wino - 10075 przepisów (strona:89/672)

Pieczony kurczak ze szparagami, ziemniakami i rzodkiewkami 154

zagrodowego ze skórką 1 kg młodych ziemniaków pęczek rzodkiewek pęczek szparagów sól, pieprz 4 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku 6 małych filecików anchois 40 g masła pół szklanki białego wina łyżeczka soku z cytryny łyżka posiekanej natki pietruszki Instructions Kurczaka umyć i osuszyć, posolić i popieprzyć. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Ziemniaki obrać (albo tylko dokładnie umyć), pokroić(...)podsmażyć posiekany czosnek i posiekane w drobną kosteczkę anchois. Chwilę podsmażyć aż się czosnek zarumieni i podlać winem. Gotować wino, zeskrobując resztki patelni, przez ok 10 minut aż wino odparuje. Zestawić z patelni i na koniec dodać resztę zimnego masła, mieszając aż się rozpuści. Dosypać natkę do sosu. Podawać kurczaka z warzywami i polane sosem 3.5.3226 The post

Cooking for Emily
Risotto z kurczakiem 199

sumie to nie było paello, tylko raczej risotto..ale paello jeszcze zrobię. 250 g ryżu pierś z kurczaka vegeta do mięs mieszanka warzyw [ u mnie chińska] 2 kieliszki wina 2-3 szkl. gorącego bulionu  sól, pieprz  masło Pierś z kurczaka pokroić, wymieszać z vegetą i odstawić na minimum godzinkę(...)patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone mięso i smażyć, następnie dodać mieszankę  warzyw. Po kilku minutach wsypać ryż, wymieszać, smażyć 2-3 minuty i wlać wino. Kiedy wino zostanie wchłonięte przez ryż, dodawać stopniowo  gorący bulion. Mieszać do wchłonięcia płynu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać 1 łyżkę masła, ewentualnie doprawić

Moje domowe kucharzenie
Wołowina po burgundzku 111

młodymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, ale równie dobrze smakuje z chrupiącą, świeżą bagietką i nie trzeba już niczego więcej. Bardzo aromatyczna, sycąca kompozycja wołowiny i warzyw z czerwonym winem i koniakiem w tle. Wykwintna, więc sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale także na uroczysty obiad. Po poczęstunku usłyszałam: „To mistrzostwo świata!” /inspiracja „Francja. Smaki świata(...)laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, 1/4 selera 600g wołowiny 2 marchewki 300g pieczarek 1 cebula 1 por 2 łyżki przecieru pomidorowego 250 ml wina burgundzkiego (np. hermitrage) 2 łyżki oleju słonecznikowego sól, pieprz cayenne 1 łyżka śmietany 18% Wykonanie: Składniki marynaty wymieszać ze sobą w naczyniu, wołowinę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, umieścić

Raj dla Podniebienia
Babeczki z kozim serem i karmelizowaną cebulą 219

cieciorki 25 g drożdży 1 szklanka wody 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 jajko KARMELIZOWANA CEBULA: 500 g cebuli czerwonej 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego 1/4 szklanki cukru brązowego 1/4 szklanki octu balsamicznego sól pieprz biały papryka ostra mielona DODATKI: 150 g koziego sera Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać cukier, ocet(...)Piec w temperaturze 180*C przez ok 25 min. Smacznego! Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Babeczki i muffinki , Bułki i drożdżówki , Ciasta drożdżowe , Na wynos Tagged: cebula , cieciorka , kozi ser , wino

https:KKuchniaMniam
Schab w sosie śmietanowym z winem 207

trochę innym wydaniu? Musisz wypróbować ten przepis! Schab z winem, śmietaną, rozmarynem i szałwią jest przepyszny! Możesz go podać z kaszą lub ulubioną surówką. U mnie dziś w towarzystwie sałatki z buraka, czarnej komosy ryżowej, gruszki i szpinaku. Składniki: 4 plastry schabu bez kości 1/2 szklanki białego wina 200 g śmietany kremówki 2 łyżki masła + 1 łyżka oliwy(...)samej patelni podsmaż szalotkę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty. Dodaj wino, smaż kilka minut do momentu aż wino częściowo odparuje. Następnie dodaj śmietanę, całość wymieszaj, dodaj schab. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, solą, suszonym rozmarynem, dodaj liście szałwii. Całość gotuj przez kilka minut aż smaki się połączą i schab

