GRZANE WINO z dodatkiem korzennych przypraw i cytrusów to doskonały pomysł na leniwy, chłodny wieczór we dwoje. Artykuł Grzane wino pochodzi z serwisu MenMagazine
MenmagazineWidziałam, że jeszcze pełno owoców na róży dlatego dziś zapraszam Was na niezwykle aromatyczne wino. Mnie urzekło smakiem, aromatem i bursztynowym kolorem. Tego smaku nie da się porównać i opisać, dlatego jeśli lubicie domowe trunki, nastawcie koniecznie. Przepis opracował mój Mąż, ja go tylko grzecznie opublikowałam ;) Składniki na 10 L wina: 3 kg owoców dzikiej róży(...)mieszamy. Zatykamy rurką fermentacyjną i odstawiamy w ciemne ale ciepłe miejsce. Po ok miesiącu z balonu usuwamy owoce róży, a braki uzupełniamy przegotowaną i ostudzoną wodą z cukrem. Wino pozostawiamy w gąsiorku do momentu aż przestanie pracować
Cynamonowe szczęścieświeżych pomidorów, przyprawiony aromatycznymi ziołami. Do tego jeszcze pyszny ser i parę minut w piecu opalany drewnem... niebo w gębie :) Popijamy oczywiście lokalnym winem - vino alla spina ( wino z beczki). Lago di Garda Spacerując uliczkami miasteczek nad jeziorem Garda można znaleźć stragany pełne tutejszych serów, genialnych zielonych oliwek, ryb, warzyw czy owoców. Riva del Garda Riva(...)kolację czy spacer. Wzdłuż uliczek Brera czy kanałów Naviglio znajduje się mnóstwo klimatycznych kawiarni, restauracji czy galerii. Wieczorami przybywają tu liczni turyści i mieszkańcy miasta aby napić się lampki wina i posłuchać muzyki na żywo. Miejsce, które w ciągu dnia jest mało atrakcyjne wieczorami nabiera życia i uroku. Wieczorami, pomiędzy 18:00 a 22:00, obowiązuje "Happy hour
Atlas Smakówsię smakiem i kompozycje nigdy nie są banalne. Dziś proste połączenie z nutą białego wina, które świetnie skomponowało całość. Ryż z cukinią i kiełbasą w białym winie Składniki : 100 g białego ryżu 1 mała cukinia 2 kiełbaski śląskie 1 cebula biała 100 ml wytrawnego wina białego oliwa czosnkowa sól, pieprz koperek Przygotowanie : Kiełbasę śląską(...)kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie czosnkowej, dodajemy cebulę oraz starą na dużych oczkach cukinię, całość przesmażamy 2-3 minuty. Podlewamy winem i dusimy do całkowitego odparowania - doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ryż gotujemy na sypko, dodajemy do pozostałych składników, doprawiamy na pikantnie. Podajemy oprószając posiekanym koperkiem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPolędwiczki wieprzowe w miodzie, białym winie i truskawkach to idealny obiad, tym bardziej że sezon truskawkowy dobiega już do końca i trzeba to wykorzystać. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe(...)cytryny 4 łyżki miodu 2 duże cebule 3 łyżki oliwy 8 łyżek jasnego sosu sojowego świeżo mielony kolorowy pieprz sól 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 250 g truskawek kilka listków bazylii oliwa Przygotowanie: Z soku z cytryny, sosu sojowego i miodu robimy marynatę łącząc te składniki. Marynatą polewamy polędwiczki i odstawiamy na 2 godz. do lodówki. Kroimy
Lili w kuchnirobiłam risotta....tak więc jest, z dodatkiem kurczaka, pieczarek i papryki. 250 g ryżu 1 cebula marchewka pierś z kurczaka kawałek papryki 20-30 dkg pieczarek 2 kieliszki wina 2-3 szkl. gorącego bulionu sól, pieprz masło Na patelni(...)rozgrzać masło,wrzucić posiekaną cebulę, pieczarki , chwilę razem podsmażyć, dodać pokrojone mięso ,paprykę, marchewkę. Po kilku minutach wsypać ryż, wymieszać, smażyć 2-3 minuty i wlać wino. Kiedy wino zostanie wchłonięte przez ryż, dodawać stopniowo gorący bulion. Mieszać do wchłonięcia płynu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać 1 łyżkę masła, ewentualnie doprawić
