wino - 10075 przepisów (strona:93/672)

Krem z zielonego groszku z mascarpone 110

groszkiem czy np. przesmażonymi pieczarkami. Krem z zielonego groszku z mascarpone: 400 g zielonego groszku (wyłuskanego lub mrożonego) 4 spore cebule szalotki 4 średnie ziemniaki 200 ml białego wytrawnego wina (3/4 szklanki) 750 ml bulionu warzywnego (3 szklanki) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka mascarpone (można zastąpić dwoma łyżkami gęstej śmietanki 36%) 1 łyżka masła duża szczypta cukru(...)ptysiowy ) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z łyżką masła. Podsmażamy szalotki pokrojone na plasterki. Gdy się zeszklą, wlewamy białe wino. Pozwalamy mu się gotować ok. 2-3 minuty, aż alkohol wyparuje. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w mniejsze części. Do gotującego się wina wlewamy bulion

Poezja smaku
Akcesoria Fiskars - korkociąg i nóż do pizzy 188

łatwe miałam okazję zobaczyć świetny otwieracz do wina, od razu zapragnęłam go mieć. Nie musiałam długo czekać, bo z warsztatów wracałam już ze swoim egzemplarzem. Od otwieracza do wina, a od wina do pizzy i tak pojawił się w moich rękach jeszcze nóż do pizzy. Korkociąg  Na warsztatach Fiskars poznałam uroczy, mały i przydatny korkociąg, który(...)problemu, by później wyjąć korek z korkociągu, bo korkociąg rozkłada się na dwie części. Kilka sekund i po krzyku. Korkociąg prezentuje się bardzo elegancko i schludnie. Otwieranie butelek z winem staje się jeszcze bardziej przyjemniejsze. Cena w internecie to ok. 30zł.      Nóż do pizzy Przyznaje, że nie miałam przekonania nigdy do takich wynalazków. Nóż do pizzy

Gotowanie i blogowanie
ZaMULAMY z białym winem 118

Mule w białym winie. Tylko dla dorosłych. Szanowny Mąż się nie najadł, a ja i owszem – najadłam i napiłam Składniki: 1 kg muli 250 ml białego wina (półwytrwanego bądź wytrawnego) 4 ząbki czosnku 3 duże pomidory pęczek natki pietruszki (posiekanej) 70 g pora drobno pokrojonego (zamiennie z 1 cebulą, choć ja, jeśli mam wybór preferuję(...)bardziej intensywny. Na nagrzaną patelnię wrzucić por i poddusić ok. 5 minut razem z czosnkiem. Pomidory obrać ze skórki i pokroić na 4 części. Dodać do całości. Dodać białe wino i drobno posiekaną pietruszkę i poddusić wszystko ok. 5 minut. Na koniec dodać mule. Przykryć patelnię/garnek pokrywką i gotować do momentu otwarcia się wszystkich muszli (5-6 minut

gutfut
Spaghetti z małżami vongole 145

białego wina i słodkich pomidorów – czego chcieć więcej… Składniki: 500g małży sercówek (vongole) (można dać więcej) ok. 40o-500 g makaronu typu spaghetti 120 ml białego wina 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz natka pietruszki ok. 10 pomidorków koktajlowych (ok. 200 g) opcjonalnie peperoncino lub papryczka chili posiekana Wykonanie: Jeśli korzystacie(...)wrzucamy małże i przykrywamy. Dusimy kilka minut (3-5) na dużym ogniu 2-3 razy „podrzucając” zawartość patelni. Sprawdzamy czy wszystkie małże się otworzyły (nieotwarte wyrzucamy!). Dodajemy winy i pokrojone pomidorki. Gotujemy kilka minut (ok. 5-6), aż sos lekko się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy makaron (można wcześniej wyjąć kilka muszli dla ozdobienia gotowego dania), mieszamy

Pociąg Do Kuchni
Surówka ze szparagami i truskawkami z szampańsko-waniliowym winegretem 139

truskawek, ale na surowo. Cienkie, skośnie pocięte plasterki szparagów z plasterkami truskawek, a wszystkie skropione szampańskim winegretem z dodatkiem wanilii i chrupiących orzeszków pinii. Prawdziwa uczta smaków! Jeśli pominiesz wino musujace i dodatek wanilii, a użyjesz tradycyjnego winegretu z cytryną też będzie smacznie, choć już nie tak wykwintnie. Składniki na 2 porcje: 4 grube białe szparagi(...)dużych, aromatycznych truskawek 1/2 laski wanilii 1 łyżka octu winnego sól, pieprz z młynka 1-1,5 łyżeczka miodu 2 łyżki wina musujacego 1,5 łyżki oliwy 1 garść orzeszków pinii jadalne kwiatki wg upodobania Wykonanie: szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, obrać. Pociąć na skos w cienkie plasterki truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować, pokroić w cienkie plasterki. Laskę wanilii przeciąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mule w sosie maślano-cytrynowym 174