Moja pasja smaku
GULASZ Z SOCZEWICĄ I MAKARONEM – Minestra di lenticchie e pasta 253

wycieczkę do Włoch! Mam dla Was przepis na danie wegetariańskie – mimo, że bez mięsa to niesamowicie sycące i rozgrzewające. Połączenie makaronu z soczewicą i sosem pomidorowym na czerwonym winie tworzy fantastyczną całość rodzaju gulaszu albo gęstej zupy, której nawet fani mięsa się nie oprą. Ja jestem zachwycona – mam nadzieję, że i Wy będziecie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI(...)dente. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posikaną drobno cebulę oraz papryczkę chili ( odrobinę ) , przesmażamy. Wrzucamy soczewicę oraz posiekany czosnek, mieszamy, zalewamy czerwonym winem i podgrzewamy ok. 2-3 minuty ( alkohol ma wyparować, a zostać posmak wina ). Wlewamy bulion warzywny, dodajemy passatę albo przecier. Doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i dusimy ok. 15 minut. Wrzucamy ugorany al dente makaron, mieszamy

Ostra na Słodko
STEK CHILI W CZERWONYM WINIE 102

niezobowiązujące i jest wystarczająco dużo czasu na interesujące rozmowy, ponieważ pani i pan domu są tylko w pewnym stopniu zaabsorbowani przygotowywaniem potraw ;) Moi drodzy stek chili w czerwonym winie to kolejna odsłona potrawy przyrządzonej na grillu. Mam nadzieję, że przepis spodoba się Wam :) Czas marynowania: około 12h (najlepiej całą noc) Czas przygotowania: około 50 minut Liczba porcji(...)SKŁADNIKI: 4 rumsztyki po około 200g każdy 1 niewielka łodyga selera naciowego 1 cebula 1/2 szklanki bulionu wołowego 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka chili mielonego 1 łyżeczka musztardy (niezbyt ostrej) PRZYGOTOWANIE:  Krok 1. Łodygę selera myjemy-kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy, myjemy - drobno siekamy. Krok 2. Bulion

Moja Książka Kucharska
DZEM Z POMARANCZY I OWOCOW POMELO Z BIALYM WINEM 90

DŻEM Z POMARAŃCZY I OWOCÓW POMELO Z BIAŁYM WINEM Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na niecodzienny, nieco  wykwintny dżem z pomarańczy i owoców pomelo z nutą białego wina. Przepis warty wypróbowania, polecam! SKŁADNIKI: 250g miąższu z owoców pomelo 250g skórki z owoców pomelo 750g miąższu pomarańczy (ok. 6-8 sztuk) 0,5 litra białego wina (półwytrawne(...)250g. Krok 2. Miksujemy 250g miąższu z pomelo. Krok 3. Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki, kroimy - odważamy 750g. Krok 4. Miąższ z pomelo, kawałki pomarańczy, zmiksowaną skórkę z pomelo, wino, cukier oraz kwasek cytrynowy łączymy doprowadzamy do wrzenia - gotujemy około 10 minut, cały czas mieszając. Następnie wlewamy płyn żelujący i jeszcze raz zagotowujemy na największym ogniu,  przekładamy całość

Moja Książka Kucharska
Sos boloński (spaghetti alla bolognese) 214

średnia marchewka (125g) 1 średnia cebula (125g) 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku 400g krojonych pomidorów z puszki 2 łyżki (70g) koncentratu pomidorowego 200ml (pół)wytrawnego czerwonego wina czarny pieprz świeżo mielony (ok. 1 łyżeczki) sól (ok. 2 łyżeczki) 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 3 czubate łyżeczki słodkiej papryki Instrukcje Marchewkę, cebulę i czosnek(...)center;width: 50%;} #gallery-223 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-223 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Zaczynamy od podsmażenia boczku... ...do którego dodajemy warzywa... ...mięso, następnie wino (lekko odparowujemy) Dodajemy pomidory, przyprawiamy i długo gotujemy Sos boloński Post Sos boloński (spaghetti alla bolognese) pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami 225

