Składniki na 4 porcje: polędwiczki wieprzowe 600 g pół szklanki białego wina(...)półwytrawnego 2 gałązki rozmarynu, użyłam suszonego oliwa mąka do oprószenia sól, pieprz Polędwiczki pokroić w plasterki, każdą posmarować oliwą i oprószyć mąką. Włożyć na rozgrzaną patelnię i zalać połową wina. Dusić 5 min, następnie przewrócić, dodać sól pieprz rozmaryn i pozostałą cześć wina. Dusić na średnim ogniu kolejne
Moja Galeria SmakuSkładniki: 5 marchewek 1 por 2-3 łyżki masła 3/4 szklanki białego wina sól, pieprz 2 łyżeczki cukru Marchewkę pokroić w krążki a pora w cieniutkie słupki(...)długości 4-5 cm. W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojone marchewki i dusić pod przykryciem około 7 minut. Dodać pora, sól, pieprz a na końcu wino. Dusić, aż wino odparuje. Dodać masło, skarmelizować chwilkę, dodać łyżkę masła, chwilę podsmażyć, doprawić. Oryginalny przepis znajduje się tutaj
Moja Galeria SmakuJeżeli szukacie innego pomysłu na piersi z kurczaka niż te smażone w panierce to polecam te szybkie danie jednogarnkowe. Filety z kurczaka duszone z ziemniakami w białym winie i bulionie drobiowym. Z dodatkiem rozmarynu i soku z cytryny. Składniki na 2-3 porcje: 2 duże filety z kurczaka 2 ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki 500 g ziemniaków(...)pokrojonych w 1 centymetrowe plasterki 1 łyżka oliwy sól, pieprz kilka gałązek rozmarynu 1 łyżeczka soku z cytryny 125 ml białego wina 250 ml bulionu drobiowego Filety z piersi umyć, osuszyć, przekroić na pół. Oprószyć solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Usmażyć filety po 2 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni i odłożyć. Pokrojony w plasterki
Moja Galeria Smakusmażymy przez chwileczkę czosnek (tak, żeby się nie zarumienił), po czym dodajemy krewetki. 4. Obsmażamy krewetki z jednej strony, odwracamy na drugą stronę. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe i podlewamy winem. 5. Dorzucamy liście szpinaku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie zwiększamy ogień, aby nadmiar płynu odparował. 6. Na patelnię przekładamy ugotowany i odcedzony makaron, dokładnie mieszamy, dodajemy łyżkę(...)zimnego masła, aby zagęścić sos. Tagliatelle z krewetkami podajemy w głębokich talerzach. Danie można skropić sokiem z cytryny, aby podkreślić smak owoców morza. Idealnym dopełnieniem posiłku będzie kieliszek białego wina
W kuchni Katiesię na gorącą filiżankę kawy. Wspomniane wafelki miękną, karmel się upłynnia i wrażenia są niezapomniane :). Dziś posłużą nam za bułkę do burgera a samego burgera wypełnimy świeżymi wiśniami na winie z kardamonem oraz brzoskwinią. Najlepiej smakuje świeżo przyrządzony :] Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Garść świeżych wypestkowanych wiśni Pół obranej brzoskwini bez pestki 2 ciasteczka oryginalne Daelmans(...)Tofelek czy inny :) Mielony kardamon 70-100ml wina czerwonego półwytrawnego Cukier brązowy Mąka ziemniaczana Przygotowanie: 1/ Wafelki nakładamy na szklankę z gorącym napojem, wiśnie wymieszane z cukrem przekładamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Wrzące wiśnie w winie zagęszczamy roztworem wody i mąki ziemniaczanej aż do uzyskania dżemowej konsystencji. Odstawiamy 2/ Ciepły wafelek wykładamy na talerzyk
