyżkę masła, ewentualnie doprawić
Moje domowe kucharzeniemłodymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, ale równie dobrze smakuje z chrupiącą, świeżą bagietką i nie trzeba już niczego więcej. Bardzo aromatyczna, sycąca kompozycja wołowiny i warzyw z czerwonym winem i koniakiem w tle. Wykwintna, więc sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale także na uroczysty obiad. Po poczęstunku usłyszałam: „To mistrzostwo świata!” /inspiracja „Francja. Smaki świata(...)laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, 1/4 selera 600g wołowiny 2 marchewki 300g pieczarek 1 cebula 1 por 2 łyżki przecieru pomidorowego 250 ml wina burgundzkiego (np. hermitrage) 2 łyżki oleju słonecznikowego sól, pieprz cayenne 1 łyżka śmietany 18% Wykonanie: Składniki marynaty wymieszać ze sobą w naczyniu, wołowinę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, umieścić
Raj dla Podniebieniacieciorki 25 g drożdży 1 szklanka wody 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 jajko KARMELIZOWANA CEBULA: 500 g cebuli czerwonej 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego 1/4 szklanki cukru brązowego 1/4 szklanki octu balsamicznego sól pieprz biały papryka ostra mielona DODATKI: 150 g koziego sera Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać cukier, ocet(...)Piec w temperaturze 180*C przez ok 25 min. Smacznego! Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Babeczki i muffinki , Bułki i drożdżówki , Ciasta drożdżowe , Na wynos Tagged: cebula , cieciorka , kozi ser , wino
https:KKuchniaMniamtrochę innym wydaniu? Musisz wypróbować ten przepis! Schab z winem, śmietaną, rozmarynem i szałwią jest przepyszny! Możesz go podać z kaszą lub ulubioną surówką. U mnie dziś w towarzystwie sałatki z buraka, czarnej komosy ryżowej, gruszki i szpinaku. Składniki: 4 plastry schabu bez kości 1/2 szklanki białego wina 200 g śmietany kremówki 2 łyżki masła + 1 łyżka oliwy(...)samej patelni podsmaż szalotkę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty. Dodaj wino, smaż kilka minut do momentu aż wino częściowo odparuje. Następnie dodaj śmietanę, całość wymieszaj, dodaj schab. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, solą, suszonym rozmarynem, dodaj liście szałwii. Całość gotuj przez kilka minut aż smaki się połączą i schab
Moja pasja smaku