Moje domowe kucharzenieilość tłuszczu jest też bardzo, bardzo sycące – ta porcja wystarczy dla 3-4 osób. Od razu uprzedzam – zanim zabierzecie się za to spaghetti, wstawcie do lodówki dobre, białe półwytrawne wino. Pomoże na trawienie. Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Sery brie i camembert mają charakterystyczną, grubszą skórkę. Ścinamy ją ostrym nożem – ten fragment sera(...)garnka, wlewamy wodę. Wlewamy serowy sos z rondelka i całość szybko, dynamicznie mieszamy, żeby sos obkleił dokładnie makaron. Rozdzielamy porcje między talerze, dekorujemy kleksem pesto rozrzedzonego wodą lub winem, , pomidorkami i odrobiną pietruszki. I to już pora otworzyć wino – teraz docenicie je jak rzadko kiedy. To dobra potrawa jeśli tego dnia planujecie większe spożycie alkoholu, np. przed imprezą – przy
Karo in the KitchenViolaPassion Uwielbiam dziczyzne,uwielbiam grzyby czas to połączyć razem . Składniki; (2osoby) 2 Filety z Sarny 300 g kurek Czerwone wino 0.5 l 5 ziarenek owoców jałowca 3 gałązki roznarynu 3 łyżki gęsiego smalcu 1 łyżka masła W moździerzu robimy mieszankę sól,pieprz ,rozmaryn ,tymianek,owoc jałowca Sposób: Mięso oczyszczamy z błonek myjemy i marynujemy w czerwonym(...)wytrawnym winie z owocami jałowca i świeżym rozmarynie. Minium 1 godzine. *Grzyby myjemy i gotujemy w rondelku na małym ogniu dodając najpierw masło i gdy grzyby puszczą sok dodajemy troche wody. Gotujemy do czasu aż będą miękkie. Odcedzamy i blendujemy. Następnie przed samym podaniem sarny podgrzewamy puree dodając troszkę masła soli i pieprzu mieszając w rondelku. Sarnine
Viola cooks with passionSpagetti w innej odsłonie zdrowo i lekko. Składniki: 500g Owoce morza mieszanka (przegrzebki ,kalmary, krewetki) Czarne muszle kilka sztuk do dekoracji 3 ząbki czosnku przekrojonego na pół 70ml białego wina 500 ml soku z pomidorów(bazylia i oregano) (polecam włoskie pomidory w zalewie z bazylią i oregano w puszce wystarczy tylko potraktować je blenderem) plus zblendowana żółta papryka(...)kostkę 2 łyżki masła 1 natka pietruszki posiekana drobno makaron ugotowany wedle przepisu na opakowaniu Sposób: W garnuszku rozpuszczamy masło dodajemy czosnek, pietruszkę i cebulę. Podlewamy winem i redukujemy, wino musi nam wyparować, następnie dodajemy owoce morza ale zostawiamy czarne muszle. Sposób na muszle znajdziecie na moim blogu w przepisie <<Mule w kurkach na białym winie
Viola cooks with passionszczypta FARSZ: * pasztet Wielkopolski PROFI – 260 g * borowiki – 120 g * duża cebula – 1 szt * masło – 2 łyżki * cukier – 1 duża szczypta * białe wino – 100 ml * sól, pieprz * orzechy laskowe – 50 g * natka pietruszki http://profi.com.pl/ SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO PTYSIOWE: W garnku gotujemy wodę z masłem, a następnie do gorącej dodajmy mąkę(...)łączyły i tworzyły okrągłą tartę. Pieczemy na złoto – ok. 20-25 minut / 190C. FARSZ: Rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy, posypujemy szczyptą cukru i zalewamy białym winem – smażymy do momentu aż cebula ładnie się zeszkli, a wino odparuje. Dodajemy oczyszczone, pokrojone borowiki i smażymy do miękkości. Miksujemy na gładki mus, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu
Ostra na Słodkowersji jednak bardziej chodzi o dodatki, które muszą być bardzo dobrze uduszone przed dodaniem ryżu. 1/2 cukinii 200 gram pieczarek 200 gram ryżu 100 ml białego wytrawnego wina 400 ml wody 1 kostka rosołowe 1/10 papryczki chilli 2 łyżki śmietanki 30% 150 gram kurczaka 2 łyżki oliwy 1 cebula 1 pomidor Cebulę obrać i posiekać drobno razem z papryczką(...)warzywa zmiękną i będą lekko przyciemnione dodajemy na patelnię ryż. Mieszamy z warzywami aż wszystkie ziarna będą pokryte sosem. Smażymy tak 1-2 minuty. Następnie wlewamy na patelnię połowę wina i mniej niż 1 szklankę wody z kostką rosołową. Delikatnie rozprowadzamy i pozostawiamy na małym ogniu aż ryż wsiąknie cały płyn. Następnie dolewamy pozostałe wino i połowę wody
Czerwony GupikSkładniki: (na ok. 15 sztuk) 100 g białej czekolady 1/2 op. galaretki truskawkowej 1/2 szkl gorącej wody 1 łodyga rabarbaru (ok. 100 g) 1-2 łyżki białego wina (opcjonalnie) Przygotowanie: Rabarbar obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i umieścić w garnuszku. Zalać wodą i dusić pod przykryciem, aż zmięknie i powstanie coś(...)papka” (ok. 5-10 minut). Zdjąć z ognia, dolać wina, wymieszać i odstawić na bok do przestudzenia. Czekoladę drobno posiekać, a następnie rozpuścić w ką pieli wodnej . Lekko przestudzoną czekoladą wysmarować dno i boki foremek na czekoladki (papierowych lub silikonowych). Schłodzić w lodówce. Gdy czekolada zastygnie (po dotknięciu palcem będzie twarda) nałożyć do środka czekoladek tężejącą
Nastoletnie Wypiekanieodpowiednią wilgotność. Jeśli dodamy do tego 450 lat tradycji winiarskich (pierwszych nasadzeń dokonali hiszpańscy kolonizatorzy w 1551 roku) to możemy uznać, że tu muszą powstawać dobre i bardzo różnorodne wina, i takie powstają (choć jest to okres kilkunastu ostatnich lat). Najważniejszymi i najczęściej uprawianymi odmianami białymi są Sauvignon Blanc oraz Chardonnay, a czerwonymi Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere oraz Syrah(...)Obecnie Chile jest dziewiątym producentem wina na świecie i czwartym jego eksporterem (za ponad 1,5 mld USD). Myśląc o Chile nie można zapomnieć również o Chilijskiej dumie - Pisco . Ponad 2800 producentów winorośli w regionach Atacama i Coquimbo produkuje winogrona z których wytwarzany jest destylat zdobywający coraz więcej zwolenników na całym świecie. O jakości i różnorodności Chilijskich produktów mieliśmy
królestwo garówDługo gotowany gulasz wieprzowy, podlewany winem, z dodatkiem podsmażonego chudego boczku, batatów i papryki. Świetnie smakuje posypany posiekaną natką pietruszki i suszonym oregano. Prosty do przygotowania i świetny do odgrzewania. Jeśli nie chcecie zagęszczać sosu mąką, możecie łyżką wybrać z niego 1/3 - 1/2 szklanki ugotowanych batatów, zmiksować je na gładkie puree i z powrotem dodać do rondla(...)batatów / obranych i pokrojonych w 1 cm. kostkę 1 mała papryka 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 125 ml (1/2 szklanki) białego wytrawnego wina 375 ml (1 i 1/2 szklanki) bulionu 1 płaska łyżka mąki pszennej garść posiekanej natki pietruszki PRZYPRAWY : 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
cool and mintyPyszny, rozgrzewający gulasz pieczony w piekarniku z czerwonym winem. Bogaty w smaku, prosty w przygotowaniu i bardzo dobry do odgrzewania. Przepis nie jest trudny i przydaje się, kiedy nad obiadem nie chcemy lub nie możemy spędzać wiele godzin. Najlepiej smakuje z kromką razowego chleba i surówką ze świeżych pomidorów. Będzie równie dobry z kaszą gryczaną lub ziemniaczanym puree. SKŁADNIKI(...)porcji 900 g wołowiny na gulasz / polecam antrykot lub rostbef 300 ml czerwonego wina 400 ml gorącego bulionu lub wody 1 duża cebula pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 łyżka masła PRZYPRAWY 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu sól morska 1 łyżeczka suszonego
cool and minty