Kuchnia PROzdrowotnadodaje się jeszcze masło. Przepis na danie z gnocchi znalazłam w gazetce "Tina". Bardzo mnie zaciekawiło, więc je przygotowałam. Powiem szczerze gnocchi smakują super w takim wydaniu. Smak wina jest tylko lekko wyczuwalny. Danie zdało egzamin, wszystkim smakowało i na pewno jeszcze je powtórzę, być może w innej wersji i z innymi dodatkami... GNOCCHI NA BIAŁYM WINIE(...)powierzchnię. Wyciągnąć łyżką cedzakową i ostudzić. Na patelnię wlać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidorki przekrojone na pół. Przesmażyć je i podlać winem. Składniki wymieszać, po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem czarnym i ziołowym. Dodać grubo pokrojoną świeżą bazylię i gnocchi. Całość wymieszać, a następnie krótko gotować. Do zawartości patelni dołożyć
Zakątek rozkoszy kulinarnychKrewetki z czosnkiem, chili, natką pietruszki i winem to klasyka. Kocham krewetki w każdej wersji, ale w klasycznej – chyba najbardziej Gdy tylko mam gorszy dzień, przyrządzam to danie. Zrobienie go zajmuje dosłownie chwilę, a efekt – sami spróbujcie ! Składniki (2 porcje): 20 – 26 surowych krewetek (ok. 250 g) 3 – 4 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili(...)mały pęczek natki pietruszki 1/4 szklanki białego wina 2 czubate łyżki masła sól + świeżo zmielony pieprz pieczywo – domowe tosty, bagietka. Wykonanie: Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego (czarna żyłka)), opłucz pod wodą
Moja pasja smakuświeżych krewetek, często zmuszona jestem do używania tych mrożonych, które różnią się smakiem, ale wciąż pozostają pyszne. Najbardziej lubię krewetki z chili, czosnkiem i pietruszką w sosie z białego wina, które są dla mnie podstawą do dalszych modyfikacji. Tym razem dodałam do nich ananasa i sezam, które bardzo fajnie współgrają z krewetkami i tworzą oryginalne w smaku, pyszne danie(...)łyżka sosu rybnego lub sojowego 1 łyżeczka imbiru sok z połowy limonki 1 łyżeczka białego sezamu 1 łyżeczka czarnego sezamu 1 kilka gałązek świeżej kolendry 100 ml białego wina SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Krewetki oczyścić, usunąć jelita. (Jeśli używamy mrożonych wcześniej rozmrozić i sprawdzić, czy są prawidłowo oczyszczone.) Zamarynować w sosie ostrygowym, rybnym, imbirze, posiekanej drobno papryczce chili oraz soku
DefinicjaSmakuAromat białego wina niewątpliwie dodaje im wyjątkowości i smaku. Polecam spróbować. :-) 400g polędwiczek wieprzowych 12 pieczarek średniej wielkości 8 pomidorków koktajlowych 2 czerwone cebule 250ml białego wina sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 1 łyżka oleju 1. Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki o szerokości 3cm. Mieszamy je w przyprawach i oleju. Odstawiamy(...)patyki do szaszłyków nadziewamy polędwiczki, pieczarki, pomidorki i cebulę w dowolnej kolejności. 3. Całość posypujemy z każdej strony solą, pieprzem i papryką. 4. Szaszłyki polewamy 1/2 przygotowanego wina i grillujemy do zarumienienia, w trakcie podlewając je ponownie winem. Możemy również upiec je w piekarniku (w 180 stopniach, przez 40 minut
Szefowa kuchnipysznego spaghetti nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Mi przygotowanie sosu zajęło tyle czasu ile gotował się makaron, nie spędziłam dużo czasu przy garach. Do potrawy świetnie pasuje białe wino, i tak trzeba pół kieliszka do sosu dodać, więc po co reszta ma stać w lodówce i wietrzeć ;) - SKŁADNIKI DLA CZTERECH GŁODNYCH OSÓB - 350 g filetu tuńczyka, drobno pokrojonego(...)szklanki dobrej oliwy - 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony - 20 czarnych oliwek, wydrylowanych i pokrojonych - 2 łyżki drobno pokrojonego tymianku - 1 szklanka zielonego groszku - 1/2 szklanki białego wina - 500 g makaronu spaghetti POSTAW DUŻY GARNEK posolonej wody na dużym ogniu. Gotuj we wrzącej wodzie, często mieszając aż makaron będzie al dente. Dla mnie to moment kiedy wyjęta z gara