Pyszny i sycący gulasz wołowy z suszonymi śliwkami. Liście laurowe, jałowiec i czerwone wino podkreślają walory mięsa. Przygotowanie go wymaga trochę czasu, ale zapewniam, że warto " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Nie ma w nim za wiele składników, smak tkwi w prostocie. Z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami będzie pomysłem na pyszny obiad lub można(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: 1 kg mięsa wołowego 9 suszonych śliwek 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu mięsnego 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka suszonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 3 liście laurowe 4 kulki jałowca 2-3 łyżki mąki 1 łyżka masła 2 łyżki oleju rzepakowego

Oryginalny smak
Risotto z bobem i szynką parmeńską 159

Danie inspirowane kuchnią włoską, proste i smaczne- kremowe i delikatne w smaku risotto, podlane białym winem, z bobem oraz dodatkiem chrupiącej szynki parmeńskiej i parmezanu. Z porcji wina można zrezygnować, jednak jego dodatek daje naprawdę ciekawy efekt smakowy, ale należy pamiętać, aby było podgrzane- tak samo jak bulion- inaczej ryż się zahartuje i risotto nie wyjdzie takie, jak powinno(...)oliwy, zeszklić posiekaną cebulę, a następnie  wsypać ryż i smażyć (ciagle mieszając) do momentu, aż ziarenka będą lekko szkliste (około 2 minuty). Na patelnię z ryżem wlać podgrzane wino, odparować. Zacząć stopniowo wlewać gorący bulion, zaczynając od 1 chochelki, a po zaabsorbowaniu całej zawartości wlać kolejną porcję bulionu (postępować tak, aż do wykorzystania całego płynu lub gdy ryż

Kraina Miodem Płynąca
Muszle nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i ricottą 263

opakowanie krojonych pomidorów (390 g) 2 cebule szalotki 1 mała łodyga selera naciowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek białego, półwytrwanego wina oliwa z oliwek do smażenia (ok. 2-3 łyżki) sól morska, cukier, świeżo mielony pieprz mozzarella do posypania'; document.write(" "); Przygotowujemy sos: szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Seler(...)piekarnika nagrzanego do 190°C (lub 180°C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 15 minut. Muszle nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i ricottą świetnie będą się łączyć z białym, wytrawnym winem. Sos i farsz możemy przygotować nawet dzień wcześniej. A ugotować makaron, nadziać i upiec najlepiej jest bezpośrednio przed podaniem. Post Muszle nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i ricottą pochodzi z bloga

Poezja smaku
Smak lata w środku zimy – nadziewane kalmary 127

Wszechświat mnie wysłuchał i na cały sobotni wieczór przeniosłam się „na wakacje”. No OK. Trochę temu wszechświatowi pomogłam znajdując w monopolu (a szukając kompletnie czegoś innego) moje przeukochane chorwackie wino, a mianowicie Grasevinę z winnicy Ilocki Podrumi (o tym winie trochę jest tutaj ). Potem było już z górki. Ponieważ doskonale wiedziałam, że w zamrażalniku na swoje lepsze czasy(...)momentu odparowania wody. W międzyczasie drobno posiekałam cebulę, czosnek, koper włoski oraz pietruszkę a ziemniaki pokroiłam w niewielką kostkę. Wszystko to dodałam do boczku z mackami, podlałam białym winem i dusiłam wraz z niewielką gałązką suszonego rozmarynu, dopóki ziemniaki nie zmiękły a nadmiar płynu odparował. Nadzienie ma mieć dość zwartą konsystencję, ale warto też zadbać, żeby nie było zbyt suche

Kate's Kitchen
Mule w mleczku kokosowym 136

morza. Mule w mleczku kokosowym: 1 kg świeżych muli (małży, omułków) 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego (250 ml) 1/2 puszki mleczka kokosowego (200 ml) 1/3 szklanki białego, półwytrawnego wina (70 ml) 3-4 cebule szalotki 1 papryczka chilli 3 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 2 łodygi trawy cytrynowej (lub łyżeczka mielonej) sok wyciśnięty z połowy limonki(...)listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 kg świeżych muli (małży, omułków) 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego (250 ml) 1/2 puszki mleczka kokosowego (200 ml) 1/3 szklanki białego, półwytrawnego wina (70 ml) 3-4 cebule szalotki 1 papryczka chilli 3 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 2 łodygi trawy cytrynowej (lub łyżeczka mielonej) sok wyciśnięty z połowy limonki

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania