się smakiem i kompozycje nigdy nie są banalne. Dziś proste połączenie z nutą białego wina, które świetnie skomponowało całość. Ryż z cukinią i kiełbasą w białym winie Składniki : 100 g białego ryżu 1 mała cukinia 2 kiełbaski śląskie 1 cebula biała 100 ml wytrawnego wina białego oliwa czosnkowa sól, pieprz koperek Przygotowanie : Kiełbasę śląską(...)kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie czosnkowej, dodajemy cebulę oraz starą na dużych oczkach cukinię, całość przesmażamy 2-3 minuty. Podlewamy winem i dusimy do całkowitego odparowania - doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ryż gotujemy na sypko, dodajemy do pozostałych składników, doprawiamy na pikantnie. Podajemy oprószając posiekanym koperkiem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPolędwiczki wieprzowe w miodzie, białym winie i truskawkach to idealny obiad, tym bardziej że sezon truskawkowy dobiega już do końca i trzeba to wykorzystać. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe(...)cytryny 4 łyżki miodu 2 duże cebule 3 łyżki oliwy 8 łyżek jasnego sosu sojowego świeżo mielony kolorowy pieprz sól 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 250 g truskawek kilka listków bazylii oliwa Przygotowanie: Z soku z cytryny, sosu sojowego i miodu robimy marynatę łącząc te składniki. Marynatą polewamy polędwiczki i odstawiamy na 2 godz. do lodówki. Kroimy
Lili w kuchnirobiłam risotta....tak więc jest, z dodatkiem kurczaka, pieczarek i papryki. 250 g ryżu 1 cebula marchewka pierś z kurczaka kawałek papryki 20-30 dkg pieczarek 2 kieliszki wina 2-3 szkl. gorącego bulionu sól, pieprz masło Na patelni(...)rozgrzać masło,wrzucić posiekaną cebulę, pieczarki , chwilę razem podsmażyć, dodać pokrojone mięso ,paprykę, marchewkę. Po kilku minutach wsypać ryż, wymieszać, smażyć 2-3 minuty i wlać wino. Kiedy wino zostanie wchłonięte przez ryż, dodawać stopniowo gorący bulion. Mieszać do wchłonięcia płynu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać 1 łyżkę masła, ewentualnie doprawić
Moje domowe kucharzenieilość tłuszczu jest też bardzo, bardzo sycące – ta porcja wystarczy dla 3-4 osób. Od razu uprzedzam – zanim zabierzecie się za to spaghetti, wstawcie do lodówki dobre, białe półwytrawne wino. Pomoże na trawienie. Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Sery brie i camembert mają charakterystyczną, grubszą skórkę. Ścinamy ją ostrym nożem – ten fragment sera(...)garnka, wlewamy wodę. Wlewamy serowy sos z rondelka i całość szybko, dynamicznie mieszamy, żeby sos obkleił dokładnie makaron. Rozdzielamy porcje między talerze, dekorujemy kleksem pesto rozrzedzonego wodą lub winem, , pomidorkami i odrobiną pietruszki. I to już pora otworzyć wino – teraz docenicie je jak rzadko kiedy. To dobra potrawa jeśli tego dnia planujecie większe spożycie alkoholu, np. przed imprezą – przy
Karo in the KitchenViolaPassion Uwielbiam dziczyzne,uwielbiam grzyby czas to połączyć razem . Składniki; (2osoby) 2 Filety z Sarny 300 g kurek Czerwone wino 0.5 l 5 ziarenek owoców jałowca 3 gałązki roznarynu 3 łyżki gęsiego smalcu 1 łyżka masła W moździerzu robimy mieszankę sól,pieprz ,rozmaryn ,tymianek,owoc jałowca Sposób: Mięso oczyszczamy z błonek myjemy i marynujemy w czerwonym(...)wytrawnym winie z owocami jałowca i świeżym rozmarynie. Minium 1 godzine. *Grzyby myjemy i gotujemy w rondelku na małym ogniu dodając najpierw masło i gdy grzyby puszczą sok dodajemy troche wody. Gotujemy do czasu aż będą miękkie. Odcedzamy i blendujemy. Następnie przed samym podaniem sarny podgrzewamy puree dodając troszkę masła soli i pieprzu mieszając w rondelku. Sarnine
Viola cooks with passionSpagetti w innej odsłonie zdrowo i lekko. Składniki: 500g Owoce morza mieszanka (przegrzebki ,kalmary, krewetki) Czarne muszle kilka sztuk do dekoracji 3 ząbki czosnku przekrojonego na pół 70ml białego wina 500 ml soku z pomidorów(bazylia i oregano) (polecam włoskie pomidory w zalewie z bazylią i oregano w puszce wystarczy tylko potraktować je blenderem) plus zblendowana żółta papryka(...)kostkę 2 łyżki masła 1 natka pietruszki posiekana drobno makaron ugotowany wedle przepisu na opakowaniu Sposób: W garnuszku rozpuszczamy masło dodajemy czosnek, pietruszkę i cebulę. Podlewamy winem i redukujemy, wino musi nam wyparować, następnie dodajemy owoce morza ale zostawiamy czarne muszle. Sposób na muszle znajdziecie na moim blogu w przepisie <<Mule w kurkach na białym winie
Viola cooks with passionszczypta FARSZ: * pasztet Wielkopolski PROFI – 260 g * borowiki – 120 g * duża cebula – 1 szt * masło – 2 łyżki * cukier – 1 duża szczypta * białe wino – 100 ml * sól, pieprz * orzechy laskowe – 50 g * natka pietruszki http://profi.com.pl/ SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO PTYSIOWE: W garnku gotujemy wodę z masłem, a następnie do gorącej dodajmy mąkę(...)łączyły i tworzyły okrągłą tartę. Pieczemy na złoto – ok. 20-25 minut / 190C. FARSZ: Rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy, posypujemy szczyptą cukru i zalewamy białym winem – smażymy do momentu aż cebula ładnie się zeszkli, a wino odparuje. Dodajemy oczyszczone, pokrojone borowiki i smażymy do miękkości. Miksujemy na gładki mus, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu
Ostra na Słodkowersji jednak bardziej chodzi o dodatki, które muszą być bardzo dobrze uduszone przed dodaniem ryżu. 1/2 cukinii 200 gram pieczarek 200 gram ryżu 100 ml białego wytrawnego wina 400 ml wody 1 kostka rosołowe 1/10 papryczki chilli 2 łyżki śmietanki 30% 150 gram kurczaka 2 łyżki oliwy 1 cebula 1 pomidor Cebulę obrać i posiekać drobno razem z papryczką(...)warzywa zmiękną i będą lekko przyciemnione dodajemy na patelnię ryż. Mieszamy z warzywami aż wszystkie ziarna będą pokryte sosem. Smażymy tak 1-2 minuty. Następnie wlewamy na patelnię połowę wina i mniej niż 1 szklankę wody z kostką rosołową. Delikatnie rozprowadzamy i pozostawiamy na małym ogniu aż ryż wsiąknie cały płyn. Następnie dolewamy pozostałe wino i połowę wody
Czerwony GupikSkładniki: (na ok. 15 sztuk) 100 g białej czekolady 1/2 op. galaretki truskawkowej 1/2 szkl gorącej wody 1 łodyga rabarbaru (ok. 100 g) 1-2 łyżki białego wina (opcjonalnie) Przygotowanie: Rabarbar obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i umieścić w garnuszku. Zalać wodą i dusić pod przykryciem, aż zmięknie i powstanie coś(...)papka” (ok. 5-10 minut). Zdjąć z ognia, dolać wina, wymieszać i odstawić na bok do przestudzenia. Czekoladę drobno posiekać, a następnie rozpuścić w ką pieli wodnej . Lekko przestudzoną czekoladą wysmarować dno i boki foremek na czekoladki (papierowych lub silikonowych). Schłodzić w lodówce. Gdy czekolada zastygnie (po dotknięciu palcem będzie twarda) nałożyć do środka czekoladek tężejącą
Nastoletnie Wypiekanieodpowiednią wilgotność. Jeśli dodamy do tego 450 lat tradycji winiarskich (pierwszych nasadzeń dokonali hiszpańscy kolonizatorzy w 1551 roku) to możemy uznać, że tu muszą powstawać dobre i bardzo różnorodne wina, i takie powstają (choć jest to okres kilkunastu ostatnich lat). Najważniejszymi i najczęściej uprawianymi odmianami białymi są Sauvignon Blanc oraz Chardonnay, a czerwonymi Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere oraz Syrah(...)Obecnie Chile jest dziewiątym producentem wina na świecie i czwartym jego eksporterem (za ponad 1,5 mld USD). Myśląc o Chile nie można zapomnieć również o Chilijskiej dumie - Pisco . Ponad 2800 producentów winorośli w regionach Atacama i Coquimbo produkuje winogrona z których wytwarzany jest destylat zdobywający coraz więcej zwolenników na całym świecie. O jakości i różnorodności Chilijskich produktów mieliśmy