Idealna przystawka: mule w maślano-cytrynowym sosie z dodatkiem białego wina, podane z chrupiącą bagietką. Pycha <3 Zapraszam do przygotowań(...)Składniki na 4 porcje: 270 g obranych mrożonych muli 100 g masła 1 średnia cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 1/3 szklanki białego wytrawnego wina sok z 1/2 cytryny 4-5 łyżek mleka kokosowego 1 posiekana papryczka chilli (opcjonalnie) 1 pęczek natki pietruszki świeża bagietka do podania sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA

My Culinary Art
Gołąbki z czerwonej kapusty, kaczki i ryżu z sosem pralinowym 208

Składniki: Gołąbki 2 kacze piersi  1 czerwona kapusta 1 por (biała część) 100 g brązowego ryżu 300 ml wina Malaga lub Marsala 1/2 szklanki suszonej żurawiny 100 ml octu winnego 5 łyżek sosu sojowego 3 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1 litr domowego bulionu drobiowego 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła 1 łyżeczka brązowego cukru sól(...)kapusty obgotuj w wodzie z dodatkiem soli, łyżeczki cukru i octu, przełóż do zimnej wody, odsącz na sicie. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu, wystudź.  Żurawinę zalej winem.  Kaczkę obsmaż na dużym ogniu na oliwie, 5 minut od strony skóry następnie 4 minuty z drugiej strony, zdejmij z palnika i wystudź. Pora pokrój w półtalarki, zeszklij

SzczyptaSmaQ
Choucroute garnie 230

dodajemy kapustę, a gdy cała znajdzie się na patelni – smażymy wszystko przez 6-7 minut od czasu do czasu mieszając. Całą zawartość patelni przekładamy od odpowiednio dużego garnka. Zalewamy winem i bulionem, dodajemy przyprawy – natkę pietruszki, liście laurowe, jałowiec, ziarna czarnego pieprzu i goździki – a następnie doprowadzamy płyn do wrzenia. Kapustę dusimy powoli na małym ogniu, pod przykryciem, przez(...)border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-192 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Kapustę odciskamy, grubo kroimy i namaczamy... ...pozostałe warzywa drobno kroimy... ...wszystkie razem podsmażamy na smalcu... ...zalewamy winem, bulionem, przyprawiamy i dusimy Wędliny kroimy i obsmażamy na rumiano... ...po czym dodajemy do kapusty Ziemniaki przed podaniem obsmażamy Choucroute garnie Post Choucroute garnie pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna

Kulinarna Pokusa
Ostatnia taka rozgrzewka przed wiosną 135

pomyślałam o tej zupie. Przepis- kwintesencja tego co najbardziej uwielbiam w gotowaniu. Kilka prostych, dobrej jakości składników, odpowiedni sposób przygotowania i przepyszny efekt. Sycące i bez ściemy. I wino, którego oczywiście jakoś tak kupiliśmy trochę więcej. I humor od razu lepszy. Polecam- możliwe, że to jedna z ostatnich okazji na coś rozgrzewającego, przed prawdziwą wiosną. A przynajmniej tak sobie(...)Gotowe grzanki nacieramy ząbkiem czosnku. Zupę nalewamy do żaroodpornych misek, przykrywamy grzankami, posypujemy tartym serem i dekorujemy gałązką tymianku. Zapiekamy 5 minut- aż ser się roztopi. Jemy gorącą, popijając winem które zostało w butelce. I czujemy jak dobroczynne ciepło rozpływa się po całym ciele. Nawet po wymoczonych i wyziębniętych palcach u nóg. To jest szczęście, chociaż na dzień dzisiejszy

les mirabelles
Risotto na czerwonym winie z kurczakiem i pieczarkami oraz chipsy z jarmużu 123

Włoch, tak by każdy zbłąkany wędrowiec mógł posilić się u mnie daniem z którym się utożsamiam. W lodówce zawsze jest spory kawałek parmezanu a w zamrażalniku gotowy bulion. Wino zawsze się znajdzie w moim domu a tym samym jest to jedno z dań, które mogę przygotować zawsze z tego co mam pod ręką. Nic na to nie poradzę(...)czerwonym winem, kurczakiem i pieczarkami. Chipsy z jarmużu odwalają tu dobrą robotę- z kremowego, delikatnego dania risotto staję się potrawą wyższych lotów, o różnych strukturach, w tym chrupiącej bo chipsy są niesamowicie chrupiące. Składniki (na 2 duże porcje, dla głodomorów): 1 cebula 3 ząbki czosnku 3/4 szklanki ryżu Arborio 500 ml bulionu 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 100 gram

Mango Papaja
Przepiórki na sposób francuski 135

jest przepis z książki Marii Disslowej „Jak gotować – praktyczny poradnik kucharski” z 1930 roku. Przemyślany jest nie tylko sposób przygotowania ptaków, ale również sposób podania. 4 przepiórki, 250 ml wina (użyłam czerwone wytrawne ), 4 goździki, laska kory cynamonu, sól, 200 g słoniny, kilka kromek bułki lub chleba tostowego(...)Wino zagotować z korzeniami, odstawić do ostudzenia. Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Zalać przepiórki winem i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Słoninę pokroić w cienkie plasterki. Przepiórki wyjąć z wina, osuszyć, oprószyć solą. Każdą owinąć plastrami słoniny. Ułożyć przepiórki w naczyniu do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

królestwo garów
Kuchnia staropolska - warsztaty kulinarne 186

ułoż w rondel z grzybkami, kawałkiem masła, wiązką pietruszki, cebulą, poł bobkowego liścia, dwoma goździkami, połodnożkiem czosnku, przystaw do ognia, wsyp szczubeć mąki, wlej szklanicę dobrego bulionu, pol szklanicy wina białego, osol, opieprz, gotuj przez pol godziny, zbierz tłustość, przydaj dwie łyżki dobrego gąszczu. Tej zaprawy użyć możesz do wszelkiego mięsiwa i ciast garnirowania. *** Dwa możdżki cielęce oczyść(...)sosie grzybowym na białym winie, serwowana z blinami gryczanymi Animela lub mleczko cielęce. Na potrawkę Mózg cielęcy po flisowsku. Na przydatek Móżdżek cielęcy w bulionie na białym winie zagęszczanym zasmażką, serwowany z pęczakiem w musztardzie i omletem z anchois     Śmietanka wloska, czyli staropolska panna cotta o smaku kolendry, z dodatkiem skórki limonki i cynamonu

Grunt to przepis!
Semmelknödel i sos z mrożonych grzybów leśnych 201

Jeśli już używasz takich dodaj więcej mleka. Do klusek podałam sos z  mieszanki mrożonych grzybów leśnych (w sklepowych ladach chłodniczych leżą prawdziwe rartytasy!). Grzyby dusiłam z dodatkiem białego wina, zagęściłam śmietanką kremową. Obiad pycha! Polecam! Składniki: 4 bułki - 200 g 250 ml mleka 1 jajko 2 łyżki mąki(...)cebula 1 łyżka masła 2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatałowa Sos grzybowy: 600 g mrożonych grzybów leśnych 1 łyżka masła 1 cebula 100-150 ml białego wytrawnego wina 100 ml śmietany kremówki sól, pieprz natka zielonej pietruszki   Wykonanie:   bułki pokroić w 1 cm kostkę. Zalać gorącym mlekiem i roztrzepanym jajkiem, odstawić 10-15 minut . Jeśli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryba pieczona z tapenadą 158

cytryny świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4 filety z białej ryby (np. dorsz, tilapia, okoń morski) 4 łyżki parmezanu 4 łyżki białego wytrawnego wina 1 czerwona papryczka chili lub chili w płatkach 400 g ryżu jaśminowego lub basmati sól morska, świeżo mielony pieprz 150 g czarnych oliwek (drylowanych) 2 ząbki czosnku 2 łyżki(...)wyłożonej papierem lub folią. Układamy na rybach grubą warstwę tapenady. Posypujemy bardzo drobno posiekaną chili (bez pestek) lub odrobiną chili w płatkach. Posypujemy ryby tartym parmezanem i skrapiamy białym winem (delikatnie rybę – resztę wokół). Gdy piekarnik nagrzeje się, wstawiamy rybę i zapiekamy przez 15 minut. W tym czasie gotujemy ryż w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Upieczoną

Poezja smaku
Pennette alla Norcina 145

Pyszna propozycja na szybki włoski obiad - Pennette w stylu Norcia. Makaron, ser, wino, kiełbaska - mniam <3 Przepis pochodzi z książki "Domowa kuchnia włoska" autorstwa Aleksandry Seghi. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu pennette (małe penne) 3 białe kiełbaski (około 250 g) 150 ml białego wytrawnego wina 250 ml śmietanki 18% 3 czubate łyżki(...)kiełbaskę i smażymy, często mieszając, aż będzie zarumieniona ze wszystkich stron. W tym samym czasie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu - nie przelewamy zimną wodą! Do zarumienionej kiełbaski wlewamy wino, zwiększamy ogień do maksimum i odparowujemy połowę płynu, wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Wrzucamy odcedzony ciepły makaron, posypujemy 2 łyżkami parmezanu, mieszamy. Przekładamy

My Culinary Art