Kuchnia bezglutenowa Lolipappardelle ze szparagami, winem i serem ricotta. Danie proste i szybkie w wykonaniu. Kocham wiosnę, dzięki niej mogę jeść szparagi kilogramami. A wiadomo – szparagi – uszczęśliwiają Zapraszam na miseczkę Składniki (2 duże porcje): 250 g makaronu pappardelle 1 pęczek zielonych szparagów 125 g sera ricotta sól, świeżo zmielony pieprz i gałka muszkatołowa 6 łyżek białego wina 2 ząbki(...)dodaj szparagi – główki i plasterki. Odcedź i odstaw na bok. Na dużej patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim czosnek – około 2 minut. Dodaj 6 łyżek wina i gotuj je przez kilka minut – aż większość się zredukuje. Dodaj ser ricotta i 1 łyżkę wina, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj makaron, szparagi
Moja pasja smakuoknem prawdziwa zima, więc przyjemnie usiąść wieczorem z kubkiem rozgrzewającego trunku. Za grzanym piwem nie przepadam, ale wino to co innego :) Oczywiście są do kupienia gotowe grzańce, ale do końca nie wiadomo ile zawierają cukru, poza tym satysfakcja ze zrobienia grzańca po swojemu musi być :) Składniki: butelka niedrogiego czerwonego wina (półsłodkiego bądź półwytrawnego) 3 łyżki Porto lub Madery(...)cytrynę sparzyć, osuszyć i pokroić w półplasterki. Wrzucić do garnka, dodać przyprawy, zalać winem i miodem. Mocno podgrzać od czasu do czasu mieszając, ale uwaga - trzeba pilnować, by wino się nie zagotowało, ponieważ traci na tym jego smak i aromat. Przecedzić przez sitko i rozlać do kubków, najlepiej glinianych - dłużej utrzymują wysoką temperaturę
Domowa Cookierenka Agiprzepis na sos rozmarynowy Że cieszyć się będzie jeśli przygotuję go we własnej kuchni. A żeby było mi łatwiej do podsyła od razu wszystkie potrzebne składniki. Razem z butelką wina. W sumie mógł podesłać dwie butelki, jedną do wykorzystania w przepisie, a drugą do obalenia podczas gotowania :) Wszystko to zapakowane było w gustowną płócienną torbę na zakupy. W sumie(...)sosu pieczeniowego ciemnego Knorr 50 ml oleju marchewka, pół pietruszki, kawałek selera, kawałek pora i 1 mała cebulka 1 łyżka cukru 1 łyżka koncentratu pomidorowego 400 ml czerwonego wina wytrawnego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 50 g posiekanych suszonych pomidorów Pierś kroimy w plastry, wkładamy do pojemnika i dodajemy jogurt, przyprawy i 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Indyka dokładnie mieszamy
Marder&Marder Manufacturejestem fanką tycia i niezdrowego jedzenia... Mięso takie po prostu bardziej mi smakuje ze względu na konsystencję. Karkówka to oczywiście smak wakacyjnego grillowania, ale nie tylko! Przygotowana w czerwonym winie, nawet zimą jest daniem wyjątkowo pysznym. Naprawdę polecam wypróbowanie tej marynaty również do innych mięs; to gratka dla smakoszy nie lubiących soli. :) 1kg karkówki wieprzowej butelka (0,7l) czerwonego(...)wytrawnego wina 2 średnie marchewki 1 duża czerwona cebula 1 łyżka pieprzu ziołowego 4 łyżki soku z cytryny 3 duże ząbki czosnku Karkówkę płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Marchew i cebulę obieramy, po czym kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i siekamy lub przeciskamy przez praskę. Ja starłam na tarce o dużych oczkach. :) Wino oraz warzywa łączymy razem
Kuchenna Kontrrewolucya