królestwo garówDługo gotowany gulasz wieprzowy, podlewany winem, z dodatkiem podsmażonego chudego boczku, batatów i papryki. Świetnie smakuje posypany posiekaną natką pietruszki i suszonym oregano. Prosty do przygotowania i świetny do odgrzewania. Jeśli nie chcecie zagęszczać sosu mąką, możecie łyżką wybrać z niego 1/3 - 1/2 szklanki ugotowanych batatów, zmiksować je na gładkie puree i z powrotem dodać do rondla(...)batatów / obranych i pokrojonych w 1 cm. kostkę 1 mała papryka 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 125 ml (1/2 szklanki) białego wytrawnego wina 375 ml (1 i 1/2 szklanki) bulionu 1 płaska łyżka mąki pszennej garść posiekanej natki pietruszki PRZYPRAWY : 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
cool and mintyPyszny, rozgrzewający gulasz pieczony w piekarniku z czerwonym winem. Bogaty w smaku, prosty w przygotowaniu i bardzo dobry do odgrzewania. Przepis nie jest trudny i przydaje się, kiedy nad obiadem nie chcemy lub nie możemy spędzać wiele godzin. Najlepiej smakuje z kromką razowego chleba i surówką ze świeżych pomidorów. Będzie równie dobry z kaszą gryczaną lub ziemniaczanym puree. SKŁADNIKI(...)porcji 900 g wołowiny na gulasz / polecam antrykot lub rostbef 300 ml czerwonego wina 400 ml gorącego bulionu lub wody 1 duża cebula pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 łyżka masła PRZYPRAWY 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu sól morska 1 łyżeczka suszonego
cool and mintymusie z zielonego jabłka i gotowanej kapusty pak choi, przykryty sałatą freeze oraz pyłem z pokrzywy zupełnie rozłożył mnie na łopatki! Akcenty cytrusowe nawiązywały do przystawek, a białe wino Veriver, z wyraźnym owocowym smakiem i ziołowymi nutami dopełniło dzieła. Jestem oczarowana! Jako drugie danie główne podano Solę. I tu niestety rozczarowanie - zarówno smakowe, jak i wizualnie. Ryba delikatna(...)oraz trzy majonezy - ze szczawiu i czerwonej kapusty oraz zagadkowy - jak na mój smak chyba z wędzonej cebuli. O ile talerz nie zachwycał - sytuacje ratował sommelier i dobrane włoskie wino z regionu Kampania - VESEVO Belnvento Falaghina. Dla tego wina jestem gotowa zdradzić moich gruzińskich liderów :) Mówi się, że ważne jest pierwsze wrażenie i ostatnie słowo! Tak też
Spektrum Smakumoich sprawdzonych przepisów na upały. A do picia hiszpańska sangria - orzeźwiający napój złożony z wina i owoców. Tym razem przygotowałam sezonową wersję z arbuzem, truskawkami i winem rose. Czy ten różowy kolor nie jest po prostu fantastyczny?! Sangrię bez dodatku kawałków owoców mam zamiar przelać do butelki i zabrać ze sobą na wieś. Będziemy tam siedzieć z grupą(...)czyli 8 porcji: 600 g miąższu arbuza 500 g truskawek 250 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego z ok. 2 pomarańczy lub dobrej jakości kupnego) 0,5 l różowego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 250 ml wódki lub wody do dekoracji: 1 pomarańcza pokrojona na plasterki, a następnie na ćwiartki oraz garść truskawek pokrojonych na połówki kostki lodu Przygotowanie sangrii
Chilli Czosnek i OliwaDeser gruszkowy z winem, budyniem i płatkami migdałowymi to nie tylko zwyczajny deser z nutką winnego posmaku. Oj nie! To prawdziwe alkoholowe szaleństwo, po którym poczujecie się błogo, nie tylko za sprawą dobrego smaku, ale też procentów; ). To mój nowy ‚must have’ na każdej imprezie, ale też sposób na niezapowiedzianych gości, bo deser robi się prawie sam! Pierwotnie, miała(...)zastygnie, będzie można ją pokroić niczym ciasto! Składniki Warstwa winna 1 spora gruszka 1/3 łyżeczki kardamonu w proszku 1,5 łyżki stewii z erytrytolem* 1 szklanka i 1/3 szklanki wina białego 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka agar agar Warstwa budyniowa 1 opakowanie budyniu waniliowego 1,5 szklanki mleka roślinnego 2 łyżki stewii z erytrytolem* Chrupiące migdały 75g płatków migdałowych
Fill The Bowl